Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν/σ για μείωση της γραφειοκρατίας
  • [02] Βουλή - Ενημέρωση από τον Δ. Δρούτσα
  • [03] Εξεταστική Επιτροπή για Βατοπαίδι
  • [04] Βρετανία: Η πρώτη τηλεμαχία
  • [05] Πιο κρύοι οι χειμώνες στην Ευρώπη λόγω χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας
  • [06] "Χωρίς διάλογο"
  • [07] Χάος στις πτήσεις

  • [01] Ν/σ για μείωση της γραφειοκρατίας

    Με την θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) στην ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), όπως είπε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, παρουσιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο το σχετικό σχέδιο νόμου, θα επιτευχθεί η ίδρυση μιας επιχείρησης σε ένα βήμα και μία μέρα και το επιχειρηματικό κόστος αυτής της διαδικασίας μειώνεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει και η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα από την θέση 109 στην θέση 90.

    Η ψήφιση του προτεινόμενου νομοσχεδίου εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του υπουργείου για την δραστική μείωση των διοικητικών εμποδίων που παρακωλύουν την επιχειρηματική προσπάθεια, όπως επίσης και την διευκόλυνση των συναλλασσομένων πολιτών και όπως είπε η υπουργός, πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου, είναι με την θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) στην ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας των εταιρειών στη χώρα μας, με την ελαχιστοποίηση των ενεργειών που απαιτούνται.

    Σημείωσε ότι επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τις ιδρυόμενες επιχειρήσεις και η εξοικονόμηση του διοικητικού κόστους για την δημόσια διοίκηση. Μειώνεται, επίσης, η πιθανότητα εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς για την επιτάχυνση των πολύπλοκων διαδικασιών της υπάρχουσας διαδικασίας ίδρυσης, και αυξάνεται η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με τις αποτελεσματικότερες μορφές έλεγχου που εισάγονται.

    Στόχος είναι να ιδρύονται όλες τις επιχειρήσεις σε ένα βήμα και μία ημέρα. Το δίκτυο εξυπηρέτησης που συγκροτείται αποτελείται από τα 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των επιμελητηρίων, που συμπληρώνεται από επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και τους 3.200 συμβολαιογράφους της χώρας.

    Για την ίδρυση των ΟΕ και ΕΕ, που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ, και τις ΑΕ που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσία μιας στάσης θεσπίζεται ο συμβολαιογράφος. Οι υπηρεσίες μιας στάσης αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις εργασίες για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις:

    - Εισπράξουν το ενιαίο τέλος που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη που ισχύουν σήμερα

    - Συνδέονται με το ηλεκτρονικό Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καταχωρούν την επωνυμία και εγγραφούν την επιχείρηση σε αντικατάσταση της δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, και στο ΦΕΚ

    - Συνδέονται ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και την χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης

    - Συνδέονται με το ΤΑΧΙS για την έκδοση ΑΦΜ

    Με τις αλλαγές που εισάγονται με το νομοσχέδιο, επιτυγχάνει, όπως είπε η υπουργός:

    - Η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων μειώνοντας το κόστος ίδρυσης για τις επιχειρήσεις κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το κόστος ίδρυσης μιας μέσης ΕΠΕ, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, υπολογισμένο το 2009, από 1900 ευρώ πέφτει στα 590 ευρώ (72% μείωση)

    - Η μείωση του συνόλου των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της ίδρυσης, από δεκαέξι για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. σε ένα βήμα, από δεκαπέντε για τις ΕΠΕ σε ένα και από δεκαέξι για τις Α.Ε. σε ένα βήμα.

    - Μειώνεται ο χρόνος διεκπεραίωσης της ίδρυσης επιχειρήσεων (ενδεικτικά ο μέσος χρόνος για την ίδρυση μιας ΕΠΕ σύμφωνα με στοιχεία της World Bank μέχρι και το 2008 ήταν 38 ημέρες και αναμένεται να μειωθεί σε μια ημέρα).

