Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπή για την κρίση στον Τουρισμό
  • [02] Επαφές Κατσέλη για μείωση των τιμών
  • [03] Ανοίγουν από αύριο οριστικά τα Τέμπη
  • [04] Τηλεδιάσκεψη της G7 για την Ελλάδα
  • [05] Πένθος για τα θύματα της τραγωδίας
  • [06] Απεργίες και συλλαλητήρια
  • [07] "Ο λαός αλλάζει τους νόμους"
  • [08] "Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας"
  • [09] Νίκη χωρίς αυτοδυναμία

  • [01] Επιτροπή για την κρίση στον Τουρισμό

    Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με θέμα τη διαχείριση της κρίσης που κορυφώνεται στο χώρο του τουρισμού, υπό τη σκιά των θλιβερών χθεσινών γεγονότων στην Αθήνα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ ομοφώνως κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

    1. Να συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της οποίας θα προΐσταται ο Πρόεδρος του ΕΟΤ.

    2. Να ενεργοποιηθούν τα Γραφεία Εξωτερικού όπου σε συνεργασία με τις Ελληνικές Διπλωματικές Αρχές θα παρακολουθούν την κατάσταση αναφορικά με τις κρατήσεις και την εικόνα του τουριστικού προϊόντος

    3. Να ετοιμάσει πρόταση προς την Πολιτική ηγεσία για την εύρεση πόρων για την σταδιακή αποπληρωμή των χρεών σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

    4. Να ενισχυθεί η ενεργητική παρακολούθηση και ενημέρωση των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου και της υφυπουργού Αντζελας Γκερέκου με τους φορείς του τουρισμού με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος για το ελληνικό τουριστικού προϊόντος.

    [02] Επαφές Κατσέλη για μείωση των τιμών

    Συμφωνία πλαίσιο για τη μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης επιδιώκει η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη που ξεκίνησε χθες τις επαφές της με τους εκπροσώπους της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου και με σκοπό , όπως είπε: "ακόμα και ένα ευρώ μείωση τιμών να μπαίνει στην τσέπη του πολίτη ως όφελος".

    Η υπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από τους κλάδους χαμηλότερες τιμές στην αγορά και κατά συνέπεια μείωση κόστους παραγωγής και μείωση μεικτού κέρδους ενώ δεσμεύτηκε για άρση των στρεβλώσεων "που πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος" όπως είπε. Πρόσθεσε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία για κλάδους όπου εντοπίζονται "υψηλά" μεικτά περιθώρια κέρδους.

    Η κυρία Κατσέλη σε δηλώσεις της περιέγραψε το εθνικό στοίχημα που όπως είπε είναι " να κάνουμε αυτούς που σήμερα μιλάνε για το Ελληνικό πρόβλημα σε τρία χρόνια να μιλάνε για το ελληνικό θαύμα".

    Πρέπει, πρόσθεσε, να αλλάξει η ψυχολογία τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς και να φύγει ο πανικός και ο φόβος. "Όλοι καταναλωτές, επιχειρηματίες εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επωμιζόμαστε μεγάλα βάρη αλλά πρέπει να βάλουμε πλάτη για την έξοδο από την κρίση". Όπως σημείωσε στις συναντήσεις που είχε σήμερα με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ του λιανεμπορίου και των βιομηχανιών τροφίμων και απορρυπαντικών διαπίστωσε την πρόθεση του επιχειρηματικού κόσμου να συμβάλει στον εθνικό στόχο ενώ από τη δική της πλευρά δεσμεύτηκε για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

    Συγκεκριμένα μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο , για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων , για την ενίσχυση του ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και των παρατηρητήριων τιμών.

    Η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε ακόμη ότι η συμφωνία πλαίσιο, οι βασικές αρχές της οποία θα διατυπωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μετά από την κατάθεση των σχετικών προτάσεων και των παραγωγικών φορέων, σηματοδοτεί μια πανεθνική προσπάθεια στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της αγοράς.

