Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόσκληση Ομπάμα στον πρωθυπουργό
  • [02] "Μέτρα από την ΕΕ για να ησυχάσουν οι αγορές"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Πρόσκληση Ομπάμα στον πρωθυπουργό

    Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός κ.Γ.Παπανδρέου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Οπως ανέφερε ο κ.Πεταλωτής ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσκάλεσε τον 'Ελληνα πρωθυπουργό για επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 9 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματική οδού. «Στην πολύ δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε μία τέτοια διεθνής επαφή είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του μικτού κλιμακίου

    Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα το Μικτό Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Το μικτό κλιμάκιο συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών έδωσαν έμφαση στην αυστηρή τήρηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ διατήρησαν επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Από ελληνικής πλευράς δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία στους κοινοτικούς παράγοντες και τα στελέχη του ΔΝΤ για τις περικοπές δαπανών που προγραμματίζονται, όπως και για την πορεία εσόδων.

    Ειδικά στο θέμα της πορείας των εσόδων φαίνεται ότι ενώ ο μήνας Ιανουάριος αποδείχθηκε ικανοποιητικός, ο μήνας Φεβρουάριος δεν αναμένεται να καλύψει τους στόχους της κυβέρνησης (σε ό,τι αφορά τα έσοδα), με αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο να σημειωθεί απόκλιση από τον στόχο.

    Με βάση τις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί από ελληνικής πλευράς στα στελέχη των διεθνών οργανισμών θα καταρτιστεί έκθεση και θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

    Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ενημερώσουν για τα συμπεράσματα από την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Επίτροπο της Επιτροπής, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ κ. Ολι Ρέν, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα, τη Δευτέρα, 1/3/2010.

    Ο κ. Ολι Ρέν θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδ.Λοβέρδο και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ.Κατσέλη. Αν και το πρόγραμμα της επίσκεψής του δεν έχει ολοκληρωθεί, θεωρείται πιθανό ότι θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο και την υπουργό Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου.

    Η επίσκεψη του κ. Ρεν εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει καθιερωθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντικείμενο την ελληνική οικονομία.

    Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ΑBC

    O ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία του, στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία σε ένα ποσοστό 60% με 70%, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην ενημερωτική εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ABC, «Lateline» με παρουσιαστή τον Tony Jones.

    Η συνέντευξη δόθηκε στον ανταποκριτή του σταθμού στην Ευρώπη (Λονδίνο) Philip Williams ο οποίος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό:

    -Έχετε ποτέ ευχηθεί στις πιο προσωπικές σας στιγμές να είχατε χάσει τις εκλογές και το πρόβλημα να μην ήταν δικό σας;

    Και η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν:

    -Έχει τύχει στην πολιτική μου καριέρα, κάθε φορά που αναλαμβάνω μία θέση, να πρόκειται συνήθως για εποχή κρίσης. Είμαι συνηθισμένος στα προβλήματα.

    Τα θέματα που θίχτηκαν αφορούσαν στα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην παρούσα δεινή κατάσταση, στην ανταπόκριση των Ελλήνων στα μέτρα αυστηρότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενόψει της πραγματοποίησης της δεύτερης κατά σειρά γενικής απεργίας, στην ευρωπαϊκή στήριξη και πώς μεταφράζεται αυτή για την Ελλάδα και στην καθολική αλλαγή στην οποία αποβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Παράλληλα με τη συνέντευξη προβλήθηκαν πλάνα της Αθήνας, πλάνα από περασμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και πλάνα με τον Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, τα οποία συνοδεύονταν από σχετικό σχολιασμό.

    "Έχουμε φτάσει στη στιγμή του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών αν θέλετε, στη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, αλλά νομίζω πως ο κόσμος λέει 'ας το κάνουμε και ας τελειώνουμε μ' αυτό'" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ερώτηση για το ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπανδρέου είπε:

    "Πρώτα έχουμε ένα εσωτερικό πρόβλημα που συνίσταται στην κακοδιαχείριση της οικονομίας μας, ειδικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακή πολιτική. Πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν μέσω τέτοιων πρακτικών. Έτσι χρειάζεται να κάνουμε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος".

    Απαντώντας σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει:

    "Όχι με το να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε χρηματικές απαλλαγές ή ελεημοσύνη. Λέμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε με παρόμοιους όρους. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι άλλες χώρες θα μας βοηθήσουν να δανειστούμε με χαμηλότερα επιτόκια. Αυτή νομίζω αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή".

    Όσο για το πώς θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός στο αυστηρό πρόγραμμα σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε:

    "Πρόκειται για θετική έκπληξη, θα έλεγα, γιατί, για την ακρίβεια, και το ξέρετε, διότι η Αυστραλία έχει ζήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έλεγα ότι το πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα μπορώ να το συγκρίνω μόνο με ό,τι αισθανθήκαμε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Φυσικά τότε ήταν εποχή εορτασμού αλλά υπήρχε μια πραγματική αίσθηση ενότητας, τώρα είναι εποχή κρίσης αλλά πάλι υπάρχει μία αίσθηση ευρύτερης αποδοχής, ας προχωρήσουμε, ας πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, ας αλλάξουμε αυτή τη χώρα".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου είπε πως φιλοδοξεί να τα αλλάξει όλα στην Ελλάδα και όχι μόνο την οικονομία και μεταξύ άλλων παρατηρεί:

    "Όπως ξέρετε υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια και μια τεράστια ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία και έχουμε τη μεσογειακή και ελληνική δίαιτα που θεωρείται ένας από τους υγιέστερους τύπους διατροφής σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να επιστρέψουμε σ' αυτή τη δίαιτα, να την ξαναεφεύρουμε αν θέλετε, επειδή περάσαμε σε μια τουριστικού τύπου ταχυφαγική δίαιτα. Πρόκειται για πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουμε.

