Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ή εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή χρεωκοπούμε"
  • [02] 'Ερευνες για τους δράστες της επίθεσης
  • [03] Νέες απεργίες και πορείες
  • [04] Σύσκεψη κατά της βίας
  • [05] ΕΕ-Εαρινές προβλέψεις

  • [01] "Ή εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή χρεωκοπούμε"

    «Τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, οι λαοί των άλλων χωρών, αποφασίζουν να στηρίξουν την Ελλάδα, να δώσουν ενωμένα μια μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Εμείς τι λέμε απέναντι σ' αυτούς; Δεν δείχνουμε ότι υπάρχει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και τουλάχιστον από κείνους, που είχαν ιδιαίτερη ευθύνη;», υπογράμμισε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την κοινωνία, σε στήριξη των μέτρων, που λαμβάνονται για την εξασφάλιση εξωτερικού δανεισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη χθεσινή τραγωδία, για να εξαπολύσει στη συνέχεια, σφοδρότατη φραστική επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα πεπραγμένα της τελευταίας διακυβέρνησής της.

    «Ούτε η βία, ούτε οι πέτρες θα μας βγάλουν από την ύφεση. Η βία δεν δίνει λύσεις και απαντήσεις, αλλά δημιουργεί νέες πληγές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ας τελειώσουμε με τη βία, το αίμα, τα επεισόδια, την τρομοκρατία, τους συνανθρώπους, που χάνουν άδικα τη ζωή τους. Ας απομονώσουμε όλοι μας, επιτέλους, τη βία, και όσοι συμφωνούν, ή διαφωνούν, με τις επιλογές μας, και όσοι ασκούν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, το οποίο προβλέπει ο νόμος και υπηρετούμε δημοκρατικά τα κόμματα του κοινοβουλίου. Κατανοούμε την οργή, τη συμμερίζομαι και συμπάσχω και η οργή η δικιά μου είναι τεράστια, όταν καθημερινά και συνέχεια, βλέπω και αναδύονται από τα υπουργεία, η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου, που επικρατούσε, η απόλυτη ασυδοσία και αναισθησία».

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η διακυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτεί κάθε μέρα τη σημερινή κυβέρνηση και με μια νέα υπόθεση για να σταλεί στον εισαγγελέα.

    «ΑΓΡΟΤΕΜ - τη στείλαμε στον εισαγγελέα και κάθε μέρα θα στέλνουμε. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός. Και δεν έχει καμία σχέση με αίσθημα εκδίκησης. Είναι το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Υπουργός δαπάνησε 28.000 ευρώ για κουρτίνες για το γραφείο του. Θα πάνε στον εισαγγελέα και μετά μιλήστε κύριοι της ΝΔ», είπε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν ντρέπεστε; Πληρώνει ο ελληνικός λαός κι εσείς γελάτε; Όταν αυτά κάνει ο υπουργός, δίνει το σύνθημα σε όλους, ότι όλα είναι ανεκτά. Βατοπέδι, ομόλογα, Ζήμενς. Έτσι κατέρρευσε η οικονομία μας κύριοι της ΝΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Στις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε "λάθη", αλλά στην τελευταία πενταετία είχαμε "εγκλήματα". Ουσιαστικά, διπλασιάσαμε το χρέος της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια. Τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων είχαμε δαπάνες 80 δισ και το 2009, 40 δισ παραπάνω. Από το 2004 διορίστηκαν 60.000 επιπλέον νέοι υπάλληλοι στο Δημόσιο κι ας ήμασταν σε επιτήρηση κι ας "νοικοκύρευε" η νέα διακυβέρνηση το κράτος. Ξεπέρασαν τις 100.000 οι νέοι συμβασιούχοι έργου, 50.000 νέα παιδιά βρίσκονταν με ψευδεπίγραφα stage. Ένα δεύτερο Δημόσιο φτιάχτηκε σε πέντε χρόνια. Έγινε καλύτερη η Παιδεία, η Υγεία; Να που πήγαν τα λεφτά κύριοι», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας και τον Αντώνη Σαμαρά, ότι «παρά τις συγγνώμες, στέκεται πλήρως αλληλέγγυος στα όσα συνέβησαν».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ζήσαμε τον διασυρμό της χώρας μας, όχι μόνον από δάνεια και χρέη, αλλά και από τα συνεχή ψέματα. Μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές, η ΝΔ δήλωσε έλλειμμα 6% του ΑΕΠ. Οι υπαίτιοι της γιγάντιας μαύρης τρύπας, όχι μόνον δεν αισθάνονται την ανάγκη για συγγνώμη, αλλά μας κατηγόρησαν ότι τα φουσκώσαμε».

    Ο Γ. Παπανδρέου επεφύλασσε και μια αυτοκριτική στην ομιλία του, στο πλαίσιο, ωστόσο, μιας γενικότερης ευθύνης του πολιτικού κόσμου.

    «Ναι, φταίξαμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, που ήταν άτολμοι, χωρίς τις αλλαγές που έπρεπε, ακόμα κι αυτοί, που δεν είχαν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά που με τον δημόσιο λόγο τους ανέχτηκαν παρανομίες, που εξέθρεψαν μια πολιτεία που λειτούργησε με κάθε είδους δώρα, που μάθαμε στην αντίληψη τού παίρνουμε χωρίς να δίνουμε. Δώρα σε συνδικαλιστές, σε μέσα ενημέρωσης για να έχουμε την στήριξή τους, σε επιχειρηματίες, μικρά και μεγάλα δώρα, χωρίς τα λεφτά να το κάνουμε, άλλα νόμιμα, άλλα παράνομα. Αλλά δεν φταίει ο εργαζόμενος, κάποια επαγγελματική ομάδα, ακόμα ίσως και οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Φταίει ότι αφήσαμε να καταληφθεί το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί της δημοκρατίας μας από αυτά τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις. Γι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας η αλλαγή, να ανατρέψουμε δημοκρατικά τις αντιλήψεις αυτές, να υπάρχει ανεξάρτητη η Βουλή, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ να μπορούν να ελέγχουν και να ελέγχονται. Να αφήσουμε πίσω την κακή Ελλάδα της μεταπολίτευσης, ένα αλισβερίσι συνενοχής».

    Σε σχέση με το ζήτημα που έθεσαν τα κόμματα της Αριστεράς, να υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως «τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σ' αυτή τη θέση, που τα ξένα κοινοβούλια ψηφίζουν τη δανειοδότηση, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση. Δεν τίθεται ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας, αλλά πολιτικής ευθύνης για τον καθένα μας, για όλους μας. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, για να είμαστε συνεπείς απέναντι στη συνείδησή μας, στην πατρίδα και στις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Αυτή θα έπρεπε να είναι και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    «Είναι η ώρα των αλλαγών. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα, ούτε μία ώρα για καθυστέρηση. Αλλά εμείς που θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, μπορούμε να πούμε ότι αυτό που είναι σήμερα το ελληνικό πρόβλημα, θα δουλέψουμε σκληρά για να είναι αύριο το ελληνικό θαύμα», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

  • ** Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα που ανακοινωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τοποθετούμενος στην αρχή του νομοσχεδίου, τόνισε: «Η κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να εφαρμόσει το δυσκολότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και δεσμευόμαστε να πετύχουμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε συμμάχους από όλο τα πολιτικό φάσμα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το τελευταίο χαρτί της χώρας για να γίνουν στην επόμενη τριετία όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Επιλέξαμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και θα κριθούμε από τις προσπάθειες».

    Ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως κατεπείγον, γιατί σε δύο εβδομάδες λήγει ένα ομολογιακό δάνειο 9 δισ. και η χώρα δεν μπορεί να το αποπληρώσει, αν δεν δανειστεί κι ο μόνος τρόπος είναι να πάρει τα χρήματα αυτά από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Όλα τα κοινοβούλια των εταίρων αποφασίζουν την ίδια ώρα με μας για το τριετές πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα δείξει ότι δεσμεύεται;»

    Το πρόγραμμα είναι δύσκολο και οδυνηρό, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά η άλλη εκδοχή θα ήταν να συνεχίσουμε μόνοι μας και να πτωχεύσουμε και να κηρύξουμε στάση πληρωμών, βουλιάζοντας τη χώρα σε μία δεκαετία ύφεσης.

    «Επιλέξαμε να προχωρήσουμε με θυσίες και συνεισφορά από όλους», τόνισε και επετέθη με σφοδρότητα κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση, αν εδώ και έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ανάσα στην παραγωγικότητα και στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αντί των ρουσφετολογικών διορισμών».

    Κι όμως, συνέχισε, αυτή η παράταξη δίνει μαθήματα οικονομίας, δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη της και δεν ζητεί ούτε συγγνώμη. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις θέσεις τη Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας πάντως καταστροφική της λογική της, «αλλά η ΝΔ τι θέλει; Να βγούμε και να πούμε πάμε στη χρεωκοπία;»

    Αντέκρουσε επίσης ο υπουργός τις κατηγορίες για καθυστέρηση, όταν δεν ήξερε η νέα κυβέρνηση καν ποιο ήταν τα πραγματικό έλλειμμα για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός: «Κυβερνάμε επτά μήνες κι έχουμε ανοίξει μέτωπα με την αξιοπιστία, την φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τομείς που είχαν βαλτώσει»

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ζητούνται δανεικά από χώρες που επίσης έχουν ελλείμματα και δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν ήταν, συνέχισε εύκολη η διαπραγμάτευση και κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια να περισωθεί ό,τι μπορούσε για τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

    Σκοπεύουμε μετά από τρία χρόνια, είπε ο υπουργός να αφήσουμε μία χώρα καλύτερη από τώρα και όχι έρμαιο των δανειστών της. Στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου εναπόκειται, αν θα προχωρήσουμε με αυτό το πρόγραμμα και θα δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί για αυτή η χώρα.

    Είναι, κατέληξε, επιλογή κάποιων κομμάτων αν θα αφήσουν τη χώρα μόνη της κρύβοντας το κεφάλι στην άμμο. Εμείς δεσμευόμαστε να πετύχουμε έστω κι αν κινηθούμε χωρίς τη στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.

    Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει τη Συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας μας από το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή, έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας ότι η ΝΔ δεν αρνείται "τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον", αλλά διαφωνεί: "με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης".

    Την αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου άνοιξαν νωρίτερα οι εισηγητές των κομμάτων, ενώ στη συνέχεια πήραν το λόγο οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης υπεραμύνθηκε των «αναγκαίων μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την εθνική επιβίωση και το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί» και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για υποκρισία και ότι δεν έχει προτάσεις και χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επιτομή της ανευθυνότητας».

    Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το κόστος διάσωσης της χώρας είναι βαρύ και επώδυνο, τόνισε την ανάγκη ένταξης των μέτρων σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι για τη διάσωση και εξισορρόπηση των μισθών πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο σταθεροποίησης και μείωση των τιμών.

    «Λυπάμαι να πω όμως ότι για τη μείωση τιμών, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και κάποιοι δεν μπορούν να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε σχολική εκδρομή», συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.

    Ακόμα, μίλησε για δημοσιονομική και οικονομική κατάρρευση και προοπτική βίαιης προσαρμογής που έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία, σημείωσε ότι δεν είναι άδικα τα πυρά που δέχεται το πολιτικό σύστημα γιατί υπάρχουν ευθύνες, αλλά, όπως είπε, δεν είναι όλοι ίδιοι.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «την οργή του ελληνικού λαού, το πολιτικό σύστημα μπορεί να την απαντήσει με έναν μόνο τρόπο: να την μετατρέψει σε πράξη αναίρεσης των εγκλημάτων και της παθολογίας» και προανήγγειλε ότι ο νόμος «για όποιον κλέβει στο Δημόσιο» που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στη Βουλή, δεν λέει μόνο για ποινική τιμωρία, αλλά και για δήμευση της περιουσίας του και επιστροφή των κλεμμένων στο Δημόσιο.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό και ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στο πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη. Ακόμα χαρακτήρισε τα μέτρα καταιγίδα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανηφορική πορεία η ΝΔ θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις που θα διευκολύνουν να βγει η χώρα από την κρίση.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την κυβερνητική πτέρυγα να ανοίξουν από κοινού, με συναίνεση και υπευθυνότητα, όλα τα θέματα του πολιτικού συστήματος, κρίνοντας ότι «ζούμε σήμερα μία παρακμιακή τροχιά του πολιτικού συστήματος».

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν υπερψηφίζει τα μέτρα, που πέφτουν, όπως είπε, ως δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, ενώ δεν εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δύο αρνητικές συνεισφορές: την αλλαγή -όπως ανέφερε- νοοτροπίας των πολιτών στη χαμένη δεκαετία του '80 και τη ναρκοθέτηση της προσπάθειας για την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση: «Αυτή η χρονική υστέρηση να αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ την πραγματικότητα μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».

    Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει σε συνταγματική αναθεώρηση βασικών άρθρων που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, όπως ανέφερε.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για βάρβαρη και διαρκή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι «ήταν προσχεδιασμένη η προσφυγή στο μηχανισμό» και ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία παραχωρεί και μεταβιβάζει περισσότερες αρμοδιότητες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις".

    «Στόχος σας είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης για να μπορούν να βρουν ζεστό χρήμα. Γι' αυτούς επιδιώκεται τη στήριξη των ιμπεριαλιστών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος.

    Κλείνοντας μίλησε για αποτυχημένη προσπάθεια προβοκάτσιας εναντίον του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «η μόνη ρεαλιστική έξοδος για τον ελληνικό λαό, είναι το ΚΚΕ».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους σε λαϊκή αντεπίθεση, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τους αγώνες του για να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα, όσο και αν το συκοφαντούν ή στήνουν προβοκάτσιες εναντίον του".

    Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι «έρχεται θύελλα» με εκατομμύρια Ελληνες που θα κατέβουν στο δρόμο και δεν θα φοβηθούν όσες προβοκάτσιες και αν στηθούν.

    Ο κ. Παφίλης, μίλησε «για ωμή και άγρια πραγματικότητα μέτρων» και «για θυσίες του ελληνικού λαού που δεν πήγαν στην ανάπτυξη, όπως επί χρόνια υπόσχονταν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά στο "Μινώταυρο" που βρυχάται και είναι η ολιγαρχία».

