Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η οικονομία
  • [02] "Φοροεισπρακτικό το νομοσχέδιο"
  • [03] Αντιπαράθεση για το φορολογικό ν/σ
  • [04] Ανοίγουν τα Τέμπη για το Πάσχα
  • [05] Στάσεις εργασίας και απεργίες
  • [06] Αναστολή χρηματοδότησης μέχρι να εξαλειφθεί η βία στα γήπεδα
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] "Στυλοβάτες του κεφαλαίου"
  • [09] "Ανοχύρωτη πόλη"
  • [10] "Σε φαύλο κύκλο"
  • [11] Σε καθεστώς προστασίας
  • [12] "Κλειδί" το Κυπριακό
  • [13] Κερδισμένη η Λέγκα

  • [01] Στο επίκεντρο η οικονομία

    Με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ.Γ. Προβόπουλο θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στις 10.30 το πρωί. Στη συνέχεια, θα συνέλθει το Διαθεσμικό Οργανο, υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου. Θα ακολουθήσει άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Στην κοινοπρακτική έκδοση νέου επταετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

    Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη ΝΕΤ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τους όρους δανεισμού «αναλογικά με το πού βρισκόμαστε», χαρακτηρίζοντας πιο λογικό από την προηγούμενη φορά το επιτόκιο, ενώ τόνισε ότι τα spreads θα έχουν σταδιακή αποκλιμάκωση, μόλις η Ελλάδα περάσει τη δυσκολία του Απριλίου και του Μαΐου.

    Στο μεταξύ, διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την Ελλάδα ο οίκος Fitch, παρότι θεωρεί θετική τη συμφωνία των Βρυξελλών για την Ελλάδα, ότι βραχυπρόθεσμα δίνει μια ανάσα, αλλά υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα «καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας».

    [02] "Φοροεισπρακτικό το νομοσχέδιο"

    Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε πως στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, εστιάζοντας την προσοχή στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τους μηχανισμούς άμυνας της ευρωζώνης απέναντι στους κερδοσκόπους.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος είπε πως ο πρόεδρος της ΝΔ σχολιάζοντας το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής έκανε αναφορά στο σημείο που γίνεται λόγος για "έσχατο σημείο".

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς είπε επί λέξη:

    "Ποιό είναι αυτό το έσχατο σημείο που μας έθεσε η καγκελάριος Μέρκελ; Δηλαδή από πότε θα αρχίσει να ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός που συνδυάζει ΕΕ και ΔΝΤ; Αν το επιτόκιο είναι 6%, αν είναι 8%; Και δεύτερον ποια είναι η διαδικασία με την οποία θα τίθεται σε λειτουργία αυτός ο μηχανισμός και θα φτάνει στο αναμενόμενο αποτέλεσμα, στην παροχή οικονομικής στήριξης δια δανείων που θα συνάπτονται σε διμερές επίπεδο; Πως θα γίνεται αυτό; Θα περνάει από το Εurogroup; Θα εγκρίνεται και από τα κοινοβούλια της κάθε χώρας;".

    Στη συνέχεια ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια πολιτική μπλόφα. Κάνοντας επίκληση, στις δηλώσεις που έκανε πριν τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, της απειλής της προσφυγής στο ΔΝΤ, το αποτέλεσμα ήταν αυτή η επίκληση περί ΔΝΤ να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. Και αυτή τη στιγμή με την απόφαση της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο μπαίνει εξωευρωπαϊκός παράγοντας όπως είναι το ΔΝΤ".

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ επιμένει πως η χώρα μπορεί και πρέπει να σταθεί στα πόδια της, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουμε σ' αυτό το σχέδιο και εξακολουθεί να ζητά ευρωπαϊκές λύσεις.

    "Μια δεύτερη ανάγνωση δείχνει πως τελικά αν λειτουργήσει αυτό το σχέδιο - αχρείαστο να είναι - αυτή η λύση θα μας πάει στο ΔΝΤ", συνέχισε και ανέφερε πως, όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, όπου εφαρμόστηκε η συνταγή του ΔΝΤ αποτέλεσμα ήταν η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του ελληνικού λαού σ'αυτή την κρίσιμη φάση που περνούμε.

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε πως ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους τομεάρχες του πιο έντονη συμμετοχή στη Βουλή και παρουσία στα ΜΜΕ.

    Για το φορολογικό νομοσχέδιο

    Φοροεισπρακτικό χαρακτηρίζει η ΝΔ το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλου.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσει η αγορά και το ν/σ αντιβαίνει προς κάθε προοπτική ανάπτυξης και οδηγεί σε φορολογική επιδρομή κατά της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας.

    Μίλησε για μέτρα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση την οικονομία και συμπλήρωσε λέγοντας πως το φορολογικό ν/σ καταρρακώνει την ψυχολογία στην αγορά.

    Η ΝΔ, συνέχισε, στηρίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση των εσόδων του κράτους αλλά "καλό είναι η κυβέρνηση να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να στραγγαλίζουν την οικονομία γιατί έτσι η ύφεση θα γίνει μόνιμη".

    Ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το ν/σ και θα ψηφίσει ορισμένα άρθρα του, όπως π.χ. αυτό που αφορά τις off shore εταιρείες.

    Ερωτηθείς για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας είπε ότι η άποψη της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και θεωρεί ότι η Εκκλησία πρέπει να συνεισφέρει στην προσπάθεια όλου του λαού για να ξεπεράσουμε την κρίση.

    "Το πώς θα συνεισφέρει πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία και, ήδη, αυτός ο διάλογος έχει προχωρήσει και φαίνεται ότι καταλήγει σε ορισμένες λύσεις κοινής αποδοχής", πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των οδηγών ταξί, αφού σημείωσε πως το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί έχει κομματική ιδιότητα δεν είναι κάτι που απαγορεύεται, τόνισε ότι η ΝΔ ως αστικό κοινοβουλευτικό κόμμα πιστεύει στην αυτονομία των συνδικαλιστικών αγώνων.