    - Η άμεση βελτίωση των όρων ανταγωνιστικότητα της χώρας, αναφορικά με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Συγκεκριμένα, με την νέα διαδικασία προκύπτει, σημαντική βελτίωση της κατάταξης της θέσης της χώρας: στον δείκτη starting a business από τη θέση 140 το 2009, η χώρα μας θα κερδίσει 97 θέσεις και θα βρεθεί μέσα στις 43 πιο ευέλικτες οικονομίες. Στον πολύ-παραγοντικό δείκτη μέτρησης της ανταγωνιστικότητας, doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας, χωρίς να γίνουν αλλαγές στα αλλά πεδία που επηρεάζουν την λειτουργία μιας επιχείρησης, η νέα διαδικασία ίδρυσης ανεβάζει την χώρα στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα από την θέση 109 στην θέση 90 (κέρδος 19 θέσεις).

    [02] Βουλή - Ενημέρωση από τον Δ. Δρούτσα

    Λόγο για την «έναρξη μιας νέας προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» που είναι, όπως εξήγησε, «ένα όραμα με απόλυτο ρεαλισμό» έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε διεύρυνση της "ατζέντας" των ελληνοτουρκικών θεμάτων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα και απέδωσε τις σχετικές αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας, «σε λάθος μετάφραση» των όσων είπε ο Τούρκος ομόλογος του Αχμέτ Νταβούτογλου, στην κοινή τους συνέντευξη.

    «Αν υπήρχε τέτοιου είδους θέμα, θα ήμουν ο πρώτος, όπως καθόμουν δίπλα του, που θα αντιδρούσα και θα έλεγα τη δική μας θέση ξεκάθαρα και με καθαρή γλώσσα», πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας.

    «Προωθούμε αναβάθμιση της πολιτικής συνεργασίας μας, πιστεύοντας ότι είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Το κόστος μιας αποτυχίας της προσπάθειας αυτής θα είναι μεγαλύτερο για τον κ. Ερντογάν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι θέσεις μας είναι ίδιες, σαφείς και διαχρονικές και το θεωρώ μεγάλο επίτευγμα ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή συμφωνούμε ως προς τους στόχους και η μόνη διαφορά μας είναι στη πολιτική προσέγγιση. Ίδιοι και διαχρονικοί είναι και οι όροι προς την τουρκική πλευρά για εξομάλυνση των σχέσεων μας. Εδαφική ακεραιότητα, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Πρέπει πλέον από τα λόγια και τα θετικά μηνύματα που στέλνει η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να δούμε και πράξεις».

    Ο κ. Δρούτσας ανέφερε επίσης ότι φιλοδοξία της Ελλάδας είναι με τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, (αυτό) να γίνει βασικό όχημα βελτίωσης, ανάπτυξης και αναβάθμισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και για αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, σε επίπεδο πρωθυπουργών και δύο σε επίπεδο υπουργών.

    «Οι αποφάσεις αυτές δρομολογούνται και οι εξελίξεις θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Η συνεργασία θα υλοποιείται μόνο στους τομείς που διαπιστώνεται σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων», συμπλήρωσε.

    Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κ. Δρούτσας και στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά με ξένες κυβερνήσεις ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. Και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, δεν εξαιρείται και η Τουρκία.

    Το θέμα έθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, καλώντας τον αναπληρωτή υπουργό να ξεκαθαρίσει πλήρως αν, όπως είπε, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών συζητά, έστω στο περιθώριο, ζητήματα εσωτερικά της χώρας, όπως αυτά που αφορούν την κοινωνία και όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, της περιφέρειας της Θράκης.

    Χαρακτηριστική επίσης ήταν η απάντηση του κ. Δρούτσα, όταν ο κ. Κακλαμάνης ρώτησε «αν το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί και έχει ασχοληθεί τόσο με τη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου που παραβιάζει - όπως είπε - συστηματικά τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα, τις αρμοδιότητες και το ρόλο των προξενικών αρχών» όσο και «με τη περίεργη δραστηριότητα του αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη».

    «Βεβαίως το ΥΠΕΞ, όπως πάντα παρακολουθεί πολύ στενά και σήμερα ακόμα περισσότερο, όλες τις δραστηριότητες που γίνονται στη χώρα μας και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Παρακολουθούμε στενά όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κ. Δρούτσας.

    Αναφορικά με το κυπριακό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα τετραμερούς συνεργασίας και πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής στη Κύπρο.

    Η κ. Μπακογιάννη, νωρίτερα μίλησε για «περίεργη σιγή του υπουργείου Εξωτερικών, σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα», ενώ αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει πολύ καλή προετοιμασία από τους Έλληνες διπλωμάτες, γιατί είναι ικανοί να αποτρέψουν τις παγίδες της Τουρκίας».

