Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα"
  • [02] "Ολοι και όλα για την πατρίδα"

  • [01] "Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα"

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και για την πρόθεσή της να συστήσει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    «Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και όχι από διχαστικά διλήμματα, το ΠΑΣΟΚ παραπαίει, αντί να κυβερνά στήνει εξεταστικές επιτροπές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην πανηγυρική έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, που έγινε με συγκέντρωση του κόμματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τετράμηνη απραξία» και πρόσθεσε ότι «βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για τα μέτρα που δεν παίρνει, ενώ η ΝΔ βρίσκεται στο επίκεντρο για τα 23 μέτρα που πρότεινε για την ανάπτυξη».

    Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, είπε ότι «τέτοια ώρα είναι λάθος να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας, να κρεμάμε την χώρα στα μανταλάκια του διεθνούς Τύπου» και πρόσθεσε ότι «αν η κυβέρνηση προχωρήσει τότε θα συμμετάσχουμε». Συνεχίζοντας είπε ότι «η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα μας παγιδεύσει άλλα έπεσε έξω, δεν φοβόμαστε τίποτε δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε δεν καλύπτουμε κανέναν, όλα στο φως, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και σε καιροσκοπικά διλήμματα».

    Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το αν θα πρέπει να πάρουμε μόνοι μας τα μέτρα ή αν θα περιμένουμε να τα επιβάλλει η ΕΕ. Το θέμα δεν είναι τα μέτρα αλλά τι μέτρα παίρνεις, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες αυξάνουν την σκληρότητα των μέτρων. Παράλληλα προειδοποίησε ότι «θα μας βρουν απέναντι αν μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ που είναι λύση αντιευρωπαϊκή». Τα μέτρα θα πρέπει να περικόψουν τη δημόσια σπατάλη και όχι τις ανάγκες των πολλών, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι πλέον αδύναμοι αλλά και η μεσαία τάξη και να μην στεγνώσει η αγορά.

    Περιέγραψε την αντιπολιτευτική του τακτική, λέγοντας ότι «ασκούμε ριζοσπαστική αντιπολίτευση, κάνουμε καλό στον τόπο αλλά δεν συγκυβερνούμε, στηρίζουμε την πατρίδα και όχι την κυβέρνηση, άλλο η πολιτική ευθύνη της Αντιπολίτευσης και άλλο η συνυπευθυνότητα, δεν θα δεχθούμε άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα».

    Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε και την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την απόδωση της ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να πολιτογραφούμε αυτόματα όποιους μπαίνουν παράνομα στην χώρα χωρίς να τους ενσωματώνουμε. Ενσωμάτωση σημαίνει να τους εντάσσουμε στην ημετέρα παιδεία».

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι υπερασπίζεται το χρεοκοπημένο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που επικράτησε μετά το 1980 και βασίζεται στην αναδιανομή των δανεικών και στις πελατειακές σχέσεις. «Η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, η νέα ΝΔ που δημιουργείται στην πορεία προς το 8ο τακτικό συνέδριο αρχών και θέσεων οδηγεί την Ελλάδα στη νέα Μεταπολίτευση που είναι αίτημα των καιρών και αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε το όραμα του για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που βασίζεται στις αξίες της «Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας και της Ανταγωνιστικότητας». «Αν έπρεπε περιγράψω με μία φράση το σύνθημά μου θα ήταν ανταγωνιστικότητα παντού, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην εξωτερική πολιτική στην άμυνα» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Μιλώντας για την ανασυγκρότηση του κόμματός του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «για να αναγεννηθεί το κόμμα πρέπει να μπει στην κοινωνία και η κοινωνία να μπει στο κόμμα, η πορεία αυτή άρχισε από τις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με την αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών μέσα από την κοινωνία στο συνέδριο αρχών και θέσεων...δημιουργούμε ένα κόμμα άξιων και αξιών».

    Τέλος ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους νεοδημοκράτες να προβάλουν παντού τις αξίες του κόμματος και να βάλουν τέρμα στον «ιδεολογικό αφοπλισμό», να ανατρέψουν τη θεωρία του 60%-40%, σύμφωνα με την οποία η κεντροδεξιά είναι πάντα η μειοψηφία στην κοινωνία και να δημιουργήσουν μία νέα κοινωνική πλειοψηφία.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί το απόγευμα στην Κύπρο.

