Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή σημεία του φορολογικού Video
  • [02] Ασφαλιστικό:Ολοκληρώνεται ο διάλογος
  • [03] Προς κατάργηση η χρήση χημικών
  • [04] Περικοπές για βουλευτές και υπαλλήλους
  • [05] Η φυτεία Μύρτιλλου στη Δράμα...και οι ελαιώνες των Λευκών Ορέων
  • [06] "Στήριξη στην Ελλάδα"
  • [07] "Αγωνιστικό μέτωπο"
  • [08] Κινητοποιήσεις
  • [09] "Θα παραμείνω..."

  • [01] Στη Βουλή σημεία του φορολογικού Video

    Τα βασικά σημεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία.

    Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται στο φορολογικό προκύπτουν φοροελαφρύνσεις σε εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ.

    Ειδικότερα θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος, ενώ οριστικοποιείται και η κλίμακα για το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους για να εξασφαλίζουν όλο το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ.

    Η νέα κλίμακα φορολογία εισοδήματος που θα τιμαριθμοποιείται ανά διετία προβλέπει τα εξής:

    - για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 0%

    - για εισόδημα από 12.001 έως 16.000 συντελεστής 18%

    - για εισόδημα από 16.001 έως 22.000 συντελεστής 24%

    - για εισόδημα από 22.001 έως 26.000 συντελεστής 26%

    - για εισόδημα από 26.001 έως 32.000 συντελεστής 32%

    - για εισόδημα από 32.001 έως 40.000 συντελεστής 36%

    - για εισόδημα από 40.001 έως 60.000 συντελεστής 38%

    - για εισόδημα από 60.001 έως 100.000 συντελεστής 40% και

    - για εισόδημα άνω των 100.000 συντελεστής 45%.

    Η κλίμακα για τις αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι έχει ως εξής:

    - για εισόδημα μέχρι 6.000 δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για να εξασφαλίζουν το αφορολόγητο

    - για εισόδημα μέχρι 12.000 το ύψος των αποδείξεων θα πρέπει να ανέρχεται στο 10% του συνολικού εισοδήματος και

    - για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώνεται θα αναλογεί στο 30% του εισοδήματος πάνω από το όριο αυτό.

    Επίσης, στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ακόμα:

    - η θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κυριότητά τους ή χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί)

    - καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων, εκτός από αυτά που αφορούν τόκους και αποδόσεις κρατικών ομολόγων

    - εισάγεται από 1/1/2011 ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει των βιβλίων τους για όλους τους επαγγελματίες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα έχουν την υποχρέωση από φέτος να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών. Αναφέρονται ρητά τα ταξί, τα φορτηγά ΔΧ, τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα.

    - Προβλέπονται κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων από την αλλοδαπή στις ελληνικές τράπεζες εντός 6 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί φόρος 5% επ' αυτών.

    - Θεσπίζεται φορολογικός συντελεστής 2% για ακίνητες περιουσίες άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο επαναφοράς του ΦΜΑΠ και κατάργηση του ΕΤΑΚ. Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει για τρία χρόνια.

    - Θεσπίζεται φόρος 5% για τις δωρεές ακινήτων και 10% για τις δωρεές μετρητών προς ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

    - Αυξάνεται από 3% σε 15% ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων των offshore εταιρειών.

    - Φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών και με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων και 10% οι δωρεές μετρητών.

    - Μειώνεται η φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων σταδιακά από 25 σε 20%. Για το 2010 ο συντελεστής του φόρου θα είναι 24%.

    - Δημιουργείται περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων εντός έξι μηνών, με τα ακίνητα που θα έχουν στην κατοχή τους, τα αυτοκίνητα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, ενώ εξαιρούνται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

    - Θεσπίζεται point-system ανάλογα με το βαθμό κινδύνου φοροδιαφυγής με βάση το οποίο θα διενεργούνται οι φορολογικοί έλεγχοι προς νομικά και φυσικά πρόσωπα.

    - Από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά. Επίσης, από την ημερομηνία αυτή οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ θα γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές ή ηλεκτρονικές διαβιβάσεις μέσω τραπεζών.

    - Προβλέπεται η επιβολή προστίμων για φορολογικές παραβάσεις και από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος του καταστήματος σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων για δεύτερη φορά. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο.

    - Προβλέπονται κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο.

    - Θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών, ενώ θεσπίζονται νέα κίνητρα με στόχο την περιβαλλοντική προστασία. Μεταξύ άλλων θα αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.

    Και τέλος

    - Θεσπίζονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη για δαπάνες τεχνολογικής καινοτομίας από επιχειρήσεις, ενώ εισάγονται φοροαπαλλαγές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με μείωση του κύκλου εργασιών.

