Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] Κρίσιμες διαβουλεύσεις

  • [01] "Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα"

    Διήμερη επίσκεψη σε Καστελόριζο και Ρόδο θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός. Το μεσημέρι θα προεδρεύσει σε κυβερνητική σύσκεψη στο Καστελόριζο, ενώ νωρίτερα θα επισκεφθεί το δημαρχείο. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Ρόδο, όπου θα παραστεί στη συνεδρίαση με τις ΟΚΕ Δωδεκανήσου. Αύριο, θα επισκεφθεί την Κρεμαστή Ρόδου.

    Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4 μονάδες παραμένει ίδιος και δεν αλλάζει, τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας από την Eurostat στο 13,6% από το 12,7%.

    Τη σχετική αναφορά έκανε, μιλώντας χθες στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της οικονομίας και έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.

    Ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε, μετά από αυτή την εξέλιξη, πού θα κρυφτούν "οι γνωστοί ύποπτοι", εκείνοι που έλεγαν το 2009 ότι το έλλειμμα είναι μονοψήφιο και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει το 9%. Και κατονόμασε την ΝΔ ως εκείνη την πολιτική δύναμη που προέβαινε σε αυτές τις δηλώσεις.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "έγκλημα για τη χώρα", αυτό που συνέβη την περίοδο από το 2004 έως το 2009 , αναγνωρίζοντας πάντως ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας.

    Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, μετά από πολλούς μήνες, μιας μεγάλης μάχης, ότι έχουμε πετύχει πολλά. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα μπροστά μεγάλες μάχες που πρέπει να δοθούν. Και αυτό, όπως είπε, με δεδομένη την πρωτοφανή κρίση που περνάει η χώρα, που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

    Και είναι, πρόσθεσε, ιστορικό χρέος μας να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες.

    Τόνισε δε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πού θα βρισκόμασταν σήμερα εάν με την ψήφο τους τον περασμένο Οκτώβριο δεν είχαν αλλάξει την πορεία της χώρας. Και πρόσθεσε πως αν η Ελλάδα σήμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει από όλους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όσα λέγονται γύρω από αυτό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός".

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ.

    Για το μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι η συγκρότησή του αποτελεί επιτυχία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όταν μάλιστα έγινε σε πολύ μικρό διάστημα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Σήμερα, ανέφερε, επίσης, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για αποπροσανατολισμό της συζήτησης και να σπέρνουμε το φόβο και τον πανικό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, επιτακτική είναι η ανάγκη να μπούμε όλοι "επί τω έργω".

    Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Χαρακτήρισε τη σημερινή περίοδο ως "περίοδο έκτακτης ανάγκης" και αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε πλήρως, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο είχαν συνηθίσει να δουλεύουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

    Και έθεσε εκτός λεξιλογίου της κυβέρνησής του τη λέξη "διαχείριση".

    Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένος μηχανισμός, αλλά εάν χρειαστεί η χώρα μπορεί να καταφύγει σε βραχρυπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΕ μέχρι ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί πλήρως, ωστόσο τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας του σημερινού, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, άτυπου υπουργικού συμβουλίου στην διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για την οικονομία, τον μηχανισμό στήριξης και την έκθεση της Eurostat.

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση θέλει ο μηχανισμός να είναι έτοιμος - και προσδιόριζαν ως πρώτο χρονικό όριο για δανεισμό την 19η Μαΐου - αν και πρόσθεταν ότι για τη χώρα οι δρόμοι είναι ή η αγορά ή ο μηχανισμός.

    Ο μηχανισμός είναι ευρωπαϊκός, αλλά ενιαίος, με το ΔΝΤ να αποδέχεται το πλαίσιο του Ecofin, έλεγαν οι πηγές, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμία στασιμότητα, ενώ σχετικά με την κατά 1 μονάδα άνοδο του ελλείμματος, σύμφωνα με την Eurostat, διευκρίνιζαν ότι η χώρα έχει ένα "μαξιλάρι" 2%, καθώς τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση υπολογίστηκαν για μείωση του ελλείμματος έως 6 μονάδες.

    Στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ενώ τονιζόταν από την κυβέρνηση ότι σκοπός δεν είναι τώρα η "αντιπολίτευση" στη ΝΔ.

