Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα"
  • [02] Στο 10.3% η ανεργία
  • [03] "Ριζική αλλαγή"
  • [04] Απεργία με ανοιχτά πρατήρια

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα"

    Όταν έχεις ένα "εργαλείο", είναι αρκετό για να σταματήσει η κερδοσκοπία και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού υπονομεύει τόσο τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση όσο και τις προοπτικές ανάπτυξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, όπου το πρωί απευθύνθηκε στην προσωρινή επιτροπή χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνική κρίσης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενώ απάντησε και στις ερωτήσεις που του ετέθησαν από τους ευρωβουλευτές.

    Ερωτηθείς αν η Ελλάδα ζητάει πολιτική απόφαση στήριξης στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, από τη χθεσινή του επαφή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, γνωρίζει πως είναι έτοιμη η Κομισιόν να στηρίξει έναν μηχανισμό, και πρόσθεσε ότι το περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, όπως κατάλαβα από τις ερωτήσεις που μου υποβλήθησαν σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο. Τόνισε, δε, ότι όλο αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για την ευρωζώνη η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

    Στην άποψη αυτή συνηγόρησε και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Γιόζεφ Μπούζεκ, ο οποίος είπε ότι η όλη κατάσταση αποτελεί παράλληλα και μια καλή δυνατότητα για την ευρωζώνη ώστε να δημιουργήσει εκείνους τους μηχανισμούς που θα προλαμβάνουν κρίσεις.

    Νωρίτερα, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα αλλά την ύπαρξη ενός "εργαλείου" πάνω στο τραπέζι ώστε, αν χρειαστεί, να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, προσθέτοντας ότι ένα δάνειο (με επιτόκιο δανεισμού όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα) θα αρκούσε για να εξασφαλίσει ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και οι κερδοσκόποι θα φύγουν και θα μας αφήσουν ήσυχους.

    «Δεν ζητάμε βοήθεια, δεν είμαστε αήθης χώρα, δεν ζητάμε χρήματα από τους φορολογούμενους άλλων λαών, ζητάμε ισχυρή πολιτική στήριξη για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει δράση, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την καταστροφολογία. «Είμαστε και πολιτική και νομισματική ένωση και αυτό σημαίνει βαθύτερες και πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», τόνισε.

    «Πρέπει να δανειζόμαστε με φυσιολογικά επιτόκια, όπως αυτά που δανείζονται οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν με θετικό τρόπο, έστω και πιεστικά. Αν εξακολουθήσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος μας».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ποτέ δεν είχαν ληφθεί τόσα πολλά μέτρα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. «Δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλα μέτρα. Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Τώρα είναι ώρα να κάνει το καθήκον της και η ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει αυτά τα μέτρα και επισήμανε ότι το χρέος δεν μειώνεται αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα χαθούν αν συνεχιστεί η κερδοσκοπία.

    Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη αυτά τα μέτρα θα τα είχε ζητήσει το ΔΝΤ το οποίο δεν θα ζητούσε κάτι παραπάνω και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ουσιαστικά είμαστε στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ άσχετα αν δεν το λέμε έτσι αλλά χωρίς τις διευκολύνσεις του ΔΝΤ διότι (ως έχει τώρα) αν χρειαστούμε χρήματα δεν θα τα έχουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εδώ έγκειται ο ρόλος της ΕΕ η οποία μπορεί να πει ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ ή αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να καταφύγει σε αυτό.

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα μέτρα δεν θα μας βγάλουν από την κρίση μόνα τους, αλλά θα υπάρξουν και επενδύσεις ενώ, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή, είπε ότι η τιμωρία και η αποκοπή μιας χώρας από την ευρωζώνη θα σήμαινε και αποτυχία της ΕΕ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρεωκοπήσει η Ελλάδα, απέκλεισε την παράλληλη με το ευρώ κυκλοφορία εσωτερικού εθνικού νομίσματος και επανέλαβε σε όλους τους τόνους την προτίμηση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές λύσεις.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιτροπή στην οποία απευθύνθηκε θα ασκήσει κρίσιμο ρόλο με τις αποφάσεις της, ώστε η Ευρώπη στο σύνολό της να δει πως θα αντιμετωπίσει την κρίση.

  • ** Στη συνέχεια, στο πλαίσιο των επαφών του στις Βρυξέλλες, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.

