Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Πρόεδρο θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός
  • [02] Στα 110 δισ. το πακέτο στήριξης
  • [03] Νέες μειώσεις σε βουλευτές και υπαλλήλους της Βουλής
  • [04] Στον εισαγγελέα εννέα άτομα
  • [05] Ο Ομπάμα επέρριψε την ευθύνη στην BP
  • [06] Συνάντηση Ντάουνερ με Ερόγλου
  • [07] Πόλη Λευκάδας: Η κυρία των χρωμάτων
  • [08] "Νέος φαύλος κύκλος"
  • [09] Εξαγγέλουν απεργίες
  • [10] "Η ώρα του λαού"
  • [11] "Μέτρα χωρίς εγγύηση"
  • [12] Στον Πρόεδρο ο Α.Τσίπρας
  • [13] Ανακοινώνουν συγχώνευση

  • [01] Τον Πρόεδρο θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός

    Για τη συμφωνία με την "τρόικα" και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 11 το πρωί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον κ. Παπούλια, ζήτησε από τον Πρόεδρο «μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

    Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, αναφέρει: «Δεν έχει νόημα η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, από τι στιγμή που θα γίνει έχοντας ανακοινωθεί τα μέτρα της κυβέρνησης. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρόκειται για σύσκεψη που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό και για να εκληφθεί ως συναίνεση στο εξωτερικό».

    Στις 12.30 μ.μ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al - Thani. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και στη συνέχεια γεύμα εργασίας.

    Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

    Κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας

    Έχουμε να φέρουμε σε πέρας έναν μεγάλο άθλο,τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες θα τα καταφέρουμε.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, από τις δυσκολίες ο ελληνισμός βγήκε πάντα πιο δυνατός και νικητής και εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις δυνάμεις του ελληνισμού, προσθέτοντας ότι αν εργαστούμε όλοι μαζί θα πετύχουμε.

    Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν υπόσχονται εύκολα και ανώδυνα πράγματα. Τόνισε επίσης ότι οι κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου θα είναι τρεις: Πρώτον, θα γίνει το κάθε τι για να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας. Δεύτερον, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση του δικαίου που έχει χαθεί. Αισθανόμαστε, είπε ο πρωθυπουργός, την οργή του πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τις αμαρτίες άλλων. Τρίτον, η σημερινή κρίση να γίνει πραγματικά μια ευκαιρία να αλλάξουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την "Τρόικα" και τόνισε ότι η κατάληξη τους ήταν να μην θιγούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Τα μέτρα που λαμβάνονται, πάντως, όπως ανέφερε, θα θίξουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, του τομέα που είναι ο μεγάλος ασθενής και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες.

    Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να είναι μικρότερες οι επιπτώσεις στους πιο αδύναμους και ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να δώσει πρώτο το παράδειγμα της προσπάθειας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και από το Κοινοβούλιο να είναι το πρώτο σε αυτή την προσπάθεια. Τόνισε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να πει στους βουλευτές να παραιτηθούν από τα δώρα τους. Επίσης, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στη διαδικασία σύνταξης του νέου εκλογικού νόμου, ώστε να μπει το πολιτικό σύστημα σε νέες και υγιείς βάσεις.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων, τόνισε ότι πολλά απ' αυτά θα τα ελάμβανε ούτως ή άλλως η κυβέρνηση, αλλά και πολλά απ' αυτά έχουν έκτακτο χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση είχε ελευθερία επιλογών, την οποία της στέρησε το υψηλό έλλειμμα και το μεγάλο χρέος και επίσης αν είχε στη διάθεσή της χρόνο και ομαλές συνθήκες αντί για κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι Έλληνες, η χώρα θα βρει την ανάσα και τον χρόνο για να προχωρήσει στις ιστορικές αλλαγές, που θα αλλάξουν τον τόπο. Θα δημιουργηθεί, τόνισε, ένας νέος πατριωτισμός και μια νέα εθνική ελληνική συνείδηση, μήνυμα, το οποίο, όπως είπε, στέλνουμε παντού.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι το πακέτο στήριξης είναι χωρίς προηγούμενο, αλλά και χωρίς προηγούμενο είναι η προσπάθεια που καλούνται να καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες.

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η λήψη αυτών των μέτρων μπορεί να επιφέρει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ και για μία ακόμη φορά τόνισε ότι το πολιτικό κόστος δεν τον ενδιαφέρει και ότι προτάσσει το συμφέρον της πατρίδας έναντι του πολιτικού κόστους. Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, είπε χαρακτηριστικά, αλλά με ενδιαφέρει να κάνω το σωστό. Και υποσχέθηκε ότι στο τέλος της θητείας του η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά αναγεννημένη.

    Οι θυσίες που καλούνται οι Έλληνες πολίτες να κάνουν, ανέφερε, είναι μεγάλες, αλλά η εναλλακτική λύση σ' αυτές τις αποφάσεις θα ήταν η καταστροφή και ακόμη μεγαλύτερος πόνος. Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε, να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, είμαστε εδώ για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και αυτό κάνουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτηρίζοντας ιστορική την απόφαση της 25ης Μαρτίου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι χωρίς αυτόν τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η δημιουργία του μηχανισμού δεν συνέβαλε, όπως είχε εκτιμηθεί, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται, με λογικά επιτόκια. Και απέδωσε εν πολλοίς το γεγονός αυτό στις αμφισημίες που υπήρξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες, όπως τόνισε, έδωσαν το σήμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη αποφασιστικότητας.

