Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Συζήτηση για το μεταναστευτικό
  • [02] Ένοπλη συμπλοκή στη Δάφνη
  • [03] Γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [04] "Να μην πτωχεύσει ο λαός"
  • [05] "Στηρίζω την Ελλάδα"

  • [01] Βουλή - Συζήτηση για το μεταναστευτικό

    Στα ύψη ανέβηκε πολλές φορές το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ για το μεταναστευτικό, που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ επί της αρχής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΝΔ και ΛΑΟΣ.

    Πέρα από τους κυβερνητικούς βουλευτές, υπέρ του ν/σ τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε άτολμο, ενώ από την πλευρά του το ΚΚΕ, δήλωσε παρών.

    Πάντως, οι έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν όχι μόνο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Τη συζήτηση χαρακτήρισαν η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στη κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας - προσθήκης με τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και προειδοποιώντας για την κατάργηση των διατάξεων για τους μετανάστες, η σκληρή απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που έκανε λόγο για «πολιτικό στίγμα» κι η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ με αφορμή τη στήριξη του Γ. Καρατζαφέρη στις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς σε παρέμβαση του από το βήμα της Ολομέλειας,χαρακτήρισε «τροπολογία - ντροπή, που νομιμοποιεί πλήρως την αυθαιρεσία και τη παρανομία», την προσθήκη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό, σε θέματα κατεπείγοντα και μείζονος εθνικής σημασίας, να αναθέτει απευθείας σε επιτροπές την εκπόνηση μελετών και έργων και να καθορίζουν με τον υπουργό Οικονομίας την αμοιβή των μελετητών.

    «Αυτή είναι η διαφάνεια που επαγγέλλεστε; Τι είδους απευθείας αναθέσεις εθνικών ζητημάτων σε ξένες εταιρίες έχετε στο μυαλό σας; Έχετε καταλάβει ότι δεν διοικείτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, αλλά κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας; Αποσύρετε την αμέσως»,τόνισε ο κ Σαμαράς.

    Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «επικίνδυνο και χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα το ν/σ που ανοίγει τον δρόμο για μαζικές πολιτογραφήσεις δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, την ίδια ώρα που η Ελλάδα ζει, μεταπολεμικά, την πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση".

    «Μετατρέπετε τη χώρα σε πανίσχυρο πόλο έλξης παράνομης μετανάστευσης.Σε φάση έντονων κλυδωνισμών δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να αλλάξετε το εκλογικό σώμα στις δημοτικές εκλογές. Οδηγείτε την ελληνική κοινωνία σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Το ν/σ πυροδοτεί τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή. Θα έχετε ακέραιη την ευθύνη για ό,τι συμβεί»,τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δεσμεύτηκε για την κατάργηση του.

    Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι επέλεξε, με αυτό το ν/σ,να χτυπήσει πισώπλατα τον πρωθυπουργό.

    «Επέλεξε,σε μια ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο αποκορύφωμα μιας προσωπικής και εθνικής εκστρατείας, για να μεταβάλει ένα διεθνές δυσμενές κλίμα και να μπορέσει να το αλλάξει υπέρ των εθνικών συμφερόντων, να καταφέρει πισώπλατο χτύπημα.Να αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα του πρωθυπουργού.Αυτή η διάταξη είναι στο πλαίσιο του θεσμού του πρωθυπουργού και στη προσπάθεια του να ανασυγκροτήσει μια Ελλάδα που ήταν ετοιμόρροπη. Είναι στίγμα πολιτικό, σε αυτή τη πολιτική που έχει υιοθετήσει ο κ.Σαμαράς το τελευταίο διάστημα»,υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης.

    Σχολιάζοντας δε τη θέση της ΝΔ στο μεταναστευτικό ν/σ αντέτεινε:

    «Όσο παρέρχεται ο χρόνος, τόσο αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ. Για μια ακόμα φορά ο κ. Σαμαράς δεν απέφυγε τον πειρασμό να προχωρήσει σε διαστρέβλωση και παραποίηση των διατάξεων του ν/σ. Αποκορύφωμα η έωλη και αστήρικτη εξαγγελία του για κατάργηση του».

