Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην οικονομία
  • [02] "Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε το ΔΝΤ"
  • [03] Σε καθεστώς προστασίας ο Υμηττός
  • [04] ΕΜΥ: Εκτιμήσεις για ηφαιστειακή τέφρα
  • [05] Σε απόγνωση οι επιβάτες
  • [06] Νικητής ο Έρογλου

  • [01] Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην οικονομία

    Με την ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών είχε το πρωί συνεργασία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός προεδρεύει ευρείας σύσκεψης για τον τουρισμό στην οποία συμμετέχουν ο κ. Π. Γερουλάνος, η κ. Α. Γκερέκου, ο κ. Δ. Ρέππας, η κ.Λ. Κατσέλη, ο κ. Φ. Σαχινίδης και ο κ. Δ. Δρούτσας.

    Το βράδυ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό - τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του ECOFIN - χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη επικείμενη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, καθώς, όπως είπε, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει θα κινηθούμε πολύ γρήγορα.

    Ο υπουργός είπε ότι η συζήτηση αυτή, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα και αναβλήθηκε εξαιτίας των προβλημάτων στις διεθνείς αερομεταφορές, "ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη" και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "η κυβέρνηση προχωρά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα που κάνουν την οικονομία δυνατή".

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι από κοινοτικής πλευράς είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των συζητήσεων και σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -η οποία, όπως είπε, είναι κατά βάση σε τεχνικό επίπεδο- επικεφαλής είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σέρβας Ντε Ροούζε.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα, ο Αμαντέο Αλταφάζ είπε ότι η βασική τους μορφή θα είναι μεταξύ εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά «θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών διεθνών οργανισμών».

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το τι θα συμβεί σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση με τις ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων και οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν καταφέρουν να μεταβούν στην Αθήνα, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν οι συζητήσεις με τη βοήθεια τηλεδιάσκεψης, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καθυστερήσει για πολύ η έναρξη των συζητήσεων».

    Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιούνται σήμερα οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά Αθηνών, η οποία επηρεάζεται από την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών για το spread των 10ετών ομολόγων στα επίπεδα των 460 μονάδων βάσης. η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.

    [02] "Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε το ΔΝΤ"

    Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Παπαμιμίκο, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «την κρίση του πολιτικού συστήματος και την αναξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων εμείς την αντιμετωπίζουμε με ανατροπές μέσα στο ίδιο το κόμμα».

    «Αυτό που τολμήσαμε για το κόμμα εμείς το κάναμε πράξη και για τους νέους. Σαρανταπέντε χιλιάδες νέα παιδιά έβγαλαν τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

    Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, σε δηλώσεις του μετά συνάντηση, έκανε λόγο για μια καινούργια μέρα για την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΔ, καθώς, όπως είπε, με το άνοιγμα των διαδικασιών «βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το κερδίσαμε».

    Ο κ. Παπαμιμίκος επεσήμανε πως οι χιλιάδες νέοι που έσπευσαν να ψηφίσουν έδειξαν ότι οι νέοι επιστρέφουν στην πολιτική και συνεχάρη τους συνυποψηφίους του για τον προεκλογικό αγώνα.

    Είμαστε όλοι μαζί για μια μεγάλη ΟΝΝΕΔ στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ο κ. Παπαμιμίκος, ο οποίος έθεσε ως πρώτο στόχο τη νίκη στις φοιτητικές εκλογές.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ παρακολουθεί και σήμερα τις εξελίξεις στο θέμα του δανεισμού της χώρας.

    «Επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε το Σαββατοκύριακο από τον Αντώνη Σαμαρά, πως η χώρα μας με το σωστό μείγμα πολιτικής μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση δανεισμού ώστε να αποφύγουμε το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ που περιλαμβάνει και το ΔΝΤ», δήλωσε ο κ Παναγιωτόπουλος.

    Επανέλαβε επίσης ότι «όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου μας οδηγεί στο ΔΝΤ», και έκανε λόγο για προσφυγή που θα έχει συνέπειες. «Η αποφυγή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική μας στάση», τόνισε.

  • ** Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι η συνδιάσκεψη στην Κομοτηνή, που επρόκειτο να γίνει το Σάββατο, αναβάλλεται λόγω του προβλήματος με την ηφαιστειακή τέφρα και θα γίνει στις 2 Μαΐου.

    Συνέντευξη Αντ.Σαμαρά

    Έκκληση «και στο παρά ένα» να αποφύγει η Ελλάδα την προσφυγή στο ΔΝΤ, απευθύνει ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», και καταφέρεται με σκληρά λόγια εναντίον της κυβέρνησης.

    «Μπορούμε να το αποφύγουμε ακόμα. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Έχουμε τεράστιους αναξιοποίητους πόρους, φυσικούς και ανθρώπινους, υλικούς και άυλους, μια τεράστια περιουσία. Είμαστε μια... πλούσια υπερχρεωμένη χώρα. Τώρα μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε "υπερχρεωμένοι". Ότι είμαστε "πλούσιοι" δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα. Ναι, λοιπόν, επιμένω και τώρα, στο παρά ένα, μπορούμε να το αποφύγουμε», τονίζει ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως δεν φοβάται αλλά ανησυχεί, γιατί «δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής αναταραχής».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση, αν και -όπως διευκρινίζει- εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό σε προσωπικό επίπεδο, για «αναβλητικότητα», «γκάφες», «διγλωσσία», «καθυστερήσεις», «αντιφάσεις και εμμονές» και της προσάπτει ότι «μετέτρεψε μια κρίση ελλείμματος, κοινή για όλους, σε κρίση δημόσιου δανεισμού, μοναδική διεθνώς» και επιπλέον ότι «μετέτρεψε την Ελλάδα σε "αδύνατο κρίκο" της Ευρωζώνης».

    Αναφερόμενος, δε, στις ευθύνες, που βαρύνουν, και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο κ. Σαμαράς δηλώνει πως ο Κ. Καραμανλής «σε κάποιες περιπτώσεις, δίστασε, άργησε ή δεν τόλμησε», αλλά υποστηρίζει πως «σε κάποιες άλλες (σσ. περιπτώσεις), βρήκε τείχος άρνησης από όλη την αντιπολίτευση, προεξάρχοντος τότε του ΠΑΣΟΚ, που έλεγε «όχι σε όλα"».

    Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ, δηλώνει ότι εσωστρέφεια δεν προτίθεται να ανεχθεί, για δε, την κυρία Μπακογιάννη, πως δεν έχει πρόβλημα να συνυπάρξει μαζί της. Τέλος, αποκρούει τα σενάρια περί διασπάσεως της παράταξής του, δηλώνοντας πως «η ΝΔ δεν είναι φθαρμένο προϊόν».

    [03] Σε καθεστώς προστασίας ο Υμηττός

    Τέλος στην υποβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Αττικής, βάζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δίνεται, σήμερα και για ένα μήνα, σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θέτοντας τον ορεινό όγκο του Υμηττού, και τις ημιορεινές και πεδινές εκτάσεις που τον περιβάλλουν, σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

    "Θεσμοθετούμε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, εντός της οποίας απαγορεύεται τελείως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα για την προστασία του οικοσυστήματος" δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σήμερα. Πρόσθεσε ότι "ο Υμηττός αποτελεί μια ελπίδα για την Αττική και η προστασία του είναι μια ανάγκη για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας".

    Ανέφερε ακόμη, ότι το οικοσύστημά του προστατεύεται και στην πράξη ως περιοχή Natura 2000 και ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, το ΥΠΕΚΑ θα εντάξει τον Υμηττό και σε επιπλέον προστατευτικό καθεστώς, με βάση την κοινοτική οδηγία για τα άγρια πουλιά 79/409/ΕΟΚ. Η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του ΠΔ και το χαρακτήρισε προπομπό και πρότυπο για την προστασία όλων των ορεινών όγκων της Αττικής, όχι μόνο διότι φιλοξενούν πολύτιμα οικοσυστήματα, αλλά και επειδή προσφέρουν αναντικατάστατες οικολογικές υπηρεσίες σε όλους.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ορίζονται οι εξής ζώνες προστασίας:

