Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές με στόχο τη μείωση των τιμών
  • [02] Ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης, ζητούν Παρίσι και Βερολίνο
  • [03] Στην Ολομέλεια τα μέτρα

  • [01] Επαφές με στόχο τη μείωση των τιμών

    Συμφωνία πλαίσιο για τη μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης επιδιώκει η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη που ξεκίνησε σήμερα τις επαφές της με τους εκπροσώπους της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου και με σκοπό, όπως είπε "ακόμα και ένα ευρώ μείωση τιμών να μπαίνει στην τσέπη του πολίτη ως όφελος".

    Η υπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από τους κλάδους χαμηλότερες τιμές στην αγορά και κατά συνέπεια μείωση κόστους παραγωγής και μείωση μεικτού κέρδους ενώ δεσμεύτηκε για άρση των στρεβλώσεων "που πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος" όπως είπε. Πρόσθεσε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία για κλάδους όπου εντοπίζονται "υψηλά" μεικτά περιθώρια κέρδους.

    Η κυρία Κατσέλη σε δηλώσεις της περιέγραψε το εθνικό στοίχημα που όπως είπε είναι " να κάνουμε αυτούς που σήμερα μιλάνε για το Ελληνικό πρόβλημα σε τρία χρόνια να μιλάνε για το ελληνικό θαύμα".

    Πρέπει, πρόσθεσε, να αλλάξει η ψυχολογία τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς και να φύγει ο πανικός και ο φόβος. "Όλοι καταναλωτές, επιχειρηματίες εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επωμιζόμαστε μεγάλα βάρη αλλά πρέπει να βάλουμε πλάτη για την έξοδο από την κρίση". Όπως σημείωσε στις συναντήσεις που είχε σήμερα με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ του λιανεμπορίου και των βιομηχανιών τροφίμων και απορρυπαντικών διαπίστωσε την πρόθεση του επιχειρηματικού κόσμου να συμβάλει στον εθνικό στόχο ενώ από τη δική της πλευρά δεσμεύτηκε για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

    Συγκεκριμένα μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο , για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων , για την ενίσχυση του ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και των παρατηρητήριων τιμών.

    Η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε ακόμη ότι η συμφωνία πλαίσιο, οι βασικές αρχές της οποία θα διατυπωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μετά από την κατάθεση των σχετικών προτάσεων και των παραγωγικών φορέων, σηματοδοτεί μια πανεθνική προσπάθεια στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της αγοράς.

    Από την πλευρά του λιανεμπορίου ο κ. Θ. Βάρδας έθεσε θέμα μείωσης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και υπογράμμισε την ανάγκη παρεμβάσεων στον τομέα της μίσθωσης ακινήτων καθώς όπως τόνισε ζητείται από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους την ίδια ώρα που τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και τα δημοτικά τέλη αυξάνονται ενώ μια επιχείρηση που θέλει να αλλάξει χώρο λειτουργίας επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη χάνοντας την ευελιξία της.

    Ο κ. Βάρδας προέβλεψε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων της τάξης του 20% την ίδια ώρα που οι τιμές των προϊόντων δεν θα μειωθούν περισσότερο από 5% ενώ άφησε αιχμές για την κακή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά εξαιτίας της δράσης καρτέλ που είναι ήδη στοχοποιημένων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως είπε και ως παράδειγμα αναφέρθηκαν τα τρόφιμα. Στηλίτευε δε το γεγονός, όπως είπε ότι, ακόμα και όταν επιβάλλονται πρόστιμα στις αγορές που λειτουργούν μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά αυτά τελικά όχι μόνο δεν εισπράττονται ενώ δεν επιτυγχάνεται και ο στόχος του ανοίγματος της αγοράς.