    Ακόμα έκανε λόγο για «αξιόπιστες, διάφανες διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι όσοι ζουν μόνιμα και μακροχρόνια στη χώρα μας και έχουν γνήσια θέληση θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να πολιτογραφηθούν ως έλληνες".

    Ο Γιάννης Ραγκούσης απέρριψε τις αιτιάσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ για κίνδυνο νόθευσης του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, τονίζοντας ότι ακόμα και αν όλοι οι νόμιμοι μετανάστες ζητήσουν να συμμετάσχουν, θα είναι λίγες δεκάδες χιλιάδες διασκορπισμένοι σε όλη την εθνική επικράτεια, που σημαίνει ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1% σε κάθε νομό.

    Από την πλευρά του,ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, παρά τις έντονες διαφωνίες που εξέφρασε για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για δημοψήφισμα, έδωσε στήριξη τόσο στις προσπάθειες που καταβάλει ο πρωθυπουργός στην οικονομία, όσο και στη τροπολογία που αφορά αρμοδιότητες του,λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Εμείς ξεκινάμε με τη λογική ότι στο πρόσωπο κάθε πρωθυπουργού, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς μας. Δεν μπορεί όλοι οι πρωθυπουργοί να είναι ύποπτοι. Ο πρωθυπουργός ζητά έκτακτες εξουσίες για να αναπτύξει μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουμε τη κρίση. Πρέπει να έχει την ευχέρεια, εκεί που βρίσκονται τα πράγματα, να φτιάξει μια επιτροπή έστω και απόρρητη».

    Και συμπλήρωσε:

    «Αυτή η έκτακτη κρίση είναι ευκαιρία να γίνουμε όλοι ένα σκαλοπάτι πιο υπεύθυνοι. Ακούμε ότι είμαστε δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ. Ούτε για αστείο. Χρειάζεται όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, με σοβαρότητα, για να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση. Και απατάται όποιος λέει ότι είναι αρκετά τα μέτρα».

    Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης για τη τροπολογία -προσθήκη, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «είναι απολύτως ρητό και ξεκάθαρο στην αιτιολογική έκθεση ότι αφορά μόνο θέματα κατεπείγουσας και μείζονος εθνικής σημασίας".

    «Είναι μια ανάγκη, μέσα στη προσπάθεια του πρωθυπουργού να αντιμετωπιστεί μια απίστευτη κρίση, που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει μια νέα κρίση. Χωρίς καμία αμφιβολία δεν μπορεί η ρύθμιση αυτή να μην συνδυάζεται με κανόνες απόλυτης διαφάνειας»,είπε.

    «Βάλτε δικλείδες ασφαλείας για τον πρωθυπουργό για να μην παρεισφρύουν Ρουσσόπουλοι και Μαντέληδες και προκύπτουν Βατοπέδια και Ζήμενς»,αντέτεινε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Από το ΚΚΕ,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Μαυρίκος έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί προστάτης των μεταναστών, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να γίνει το ν/σ κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ενώ κάλεσε όλους τους εργαζομένους και τους μετανάστες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, για να ανατραπεί, όπως είπε, η αντιλαϊκή πορεία της χώρας και να δοθεί ταξική απάντηση.

    Ακόμα, τόνισε πως είναι μύθος ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και δίκαια, γιατί, όπως είπε, είναι μέτρα μόνο υπέρ του κεφαλαίου των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

    «Πρέπει να δείξουν μηδενική ανοχή όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί με τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, κάτω από συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης. Να απαντήσουν στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στην επιλεκτική και με το σταγονόμετρο νομιμοποίηση και παροχή ασύλου, στην κακοπληρωμένη εργασία και στην στέρηση βασικών κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων»,κατέληξε ο κ Μαυρίκος.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,μίλησε για «αμήχανη κυβέρνηση που δεν τολμά να υπερασπιστεί με σθένος ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να είναι τομή για την ελληνική κοινωνία".