    Τα μέτρα είναι μόνιμα, σταθερά και βίαια και έχουν προαποφασιστεί πολλά χρόνια πριν και από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά έχουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν ότι θα γονατίσουν τους Ελληνες, είπε ο κ. Παφίλης

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

    «Ένα ναι ή ένα όχι θέτει το νομοσχέδιο. Τα παίρνουμε τα λεφτά ή όχι; Το ναι δεν είναι στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Δεν είναι ναι στο πολιτικό σύστημα. Αλλά είναι ναι, να πάρουμε τα λεφτά να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, και έκλεισε με ποιητική αποστροφή στέλνοντας το μήνυμα ότι πάνω από πατέρα και μητέρα βάζει την πατρίδα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλώντας τα δύο κόμματα να κάνουν αυτοκριτική και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι οδήγησαν το ελληνικό κράτος στο γκρεμό και έχει απωλέσει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας του.

    Ακόμα, χαρακτήρισε "όνειρα θερινός νυκτός δηλώσεις ότι θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση που με τη βοήθεια διεθνών ΜΜΕ θα απλωθεί στην υφήλιο".

    Απαντώντας στις αναφορές του ΚΚΕ περί προπαγανδαστικού μηχανισμού που το προβοκάρει, αντέτεινε ότι οι δικές του δηλώσεις περί ανυπακοή στο Σύνταγμα και οι ακραίες συμπεριφορές του με πανό στην Ακρόπολη. υποδαυλίζουν τη σημερινή κατάσταση.

    Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 160 ψήφων του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο ΛΑΟΣ "δεν θα το κάνει, αλλά θα βγει μπροστά, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης για να δώσει αγώνα υπευθυνότητας".

    Έντονα επικριτικός για το ν/σ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που μίλησε για διαδικασίες-εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος».

    Έμφαση έδωσε και στη χθεσινή «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν.

    «Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τη λογική, πάμε στον τοκογλύφο που δεν δίνει μόνο τοκογλυφικά επιτόκια αλλά υιοθετούμε και τη λογική του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

    Ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία προτείνουν ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ

    Πρόταση να ακολουθηθεί κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", η διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, κατέθεσαν με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους δύο οργανισμούς. Εξάλλου, ο βουλευτής προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης συνηγόρησε με την άποψη για προσφυγή στην ψήφιση με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, "δεδομένου ότι εκχωρούνται πλήρως και απολύτως κυριαρχικά δικαιώματα στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ξένους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς".

    Είναι πρωτοφανές, συμπλήρωσε, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά να τίθενται παραρτήματα σε ένα νομοσχέδιο που συνιστούν ιδεολογικό μανιφέστο νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Συμφώνησε, επίσης, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την πλειοψηφία, που απαιτείται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου σχεδίου νόμου επί της αρχής, θα ληφθεί μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης υποστήριξε πως είναι «προφανές και έχει ομολογηθεί ότι έγινε μια διεθνής συμφωνία, όπου παραχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων». Ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι «κουρελιάζεται το Σύνταγμα με τις διαδικασίες - εξπρές, που το έφερε η κυβέρνηση», και πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 28, παρ. 2 και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με την πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής (180 βουλευτές).

    Εκ μέρους της ΝΔ, τοποθετήθηκε ο Κ. Τασούλας, ο οποίος τόνισε ότι «αν η ΝΔ πίστευε πως τίθεται ζήτημα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, θα έκανε εκείνη την πρόταση». Όπως είπε, η ΝΔ «πιστεύει μεν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, δεν πιστεύει όμως ότι συνιστά αυτό που θεωρεί η Αριστερά».

    Ο κ. Τασούλας τόνισε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό το καθορίζει η κυβέρνηση και η κυβέρνηση έφερε το σχέδιο νόμου με απλή πλειοψηφία. «Οι ευθύνες είναι ανεξαρτήτου πλειοψηφίας, η ΝΔ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν τις αποποιείται, αν θέλουν κάποιοι να τις μετακυλίσουν, η απάντηση έρχεται από την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο εισήχθη έτσι κι έτσι το αντιμετωπίζουμε», τόνισε.

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης τόνισε ότι η λέξη κλειδί είναι «οι αρμοδιότητες», που προβλέπονται από το Σύνταγμα, και επισήμανε ότι δεν υπάρχει αναγνώριση αρμοδιοτήτων κατά το Σύνταγμα, «έγινε μια συμφωνία και αυτή έρχεται να ψηφιστεί». «Δηλαδή, όταν δανειζόταν η χώρα από το εξωτερικό, έπρεπε να έρχεται εδώ η κυβέρνηση να ψηφίζουμε με αυξημένη πλειοψηφία;», είπε και απευθυνόμενος στα κόμματα της Αριστεράς, ρώτησε «γιατί στο παρελθόν δεν χρησιμοποιήθηκαν τέτοια είδους επιχειρήματα;».

    Της τοποθέτησης των εκπροσώπων των κομμάτων προηγήθηκε η παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος πρότεινε να ανασταλεί η πρόοδος της διαδικασίας, ώστε να ακουστούν οι πολιτικοί αρχηγοί και να επανέλθει το Σώμα για την τελική του απόφαση. Διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά «παρεμπίπτον θέμα», δεν είναι τεχνικά τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, «αλλά θεμελιώδη και ουσιαστικά». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «δεν είναι κείμενο πολιτικής δικονομίας, είναι μεγάλη εθνική ιστορική συμφωνία». Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, εξέφρασε την χαρά του γιατί «η εκ μέρους του επίκληση του Συντάγματος προϋποθέτει την αποδοχή και τον σεβασμό του».

    Παίρνοντας τον λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί επακριβώς «αν στέκει νομικά, ή όχι, η πρόταση» γιατί «αυτά που είπε ο υπουργός, ήταν από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα». Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «παίζεται παιχνίδι» και διερωτήθηκε γιατί έφυγε ο κ. Ρόβλιας, ο οποίος ήταν ο αντιλέγων από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος στην πρόταση.

    «Η κυρία Παπαρήγα μας λέει "απαντήστε στο όνομα της τυπικής δημοκρατίας". Όχι κυρία Παπαρήγα, θα απαντήσουμε στο όνομα της ουσιαστικής δημοκρατίας», ανταπάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    «Ικανοποιήθηκα από την απάντηση. Και σας λέω, γιατί σας κάνει εντύπωση όταν σας λέμε εμείς ότι το δίκιο, στο οποίο εμείς υπακούουμε, είναι το δίκιο του εργαζόμενου. Τώρα, λέτε ουσιαστικά και τυπικά. Μόνο που εμείς τα λέμε πάντα κι όχι αν θέλουμε να βάλουμε τρικλοποδιές κάπου», επανήλθε η η γγ του ΚΚΕ.

    «Το Σύνταγμα και η Δημοκρατία είναι έργο του ελληνικού λαού. Και στο όνομα του ελληνικού λαού και της νομιμοποίησης, που μας παρέχει, ενσυνείδητα κάνουμε ότι κάνουμε», είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

    [02] 'Ερευνες για τους δράστες της επίθεσης

    Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο τέλος των μεγάλων συγκεντρώσεων και πορειών που πραγματοποιήθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας.