    Ζώνη Α - Απόλυτη προστασία της φύσης: Καταλαμβάνει πλέον σύνολο της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (Natura 2000), η οποία βρισκόταν εντός των ορίων του από 1978 προεδρικού διατάγματος. Απαγορεύεται πλήρως η δόμηση. Επιτρέπονται μόνο έργα απαραίτητα για την προστασία και οικολογική διαχείριση του οικοσυστήματος. Η Ζώνη Α αυξάνεται - εις βάρος της Ζώνης Β - σε 93.000 στρέμματα, από 76.000 στρέμματα προηγουμένως, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος.

    Ζώνη Β - Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή, όπως ορίζεται από την ισχύουσα δασική νομοθεσία. Επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης το 0,2 και ποσοστό κάλυψης το 15%.

    Ζώνη Γ - Αρχαιολογικής προστασίας: Πρόκειται για τμήματα της προστατευόμενης περιοχής τα οποία παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση.

    Ζώνη Δ - Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2): Θεσμοθετούνται ο πυρήνας και η περιφερειακή ζώνη των σημαντικών αυτών πνευμόνων αστικού πρασίνου, ως ζωνών "διείσδυσης" του βουνού στην πόλη. Οι περιοχές ορίζονται ως ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις θα εξειδικευθούν με επόμενο προεδρικό διάταγμα.

    Ζώνη Ε - Ειδικές χρήσεις: Επιτρέπεται η λειτουργία υπό αυστηρούς περιορισμούς των υφιστάμενων νεκροταφείων.

    Ειδικότερες διατάξεις ορίζουν την υποχρέωση τήρησης όρων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, την απαγόρευση της θήρας και την απαγόρευση ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων σε όλες τις ζώνες. Επίσης, εντός οκταμήνου, οι αρμόδιες δασικές και πολεοδομικές υπηρεσίες συντάσσουν κατάλογο όλων των τελεσίδικα κριθέντων ως αυθαιρέτων κτισμάτων και τον διαβιβάζουν για τις νόμιμες ενέργειες στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων.

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το στρατόπεδο Σακέτα, η υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά επεσήμανε ότι δεν δύναται να αλλάξει την υπερκείμενη νομοθεσία.

    Τόνισε, παράλληλα, σχετικά με το πάρκο κεραιών στην κορυφή του Υμηττού, ότι "σήμερα δεν τις αγγίζουμε", προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται με το υπουργείο Υποδομών, Δικτύων και Μεταφορών με στόχο να απομακρυνθούν μελλοντικά.

    Για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης, υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να γίνει πιο ισχυρό" και απέκλεισε, τέλος, την πιθανότητα επέκτασης των νεκροταφείων.

    [04] ΕΜΥ: Εκτιμήσεις για ηφαιστειακή τέφρα

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου της έκλυσης ηφαιστειακής τέφρας που προήλθε από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία και έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές της Ευρώπης την τελευταία εβδομάδα.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προέρχονται από διαπιστευμένους διεθνείς οργανισμούς το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο εκτιμά ότι αύριο Τρίτη 20/04/2010 και μεθαύριο Τετάρτη 21/04/2010 στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία και τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι ενδεχομένως να μεταφέρουν ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία προς την περιοχή μας.

    Από την Πέμπτη 22/04/2010 οι άνεμοι στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς και οι όποιες ποσότητες τέφρας φτάσουν τελικά στην περιοχή μας, θα απομακρυνθούν από τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η εκτίμηση της επέκτασης της εκλυόμενης τέφρας γίνεται με εξειδικευμένα προγνωστικά μοντέλα τα οποία βασίζονται τόσο στην ποσότητα και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της εκλυόμενης ύλης όσο και στα ατμοσφαιρικά δεδομένα, κυρίως του πεδίου των ανέμων, αναφέρει η ΕΜΥ και προσθέτει ότι το συγκεκριμένο συμβάν παρακολουθείται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (MetΟffice), που αποτελεί ένα από τα εννέα διαπιστευμένα παγκόσμια κέντρα παρακολούθησης ηφαιστειακής δραστηριότητας (Volcanic Ash Advisory Centres - VAAC), η οποία εκδίδει σχετικά δελτία και χάρτες.

