Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "'Ωρες περισυλλογής, όχι πανηγυρισμού"
  • [02] "Νέα, πιο επώδυνα μέτρα"

  • [01] "'Ωρες περισυλλογής, όχι πανηγυρισμού"

    «Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς «για να μη βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση», τονίζοντας ότι διαφορετικά «σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος».

    Ο κ. Σαμαράς σημειώνει στα θετικά την απόφαση της ΕΚΤ με την οποία «αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά». «Αυτό το παλέψαμε ως Ν.Δ εδώ και πολύ καιρό», συνέχισε αναφέροντας ότι ήταν μία εκ των τριών βασικών προτάσεων που ο ίδιος κατέθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους υπουργούς οικονομικών του ΕΛΚ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για το κύριος μέρος της συμφωνίας, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει.

    Ανέφερε πως για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια απαιτείται να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο χωρίς να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό. «Να δανείζεται με 6% από τις αγορές; Να δανείζεται με 8% από τις αγορές; Να μη μπορεί να δανειστεί καθόλου; Δηλαδή ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας για να τη βοηθήσουν;», ρώτησε επισημαίνοντας πως εμείς ζητήσαμε στήριξη για να μη φτάσουμε στα όρια αυτά.

    Επίσης ανέφερε πως ακόμα και αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η συμφωνία επιβάλλει τη λήψη τελικής απόφασης από κάθε χώρα της ευρωζώνης με ομοφωνία κάτι το οποίο στη πράξη μπορεί να σημαίνει και νέα μέτρα και «συνεπώς πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία».

    Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της συμφωνίας «φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και συνιστά υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατβεξοχήν μη ευρωπαϊκό οργανισμό».

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ κατέληξε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο και να σταθεί μόνη στα πόδια της γιατί αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια. «Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπειά της χώρας μας και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της. Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα το κάνουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις», είπε.

    [02] "Νέα, πιο επώδυνα μέτρα"

    «Όσοι κινδυνολόγησαν περί χρεοκοπίας της χώρας, αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να βάλουν μια χοντρή θηλιά στον λαιμό κάθε Έλληνα εργαζόμενου, μισθωτού, άνεργου, συνταξιούχου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι χειρισμοί της Κυβέρνησης, αλλά και οι δυσμενείς συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού μόνο η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπερασπίστηκε με σθένος την προοπτική μιας κοινωνικής Ενωμένης Ευρώπης, μας φέρνουν από την πίσω πόρτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μαζί με αυτό, μας φέρνουν νέα, ακόμη πιο επώδυνα, αντιλαϊκά μέτρα».

    «Ο μόνος τρόπος απεμπλοκής της χώρας απβ αυτή την κρίση, είναι έστω και τώρα, στο παρά πέντε, να αλλάξουμε πολιτική», είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να αποσυρθούν «τα υφεσιακά, αντικοινωνικά μέτρα και να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και στη στήριξη της απασχόλησης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 March 2010 - 13:30:29 UTC