    Πρόσθεσε πως η ΝΔ θα κάνει συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή τις επόμενες ώρες δια του κ. Θ. Καράογλου.

    [03] Αντιπαράθεση για το φορολογικό ν/σ

    «Ξέρουμε ότι οι πολίτες μας στηρίζουν και θα κάνουμε ό,τι το δυνατόν για να μην τους απογοητεύσουμε» ανέφερε κατά την συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως καμία ευρωπαϊκή απόφαση δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «επανάσταση που καλύπτει σχεδόν όλες τις πτυχές του φορολογικού συστήματος» - ένα πλέγμα τομών που θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό τοπίο. Ωστόσο, «δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα σε τρεις μήνες. Έχουμε ήδη προγραμματίσει μια σειρά δράσεων. Και δεν ξεχνάμε το ζήτημα της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων».

    Το φορολογικό νομοσχέδιο επικρίθηκε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, κατά βάσιν ως αντιαναπτυξιακό, χωρίς ωστόσο να λείψουν από σειρά βουλευτών και βολές για τον «κοινωνικά άδικο χαρακτήρα του» - κάτι στο οποίο κυρίως βασίστηκε η κριτική της Αριστεράς. Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, όπως και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, εστιάστηκαν στις ανατροπές που επιχειρεί το νομοσχέδιο, προκειμένου να διορθώσει τις κοινωνικά άδικες στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος.

    Αναφερόμενος ειδικά στα τεκμήρια διαβίωσης, ο Α. Μακρυπίδης σημείωσε πως «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και εξάντληση των φορολογικών υποχρεώσεων του πολίτη, αλλά είναι θέμα περαιτέρω ελέγχου των εισοδημάτων του. Με δεδομένο ότι τα τεκμήρια δεν θα εφαρμόζονται στους συνταξιούχους, θα πρέπει να διακρίνουμε τους συνταξιούχους με μεγάλα εισοδήματα και μερίσματα, που μπορεί να βρεθούν κάτοχοι των αυτοκινήτων των παιδιών τους. Να μην ανοίξουμε κερκόπορτα καταστρατήγησης των τεκμηρίων».

    «Μέχρι σήμερα, είχαμε μια πολιτική που καταργούσε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και έριχνε το βάρος στους μεσαίους. Είχε καταργήσει τον φόρο κληρονομιάς και διευκόλυνε όσους κληρονομούσαν ένα νησί ολόκληρο. Που επέβαλε έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα από μισθούς και έκτακτα επαγγέλματα και είχε απέξω τις επιχειρήσεις. Εμείς προτείνουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά με όριο 400.000 αντικειμενική τιμή για το άτομο, 800.000 για το ζευγάρι που στην πραγματικότητα, είναι πάνω από 1,5 εκ. πραγματική αξία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

    Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Θ. Καράογλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιαναπτυξιακό, πολύ κατώτερο των περιστάσεων», καθώς, «σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η πιο στοχευμένη προσπάθεια πρέπει να είναι στον αναπτυξιακό τομέα της χώρας. Σε αντίθεση με το κόμμα μας που παρουσίασε 23 μέτρα, το νομοσχέδιο δυστυχώς επιτείνει ακόμα περισσότερο την κρίση και δημιουργεί αρνητική ψυχολογία. Γιατί πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσει κανείς, όταν προβλέπει μέτρα όπως την αυτοπεραίωση, με την οποία υπερδιπλασιάζετε το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;»

    «Δίνετε στον κατασκευαστικό κλάδο την χαριστική βολή. Υπάρχουν άνθρωποι με σκάφος, πισίνα, ιδιωτικό αεροπλάνο και με το τεκμήριο διαβίωσης η φορολόγησή τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα. Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων γίνεται ακόμα πιο γραφειοκρατικός. Οι ρυθμίσεις για τις οφ-σορ εταιρείες είναι δειλές, αφού αφορούν μονάχα τα ακίνητά τους και όχι αυτές συνολικά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Καράογλου.

    Αντίστοιχη κριτική άσκησε στο νομοσχέδιο ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, όπως επίσης και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, αν και συμφώνησε με σειρά μέτρων του νομοσχεδίου, σημείωσε πως «όταν εμείς θα φορολογήσουμε με 40% τα μη αναδιανεμόμενα κέρδη, το οποιοδήποτε μέρισμα θα σας κάνει τη χάρη και θα φύγει και ο επενδυτής θα πάει στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, όπου η φορολογία είναι 10%. Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων θα τις οδηγήσει, είτε σε κλείσιμο, είτε να πάνε αλλού. Εξάλλου, με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται η ιδιοκτησία. Όταν είναι τεκμαρτό το εισόδημα που θα έχει πάρει ο νεαρός από τον πατέρα του, όταν φτάνει να θεωρούμε μεγαλοϊδιοκτήτες όσους έχουν περιουσία 400.000 ευρώ, η αντιμετώπισή σας είναι ληστρική» ανέφερε η κα Μπακογιάννη, αντιπροτείνοντας τη θέσπιση ενός «φόρου αυτόματου υπερτιμήματος».

    «Χαίρομαι που το κόμμα σας ταυτίζεται τόσο πολύ με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Κι επειδή ακούμε χρόνια ότι θα φύγουν οι επενδυτές, εσείς που μειώσατε τη φορολόγηση στα κέρδη δίνοντας 1 δισ. ευρώ το χρόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, πόσες επενδύσεις ήρθαν αυτά τα χρόνια; Μειώθηκαν αντί να αυξηθούν».