    Πρόκειται για δύο γυναίκες και έναν άντρα υπαλλήλους της τράπεζας Marfin, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από πυρκαγιά στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου 23.

    Η νεκροτομή των τριών θυμάτων ολοκληρώθηκε σήμερα, και όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης, τα τρία θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Ο άνδρας μόνο φέρει και ελαφρά εγκαύματα, γεγονός που σημαίνει ότι προσπάθησε να περάσει μέσα από τις φλόγες, κατεβαίνοντας το κλιμακοστάσιο, όπου και βρέθηκε νεκρός ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο όροφο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουτσάφτη, διαπιστώθηκε και μακροσκοπικά ότι και οι τρεις έχουν εισπνεύσει τεράστιες ποσότητες καπνού και τοξικών αερίων, αλλά θα γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις που θα είναι και πιο λεπτομερείς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε επίσης ότι η μια από τις γυναίκες ήταν έγκυος στον τρίτο ή τέταρτο μήνα. Οπως έγινε γνωστό από χθες πρόκειται για την Αγγελική Παπαθανασοπούλου που βρέθηκε νεκρή στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου στην προσπάθειά της να σωθεί.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης, οι οποίοι έσπασαν το τζάμι της τράπεζας με σφυριά και στη συνέχεια έριξαν στο εσωτερικό εύφλεκτο υγρό και μολότοφ, εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους και προκαλώντας τον τραγικό θάνατο τριών από αυτούς.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το βίντεο της τράπεζας έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά, αλλά οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν οπτικό υλικό από γύρω και απέναντι καταστήματα, όπου φαίνεται η επίθεση όχι όμως και χαρακτηριστικά των δραστών, λόγω του ότι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

    Για το λόγο αυτό αναζητούνται μάρτυρες που ενδεχομένως έχουν δει τους δράστες πριν από την επίθεση που δεν αποκλείεται να είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπα.

    Σήμερα, οδηγούνται στον εισαγγελέα οι 25 συλληφθέντες στα χθεσινά επεισόδια, ενώ έγιναν συνολικά 70 προσαγωγές από την Αστυνομία.

    Οι δέκα από τους συλληφθέντες είναι από το κτήριο της οδού Ζαΐμη, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη κατάληψη, ενώ άλλοι τρεις κατηγορούνται για κλοπή από κατάστημα το οποίο λεηλάτησαν.

    Οπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική και την αστυνομία, ομάδα νεαρών που ήταν μέσα στην πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, πέταξε βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου 23, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο. Στην τράπεζα εγκλωβίστηκαν συνολικά 8 άτομα.

    Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί πετούσαν πέτρες εναντίον των πυροσβεστών εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους ταραξίες και οι πυροσβέστες μπήκαν στην τράπεζα σβήνοντας τη φωτιά.

    Απεγκλώβισαν αμέσως τέσσερις γυναίκες κι έναν άντρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία, ενώ αυτοί τους είπαν ότι είχαν παγιδευτεί κι άλλοι υπάλληλοι.

    Οι πυροσβέστες ανέβηκαν στους ορόφους και στον τρίτο όροφο, βρήκαν νεκρούς τις δύο γυναίκες και τον έναν άνδρα, οι οποίοι έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς. Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών.

    Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα.

    Χρυσοχοΐδης: "Θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι"

    "Θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που δολοφόνησαν τους τρεις εργαζόμενους κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας". Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή μέρα "μαύρη μέρα για τη δημοκρατία".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι "ο μόνος τρόπος για να τεθούν οριστικά στο περιθώριο οι δυνάμεις της τυφλής βίας που προσχηματικά και μόνο επικαλούνται την κρίση για να σπείρουν στο πέρασμά τους καταστροφή και πόνο, είναι η υπεύθυνη στάση όλων μας".

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε επίσης, ότι: "δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία και έχουν αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, επιχείρησαν να εισβάλλουν στην Βουλή, αφού εκμεταλλεύτηκαν την ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων και με τη συμπεριφορά τους, εκτός από το θάνατο των τριών εργαζομένων έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο και τη ζωή άλλων".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την οδύνη του και τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων.

    Σοβαρά επεισόδια

    Σοβαρά επεισόδια, πετροπόλεμος και μάχες με αστυνομικούς σημειώθηκαν και στο Σύνταγμα, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανέβει στα σκαλάκια της Βουλής, την ώρα που είχα αποχωρήσει ο κύριος όγκος του ΠΑΜΕ και κατευθυνόταν προς τη Λεωφόρο Συγγρού.

    Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης στη Βουλή, η οποία έκανε χρήση χημικών και τους απώθησε.

    Εν τω μεταξύ έφθασαν στο σημείο κι άλλες ομάδες διαδηλωτών με αποτέλεσμα το Σύνταγμα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ενώ αρκετοί επιχείρησαν να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομικών από την κάτω πλευρά μέσω της οδού Μητροπόλεως, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Ωστόσο, κάποιοι από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν πυροσβεστικό όχημα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός από το οποίο οι πυροσβέστες πρόλαβαν να βγουν την τελευταία στιγμή, ενώ επίσης έβαλαν φωτιά στο κτίριο της οδού Αμαλίας 40 όπου στεγάζεται το πρώην ΣΔΟΕ (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών στο τρίτο και τέταρτο όροφο.

    Το κτήριο υπέστη σοβαρότατες ζημιές ενώ η ΥΠΕΕ καταστράφηκε.

    Ταυτόχρονα άλλοι έβαλαν φωτιά στο περίπτερο ακριβώς απέναντι στην είσοδο του Ζαππείου, το οποίο καταστράφηκε ενώ οι φλόγες παρ' ολίγον να επεκταθούν προς το Άλσος του Ζαππείου, αλλά η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν πολλά αυτοκίνητα ένα εκ των οποίων μπροστά στη νομαρχία στη λεωφόρο Συγγρού στο κτίριο της οποίας προκλήθηκαν ζημιές στο ισόγειο, ενώ έσπασαν δεκάδες καταστήματα.

    Τα επεισόδια αφού είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές μεταφέρθηκαν μπροστά στα Προπύλαια όπου σημειώθηκε πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς, οι οποίοι και πάλι απώθησαν τους ταραξίες με χρήση χημικών.

    Μετά τον εμπρησμό στη οδό Σταδίου (Μαρφίν) με εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Αττικής ενώ έφτασαν και ενισχύσεις από τους όμορους νομούς, που ήταν σε ετοιμότητα από το πρωί και ξεκίνησαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και το υπόλοιπο κέντρο με προσαγωγές υπόπτων κυρίως από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

    Ανακοίνωση MARFIN για τα θυματα

    «Στην οικογένεια της MARFIN θρηνούμε για την δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας. Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Marfin.

    "Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς.

    Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Αύριο το πρωί όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες της Marfin Egnatia Bank θα λειτουργήσουν μόνο με προσωπικό ασφαλείας και θα κλείσουν στις 11.00, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στις κηδείες των συναδέλφων τους.

