Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κόκκινη γραμμή το πάγωμα των συντάξεων"
  • [02] Αναθεώρηση του προγράμματος διπλής ανάπλασης Λεωφ.Αλεξάνδρας-Βοτανικού
  • [03] Βοήθεια ζήτησε η Χιλή

  • [01] "Κόκκινη γραμμή το πάγωμα των συντάξεων"

    Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος, για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, αλλά και την πορεία του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως τάσσεται υπέρ των μέτρων που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έθεσε όμως τις "κόκκινες γραμμές" του κόμματος, όπως είναι για παράδειγμα το πάγωμα των συντάξεων που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, μέτρο με το οποίο η ΝΔ διαφωνεί ριζικά.

    "Ανταλλάξαμε σκέψεις, λειτουργώντας σε κλίμα συναίνεσης, όπως είναι απαραίτητο για τα εθνικά θέματα", δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

    Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε πως η ΝΔ θα συμμετάσχει στο διάλογο για το κρίσιμο αυτό θέμα, ενώ θα τοποθετηθεί διεξοδικά όταν το ζήτημα έρθει στη Βουλή.

    Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίζει τα μέτρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος πρόσθεσε πως το πάγωμα των συντάξεων που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν βρίσκει σύμφωνη τη ΝΔ και αποτελεί κόκκινη γραμμή.

    Ο κ. Βρούτσης, μάλιστα, ζήτησε τα κενά στα ασφαλιστικά ταμεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Χθες, ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε συναντήσεις με τα προεδρεία της ΑΔΕΔΥ και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαβουλεύεται με την απουσία των κοινωνικών εταίρων. Είπε ότι ο πρωθυπουργός, για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας, επιρρίπτει τις ευθύνες στη ΝΔ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους κερδοσκόπους και τους αξιολογητικούς οίκους.

    "Για τίποτα δεν φταίει αυτή η κυβέρνηση. Κι όμως, πέντε μήνες μετά, τα μόνα μέτρα που έχει πάρει είναι στην κατεύθυνση της αύξησης των έμμεσων φόρων στα ποτά, τα τσιγάρα, τα καύσιμα και τη φορολογία ακίνητης περιουσίας", ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως όλα τα άλλα μέτρα απλώς ανακοινώνονται, δεν υλοποιούνται και μεταβάλλονται συνέχεια επί το δυσμενέστερο, φέρνοντας ως παράδειγμα την εισοδηματική πολιτική.

    "Καλούμε την κυβέρνηση για μία ακόμα φορά να αφήσει την ακατάσχετη μετρολογία, να πάρει μέτρα και να εμπλουτίσει τις πολιτικές της με αναπτυξιακές ανάσες που έχουμε τονίσει γιατί οι αντοχές και οι ανοχές της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι απεριόριστες", ανέφερε και έκανε ξανά λόγο για ακατάσχετη μετρολογία από την πλευρά της κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε για τα περί εισήγησης στον πρωθυπουργό για πάγωμα των συντάξεων.

    Υπενθύμισε ότι σχετικά με την εισοδηματική πολιτική, στα μέσα Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι μέχρι 2.000 ευρώ θα υπάρξει αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό και προοδευτική μείωση των επιδομάτων, και 15 ημέρες μετά στο διάγγελμά του μίλησε για γενικό πάγωμα των μισθών και για οριζόντια μείωση των επιδομάτων κατά 10%.

    "Φαίνεται από διαρροές ότι αυτά αλλάζουν επί το δυσμενέστερο. Επιτέλους, η κυβέρνηση ας πράξει όπως πρέπει και ας εμπλουτίσει τις πολιτικές της με τις 23 αναπτυξιακές ανάσες που έχουμε προτείνει", κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εφοπλιστών, δήλωσε ότι η ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα στην εθνική οικονομία της χώρας και πως η "δίχως τεκμηριωμένη μελέτη, αβασάνιστη τριχοτόμηση του πρώην ΥΕΝ έχει οδηγήσει σε εικόνα διάλυσης τη ναυτιλία".

    Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι η επανασύσταση του ΥΕΝ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα είναι, για τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, η μόνη βιώσιμη λύση και κάλεσε την κυβέρνηση "να επανορθώσει αυτό το λάθος".