    Η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είχε επισημάνει εγκαίρως ότι μια μικρή φωτιά θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μία μεγάλη εστία πυρκαγιάς, αλλά από ορισμένους αυτό δεν έγινε πιστευτό ή κατανοητό. Και η Ελλάδα έγινε στόχος και πειραματόζωο, αδύναμος κρίκος και εύκολη λεία. Και τώρα, όπως ανέφερε, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυτό και το κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλλουμε για τη χρηματοδότηση των αναγκών θα είναι μεγαλύτερο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έβαλε ως ύψιστο καθήκον το συμφέρον της χώρας, θεωρώντας την αποφυγή της χρεοκοπίας ως την εθνική κόκκινη γραμμή. Ο αγώνας που ξεκινήσαμε από την αρχή ήταν σκληρός και αδυσώπητος, τόνισε, ενώ δεν θέλησε να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, παρά μόνο για να επισημάνει τις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν από το υψηλό έλλειμμα και το πολύ μεγάλο χρέος. Οι προσπάθειες, τόνισε, ήταν από την αρχή δύσκολες και τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν σκληρά και επώδυνα, αλλά αναγκαία. Και απέδωσε σε αυτό το γεγονός ότι σήμερα "είμαστε σε θέση να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις" . Ανέφερε επίσης ότι από τα μέτρα αυτά ήδη άρχισαν να έρχονται τα πρώτα θετικά μηνύματα.

    Από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας στους πολίτες, καθώς, όπως τόνισε, ακόμα και τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ήταν από την αρχή ειλικρινής, και είπε την αλήθεια, την βλέπουν με δυσπιστία. Η δεύτερη προσπάθεια, όπως ανέφερε, ήταν να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη. Χωρίς αξιοπιστία, όπως τόνισε, δεν θα βρίσκαμε κατανόηση και πολύ περισσότερο υποστήριξη. Θα ήμασταν μόνοι απέναντι στις αγορές και στους κερδοσκόπους και η μόνη πιθανή βοήθεια που θα μπορούσαμε να έχουμε θα ήταν 10 έως 20 δισ. και αυτά από το ΔΝΤ, όταν το κράτος έχει ανάγκες της τάξεως των 60 δισ. το χρόνο.

    [02] Στα 110 δισ. το πακέτο στήριξης

    Mε τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ψηφισθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τα διαρθρωτικά μέτρα για το κράτος και την οικονομία, για την περίοδο 2010- 2014, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περαιτέρω αυξήσεις στη φορολογία, νέες μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και δώρα, καθώς και δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι με το πρόγραμμα αυτό η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Η υλοποίηση του προγράμματος θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η πρόοδος στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων του θα αποτελεί το κριτήριο για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης.

    Ειδικότερα, το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου το έλλειμμα να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ από το 2014, καλύπτει τρεις ενότητες:

    "Δημοσιονομική προσαρμογή, με άμεσα διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα για τη βιώσιμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, τη διαχείρισή τους, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

    " Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, με άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών και τη συγκράτηση του κόστους και των τιμών και διαρθρωτικά μέτρα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της μεγέθυνσης της οικονομίας.

    " Χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας και με την εγκαθίδρυση μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Αναλυτικά, στο 1ο σκέλος περιλαμβάνονται από την πλευρά των εσόδων:

    - Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23%, από το 10% σε 11% και από το 5% στο 5,5% (με όφελος 1,8 δις. ευρώ την περίοδο 2010- 2011).

    - Αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά περίπου 10% (με όφελος 1,05 δις. ευρώ για το 2010- 2011).

    - Φορολόγηση των αυθαίρετων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων (έσοδα 1,3 δις. ευρώ το 2011)

    - Αύξηση στους φόρους πολυτελείας κατά περίπου 10% (έσοδα 100 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων (έσοδα 50 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Φόροι στα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (έσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Άδειες για τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (έσοδα 500 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις (έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ

    - Πράσινα τέλη (έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Αύξηση αντικειμενικών αξιών (έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Φορολόγηση αποδοχών σε είδος (αυτοκίνητα), με προσδοκώμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ το 2011.

    Και από την πλευρά των δαπανών:

    - Μείωση του κόστους μισθοδοσίας του Δημοσίου. Ο 13ος και ο 14ος μισθός θα καταργηθούν και θα χορηγούνται μόνο σε μικτές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων που δεν ξεπερνούν τις 3000 ευρώ τον μήνα. Διαμορφώνονται οριζόντια συνολικά στα 1.000 ευρώ (250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα άδειας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων)

    - Περαιτέρω μείωση κατά 8% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα

    - Μείωση των δαπανών για συντάξεις. Καταργούνται ο 13ος και 14ος μισθός (το μέτρο αφορά και τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα) και θα χορηγούνται μόνο στις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2500 ευρώ τον μήνα. Διαμορφώνονται σε 800 ευρώ συνολικά (200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ επίδομα άδειας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων)

    - Μείωση των υψηλών συντάξεων, μέσω της εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ

    - Περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών

    - Αναστολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης

    - Μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1,5 δις. ευρώ για την περίοδο 2010- 2011

    - Ξεκαθάρισμα της μισθολογικής δαπάνης μέσα από την ενιαία αρχή πληρωμών

    - Μη χορήγηση αύξηση σε μισθούς και συντάξεις για την τριετή περίοδο του προγράμματος

    - Εξοικονόμηση δαπανών ΟΤΑ από την εφαρμογή του "Καλλικράτη"

    Στο 2ο σκέλος του προγράμματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, περιλαμβάνονται μέτρα και πολιτικές για την αγορά και τις σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα:

    o Αναμόρφωση του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας ως προς τις αποζημιώσεις (ουσιαστικά μείωση των αποζημιώσεων), το όριο απολύσεων (αύξηση ορίου από το 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 άτομα και άνω), την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης. Για τις λεπτομέρειες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον και σε κοινές ανακοινώσεις με τον υπουργό Εργασίας.

    - Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με την εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας και τη μείωση του κόστους της υπερωριακής απασχόλησης.

    - Ουσιαστική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και της "μαύρης εργασίας".

    - Αναμόρφωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό δίκτυ ασφάλειας για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

    Ειδικά ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα προβλέπει:

    - Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011

    - Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων

    -Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου

    - Αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής

    - Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015

    - Περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη

    - Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας

    - Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

    - Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια

    - Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3

    Το 3ο σκέλος αφορά στη διασφάλιση της σταθερότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού και ειδικά του τραπεζικού συστήματος και προβλέπει:

    - Τη δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    - Την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδας

    Σημειώνεται, ότι στο νέο "πακέτο μέτρων", που δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα που αναφέρονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (σήμερα 13,6% του ΑΕΠ) κάτω από το 3% του ΑΕΠ από το 2014, θα χρειασθεί δημοσιονομική προσαρμογή κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ ή 5,8 δις ευρώ εφέτος, κατά 4 και πλέον μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 10 δις ευρώ το 2011, κατά τουλάχιστον 2 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 5 δις ευρώ το 2012 και κατά περίπου 2 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 4,8 δις ευρώ το 2013. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος (σήμερα 115% του ΑΕΠ), αυτό θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος, η χώρα θα βρεθεί σε μεγάλη ύφεση εφέτος και το 2011 (-4% και -2,6% αντίστοιχα) και θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 (+1,1% το 2012, +2,1% το 2013 και +2,1% το 2014). Προβλέπεται πληθωρισμός 1,9% εφέτος, -0,4% το 2011, 1,2% το 2012, 0,7% το 2013 και 0,9% το 2014. Στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε 8,1% του ΑΕΠ εφέτος, σε 7,6% το 2011, σε 6,5% το 2012, σε 4,9% το 2013 και σε 2,6% του ΑΕΠ το 2014. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί εφέτος σε 133,3% του ΑΕΠ, σε 145,1% το 2011, σε 148,6% το 2012, σε 149,1% το 2013 και σε 144,3% του ΑΕΠ το 2014.

    Ο υπουργός είπε ότι "καλούμαστε σήμερα να κάνουμε μια βασική επιλογή: Ή να καταρρεύσει ή να σωθεί η χώρα, ή να συνεχίσει να χρηματοδοτείται ή να βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο".

    Πρόσθεσε ότι "με τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και που είναι επίπονες για τους πολίτες, η χώρα θα μπορέσει να διασφαλίσει τον απρόσκοπτο δανεισμό και την επιβίωσή της, ενώ τίθενται οι βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εξομαλυνθεί ο δανεισμός της χώρας και "στόχος είναι η επιστροφή στις αγορές, αλλά χωρίς ληστρικά επιτόκια".

    Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, είπε ότι "προοπτικά στο χρόνο, το όριο ηλικίας για σύνταξη θα συνδεθεί με το προσδόκιμο όριο ζωής".

    Τέλος, για τι θα γίνει με αυτούς, οι οποίοι σύμφωνα με την κυβέρνηση δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "θα τιμωρήσουμε αυτούς που ευθύνονται σε όλα τα επίπεδα".

    Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός στήριξης

    Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας αποφάσισαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Το συνολικό ύψος αυτού του μηχανισμού, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανέρχεται σε 110 δισ. ευρώ, για τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 80 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις 15 χώρες μέλη του ευρώ και τα 30 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Ζ. Γιουνκέρ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκριναν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν πλέον επαρκής, και ως εκ τούτου η ευρωζώνη αποφάσισε να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης, καθώς επίσης όλα τα νομικά και τεχνικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ενεργοποίησή του σε όλες τις χώρες του ευρώ.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε, επίσης, ότι στις 7 Μαίου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ. Ο Πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης, ότι η συνολική απόφαση για την Ελλάδα υιοθετήθηκε και ότι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ θα είναι το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, ο Πρόεδρος του Eurgroup αν "από σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό κηδεμονία", απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι οι πάντες οφείλουν να σέβονται την αξιοπρέπεια των χωρών και των πολιτών τους και ότι αυτό ισχύει πρωτίστως για την ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο Επίτροπος Όλι Ρεν και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν η ΕΕ καθυστερώντας να υιοθετήσει τις αναγκαίες αποφάσεις για την Ελλάδα, επιδείνωσε την κατάσταση της χώρας, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε χαρακτηριστικά ότι και αυτός κάποιες στιγμές έχασε την υπομονή του, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ, αλλά και η δημοκρατία έχουν τους δικούς τους ρυθμούς οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές διαδικασίες στην κάθε χώρα.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ κρίνει "φιλόδοξο" το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Σημείωσε, ακόμη ότι το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τις κατάλληλες συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.

    Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στην ΕΕ, το ΔΝΤ και τις ελληνικές Αρχές. Παράλληλα, ο Ο. Ρεν επισήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής είναι δύσκολα, ωστόσο σημείωσε ότι το μέγεθος της διεθνούς οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Ανέφερε, ακόμη, ότι από την πλευρά της Ελλάδας είναι απαραίτητη η επίμονη πολυετής προσπάθεια, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων από τις ελληνικές αρχές θα γίνεται ανά τρίμηνο και ότι η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο. Επισήμανε, επίσης, ότι τόσο το 2010, όσο το 2011 η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση και ότι θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο το 2012. Υπογράμμισε ότι για την υλοποίηση του μηχανισμού υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ότι τα δάνεια θα εκταμιεύονται υπό τον όρο ότι οι προϋποθέσεις θα πληρούνται. Ανέφερε, επίσης, ότι το επιτόκιο των δανείων θα είναι 5% για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Εξάλλου, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι από το συνολικό ποσό της στήριξης των 110 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

    Τέλος, ο Επίτροπος Ο.Ρεν ξεκαθάρισε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν άλλων χωρών του ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι η αυστηρή και μόνιμη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις χώρες του ευρώ είναι ουσιαστικό στοιχείο της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Την ικανοποίησή του για την "σημαντική απόφαση της ευρωζώνης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού" εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα πειστικό πρόγραμμα τριετίας που θα οδηγήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, στην προώθηση των δημοσιονομικών αλλαγών που απαιτούνται, καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σημείωσε ότι περιλαμβάνει εξαιρετικά ισχυρά μέτρα, όπως οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις, οι αυξήσεις των κρατικών εσόδων αλλά και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και σημείωσε ότι θα λάβει την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων εντός της εβδομάδος. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βάλει την οικονομία της χώρας σε βιώσιμη τροχιά, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προστατέψει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

    Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει ενδεχόμενο να μην είναι η Ελλάδα σε θέση να εξυπηρετήσει έγκαιρα τις δανειακές της ανάγκες, ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε κατηγορηματικός, απαντώντας αρνητικά.

