Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Απασχόληση
  • [02] Μείωση του ΑΕΠ - Στο 10,2% η ανεργία
  • [03] "Το όραμα της ενότητας"

  • [01] Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Απασχόληση

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, αλλά και αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της ΝΔ, έκανε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματός του στη Χαλκίδα.

    "Τα έκανε μούσκεμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αντί να προσπαθήσει να βρει λύσεις στα προβλήματα που κυρίως η ίδια δημιούργησε, ρίχνει όλο το φταίξιμο στη ΝΔ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Αναγνώρισε ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ διέπραξε σφάλματα, αλλά πρόσθεσε ότι "δεν έφτασε η ΝΔ το έλλειμμα στο 12,7%" και ότι "τα στοιχεία από το Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι τα 2/3 της υστέρησης εσόδων για το 2009 έγιναν μόνο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο".

    Είπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ματαίωσε εισπρακτικά μέτρα, ενέγραψε δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί, μετέθεσε έσοδα για την επόμενη χρονιά και ανέβασε το έλλειμμα όσο ήθελε. Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι διέλυσε τον κρατικό μηχανισμό με την ολιγωρία της να διορίσει γενικούς γραμματείς, παρέλυσε τον εισπρακτικό μηχανισμό, χάλασε το κλίμα στην αγορά μιλώντας για επικείμενη χρεοκοπία και εκτόξευσε το έλλειμμα με μεθόδους δημιουργικής λογιστικής.

    Κάνοντας αυτοκριτική, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει ευθύνη γιατί δεν άλλαξε το σύστημα ΠΑΣΟΚ που κληρονόμησε. Εχει ευθύνη η ΝΔ, ανέφερε, για την ήπια προσαρμογή των πρώτων τριών χρόνων της διακυβέρνησής της, που ήταν πολύ ήπια και δεν ήταν προσαρμογή.

    Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν διαχρονικά ένα μοντέλο, το οποίο στηρίχθηκε σε δανεικά και σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η ΝΔ όταν ήρθε στην εξουσία το 2004, αντί να αλλάξει αυτό το σύστημα, το διαχειρίστηκε.

    "Είναι αλήθεια ότι κάποιοι δικοί μας συμβιβάστηκαν με το μοντέλο αυτό, ενώ είχαν εκλεγεί για να το αλλάξουν. Η ΝΔ φταίει που δεν τα άλλαξε όλα, όταν είχε την ευκαιρία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε ότι η ΝΔ δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική της: "Κάνουμε και θα κάνουμε όπου και όσο χρειαστεί την αυτοκάθαρσή μας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν φοβόμαστε τίποτε. Ολα στο φως, και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Δεν καλύπτουμε κανέναν και όταν λέμε κανέναν, εννοούμε κανέναν. Θέλουμε να βγει όλη η αλήθεια στο φως".

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών: "Ενα από τα πρώτα που θα πω στον πρωθυπουργό μιλώντας με τη φωνή όλης της κοινωνίας, είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα, γιατί τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη", ανέφερε.

    Επανέλαβε ότι έχει προτείνει 23 μέτρα που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στην ελληνική οικονομία, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τα υιοθετήσει.

    "Αν δεν ληφθούν τα μέτρα που έχει ανάγκη η οικονομία για να ανασάνει, θα χρειαστούν και άλλες περικοπές που δεν αντέχει η οικονομία, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις, πρέπει να δώσουμε ανάσα στην οικονομία τώρα", τόνισε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε κριτική στην κυβέρνηση και για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ανοίγει την πόρτα για να πολιτογραφηθούν μαζικά χιλιάδες μετανάστες και να νομιμοποιηθούν στο μέλλον περισσότεροι και να έλθουν στην Ελλάδα ακόμη περισσότεροι.