    Η κ. Μπακογιάννη, θεωρώντας ότι τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Κακλαμάνης για τη Θράκη άφηνε αιχμές για το πώς χειρίστηκε η ίδια το θέμα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΥΠΕΞ έχει υποχρέωση να παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή της συνθήκης της Λοζάνης. Είναι διαφορετικό να προσπαθούμε να μην δίνουμε δικαίωμα σε κανένα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας και διαφορετικό να παρακολουθούμε αν εφαρμόζεται η συνθήκη της Λοζάνης».

    Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι οποιαδήποτε επαφή διαλόγου με την Τουρκία πρέπει να γίνεται κάτω από ξεκάθαρες θέσεις και με σαφή ατζέντα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κρυφές ατζέντες.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθανάσιος Παφίλης υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ θέτει πλέον θέμα ανοικτών συνόρων στο Αιγαίο που μετατρέπεται σε γκρίζα ζώνη».

    Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι κάνει με την υπόθεση των εμπορικών συναλλαγών στα κατεχόμενα, θέμα που έθεσε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής.

    Τέλος, ο κ. Δρούτσας αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο σε σχέση με τους διπλωματικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα τους από το ίδιο το ΥΠΕΞ ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    [03] Εξεταστική Επιτροπή για Βατοπαίδι

    Ύποπτες διαδικασίες παραχώρησης 2500 στρεμμάτων στη Μονή Βατοπαιδίου από την περιοχή του Γραμματικού στην Ανατολική Αττική, κατήγγειλε χθες ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της λίμνης Βισθωνίδας, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, νομαρχιακός σύμβουλος και δημοσιογράφος.

    Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, ο μοναχός Αρσένιος, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο του δημάρχου Μαραθώνα και - όπως ανέφερε - «τοπικό κομματάρχη του Θ. Ρουσόπουλου» Κ. Νησιώτη, περιόδευε την περιοχή το 2006, ενώ ένα χρόνο αργότερα, η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη, ενημέρωσε την νομαρχία Αττικής για την απόφαση ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου με τη λίμνη Βισθωνίδα (την ιδιοκτησία της οποίας είχε αποποιηθεί το Δημόσιο) και έδινε εντολή για μεταβολή των κτηματολογικών στοιχείων των εκτάσεων που επελέγησαν για την ανταλλαγή, ώστε από εκτάσεις για κτηνοτροφική αποκατάσταση (χορτολιβαδικά) να αποδοθούν για αγροτική χρήση, εκτοξεύοντας την αξία τους τουλάχιστον δέκα φορές. Παρά ταύτα - σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα - τα συμβόλαια ανταλλαγής, οι εκτάσεις αυτές, εκτιμήθηκαν από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ως χορτολιβαδικές με τις παλιές τους αξίες.

    «Η γνωστή διαδικασία. Το ίδιο έγινε και στην Ουρανούπολη» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης.

    «Όσον αφορά το Γραμματικό, θα πρέπει να σας πω ότι είναι μια περιοχή -ή τουλάχιστον ήταν- βυθισμένη στο πράσινο και δίπλα στη θάλασσα. Όσον αφορά δε το Λαύριο, η συγκεκριμένη περιοχή την οποία έχει πάρει η Μονή Βατοπαιδίου και έχει, είναι η περιοχή από όπου θα περάσει η προέκταση του Προαστιακού και η Αττική Οδός» ανέφερε ο μάρτυς. «Πρόκειται για εκτάσεις-φιλέτα (β¦) Τον κ. Δούκα, τον κατήγγειλα προσωπικά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, διότι εμφανίστηκαν τρεις υπογραφές του, ενώ στις τοπικές εφημερίδες έλεγε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ότι δεν έχει υπογράψει να φύγει απβ το Γραμματικό ή το Λαύριο, «ούτε μία σπιθαμή γης», επί λέξει. Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν οι δικές του υπογραφές» κατέθεσε ο κος Κωνσταντινίδης.

    Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το νομαρχιακό συμβούλιο Αττικής, ενημερώθηκε για τις ανταλλαγές αυτές έναν χρόνο αργότερα, το 2008, με τον νομάρχη Λ. Κουρή, να δηλώνει άγνοια για τις διαδικασίες, για τις οποίες ωστόσο, ήταν ενημερωμένος ο γενικός διευθυντής της Νομαρχίας, Γιώργος Φούρλαρης, που είχε απαντήσει και στην κα Μαντέλη εγγράφως. «Ο κος Φούρλαρης μας είπε ότι ενήργησε αυτοβούλως. Θα πρέπει να πω, ότι στο τέλος της συνεδρίασης όλες οι παρατάξεις ανεξαιρέτως, ταχθήκαμε ενάντια σβ αυτή τη διαδικασία ανταλλαγής - και ο κύριος νομάρχης, ο οποίος μας είχε πει ότι θα πάει το θέμα ποινικά στα δικαστήρια. Περιμένουμε ακόμα να μάθουμε» ανέφερε ο κος Κωνσταντινίδης.

    Εξάλλου, ο κος Κωνσταντινίδης, κατέθεσε έγγραφα στην Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία, εταιρείες του Ομίλου Πάπιστα (του ομίλου που αγόρασε από τη Μονή Βατοπαιδίου τις εκτάσεις που της παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο, με την ίδια τη Μονή να συμμετέχει με δική της εταιρεία στον Όμιλο) δανειοδοτήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα με δάνεια ύψους 5-8 εκ. ευρώ με προσωπικές εγγυήσεις.

    «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από την Αγροτική Τράπεζα, από τον κ. Μηλιάκο ο Όμιλος έπαιρνε δάνεια 5 με 8 εκατομμύρια ευρώ με προσωπική εγγύηση, χωρίς καμία υποσημείωση, χωρίς να μπει τίποτα ενέχυρο, την ίδια στιγμή που πάρα πολλοί συμπολίτες μας επειδή χρωστούσαν δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χιλιάδες ευρώ, η Αγροτική Τράπεζα τους έβγαζε τα σπίτια σε πλειστηριασμό. Από το 2002 έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Είχε ένα άνοιγμα με την Τράπεζα μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ το 2004. Από το 2006 και μετά φθάνει στα οκτώ εκατομμύρια» ανέφερε ο μάρτυς.

    Οι βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής, αποφάσισαν ομόφωνα, να κληθεί να καταθέσει ο κος Νησιώτης - όπως επίσης και να ζητηθούν απβ την Αγροτική Τράπεζα, στοιχεία για τα δάνεια του Ομίλου Πάπιστα.

    [04] Βρετανία: Η πρώτη τηλεμαχία

    Οι αρχηγοί των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας, διασταύρωσαν απόψε τα ξίφη τους, στην πρώτη τηλεοπτική τηλεμαχία που οργανώθηκε ποτέ σε προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να κερδίσουν την υποστήριξη εκατομμυρίων τηλεθεατών που θα κληθούν στις κάλπες, σε λιγότερο από ένα μήνα, για να επιλέξουν έναν από αυτούς ως το νέο τους πρωθυπουργό.

    Ο ένας δίπλα στον άλλο, στο πλατό του καναλιού ITV στο Μάντσεστερ, απέναντι στο κοινό που τους έθετε τις ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, υποσχέθηκε "ευημερία για όλους", ο ηγέτης των συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον "αλλαγή" και ο φιλελεύθερος-δημοκρατικός Νικ Κλεγκ "δικαιοσύνη".

    Η συζήτηση "άναψε" πολύ γρήγορα και οι τρεις πολιτικοί δεν δίσταζαν να απευθύνονται ο ένας στον άλλο και να του παίρνουν το λόγο, παρά τους 76 αυστηρούς "κανόνες" που είχαν τεθεί από τα επιτελεία τους. Ο δημοσιογράφος που είχε το ρόλο του συντονιστή χρειάστηκε να παρέμβει κατ' επανάληψη για να τους σταματήσει.

    Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ο Μπράουν επιτέθηκε στον κυριότερο αντίπαλό του, τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις. "Δεν μπορείτε να ρετουσάρετε την πολιτική σας, όπως ρετουσάρετε τις προεκλογικές αφίσες σας" είπε, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη αφίσα των Τόρις που δείχνει τον Κάμερον πολύ νέο.

    Οι τρεις υποψήφιοι μιλούσαν απευθείας με το κοινό που έθετε τις ερωτήσεις και υπερασπίστηκαν το πολιτικό πρόγραμμά τους σε τομείς όπως η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

    Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ταυτόχρονα από το κανάλι ανέδειξε νικητή του ντιμπέιτ τον Νικ Κλεγκ: περισσότεροι από τους μισούς τηλεθεατές (55%) του έδωσαν "θετική" ψήφο. Μπράουν και Κάμερον ισοβάθμισαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30%.