    Εξάλλου, ο υπουργός οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι "σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό κηδεμονία", επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ευρώ και αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που ενδεχομένως φέρουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε λέγοντας ότι είναι φυσικό να υπάρξουν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, γιατί ο λαός είναι οργισμένος, τόνισε ωστόσο, ότι οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα αίσθημα ανάγκης για αλλαγή και πως η ελληνική κοινή γνώμη κατανοεί ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες. Σε τελική ανάλυση, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου η προσπάθεια που γίνεται είναι για τη συνολική βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

    Ντομινίκ Στρος Καν: για τα οικονομικά μέτρα

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε την Κυριακή.

    Ο Ντομινίκ Στρος Καν σημειώνει επίσης ότι η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ και συνίσταται σε ένα πολυετές πρόγραμμα που ξεκινά με σημαντικές προσπάθειες που στοχεύουν στο να διορθωθούν οι βαριές δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, και στην πορεία να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Την πεποίθησή του ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την σταθερή δέσμευσή της να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα επαναφέρει την οικονομία της χώρας στη σωστή κατάσταση και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στην ανακοίνωσή του στην οποία σημειώνει επίσης ότι η δημοσιονομική πολιτική και τα αναπτυξιακά μέτρα είναι οι δύο κύριοι πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος.

    Ο συνδυασμός των περικοπών και της αύξησης των εσόδων που φθάνει στο 11% του ΑΕΠ, τα οποία είναι επιπλέον των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες, αποσκοπεί στο να αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και το ΑΕΠ και αρχής γενομένης από το 2013 να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014.

    Η ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώθηκε από τις ελληνικές αρχές, ζητώντας τους όμως να "είναι έτοιμες να λάβουν κάθε πρόσθετο μέτρο που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος".

    "Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση" αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

    "Η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων", προσθέτει η ΕΚΤ.

    "Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί επίσης κρίσιμο οι ελληνικές δημόσιες αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν κάθε πρόσθετο μέτρο που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος", επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

    Κοινή δήλωση Καν και Ολι Ρεν

    Για να πετύχει το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση απαιτείται «εθνική δέσμευση η οποία θα υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων», τονίζουν μεταξύ άλλων σε κοινή δήλωσή τους ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν.

    Στη δήλωσή τους οι κ.κ. Στρος Καν και Ρεν επισημαίνουν την υποστήριξή τους στο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα επισημαίνοντας πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι δύσκολες αλλά και αναγκαίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας και για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό. Οι κ.κ Στρος Καν και Ρεν αναγνωρίζουν ακόμη ότι η υλοποίηση του προγράμματος απαιτεί μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό και επισημαίνουν ότι θα απαιτηθεί μια σταθερή πολυετής προσπάθεια για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας και για να υπάρξει τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

    [03] Νέες μειώσεις σε βουλευτές και υπαλλήλους της Βουλής

    Σε περικοπή των δώρων και των επιδομάτων γραφείου των βουλευτών, καθώς και σε μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής προχωρά και το κοινοβούλιο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των δημοσίων χρεών.

    Χθες το πρωί, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το κοινοβούλιο να τεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας και οι βουλευτές να συμμετάσχουν στα βάρη και να παραιτηθούν των δώρων τους.

    Συγκεκριμένα, για τους Βουλευτές,

    - Ως προς τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, αυτά πλέον δεν θα καταβάλλονται στους βουλευτές.

    - Πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη επέλθει με τις αποφάσεις του Μαρτίου (μείωση 12%), μειώνονται κατά περαιτέρω 8% το επίδομα οργάνωσης γραφείου και τα έξοδα κίνησης.

    Για τους υπαλλήλους της Βουλής,

    - Η μείωση κατά 8% των κοινών για τους δημοσίους υπαλλήλους επιδομάτων, που επέρχεται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών αφορά αυτοδικαίως και στους υπαλλήλους της Βουλής.

    - Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής μειώνονται (πέραν της μείωσης κατά 12% που είχε αποφασισθεί το Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% τα επιδόματα κίνησης και υπερωριακής απασχόλησης.

    - Επίσης, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, μειώνεται (πέραν της μείωσης κατά 12% για μηνιαίο ποσό μέχρι 1.000β¬ και 17% για ποσά άνω των 1.000β¬ που αποφασίστηκε το Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% το ειδικό επίδομα "έκτακτης αποζημίωσης" (έτσι ώστε η συνολική μείωση να ανέρχεται μέχρι 25%).

    - Τέλος, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, ισχύουν αυτοδικαίως και για τους υπαλλήλους της Βουλής.

    Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος "όλοι ενωμένοι πρέπει να δώσουμε αυτή την ιστορική μάχη για τη σωτηρία της χώρας μας. Ως Πρόεδρος της Βουλής δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Βουλή των Ελλήνων, οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εκπέμποντας σαφές μήνυμα ουσιαστικής συμμετοχής και συμβολής σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια για να ξεπεράσει ο τόπος την κρίση".

    [04] Στον εισαγγελέα εννέα άτομα

    Εννέα άτομα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων - πορειών για την Εργατική Πρωτομαγιά, στο κέντρο της Αθήνας.