    [02] Ασφαλιστικό:Ολοκληρώνεται ο διάλογος

    Ολοκληρώνεται σήμερα ο Κοινωνικός Διάλογος για το Ασφαλιστικό με τη τελευταία Συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

    Ορισμένες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου "θα εφαρμοστούν αμέσως, όπως π.χ. η απαγόρευση της εθελουσίας, η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, η ενιαία διαχειριστική αρχή των αποθεματικών όλων των ταμείων, δίχως να θιγεί η περιουσία ενός εκάστου", όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής".

    Ο υπουργός διευκρινίζει ωστόσο ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα, "που θεμελιώνεται πάνω στη βασική -προνοιακή- σύνταξη και στην αρχή της ανταποδοτικότητας της σύνταξης με τις εισφορές και το χρόνο εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2018".

    Οσοι θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως και το 2013 δεν θα θιγούν, ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια, προσθέτει ο υπουργός.

    Ο κ. Λοβέρδος επαναλαμβάνει ότι η περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει τεθεί ως θέμα από την κυβέρνηση ούτε από τον επίτροπο Ολι Ρεν, σημειώνοντας ότι με συνεχείς του δηλώσεις προσπαθεί να σταματήσει τη συγκεκριμένη φήμη, που "αν γινόταν πραγματικότητα θα χτυπούσε τους εργασιακά ανασφαλείς, θα στέγνωνε την αγορά και θα τσάκιζε τα ασφαλιστικά ταμεία".

    Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι το Φεβρουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 2009, ενώ μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009.

    ΣΕΒ για εργασιακές σχέσεις

    Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις εκφράζει ο ΣΕΒ σε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχει ανεφάρμοστες γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, που πρακτικά καταργούν τη μερική και την προσωρινή απασχόληση.

    Στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με το πνεύμα, τους στόχους και τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας, θα αυξήσει την ανεργία, θα ενθαρρύνει την παράνομη εργασία και θα επιτείνει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

    "Στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας -όπως η μερική, η εκ περιτροπής και η προσωρινή απασχόληση- ισχύουν εδώ, και δεκαετίες (και ειδικά στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης υιοθετούνται ακόμα περισσότερο στην Ε.Ε.) γιατί έχει αποδειχθεί ότι καθιστούν εφικτή την άνθιση οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν θα υπήρχαν αλλιώς, εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων, που τις επιλέγουν και συνεισφέρουν έτσι στην αύξηση της συνολικής απασχόλησης στις Ευρωπαϊκές οικονομίες", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ και προσθέτει:

    "Το πνεύμα αυτού του νομοσχεδίου αντανακλά παρωχημένες αντιλήψεις, αντιμετωπίζοντας κάθε τέτοια μορφή εργασίας ως καταχρηστική πράξη του εργοδότη σε βάρος του εργαζόμενου. Δυστυχώς, μόνο στη χώρα μας οι ευέλικτες μορφές εργασίας δαιμονοποιούνται συστηματικά. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ρυθμίζονται από λεπτομερείς Ευρωπαϊκές οδηγίες που, διασφαλίζουν αποτελεσματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για την προστασία, λοιπόν, των εργαζομένων και την αποφυγή καταχρήσεων και στον τομέα των ευέλικτων μορφών εργασίας, δεν απαιτείται ένα ακόμη "κατασταλτικό" νομοσχέδιο -θα αρκούσε η υιοθέτηση των Ευρωπαϊκών οδηγιών και ο έλεγχος της σωστής εφαρμογής τους σε όλους τους χώρους εργασίας".

    [03] Προς κατάργηση η χρήση χημικών

    Την κατάργηση της χρήσης χημικών από την Αστυνομία προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λέγοντας ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων βίας θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση.

    «Δεν μπορούμε να σας δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία κατάργησης της χρήσης των χημικών στις διαδηλώσεις, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα στους επόμενους μήνες, όταν οι αρμόδιοι βρουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των περιστατικών βίας που ξεφεύγουν του πλαισίου των διαδηλώσεων και αποσκοπούν κυρίως στην καταστροφή».

    Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    Ο κος Λαφαζάνης στην ερώτησή του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίθεση με χημικά δακρυγόνα εναντίον του Μανώλη Γλέζου και έκανε λόγο για «χημικό πόλεμο των κυβερνήσεων εναντίον των διαδηλωτών εργαζομένων», ενώ υπενθύμισε τις υπουργικές δεσμεύσεις για απαγόρευση των χημικών στις πορείες.