    [02] Αναθεώρηση του προγράμματος διπλής ανάπλασης Λεωφ.Αλεξάνδρας-Βοτανικού

    Την κατάργηση αφενός του σχεδιαζόμενου δημοτικού κτιρίου του Δήμου Αθηναίων και αφετέρου του κτιρίου καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2 περιλαμβάνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βοτανικού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νέο πρόγραμμα εξασφαλίζει σαφώς μικρότερη επιτρεπόμενη δόμηση στο Βοτανικό και αύξηση κατά 30.000 τ.μ. των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου. Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί, αποκλειστικά, από πόρους του Δήμου Αθηναίων και από ιδιωτικούς πόρους.

    Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, μετά την κοινοποίηση της με αριθμό 3059/2009 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων, το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον ν. 3481/2006 αναθεωρείται ως προς το σχεδιασμό του και την διαδικασία υλοποίησής του, ως εξής:

  • Καταργείται πλήρως το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων.

  • Καταργείται πλήρως το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

  • Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

  • Ενσωματώνονται πλήρως στο κτίριο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και στο όμορο εμπορικό κτίριο, οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

  • Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τμ περίπου).

  • Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτιρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

    Με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος της ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.

  • Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

  • Αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006.

    Για την εφαρμογή του αναθεωρημένου προγράμματος καθορίζονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Ο Δήμος Αθηναίων παραμένει λόγω αρμοδιότητας ο κύριος φορέας που επισπεύδει το πρόγραμμα ανάπλασης.

  • Η τελική έγκριση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μετά την ψήφιση στην Βουλή νέας νομοθετικής ρύθμισης και κατ' εξουσιοδότηση αυτής.

  • Με το προεδρικό διάταγμα θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα εγκρίνονται οι απαιτούμενες μελέτες και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο, που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης με εξοικονόμηση χρόνου και ασφάλεια δικαίου.

  • Απόλυτη χρονική προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό και στην ταυτόχρονη κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Λεωφ. Αλεξάνδρας.

    Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου Αθηναίων και από ιδιωτικούς πόρους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

    -

    [03] Βοήθεια ζήτησε η Χιλή

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει την καταβολή των 100 εκατομμυρίων ευρώ προς τη σεισμόπληκτη Αϊτή, της πρώτης δόσης της ευρωπαϊκής βοήθειας συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση να πληρώσει τους μισθούς, να ξαναχτίσει τα σχολεία και να επιδιορθώσει το οδικό δίκτυο.

    "Το πρώτο πακέτο θα καταβληθεί από τώρα μέχρι τον Μάιο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή κυβερνητικών κτιρίων και βασικών υποδομών, ενώ θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό για την πληρωμή μισθών, την ανέργεση σχολείων και την επιδιόρθωση του βασικού οδικού δικτύου της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

    Η Χιλή ζήτησε επισήμως χθες διεθνή βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα.

    "Η κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια", δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπιρς, διευκρινίζοντας ότι οι χιλιανές αρχές "έδωσαν επίσης έναν κατάλογο με τις προτεραιότητές τους".

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς το λαό της Χιλής σε μήνυμά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, τόνισε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στους σεισμόπληκτους πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία δεσμεύτηκε η ΕΕ.

    Στο μεταξύ σε μεγάλο αγώνα επιδίδεται η χιλιανή κυβέρνηση για να παράσχει βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι στις παράκτιες πόλεις λόγω του καταστροφικού σεισμού του Σαββάτου και των επακόλουθων τσουνάμι, την ώρα που 10.000 στρατιώτες περιπολούν για να σταματήσουν τις λεηλασίες.

    Ο σεισμός 8,8 βαθμών του Σαββάτου προκάλεσε το θάνατο 711 ανθρώπων, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί μετά τις βιβλικές καταστροφές που προκλήθηκαν σε μεμονωμένες πόλεις από τα τεράστια κύματα που τις σάρωσαν μετά τον σεισμό.

    Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται σε ορισμένες κοινότητες της κεντρικής περιοχής της Χιλής, που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα, λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε στους αυτοκινητόδρομους και στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.