    Δίνουμε τη μάχη με την πραγματικότητα και όπου χρειαστεί αναφερόμαστε στη ΝΔ, της οποίας είναι δεδομένες οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή "για τον πρωθυπουργό που έχει χάσει τον ύπνο του", έλεγαν ότι καλό είναι αυτό σε σχέση με τη ΝΔ που μόνο ύπνο είχε.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Γ.Α.Παπανδρέου σε Ρόδο και Καστελόριζο

  • Στην Ουάσιγκτον μεταβαινει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου

  • Επίσκεψη στις ΗΠΑ (ΝΥ και Σικάγο), μέχρι 24 Απριλίου, πραγματοποιεί ο υφυπΕξ Σπ. Κουβέλης

  • Συνέδριο με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες στην Ελλάδα Σήμερα», οργανώνει το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) σε συνεργασία με την Capital Link (09:00:00 )

  • Συνάντηση της Υπουργού Αγρατικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή με γαλακτοβιομήχανους (11:00:00)

  • Μνημόσυνο για τον Κων. Καραμανλή (11:00:00 Φιλοθέη)

  • Συνέντευξη Τύπου του μη κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού "Κάνε μια ευχή" Ελλάδος (11:00:00 )

  • Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στην Εσθονία - Σύνοδος ΝΑΤΟ

    Διάλογος για το σινο-ελληνικό πολιτισμό, υπό την αιγίδα της κινεζικής πρεσβείας και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού - Παρουσία Α. Γκερέκου - Στο διάλογο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Σωτήρης Χατζηγάκης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Γρηγόριος Πραστάκος, Βασίλης Καρασμάνης (18:00:00)

    Θεσσαλονίκη

  • Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για την παρουσίαση του Έργου «Καταγραφή των Θρεπτικών Στοιχειών των Βαρέων Μετάλλων και των Υδροδυναμικών Ιδιοτήτων των Εδαφών για την Ορθολογική Χρήση Λιπασμάτων και Νερού και Παραγωγή Προϊόντων Ασφαλείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», στην αίθουσα «Τερψιχόρη» του ξενοδοχείου ARCADIA στην Κομοτηνή (09:30:00 Κομοτηνή)

  • Tα μέλη επιχειρηματικής αποστολής από την Τουρκία πρόκειται να υποδεχθεί η διοίκηση του ΕΒΕΘ, στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου (13:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Εγκαίνια έκθεσης φοιτητικών εργασιών- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (20:30:0)

    Αθλητική ατζέντα

    Ενόργανη γυμναστική-Ευρωπαϊκό ανδρών/εφήβων (2η ημέρα)

    12:00 - 22:30: Γενικός αγώνας ανδρών (προκριματικός ομαδικού, προκριματικός οργάνων)

    Τραμπολίνο-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2η ημέρα)

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (πλέι οφ, ημιτελικοί-2ος αγώνας):

    Γηπ. Λαμίας 21.00 Λαμία - Ολυμπιακός

    Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (τελικός)-Συνεντεύξεις Τύπου προπονητών: 14:00 Εκτορ Ραούλ Κούπερ, 14:30 Νίκος Νιόπλιας

    Τζούντο-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2η ημέρα)

    [03] Κρίσιμες διαβουλεύσεις

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την ελληνική οικονομία μετά και τις εκτιμήσεις της Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στο 13,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της στο 115,1% του ΑΕΠ, το έτος 2009. Το 2008 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας εκτιμάται στο 7,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 99,2% του ΑΕΠ.

    Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο Α3, και εξετάζει το ενδεχόμενο να την υποβαθμίσει και άλλο, ενώ αναμένει περισσότερες διευκρινίσεις για τα μέτρα που η Αθήνα θα λάβει για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

    Νέο αρνητικό ρεκόρ, σημείωσε χθες το spread στα ομόλογα, όπως και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS).

    Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να παρακολουθήσει την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Ο κ.Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, καθώς και με τον αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των τεχνοκρατών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, εάν η Αθήνα υποβάλει σχετικό αίτημα.

    Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας καθιστούν αναγκαία την αποτελεσματική και πλήρη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που έχουν αποφασιστεί για το 2010, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή του για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος επισημαίνει ακόμη ότι τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν «τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προετοιμασιών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια».