    «Το δίλημμα είναι αν θα πάμε πίσω στα επαναστατικά Συντάγματα ή θα προχωρήσουμε σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, ειδικά σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

    Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχώρηση, με επίσημο, όπως είπε, υποστηρικτή της τον κ.Καρατζαφέρη,στον οποίο «δίνει εύσημα στη Βουλή για την υπεύθυνη του στάση στην οικονομική κρίση».

    «Δεν είναι ο ΛΑΟΣ και ο Καρατζαφέρης που μετακινούνται στο σοσιαλισμό, όπως σας είχα προειδοποιήσει. Είστε εσείς που υιοθετείτε την βαρβαρότητα»,συμπλήρωσε ο κ.Τσίπρας.

    Αντιπαράθεση Καρατζαφέρη - Τζαβάρα

    Το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή ανέβηκε για μια ακόμα φορά όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας σε μια αποστροφή του, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζάφερη και την στήριξη που έδωσε στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Ο κ.Καρατζαφέρης έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως βοηθός του κ.Παπανδρέου».

    Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ που αντέτεινε:

    «Σε μια περίοδο κρίσης έχεις δύο επιλογές: Ή να βοηθάς ή όχι. Τα ίδια λέγαμε και στον κ.Καραμανλή,που πήγαινε «ντουγρού». Τα ίδια λέμε και στον κ.Παπανδρέου που τα ακούει.Τι φταίμε εμείς; Ο λαός βλέπει και κρίνει και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις: 7% ο ΛΑΟΣ, 19% η ΝΔ, στο 1/3 η διαφορά. Παλιά ήμασταν 3% εμείς, 40% η ΝΔ, στο 1/10 η διαφορά. Μέχρι το συνέδριο σας θα είμαστε μία ή άλλη στις δημοσκοπήσεις».

    [02] Ένοπλη συμπλοκή στη Δάφνη

    Όλες οι εκδοχές ανάμεσα στις οποίες και αυτή της διασύνδεσης με τρομοκρατική οργάνωση εξετάζονται από την αστυνομία, για την υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής, που έγινε τα ξημερώματα στη Δάφνη, στη διάρκεια της οποίας, σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, έπεσε νεκρός 35χρονος άνδρας, ενώ ο συνεργός του κατάφερε να διαφύγει.

    Αξιωματικός της ΕΛΑΣ χαρακτήρισε την υπόθεση «ιδιαίτερα σοβαρή», ενώ έως στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν εντάσσεται στις αρμοδιότητες του κοινού ποινικού δικαίου, ή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Οι έρευνες διεξάγονται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, αλλά συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, λόγω του ότι ο 35χρονος, που έπεσε νεκρός, εκινείτο στον χώρο των αντιεξουσιαστών, ενώ είχε συλληφθεί το 1995 για συμμετοχή στα επεισόδια του Πολυτεχνείου.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχο Γιάννη Δικόπουλο, τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Στις 04.43, στην οδό Κουντουριώτου 33 στη Δάφνη, περιπολικό της Άμεσης Δράσης, που πραγματοποιούσε περιοπολία στην περιοχή, εντόπισε δύο άνδρες μέσα σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας «SEAT IBIZA», τους οποίους οι δυο αστυνομικοί θεώρησαν υπόπτους και αποφάσισαν να τους ελέγξουν.

    Όταν οι αστυνομικοί άναψαν τον φάρο του περιπολικού, οι δύο άνδρες βγήκαν από το ΙΧ και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους, με αποτέλεσμα οι σφαίρες να πλήξουν το υπηρεσιακό όχημα. Τότε οι αστυνομικοί καλύφθηκαν πίσω από το περιπολικό και ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από σφαίρα στην αριστερή ωμοπλάτη ο ένας από τους δράστες, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας.