    "Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη και αντί να κλείσουν αυτή την πύλη, μετατρέπουν την Ελλάδα σε πόλο έλξης και σε προθάλαμο νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών με προορισμό όλη την Ευρώπη. Αυτή η κυβερνητική ρύθμιση νομιμοποιεί τους πάντες, αλλά δεν εντάσσει στην κοινωνία κανέναν, επιτείνει την ξενοφοβία, δεν την εξαλείφει και εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις", ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    Δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, καθώς επίσης ότι θα δώσει άμεση προτεραιότητα σε μέτρα τόνωσης της αγοράς και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη μόλις επανέλθει στην εξουσία.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε:

    "Παλεύουμε να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα, οικοδομούμε την κοινωνική συνοχή, όταν οι άλλοι πυροδοτούν την κοινωνική πόλωση, μοιράζουμε την ελπίδα και οι άλλοι τη μισαλλοδοξία, έχουμε ανηφόρα μπροστά μας, αλλά θα πετύχουμε".

    Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Μέρκελ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς. Η πρωτοβουλία για το τηλεφώνημα ήταν της κ. Μέρκελ, η οποία επίσης του ζήτησε να αξιολογήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Του ζήτησε επίσης κατά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα γίνει στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, να κάνει ομιλία και να παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

    Η κ. Μέρκελ είπε στον κ. Σαμαρά ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί θαρραλέες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας.

    Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του, ανέπτυξε στη Γερμανίδα καγκελάριο τις θέσεις του και επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την κατάσταση με αίσθημα ευθύνης και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την ελληνική οικονομία, ενώ επιδιώκει να βρεθούν λύσεις στα ελληνικά προβλήματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στις Βρυξέλλες την Τρίτη

    «Ο πρόεδρος της Ν.Δ γνωρίζοντας ότι η χώρα περνάει τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων 50 ετών, κάνει ό,τι πρακτικά είναι δυνατό για να βάλει πλάτη στον τόπο, να στηρίξει την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοινώνοντας ότι ο κ. Σαμαράς την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ως επίσημος καλεσμένος του προέδρου του ΕΛΚ Β.Μάρτενς και θα παραβρεθεί σε πρόγευμα εργασίας όπου θα λάβουν μέρος σημαντικοί υπουργοί Οικονομίας ευρωπαϊκών χωρών όπως η κα Κριστίν Λαγκάρντ της Γαλλίας, ο κ. Σόιμπλε από τη Γερμανία και ο κ. Τρεμόντι από την Ιταλία. Θέμα όπως ανέφερε θα είναι οι τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη θα βγει με γρήγορο και ασφαλή τρόπο από την κρίση.

    [02] Μείωση του ΑΕΠ - Στο 10,2% η ανεργία

    Μείωση 2,5% σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο του 2009 και η ύφεση στην οικονομία είναι βαθύτερη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις στον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για το σύνολο του 2009, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε (σε σταθερές τιμές 2000) κατά 2% (μείωση 1% το 1ο τρίμηνο, μείωση 1,9% το 2ο τρίμηνο, μείωση 2,5% το 3ο τρίμηνο και μείωση 2,5% το 4ο τρίμηνο) έναντι αύξησης 2% το 2008.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19% το 4ο τρίμηνο 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Ειδικότερα, μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 23,3%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 19,6%, στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 13,2%, στις λοιπές κατασκευές κατά 20,8% και στα λοιπά επενδυτικά προϊόντα κατά 0,4%. Αντίθετα, αύξηση κατά 3,3% σημειώθηκε στα αγροτικά προϊόντα.

    Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε οριακή αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2008. Ειδικότερα, αύξηση κατά 8,4% παρουσίασε η δημόσια κατανάλωση, ενώ αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε μείωση κατά 1,6%.

    Μείωση κατά 18% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (κατά 20,4% οι εισαγωγές αγαθών και κατά 9% οι εισαγωγές υπηρεσιών). Μείωση κατά 15,5% παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (κατά 13,7% οι εξαγωγές αγαθών και κατά 16,9% οι εξαγωγές υπηρεσιών).

    Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι η συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2008. Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν οι εξής κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 2,9%, ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 0,7 % και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 8,5%. Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι εξής κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας κατά 6,6%, των κατασκευών κατά 14,3% και του εμπορίου, ξενοδοχείων- εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 2,9%. Τέλος, σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων αυξήθηκαν κατά 1,9% το 4ο τρίμηνο 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

    Αύξηση της ανεργίας

    Σε 10,2% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Δεκέμβριο 2009 έναντι 8,9% τον Δεκέμβριο 2008 και 10,6% τον Νοέμβριο 2009. Όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 505.110 άτομα (αυξήθηκαν κατά 70.961 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008- αύξηση 16,3% και μειώθηκαν κατά 26.843 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009- μείωση 5%), ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.323.071 άτομα.