    «Αναφερόμουν στη μεσαία επιχειρηματικότητα» ανταπάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στη σχετική αντιπαράθεση παρενέβη αργότερα και ο Μανώλης Στρατάκης (ΠΑΣΟΚ), αναφέροντας πως «οι μόνες ξένες επενδύσεις που κατάφερε η Ν.Δ., ήταν αυτές που επενδύουν στον καταναλωτισμό και έχουν στηθεί και στο τελευταίο χωριό. Τέτοιες μπορούμε να κάνουμε κι εμείς οι Έλληνες. Δεν τις θέλουμε».

    Σημειώνεται ωστόσο, ως αντιπαράθεση στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών και η παρατήρηση του Μαργαρίτη Τζήμα, πως «δεν είναι δυνατόν να ακούγεται ότι η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όταν δεν έχει ψηφιστεί ακόμα το παρόν. Εκπέμπεται αρνητικό μήνυμα».

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης υπογράμμισε πως «η απάντηση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι πολιτική και πολεμική»: «Πλούτος παράγεται στην Ελλάδα» επεσήμανε ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Την δεκαετία 2000-2009, ο εργαζόμενος έχει πληρώσει για το χρέος, πάνω από 200 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη για τις επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 150 δισ. Πρόκειται για λεηλασία του κοινωνικού πλούτου: Ο φυσικός φόρος ανέβηκε, ενώ για τις επιχειρήσεις έπεσε από το 40% στο 25%. Η κυβέρνηση δίνει ένα σωρό φοροαπαλλαγές, κίνητρα για την χρήση ευρεσιτεχνιών που έχουν αγοραστεί αντί πινακίου φακής, επιτρέπει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εξαιρεί από τον φόρο ακινήτων τους εφοπλιστές».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ εξάλλου, κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ότι «πανηγύριζαν εντός Βουλής για το Μάαστριχτ και την Συνθήκη της Λισσαβόνας, ενώ το ΚΚΕ προειδοποιούσε τον εργαζόμενο λαό γιβ αυτά που ζει σήμερα στο πετσί του» και παρατήρησε πως η Ελλάδα ζητώντας βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, «από το δίλημμα μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, κινδυνεύει να πέσει στο στόμα και των δύο».

    Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης υποστήριξε πως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται» και πως απβ το νομοσχέδιο, με κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν π.χ. την νεανική επιχειρηματικότητα, «απουσιάζει το αναπτυξιακό στοιχείο».

    «Πρέπει να διαφοροποιήσετε τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στις παραγωγικές και μη παραγωγικές επιχειρήσεις. Υπάρχει επιχείρηση που θέλει να ξανακάνει αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να την αντιμετωπίζουμε σαν το χ-ψ υποκατάστημα ενός γερμανικού σούπερ μάρκετ που εξάγει στη Γερμανία προϊόντα Τουρκίας» σημείωσε ο κος Πολατίδης. «Καταργείστε τον ορισμό των μελών των υπαλλήλων που μετέχουν στο ΣΔΟΕ και αντικαταστείστε τον με κλήρωση, καθώς όλοι γνωρίζουμε τις καταγγελίες ότι πληρώνουν κάποιοι πολλά για να μπουν εκεί μέσα και μετά εκβιάζουν ελεύθερους επαγγελματίες». Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, εξέφρασε την διαφωνία του σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και οδηγήθηκε στην διαδικασία του αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο δεν κρίνεται αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με τα μέτρα της 3ης Μαρτίου, οπότε «όπως γνωρίζουν οι πολίτες, τους κόπηκε ένας μισθός». Με δεδομένο ότι το κράτος θα δανειστεί από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα μέσω ιδιωτικών τραπεζών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε φορολογία των τελευταίων ύψους 50%, με δυνατότητα προσαύξησης εφόσον συνεχιστεί να παρατηρείται η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού. «Με αύξηση επίσης του φορολογικού συντελεστή των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, θα μπορούσατε να εισπράξετε 2 δισ. ευρώ. Να φορολογήσετε τα μεγάλα εισοδήματα με υπαγωγή στην φορολογική κλίμακα, καθιερώνοντας ένα αφορολόγητο που να προστατεύει τους μικροκαταθέτες. Είναι παράλογο να φορολογείται η υπεραξία της βραχυχρόνιας πώλησης μετοχών και όχι η μακροχρόνια. Αυξείστε σημαντικά τη φορολογία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Επαναφέρετε το φόρο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Εξαγγείλτε επειγόντως κινητοποίηση για τις ανείσπρακτες οφειλές των 6 δισ. για τις οποίες μιλούσατε προεκλογικά» ανέφερε ο κος Παπαδημούλης.

    [04] Ανοίγουν τα Τέμπη για το Πάσχα

    Ανοίγουν για τις μέρες του Πάσχα τα Τέμπη. Όπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, ο δρόμος θα δοθεί προσωρινά στην κυκλοφορία για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων, από τη Μ. Πέμπτη έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, και από την Τρίτη, 13 Απριλίου, θα αρχίσουν εκ νέου οι υπολειπόμενες εργασίες, οπότε θα διακοπεί και πάλι η κυκλοφορία για διάστημα τριών έως τεσσάρων περίπου εβδομάδων.

    Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών που επιτεύχθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο, εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, καθώς όπως είπε, πρόκειται για ένα σύνθετο έργο στο οποίο, σύμφωνα με την αρχική μελέτη έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις σε δώδεκα σημεία. Από αυτά στα εννέα έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο, ενώ στα υπόλοιπα τρία, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα χρειάζονται υλικά τα οποία ο ανάδοχος του έργου θα παραλάβει σε δέκα με δεκαπέντε μέρες.

    Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε επίσης ότι για το διάστημα από τη Μ. Πέμπτη έως και την Κυριακή του Θωμά δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί των διοδίων.