    «Από παιδάκι είμαι στους δρόμους και θεωρώ πως η πολιτική των δρόμων ανοίγει και τους δρόμους για τις κοινωνίες και την ιστορία. Μη μου πείτε πως τα χρησιμοποιείτε πλέον λιγότερο τα χημικά - τα υφίσταμαι προσωπικά. Δεν υπάρχει διαδήλωση που να μην χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα. Τα σκυλιά δεν τα αντέχουν και όμως τα χρησιμοποιείτε ενάντια σε ανθρώπους. Τα απαγορεύει ο ΟΗΕ και τα χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ. Σας έχουν ψεκάσει στο πρόσωπο από μισό μέτρο κε υπουργέ; Τι το απειλητικό κρατούσε ο Γλέζος εκτός απ' τα άσπρα του μαλλιά;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Δεν είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την τοξικότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βεβαίως, τυπικά δεν απαγορεύεται από την σύμβαση του Παρισιού. Εμείς πάντως το βλέπουμε πολιτικά» απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    «Δεν βλέπουμε τον πολίτη ως εχθρό, αλλά εξειδικεύουμε την Αστυνομία να ξεχωρίζει καταστάσεις, περιπτώσεις, γειτονιές, μειονότητες - να ξεχωρίζει μια πολιτική διαμαρτυρία από βανδαλισμούς και καταστροφές. Θα εξειδικεύσουμε τους αστυνομικούς ώστε να μην επαναληφθούν ακραία γεγονότα, όπως έγινε με τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος δεν στοχοποίησε τον αστυνομικό, αλλά έβαλε το θέμα στην πραγματική του διάσταση - της εκπαίδευσης και μείωσης μέχρι κατάργησης των χημικών» ανέφερε ο κος Βούγιας για να επανέλθει αργότερα:

    «Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο - η ΕΛΑΣ δεν έχει απέναντί της τα κινήματα, αλλά μόνον τους κακοποιούς, τους ακραίους εγκληματίες και τα περιστατικά βίας που ξεφεύγουν από την πολιτική συγκέντρωση και αποσκοπούν κυρίως να καταστρέψουν. Σας υπενθυμίζω την στάση της Αστυνομίας απέναντι σε καταλήψεις που διατάραξαν την κοινωνική ζωή επί μέρες. Η ρήψη των χημικών έχει μειωθεί δραστικά, με στοχευμένες παρεμβάσεις μόνον εκεί που πρέπει. Δεν μιλώ βεβαίως για την υπόθεση Γλέζου. Όταν όμως ο ίδιος αντιμετώπισε το ατυχές συμβάν με τον τρόπο που το αντιμετώπισε, είναι μια μίζερη πολιτικά τοποθέτηση να στεκόμαστε στη συγκεκριμένη πράξη» ανέφερε ο κος Βούγιας.

    - Τη «βαθύτατη λύπη» της Βουλής για την επίθεση κατά του Μανώλη Γλέζου εξέφρασε σε παρέμβασή του και ο Φίλιππος Πετσάλνικος, σημειώνοντας πως «σεβόμαστε και τιμούμε όλοι το Μανώλη Γλέζο και ευχόμαστε να συνεχίσει με την ίδια ζωτικότητα να διατυπώνει τις απόψεις του και να αγωνίζεται γι' αυτές». Παράλληλα, ο κος Πετσάλνικος χαιρέτησε την εκ νέου δέσμευση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για κατάργηση της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις και αντικατάστασή τους με άλλες μεθόδους, «λιγότερο επώδυνες και επικίνδυνες».

    [04] Περικοπές για βουλευτές και υπαλλήλους

    Την ψήφο της Ολομέλειας, ζήτησε και έλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, για τις επιπρόσθετες περικοπές εισοδηματικού χαρακτήρα που εξήγγειλε προ ημερών και που αφορούν τα εισοδήματα των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής.

    Ο κος Πετσάλνικος επισκόπησε τις περικοπές που εξήγγειλε στην βουλευτική αποζημίωση (μείωση εξόδων κίνησης και του επιδόματος οργάνωσης και λειτουργίας γραφείου κατά 12%, μείωση κατά 15% της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, παράταση της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 5% και 30% μείωση στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινών διακοπών), όπως επίσης και στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής (μείωση κατά 12% των επιδομάτων υπερωριών και κίνησης, μείωση του ειδικού επιδόματος έκτακτης αποζημίωσης από 12% έως 17% ανάλογα με το ύψος και υπαγωγή του στην κανονική φορολόγηση στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου).

    «Όλβ αυτά, σημαίνουν μηνιαίες μειώσεις της βουλευτικής αποζημίωσης που είναι κοντά στα 900 ευρώ - μειώσεις διπλάσιες από τις αντίστοιχες που αποφασίστηκαν για τις οποιεσδήποτε άλλες κοινωνικές κατηγορίες» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Σχετικά δε, με τους εργαζομένους στη Βουλή, βλέπω ακόμη και τις προηγούμενες μέρες, έστω και σποραδικά, κείμενα και τοποθετήσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Εγώ ο ίδιος είχα πει πως δεν θα συμφωνούσα με μια προνομιακή μεταχείρισή τους, παρότι δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, παρότι δεν υπάρχει ωράριο. Το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης (που διάφοροι θέλουν να το χαρακτηρίζουν «μισθό» χωρίς να είναι, αφού δεν επηρεάζει τις υπερωρίες και την σύνταξή τους) θα περικοπεί κατά 12% εάν δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ μηνιαίως και κατά 17% όταν τα υπερβαίνει - και ως γνωστόν δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1320 για τους Διευθυντές, ενώ στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, τα ειδικά επιδόματα μειώνονται κατά 12%, ανεξάρτητα από το ύψος τους, σε μηνιαία βάση. Δεν είναι το μεγαλύτερο επίδομα που υπάρχει στο Δημόσιο, ωστόσο εμείς προχωρούμε».