    Οπως έγινε γνωστό απο την αστυνομία, συνολικά προσήχθησαν 27 άτομα, απο τα οποία τρεις Ελληνες συνελήφθησαν για επίθεση και εξύβριση σε βάρος αστυνομικών, ενώ ένας Ελληνας και πέντε αλλοδαποί (4 παλαιστίνιοι και ένας ρουμάνος) συνελήφθησαν για κλοπή απο κατάστημα.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, ενώ καταστράφηκε απο εμπρησμό ένα βαν της ΕΡΤ και έσπασαν τζάμια σε τρία κτίρια.

    [05] Ο Ομπάμα επέρριψε την ευθύνη στην BP

    Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι ίσως μια άνευ προηγουμένου καταστροφή για την οποία θα πληρώσει η πετρελαϊκή εταιρία BP, δήλωσε από τη Λουιζιάνα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    "Πιστεύω πως οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια ίσως άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή", επισήμανε ο Ομπάμα από την Βένις, μια από τις παραθαλάσσιες κοινότητες που απειλούνται από την πετρελαιοκηλίδα, η οποία προκλήθηκε όταν εξερράγη εξέδρα άντλησης πετρελαίου στις 20 Απριλίου.

    "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε. Από την πρώτη ημέρα είχαμε προετοιμαστεί για το χειρότερο και ελπίζαμε για το καλύτερο", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στην βρετανική BP, που εκμεταλλεύεται την πλωτή εξέδρα Deepwater Horizon, περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές. Κάθε ημέρα από την πετρελαιοπηγή διαρρέουν περισσότερα από 800.000 λίτρα πετρελαίου.

    "Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η BP είναι υπεύθυνη για την διαρροή. Η BP θα πληρώσει", τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους. "Αλλά ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσω αυτήν την κρίση", υποσχέθηκε.

    Οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν την αλιεία σε μεγάλα τμήματα του Κόλπου του Μεξικού που απειλείται με οικολογική καταστροφή από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη και βύθιση εξέδρας άντλησης πετρελαίου, ανοικτά των ακτών της Πολιτείας αυτής.

    Η απαγόρευση από την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία των ΗΠΑ που πλήττει τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, θα διαρκέσει 10 ημέρες.

    Η πληγείσα περιοχή εκτείνεται από το Δέλτα του Μισισιπή ως την παραλία Πενσακόλα στη Φλόριντα.

    Στο μεταξύ, ένα τεράστιο καπάκι που κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς της ΒΡ θα μπορεί να τοποθετηθεί "σε έξι έως οκτώ ημέρες" στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού, ώστε να σφραγίσει την έξοδο της πετρελαιοπηγής συγκρατώντας το πετρέλαιο που διαρρέει μετά την καταστροφή μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ America Inc. Λαμάρ ΜακΚέι.

    Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ πιο αισιόδοξη σε σχέση με την προθεσμία των δύο έως τεσσάρων εβδομάδων που έδινε ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος έως τις τελευταίες ημέρες.

    Η εγκατάσταση αυτού του γιγάντιου θόλου, βάρους 70 τόνων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας.

    "Ο θόλος κατασκευάστηκε. Είναι στην τελική φάση της μηχανικής για να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί ίσως σε έξι έως οκτώ ημέρες", δήλωσε ο ΜακΚέι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    To καπάκι αυτό που θα συγκρατεί το πετρέλαιο, το οποίο κατόπιν θα αντληθεί, θεωρείται από τη British Petroleum ως η καλύτερη βραχυπρόθεσμη λύση για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, αν τα υποβρύχια ρομπότ που έχουν αναπτυχθεί για να κλείσουν τη βαλβίδα ασφαλείας της πετρελαιοπηγής δεν επιτύχουν το έργο τους.

    Η εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, 80 χλμ. ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας (νότιες ΗΠΑ), βυθίστηκε ύστερα από έκρηξη και έπιασε φωτιά ενώ ολοκλήρωνε τη διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων. Από την πετρελαιοπηγή διαρρέουν στον Κόλπο του Μεξικού σχεδόν 800.000 λίτρα αργού πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις 22 Απριλίου που η πλατφόρμα βυθίστηκε.

    [06] Συνάντηση Ντάουνερ με Ερόγλου

    Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έχει σήμερα την πρώτη συνάντηση του με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου.

    Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η επανάληψη της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό. Ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Χριστόφια.

    [07] Πόλη Λευκάδας: Η κυρία των χρωμάτων

    Αρχοντικά αριστοκρατικών οικογενειών με νεοκλασικό και αναγεννησιακό ρυθμό που στεγάζουν μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα. Πολύχρωμα, λαμαρινένια σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια στα λιθόστρωτα καντούνια της παλιάς πόλης. Η καρδιά της πόλης χτυπά στον λιθόστρωτο πεζόδρομο της οδού Δαίρπφελντ, η ψυχή της βρίσκεται στους κατοίκους της και η ανάσα της στους τροχούς των ποδηλάτων. Η πλατεία των ποιητών από τη μια, η λαϊκή αγορά από την άλλη. Όλα αυτόνομα, όλα αλληλένδετα, ολοκληρώνονται με τις εκκλησίες σε ρυθμό μπαρόκ.