    Σημείωσε δε ότι μειώσεις τιμών θα υπάρξουν στην αγορά μόνο στα τμήματα αυτά που λειτουργεί ο ανταγωνισμός και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πολυκαταστήματα αλλιώς, πρόσθεσε, δεν αποκλείεται σε ορισμένους κάδους να υπάρξουν ακόμη και αυξήσεις αντί για μειώσεις. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ήδη υπάρχει ακόμα και στις αγορές που λειτουργεί ο ανταγωνισμός αποπληθωρισμός και η μείωση των εισοδημάτων θα μειώσει τη ζήτηση και οι επιχειρήσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαφυλάξουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους και θέσεις εργασίας προχωρώντας σε μείωση προσωπικού διότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

    Πάντως από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες σούπερ μάρκετ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ν. Βερόπουλος, ανέφεραν ότι η υπουργός ζήτησε μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και μείωση τιμών, αλλά σχολίασε "αυτό μπορεί να γίνει επιτυχώς εάν υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς".

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΤ κ. Β. Ζαφείρης είπε ότι η πρωτόγνωρη κρίση οδηγεί τις επιχειρήσεις να γίνουν "ζογκλέρ" προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, να διατηρήσουν την αναταγωνιστικότητά τους απέναντι στον καταναλωτή και να είναι και συνεπής απέναντι στο κράτος και σημείωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο είναι ο μόνος κλάδος που έχει μειώσει τιμές και μόνο το τελευταίο δίμηνο ήταν που υπήρξαν και άλλοι που μείωσαν τιμές.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Απορρυπαντικών και Σαπώνων κ. Γ. Βλασόπουλος είπε από την πλευρά του ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν οι τιμές στην Ελλάδα σε ομοειδή προϊόντα είναι ακριβότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα πωλούν οι πολυεθνικές είπε ότι όπου και αν εντοπίζονται υψηλότερες τιμές αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα.

    [02] Ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης, ζητούν Παρίσι και Βερολίνο

    Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική επιτήρηση εντός της ζώνης του ευρώ με "αποτελεσματικότερες κυρώσεις" σε περιπτώσεις υπερβολικών ελλειμμάτων, και να την εφοδιάσουν με ένα "ισχυρό πλαίσιο" για τη διαχείριση κρίσεων όπως αυτή της Ελλάδας, ανακοίνωσαν σήμερα οι Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ.

    Ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος ανακοινώνουν, σε κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται από τη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ", πολλές προτάσεις τις οποίες σχεδιάζουν να διατυπώσουν αύριο Παρασκευή κατά τη σύνοδο κορυφής των 16 χωρών της ζώνης του ευρώ.

    Ζητούν από τους ηγέτες να δώσουν κατά τη σύνοδο αυτή "το σήμα ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν για τη ζώνη του ευρώ μια ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης εντός της ευρωζώνης, η οποία θα περιλαμβάνει αποτελεσματικότερες κυρώσεις για τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος".

    Αντλώντας τα διδάγματα από την ελληνική κρίση, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί εκφράζουν επίσης την επιθυμία να συζητηθεί η δημιουργία "ενός πιο ισχυρού πλαισίου για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό της αρχής της δημοσιονομικής ευθύνης καθενός κράτους μέλους".

    Οι Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ ζητούν επίσης "να διευρυνθεί η επιτήρηση στα διαρθρωτικά ζητήματα και στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, καθώς και στις ανισορροπίες, όπως και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των συστάσεων οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Η επιτήρηση δηλαδή την οποία ζητούν δεν θα περιορίζεται πλέον μόνο στον προϋπολογισμό και στο χρέος.

    Υποχωρεί το ευρώ

    Το ευρώ υποχώρησε και πάλι σήμερα στο 1,2752 έναντι του δολαρίου (09.40 ώρα Ελλάδος), στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 12 Μαρτίου 2009, καθώς η ελληνική οικονομική κρίση συνεχίζει να προκαλεί αναταραχή στις αγορές.

    Η βία που ξέσπασε στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα λιτότητας δημιουργεί φόβους για την αποτυχία της εφαρμογής του, ενώ συνεχίζονται οι ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσει να ηρεμήσει τις αγορές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της στη Λισαβόνα και αναμένονται με ενδιαφέρον οι δηλώσεις που θα κάνει ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    Στο μεταξύ με πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Υποχωρεί κατά 1,27% το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, κατά 0,64% το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, κατά 1,44% το Χρηματιστήριο του Παρισιού.