    Από την πλευρά του λιανεμπορίου ο κ. Θ. Βάρδας έθεσε θέμα μείωσης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και υπογράμμισε την ανάγκη παρεμβάσεων στον τομέα της μίσθωσης ακινήτων καθώς όπως τόνισε ζητείται από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους την ίδια ώρα που τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και τα δημοτικά τέλη αυξάνονται ενώ μια επιχείρηση που θέλει να αλλάξει χώρο λειτουργίας επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη χάνοντας την ευελιξία της.

    Ο κ. Βάρδας προέβλεψε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων της τάξης του 20% την ίδια ώρα που οι τιμές των προϊόντων δεν θα μειωθούν περισσότερο από 5% ενώ άφησε αιχμές για την κακή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά εξαιτίας της δράσης καρτέλ που είναι ήδη στοχοποιημένων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως είπε και ως παράδειγμα αναφέρθηκαν τα τρόφιμα. Στηλίτευε δε το γεγονός, όπως είπε ότι, ακόμα και όταν επιβάλλονται πρόστιμα στις αγορές που λειτουργούν μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά αυτά τελικά όχι μόνο δεν εισπράττονται ενώ δεν επιτυγχάνεται και ο στόχος του ανοίγματος της αγοράς.

    Σημείωσε δε ότι μειώσεις τιμών θα υπάρξουν στην αγορά μόνο στα τμήματα αυτά που λειτουργεί ο ανταγωνισμός και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πολυκαταστήματα αλλιώς, πρόσθεσε, δεν αποκλείεται σε ορισμένους κάδους να υπάρξουν ακόμη και αυξήσεις αντί για μειώσεις. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ήδη υπάρχει ακόμα και στις αγορές που λειτουργεί ο ανταγωνισμός αποπληθωρισμός και η μείωση των εισοδημάτων θα μειώσει τη ζήτηση και οι επιχειρήσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαφυλάξουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους και θέσεις εργασίας προχωρώντας σε μείωση προσωπικού διότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

    Πάντως από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες σούπερ μάρκετ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ν. Βερόπουλος, ανέφεραν ότι η υπουργός ζήτησε μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και μείωση τιμών, αλλά σχολίασε "αυτό μπορεί να γίνει επιτυχώς εάν υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς".

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΤ κ. Β. Ζαφείρης είπε ότι η πρωτόγνωρη κρίση οδηγεί τις επιχειρήσεις να γίνουν "ζογκλέρ" προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, να διατηρήσουν την αναταγωνιστικότητά τους απέναντι στον καταναλωτή και να είναι και συνεπής απέναντι στο κράτος και σημείωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο είναι ο μόνος κλάδος που έχει μειώσει τιμές και μόνο το τελευταίο δίμηνο ήταν που υπήρξαν και άλλοι που μείωσαν τιμές.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Απορρυπαντικών και Σαπώνων κ. Γ. Βλασόπουλος είπε από την πλευρά του ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν οι τιμές στην Ελλάδα σε ομοειδή προϊόντα είναι ακριβότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα πωλούν οι πολυεθνικές είπε ότι όπου και αν εντοπίζονται υψηλότερες τιμές αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα.

    [03] Ανοίγουν από αύριο οριστικά τα Τέμπη

    Μετά από 6 μήνες ταλαιπωρίας και την απώλεια μία ανθρώπινης ζωής, παραδίδεται και πάλι η κοιλάδα των Τεμπών στην κυκλοφορία, οριστικά αυτή τη φορά, το Σάββατο 8 Μαΐου. Συγκεκριμένα θα δοθούν στην κυκλοφορία την Παρασκευή τα μεσάνυχτα.

    Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Αυτοκινητόδρομος "Αιγαίο" η οποία παράλληλα ανακοινώνει και την επαναλειτουργία των διοδίων που είχαν παραμείνει κλειστά το ανωτέρω διάστημα.