    Η ΟΤΟΕ κήρυξε πανελλαδική απεργία

    Η ΟΤΟΕ κήρυξε για σήμερα 6 Μαϊου 24ωρη πανελλαδική απεργία για το θάνατο των τριών τραπεζικών.

    "Το τραγικό αυτό γεγονός που στέρησε τη ζωή σε τρεις συναδέλφους μας (2 γυναίκες και 1 άνδρας) είναι η θλιβερή συνέπεια των αντιλαϊκών μέτρων που ξεσήκωσαν τη λαϊκή οργή και τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, το οποίο, όμως, έχει φυσικούς αλλά και ηθικούς αυτουργούς.Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά", τονίζει η ΟΤΟΕ.

    Σύμφωνα με την ομοσπονδία, "οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις Διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα, που αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη την διαδρομή που ακολουθούν κάθε φορά οι εργατικές πορείες και οι διαδηλώσεις".

    Κατά την ΟΤΟΕ, "σοβαρότητες πολιτικές ευθύνες έχει και η Κυβέρνηση η οποία όπως φαίνεται δεν υπολόγισε το μέγεθος και την έκταση των συνεπειών που έχουν για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες οι αποφάσεις της που αφορούν στην οικονομική παράδοση της χώρας μας στην τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ε.Κ.Τ., αλλά και στις διαχρονικές απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου".

    Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

    Επεισόδια μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έγιναν στην διάρκεια της πορείας που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη.

    Ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα και Τράπεζες στην οδό Τσιμισκή, αναποδογύρισαν και έκαψαν κάδους, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα να διασπαστεί η πορεία και να επικρατήσει πανικός μεταξύ των διαδηλωτών.

    Επεισόδια έγιναν και έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κατέφυγε ομάδα νεαρών και άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.

    Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Και οι δυο οι πορείες ήταν μαζικές και οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των απεργών.

    Στο μεταξύ, δύο άνδρες, ηλικιών 22 και 32 ετών, που συνελήφθησαν για συμμετοχή στα χθεσινά επεισόδια θα δικαστούν το Σάββατο στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

    Οι δύο συλληφθέντες, που κατηγορούνται για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απόπειρα διακεκριμένων φθορών, διατάραξη κοινής ειρήνης, στάση και απείθεια, ζήτησαν και πήραν αναβολή για να δικαστούν μεθαύριο. Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να άρει την κράτησή τους. Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκαν νεαροί, που φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης.

    [03] Νέες απεργίες και πορείες

    Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζουν για σήμερα το απόγευμα η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Στις 6.00 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν "συλλαλητήριο πένθους και διαμαρτυρίας" στη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Ομονοίας καλεί συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι της χώρας μας εκφράζουν οργή και αγανάκτηση για την εν ψυχρώ δολοφονία εργαζομένων και για τα σκληρά και άδικα αντεργατικά μέτρα. Οι δυο Ομοσπονδίες "καλούν όλους τους εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά στις έδρες των εργατικών κέντρων και όλους τους Έλληνες πολίτες να εκφράσουν τη δική τους συμβολική διαμαρτυρία με γενική δεκάλεπτη διακοπή (σβήσιμο) του φωτισμού από 20:50 έως 21:00 σήμερα το βράδυ".

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των τριών υπαλλήλων στο υποκατάστημα της Marfin Egnatia, στην οδό Σταδίου.

    Εξάλλου, παρατείνεται για άλλο ένα 24ώρο η απεργία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μένουν σωρευμένα στα πεζοδρόμια για έβδομη συνεχή μέρα. Η αποκομιδή θα αρχίσει τα ξημερώματα της Παρασκευής.

    Κλειστά θα μείνουν για δύο ημέρες τα φαρμακεία, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει την Παρασκευή 7 Μαΐου για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του «απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι φαρμακοποιοί από την πολιτεία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (12 μ.μ. - 3 μ.μ.) των νοσοκομειακών γιατρών.

    [04] Σύσκεψη κατά της βίας

    Την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στη διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα και την προστασία της δημοκρατικής νομιμότητας, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε αργά χθες το βράδυ, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Κατέστησε σαφές ότι, υπάρχει ουσιώδης διαφορά μεταξύ της δημόσιας έκφρασης των απόψεων και της διαμαρτυρίας, από την κάθε είδους βία από όπου και αν αυτή προέρχεται και τις εγκληματικές ενέργειες.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκε και η επικείμενη συνάντηση των αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ εκτιμήθηκε η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και η εικόνα της διεθνώς.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, προσερχόμενος σήμερα στη Βουλή αφού εξέφρασε τη λυπη του για τα χθεσινά γεγονότα τόνισε: "Θέλω να ελπίζω ότι όλοι θα βάλουν μυαλό. Όλοι θα σκεφτούν πιο ώριμα και όλοι εκείνοι, οι οποίοι απέκρουσαν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν φτάσουμε στους θανάτους, θα συνειδητοποιήσουν πόσο λάθος ήταν αυτό και να πάμε για μια ελάχιστη, έστω, συνεννόηση".

    Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην ΚΟ και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά".

    Αυτά τονίζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τα όσα συνέβησαν χθες στην Αθήνα.

    "Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνίας", τόνισε ο Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε δε ότι "θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο" και συμπλήρωσε λέγοντας πως "το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης".

    Τη βαθιά θλίψη όλων για τον άδικο χαμό των τριών ανθρώπων από τη δολοφονική, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση,εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ Παπανδρέου και δεσμεύτηκε ότι «οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν».

    Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, η ματαιωθείσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να σταλεί, όπως είπε, το μήνυμα ότι «απέναντι στη βία έχουμε ενωμένη φωνή».

    Ο κ.Παπανδρέου κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν απερίφραστα κάθε μορφή βίας, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις σωτηρίας της πατρίδας που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση, γιατί η χώρα διαφορετικά θα οδηγείτο στη χρεωκοπία».

    Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για ανεξέλεγκτη βία που οδηγεί η πολιτική ανευθυνότητα, αλλά και για δηλώσεις των τελευταίων ημερών για χώρα που δήθεν βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς και για ανυπακοή στο σύνταγμα, δηλώσεις που, οπως είπε, που πυροδότησαν το κλίμα.

    «Η πατρίδα περνά δύσκολα και πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι»,τόνισε ο κ Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    «Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της ζωής των συμπολιτών μας. Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση της εικόνας της αξιοπιστίας της χώρας μας και την προστασία της ζωής των συμπολιτών. Αυτή την ώρα που η χώρα απειλείται και δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται. Η κυβέρνηση συναισθάνεται τις υποχρεώσεις της και τα συναισθήματα του κάθε εργαζομένου και του κάθε συνταξιούχου. Για κανέναν δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις. Συμπάσχουμε με κάθε οικογένεια που βλέπει τον οικογενειακό της προϋπολογισμό να χάνεται. Όμως, έπρεπε να πάρουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις».

    Και συνέχισε:

    «Το ξέρετε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, ότι κάτω από το βάρος των συνθηκών πήραμε αποφάσεις δύσκολες, αλλά υπεύθυνες για να σωθούν οι συντάξεις, οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας, οι καταθέσεις και οι κόποι ετών των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Η άλλη λύση θα ήταν η πτώχευση της χώρας. Και μαζί και των πολιτών. Και αυτό δεν θα άγγιζε κάποιους πλούσιους, αλλά τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Αυτό το σενάριο ήταν υπαρκτό, όσο και εφιαλτικό».