    Η απόφαση για προσωρινό άνοιγμα των Τεμπών, λόγω του Πάσχα, αποφασίστηκε από κοινού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ελληνικό δημόσιο, κατασκευάστρια κοινοπραξία, Ελβετούς κ.α.), καθώς όπως διαπιστώθηκε έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία όλες οι εργασίες ξεσκαρώματος και σταθεροποίησης βράχων, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης των συνεπειών της βροχόπτωσης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την 1η Απριλίου. Σύμφωνα τις σχετικές μελέτες, ο κίνδυνος είναι ήδη κατά πολύ μικρότερος των προβλεπομένων ορίων, σύμφωνα με τις ελβετικές προδιαγραφές.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονήκ. Λιονή, ανοιχτός θα παραμείνει από τη Μεγάλη Πέμπτη έως τη Δευτέρα του Πάσχα και ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, στην περιοχή του Βόθωνα, μεταξύ Νέας Φώκαιας και Αθύτου, όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις. Ειδικότερα, ανοιχτό θα είναι το ρεύμα κυκλοφορίας που βρίσκεται προς την πλευρά της θάλασσας, μακριά από το βραχώδες τμήμα, το οποίο άλλωστε έχει ήδη καθαριστεί. Τα έργα θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα και ο δρόμος θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη Μαΐου.

    Κλειστή η εθνική Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας στο 67ο χλμ

    Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο 67ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα ένα περίπου χιλιόμετρο μετά τα Λαγκάδια Γορτυνίας, αφού αργά χθες βράδυ αποκολλήθηκαν τεράστια τμήματα βράχων και έπεσαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς και να καθίσταται πλέον αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων.

    "Νέο φαινόμενο Τεμπών" χαρακτήρισε το σημείο ο δήμαρχος Λαγκαδίων Στάθης Κούλης, πριν από λίγο με δηλώσεις του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης.

    Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων από το σταυροδρόμι Τροπαίων και στην άλλη πλευρά από την Καρκαλού Δημητσάνας και συνεργεία της Διεύθυνσης Ελέγχου Κατασκευής έργων (ΔΕΚΕ) και της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) Πελοποννήσου κατευθύνονται στο σημείο, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

    Λόγω της επικινδυνότητας των βράχων και του οδοστρώματος και για την ασφάλεια των οδηγών, δεν μπορεί ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον διευθυντή της ΔΕΣΕ, προκειμένου να εξεταστεί το φαινόμενο.

    Εντός της ημέρας ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του οδοστρώματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

    Να σημειώσουμε ότι για όσο διάστημα παραμένει ο δρόμος κλειστός, η κυκλοφορία των οχημάτων από Τρίπολη προς Αρχαία Ολυμπία και Πύργο θα διεξάγεται μέσω Δάφνης Καλαβρύτων ή από την Κορίνθου Πατρών ή τέλος μέσω Κυπαρισσίας.

    -

    [05] Στάσεις εργασίας και απεργίες

    Μεταβολές σήμερα στα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω των τρίωρων στάσεων εργασίας που εξήγγειλαν οι μηχανοδηγοί, που αντιδρούν στη μείωση των αποδοχών τους. Οι στάσεις είναι 6 με 9 το πρωί, 2 με 5 μετά το μεσημέρι και 9 με 12 το βράδυ.

    Απέχουν από τα καθήκοντά τους σήμερα και αύριο οι δικηγόροι της Αθήνας, αντιδρώντας στην επιβολή ΦΠΑ.

    Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.

    [06] Αναστολή χρηματοδότησης μέχρι να εξαλειφθεί η βία στα γήπεδα

    Η Πολιτεία αναστέλλει άμεσα κάθε χρηματοδότηση προς την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΑΕ, μέχρι να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου προϊόντος. Παράλληλα, ο κ. Μπιτσαξής διευκρίνισε ότι από την αναστολή της χρηματοδότησης εξαιρείται η εθνική ομάδα.

    «Οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν με οργή και αγανάκτηση αναξιόπιστα πρωταθλήματα, όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και της τυφλής βίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιτσαξής, ενώ επισήμανε: «Τον κατήφορο του ελληνικού ποδοσφαίρου προσπάθησε να ανακόψει η Πολιτεία μ΄ ένα θεσμικό διάλογο με όλους τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ακόμη και με τους οργανωμένους οπαδούς. Δυστυχώς, όμως, οι συμφωνίες κυρίων κατέρρευσαν από τις εξελίξεις με τα σοβαρά επεισόδια σε διάφορα γήπεδα».

    Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού υπογράμμισε ότι η βία δεν μπορεί να χρηματοδοτείται με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος πληρώνει 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όπως είπε ο κ. Μπιτσαξής: «Ο ΟΠΑΠ καταβάλλει 23 εκ. ευρώ στη Σούπερ Λίγκα, 9 εκ. στη ΕΠΑ, 3 εκ. κατ΄ ευθείαν στην ΕΠΟ, ενώ 5 εκ. δίδονται ακόμη μέσω ειδικών συμβάσεων. Με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, και σε απόλυτη συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και κατόπιν εισήγησης της ΓΓΑ, αναστέλλεται κάθε χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μέχρι να πειστεί η Πολιτεία ότι το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι ειρηνικό και όχι γεμάτο βία. Η Πολιτεία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τη βία, ούτε ο ΟΠΑΠ μπορεί να διαφημίζεται μέσω αυτού του τρισάθλιου θεάματος».

    Μάλιστα, ο κ. Μπιτσαξής τόνισε ότι, με βάση την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ είναι άκυρη και θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση, όπου θα μπουν «ρήτρες για τη βία».