    Όπως επισημαίνεται, στην σχετική ανακοίνωση, οι εργασίες προστασίας των πρανών από τις βραχοπτώσεις καθώς και οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και συντομότερα του αρχικά προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

    Κατά τη διάρκεια των 14 εβδομάδων που διήρκησαν οι εργασίες, 40 εξειδικευμένοι αλπινιστές απομάκρυναν (ξεσκάρωσαν) πάνω από 2000 τόνους βράχων, εγκατέστησαν 2,8 χλμ. φρακτών, 5.000 τ.μ. διχτύων και πάνω από 500 μεμονωμένα αγκύρια βράχων μήκους 6-8 μέτρων ενώ το ελικόπτερο που επιχειρούσε στην Κοιλάδα για την επιτάχυνση των εργασιών πραγματοποίησε πάνω από 100 ώρες πτήσης.

    Μετά την απόδοση της Κοιλάδας των Τεμπών στην κυκλοφορία θα λειτουργήσουν πλέον όλοι οι σταθμοί διοδίων του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (τμήμα ΠΑΘΕ Μαλιακός-Κλειδί).

    Ενώ, ουσιαστικά θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά οι Σταθμοί Διοδίων σε Γυρτώνη-Μακρυχώρι και επαναλειτουργεί ο Σταθμός στον Πυργετό.

    Συγκεκριμένα οι τιμές των διοδίων διαμορφώνονται ως ακολούθως:

    Πελασγία Μοσχοχώρι Πλευρικός Γυρτώνης Πλευρικός Μακρυχωρίου Μακρυχώρι Πυργετός Λεπτοκαρυά

    Μοτοσυκλέτες 1,70 β¬ 1,90 β¬ 0,30 β¬ 0,50 β¬ 0,70 β¬ 1,50 β¬ 2,00 β¬

    Επιβατικά - ΙΧ 2,40 β¬ 2,70 β¬ 0,50 β¬ 0,80 β¬ 1,00 β¬ 2,20 β¬ 2,80 β¬

    Φορτηγά με έως και 3 άξονες 5,90 β¬ 6,80 β¬ 1,20 β¬ 1,90 β¬ 2,40 β¬ 5,40 β¬ 7,10 β¬

    Φορτηγά με 4 άξονες και άνω 8,30 β¬ 9,60 β¬ 1,70 β¬ 2,70 β¬ 3,30 β¬ 7,60 β¬ 10,00 β¬

    [04] Τηλεδιάσκεψη της G7 για την Ελλάδα

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ θα συζητήσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας με τους ομολόγους του της Ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στην Ουάσινγκτον.

    Η είδηση αυτή ενίσχυσε το Ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν, αφού είχε προηγηθεί σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι των άλλων νομισμάτων.

    Οι υπουργοί Οικονομίας του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία) θα έχουν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

    Την Κυριακή συνέρχεται το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    Στο μεταξύ στο Τόκιο, ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Ναότο Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επέλθει σταθεροποίηση ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, αλλά επανέλαβε ότι οι χώρες του G7 θεωρούν ανεπιθύμητες τις μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

    [05] Πένθος για τα θύματα της τραγωδίας

    Κηδεύονται σήμερα η Αγγελική Ζούλια και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου. Αύριο, θα γίνει η κηδεία του Επαμ. Τσακάλη.

    Σε ένδειξη πένθους για τον τραγικό θάνατο των τραπεζικών υπαλλήλων τα καταστήματα των τραπεζών θα κλείσουν σήμερα στη 1 το μεσημέρι. Μέχρι τις 12 (αντί τις 2) θα διενεργούνται συναλλαγές.

    Στην Marfin Egnatia Bank, ειδικά, όλα τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας το πρωί και θα κλείσουν στις 11:00 π.μ. ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στις κηδείες των συναδέλφων τους.

    "Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες με τη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας της ΟΤΟΕ, απαιτούν να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στους υπεύθυνους. Οι αιτίες που στοίχισαν τη ζωή στους τρεις εργαζόμενους στο κατάστημα της οδού Σταδίου της Marfin Egnatia Bank πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς", αναφέρει η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωση.

    "Είναι προφανές, ότι το τραγικό γεγονός δεν ήταν ατύχημα, ούτε αποτέλεσμα μιας κακιάς στιγμής. Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, το κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας δε διέθετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων πολιτών", αναφέρει η ΟΤΟΕ.