    Δίπλα στον νεκρό, ο οποίος φορούσε διπλά δερμάτινα γάντια, βρέθηκε περίστροφο τύπου Ζάσταβα, στο μύλο του οποίου βρέθηκαν έξι φυσίγγια εκ των οποίων είχαν ριχτεί τα δύο. Επίσης, στο σακίδιο που έφερε στην πλάτη του, βρέθηκε χειροβομβίδα, ενώ στο μπουφάν του εσωτερικά είχε συσκευή ασύρματης επικοινωνίας.

    Στον τόπο της συμπλοκής βρέθηκαν πέντε κάλυκες των εννέα χιλιοστών, τέσσερις βολίδες και ένα περίβλημα βολίδας. Η χειροβομβίδα, η οποία είναι επιθετική, ανατολικής προέλευσης, παρελήφθη από πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και μαζί με όλα τα υπόλοιπα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας όπου εξετάζονται.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του δεύτερου από τους δράστες, που κατάφερε να διαφύγει, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε αξιόποινες πράξεις και σε περίπτωση, που προκύψουν στοιχεία, θα υπάρξει νέα ενημέρωση από την αστυνομία.

    [03] Γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Με απεργίες και συλλαλητήρια συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως έχουν εξαγγείλει για αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με κεντρικό σύνθημα "Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση". Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ.

    Κλειστή παραμένει η Πανεπιστημίου στο ύψος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι κατειλημμένο από εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η άρνηση της κυβέρνησης, μετά από επτά μέρες αγωνιστικής παρουσίας μας στο κέντρο της Αθήνας, να συζητήσει μαζί μας και να δώσει λύση, "σηματοδοτεί την αδιαλλαξία της και την αδιαφορία της για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους πολίτες αυτής της χώρας". Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει το πακέτο των μέτρων που έχει προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση του πρώην εθνικού μας αερομεταφορέα και έτσι δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε τις αποζημιώσεις τους ούτε και τις συντάξεις τους.

    Συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποίησαν για σήμερα το μεσημέρι καθηγητές των δημοσίων γυμνασίων και λυκείων, μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

    Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Γιάννης Σακελάκος έδωσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση εντολή να ανοίξει η οδός Πανεπιστημίου.

    Ο κ. Σακελάκος ζητά από τους αστυνομικούς να πράξουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να αποχωρήσουν οι πρώην εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής", οι οποίοι εδώ και μέρες έχουν καταλάβει το χώρο έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Μάλιστα, ζητά εφόσον κριθεί σκόπιμο, η Αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις και να σχηματίζει δικογραφίες με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

    Ποιοι απεργούν αύριο

    Με δυσκολία θα γίνονται αύριο οι μετακινήσεις καθώς τα μπλέ λεωφορεία, το μετρό, το τράμ, ο Προαστιακός, τα τρόλεΪ και τα τρένα του ΟΣΕ, θα ακινητοποιηθούν όλο το 24ωρο. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα λειτουργεί, από τις 10 το πρωί εως τις 4 το απόγευμα.

    Με στάσεις εργασίας (πρωί και απόγευμα) συμμετέχουν την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κυκλοφορήσουν από τις 8:30 το πρωί έως 8:30 το βράδυ.

    Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στη γενική απεργία της Πέμπτης, και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα κλείσει ουσιαστικά ο εναέριος χώρος της Ελλάδος με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία απολύτως πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε επίσχεση εργασίας στις 16 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι για τις απλήρωτες εφημερίες.

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία, καθως καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΛΜΕ «οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ονομαστική μείωση του μισθού τους κατά 1305 ευρώ (νεοδιόριστος) έως 1715 ευρώ (35 χρόνια υπηρεσίας). Αυτό σημαίνει ετήσια μείωση αποδοχών μείωση από 5,7%-6,3% χωρίς να υπολογίσουμε την παραπέρα μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματός τους μετά το πάγωμα μισθών που έγινε την περσινή χρονιά».

    Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

    Με 24ωρη απεργία συμμετέχει στην γενική απεργία και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία, επιπλέον, προαναγγέλλει «δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες τη Δευτέρα 15 Μαρτίου σε όλη τη χώρα», καθώς και 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαρτίου. Στις 17 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες του κλάδου. Σε σχετική ανακοίνωση το συνδικάτο αναφέρει ότι «δεν θα γίνουμε αυτόχειρες, ούτε θα χειροκροτήσουμε την αφαίμαξη και την ακύρωση των κατακτήσεών μας».

    Δίωρες στάσεις εργασίας, από 10.00 πμ-12.00 πμ, πραγματοποιούν έως την Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Κλειστούς μέχρι την Πέμπτη 11 Μαρτίου κρατούν τους ΧΥΤΑ οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ σήμερα πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας (από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου).

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πλαίσιο των κινητοποιήσεων «που αποφάσισε και υλοποιεί η Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αντίδραση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά άδικα μέτρα της κυβέρνησης και τη λεηλασία του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων» καλεί τους υπαλλήλους των ΟΤΑ όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά και στην αυριανή απεργία.

    Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι αστυνομικοί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ την Πέμπτη 11 Μαρτίου και ώρα 18:00.

    Συλαλλητήριο και την Τρίτη

    Συλλαλητήριο στα Προπύλαια, διοργανώνουν για την ερχόμενη Τρίτη 18 Μαρτίου στις 18:00, η ΟΛΜΕ η ΔΟΕ και άλλα συνδικάτα, με κυρίαρχο αίτημα την «απόσυρση των αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας».

    Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

    Ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους και τους αγώνες των ελληνικών συνδικάτων για να μην περάσουν τα μονομερή, σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα περικοπής μισθών και δικαιωμάτων, εξέδοσε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση ζήτησε να αποφασιστεί άμεσα Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κινητοποίησης ενάντια στις πολιτικές περιορισμού του εισοδήματος, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις των μέτρων είναι πανομοιότυπες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Άρα απαιτείται κοινή δράση και οργάνωση ταυτόχρονων και κοινών απεργιακών αγώνων σε όλη την Ευρώπη. Η θεολογία που αναπτύσσεται επί της συνταγής των μέτρων στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη και στοχεύει να εξαχθεί και πάλι προς τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, προκειμένου να δρομολογηθούν ανατροπές στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» τόνισε ο κ. Παπασπύρος.

    Απεργούν οι βενζινοπώλες 18 Μαρτίου

    Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων για την άλλη Πέμπτη, 18 Μαρτίου αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Στις 21 Μαρτίου συγκαλείται εξάλλου γενική συνέλευση του κλάδου προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων.

    Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια, ενώ διαμαρτύρονται και για την παράνομη, όπως επισημαίνουν, αναδρομική αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, με διαδικασία που επιβάρυνε τους πρατηριούχους.

    Ταυτόχρονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων επισημαίνει σε ανακοίνωση ότι έχει επιδιώξει κατ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατόν.

    Η ΠΟΠΕΚ δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης αποδείξεων λιανικής για πωλήσεις βενζίνης, με δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να καθοριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το ρυθμιστικό πλαίσιο, αφού μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται η έκδοση αποδείξεων για βενζίνη και δεύτερον, για όσο διάστημα δεν θα έχουν εγκατασταθεί ολοκληρωμένα, πιστοποιημένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων να εκδίδονται αποδείξεις από τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές, χωρίς να χρησιμοποιούνται για έλεγχο των διακινουμένων ποσοτήτων καυσίμων.