    [02] "Ολοι και όλα για την πατρίδα"

    "Οι κατέχοντες θα δώσουν πολλά. Οι μη κατέχοντες θα δώσουν τον όβολό τους. Ολοι είμαστε παρόντες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θα τα δώσουμε όλοι και όλα για την πατρίδα".

    Αυτό τόνισε σε δήλωσή του, μετά την μεγάλη παρέλαση στα Γιάννενα για την 97η απελευθέρωση της πόλης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και συνέχισε: "Σήμερα τηρουμένων των αναλογιών αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση. Χρειαζόμαστε τις ίδιες αρετές που μας οδήγησαν σε εκείνα τα αποτελέσματα που κατέπληξαν τους Ευρωπαίους και ανέδειξαν μια Ελλάδα που πήρε τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και σήμερα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες".

    Στα θέματα της οικονομίας, αναφέρθηκε ο κ. Παπούλιας και στην ομιλία του κατά τη διάρκεια επισήμου γεύματος, που δόθηκε προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών της 8ης Μεραρχίας.

    "Αυτή τη στιγμή -είπε ο κ. Παπούλιας- η χώρα καλείται να πραγματοποιήσει μια ιστορική μετάβαση και η πρόκληση για όλους μας είναι μην υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης. Με άλλα λόγια να περάσουμε απέναντι χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Αυτός είναι ο κρίσιμος εθνικός στόχος της εποχής μας και έχω τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα αποδείξει την ωριμότητά του".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε: "Η ανάκληση των αγώνων και των θυσιών που απαιτήθηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία εξυπηρετεί μια βαθύτερη εθνική ανάγκη, ενισχύοντας το αίσθημα του πατριωτισμού που είναι πολύτιμο στις σημερινές περιστάσεις. Το αληθινό και πλήρες νόημα του πατριωτισμού έχει να κάνει με την επικράτηση του συλλογικού έναντι του ατομικού με το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές. Η αγάπη για την πατρίδα είναι στάση ζωής, δεν είναι ρητορία. Και πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά με πράξεις και όχι να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας, ούτε ως αυταπόδεικτη αναφορά. Η μεγαλύτερη διεθνής κρίση των τελευταίων εξήντα χρόνων, αποκάλυψε βαριές ασθένειες της ελληνικής οικονομίας και έφερε το τέλος των ελληνικών ψευδαισθήσεων".

    Λίγο πριν την παρέλαση, στην Νομαρχία σε μια σύντομη τελετή προς τιμήν του κ. Παπούλια, ο πρόεδρος απαντώντας στην προσφώνηση του νομάρχη Αλέκου Καχριμάνη, έστειλε το μήνυμά του και προς την κ. Μέρκελ: "Να μεταφέρω" είπε, "τη δική μου αισιοδοξία ότι θα δούμε φως, θα βγούμε από το σκοτάδι, θα παλέψουμε. Επειδή ήμουν και εγώ πολλά χρόνια μετανάστης στη Γερμανία, θα μου επιτρέψει η κ. Μέρκελ να βλέπω και εκείνης τα αδύναμα σημεία, αλλά δεν οφελεί να βλέπουμε μόνο τα αδύναμα σημεία των άλλων και να δικαιολογούμαστε. Απαιτείται από όλους σύμπνοια, δύναμη και είμαι βέβαιος ότι το αύριο θα είναι καλύτερο".

    Στις γιορταστικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, που και αυτός εστίασε τη δήλωσή του μετά την παρέλαση στην οικονομία. "Οι Ελληνες - είπε ο κ. Βενιζέλος- δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι. Κανείς διεθνώς δεν έχει το δικαίωμα να ταπεινώνει μια χώρα που έχει προβλήματα, που έχει ευθύνη για τα προβλήματά της, αλλά έχει και τεράστιες δυνατότητες. Το θέμα μας είναι να δώσουμε ξανά στην ελληνική οικονομία, σε όλη τη χώρα, την προοπτική και το δυναμισμό που αξίζει. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ενωμένοι, με σχέδιο, όπως ακριβώς προτείνει, όπως ακριβώς αγωνίζεται να κάνει η κυβέρνηση. Θα το πετύχουμε, γιατί δεν έχουμε άλλη λύση".

    Με μεγάλη παρέλαση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες γιορταστικές εκδηλώσεις για τα "Ελευθέρια των Ιωαννίνων". Εντυπωσιακή ήταν για άλλη μια φορά η παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς, ενώ λόγω οικονομικής κρίσης δεν παρήλασαν μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έγιναν πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 February 2010 - 13:30:17 UTC