    Όπως αναφέρει ακόμη ο κοινοτικός επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε το κοινό πρόγραμμα αρωγής για την Ελλάδα να είναι έτοιμο για άμεση ενεργοποίηση όταν κριθεί αναγκαίο.

    Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα ένα επιπλέον έτος παράταση για τη συρρίκνωση του ελλείμματος της στο 3% του ΑΕΠ της, δηλαδή αντί το 2012 το 2013.

    Ειδικότερα, ο Αλταφάζ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντοτε έκανε λόγο για στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά μονάδες το 2010. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν τηρηθεί απαρέγκλιτα ο προϋπολογισμός του 2010 δεν θα χρειαστεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων κατά το τρέχον έτος και αυτό ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το τελικό ύψος του ελλείμματος το 2009.

    Σε ό,τι αφορά τα έτη 2011 και 2012, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και να ενταθούν οι προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο ασφαλιστικό και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας.

    Στρος-Καν: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή

    Την εκτίμηση ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή, και απαιτούνται προσπάθειες από την κυβέρνηση και το λαό της χώρας για να αντιμετωπισθεί, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ.

    Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, και κληθείς να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τη συνεργασία του ΔΝΤ με την ΕΕ για την πιθανή παροχή βοήθειας προς την Αθήνα, ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι "έως τώρα δεν συμμετείχαμε στις διαβουλεύσεις, απλά προσφέραμε τεχνική υποστήριξη", ενώ τώρα έχουν αρχίσει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

    Και συνέχισε: "Είναι σαφές πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή, τόσο από άποψης μακροοικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, για την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και μια πολύ σοβαρή κατάσταση για τον ελληνικό λαό".

    Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, ενώ εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες "είναι κάπως διστακτικοί, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που έκαναν οι Ευρωπαίοι και τώρα και το Ταμείο είναι προς το δικό τους συμφέρον. Αυτοί πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα που έχουν, και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το κάνουν, δεν υπάρχει εύκολη λύση".

    Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Στρος-Καν, "όλοι μαζί, η κυβέρνηση, ο λαός, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα, και το ΔΝΤ, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο σωστό δρόμο".

    "Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας με την ΕΕ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν και είναι η πρώτη φορά που βοηθάμε χώρα της ευρωζώνης, έχουμε συνεργασθεί με άλλες χώρες της ΕΕ όπως τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία", τόνισε ο κ. Στρος-Καν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ, και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας".

    Χαρακτήρισε την εμπλοκή της ΕΕ "πολύ υποβοηθητική", και σημείωσε ότι "εμείς τώρα αρχίζουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέλος του Ταμείου. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα."

    Ο κ. Στρος-Καν κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ ερωτηθείς για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει όποια χώρα έχει πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή "δεν υφίσταται ανάγκη να επικεντρωθούμε σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας".

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι τώρα πλέον "έχουμε μια σαφή εικόνα και απόλυτα στοιχεία" από την Eurostat σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται λίγο χειρότερη σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

    Ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών

    "Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να λύσει τα προβλήματα και όχι να επιχειρεί να τα καλύψει. Εγγυηθήκαμε την ανεξαρτησία των αριθμών και της παραγωγής των στατιστικών στοιχείων της χώρας, με νέους θεσμούς και μια ανεξάρτητη στατιστική αρχή και προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς στην διόρθωση των πραγματικών προβλημάτων στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά", ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στις χώρες μέλη της ευρωζώνης για το 2009.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προστίθεται ότι τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, το έλλειμμα της Ελλάδας σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009, δεν αλλάζουν το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος του 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση, προστίθεται, έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ για την εξασφάλιση του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος στο 13,6% του ΑΕΠ έναντι του 12,7% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤ.ΑΤ) και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Εξάλλου, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι για κάποιες επιφυλάξεις της Eurostat που αφορούν την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 κατά 0,3%-0,5% ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους κατά 5 -7 μονάδες του ΑΕΠ και ότι κεντρική δέσμευση και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων.

    Επίσης, αναφέρεται ότι τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής κατάρρευσης στον προϋπολογισμό, στο δημόσιο τομέα συνολικά και στα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα που οδήγησαν οι πολιτικές και οι πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 April 2010 - 4:30:18 UTC