    Συνάντηση με Μπαρόζο

    Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει σε σχέση με ότι συνέβαινε πριν μερικές εβδομάδες, λόγω των τεράστιων προσπαθειών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και η χώρα βρίσκεται στον δρόμο ώστε να επιτύχει την μείωση του ελλείμματός της κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2010, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι δεν υπάρχει βιώσιμη κοινωνική προοπτική (για οποιαδήποτε χώρα) με ανεβασμένο το δημόσιο χρέος, ενώ στέλνοντας ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό είπε ότι η προσπάθεια είναι απαραίτητη, όχι γιατί το θέλουν οι Βρυξέλλες, η Ευρώπη και οι αγορές, αλλά διότι έτσι εξασφαλίζεται το μέλλον του.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι κυβερνήσεις στην ζώνη του ευρώ έχουν συμφωνήσει να βοηθήσουν την Ελλάδα με ξεκάθαρο τρόπο, αν χρειαστεί, και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με αυτές τις κυβερνήσεις για την δημιουργία του απαραίτητου μηχανισμού.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή οικονομική στήριξη, πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, λέγοντας επίσης ότι η κρίση απαιτεί συντονισμό με την ευρωζώνη και επαναλαμβάνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εργάζεται νυχθημερόν και η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται.

    Από την μεριά του ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ καλή και εποικοδομητική την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ευχαριστώντας τον παράλληλα για την αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί αλλά και των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματά της.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλήρως ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της και επισήμανε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, καθώς μέτρα, η λήψη των οποίων είχε προβλεφθεί για τον Μάϊο, έχουν ήδη ψηφιστεί, ενώ έχουν προχωρήσει και μεταρρυθμίσεις όπως στο ασφαλιστικό.

    "Ζητήσαμε πολιτική στήριξη που δόθηκε, όμως ταυτόχρονα δανειζόμαστε με παράλογα επιτόκια και έτσι τίθεται και ηθικό ζήτημα" είπε ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "όταν ζητάς από τον άλλον να κόψει από το μισθό του, τα όποια χρήματα χάνονται λόγω των επιτοκίων".

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του είπε επίσης ότι όλη αυτή η κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για την ευρωζώνη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις, δείχνοντας ταυτόχρονα και την αξιοπιστία της, και πρόσθεσε ότι αν το ζήτημα είναι να δανειζόμαστε πολύ ακριβά, υπάρχουν δυνατότητες που δεν αποκλείουμε.

    "Θα προτιμούσαμε ευρωπαϊκή λύση και προσδοκούμε ότι αυτή η λύση θα υπάρξει" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν πει πως θα στηρίξουν την Ελλάδα αν χρειαστεί, επανέλαβε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συντονίσει τον ανάλογο μηχανισμό.

    Ο κ. Μπαρόζο είπε επίσης ότι η ΕΕ συνεργάζεται με το ΔΝΤ, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα για λύση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

    Σε ότι αφορά την ερώτηση αν σε ενδεχόμενο καθυστέρησης της ΕΕ θα έχει δίκιο η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές, περιμένουμε ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην περίπτωση, και αυτό θα ήταν η καλύτερη εναλλακτική λύση", ενώ πρόσθεσε ότι είναι και μια ευκαιρία για την ευρωζώνη να αποδείξει την θέληση και την δυνατότητά της να στηρίξει τα κράτη-μέλη της.

    Από την μεριά του ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η οικονομική και νομισματική κρίση έχει ξεκαθαρίσει την αναγκαιότητα παρακολούθησης των διαφόρων οικονομιών, πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα επιβολής κανόνων στην ευρωζώνη, είπε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει, αλλά δεν επιθυμεί να εξυπηρετήσει κερδοσκοπικά παιχνίδια ανακοινώνοντας λεπτομέρειες και εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να εγκρίνουν το (ελληνικό) αίτημα αν υπάρξει, καθώς η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει τέτοιο αίτημα.

    Στις ερωτήσεις για ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ μετά το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα αποφασίσουμε με βάση την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της χώρας και πρόσθεσε ότι επιθυμούμε αυτές οι αποφάσεις μας να συμπέσουν με ευρωπαϊκή λύση.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι περιμένουμε θετικό αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι λύσεις είναι ανοιχτές.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με ευρωπαϊκή λύση η Ελλάδα θα δείξει πως είναι η πρώτη χώρα που θα δημιουργήσει ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση κάτι που θα βοηθήσει και στον συντονισμό της ευρωζώνης.