    -

    [04] "Να μην πτωχεύσει ο λαός"

    Η σφαγή των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση του βασικού μισθού και η απελευθέρωση των απολύσεων, η δραστική περικοπή των ήδη υποβαθμισμένων παροχών Υγείας, δεν είναι μόνο επιδίωξη της ΕΕ αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της πλουτοκρατίας, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

    "Αυτό εννοούν όταν μιλούν για προώθηση της ανταγωνιστικότητας την οποία έχουν βασικό στόχο στα προγράμματά τους τα κόμματα της ΕΕ. Αυτήν υπηρετούν οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τις νέες αντιδραστικές αλλαγές επιχειρούν ήδη να τις επιβάλλουν με την τρομοκρατία οι εργοδότες στους χώρους δουλειάς".

    Η ανακοίνωση καταλήγει προτρέποντας τους εργαζόμενους σε "πανεργατικό ξεσηκωμό σε όλους τους χώρους δουλειάς, συσπείρωση στη γραμμή: Να μην πτωχεύσει ο λαός, να πτωχεύσει η πλουτοκρατία. Όλοι στην απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και προστασία των ανέργων. Οι εργαζόμενοι δεν θα παραιτηθούν και θα υπερασπιστούν τα κεκτημένα δικαιώματα όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να αποκρούσουμε τα άγρια μέτρα, να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι".

    "Πόλεμος κατά του λαού"

    Σε άλλη ανακοίνωση για τη συνάντηση Ομπάμα - Παπανδρέου, το ΚΚΕ τονίζει πως "οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν αφορούν το λαό και τα συμφέροντά του".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας» και ότι έχει με τις ΗΠΑ κοινές αξίες, "σημαίνουν ότι η ελληνική πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό θα συμμετέχουν πιο αποφασιστικά στην επιδρομή των ιμπεριαλιστών - τρομοκρατών κατά των λαών. Αυτή είναι η βάση για τη στήριξη που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ".

    Το ΚΚΕ τονίζει πως η πολιτική στήριξη από τον Μπ. Ομπάμα "σημαίνει στήριξη στον πόλεμο που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση κατά του λαού, σε συνεργασία με την ΕΕ και τα άλλα αστικά κόμματα, στήριξη για την κατάργηση όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει στην εργατική τάξη και τη γενίκευση των συνθηκών γαλέρας στην εργασία και στο εισόδημα".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε σημαντικά ανταλλάγματα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπέρ της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή και ευρύτερα. Η κυβέρνηση οφείλει να πει στον ελληνικό λαό τι δεσμεύσεις ανέλαβε στις αξιώσεις των ΗΠΑ στο Αιγαίο, όσον αφορά τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου από την ελληνική και τουρκική πλουτοκρατία, την ένταξη του Αιγαίου στο σχεδιασμό της «αντιπυραυλικής ασπίδας», καθώς και στην αξίωση για νομιμοποίηση των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο".

    Το ΚΚΕ σημείωσε πως η κυβέρνηση "οφείλει να πει στο λαό το ρόλο που ανέλαβε για πιο ενεργητική υποστήριξη των συμφερόντων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, τη χρησιμοποίηση της FYROM ως χώρας προτεκτοράτο τους, ώστε να ελέγχονται από τα αμερικάνικα κεφάλαια οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου".

    Αναφορικά δε με τη κατάργηση της βίζας, το ΚΚΕ επισημαίνει:

    "Η παραχώρηση βίζας που εμφανίζει η κυβέρνηση ως κατάκτηση, σημαίνει με βάση τις κατάπτυστες συμφωνίες τη νομιμοποίηση του φακελώματος του ελληνικού λαού (δακτυλικά αποτυπώματα, DNA, προσωπικά δεδομένα κ.α.) και από τις αμερικανικές «αντιτρομοκρατικές» υπηρεσίες, τον έλεγχο και την επιτήρηση των ελληνικών αεροδρομίων και των υπηρεσιών έκδοσης των διαβατηρίων από αυτές και την παρουσία ενόπλων πρακτόρων τους στις υπερατλαντικές πτήσεις".