    Αναφερόμενος στα σημερινά γεγονότα, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά:

    «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαδηλώνει. Δεν έχει όμως δικαίωμα στη βία που δολοφονεί. Η βία καλλιεργεί βία. Άλλο διαμαρτυρία και άλλο δολοφονία. Είναι αυτονόητο ότι θα σταθούμε δίπλα στις τρεις οικογένειες που ζουν ένα δράμα και τους λέμε ότι οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Δεν μπορούν να έχουν άμεση ή έμμεση κάλυψη. Είναι ανάγκη να καταδικάσουμε όλος ο πολιτικός κόσμος κάθε μορφή βίας».

    "Είναι αναγκαίο να στείλουμε μήνυμα δημοκρατικής ευθύνης και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις τύχες τους, και τις ζωές τους Ούτε να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις σωτηρίας του τόπου», είπε.

    Και ο πρωθυπουργός κατέληξε:

    "Είναι ώρες ευθύνης. Θα έπρεπε να είναι και ώρες συναίνεσης. Φυσικά και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες, Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και την έχει πλήρως αναλάβει. Μπορεί όμως σήμερα να κάνουμε όλοι μια νέα αρχή.Η ακυρωθείσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες. Θα πάρω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά απέναντι στη βία έχουμε μια ενωμένη φωνή».Video

    Αντώνης Σαμαράς

    « Η ΝΔ έχει αγωνιστεί για τον τόπο και τη Δημοκρατία, αλλά και τις ελπίδες του λαού. Θα πρωταγωνιστήσουμε στη μάχη για την εθνική ενότητα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τα θλιβερά επεισόδια και τους τρείς νεκρούς.

    Ζούμε κρίσιμες στιγμές, τόνισε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας συντριβή και οδύνη για τα αθώα θύματα του φανατισμού και της τυφλής βίας

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι τα ακραία φαινόμενα όχι απλώς τρομοκρατούν το λαό, αλλά και δολοφονούν.

    Είμαστε όλοι εδώ, είπε, για να εκφράσουμε τη βούλησή για διασφάλιση της Δημοκρατίας που εκφράζεται με κανόνες και λειτουργεί με θεσμούς. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητα.

    Πρόσθεσε ότι ως σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα πρέπει από κοινού να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να διακηρύξουμε ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για διαφωνίες και διαμαρτυρίες, αλλά όχι για βία.

    Εμείς είμαστε, σημείωσε, εγγυητές της ομαλότητας, η χώρα έχει περάσει χειρότερα, πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι.

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο πρωθυπουργός δέχεται την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προφανώς, όπως υπέθεσε για λόγους σύμπνοιας και σφυρηλάτησης της εθνικής ενότητας. Video

    ΚΚΕ

    "Ο τραγικός θάνατος τριών ανθρώπων, ο οποίος βεβαίως καταδικάζεται απερίφραστα από όλους μας και από το ΚΚΕ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να βάλει το λαό στο γύψο και να αποδεχθεί τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν και που θα έρθουν και στην πορεία με το ασφαλιστικό και που θα έρχονται κάθε τρεις, έξι ή εννιά μήνες ανάλογα με τις ορέξεις της τρόικα, ανάλογα και με τις σαφείς επιθυμίες της κυβέρνησης να συμμαχήσει για τη διάσωση των πιστωτών" αναφέρει σε δήλωσή της η γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα συνέχισε λέγοντας: "Αυτό εμείς θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι άλλο πράγμα η συγκίνηση που νιώθει κανείς, ο αποτροπιασμός για τα γεγονότα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει το λαό από το δικαίωμά του να διεκδικήσει και να ελπίζει. Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά και μάλιστα με πρόσθετα στοιχεία που έχουμε, ότι ξετυλίχθηκε ένα έργο προβοκάτσιας με σαφή και μοναδικό στόχο να εμπλακεί το ΚΚΕ σε αυτή την προβοκάτσια και το ΠΑΜΕ, στο οποίο, δεν είναι κρυφό, πέρα από τους εργαζόμενους με διαφορετικό προσανατολισμό, ενεργοποιούνται δραστήρια τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί. Αρκεί κανείς να δει τα επαναλαμβανόμενα πλάνα, εγώ έτυχε να τα δω στο κανάλι MEGA, όπου δείχνουν τις προσπάθειες επωνύμων στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ να απωθήσουν φουσκωτούς χρυσαυγίτες και άλλους από το να αναμειχθούν με εμάς και να δώσουν έμφαση στο σύνθημά τους «να καεί η Βουλή». Εμείς όλα αυτά τα στιγμιότυπα τα έχουμε και είναι σαφή και φανερά. Πρέπει να σας πω ότι τα καταφέραμε για μια ακόμα φορά και αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί είμαστε υποψιασμένοι, τα καταφέραμε να τους αποκρούσουμε, να γίνουν «αλυσίδες» και να διαχωριστεί εντελώς η πρωτοφανής συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ από τους λίγους προβοκάτορες οι οποίοι ανενόχλητοι έλεγαν τα συνθήματά τους και προσπαθούσαν να πετύχουν το στόχο τους. Και αν θέλετε αυτά τα στιγμιότυπα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

    Είναι μονόδρομος ο αγώνας και ο θυμός του εργαζόμενου λαού, απάντησε στον πρωθυπουργό στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

    Ο εργαζόμενοι, είπε, δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση μετά το 1974, κάτι που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω σε εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες γαλέρας:

    «Δεν έχει ο λαός άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τον οργανωμένο πολιτικό αγώνα από τις προβοκάτσιες και ποιοι ωφελούνται από αυτές. Ωφελούνται αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαό. Εμείς λέμε την αλήθεια και περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις και τους αποκρούσαμε»

    Ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για σχέδιο από φασιστοειδή μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, με σκοπό, όπως είπε, να μας μπλέξουν:

    «Εν ονόματι αυτών δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες. Δεν θα δεχθούμε να γονατίσει ο κόσμος, όταν εσείς τον στελνετε με φρούδες ελπίδες στην ανεργία. Είναι μονόδρομος αυτό ο αγώνας, απαιτώντας να αποσυρθεί αυτή η πολιτική", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Για δε το θέμα της «υπακοής στο Σύνταγμα» τόνισε ότι το κόμμα του το έχει καταψηφίσει κι προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να το αλλάξει, όπως και το πολιτικό σύστημα.

    Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον κ. Παφίλη:

    «Αν κατάλαβα καλά το ΚΚΕ καταδικάζει με άμεσο και απόλυτο τρόπο τη βία».