    Φόβοι για εξάπλωση της κρίσης στο Νότο

    Ο διεθνής πιστωληπτικός οργανισμός Moodys απείλησε ότι θα υποβαθμίσει την δημοσιονομική ικανότητα της Πορτογαλίας εν μέσω φόβων ότι η χώρα αυτή μπορεί να βυθιστεί από την οικονομική κρίση που επικρατεί στην ΕΕ.

    Η υποβάθμιση θα είναι μία ή δύο μονάδες, ανακοινώθηκε από την Moodys δηλαδή από το Αα2 να κατέβει στο Α.

    Ο πιστωληπτικός αυτός οργανισμός ανέφερε τέλος ότι την απόφαση για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρείς μήνες.

    Ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ απέκλεισε κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, καθώς και κάθε υπόθεση κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ.

    Το ΔΝΤ ανέφερε, με ανακοινωθέν του στην Ουάσινγκτον, ότι "δεν υπάρχει αλήθεια" στη φημολογία που είχε καταστροφικό αποτέλεσμα στις συναλλαγές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και το αμερικανικό, σύμφωνα με την οποία η Ισπανία θα ζητήσει απ' αυτό 280 δισ.δολάρια, για να εξυπηρετήσει καλύτερα το μεγάλο εξωτερικό της χρέος.

    Στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐθ Ροντρίγκες Θαπατέρο, σε μία απρογραμμάτιστη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε, τόνισε ότι "η χώρα του διακρίνεται για τη στερεότητά της" στα οικονομικά, "όπως κι η Πορτογαλία", ανέφερε δε επίσης ότι "αυτή η υφέρπουσα φημολογία, σχετικά με το ΔΝΤ, είναι κάτι το ανεύθυνο".

    "Προσωπικά, δεν πιστώνω καθόλου αυτήν τη φημολογία", πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός. Τέλος, συνέστησε στους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ "να κοιτάνε πολύ προσεκτικότερα τα αληθινά μεγέθη" (...) "ας πούμε, εστιάστε την προσοχή σας στο ότι το εξωτερικό χρέος της Ισπανίας κυμαίνεται περίπου -20% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο".

    -

    [03] Στην Ολομέλεια τα μέτρα

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα που ανακοινωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

    «Η κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να εφαρμόσει το δυσκολότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και δεσμευόμαστε να πετύχουμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε συμμάχους από όλο τα πολιτικό φάσμα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το τελευταίο χαρτί της χώρας για να γίνουν στην επόμενη τριετία όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Επιλέξαμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και θα κριθούμε από τις προσπάθειες».

    Αυτό τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τοποθετούμενος στην αρχή του νομοσχεδίου.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως κατεπείγον, γιατί σε δύο εβδομάδες λήγει ένα ομολογιακό δάνειο 9 δισ. και η χώρα δεν μπορεί να το αποπληρώσει, αν δεν δανειστεί κι ο μόνος τρόπος είναι να πάρει τα χρήματα αυτά από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Όλα τα κοινοβούλια των εταίρων αποφασίζουν την ίδια ώρα με μας για το τριετές πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα δείξει ότι δεσμεύεται;»

    Το πρόγραμμα είναι δύσκολο και οδυνηρό, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά η άλλη εκδοχή θα ήταν να συνεχίσουμε μόνοι μας και να πτωχεύσουμε και να κηρύξουμε στάση πληρωμών, βουλιάζοντας τη χώρα σε μία δεκαετία ύφεσης.

    «Επιλέξαμε να προχωρήσουμε με θυσίες και συνεισφορά από όλους», τόνισε και επετέθη με σφοδρότητα κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση, αν εδώ και έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ανάσα στην παραγωγικότητα και στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αντί των ρουσφετολογικών διορισμών».