    Ο κ. Μπιτσαξής ανέφερε, μάλιστα, ότι ο κ. Γερουλάνος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, και, σε συνάντηση που πρόκειται να έχουν τις προσεχείς ημέρες, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θα εξηγήσει στον κ. Πιλάβιο τις θεσμικές προθέσεις της Πολιτείας για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    Όπως επισήμανε, πάντως, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει:

    1) Να αυστηροποιηθεί το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ και να επιβάλλονται οι κατάλληλες ποινές για επεισόδια που ενέχουν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και εκτεταμένες καταστροφές αθλητικών εγκαταστάσεων.

    2) Να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη δραστική παρέμβαση της ΕΠΟ για αναβολή αγώνων, όταν δεν υπάρχει η αναγκαία ασφάλεια για τους θεατές.

    3) Να θεσπιστούν μέτρα που να ρυθμίζουν τις μετακινήσεις οπαδών, ώστε οι ΠΑΕ να έχουν την αντικειμενική ευθύνη γι΄ αυτές.

    4) Να ληφθούν μέτρα, που θα πείσουν την Πολιτεία, ότι η αθλητική δικαιοσύνη απονέμεται με αξιόπιστο τρόπο.

    Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού συμπλήρωσε ότι το υπάρχον πειθαρχικό δίκαιο είναι ελλιπές, ενώ πρόσθεσε πως οι ποινές που επιβάλλονται είναι ...χάδι.

    Ακόμη, τόνισε ότι περιμένει από την ΕΠΟ την αυστηροποίηση των ποινών, ενώ ανακοίνωσε πως η Πολιτεία θα εκπονήσει ένα κώδικα διοικητικών ποινών. Ήδη συγκροτήθηκε μια Επιτροπή (στην οποία μετέχουν οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Μπιτσαξής, καθώς και τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι), έργο της οποίας είναι η σύνταξη αυτού του κώδικα διοικητικών ποινών. Ο κώδικας θα ισχύσει, εάν χρειαστεί, ως συμπληρωματικός αυτού της ΕΠΟ.

    Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο γγ Αθλητισμού υπογράμμισε, ότι η σχετική σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσιάζει αρκετά κενά. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη», τόνισε, «εάν το μέτρο αυτό θα είναι πανάκεια. Υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και να μην υπάρχουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Το εξετάζουμε το μέτρο αυτό».

    Σχετικά με τη στάση της Αστυνομίας σε γήπεδα, όπου σημειώνονται επεισόδια, ο κ. Μπιτσαξής διευκρίνισε: «Η Αστυνομία δεν μπορεί να διακόψει ή να αναβάλλει αγώνα. Θα υπάρξουν, πάντως, σχετικές ρυθμίσεις».

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο (10:30:00 Αθήνα)

  • Συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη με το δήμαρχο Πατρέων, κ. Φούρα (11:00:00 Αθήνα)

  • Ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας στον ανισόπεδο κόμβο του Αθήναιου (Ασέα) θα παραδώσει στην κυκλοφορία το τμήμα Αθήναιο - Λεύκτρο του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα (12:00:00 Ελλάδα )

  • Συνέντευξη Τύπου στην ιταλική πρεσβευτική κατοικία για τις παραστάσεις του Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου στην Αθήνα (12:30:00 Αθήνα)

  • Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το Διαθεσμικό Όργανο (11:30:00 Αθήνα)

  • Ο Πρόεδρος της Ν.Δ.. Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (12:00:00 Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη (12:30:00 Αθήνα )

  • Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου θα συναντηθεί με τη νέα Διοίκηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί η Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας, Βασίλης Κουλαϊδής και ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης(12:30:00 Μαρούσι)

  • Παρουσίαση των βιβλίων του Νίκου Μπελογιάννη. "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα", "Σχέδιο για μια ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας" και της Ελλης Παππά "Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου" - (εκδ. Αγρα) (12:30:00)

  • Άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (13:30:00 Αθήνα)

  • Eπίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, προσκεκλημένος του ομολόγου του της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ανατόλι Σερντιούκοβ με τον οποίο θα έχει συνομιλίες για όλο το φάσμα των ελληνορωσικών σχέσεων σε θέματα άμυνας και ασφάλειας

  • Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ (18:00:00 )

    Θεσσαλονίκη

    Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σχετικά με τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων, αντιδρώντας στην προσπάθεια επιβολής ΦΠΑ στις παρεχόμενες από τους δικηγόρους υπηρεσίες (12:00:00 Θεσσαλονίκη )

    Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προσκαλεί δημοσιογράφους στo ουζερί βΦουλ του Μεζέβ (Κατούνη 3), για γεύμα εργασίας ενόψει των εορτών του Πάσχα (13:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Με μοναδικό θέμα τα "Τρέχοντα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ" συνεδριάζει εκτάκτως το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα συνεδριάσεων των γραφείων της Ένωσης (14:30:00 Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

    Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (πλέι οφ, γ` αγώνας): Προκόμ Τρεφλ-Ολυμπιακός- 2:45:00

    Βόλεϊ-Α1 ανδρών (πλέι οφ):

    19:00 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

    19:30 Πανελλήνιος-Ολυμπιακός

    Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική (2ος όμιλος, 28η ημέρα)-Προαγγελία

    Ποδόσφαιρο-Β΄ Εθνική (28η ημέρα)-Προαγγελία

    [08] "Στυλοβάτες του κεφαλαίου"

    «Δηλητηριώδες, αλλά και ανύπαρκτο για τον λαό», χαρακτήρισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το δίλημμα που τίθεται από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα σχετικά με τις θυσίες των εργαζομένων και το αν θα πιάσουν τόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς -όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου- το βέβαιο είναι ότι οι θυσίες θα ανεβάσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου συνολικά, ενώ οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε δεινή θέση.

    Η κα Παπαρήγα υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι οι στυλοβάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου», ενώ αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όσοι νομίζουν ότι η ΕΕ θα αλλάξει από μέσα, στην ουσία παρουσιάζουν ένα τέχνασμα για παραίτηση από τη ριζοσπαστική πάλη».