    Μετά τις αναφορές του Προέδρου της Βουλής, το λόγο ζήτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος κατήγγειλε ότι ανάμεσα στους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, «υπάρχουν κάποιοι που δεν κάνουν τίποτε άλλο καθημερινά, παρά να συκοφαντούν τους βουλευτές, να λένε ότι λαμβάνουν 10.000 ευρώ το μήνα αποδοχές και άλλα απαράδεκτα πράγματα. Θα ήθελα να στείλετε μια επιστολή στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που η Βουλή φιλοξενεί. Δεν είναι δυνατόν να γινόμαστε βορά των δημοσιογράφων» ανέφερε ο βουλευτής.

    [05] Η φυτεία Μύρτιλλου στη Δράμα...και οι ελαιώνες των Λευκών Ορέων

    Ο Χάρης σπούδασε διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης αλλά σήμερα είναι βιοκαλλιεργητής στην Κρήτη. Ο Νίκος και ο Γιάννης από τη Δράμα, αντίστοιχα πρώην παλαιστής και μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος, αντί να ακολουθήσουν την επαγγελματική πεπατημένη, επέλεξαν να καλλιεργήσουν βιολογικά, στο εύκρατο μεσογειακό κλίμα, ένα φυτό που - συνήθως - προτιμά τις πολικές θερμοκρασίες της Σιβηρίας.

    Οι τρεις τους ασχολήθηκαν με τη βιοκαλλιέργεια και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, είτε επειδή τη βλέπουν ως όνειρο ζωής, είτε διότι είδαν την ενασχόληση αυτή - αρχικά τουλάχιστον - σαν πείραμα. Δεν ανήκουν στην ομάδα των παραγωγών, που απλά δελεάστηκαν από τις επιδοτήσεις, οι οποίες "τρέχουν" μέσω πενταετών προγραμμάτων.

    Οι τελευταίοι, άλλωστε, δεν "κρατούν" πολύ στο χώρο. Κι αυτό επειδή η βιοκαλλιέργεια - όπως λένε - είναι πάνω από όλα απαιτητική, το κόστος πιστοποίησης των προϊόντων της παραμένει υψηλό, τα εργατικά αυξημένα και τα διαθέσιμα δίκτυα διανομής, βιολογικά φάρμακα, λιπάσματα και σπόροι είναι συχνά λιγοστά. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας, οι βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα ανέρχονταν το 2008 στα 3,178 εκατομμύρια στρέμματα, έναντι 2,798 εκατ. το 2007, περίπου 3,02 εκατ. το 2006 και 2,88 εκατ. το 2005 (συμπεριλαμβανομένων αυτών του μεταβατικού σταδίου, καθώς και βοσκοτόπων/θαμνότοπων, έκτασης 1,3 εκατ. στρεμμάτων για το 2008).

    Πάντως, αν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις παρατηρείται - τα τελευταία χρόνια - σχετική στασιμότητα, δε συμβαίνει το ίδιο με τον αριθμό των παραγωγών και των μεταποιητών: από περίπου 9.000 το 2004, οι εγγεγραμμένοι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων απογειώθηκαν στους 24.729 το 2007 και στους 25.098 το 2008, ενώ οι μεταποιητές έφτασαν πρόπερσι τους 23.741. Σε 314 ανέρχονταν το 2008 οι εγγεγραμμένοι παραγωγοί-μεταποιητές.

    Πάντως, πολλοί παραγωγοί που ασχολήθηκαν με βιοκαλλιέργειες μόνο για να εισπράξουν επιδοτήσεις, δεν αποκλείεται να τούς γυρίσουν την πλάτη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της λήξης τους. Αυτό υποστήριξε ο Μπάμπης Τσοκανής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών, που αριθμεί περίπου 4.000 με 5.000 μέλη, κι ενώ το σύνολο των βιοκαλλιεργητών της χώρας εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 ατόμων. Ορισμένα πωλούνται και ως συμβατικά! Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσοκανής, οι "ταγμένοι" Έλληνες βιοκαλλιεργητές δεν είναι τόσο υπέρ των επιδοτήσεων καθαυτών, όσο της χρηματοδότησης της έρευνας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, αλλά και της στήριξης της Πολιτείας για το κόστος πιστοποίησης και την προώθηση των ελληνικών βιολογικών προϊόντων στο εξωτερικό.