    Το σύνολο των απασχολουμένων τον Δεκέμβριο 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.457.657 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 5.730 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008 (μείωση 0,1%) και κατά 6.573 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009 (μείωση 0,1%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η ανεργία στις γυναίκες είναι υπερδιπλάσια εκείνης των ανδρών (14,8% έναντι 6,9%). Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (ποσοστό 28,9%) και στα άτομα 25- 34 ετών (ποσοστό 13,7%). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (15%), Νοτίου Αιγαίου (13,6%) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (12,5%). Σημειώνεται ότι σε εννέα από τις 13 περιφέρειες το ποσοστό της ανεργίας είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της χώρας. Οι περιφέρειες με χαμηλότερη ανεργία από τον μέσο όρο της χώρας (τον Δεκέμβριο πέρυσι) είναι αυτές του Βορείου Αιγαίου (6,9%), της Δυτικής Ελλάδας (7%), της Πελοποννήσου (8,4%) και της Αττικής (9,2%).

    Γ. Προβόπουλος: "Θαρραλέα και αξιόπιστα μέτρα"

    Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2010 προβλέπει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. "Όλα τα πακέτα ευρείας δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγούν αρχικά σε υφεσιακά αποτελέσματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αναμένουμε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 2% το τρέχον έτος", σημείωσε ο κ.Προβόπουλος.

    "Ωστόσο", συμπλήρωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, "το πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής θα δημιουργήσει επίσης τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον, οι οποίες δεν θα συνέτρεχαν εάν απουσίαζε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής".

    Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τις περαιτέρω προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δηλώνοντας ότι "είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η προώθηση του προγράμματος αυτού από την κυβέρνηση και ο εμπλουτισμός του με διαρθρωτικά μέτρα θα μας επιτρέψουν να μεταλλάξουμε την παρούσα αρνητική συγκυρία σε ευεργετική. Αυτή η θετική δυναμική θα οδηγήσει και σε βιώσιμη ανάπτυξη".

    Αναφερόμενος στην πορεία του τραπεζικού τομέα, ο κ.Προβόπουλος χαρακτήρισε ως αναπότρεπτη τη "συρρίκνωσή του μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα". "Τα επόμενα χρόνια το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες θα είναι διαφορετικό από εκείνο των προηγουμένων 10-15 ετών", σημείωσε ο κ. Προβόπουλος διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται "στα επόμενα χρόνια και όχι τους επόμενους μήνες".

    Επίσης αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς χρήματος και ομολόγων σε σχέση με το πακέτο μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε ότι "δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει λάβει θαρραλέα και αξιόπιστα μέτρα, δεν με απασχολεί το ενδεχόμενο αρνητικών αξιολογήσεων εκ μέρους των Οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Για την ακρίβεια, εκτιμώ ότι η αναβάθμισή είναι θέμα χρόνου".

    Όπως πρόσθεσε, "καθώς τα κυβερνητικά μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα, θα υπάρξουν αναβαθμίσεις. Είναι ζήτημα (σ.σ. οικονομικών ) τριμήνων ή μηνών".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, "είναι προφανές ότι έχουμε υπερβολικά υψηλά επίπεδα διαφοράς" μεταξύ των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών. "Όμως τα προηγούμενα έτη, πριν την κρίση, αυτά ήταν σε μη ρεαλιστικά στενά επίπεδα. Άρα, τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν στο ένα άκρο και σήμερα βιώνουμε το άλλο άκρο". "Είναι ζήτημα χρόνου (σ.σ. έως ότου αυτά αποκλιμακωθούν). "Είναι βέβαιον ότι θα μειωθούν, αν και δεν μπορώ να προβλέψω το ρυθμό με τον οποίο θα γίνει αυτό", σημείωσε ο κ.Προβόπουλος.

    Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο συμπεριλαμβάνει μειώσεις αποδοχών στον Δημόσιο τομέα, "πάγωμα" συντάξεων και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, της χώρας.