    Η γραμματέας του ΚΚΕ, είπε ακόμη ότι «οι θυσίες έχουν νόημα μόνον στον βωμό του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής» και τόνισε την ανάγκη όξυνσης της πάλης, «με όλες τις μορφές και με συνολική αντεπίθεση».

    Στην ερώτηση ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα, που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κα Παπαρήγα είπε ότι θα ήταν πιο δύσκολα για τις τράπεζες, «γιατί αυτές, ουσιαστικά, διευκολύνονται με τις αποφάσεις του κ. Τρισέ, αλλά κανένα μέτρο, από αυτά που ανακοινώθηκαν, δεν αποβλέπει στη βελτίωση της θέσης του λαού».

    Ερωτηθείσα για το πώς σχολιάζει τοποθετήσεις στελεχών της Αριστεράς, να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κα Παπαρήγα απάντησε πως «ορισμένοι, αφού εξάντλησαν τα περιθώρια να τους δώσει το ΠΑΣΟΚ ένα κομμάτι εξουσίας, τώρα θέλουν να φύγει η κυβέρνηση. Εμείς, λέμε να φύγουν τα κόμματα της αστικής τάξης, όμως δεν φεύγουν πέντε μήνες μετά τις εκλογές, αν και τα κόμματα αυτά δεν φεύγουν με τις εκλογές, αλλά με την αλλαγή στον λαό, γιατί δεν έχει νόημα να φύγει το ένα κόμμα και να έρθει το άλλο».

    Σχετικά με εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο να σημειωθούν κοινωνικές εκρήξεις το επόμενο διάστημα, λόγω της οικονομικής πολιτικής και της δυσαρέσκειας των πολιτών, η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι «αλλοίμονο, αν ο λαός περιμένει να εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ο ΛΑΟΣ ή και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην περίπτωση αυτή θα έχουμε ένα κίνημα χειραγωγημένο και τελικά ηττημένο. Το θέμα είναι η χειραφέτηση του λαού από την κυρίαρχη πολιτική, προκειμένου να δρομολογηθούν αγώνες, που θα ανατρέψουν τους συσχετισμούς και στο σημείο αυτό, αναγκαία είναι και η ενίσχυση του ΚΚΕ».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον θάνατο του νεαρού Αφγανού από βόμβα στα Πατήσια, η κα Παπαρήγα τόνισε «ιδού η "δικαίωση" του πολέμου στο Αφγανιστάν, απ΄ όπου μάζες δυστυχισμένων ανθρώπων φεύγουν για να ζήσουν ως ρακοσυλλέκτες στη δύση».

    Επίσης, σχολιάζοντας τα ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα, που ακούστηκαν από άνδρες του Λιμενικού στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για «ενίσχυση των ρατσιστικών και εθνικιστικών φωνών με πρωτεργάτη τον κ. Καρατζαφέρη, άλλοτε σύμμαχο της ΝΔ και τώρα σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ, που υπερασπίζεται αυτούς που εκπαιδεύουν Έλληνες στρατιώτες» και κατέληξε: «Ας προβληματιστεί ο λαός γι αυτούς. Η καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού στρέφεται κατά των εργαζομένων και πυροδοτεί τις πιο ακραίες φωνές».

    [09] "Ανοχύρωτη πόλη"

    Την άποψη ότι η Αθήνα φαντάζει σαν μια ανοχύρωτη πόλη εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα που αφορούν την δημόσια ασφάλεια, δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή είναι βλαπτική και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και τόνισε ότι είχε «επενδύσει» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τον οποίο υποστήριξε ότι «αν και ομολογουμένως ίσως δίνει μια άνιση μάχη- δεν φαίνεται να τα καταφέρνει. Δεν είναι δυνατόν να περπατούμε στην Αθήνα και να φοβόμαστε για το πότε μπορεί να σκάσει η επόμενη βόμβα».

    Πρότεινε στον πρωθυπουργό να θέσει ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα την ασφάλεια των πολιτών και υποστήριξε ότι το να κυκλοφορείς σήμερα στο Κέντρο, θεωρείται εξωπραγματικό.

    «Είχε ειπωθεί ότι η Αθήνα έγινε Καμπούλ, αλλά τώρα βλέπουμε κάποιους να φεύγουν από την Καμπούλ για να έρθουν να σκοτωθούν στην Αθήνα. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια και επίπεδο ζωής για κάποιους ανθρώπους», είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ σχολίασε τα συνθήματα που ακούστηκαν την 25η Μαρτίου, εξέφρασε την διαφωνία του με αυτά, αλλά και με την - όπως είπε - αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα σ' αυτό που διαπράχθηκε και την προτεινόμενη ποινή.

    Παραδέχθηκε ότι σε ό,τι αφορά την εικόνα της χώρας, αυτά τα συνθήματα σίγουρα βλάπτουν και δεν ωφελούν και τα χαρακτήρισε μεμονωμένο γεγονός.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφερόμενος στη συμφωνία των Βρυξελλών, είπε ότι δεν πρέπει οι αντιδράσεις μας να είναι σαν να πέτυχε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες κάποια μεγάλη νίκη με την οποία έληξε ο πόλεμος και εκτίμησε ότι πετύχαμε μία ανακωχή και θα δείξουν οι εξελίξεις το μέγεθος ή όχι της επιτυχίας.

    Τόνισε ότι αν δανειστούμε με χαμηλό επιτόκιο αυτό θα είναι επιτυχία και υποστήριξε ότι η μόνη πραγματικά ωφελημένη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, είναι η κα Α. Μέρκελ.

    [10] "Σε φαύλο κύκλο"

    "Η χώρα λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται σε φαύλο κύκλο και οι αποφάσεις των Βρυξελλών τον έκαναν ακόμη πιο αδυσώπητο", εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι "η συμφωνία όχι μόνο δεν εξασφάλισε έστω και μικρά περιθώρια χαλάρωσης για την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, εξασφάλισε στις αγορές ότι μπορούν να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν χωρίς τον κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας".