    Οι καλλιεργητές ζητούν η επιδότηση να συνδέεται με την παραγωγή - κι όχι να υπολογίζεται ανά στρέμμα (ώστε να είναι βέβαιο ότι ο καλλιεργητής όντως παράγει). Παράλληλα, χαρακτηρίζουν υψηλό το κόστος της πιστοποίησης. "Κυμαίνεται μεταξύ 5 και 30 ευρώ το στρέμμα, αναλόγως προϊόντος, χωρίς να συνυπολογίζεται η αμοιβή του τεχνικού συμβούλου, που θα χρειαστεί ο παραγωγός", ανέφερε ο κ. Τσοκανής.

    Κατά τον ίδιο, ο κλάδος αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, για τα οποία ευθύνεται τόσο η "ανοργανωσιά" των βιοκαλλιεργητών, όσο και η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία. Ακόμη και η διάρθρωση των καλλιεργειών είναι τέτοια, που άλλα είδη λείπουν από την ελληνική αγορά και γίνονται εισαγωγές και άλλα πλεονάζουν, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να τα πουλήσουν ως... συμβατικά, ώστε να μην μείνουν αδιάθετα στις αποθήκες. Ελαιώνες το 50% των καλλιεργούμενων στρεμμάτων "Με μια πρόχειρη εκτίμηση, το 50% των βιολογικών καλλιεργειών σε στρέμματα αφορά ελαιώνες, περίπου το 20% αμπελώνες και παραγωγή κρασιού και 10% εσπεριδοειδή, ενώ υπάρχουν και τα δημητριακά/κτηνοτροφικά φυτά. Λιγότερο από το 5% των καλλιεργούμενων στρεμμάτων είναι κηπευτικά και ένα 2%-3% αρωματικά φυτά", πρόσθεσε ο κ. Τσοκανής.

    Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τα ελληνικά κηπευτικά (για παράδειγμα, πατάτα, κρεμμύδι, τομάτα) λείπουν από τα ράφια και οι καταναλωτές τρώνε εισαγόμενα (π.χ. από νότια Αμερική). Το λάδι αντίθετα - στο οποίο στρέφεται η πλειοψηφία των βιοκαλλιεργητών - περισσεύει και συχνά καταλήγει να πωλείται ωςβ¦ συμβατικό. Σύμφωνα με τον κ. Τσοκανή, ελαιώνες και αμπέλια είναι πιο "εύκολες" καλλιέργειες, ενώ αντίθετα τα κηπευτικά απαιτούν τεχνογνωσία και έχουν πολύ αυξημένα εργατικά κόστη.

    Τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πιστοποιούν ότι ελιές και αμπέλια κυριαρχούν μεταξύ των πολυετών καλλιεργειών, καθώς το 2008 καλλιεργούνταν βιολογικά (συμπεριλαμβανομένου του μεταβατικού σταδίου) 641.362 και 50.237 στρέμματα αντίστοιχα.

    Μεταξύ των αροτραίων, κυρίαρχη θέση κατέχουν τα δημητριακά, με 441.145 στρέμματα, ενώ τα βιολογικά καλλιεργούμενα ενεργειακά φυτά (από ελαιούχους σπόρους, ηλιοτρόπια, σόγια και λιναρόσπορο μέχρι βαμβάκι και καπνό), ανέρχονται σε 46.247 στρέμματα. Από το Columbia της Νέας Υόρκης στουςβ¦ ελαιώνες των Λευκών Ορέων Στις Γούρνες του Ηρακλείου, ο παράδεισος έχει έκταση... 70 στρεμμάτων. Εκεί, ο Χάρης Λαουμτζής και η οικογένειά του ζουν ανάμεσα στις βιολογικά καλλιεργούμενες ελιές τους και τις μυρωδιές των αυτοφυών βοτάνων στα βουνά της Κρήτης: θυμάρι, φασκόμηλο, δίκταμο Λευκών Ορέων...

    «Άλλος τρόπος ζωής εδώ», παρατηρεί ο Χάρης, πατέρας δύο παιδιών, που μπορεί να σπούδασε διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο Columbia, αλλά πάντα ήθελε να επιστρέψει σβ αυτό το κτήμα, όπου μεγάλωσε. Επόμενος στόχος του, αποκαλύπτει, είναι να κάνει το κτήμα επισκέψιμο.

    «Οι επιδοτήσεις σε σχέση με άλλες χώρες είναι σίγουρα μικρές στην Ελλάδα, αλλά εγώ ξεκίνησα από την αρχή χωρίς να τις έχω στο νου μου. Άλλοι, που τις είχαν, τα παρατήσανε», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι δυσκολίες; Πολλές. Για παράδειγμα, το κόστος πιστοποίησης φτάνει στην περίπτωση των καλλιεργειών του Χάρη στα 600 ευρώ ετησίως, κι αυτό ενώ ο ελαιώνας του - λόγω καιρού - εδώ και δύο χρόνια δεν παράγει λάδι.