    Σε ότι αφορά αναφορές της κ. Μέρκελ για αποβολή χωρών από την ευρωζώνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη, ούτε για "νομικούς" λόγους, αλλά και επιπλέον διότι τώρα βάζουμε την οικονομία σε τάξη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να συζητηθεί η δημιουργία των μηχανισμών που θα είναι χρήσιμοι στο μέλλον για την στήριξη, αν χρειαστεί, αλλά και την παρακολούθηση των οικονομιών, επισήμανε ότι αυτά αφορούν όμως το μέλλον και ενδεχομένως απαιτούν αλλαγές συνθηκών, ο ίδιος, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των αλλαγών, εξέφρασε την ικανοποίησή του που με αφορμή την Ελλάδα δίνεται η ευκαιρία για συντονισμό της ευρωζώνης, τόνισε όμως τέλος ότι τώρα συζητάμε το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο.

    Παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου

    Το απόγευμα παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ αμέσως μετά θα δημοσιοποιηθεί και θα δοθεί στους φορείς προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου).

    Την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

    Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλάζει κάθε πτυχή του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας, πραγματοποιείται μια "μεγάλη επανάσταση" καθώς καταργούνται αναίτια προνόμια ολίγων σε βάρος των πολλών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

    Το νέο νομοσχέδιο σέβεται τις αρχές της δικαιοσύνης, καθώς όλοι συνεισφέρουν ισότιμα, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν επιβαρύνει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, είναι αποδοτικό, απλό και διαφανές, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ακούσαμε την κοινωνία, τους φορείς. Περισσότεροι από 15.000 πολίτες μας έστειλαν τις απόψεις τους στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα που είχε δημιουργηθεί για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ συμμετείχαν επίσης στο φορολογικό διάλογο 30 φορείς σε δέκα ομάδες εργασίας σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Τόνισε, δε, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο τολμά ουσιαστικές τομές, οδηγεί προς την αναδιανομή των φορολογικών βαρών χωρίς όμως να στρέφεται σε αυτούς που αισθάνονται ότι μόνιμα επωμίζονται τα φορολογικά βάρη.

    O κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι προβλέπεται νέα δίκαιη φορολογική κλίμακα, ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, κατάργηση άδικων και παράλογων φοροαπαλλαγών, διατήρηση όμως ρυθμίσεων φοροαπαλλαγών σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και εισαγωγή τεκμηρίων υπολογισμού ελάχιστου εισοδήματος.

    Επίσης, προβλέπει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Ειδικών Ελέγχων με στόχο την καταπολέμηση της επώνυμης φοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής στον τομέα του παραεμπορίου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαίου, που δεν αφήνει την απάτη και τη διαφθορά να υπάρχει, όπου και αν εμφανίζεται, ακόμα και στο ίδιο το κράτος.

    Τέλος, όπως επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα του δημοσίου έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν ανοδική πορεία το α' τρίμηνο του έτους και είναι εντός του στόχου του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνηση.

    [02] Στο 10.3% η ανεργία

    Στο 10,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το δ' τρίμηνο του 2009 έναντι 7,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το δ' τρίμηνο πέρυσι οι άνεργοι ανήλθαν σε 514.401 άτομα και αυξήθηκαν κατά 121.733 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων το δ' τρίμηνο του 2009 εκτιμάται στα 4.476.806 άτομα.

    Από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο απ' εκείνο των ανδρών (14% έναντι 7,7%) ηλικιακά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών (20,4%) ενώ για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 26,2%.

    Ως προς το επίπεδο της εκπαίδευσης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (14,4%) στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (12,1%) και σε όσους έχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης (11,7%).

    Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο νότιο Αιγαίο με 13,2%, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12,2% και στη δυτική Μακεδονία με 12%.

    Στον αντίποδα το μικρότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στο βόρειο Αιγαίο με 5,3% και στη δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο με 8,7%.

    Το ποσοστό των "νέων ανέργων", δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 25,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και πάνω ανεξάρτητα αν είναι νέοι ή παλαιοί άνεργοι) αποτελούν το 43,3% του συνόλου.

    Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων και ανέρχεται στο 11,7%.

    Από το σύνολο των ανέργων, το 87% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση, ενώ το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,2% των απασχολουμένων.

    Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,1% εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία ανέρχεται σε 80%.

    Το δ' τρίμηνο 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 παρατηρήθηκε αύξηση των απασχολουμένων στο πρωτογενή τομέα της οικονομίας κατά 6,6%, ενώ αντίθετα μείωση παρουσιάζεται στον δευτερογενή τομέα (6,8%) και στον τριτογενή τομέα (1,4%).