    Και καταλήγει:

    "Η απεμπλοκή της χώρας από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αντιθέσεις πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Πρέπει να αποτελέσει συστατικό στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των στρατηγικών επιλογών που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου".

    [05] "Στηρίζω την Ελλάδα"

    Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, ώστε η Ελλάδα να γίνει και πάλι ελκυστική στους ξένους επενδυτές, προκειμένου να αποφύγουμε την ύφεση, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επανέλαβε ότι στηρίζει την Ελλάδα και όχι την κυβέρνηση.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε την ανάγκη να γίνει ελκυστικότερη σε ξένες επενδύσεις η ελληνική οικονομία και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει την πρότασή του προς τον πρωθυπουργό για σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής παρά τον πρωθυπουργό, η οποία θα εγκρίνει άμεσα τις προτάσεις για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής να δεχθούν μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 50%, ενώ για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματά του το χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο πετυχημένα ταξίδια, που έχει κάνει Έλληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ».

    Αναφερόμενος στο κλίμα, που επικρατεί στις ΗΠΑ για την Ελλάδα, είπε ότι δεν άλλαξαν οι διαθέσεις του απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά άλλαξαν οι διαθέσεις της Αμερικής απέναντι στην Ελλάδα.

    «Ο Ερντογάν ακολουθεί έναν άλλο δρόμο, αυτόν του νεοοθωμανισμού, ο οποίος απομακρύνει την Τουρκία από τις ΗΠΑ, έτσι η Ελλάδα έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται, εφόσον η Αμερική αρχίζει και κρατά αποστάσεις από την Τουρκία. Και νομίζω ότι η φράση κλειδί της επίσκεψης Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον ήταν αυτό που ειπώθηκε από την κ. Κλίντον, η στενότερη ευρωατλαντική συμμαχία στα Βαλκάνια», είπε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Για το Σκοπιανό τόνισε ότι δεν αποδέχεται το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και εκτίμησε ότι η απολυτότητά του σε αυτή τη θέση βοηθά τον πρωθυπουργό στο να διαπραγματεύεται καλύτερα.

    «Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να έχει το δικό του ρόλο», είπε.

    Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία και τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε και καλύτερα.

    «Έχει μέσα στη ΝΔ τους δικούς του ανθρώπους, τους Μητσοτακικούς και τους Καραμανλικούς, ένα τρίπολο το οποίο δεν μπορεί να συγκεραστεί. Έχω αγωνία για τη ΝΔ και δεν θα ήθελα να διαλυθεί η παράταξη», είπε.

    Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι κάθε αντιπαράθεση μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα βλάπτει την εθνική προσπάθεια και πως σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε κρίση είναι πολυτέλεια να υπάρχουν διαφωνίες, υποστηρίζοντας ότι ο Λα.Ο.Σ. έχει μια ενιαία φωνή.

    Εξέφρασε τους φόβους του για το ότι θα αναγκαστεί η χώρα μας να λάβει και άλλα μέτρα το καλοκαίρι και τότε θα υπάρξουν κοινωνικές συγκρούσεις, υποστηρίζοντας ότι τότε ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί να φέρει νέα πρόσωπα ευρείας αποδοχής στην προσπάθεια της χώρας για να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

    «Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, για παράδειγμα, που θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο συντονιστή της προσπάθειας μας στο εξωτερικό, ή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος», είπε.

    Για το θέμα των σκανδάλων είπε ότι ανέφερε ο ίδιος στον πρωθυπουργό «να βρεθούν όσοι κλέψανε λεφτά και να τους βάλουμε φυλακή. Θα είναι έγκλημα της πολιτείας αν δεν τους τιμωρήσει και αν δεν το κάνουμε, ο κόσμος δεν θα μας ακολουθήσει στην προσπάθειά μας για να σώσουμε την πατρίδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 March 2010 - 15:30:37 UTC