    Μετανιώνει πού άφησε την προοπτική μιας καριέρας στις διεθνείς σχέσεις, ώστε να ασχοληθεί με τη βιοκαλλιέργεια; «Δεν μετανιώνω καθόλου. Η οικογένειά μου ζει και μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον», τόνισε, μιλώντας χαμηλόφωνα, ώστε να μην ξυπνήσει τη λίγων μηνών κορούλα του. Δραμινή βότκα και αφέψημα απόβ¦ σιβηρικά μύρτιλλα Στους πρόποδες του Παγγαίου, στη Δράμα, ριζώνουν χιλιάδες φυτά φερμένα από τη Σιβηρία. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική φυτεία μύρτιλλου (blueberry) στην Ελλάδα, την οποία δημιούργησαν ο 55χρονος Νίκος Παπουτσής και ο 32χρονος γιος του, Γιάννης, σε έκταση 42 στρεμμάτων, σε Καλαμπάκι και Κουδούνια.

    Το μύρτιλλο, ένας φυσικός "θησαυρός" αντιοξειδωτικών, συναντάται αυτοφυές στο Δάσος Ελατιάς, οπότε τα νεαρά φυτά δεν δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη Δράμα. Η οικογένεια Παπουτσή πωλεί τα μύρτιλλα νωπά, αποξηραμένα και μεταποιημένα σε μαρμελάδες και χυμούς, ενώ «φάρμακο» θεωρείται το αφέψημα των φύλλων.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας Παπουτσής, στόχος είναι η επέκταση της φυτείας κατά 270 στρέμματα, αρχικά στα Κύργια (Δράμας) και ακολούθως σε Νευροκόπι και Παρανέστι, αλλά και η δημιουργία μικρού εργοστασίου, με χρηματοδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα.

    Τα προϊόντα της εταιρίας διατίθενται σε 480-500 καταστήματα βιολογικών/παραδοσιακών προϊόντων πανελληνίως, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ώστε να βάλει φέτος τα μύρτιλλα στις προθήκες τους.

    "Σύντομα, πιστοποιούμε το πρώτο βιολογικό λικέρ από μύρτιλλο, ενώ στόχος είναι να φτιάξουμε και βότκα με blueberry", εξήγησε ο κ. Παπουτσής, σύμφωνα με τον οποίο η φυτεία αποδίδει περίπου έξι τόνους μύρτιλλων ετησίως και φέτος αναμένεται να "πιάσει" τους 10.

    Αφετηρία του όλου εγχειρήματος ήταν μια συζήτηση με τους καθηγητές του Γιάννη, που σπούδασε μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος στη Ρωσία. Στη συζήτηση προέκυψε ότι η Δράμα έχει ό,τι χρειάζεται το μύρτιλλο, ώστε να ευδοκιμήσει: θερμοκρασίες μείον 10 και 15 βαθμών το Νοέμβριο και το Φεβρουάριο, άφθονα νερά και ηλιοφάνεια το Μάρτιο και τον Οκτώβριο. Το καλοκαίρι, οι ρίζες του φυτού, που δεν αντέχουν τη ζέστη, σκεπάζονται με πριονίδι για προστασία.

    Η βιολογική καλλιέργεια του μύρτιλλου, πάντως, δεν είναι εύκολη υπόθεση: ολόκληρη η οικογένεια Παπουτσή παλεύει «χειμώνα-καλοκαίρι». Τα ζιζάνια αφαιρούνται με το χέρι, καθώς δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ζιζανιοκτόνα. Τα κουκούλια των πεταλούδων το ίδιο.

    Και το κόστος πιστοποίησης; Είναι όντως δυσβάσταχτο; Ο Νίκος δεν συμφωνεί. «Είναι περίπου 250 ευρώ ετησίως/30 στρέμματα. Δεν το βρίσκω υπερβολικό. Άλλωστε, εγγυάται το προϊόν μας, που κι οι ίδιοι καταναλώνουμε», επισημαίνει και προσθέτει ότι, εκτός από τον Γιάννη, στην επιχείρηση εργάζεται η 27χρονη κόρη της οικογένειας, ενώ η μικρότερη κόρη σπουδάζει γεωπόνος, ώστε η φυτεία να αποκτήσει την εξειδικευμένη επιστήμονά της.

    Πέραν των αντιοξειδωτικών, τα μύρτιλλα περιέχουν επίσης κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο, αλλά και elagum και φολικό οξύ, οι επιδράσεις των οποίων στην πρόληψη/επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκινικών όγκων διερευνώνται. Θεωρούνται ευεργετικά για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ μειώνουν τη συγκέντρωση «κακής» χοληστερόλης.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι στο κτήμα, αρκεί να προηγηθεί τηλεφώνημα, ώστε κάποιο μέλος της οικογένειας να είναι διαθέσιμο για να τούς ξεναγήσει (25210 24469). Ο κ. Παπουτσής είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων νομού Δράμας, με στόχο την παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση blueberries.

    Κείμενο: Γούτα Α.

    [06] "Στήριξη στην Ελλάδα"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟ.Σ, στις 11:00 το πρωί, θα δεχθεί αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής στα γραφεία του Kόμματος.