    "Δεν πιστεύω ότι το ζήτημα της μελλοντικής αποδοχής (πέραν του τρέχοντος έτους) των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση (σ.σ. για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, θα μας απασχολήσει επί μακρόν", σημείωσε ο Προβόπουλος. "Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα, αναμένω αναβαθμίσεις" πιστοληπτικής ικανότητας, για τη χώρα.

    Πάνω από το στόχο τα κρατικά έσοδα

    Σε επίπεδα πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού κινούνται τα έσοδα το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ και οι δαπάνες είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος αυξήθηκαν 13,1% έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 10,8%.

    Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες παρουσίασαν μείωση 9,6% έναντι στόχου μείωσής τους 2,8%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού παρουσίασαν μείωση 9,3% έναντι στόχου μείωσης κατά 1,9%, ενώ οι δαπάνες για τόκους εμφανίζουν μείωση 12,8% έναντι στόχου αύξησής τους κατά 5,1%.

    Ετσι, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει μείωση κατά 77,4% έναντι στόχου μείωσής του 27% σε ετήσια βάση.

    Ειδικότερα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού το δίμηνο ανήλθε σε 903 εκατ. ευρώ έναντι 3,986 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο δίμηνο του 2009.

    [03] "Το όραμα της ενότητας"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, κατώτερη των αναγκών, των προσδοκιών και της ελπίδας του ελληνικού λαού, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου και, παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πολλές φορές στον κ. Πάγκαλο, με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση, δια του αντιπροέδρου, υπέθεσε ότι "τώρα είναι η ώρα της προβοκάτσιας, ότι τώρα θα περάσουμε στο στάδιο της κατασυκοφάντησης".

    Πρόσθεσε ότι "τελείωσε το παραμύθι με τον εξωτερικό εχθρό, την επίθεση που δέχεται η χώρα και πρέπει να αμυνθούμε ενωμένοι να σώσουμε τη πατρίδα, και τώρα θα ξαναπαίξουν το παιχνίδι με τον εσωτερικό εχθρό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι στην κυβέρνηση "θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασπείρουν κλίμα διχασμού στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να απογοητευτεί ο κόσμος και να ξαναγυρίσει εκεί που τον θέλουν, στον καναπέ, να παρακολουθεί αμήχανα τις ειδήσεις των οκτώ".

    Ο κ. Τσίπρας αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική έκανε λόγο για παραμύθια όσον αφορά τη χρεοκοπία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "έξυπνο σενάριο, καλοστημένο σκηνικό σε όλες τις τηλεοράσεις". Το δεύτερο παραμύθι, όπως είπε, είναι η ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή, "μπαίνουμε στο δεύτερο πεντάμηνο προετοιμασίας και προπαγάνδας. Αυτή τη φορά το παραμύθι θα τελειώσει και μαζί του θα εξαφανιστούν δώρα και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα. Θα εξαφανιστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα και θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, ώστε να απελευθερωθούν οι απολύσεις".

    Επίσης, το τρίτο παραμύθι, όπως είπε, είναι τα κεκτημένα. Δηλαδή, "αυτό όμως παίζεται πάρα πολλά χρόνια. Προνομιούχοι οι δημόσιοι υπάλληλοι των 1.200 ευρώ, πολυτέλεια η δημόσια δωρεάν παιδεία, γραφειοκρατικός και αντι-αναπτυξιακός ο δημόσιος τομέας, ζημιογόνες οι ΔΕΚΟ και η Ολυμπιακή".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας της Αριστεράς, σημείωσε ότι πρέπει "να τελειώνουμε επιτέλους με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Να τελειώνουμε με τις συνδικαλιστικές πρακτικές που έχουν μοναδική απασχόληση να είναι ιμάντες μεταβίβασης της κομματικής γραμμής, είτε κυβερνητικής, είτε αντιπολιτευόμενης και να πρωτοστατήσουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και απεργίες, αποκρούοντας κάθε νέα προβοκάτσια από τις πολλές που ετοιμάζουν".

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα του αγωνίζεται για ένα ευρύ μέτωπο που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να "περάσει" τα μέτρα. "Για ένα κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων που μπορεί να γίνει πλειοψηφικός. Ένα συνασπισμό δυνάμεων που θα δώσει νέα πνοή στο όραμα της ενότητας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 March 2010 - 11:30:25 UTC