    Κτισμένη πάνω σε μια γλώσσα γης που εισβάλλει στη θάλασσα, η πόλη της Λευκάδας υπάρχει σαν πρωτεύουσα του νησιού από το τέλος του 17ου αιώνα, όταν οι Τούρκοι αποχωρούν (το νησί είναι το μοναδικό του Ιονίου που γνώρισε την Τουρκοκρατία) αφήνοντας την πόλη στα χέρια του Φραγκίσκου Μοροζίνι που ανάγκασε τους Λευκαδίτες που ζούσαν μέσα στα τείχη του κάστρου της Αγίας Μαύρας να μετακινηθούν στη σημερινή τοποθεσία. Το ακραίο τμήμα της πόλης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και προστατεύεται από το Ιόνιο από την κυκλική αμμουδιά της Γύρας που περιβάλλει το βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Η νέα πρωτεύουσα σημαδεύτηκε με καταστρεπτικούς σεισμούς, με εκείνον του 1825 να γίνεται η αιτία να ξανακτιστεί η πόλη σύμφωνα με τον αγγλικό αντισεισμικό κανονισμό. Τότε τα σπίτια απέκτησαν και την επένδυση από λαμαρίνα, βαμμένη σε διάφορα χρώματα - τόσο χαρακτηριστική για την πόλη της Λευκάδας - που προσέφερε μόνωση και προστασία από την υγρασία. Τόσο κοντά στην Στερεά, δεν θα μπορούσε να μην έχει αποκομίσει κοινά χαρακτηριστικά με την ηπειρωτική Ελλάδα στην αρχιτεκτονική των σπιτιών, με την τόσο επιδέξια αισθητική των Ηπειρωτών Μαστόρων.

    Περιήγηση στην πόλη

    Πρώτη εικόνα για το "νησί των ποιητών", καθώς στρίβετε δεξιά στον δυτικό μόλο μετά τη γέφυρα, το Μποσκέτο. Ο "Κήπος των Ποιητών" δίπλα στην παραλία φιλοξενεί τις προτομές των σπουδαίων λογοτεχνών του νησιού. Άγγελος Σικελιανός, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Λευκάδιος Χερν, Δημήτρης Γολέμης και η λευκαδίτισα Κλεαρέτη.

    Από τον δυτικό μόλο και τη μικρή γέφυρα στην παραλία έως τον Άγιο Μηνά εκτείνεται η βόλτα σας. Κατά μήκος του κεντρικού πεζοδρόμου διώροφα κτίρια με κατιφέδες, γεράνια και γιασεμιά στα μπαλκόνια διαδέχονται το ένα το άλλο. Ανεβαίνοντας θα συναντήσετε την κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Στη βορειοδυτική γωνία της κεντρικής πλατείας ξεχωρίζει το τριώροφο κτίριο της οικογένειας Σταματοπούλου, όπου στεγάζεται η νομαρχία. Σε ένα στενό του πεζόδρομου θα συναντήσετε το γεμάτο μνήμες Μουσείο Φωνογράφου. Παλιοί φωνόγραφοι, ραδιόφωνα, δίσκοι, φωτογραφικές μηχανές, διακοσμητικά, σφραγίδες, νομίσματα και φωτογραφίες γεμίζουν το μοναδικό στο είδος του μουσείο στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε 50 φωνογράφους, θα δείτε το πρώτο ραδιόφωνο και το πρώτο ακορντεόν που ήρθαν στο νησί και την πρώτη εφημερίδα του Ιονίου Κράτους από το 1830 (Τηλ. 26450 21088).

    Αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής παράδοσης της πόλης είναι οι εκκλησίες. Κοινό τους χαρακτηριστικό το μεταλλικό καμπαναριό τους που υπαγορεύθηκε από την ανάγκη αντισεισμικής προστασίας. Η παλαιότερη (1687) είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας στο κέντρο της πόλης. Στο κέντρο της αγοράς ο ναός του Παντοκράτορα (1699), όπου πίσω από το ιερό βήμα βρίσκεται ο τάφος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Ο Άγιος Μηνάς δίπλα ξεχωρίζει για το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του.

    Συνέχεια της περιήγησής σας έχει ο Ναός του Παντοκράτορα. Σε ένα στενό το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, κοντά και το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού που περιμένει την αναστήλωση του. Από τα πολύχρωμα στενά θα στρίψετε για τη δημόσια βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο αρχοντικό Ζουλίνου και διαθέτει μια συλλογή εικόνων της μεταβυζαντινής περιόδου. Συνεχίζοντας, θα βρεθείτε μπροστά στο ωραιότατο κτίριο της Φιλαρμονικής. Στο ισόγειο του δημαρχείου τέλος, στην άκρη της πόλης προς Αϊ Γιάννη, μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Μικρό και σημαντικό στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων. Παρουσιάζει εκθέματα που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, που ξεκινά από τη μέση παλαιολιθική εποχή (200.000 - 35.000 π.Χ.) και φτάνει έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο μουσείο εκτίθενται σε ξεχωριστή αίθουσα τα ευρήματα των ανασκαφών του Γερμανού αρχαιολόγου Γουλιέλμου Δαίρπφελντ με εργαλεία, κεραμικά, χάλκινα, κοσμήματα και κτερίσματα τάφων, κυρίως από την αρχαία Νήρικο, το Νυδρί, τη Χοιροσπηλιά στην Εύγηρο και από τη σπηλιά στο Φρύνι. Ανάμεσα στα εκθέματα και μια πήλινη φιάλη από την πρώιμη εποχή του Χαλκού κι ένα πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής του 3ου αιώνα π.Χ. Τηλ. 26450 21635

    Η λιμνοθάλασσα στη Γύρα

    Οικισμοί, ερωδιοί, ιχθυοτροφεία, μύλοιβ¦ Ένας ολόκληρος κόσμος. Η λιμνοθάλασσα της Γύρας που "ξεδιπλώνεται" και δίνει ζωή στην πόλη. Η λιμνοθάλασσα χωρίζεται στα δύο από μια θαλάσσια διώρυγα. Στη δυτική βρίσκεται το ιβάρι (παλιές κατασκευές από καλάμι ιχθυοτροφείου), το ιχθυοτροφείο που μεταξύ άλλων βγάζει και το περίφημο αυγοτάραχο. Οι φίλοι του ανέμου απολαμβάνουν εδώ το αγαπημένο τους άθλημα, το 'κάιτ σερφ'. Ο δρόμος 8χλμ που την περικυκλώνει προσφέρεται για περίπατο και για ποδηλασία. Γύρω βρίσκονται οι παραλίες Γύρα, Αϊ Γιάννης, Μύλοι, Κάστρο και Αμμόγλωσσα. Αξίζει να επισκεφτείτε τον ναό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου ( 15ου αιώνα), την κόκκινη βίλα Καλκάνη και το ερειπωμένο μεταπολεμικό κτίριο του Ταμείου Αρωγής Οινοπαραγωγών Λευκάδας.

    Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας

    Δεσπόζει στην είσοδο του νησιού και είναι το παλαιότερο μνημείο της Λευκάδας που έμελε να γίνει το επίκεντρο όσων θέλησαν να την κατακτήσουν. Όταν το 1293 ο Φράγκος ηγεμόνας Ιωάννης Ορσίνι πήρε το νησί για προίκα του, έχτισε στην είσοδο του νησιού ένα μεσαιωνικό φρούριο για την προστασία του νησιού. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα, πρότυπο οχυρωματικής τέχνης και εξακολουθεί να είναι επίκεντρο επισκεπτών. Στη βόλτα σας στο εσωτερικό του από το βορειοδυτικό άκρο με τον φάρο έως το ανατολικό με την εκκλησία της Αγίας Μαύρας, θα δείτε ερείπια κτιρίων της Ενετοκρατίας.

    Κείμενο: Γ. Σεφεριάδης

    [08] "Νέος φαύλος κύκλος"

    Για "Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης", έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ενώ τόνισε πως "σήμερα μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα".

    Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς τόνισε πως "ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως "σωτηρία" της Ελλάδας, εκείνο που ως προχθές απέκλειε ως επιζήμιο και αχρείαστο: Επί πλέον δραστικά μέτρα περιστολής, πολύ χειρότερα από όσα ήδη πάρθηκαν και τα οποία ως προχθές κρίνονταν απολύτως "επαρκή". Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης: Προέβλεψαν την φετινή ύφεση στο -0.3% και σήμερα παραδέχονται ότι η ύφεση θα είναι υπερδεκαπλάσια, θα φτάσει το -4%. Μας διαβεβαίωναν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επαρκεί πλήρως, για φέτος. Τώρα ομολογούν ότι έχει ουσιαστικά αποτύχει και επιβάλουν νέα μέτρα πολύ πιο δραστικά, με νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων και νέες περικοπές αμοιβών στο δημόσιο".

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως "ή μας έλεγαν ψέματα ως τώρα, ή έχουν χάσει προ πολλού τον έλεγχο. Είτε συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση έχουν ξοδέψει κάθε απόθεμα αξιοπιστίας μέσα σε λίγους μήνες" και πρόσθεσε ότι "σήμερα δίνουν πολύ μεγαλύτερη δόση από ένα "φάρμακο" που ήδη απέτυχε. Σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από την υπερβολική δόση του «φάρμακου», παρά από την ίδια την "ασθένεια"".

    Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, "στα νέα μέτρα που ανακοινώνουν δεν υπάρχει αληθινός περιορισμός της σπατάλης, υπάρχουν μόνο περιορισμοί μισθών κι αυξήσεις φόρων, μέσα σε μια αγορά που ασφυκτιά σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν μέτρα μείωσης συντάξεων. Δεν υπάρχει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα που θα τόνωναν τις αγορές, θα περιόριζαν τα λουκέτα, θα συγκρατούσαν την ανεργία. Δεν υπάρχει καν προοπτική αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Όλα, δηλαδή, εκείνα που θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει σύντομα το πρόβλημα του υπερδανεισμού της με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να βγει από τη «μέγγενη» το ταχύτερο".

    Και κατέληξε:

    "Διαφώνησα με την πολιτική αυτή εξ αρχής. Επισήμανα ότι μας βάζει σε ένα φαύλο κύκλο όλο και μεγαλύτερης ύφεσης. Διαφώνησα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν μπορούσε ακόμα να αποφευχθεί. Σήμερα μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος της Ελπίδας. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν δέχθηκε κανένα διάλογο, ούτε καν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν πάρει τις αποφάσεις της. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει για όλους τους Έλληνες αυτή η δραματική περιπέτεια. Ξέρω με ποιο τρόπο μπορεί να τελειώσει όσο γίνεται γρηγορότερα και λιγότερο οδυνηρά. Και αποκλειστική μου προτεραιότητα είναι αυτό ακριβώς.Το μπορούμε. Και θα το καταφέρουμε".

    [09] Εξαγγέλουν απεργίες

    Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλουν τα συνδικάτα, μετά την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες «και αφού έλαβε υπ' όψη της τη δυναμική που διαμορφώνεται στις Ομοσπονδίες και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εργαζομένων στο Δημόσιο» αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Μαΐου.

    Οι Ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου και προσανατολίζονται σε απεργία κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Πανελλαδική απεργία έχει εξαγγείλει για την Τετάρτη 5 Μαίου η ΓΣΕΕ, με κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί.

    Η ΓΣΕΒΕΕ μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές από το πρωί ως το μεσημέρι (9:00π.μ. -15:00 μ.μ.).

    Την παραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (5 Μαΐου) αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.