    Ο Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι κάθε στήριξη που παρέχει το κόμμα του είναι στήριξη στην Ελλάδα και όχι στήριξη στη κυβέρνηση.

    «Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το να ανταποκριθούμε στη πρόσκληση του Πρωθυπουργού, προσφέροντας βοήθεια με τις προτάσεις μας. Κάποιες από αυτές υιοθετούνται,κάποιες όχι. Δεν πιστεύουμε στη στείρα και ποδοσφαιρικού τύπου αντιπαράθεση. Στη Δημοκρατία πρέπει να στηρίζεται ο διάλογος και η σύμπνοια», είπε ο κ.Καρατζαφέρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάϊ".

    Κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του και είπε ότι το πολιτικό προσωπικό δεν μπορεί να είναι ούτε αδιάφορο, ούτε εχθρικό, αλλά ούτε και αχθοφόροι. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να προτάξει αναπτυξιακά προγράμματα για την έξοδο από την κρίση και, όπως είπε, επειδή οι επενδύσεις δεν είναι κάτι που γίνεται άμεσα, ο ΛΑΟΣ πρότεινε μέτρα για να στηριχθεί η οικοδομή, η οποία αποτελεί «ατμομηχανή» για πολλούς άλλους κλάδους, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων απ' το εξωτερικό, προκειμένου να μη στεγνώσει η αγορά και να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις για το τραπεζικό σύστημα, καθώς επίσης και μια σειρά από άλλες προτάσεις.

    Σχολιάζοντας την επικαιρότητα και τις εξελίξεις στα δυο μεγάλα κόμματα, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ωφελούνταν σήμερα από μια καλύτερη αξιοποίηση προσώπων, μια που στη παρούσα χρονική στιγμή πρέπει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των δυνατοτήτων των κομμάτων ώστε και να υπάρξει το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης ,αλλά και όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Για την Νέα Δημοκρατία είπε ότι ταλανίζεται από ένα τριπολικό σχήμα, και υποστήριξε ότι «ίσως να της λείπει το «σύστημα», που δεν φαίνεται να διαθέτει ο κ. Σαμαράς».

    Εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τη ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΛΑΟΣ στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι «είμαστε το 1/3 της ΝΔ σε δύναμη ψηφοφόρων και η ΝΔ πρέπει να σκεφθεί σοβαρά μια συζήτηση για συνεργασία στις επικείμενες νομαρχιακές εκλογές».

    Συνάντηση με Ευ.Βενιζέλο

    Οριακή αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πραγματοποίησε τουρκική κορβέτα, που συμμετείχε στην νατοϊκή επιχείρηση, στον Λίβανο.

    Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, την τουρκική κορβέτα, που κινείται πλέον στο κεντρικό Αιγαίο με βόρεια πορεία, παρακολουθεί η πυραυλάκατος «Ρουσσέν».

    Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος σχολίασε ότι «η αύξηση του αριθμού των αβλαβών διελεύσεων τουρκικών πολεμικών από το Αιγαίο εγκυμονεί πιθανώς κινδύνους».

    Από την πλευρά του ο υπουργός επισήμανε ότι «παρακολουθούμε όλα τα συμβάντα στο Αιγαίο με τη στρατηγική ψυχραιμία, που απαιτείται, αλλά και με την εγρήγορση, που απαιτείται».

    Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν η αμυντική πολιτική και οι εξελίξεις γύρω από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων, θέμα το οποίο θα τύχει αναλυτικής συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μεθαύριο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη ενημέρωση, που είχε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

    Στήριξη στην Ελλάδα

    [07] "Αγωνιστικό μέτωπο"

    Με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα διοριστέων στο Υπουργείο Οικονομικών θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ομόφωνη απόφασή της απευθύνει έκκληση για ενότητα "προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, που διαφωνεί με την πολιτική του κόμματός του και της κυβέρνησης".

    Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι "το Κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τα διαδοχικά κύματα αντεργατικών - αντικοινωνικών μέτρων, με επιχείρημα δήθεν την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με σαφή επιλογή να πληρώσει ο λαός την κρίση και όχι αυτοί που την προκάλεσαν, δημιουργεί μια εντελώς νέα κατάσταση, ένα πολύ δύσκολο παρόν και προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την κρίση".

    Η Γραμματεία τονίζει ότι "το μπλοκάρισμα αυτών των μέτρων και η πάλη για την ανατροπή τους, γίνεται ζωτική ανάγκη για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας και απόλυτη προτεραιότητα για τις δυνάμεις της αριστεράς και απαιτεί τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού και πολιτικού αγωνιστικού μετώπου".