    [03] "Ριζική αλλαγή"

    «Όπως επιβεβαιώνεται χρόνια τώρα ότι το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ είναι αποπροσανατολιστικό και τεχνητό, το ίδιο ισχύει και για το δίλημμα ΕΕ ή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη σημερινή επίσκεψή της στο 1ο ΕΠΑΛ Περάματος.

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι ο λαός θα πρέπει να κάνει μια επιλογή: «Ή θα στηρίζει τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ή θα ανασυντάξει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα παρεμποδίσει τα καινούργια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται και θα ανοίξει το δρόμο για ριζική αλλαγή. Ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία».

    Στο μεταξύ, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η σχεδιαζόμενη κατάργηση της απαλλαγής απβ το φόρο α΄ κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και η καθιέρωση αφορολογήτου ορίου χαμηλής αξίας αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης δεν έχει ούτε όριο, ούτε ημερομηνία λήξης. Άρχουσα τάξη και ΕΕ βάζουν στο στόχαστρο και τα πιο στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα, όπως αυτό της στέγασης και ληστεύουν προκλητικά ό,τι απέμεινε απβ το λαϊκό εισόδημα».

    [04] Απεργία με ανοιχτά πρατήρια

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι βενζινοπώλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην έκδοση αποδείξεων για τις πωλήσεις καυσίμων χωρίς να έχουν εγκατασταθεί προηγουμένως ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων από τα οποία θα εκδίδονται αυτόματα αποδείξεις.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο κλείσιμο των πρατηρίων δηλώνοντας ικανοποιημένη από τη στάση του υπουργείου Οικονομικών.

    Στην απεργιακή κινητοποίηση δεν θα συμμετάσχουν οι πρατηριούχοι των νομών Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Κρήτης.

    Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι τα πρατήρια θα εκδίδουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου από τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές γεγονός που σύμφωνα με την Ομοσπονδία θα οδηγήσει σε λουκέτα καθώς οι πρατηριούχοι θα ελέγχονται για διαφορές μεταξύ εισροών και εκροών όγκου καυσίμων που δεν οφείλονται σε αυτούς, αλλά δεν μπορούν να τις ελέγξουν (π.χ. διαφορά θερμοκρασίας που μεταβάλλει τον όγκο των καυσίμων, ελλειμματικές παραδόσεις, κλπ.).

    Η ομοσπονδία των βενζινοπωλών πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή με τον πρόεδρο της ΟΒΕ Μιχάλη Κούση να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν νέες απεργίες, ακόμη και μέσα στο Πάσχα.

    Ανεστάλη η απεργία στη ΔΕΗ

    Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε αργά χθες το βράδυ, κατά πλειοψηφία, το ΔΣ της ομοσπινδίας.

    Η ΓΕΝΟΠ παραπέμπει στη συνάντηση που έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Α. Λοβέρδο για τα θέματα των μισθών, των συντάξεων και των προσλήψεων και, σύμφωνα με την απόφαση, αν αυτή αποβεί άκαρπη θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου.

    Απεργία των ταξί

    Χιόρν ταονγαάλ μαφρ σήμερα κιγα24 ώε ο ιικήε τξ, εφάοτςτ δαωί τυ γατςρθίεςπυποθίηκβρηηκιο οοε πολπυ τ φρλγσ τυ βσιββίνεόω - εόω. Σι 11:00 παμτπιύ σγέτωηση π.Κρϊκκ κιπρί πο τ υορεοΟκνμκνσοΣναμ

    Απαλλαγή παρακράτησης από τις εφημερίες του ΕΣΥ

    Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, που θα προβλέπει τη μη παρακράτηση του 10% τόσο από τις εφημερίες των γιατρών όσο κι από τις υπερωρίες του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ.

    Αυτό τόνισε στη Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου.

    Η σχετική απόφαση ελήφθη, σημείωσε η υπουργός Υγείας, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά το 2010, το πρόγραμμα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία.

    κόμα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι υπεγράφη προχθές, από τον υφυπουργό Οικονομικών, η απόφαση για την καταβολή 36 εκατ. ευρώ για εφημερίες του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ εκδόθηκε και ένταλμα πληρωμής των υπολοίπων ποσών των προηγούμενων μηνών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μουλόπουλος υποστήριξε ότι «ενώ η πολιτική της ΝΔ εξουθένωσε τους γιατρούς του ΕΣΥ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να τους εξοντώσει».

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 March 2010 - 11:30:23 UTC