    Το κανάλι Sky News, που θα οργανώσει τη δεύτερη τηλεμαχία, έκανε και αυτό τη δική του δημοσκόπηση. Στο πρώτο μισάωρο του ντιμπέιτ οι Κάμερον και Κλεγκ προηγούνταν με 36% θετικές απόψεις έναντι 28% για τον Μπράουν.

    Οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στα πλατό στις 22 και τις 29 Απριλίου για να συζητήσουν την εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Το πρώτο ντιμπέιτ ήταν αφιερωμένο στην εσωτερική πολιτική.

    Τα ντιμπέιτ έχουν κινήσει σημαντικό ενδιαφέρον στη Βρετανία. Δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για λογαριασμό της εφημερίδας Independent έδειξε ότι το 65% των ενηλίκων (δηλαδή 30 εκατομμύρια άτομα) θέλει να παρακολουθήσει και τις τρεις τηλεμαχίας. Οι μισοί από αυτούς δήλωσαν μάλιστα ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο τους.

    [05] Πιο κρύοι οι χειμώνες στην Ευρώπη λόγω χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας

    Η Ευρώπη μπορεί να γνωρίσει πιο συχνούς κρύους χειμώνες στο μέλλον εξαιτίας της χαμηλής μαγνητικής ηλιακής δραστηριότητας, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε στενή σχέση ανάμεσα στις λιγότερες ηλιακές κηλίδες και στις συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας. Όταν ο ήλιος είναι "ήσυχος", οι ευρωπαϊκοί χειμώνες τείνουν να γίνουν πιο κρύοι σε σχέση με το μέσο όρο, ενώ όταν ο ήλιος "ζωντανεύει", οι χειμώνες γίνονται γενικά πιο ζεστοί. Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα στην Ευρώπη πέφτει κατά μισό βαθμό Κελσίου, όταν ο ήλιος έχει ήπια δραστηριότητα.

    Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Φυσικής του Περιβάλλοντος Μάικ Λόκγουντ του τμήματος Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environment Research Letters", σύμφωνα με το BBC, εκτιμά ότι το φαινόμενο είναι σχετικά τοπικό (στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη) και δεν μπορεί να αναστρέψει την παγκόσμια τάση για άνοδο της θερμοκρασίας. Από την άλλη, παρά το "φαινόμενο του θερμοκηπίου", η νέα μελέτη δείχνει ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να "παγώνει" για πολλούς ακόμα χειμώνες στο μέλλον, καθώς ο ήλιος παρουσιάζει την χαμηλότερη δραστηριότητά του εδώ και 100 περίπου χρόνια.

    Οι ερευνητές σύγκριναν τις αυξομειώσεις της ηλιακής δραστηριότητας με τις αντίστοιχες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας κατά τα τελευταία 350 χρόνια. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, η ηλιακή δραστηριότητα τείνει να αυξάνεται αργά και σταθερά για περίπου 300 χρόνια και μετά πέφτει πιο απότομα για τα επόμενα 100 χρόνια. Η τρέχουσα περίοδος πτώσης της δραστηριότητας του ήλιου ξεκίνησε το 1985 και συνεχίζεται, ενώ μπορεί να διαρκέσει αρκετές ακόμα δεκαετίες.

    Ως πιθανότερη αιτία για την ηλιακή επίδραση στο κλίμα της Ευρώπης, ο Λόκγουντ θεωρεί το "μπλοκάρισμα" των θερμών δυτικών ανέμων (του λεγόμενου "τζετ στριμ") που φτάνουν στην Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα, κινούμενοι σε ύψος 7 - 12 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος. Όταν, εξαιτίας του "ήπιου" ήλιου, οι δυτικοί μπλοκάρονται και δεν πνέουν πάνω από την Ευρώπη, τότε έρχονται κρύοι ξηροί άνεμοι από την Ανατολή, που προκαλούν πτώση των θερμοκρασιών κατά τον χειμώνα.