    Επίσης, η απόφαση καλεί όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο, "να πάρουν άμεσα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση πλατιών, ανοιχτών Επιτροπών αντίστασης στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι επιτροπές θα πρέπει να επιδιώξουν την αγωνιστική συσπείρωση όλων των δυνάμεων που, σε κάθε χώρο, θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, παράλληλα, οι προσπάθειες να επικεντρωθούν και στα ακόλουθα θέματα:

    Α.- Αύξηση φορολόγησης με συντελεστή 45% στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση της φορολόγησης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα - υπηρεσίες πολυτελείας και μείωσή του στα είδη πρώτης ανάγκης.

    Β.- Δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών στο 50%.

    Γ.- Δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με προοπτική την εθνικοποίηση των τραπεζών.

    Δ.- Επανάκτηση και εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

    Ε.- Αύξηση των δαπανών υγείας, παιδείας, επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικών υποδομών.Εξαίρεση της Παιδείας και της Υγείας από τις διαδικασίες της εμπορευματοποίησης και της αγοράς.

    ΣΤ.- Αύξηση μισθών και συντάξεων.Όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αύξηση των προσλήψεων και πάγωμα απολύσεων. Διατήρηση του καθολικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

    Ζ.- Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επειγόντως να βαθύνει τη συζήτηση για μια αριστερή - ριζοσπαστική απάντηση στο θεμελιώδες ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους. Η Γραμματεία - κατ' αρχήν - διατυπώνει το αίτημα "επαναδιαπραγμάτευση του χρέους", αναγνωρίζοντας όμως την ανάγκη συνέχειας της συζήτησης για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης άποψης.

    Τέλος, η Γραμματεία - και με βάση τις αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα οργανώσει άμεσα τη σύγκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,ώστε να συζητηθούν βαθύτερα τα καθήκοντα και οι απόψεις μπροστά σε αυτή τη νέα και κρίσιμη συγκυρία.

    [08] Κινητοποιήσεις

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των μειωμένων εφημεριών γιατρών του ΕΣΥ.

    Οι γιατροί προχωρούν από σήμερα σε επ' αόριστον επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις απλήρωτες εφημερίες.

    Από σήμερα και επ' αόριστον, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί της Αττικής θα απέχουν από τα τακτικά τους καθήκοντα. Το ίδιο θα κάνουν και οι γιατροί σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, ζητώντας άμεσες προσλήψεις γιατρών και τήρηση της κλαδικής συμφωνίας.

    Εξάλλου, οι γιατροί του Λεκανοπεδίου αναμένεται να ενημερώσουν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατάσταση των εφημεριών.

    Συλλαλητήριο πραγματοποιεί το απόγευμα, στα Προπύλαια, η ΑΔΕΔΥ ενώ προανήγγειλε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 23 Μαρτίου. Επίσης, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ γνωστοποίησε τη συνέχεια με νέα απεργιακή κινητοποίηση, που ο χρόνος πραγματοποίησης προσδιορίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., πέρα από το σημερινό συλλαλητήριο, κατέληξε στις ανωτέρω αποφάσεις, αφού, όπως εκτιμά, οι αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των ανέργων, έχουν συνέχεια, και τα σενάρια περί απολύσεων, αλλά και ανατροπής των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, όσων έχουν απομείνει, πυκνώνουν και τροφοδοτούνται από την κυβέρνηση.

    Σε 48ωρη απεργία, προχωρούν από σήμερα οι εργαζομένοι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

    Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων την Πέμπτη, έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, ενώ την Κυριακή η γενική συνέλευση του κλάδου θα αποφασίσει τη μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων. Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων.

    [09] "Θα παραμείνω..."

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ακόμη και αν χάσει τις εκλογές την άνοιξη.

    "Θα συνεχίσω», δήλωσε ο αξιωματούχος, ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC, αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας του κόμματός του.

    "Το οφείλω στους ανθρώπους να συνεχίσω και να τελειώσω το έργο που άρχισα να κάνω για να βγει η χώρα από τη χειρότερη ύφεση της", πρόσθεσε.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντηρητική αντιπολίτευση θα κερδίσει τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά με μικρή διαφορά από τους Εργατικούς, γεγονός που θα την εμποδίσει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

    Μετά τις εκλογές του 1979, όλοι οι πρωθυπουργοί, Συντηρητικοί ή Εργατικοί, παραιτήθηκαν μετά από μία ήττα, με την εξαίρεση του Νίλ Κίνοκ (Εργατικοί) το 1987.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ηγέτης του πλειοψηφούντος κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων καλείται από τη Βασίλισσα να σχηματίσει κυβέρνηση.

    "Μην υποτιμάτε τον Γκόρντον", δήλωσε σήμερα στους Τimes υπουργός που δεν θέλησε να κατονομαστεί. "Αν η απόρριψη των ψηφοφόρων δεν είναι ειλικρινής και προσωπική, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να φύγει γρήγορα", προσθέτει.

    "Ακόμη πέντε χρόνια του Γκόρντον Μπράουν, θα ήταν μια καταστροφή", απάντησε ο αρχηγός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 March 2010 - 7:30:30 UTC