    [05] Σε απόγνωση οι επιβάτες

    Συνεχίζεται η αναστάτωση που προκάλεσε στην εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιέλ, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε συνεχίζει να εξαπλώνεται στους ευρωπαϊκούς αιθέρες. Η τέφρα έχει μεταφερθεί πλέον στην Τουρκία, της οποίας έκλεισε ο εναέριος χώρος στα βόρεια, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία είναι πιθανόν να φθάσει, εντός της ημέρας, στις ανατολικές ακτές του Καναδά.

    Η κυριώτερη ένωση ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και η αντίστοιχη των εταιρειών εκμετάλλευσης αεροδρομίων πιέζουν για μία «άμεση επανεκτίμηση» των προληπτικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, τα οποία εκτιμούν ως υπερβολικά.

    Από τις χώρες της Ευρώπης μόνο, το νότιο τμήμα της Ιταλίας και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη προβλήματα από τη σκόνη.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εκτιμά πως θα πραγματοποιηθούν σήμερα 8.000 με 9.000 πτήσεις σε σύγκριση με περίπου 28.000 όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Το σαββατοκύριακο ματαιώθηκε το 75% και πλέον των πτήσεων.

    Στην Ελλάδα, μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν ματαιωθεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας 174 πτήσεις, κυρίως από και προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ομαλά λειτουργεί αυτή την ώρα, το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να υπάρξουν ακυρώσεις σε προγραμματισμένες πτήσεις αεροσκαφών.

    Θετικά σημάδια

    Η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου και η τέφρα που εκτοξεύεται από το αυτό έχουν μειωθεί αισθητά, δήλωσε σήμερα η ισλανδή γεωφυσικός Μπρίντις Μπραντστότιρ.

    "Η έκρηξη είναι τώρα μικρότερη", τόνισε η Μπραντσντότιρ, σεισμολόγος στο τμήμα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

    "Η ποσότητα της τέφρας έχει μειωθεί σημαντικά και το ύψος της δεν ξεπερνάει τα τρία χλμ., δηλαδή στο μισό ύψος από εκείνο στο οποίο εκτοξεύθηκε κατά την πιο ισχυρή έκρηξη", πρόσθεσε.

    Η ακτοφυλακή της Ισλανδίας καθώς και επιστήμονες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν πτήση πάνω από το ηφαίστειο για να δουν εάν ρέει λάβα από τον κρατήρα του, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι αλλάζει η φύση της έκρηξης.

    "Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη απ΄ό,τι ήταν το Σάββατο, μια δύσκολη ημέρα για όλους μας λόγω της πυκνής τέφρας νότια του ηφαιστείου", δήλωσε η Ούρντουρ Γκουντμουντσντότιρ, εκπρόσωπος του ισλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η παρουσία της λάβας μπορεί να σημαίνει ότι η έκρηξη μπορεί να περνάει σε μια πιο ήπια φάση, πιθανώς ένα καλό σημάδι για τους χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν αποκλεισθεί σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια τις τελευταίες πέντε ημέρες, καθώς πολλές χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για λόγους ασφαλείας.

    "Η λάβα είναι κάτι καλό γιατί τότε δεν θα έχουμε πολλή τέφρα και όλοι γνωρίζουμε ποιές επιπτώσεις έχει η τέφρα στις πτήσεις", ο Γιορλέφουρ Σβέινμπγιόρνσον, γεωλόγος στη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ρέικιαβικ.