    - Χτυπάτε ανοικτές πόρτες. Εμείς το έχουμε πληρώσει, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Video

    ΛΑ.Ο.Σ

    "Κάποιοι που πόνταραν στο χάος, πήραν σήμερα μια αιματηρή προκαταβολή" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

    "Οι ακραίες φωνές που απέτρεψαν την Σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών και την όποια συνεννόηση, δημιούργησαν ένα ανατρεπτικό υπόστρωμα, που διευκόλυνε την δράση των αντι-εξουσιαστών" συνέχισε ο κ. Καρατζαφέρης και συμπλήρωσε: "Όταν παίζεις ρώσικη ρουλέτα, η σφαίρα δεν μένει πάντα στην θαλάμη. Απευθύνω έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση.Τώρα πλέον δεν απειλείται μόνο η Οικονομία μας, αλλά ενδεχομένως η Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Ό,τι δεν κατόρθωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα επί Γεωργίου Παπανδρέου του πρεσβυτέρου, το προσπαθεί και πάλι τώρα, επί Γεωργίου Παπανδρέου του νεωτέρου".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης σε παρέμβασή του στη Βουλή, ανέφερε κατβ αρχήν σχετικά με τους τρείς νεκρούς πως «η θλίψη και η οδύνη είναι δεδομένη απβ όλον τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό, γιατί η πολιτική του ηγεσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πολιτική εκπεφρασμένη βούληση του λαού».

    Κατβ επανάληψη όμως, «είτε το κόμμα μας, είτε βουλευτές μας, έχουν πέσει θύματα τέτοιων ακραίων συμπεριφορών και αντιταχθήκαμε διαχρονικά σε τέτοιου είδους ακραίες τρομοκρατικές συμπεριφορές. Μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το επιχείρημα που ακούστηκε από υπεύθυνα πολιτικά χείλη, ότι «το Σύνταγμα το αλλάζει η Βουλή - γιατί όχι και ο λαός στο δρόμο;».

    Το Σύνταγμα όμως θα αλλάζει με βάση την δημοκρατική νομιμότητα, ή με τις μολότωφ στο πεζοδρόμιο, ρώτησε ο κ. Ροντούλης.

    «Τα σημερινά γεγονότα επέφεραν στη χώρα μας ένα διπλό πλήγμα: Χτυπήθηκε η δημοκρατία, κάποιοι την έπληξαν με τα λεγόμενά τους στην αίθουσα και το δεύτερο οικονομικής φύσεως. Γιατί έχει καταγραφεί ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός προς αποφυγήν. Κάποιοι που κήδονται των συμφερόντων των εργαζομένων, ας το λάβουν και αυτό υπόψιν. Εμείς λέμε όχι στις δυνάμεις το χάους, ναι στις δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης», κατέληξε ο κος Ροντούλης. Video

    ΣΥΡΙΖΑ

    «Την βία δεν την επιλέγει ο λαός, αλλά εκείνοι που φοβούνται τον λαό. Και σήμερα, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως κάποιοι φοβήθηκαν το λαό», τόνισε σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε για λογαριασμό του κόμματός του την βαθειά του οδύνη για τους θανάτους 3 εργαζομένων, συνεπεία της εμπρηστικής επίθεσης εναντίον τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας και σημείωσε πως το κόμμα του «παγίως καταδικάζει απερίφραστα τη βία".

    Για τους ενόχους της πράξης αυτής, τόνισε πως «δεν τους επιτρέπουμε να ορκίζονται στη ζωή, καθώς την ταπείνωσαν και την κακοποίησαν», ενώ στηλίτευσε και την «ακροδεξιά, η οποία στο παρελθόν στόχευε τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το ΚΚΕ».

    «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της διχόνοιας που μας στήνεται. Ο κάθε προοδευτικός πολίτης πρέπει να αναμένει τέτοιες επιθέσεις και είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε τώρα, που φαίνεται ποιον ευνοεί το πολιτικοοικονομικό σύστημα που φτάνει σε αδιέξοδο. Πρέπει όλοι να εκφράσουμε την βαθειά μας οδύνη. Ήμασταν όμως πρώτοι που ζητήσαμε δημοκρατική διέξοδο - και γιβ αυτό καταθέσαμε την πρόταση να κρίνει ο λαός με δημοψήφισμα. Αντβ αυτού, βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα, από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχει επιμονή να προχωρήσουμε σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του λαού με διαδικασία εξπρές, επιμονή που προσβάλλει το Κοινοβούλιο και δεν τιμά και την μνήμη των αδικοχαμένων»,κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Video

    Παρέμβαση Ιερώνυμου

    «Αυτή την ώρα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά σύνεση, ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία», επισημαίνει σε δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο οποίος συμπληρώνει οτι δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσει την βαθύτατη οδύνη του για τον τραγικό χαμό των τριών νέων συνανθρώπων μας.

    Ο κ. Ιερώνυμος υπογραμμίζει ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και απαραβίαστη», τονίζει ότι «ουδείς δικαιούται να τη θυσιάζει στο βωμό οιασδήποτε σκοπιμότητας» και προσθέτει ότι «άλλο η θεμιτή διαμαρτυρία και άλλο η ωμή βία που καταλήγει σε δολοφονίες».

    [05] ΕΕ-Εαρινές προβλέψεις

    Την ανάγκη να σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα "πριν εξαπλωθεί στο δάσος", επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 27 χώρες της Ε.Ε. Ο Όλι Ρεν επεσήμανε ακόμη ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ε.Ε. παραμένει αδύναμη και εύθραυστη και πως συνεχίζει να συνοδεύεται από ένα αίσθημα αβεβαιότητας, το οποίο προκαλούν οι "εντάσεις" που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σύνολο της ευρωζώνης, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι η ανάπτυξη το 2010 θα φτάσει το 0,9% του ΑΕΠ (έναντι 0,7% που ήταν η εκτίμηση της Επιτροπής στις φθινοπωρινές της προβλέψεις), ενώ το 2011 θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. " Η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος είναι πολύ καλό νέο για την ΕΕ", ανέφερε ο Όλι Ρεν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και παρακολούθηση των κινδύνων που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι «το κοινό πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ με το οποίο συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα πολυετές πρόγραμμα που αφήνει στην Ελλάδα αρκετό χρόνο, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της».

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μεταρρύθμιση του κράτους». Ωστόσο, σημείωσε ότι λόγω των πρόσθετων μέτρων που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, τα δύο πρώτα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα υπάρχει ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπε η Επιτροπή στις 21 Απριλίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Επιτροπής (οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Κυριακή στις 2 Μαΐου), η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα για το 2010 θα είναι 4% του ΑΕΠ και το 2011 στο 2,6% του ΑΕΠ.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα έχουν επίπτωση και στο δείκτη ανεργίας, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι καθώς η μεγαλύτερη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει τα δύο πρώτα χρόνια, βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει και τον δείκτη απασχόλησης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα θα είναι 12% το 2010 και 13,5% το 2011. Ωστόσο, ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κάτι το οποίο θα επηρεάσει θετικά και την απασχόληση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επανέλθει δειλά το 2012 και θα αυξηθεί το 2013 και το 2014.

    Όσον αφορά στο μηχανισμό στήριξης, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι, σύμφωνα με προσεκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε 18 μήνες, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα δύο επόμενα χρόνια η χώρα δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, διότι τις ανάγκες της θα καλύψουν πλήρως η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα 110 δισ. ευρώ που διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης είναι αρκετά για να καλύψουν τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι αν υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες, ως ένα βαθμό θα καλυφθούν.