    Κι όμως, συνέχισε, αυτή η παράταξη δίνει μαθήματα οικονομίας, δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη της και δεν ζητεί ούτε συγγνώμη. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις θέσεις τη Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας πάντως καταστροφική της λογική της, «αλλά η ΝΔ τι θέλει; Να βγούμε και να πούμε πάμε στη χρεωκοπία;»

    Αντέκρουσε επίσης ο υπουργός τις κατηγορίες για καθυστέρηση, όταν δεν ήξερε η νέα κυβέρνηση καν ποιο ήταν τα πραγματικό έλλειμμα για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός: «Κυβερνάμε επτά μήνες κι έχουμε ανοίξει μέτωπα με την αξιοπιστία, την φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τομείς που είχαν βαλτώσει»

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ζητούνται δανεικά από χώρες που επίσης έχουν ελλείμματα και δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν ήταν, συνέχισε εύκολη η διαπραγμάτευση και κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια να περισωθεί ό,τι μπορούσε για τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

    Σκοπεύουμε μετά από τρία χρόνια, είπε ο υπουργός να αφήσουμε μία χώρα καλύτερη από τώρα και όχι έρμαιο των δανειστών της. Στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου εναπόκειται, αν θα προχωρήσουμε με αυτό το πρόγραμμα και θα δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί για αυτή η χώρα.

    Είναι, κατέληξε, επιλογή κάποιων κομμάτων αν θα αφήσουν τη χώρα μόνη της κρύβοντας το κεφάλι στην άμμο. Εμείς δεσμευόμαστε να πετύχουμε έστω κι αν κινηθούμε χωρίς τη στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.

    Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει τη Συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας μας από το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή, έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας ότι η ΝΔ δεν αρνείται "τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον", αλλά διαφωνεί: "με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης".

    Την αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου άνοιξαν νωρίτερα οι εισηγητές των κομμάτων, ενώ στη συνέχεια πήραν το λόγο οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης υπεραμύνθηκε των «αναγκαίων μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την εθνική επιβίωση και το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί» και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για υποκρισία και ότι δεν έχει προτάσεις και χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επιτομή της ανευθυνότητας».

    Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το κόστος διάσωσης της χώρας είναι βαρύ και επώδυνο, τόνισε την ανάγκη ένταξης των μέτρων σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι για τη διάσωση και εξισορρόπηση των μισθών πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο σταθεροποίησης και μείωση των τιμών.

    «Λυπάμαι να πω όμως ότι για τη μείωση τιμών, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και κάποιοι δεν μπορούν να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε σχολική εκδρομή», συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.

    Ακόμα, μίλησε για δημοσιονομική και οικονομική κατάρρευση και προοπτική βίαιης προσαρμογής που έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία, σημείωσε ότι δεν είναι άδικα τα πυρά που δέχεται το πολιτικό σύστημα γιατί υπάρχουν ευθύνες, αλλά, όπως είπε, δεν είναι όλοι ίδιοι.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «την οργή του ελληνικού λαού, το πολιτικό σύστημα μπορεί να την απαντήσει με έναν μόνο τρόπο: να την μετατρέψει σε πράξη αναίρεσης των εγκλημάτων και της παθολογίας» και προανήγγειλε ότι ο νόμος «για όποιον κλέβει στο Δημόσιο» που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στη Βουλή, δεν λέει μόνο για ποινική τιμωρία, αλλά και για δήμευση της περιουσίας του και επιστροφή των κλεμμένων στο Δημόσιο.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό και ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στο πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη. Ακόμα χαρακτήρισε τα μέτρα καταιγίδα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανηφορική πορεία η ΝΔ θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις που θα διευκολύνουν να βγει η χώρα από την κρίση.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την κυβερνητική πτέρυγα να ανοίξουν από κοινού, με συναίνεση και υπευθυνότητα, όλα τα θέματα του πολιτικού συστήματος, κρίνοντας ότι «ζούμε σήμερα μία παρακμιακή τροχιά του πολιτικού συστήματος».

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν υπερψηφίζει τα μέτρα, που πέφτουν, όπως είπε, ως δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, ενώ δεν εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δύο αρνητικές συνεισφορές: την αλλαγή -όπως ανέφερε- νοοτροπίας των πολιτών στη χαμένη δεκαετία του '80 και τη ναρκοθέτηση της προσπάθειας για την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση: «Αυτή η χρονική υστέρηση να αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ την πραγματικότητα μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».

    Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει σε συνταγματική αναθεώρηση βασικών άρθρων που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, όπως ανέφερε.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για βάρβαρη και διαρκή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι «ήταν προσχεδιασμένη η προσφυγή στο μηχανισμό» και ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία παραχωρεί και μεταβιβάζει περισσότερες αρμοδιότητες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις".

    «Στόχος σας είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης για να μπορούν να βρουν ζεστό χρήμα. Γι' αυτούς επιδιώκεται τη στήριξη των ιμπεριαλιστών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος.

    Κλείνοντας μίλησε για αποτυχημένη προσπάθεια προβοκάτσιας εναντίον του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «η μόνη ρεαλιστική έξοδος για τον ελληνικό λαό, είναι το ΚΚΕ».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους σε λαϊκή αντεπίθεση, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τους αγώνες του για να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα, όσο και αν το συκοφαντούν ή στήνουν προβοκάτσιες εναντίον του".

    Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι «έρχεται θύελλα» με εκατομμύρια Ελληνες που θα κατέβουν στο δρόμο και δεν θα φοβηθούν όσες προβοκάτσιες και αν στηθούν.

    Ο κ. Παφίλης, μίλησε «για ωμή και άγρια πραγματικότητα μέτρων» και «για θυσίες του ελληνικού λαού που δεν πήγαν στην ανάπτυξη, όπως επί χρόνια υπόσχονταν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά στο "Μινώταυρο" που βρυχάται και είναι η ολιγαρχία».

    Τα μέτρα είναι μόνιμα, σταθερά και βίαια και έχουν προαποφασιστεί πολλά χρόνια πριν και από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά έχουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν ότι θα γονατίσουν τους Ελληνες, είπε ο κ. Παφίλης

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

    «Ένα ναι ή ένα όχι θέτει το νομοσχέδιο. Τα παίρνουμε τα λεφτά ή όχι; Το ναι δεν είναι στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Δεν είναι ναι στο πολιτικό σύστημα. Αλλά είναι ναι, να πάρουμε τα λεφτά να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, και έκλεισε με ποιητική αποστροφή στέλνοντας το μήνυμα ότι πάνω από πατέρα και μητέρα βάζει την πατρίδα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλώντας τα δύο κόμματα να κάνουν αυτοκριτική και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι οδήγησαν το ελληνικό κράτος στο γκρεμό και έχει απωλέσει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας του.

    Ακόμα, χαρακτήρισε "όνειρα θερινός νυκτός δηλώσεις ότι θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση που με τη βοήθεια διεθνών ΜΜΕ θα απλωθεί στην υφήλιο".

    Απαντώντας στις αναφορές του ΚΚΕ περί προπαγανδαστικού μηχανισμού που το προβοκάρει, αντέτεινε ότι οι δικές του δηλώσεις περί ανυπακοή στο Σύνταγμα και οι ακραίες συμπεριφορές του με πανό στην Ακρόπολη. υποδαυλίζουν τη σημερινή κατάσταση.

    Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 160 ψήφων του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο ΛΑΟΣ "δεν θα το κάνει, αλλά θα βγει μπροστά, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης για να δώσει αγώνα υπευθυνότητας".

    Έντονα επικριτικός για το ν/σ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που μίλησε για διαδικασίες-εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος».

    Έμφαση έδωσε και στη χθεσινή «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν.

    «Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τη λογική, πάμε στον τοκογλύφο που δεν δίνει μόνο τοκογλυφικά επιτόκια αλλά υιοθετούμε και τη λογική του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

    Ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία προτείνουν ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ

    Πρόταση να ακολουθηθεί κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", η διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, κατέθεσαν με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους δύο οργανισμούς. Εξάλλου, ο βουλευτής προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης συνηγόρησε με την άποψη για προσφυγή στην ψήφιση με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, "δεδομένου ότι εκχωρούνται πλήρως και απολύτως κυριαρχικά δικαιώματα στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ξένους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς".

    Είναι πρωτοφανές, συμπλήρωσε, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά να τίθενται παραρτήματα σε ένα νομοσχέδιο που συνιστούν ιδεολογικό μανιφέστο νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Συμφώνησε, επίσης, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 May 2010 - 12:30:30 UTC