    "Υπερβολικοί περιορισμοί"

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να δώσει στις χώρες μέλη την άδεια να καταβάλουν "έκτακτες" οικονομικές ενισχύσεις από τα δημόσια ταμεία στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί από την παράλυση των ευρωπαϊκών αερομεταφορών λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία που κατακλύζει τους αιθέρες της γηραιάς ηπείρου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας και Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια, ενώ αυξάνεται η δυσφορία των αεροπορικών εταιρειών για τις τεράστιες οικονομικές ζημίες που προκαλούνται από την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

    Οπως επεσήμανε σήμερα ο αρμόδιος για τις μεταφορές επίτροπος της ΕΕ Σιίμ Κάλας, ο οικονομικός αντίκτυπος από το νέφος είναι πιθανό να αποδειχθεί μεγαλύτερος από εκείνον που υπέστη η βιομηχανία αερομεταφορών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει σε καμμία περίπτωση την ασφάλεια των επιβατών.

    Οι Βρυξέλλες πάντως προσπαθούν να ανοίξουν ασφαλείς διαδρόμους στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο που έχει παραλύσει για πέμπτη ημέρα σήμερα, καθώς οι πιέσεις που δέχονται από τις αεροπορικές εταιρείες οι κυβερνήσεις λόγω της οικονομικής ζημίας κλιμακώνονται.

    Οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ επρόκειτο να εξετάσουν την κατάσταση σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, πιεζόμενοι από τις αεροπορικές εταιρείες που κρίνουν υπερβολικά τα περιοριστικά μέτρα.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Ζαν-Λουί Μπορλό ενόψει της τηλεδιάσκεψης, οι ευρωπαίοι υπουργοί σκέπτονται να ανοίξουν αεροδιαδρόμους, όχι όμως και το σύνολο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου.

    Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) η οποία εκπροσωπεί 230 αεροπορικές εταιρείες, ζήτησε να ανοίξει τουλάχιστον μερικώς ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος και ανακοίνωσε ότι η ημερήσια οικονομική ζημία από αυτή την κατάσταση ανέρχεται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο διευθυντής της IATA Τζοβάνι Μπιζινιάνι επέκρινε δριμύτατα τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΕ και ζήτησε να ανοίξει έστω και μερικώς ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος.

    "Οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν ακόμα ένα σύστημα βασισμένο σε ένα θεωρητικό μοντέλο, αντί να λάβουν μία απόφαση βασισμένη στα γεγονότα και σε μία μελέτη των κινδύνων", είπε.

    Η διεύθυνση της Air France ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική ζημία που προκαλείται από την ακύρωση των πτήσεων ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, ενώ η British Airways υπολογίζει την αντίστοιχη ζημία μεταξύ 17 και 26 εκατομμύρια ευρώ.

    Γυαλί σε F-16

    Γυαλί από την ηφαιστειακή τέφρα της Ισλανδίας βρέθηκε να έχει συσσωρευθεί στους κινητήρες ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16 του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τον κίνδυνο που αποτελεί για τα αεροπλάνα η ηφαιστειακή τέφρα.

    "Αεροσκάφη F-16 του ΝΑΤΟ πέταξαν και βρέθηκε σε κινητήρα συσσωρευμένο γυαλί", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Βρήκαν γυαλί στον κινητήρα (...) ενός αεροσκάφους".

    "Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (...) αν η ηφαιστειακή τέφρα δεν διαλυθεί", πρόσθεσε.

    Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε την περιοχή ή την ώρα του συμβάντος, αλλά ούτε και την εθνικότητα του αεροπλάνου.

    ΕΕ: Δεν υπάρχει προς το παρόν ανησυχία για την υγεία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει αν το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας πάνω από την Ευρώπη μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ανησυχία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

    "Ελέγχουμε το θέμα αυτό. Προς το παρόν το ότι (το νέφος) βρίσκεται εδώ δεν προκαλεί καμιά ανησυχία", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από το νέφος της τέφρας που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα από ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως τα σωματίδια της τέφρας δεν είναι βλαβερά όσο παραμένουν στα άνω στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αν πέσουν στο έδαφος.

    [06] Νικητής ο Έρογλου

    Ο μέχρι τώρα «πρωθυπουργός» του παράνομου καθεστώτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Ντερβίς Έρογλου κέρδισε τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις «προεδρικές εκλογές», που έγιναν σήμερα.

    Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Ντερβίς Ερογλου εξασφάλισε 50,37% και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 42,84%.

    Στην πρώτη του δήλωση ο κ. Έρογλου δήλωσε ευτυχής για την εκλογή του. Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το κυπριακό σε συνεργασία με την Τουρκία και τόνισε ότι «οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο».

    Από την πλευρά του, ο απερχόμενος "πρόεδρος" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκτιμά ότι είναι "αδύνατο" οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κυπρου να είναι "εποικοδομητικές" με την εκλογή του Έρογλου.

    "Η Τουρκία θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο, όμως αυτό είναι αδύνατον με τον κ. Ερογλου. Όλοι το ξέρουν", δήλωσε ο Ταλάτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα ABC.

    "Ασφαλώς και θα συναντηθούν. Όμως τι θα κάνουν; Θα πιουν καφέ ή θα διαπραγματευθούν; Διότι ο κ. Έρογλου δεν έχει κανένα όραμα λύσης, πώς θα εργαστεί για να βρει μια λύση;", συνέχισε ο Ταλάτ.

    "Η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών " στην Κύπρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, και πρόσθεσε:

    "Ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου οφείλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως ο προκάτοχος του".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την πρόταση περί τετραμερούς επιτροπής, την οποία είχε θέσει παλιότερα, για την λύση του Κυπριακού, ο κ. Ερντογάν είπε:

    "Η αρχική μας πρόταση ήταν μια τετραμερής συνάντηση, αλλά αργότερα προέκυψαν άλλες προτάσεις. Η Ισπανία πρότεινε την συμμετοχή του πρόεδρου της ΕΕ, η Βρετανία, ως τρίτη εγγυήτρια δύναμη, αντιπρότεινε και την δική της συμμετοχή. Αντί όλων αυτών, εμείς προτείνουμε τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ως την πλέον αποτελεσματική για ένα σύντομο αποτέλεσμα", είπε ο κ. Ερντογάν.

    Επιστολή Χριστόφια σε ΟΗΕ και ΕΕ

    Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στους ηγέτες των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στέλνει ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας με θέμα τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό, μετά την ανάληψη από τον Ντερβίς Έρογλου της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι στην επιστολή ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα τονίζει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί και θα αναπτύσσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, περιλαμβάνοντας αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι διαχρονικές θέσεις του κ. Έρογλου κατά της ομοσπονδίας και υπέρ της ίδρυσης «δύο ανεξάρτητων κρατών» στην Κύπρο, θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, παραμένει δεσμευμένη στη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον τέως ηγέτη και διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ΕΕ: Καθοριστικής σημασίας η συνέχιση των συνομιλιών

    «Μετά την "εκλογή" του κ. Έρογλου, ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι καθοριστικής σημασίας να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, η Άγκελα Φιλότε, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου, Στέφαν Φούλε.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα, η εκπρόσωπος του Στ. Φούλε δήλωσε ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει τον κ. Έρογλου να συνεχίσει με εποικοδομητικό πνεύμα τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου. Τόνισε, δε, πως «το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες των δύο ηγετών για συνολική λύση».

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη λύση του Κυπριακού και το "στάτους κβο" δεν είναι προς όφελος κανενός. Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ και θα πρέπει να απολαύσουν όλα τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό. Είναι στα χέρια των δύο ηγετών να συμβεί αυτό».

    Παράλληλα, η κ. Φιλότε ανέφερε ότι η Επιτροπή και η ΕΕ είναι απόλυτα δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της ΕΕ γενικότερα. «Οι κύριοι Ταλάτ και Χριστόφιας σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη διαμόρφωση μιας λύσης, η οποία θα οδηγήσει σε επανένωση της νήσου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο», τόνισε.

    Κληθείσα, τέλος, να τοποθετηθεί σχετικά με τις έως τώρα σκληρές δηλώσεις του κ. Έρογλου για την προοπτική λύσης του Κυπριακού, η εκπρόσωπος ανάφερε ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 April 2010 - 12:30:33 UTC