    Σε ερώτηση αν κάνει λόγο για μια αναφανδόν αναδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και απάντησε μονολεκτικά:

    "Απολύτως".

    Ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον και πιστεύει ότι η Αυστραλία στηρίζει την Ελλάδα:

    "Στην Αυστραλία, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και έχουμε μια μακρά ιστορική σχέση. Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία" είπε.

    [02] "Μέτρα από την ΕΕ για να ησυχάσουν οι αγορές"

    Την άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας, «για το καλό της ίδιας της ευρωζώνης», ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

    «Ήρθα στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, «τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν» και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Πρότεινε, ειδικότερα, η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2011, είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στα μέτρα, που όλοι στην ΕΕ κρίνουν αναγκαία, και διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι η «ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα διασφαλίζοντας την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».

    Ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα και όχι θεωρητικά, «διαφορετικά οι αγορές δεν θα ησυχάσουν». Τέλος, τόνισε ότι θεωρεί την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «άκρως επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή» και κατέληξε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλες, συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ.κ. Wilfried Martens και Antonio Lopez -Isturiz.

    Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    «Επειδή σήμερα αδικείται η Ελλάδα από την εικόνα της στο εξωτερικό, ήταν υποχρέωσή μου να έρθω να συζητήσω με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήρθα για να αναλύσουμε τα οικονομικά της Ευρώπης και της Ελλάδος και να μπορέσουμε να δώσουμε τη διάσταση εκείνη που απαιτείται σήμερα. Κάθε Έλληνας, ο οποίος πιστεύει στο μέλλον της πατρίδας του, οφείλει να δίνει τη διάσταση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Μπορεί να προχωρήσει και πάλι προς την πορεία της ανάπτυξης και μπορεί να αλλάξει και την εικόνα της στο εξωτερικό».

    Ο κ. Σαμαράς αφού σημείωσε ότι τα ίδια ζητήματα θέσει και στον κ. Μπαρόζο κατέληξε: «Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Αλλά και ότι κάθε ένας, όταν πρέπει πέρα και πάνω από κόμματα, είναι υποχρεωμένος να βάζει πλάτες αν αυτό θα κάνει καλό στη χώρα του, στον τόπο του. Γιβ αυτό το λόγο ήρθαμε εδώ και αυτές τις επαφές καλύψαμε σήμερα ιδιαίτερα με τον κ. Μαρτένς, έναν άνθρωπο, ο οποίος για πολλές δεκαετίες είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο ΑΝΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσας θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία στο Συνέδριο με τίτλο «Ελλάδα-Τουρκία στον 21ο αι.», που διοργανώνει το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής - Ομιλίες από Ευ. Βενιζέλο, Δ. Αβραμόπουλο, Γ. Παπαντωνίου (09:30:00 Αθήνα)

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα απευθύνει χαιρετισμό στο Ι' Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Αττικής με θέμα τον "Κοινωνικό Αποκλεισμό" (10:00:00 Αθήνα)

  • Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών Λαγκαδά διοργανώνουν ενημερωτική συγκέντρωση με θέμα «Κοινή οργάνωση των αγορών (ΚΟΑ) στον τομέα των οπωροκηπευτικών» στον Προφήτη του Δήμου Εγνατίας (10:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της Π ΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς (10:45:00 Αθήνα )

  • Συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Παλαιστιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (11:00:00 Αθήνα )

  • Συνάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη με τον πρόεδρο της Παλαιστιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (12:00:00 Αθήνα)

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (14:00:00 Αθήνα)

  • Συνάντηση προέδρου ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (15:30:00 Αθήνα)

    Εγκαίνια των εκθέσεων, "Αρχαίο Δράμα & Όπερα" και "Τα Παναθήναια της παγκόσμιας γλυπτικής", στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (19:00:00 Θεσσαλονίκη )

    Κοινοβουλευτικό έργο

    10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    11:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 16 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

    Αθλητική ατζέντα

    Χειμερινοί Ολυμπιακοί-Βανκούβερ 2010-Οι τελικοί της Παρασκευής

    00:00 Βόρειο σύνθετο - Ατομικό υψηλού βατήρα/10 χλμ.

    01:30 Χόκεϊ επί πάγου - Τελικός γυναικών: Καναδάς-ΗΠΑ

    03:00 Καλλιτεχνικό πατινάζ - Ελεύθερο πρόγραμμα γυναικών

    04:00 Ελεύθερο σκι - Aerials ανδρών

    19:00 Κέρλινγκ - «Μικρός τελικός» γυναικών

    21:30 Δίαθλο - Σκυταλοδρομία 4Χ7,5 χλμ. ανδρών

    23:30 Αλπικό σκι - Σλάλομ γυναικών (2η κούρσα)

    23:31 Χιονοσανίδα - Παράλληλο γιγαντιαίο σλάλομ γυναικών

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (21η αγωνιστική):

    19.00 Παναθηναϊκός - Λαμία


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 February 2010 - 5:30:18 UTC