    Στν ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι "το φορολογικό νομοσχέδιο καθώς και τα κυοφορούμενα ασφαλιστικό και αναπτυξιακό είναι ενταγμένα απαρέγκλιτα στο νεοφιλελευθέρο πλαίσιο της συμφωνίας. Αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν κινείται όπως λέει από «ανάγκες» και όπως υπονοεί κάτω από «πιέσεις» αλλά και από τις αντιλήψεις της που είναι ταυτόσημες με αυτές των Βρυξελλών και του ΔΝΤ".

    "Η αντίσταση και η ανατροπή αυτών των μέτρων είναι πράγματι ανάγκη όλης της κοινωνίας. Υπερβαίνει από αυτή την άποψη την αριστερά, τους εργαζόμενους, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και ειδικά τους νέους που θα έχουν το θλιβερό προνόμιο να αποτελέσουν μια χαμένη γενιά", καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [11] Σε καθεστώς προστασίας

    Συνεχίζεται από τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η έρευνα στο χώρο της έκρηξης στα Πατήσια, όπου διαμελίστηκε ο 15χρονος Αφγανός.

    Η 10χρονη αδελφή του θύματος που υποβλήθηκε σε επέμβαση στα μάτια κινδυνεύει να χάσει την όρασή της, ενώ η μητέρα της νοσηλεύεται σε κατάσταση σόκ.

    Σε καθεστώς επικουρικής προστασίας τέθηκε η οικογένεια από το Αφγανιστάν καθώς το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την κάλυψη των δαπανών νοσηλείας, τη φιλοξενία μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και την ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την αστυνομία, έχει βρεθεί από τον εκρηκτικό μηχανισμό ένας μεταλλικός κυλινδρικός σωλήνας, μέσα στον οποίο ήταν η εκρηκτική ύλη, καθώς και άλλα υπολείμματα εξαρτημάτων για την πυροδότηση.

    Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα από ρολόϊ, παρά μόνο ένα εξωτερικό περίβλημα μπαταρίας και ένα ηλεκτρικό σπείρωμα λαμπτήρα, μέσω του οποίου έγινε η πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης μέσα στο σωλήνα.

    Οι αστυνομικοί πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, μεσαίας ισχύος. Η κατασκευή του είναι παρόμοια με του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε εκραγεί στις 22 Ιουλίου 2009 στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, ενέργεια για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

    Ωστόσο, με ανακοίνωση στο διαδίκτυο οι "Πυρήνες της Φωτιάς" αρνούνται κάθε σχέση με τη φονική έκρηξη.

    Δηλώσεις για την έκρηξη

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που μετέβη στο σημείο της έκρηξης δήλωσε:

    "Η τρομοκρατία έδειξε το πιό απεχθές πρόσωπο. Ενας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την παγίδα θανάτου που έστησαν οι τρομοκράτες. Οι δολοφόνοι μας θεωρούν όλους εχθρούς είτε πρόκειται για αστυνομικούς είτε για μετανάστες είτε για οποιονδήποτε πολίτη. Οι τρομοκράτες είναι απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά και η κοινωνία είναι απέναντί τους και είναι χρέος μας να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Κάθε φορά που πραγματοποιούν τέτοιες ενέργειες κάνουν λάθη και έρχονται όλο και πιό κοντά μας. Αυτές οι ενέργειές τους τους ξεγυμνώνουν και θα τους αποκαλύψουμε".

    «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με αποτροπιασμό την βομβιστική επίθεση στα Πατήσια και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες συνανθρώπους μας.Η πολλοστή βομβιστική επίθεση τους τελευταίους μήνες, φέρνει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το τεράστιο έλλειμμα δημόσιας ασφάλειας σήμερα στη χώρα μας. Οι τοποθετήσεις ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών, τα συχνότατα επεισόδια με πάσης φύσεως ταραχοποιούς και η μεγάλη έξαρση της εγκληματικότητας, πιστοποιούν το πρόβλημα», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας ΔημοκρατίαςΝικόλαος Δένδιας.

    Aπό το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάποτε είχε δηλώσει ότι η Αθήνα ξεπέρασε την Καμπούλ σε βόμβες. Δυστυχώς η κουβέντα του αυτή επιβεβαιώνεται καθημερινά. Η Κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος από τους αριστεριστές».

    «Την απερίφραστη καταδίκη απέναντι σε όποιους ευθύνονται για τη χθεσινή βομβιστική έκρηξη στα Κ. Πατήσια» καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός και προσθέτει:

    «O τρόπος, η μορφή και τα τραγικά θύματα της χθεσινής έκρηξης πρέπει να αποτελέσουν ένα σοκ, μια αιτία βαθιού προβληματισμού για την ελληνική κοινωνία.

    Η καταδίκη της τυφλής βίας και η ανάγκη για μια ψύχραιμη και δημοκρατική συγκρότηση της κοινωνίας μας είναι ζητήματα που τίθενται στην ημερήσια διάταξη».

    [12] "Κλειδί" το Κυπριακό

    Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επανέλαβε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Άγκυρα, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν στην ένταξη της πρώτης.

    "Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει" από τότε που η Τουρκία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης, πριν από πενήντα χρόνια, είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Οι (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις είναι μια διαδικασία με ανοιχτή έκβαση", πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σημαίνουν απαραιτήτως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ είχε δηλώσει και πάλι, σε γερμανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτιμά τη λύση μιας "προνομιακής σχέσης". Ωστόσο, ο Εγκεμέν Μπαγκίς, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, της απάντησε το Σάββατό ότι η έννοια της "προνομιακής σχέσης" δεν υφίσταται και "δεν έχει νομικό υπόβαθρο".

    Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. "Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Από αυτό θα επωφεληθούμε όλοι", σημείωσε.

    Αναφερόμενη στο ζήτημα του Ιράν, η Μέρκελ ζήτησε από την Άγκυρα να στηρίξει τις δυτικές χώρες που απειλούν την Τεχεράνη με νέες κυρώσεις. "Εάν το Ιράν δεν λάβει γρήγορα σαφή μέτρα, θα πάρουμε μια απόφαση για το θέμα των κυρώσεων. Η Γερμανία θα ήταν ικανοποιημένη αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε ομόφωνα, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Τουρκία", είπε.

    Η Τουρκία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο ο Ερντογάν διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

    Στο θέμα που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, ήταν η ίδρυση τουρκικών σχολείων για τα 2,5 εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. Η Μέρκελ είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν στη Γερμανία τουρκικά σχολεία, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να μην μάθουν οι μετανάστες γερμανικά ή να μην ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

    [13] Κερδισμένη η Λέγκα

    Η Λέγκα του Βορρά πανηγυρίζει, βάσει των μέχρι τώρα ευνοϊκών αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ιταλία. Η Λέγκα είναι πρώτο κόμμα στην περιφέρεια Βένετο και αυξάνει σημαντικά την δύναμή της στην Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο.

    Ο γραμματέας του κόμματος, Ουμπέρτο Μπόσι, υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές αλλαγές, υπογραμμίζει ότι "από αύριο πρέπει να δοθεί μια ουσιαστική ώθηση στην υιοθέτηση του ομοσπονδιακού συστήματος".

    Σε σύνολο δεκατριών περιφερειών, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η κεντροαριστερά κερδίζει έξι περιφέρειες: εκείνη της Μπολόνια, της Φλωρεντίας, τις κεντρικές περιοχές Μάρκε και Ούμπρια, την περιφέρεια του Μπάρι στο Νότο και την επίσης νότια περιοχή Μπασιλικάτα. Στην Λιγουρία, με πρωτεύουσα την Γένοβα, φαίνεται να υπερισχύει η προοδευτική συμμαχία. Η κεντροδεξιά, επιβεβαιώνει την άνετη υπεροχή της στην ευρύτερη περιοχή της Βενετίας και του Μιλάνου, αλλά επιβάλλεται και στην Καμπανία (Νάπολι) και στην Καλαβρία. Αβεβαιότητα υπάρχει σε ότι αφορά το τελικό αποτέλεσμα στο Πεδεμόντιο (Τορίνο) και στην περιφέρεια του Λατίου, εκείνη της ιταλικής πρωτεύουσας.

    Σύμφωνα με την Λέγκα του Βορρά, ο υποψήφιός της και του Μπερλουσκόνι, Ρομπέρτο Κότα, πρόκειται τελικά, να κερδίσει την μάχη στο Πεδεμόντιο. Σχετικά με την Ρώμη, τα μέχρι τώρα στοιχεία φέρουν τις δυο υποψήφιες, την συντηρητική Ρενάτα Πολβερίνι, και την προοδευτική Έμμα Μπονίνο, ακριβώς "ισόπαλες". Σύμφωνα όμως με το σάϊτ της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα", η Μπονίνο προηγείται με μια ελάχιστη διαφορά, πέντε χιλιάδων ψήφων.

    Ο Ντανιέλε Καπετσόνε, εκπρόσωπος Τύπου του κεντροδεξιού "Λαού της Ελευθερίας", δήλωσε πριν λίγο ότι "λαμβάνοντας υπόψη την πληθυσμιακή ταυτότητα των διαφόρων περιοχών, αν οι σημερινές εκλογές ήταν βουλευτικές, η κυβερνητική συμμαχία θα είχε υπερισχύσει άνετα". Οι πολιτικοί αναλυτές, τονίζουν ότι "από αύριο, ο "Καβαλιέρε" θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμό στις θέσεις και στις απαιτήσεις της Λέγκα, σε ότι αφορά την αυστηρή αντιμετώπιση της μετανάστευσης, την φορολογική και πολιτική αποκέντρωση, την δημόσια τάξη.

    Από το προοδευτικό μέτωπο, η βουλευτίνα Ντέμπορα Σερακιάνι, ένα από τα καινούρια πρόσωπα του "Δημοκρατικού Κόμματος" υπογραμμίζει: "στους κόλπους μας θα πρέπει να ξεκινήσει ένας σοβαρός προβληματισμός σχετικά με την βόρειο Ιταλία". Σχετικά, δηλαδή, με το γιατί οι πολίτες ων πλουσιότερων περιοχών της χώρας, συνεχίζουν να επιλέγουν την κεντροδεξιά, και, κυρίως, την Λέγκα. Οι κεντροαριστεροί ιθύνοντες, εκφράζουν όμως, παράλληλα, την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της περιφέρειας του Μπάρι, όπου ο εξερχόμενος πρόεδρος Νίκι Βέντολα, κατάφερε να πείσει και πάλι τους εκλογείς.

    Παρά το ότι ανήκει σε μικρό κόμμα της αριστεράς και αναγκάσθηκε να αντιμετωπίσει, μέσα στην ίδια του την συμμαχία, την προσπάθεια αποκλεισμού του, από μέρους του Μάσσιμο Ντ' Αλέμα. Πριν τις όποιες οριστικές εκτιμήσεις, όμως, όλοι συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα του Τορίνο, και κυρίως, του Λατίου, με την Ρώμη και στην ευρύτερη περιοχή της. Πρόκειται για προσωπικό στοίχημα του "Καβαλιέρε" και για σημαντική πολιτική πρόκληση για τους προοδευτικούς, που κυβέρνησαν επί δυο δεκαετίες την περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 March 2010 - 5:30:37 UTC