    Εξάλλου, ερωτηθείς, αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες του ευρώ, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Όλι Ρεν απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα είναι μοναδική και ειδική περίπτωση", συμπληρώνοντας πως καμία άλλη χώρα δεν έδωσε κατ' επανάληψη ψευδή στατιστικά στοιχεία. Όσον αφορά στα σενάρια στον Τύπο που έφεραν την Ισπανία να ζητάει οικονομική βοήθεια, ο Όλι Ρεν τα χαρακτήρισε υπερβολικά και τα απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η Ισπανία δεν έχει καμία ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Σλοβακίας, η οποία προβάλλει αντιρρήσεις στο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε ότι στη Σλοβακία επίκεινται βουλευτικές εκλογές, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αμέσως μετά θα τηρήσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ελλάδα

    Τέλος, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, περί ενίσχυσης του συμφώνου σταθερότητας και στενότερης παρακολούθησης των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη. " Πρέπει να εφαρμόσουμε μια πιο αυστηρή, προληπτική παρακολούθηση των οικονομικών πολιτικών στις χώρες της ευρωζώνης και εκτός από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο δημόσιο χρέος", ανέφερε ο Όλι Ρεν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για αυτό το θέμα, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Τρισέ: Δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα

    "Για μένα δεν τίθεται θέμα" χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου.

    Εκθεση για την Ελλάδα

    «Επίκειται μια σε βάθος αλλά αναπόφευκτη προσαρμογή». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της παρουσίασης των εαρινών προβλέψεών της για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών των οικονομιών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. την περίοδο 2010-2011. Ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη, εκτιμάται ότι η οικονομική ύφεση θα είναι το 2010 βαθιά στην Ελλάδα - φθάνοντας το 4%, ότι θα περιοριστεί το 2011 στο 2,5% και ότι από το 2012 η ελληνική οικονομία θα τεθεί εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή την οικονομική προοπτική περιέγραψε άλλωστε και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν, ο ποίος τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα τελευταία μέτρα στην Ελλάδα. Προέβλεψε όμως, ότι η ύφεση, μετά τα μέτρα, θα κινηθεί στα προαναφερθέντα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, προέβλεψε πως θα υπερβεί το 3% εφέτος και το 2% του χρόνου, ενώ η ανεργία θα πλησιάσει το 12% το 2010 και θα υπερβεί το 13% το 2013.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ύφεση το 2009 ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης και θα έχει επιπτώσεις στη δυναμική του πραγματικού ΑΕΠ το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω απώλειες, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και της εφαρμογής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

    Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη πως μετά από χρόνια επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών που διεύρυναν τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες, η Ελλάδα υιοθέτησε σειρά μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία αναμένεται να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην πραγματική αύξηση του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, σημειώνει, πως «επιτυχείς και αξιόπιστες προσπάθειες προσαρμογής αναμένεται να τονώσουν την εμπιστοσύνη και να βελτιώσουν το κλίμα» ενώ, όπως υπογραμμίζει, η βελτίωση της αξιοπιστίας θα αναπληρώσει το μεγάλο οικονομικό κόστος της προσαρμογής και θα οδηγήσει σε πορεία ανάκαμψης μετά το 2011.

    Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι όσο θα προχωρά η δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να αναμένεται αποκλιμάκωση των πιέσεων των αγορών και μείωση των σπρέντ δανεισμού, αλλά η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά, λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού και περιορισμένου κόστους πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στις πηγές χρηματοδότησης.

    Σύμφωνα εξάλλου με την έκθεση της Επιτροπής, η μείωση της απασχόλησης και των μισθών αναμένεται επίσης να επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα για το 2010, με αποτέλεσμα τη μείωση της πραγματικής ζήτησης. Ενόψει του εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος, το ποσοστό αποταμιεύσεων των νοικοκυριών ενδέχεται να αυξηθεί, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2010 και να μειωθεί ακόμη περισσότερο στην περίοδο που εξετάζουν οι προβλέψεις (2010-2011), εκτιμά η Επιτροπή.

    Η Επιτροπή θεωρεί, εξάλλου, ότι η παρούσα εικόνα για τον επιχειρηματικό τομέα εξακολουθεί να μην είναι θετική και οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2010, πριν αρχίσουν να παρουσιάζουν ορισμένα θετικά σημάδια προς το τέλος του 2011. Η χαμηλή εσωτερική ζήτηση και οι οικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις για επιχειρηματικές επενδύσεις στη διάρκεια του 2010, αναφέρει η Επιτροπή, η οποία εκτιμά παράλληλα πως ο κατασκευαστικός τομέας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω το 2010, ενώ η δημόσια επενδυτική δραστηριότητα, παρότι αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2010, είναι πιθανό να αρχίσει να ανακάμπτει το 2011.

    Εξάλλου, στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνεται ακόμη ότι η αδύναμη εσωτερική ζήτηση αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν να περιορίζονται κατά 10%, με πραγματικούς όρους, το 2010, προκαλώντας επίσης σημαντική μείωση στο εμπορικό έλλειμμα. Οι συνολικές εξαγωγές, αντίθετα, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου και των καλύτερων προοπτικών της παγκόσμιας ζήτησης, σε συνδυασμό με τη σχετική μείωση του εργατικού κόστους, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% το 2010 και να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση το 2011. Συνολικά, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι θετική το 2010 και σε μικρότερο βαθμό το 2011.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 3% την περίοδο 2010-2011. Ο περιορισμός των ευκαιριών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση των ποσοστών ανεργίας, αναφέρει η Επιτροπή.

    Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να εξισορροπήσει τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, οδηγώντας σε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και ειδικότερα το κόστος προσαρμογής για κάθε μονάδα εργασίας. Οι εξαγγελθείσες περικοπές στο δημόσιο τομέα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση του περιορισμού των μισθών του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζει η Επιτροπή. Οι εξελίξεις στον τομέα των εξαγωγών αναμένεται να επιφέρουν μερική διόρθωση του εξωτερικού ελλείμματος το 2010. Ωστόσο, η βελτίωση μεσοπρόθεσμα αναμένεται να είναι πολύ πιο μετριοπαθής, δεδομένων των διαρθρωτικών αδυναμιών στην εξωτερική απόδοση της οικονομίας και τις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας.

    Στην έκθεσή της η Επιτροπή επισημαίνει, τέλος, ότι η σημαντική πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα, με όρους πραγματικής σύγκλισης την τελευταία δεκαετία, απειλείται τώρα σοβαρά. Η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της βιώσιμης σύγκλισης περιλαμβάνει την άμεση διόρθωση των παραγόντων που ενισχύουν τις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες, υπογραμμίζεται.

    Ισπανία: Επιτυχής διάθεση πενταετών ομολόγων

    Πενταετή ομόλογα αξίας 2,345 δισεκ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο ύψους 3,532% διέθεσε σήμερα η Ισπανία μέσω δημοπρασίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ισπανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η Ισπανία ήλπιζε να αντλήσει ποσό ύψους δύο έως τριών δισ. ευρώ με τη δημοπρασία αυτή, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα προσφυγής της χώρας στις διεθνείς αγορές χρήματος, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο στο ίδιο τηλεγράφημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 May 2010 - 14:30:39 UTC