    Εξάλλου τα τσουνάμι κατέστρεψαν σπίτια και αυτοκίνητα στα ψαροχώρια της χώρας που βρίσκονται στην ακτή του Ειρηνικού. Μόνον στην πόλη Κονστιτουσιόν, 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δημόσιο γυμναστήριο μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο.

    "Το τσουνάμι κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στην παραλία, ενώ και το κέντρο της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνυπολογιστεί ακόμη στον απολογισμό" των θυμάτων, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ούγκο Τιγερία στην κρατική τηλεόραση.

    Στην περιοχή Μάουλε και την σφόδρα πληγείσα πόλη Κονσεπσιόν επιβλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις λεηλασίες που έγιναν από εκατοντάδες ανθρώπους σε καταστήματα τροφίμων και άλλων αγαθών.

    Εξοργισμένοι επιζήσαντες του σεισμού που διανυκτέρευσαν σε σκηνές κατά μήκος των δρόμων της πόλης ξέσπασαν το θυμό τους στους πυροσβέστες που μοίραζαν πόσιμο νερό και τσάι, προκαλώντας ζημιές στα οχήματά τους.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πατρίσιο Ροσέντε, τουλάχιστον 160 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην Κονσεπσιόν, που ήταν και η πρώτη νύχτα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

    Λεηλασίες έγιναν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της χιλιανής πρωτεύουσας, το Σαντιάγο. "Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τίποτα. Κανένας δεν ήρθε να μας δώσει βοήθεια και χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς για να διατηρήσουν την τάξη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που κλέβουν", είπε η 78χρονη Άνα στην πόλη Τάλκα, η οποία βρίσκεται 250 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο και επλήγη από τον σφοδρό σεισμό.

    Εξάλλου οι ανησυχίες για τις προμήθειες χαλκού από τη Χιλή, τη μεγαλύτερη εξαγωγό του μετάλλου αυτού στον κόσμο, εκτόξευσε την τιμή του σήμερα στο υψηλότερο σημείο εδώ και πέντε εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Κατά τις πρώτες συναλλαγές η τιμή του χαλκού σημείωσε αύξηση 5,6% και έφτασε τα 7.600 δολάρια ο τόνος, προτού υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 7.385 δολάρια.

    Την ίδια στιγμή η εταιρεία Codelco, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το ορυχείο χαλκού Αντίνα παραμένει κλειστό.

    Η τιμή άμεσης παράδοσης χαλκού εκτοξεύθηκε, στο διεθνές χρηματιστήριο μετάλλων στο Λονδίνο.

    Ο χαλκός ανατιμήθηκε γύρω στα 400 (τετρακόσια) δολάρια ο τόνος, στα 7.600 δολάρια ο τόνος, μετά τους σφοδρούς σεισμούς στη νότια Χιλή, παρ' ότι τα ορυχεία του "κόκκινού" μετάλλου βρίσκονται μόνον στη βόρεια Χιλή, ενώ οι σεισμοί γίνονται στην κεντρική και στη νότια Χιλή (τα ορυχεία χαλκού είναι υπό κοινή αμερικανο-βρετανική εκμετάλλευση). Εξ άλλου, τα διεθνή αποθέματά του είναι πολύ μεγάλα κι άρα είναι εντελώς αστήρικτοι--πλην διάχυτοι προς το παρόν--οι φόβοι για έναν "ανώμαλο" εφοδιασμό των αγορών του χαλκού, στο εγγύς μέλλον, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

    "Όσο πετρέλαιο έχει η Σαουδική Αραβία, άλλο τόσο χαλκό έχει η Χιλή, ο προμηθευτής του ενός τρίτου των ποσοτήτων του μετάλλου αυτού παγκοσμίως"...θυμίζουν επίσης οι αναλυτές της διεθνούς αγοράς του χαλκού. "Είναι εύλογο" υπό το κράτος του πανικού "οι επενδυτές του μετάλλου να αντιδρούν υπερβολικά", σημειώνουν επίσης οι ίδιοι αναλυτές, αναφέροντας ότι πριν από δύο περίπου μήνες, ο τόνος χαλκού (για την άμεση παράδοσή του) αποτιμάτο σχεδόν 7.800 δολάρια ("υψηλό" 18 μηνών).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 March 2010 - 13:30:34 UTC