    [10] "Η ώρα του λαού"

    "Ήρθε η ώρα της μεγάλης και της αναντικατάστατης ευθύνης του λαού να αποδείξει ότι δεν πιστεύει τα αισχρά ψέματα της κυβέρνησης, ότι πιστεύει στο δίκιο του αγώνα του", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας "τα νέα βάρβαρα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ", όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε πως "είναι ψέμα αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου: Ότι τα μέτρα δεν θα πλήξουν τον ιδιωτικό τομέα. Θα πλήξουν και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τις νέες εργασιακές σχέσεις, με το ασφαλιστικό, με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τον εκβιασμό της μεγάλης καπιταλιστικής εργοδοσίας".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε:

    "Ήρθε η ώρα της ευθύνης. Ο καθένας από το πόστο του και όλοι μαζί. Να σμίξει ο εργάτης και η εργάτρια, ο υπάλληλος και η υπάλληλος, ο φτωχός αγρότης, ο μικρός επιχειρηματίας όλοι μαζί σε ένα πλειοψηφικό, παλαϊκό ρεύμα. Μπορούμε να τους σαρώσουμε. Να έχουμε ετοιμότητα, η κρίση θα βαθύνει, θα αγκαλιάσει ξανά ολόκληρη την Ευρώπη. Τα μέτρα δεν είναι για τρία χρόνια, σε λίγους μήνες θα τα αλλάξουν και θα τα ξαναλλάξουν, αν το κίνημα βρεθεί με σκυμμένο το κεφάλι τότε η τραγωδία θα είναι ανυπολόγιστη. Είμαστε αισιόδοξοι, μπορούμε να τους σαρώσουμε".

    [11] "Μέτρα χωρίς εγγύηση"

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης σε δήλωσή του για την οικονομία, με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Ο κ.Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη, γι΄αυτό ήταν αδύναμη και η διαπραγμάτευση και επίσης αδύναμα και τα αποτελέσματα, όπως είπε.

    Χαρακτήρισε «ανθρώπους της Νέας Ρώμης» την τρόϊκα ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ που επέβαλαν τα μέτρα, τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λα.Ο.Σ. συνθλίβουν την αξιοπρέπειά μας χωρίς καμία εγγύηση για το αύριο, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα μπορέσουμε να αποδράσουμε οριστικά από την κρίση».

    Τέλος ο κ.Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου « κατόρθωσε να γίνει πλέον μέρος του προβλήματος».

    «Οι αναμασημένες επώδυνες ιδέες του κ. Παπανδρέου σημαίνουν πολλά "αντιπυρετικά" αλλά "αντιγριπικό" κανένα. Μπορεί να ανακουφίζουν σήμερα, αλλά χωρίς ανάπτυξη, τα συμπτώματα θα είναι χειρότερα αύριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

    [12] Στον Πρόεδρο ο Α.Τσίπρας

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, μετά από αίτημά του, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στις 13.30, προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

    Το πρωί, θα συναντηθεί με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ ).

    " Αυτές οι εγκληματικές επιλογές δεν αφορούν την επόμενη τριετία. Μας βυθίζουν σε ένα τούνελ σκοτεινό, που θα διαρκέσει τουλάχιστον για τις δύο επόμενες δεκαετίες. Γιατί αν, τελικώς, δεχτούμε αυτό το δρόμο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε να αποκατασταθούν ακόμα και οι ελάχιστες, αλλά υπαρκτές σήμερα, παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Αυτές οι επιλογές που η κυβέρνηση συνδιαμόρφωσε με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. , σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα".

    Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και έκανε λογο για κυβέρνηση που "προχωρά πανικόβλητη και δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στην άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κοινωνίας στις άγριες διαθέσεις του κεφαλαίου και των αγορών".

    Επέκρινε την κυβέρνηση ότι "παρουσιάζει ως μονόδρομο τη βύθιση της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την κατάρρευση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την απαξίωση του υλικού και ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού της χώρας".

    Και επεσήμανε:

    "Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Είναι ο δρόμος της αναθέρμανσης της οικονομίας, της παραγωγικής της ανασυγκρότησης, με μια ριζικά αντίστροφη αναδιανομή του εισοδήματος, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να καλυφθεί από πόρους που θα προέρχονται από τους έχοντες και κατέχοντες και όχι από τους χαμηλόμισθους και από τα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

    Με φορολογική δικαιοσύνη, με αύξηση της επιβάρυνσης των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών που φοροαπαλλάσονται προκλητικά, με δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

    Με στρατηγική διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος χρέους, ώστε να βρεθούν διαδικασίες ρύθμισης του ύψους και των όρων του, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

    Με συμμαχίες με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και με τις κοινωνικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών.

    Αυτό το δρόμο καλούμε τον ελληνικό λαό να επιλέξει, μέσα από τη μόνη δημοκρατική διέξοδο για το τόπο: Από τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε μέσα από ένα δημοψήφισμα, ο λαός να επιλέξει ο ίδιος το δρόμο για το μέλλον του".

    [13] Ανακοινώνουν συγχώνευση

    Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες Continental Airlines και United Airlines (UAL) θα ανακοινώσουν σήμερα την συγχώνευσή τους έναντι 3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, που επικαλούνται οι εφημερίδες Ουόλ Στριτ Τζέρναλ και Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Χθες, τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών ενέκριναν τη συμφωνία για τη συγχώνευση κατβ ίσον ποσοστό των δύο εταιρειών, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ανταλλαγή μετοχών δίχως την προσθήκη επιτίμου, τονίζεται στην Ουόλ Στριτ Τζέρναλ. Με τη συγχώνευση αυτή δημιουργείται η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο.

    Εάν η συγχώνευση αυτή εγκριθεί και από τις αρχές ανταγωνιστικότητας η νέα εταιρεία θα έχει έδρα της το Σικάγο και διευθυντής της θα είναι ο νυν επικεφαλής της Continental Τζεφ Σμίσεκ, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Οι δύο εταιρείες, που ήδη είχαν έλθει σε διαπραγματεύσεις για το ίδιο θέμα το 2008, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

    Μία άλλη εταιρεία, η US Airways, είχε ανακοινώσει στα μέσα Απριλίου πως σταματά τις διαπραγματεύσεις με την United, χωρίς να προσδιορίζει τον λόγο. Έκτοτε, πολλά μέσα είχαν υπαινιχθεί το ενδεχόμενο διαβουλεύσεων μεταξύ Continental και United για πιθανή συγχώνευσή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 May 2010 - 6:30:39 UTC