    Οι επιστημονικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι όσο πέφτει η ηλιακή δραστηριότητα και άρα όσο μειώνεται η εκπομπή της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (που θερμαίνει τη στρατόσφαιρα σε ύψος 20 - 50 χλμ. πάνω από τη Γη), μεταβάλλονται οι στρατοσφαιρικοί άνεμοι και αυτό με τη σειρά του επιδρά στους ανέμους στην χαμηλότερη τροπόσφαιρα. Τελικά, μετά από αυτά τα αλληλεξαρτημένα φαινόμενα, σταθεροποιείται το φαινόμενο του "μπλοκαρίσματος" των δυτικών ανέμων πάνω από την Ευρώπη, κάτι που συνέβη και φέτος τον χειμώνα, που χαρακτηρίστηκε από πολύ θερμοκρασίες.

    Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και η μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα αναμένεται να κρατήσει για δεκαετίες ακόμα, αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη κάθε χειμώνα η Ευρώπη θα γνωρίζει πιο παγωμένους χειμώνες, καθώς και ο καιρός επηρεάζεται και από άλλους μετεωρολογικούς παράγοντες.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://iopscience.iop.org/1748-9326/5/2/024001/pdf/1748-9326_5_2_024001.pdf

    [06] "Χωρίς διάλογο"

    Απέναντι στην οικονομική κρίση η κυβέρνηση έκανε, τους έξι μήνες που πέρασαν, ότι ήταν δυνατόν, προκειμένου τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΝ για τον «Καλλικράτη» στο Κιλκίς.

    «Μίλησαν για Τιτανικούς. Μίλησαν για γκρεμούς. Κατηγόρησαν συλλήβδην την ελληνική κοινωνία και τους έλληνες εργαζόμενους ως λαμόγια που θέλουν να ζουν χωρίς να δουλεύουν. Διαβεβαίωσαν τους διεθνείς κερδοσκόπους ότι είναι έτοιμοι να ισοπεδώσουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα. Και τώρα, αφού κάθε τους κίνηση κατευνασμού απέτυχε, σκύβουν πρόθυμα το κεφάλι στους αξιωματούχους του ΔΝΤ, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί στη χώρα και προσφέρει την τεχνογνωσία του για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», υπογράμμισε.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «αποδείχθηκαν πλήρως ανεπαρκείς και απρόθυμοι να διαχειριστούν την κρίση του χρέους και να προστατεύσουν στοιχειωδώς την κοινωνική συνοχή και παράλληλα αποδείχθηκαν πρόθυμοι και απολύτως επαρκείς, στο να περάσουν μέτρα τα οποία θα βυθίσουν την χώρα και την κοινωνία στην ύφεση, την ανεργία και την φτώχεια».

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, ΔΝΤ και επιτυχία είναι δύο όροι που δεν συμβαδίζουν και εξέφρασε τον φόβο ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που συνειδητοποιούν την ανάγκη να αντισταθούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

    Διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις θα εκφραστούν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και το άμεσο καθήκον της Αριστεράς, είναι να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση και να δουλέψει συστηματικά για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

    Σε ότι αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης» είπε ότι θα αλλάξει ριζικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όμως προωθείται εσπευσμένα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο.

    Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης, που προωθείται δεν έχει σχεδιαστεί με κριτήριο ούτε την αποκέντρωση, ούτε την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, ούτε την ουσιαστική μεταβίβαση εξουσιών σε ένα χαμηλότερο και πιο άμεσο επίπεδο, αλλά μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων. Υπάρχει πρόβλημα συγκεντρωτισμού, ενώ στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται η διαιώνιση του κομματικού ελέγχου στην αυτοδιοίκηση.

    Ο ΣΥΝ επιμένει να διεκδικεί μια ουσιαστική δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με αιρετές περιφέρειες, με εσωτερική αποκέντρωση στις Νομαρχίες και με Δήμους ικανούς να επιτελούν το έργο τους. Με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, και με την ανακατανομή των πόρων και των εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

    Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έχουν ένα έντονο πολιτικό μήνυμα, κυρίως στις περιφερειακές εκλογές και το μήνυμα αυτό, πρέπει να φτάσει στην κυβέρνηση, η οποία εξαπάτησε τους πολίτες που την ψήφισαν, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΝ θα καλέσει τους πολίτες να καταδικάσουν την προγραμματική έκφραση σε τοπικό επίπεδο, των δυνάμεων που προωθούν νεοφιλελεύθερες επιλογές και ευθύνονται για τη σημερινή κρίση. Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες σε προγραμματική βάση αντίθετη με αυτή των κυρίαρχων επιλογών και με δυνάμεις ή και πρόσωπα, που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένες στο πλαίσιο του δικομματισμού. Θα επιδιώξει ευρύτατες συσπειρώσεις της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, αλλά και συνεργασίες με όλους όσους αγωνίζονται να αλλάξουν τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο. Βασικός στόχος του ΣΥΝ είναι η διεύρυνση των κινήσεων στις οποίες συμμετέχουν οι δυνάμεις του, με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, και της οικολογίας. Καθώς και με δυνάμεις που αποδεσμεύονται από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων. Παράλληλα θα είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με τις μαχόμενες πρωτοβουλίες, συσπειρώσεις και κινήσεις πολιτών, που αγωνίζονται στο ίδιο πεδίο, γύρω από τοπικά η ευρύτερα κοινωνικά θέματα.

    [07] Χάος στις πτήσεις

    Χάος έχει προκληθεί στις πτήσεις αεροσκαφών στην Ευρώπη εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιουκούλ, στη νότια Ισλανδία. Εκτός από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από χθες στις πτήσεις στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερου και της Βρέμης, αργά τη νύχτα καθηλώθηκαν αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ και αναμένονται ανάλογα προβλήματα στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Λονδίνο αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι αργά το απόγευμα η καθήλωση των αεροσκαφών.

    Εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, που είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας και το τρίτο σε μέγεθος στην Ευρώπη, δήλωσε ότι αναμένονται πολλά προβλήματα στις πτήσεις σήμερα.

    "Αναμένεται ότι η Φρανκφούρτη από τις 09.00 το πρωί (τοπική ώρα) θα βρίσκεται στη ζώνη που επηρεάζεται" από το νέφος που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του αεροδρομίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου τον οποίον επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε πάντως ότι μέχρι τις 08.00 μπορούν να γίνονται προσγειώσεις αεροσκαφών στη Φρανκφούρτη.

    Στο Ντίσελντορφ οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν αργά τη νύχτα ότι διακόπτεται προσωρινά η εναέρια κυκλοφορία "μέχρι νεωτέρας εντολής", εξαιτίας της στάχτης από το ηφαίστειο στην Ισλανδία. Στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερο και της Βρέμης έχουν καθηλωθεί τα αεροπλάνα μέχρι τις 08.00 σήμερα το πρωί.

    Η Κριστίνα Κέλεκ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας δήλωσε ότι "δεν πρόκειται για κλείσιμο του εναέριου χώρου" στη βόρεια Γερμανία, αφού "στο βαθμό που βελτιωθούν οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί πολύ γρήγορα να αρχίσουν οι πτήσεις". Ωστόσο διευκρίνισε ότι εάν το νέφος παραμείνει πάνω από τη Γερμανία μπορεί να παραταθεί η απαγόρευση των πτήσεων.

    Η εναέρια κυκλοφορία στη βόρεια Ευρώπη έχει παραλύσει από χθες εξαιτίας του νέφους ηφαιστειακής στάχτης, καθώς -εκτός από τη Γερμανία - προβλήματα αντιμετωπίζουν η Ιρλανδία, η Βρετανία, η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Πολωνία.

    Στο Λονδίνο, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρατείνεται έως τις 18.00 GMT το κλείσιμο των αεροδρομίων, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, λόγω του ηφαιστειακού νέφους από την Ισλανδία.

    Εκπρόσωπος της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των πτήσεων, εκτίμησε ότι τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν δύο ημέρες, κάτι που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

    Η Eurocontrol εκτιμά ότι το περασμένο 24ωρο ακυρώθηκαν στη βόρεια Ευρώπη πέντε έως έξι χιλιάδες πτήσεις.

    Σχέδιο εκκένωσης στην Ισλανδία

    Τουλάχιστον 800 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στην Ισλανδία, λόγω της πλημμύρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ.

    "Το σχέδιο εκκένωσης ξεκίνησε. Οκτακόσια άτομα απομακρύνονται εκ νέου" ανέφερε ό εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Βίτιρ Ρέινισον. Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους την Τετάρτη, αμέσως μετά την έκρηξη.

    "Πιστεύουμε ότι σπίτια και γέφυρες απειλούνται με κατάρρευση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 April 2010 - 6:30:26 UTC