    Η ΟΤΟΕ αναφέρει επίσης ότι το κατάστημα "δεν διέθετε ειδικούς άθραυστους υαλοπίνακες στην εξωτερική όψη, που δεν επιτρέπουν την είσοδο εύφλεκτων και βαρέως τύπου αντικειμένων, δεν διέθετε ικανό σύστημα πυρασφάλειας για την άμεση κατάσβεση των εύφλεκτων υλικών, δεν διέθετε εναλλακτική έξοδο κινδύνου, ενώ η κεντρική είσοδος του καταστήματος- για άγνωστους λόγους- ήταν κλειδωμένη και δεν διέθετε προστατευτικά σιδερένια ρολά αποτροπής επιθετικών ενεργειών".

    "Ομως εκτός από τα παραπάνω, που αποτελούν τις στοιχειώδεις και προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις ασφαλείας, η Διοίκηση της τράπεζας δεν διέθετε ούτε την απαραίτητη προνοητικότητα, αλλά ούτε και την αναγκαία ευαισθησία να δώσει εντολή στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου καταστήματός της να μην εργασθούν σε μια ημέρα γενικής απεργίας.

    Ειδικότερα δε, όταν πρόκειται για ένα κατάστημα που βρίσκεται στην οδό διέλευσης της πορείας των εργαζόμενων, όταν γνώριζε - όπως άλλωστε, γνωρίζουν όλες οι τράπεζες- ότι τα καταστήματα των τραπεζών της οδού ΣΤαδίου είναι μόνιμοι στοχοι ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τους διαδηλωτές εργαζόμενους και το περιεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες", αναφέρει επίσης η ΟΤΟΕ.

    Η ΟΤΟΕ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να απαιτήσει την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται σε όλες τις τράπεζες και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

    Απάντηση της Marfin

    "Σε της ανακοίνωση η ΟΤΟΕ αφιέρωσε τρεις μόνον γραμμές εναντίον των απάνθρωπων δολοφόνων και όλο το υπόλοιπο κείμενο εναντίον της "κακιάς εργοδοσίας" για δήθεν έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Προφανώς έκανε πραγματογνωμοσύνη, ολοκλήρωσε την δέουσα έρευνα, έβγαλε πόρισμα και προχώρησε σε καταδικαστική απόφαση. Ντροπή!", αναφέρει σε ανακοίνωση της η Marfin Egnatia Bank.

    "Στις ώρες που περνάμε η απέραντη θλίψη εναλλάσσεται με την απέραντη οργή. Είναι πραγματικά ντροπή να μην μας αφήνουν να πενθήσουμε τους συναδέλφους μας", αναφέρει στην ανακοίνωση της τράπεζας.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Η νεκροτομή των τριών θυμάτων ολοκληρώθηκε, και όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης, τα τρία θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Ο άνδρας μόνο φέρει και ελαφρά εγκαύματα, γεγονός που σημαίνει ότι προσπάθησε να περάσει μέσα από τις φλόγες, κατεβαίνοντας το κλιμακοστάσιο, όπου και βρέθηκε νεκρός ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο όροφο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουτσάφτη, διαπιστώθηκε και μακροσκοπικά ότι και οι τρεις έχουν εισπνεύσει τεράστιες ποσότητες καπνού και τοξικών αερίων, αλλά θα γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις που θα είναι και πιο λεπτομερείς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε επίσης ότι η μια από τις γυναίκες ήταν έγκυος στον τρίτο ή τέταρτο μήνα. Οπως έγινε γνωστό από χθες πρόκειται για την Αγγελική Παπαθανασοπούλου που βρέθηκε νεκρή στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου στην προσπάθειά της να σωθεί.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης, οι οποίοι έσπασαν το τζάμι της τράπεζας με σφυριά και στη συνέχεια έριξαν στο εσωτερικό εύφλεκτο υγρό και μολότοφ, εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους και προκαλώντας τον τραγικό θάνατο τριών από αυτούς.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το βίντεο της τράπεζας έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά, αλλά οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν οπτικό υλικό από γύρω και απέναντι καταστήματα, όπου φαίνεται η επίθεση όχι όμως και χαρακτηριστικά των δραστών, λόγω του ότι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

    Για το λόγο αυτό αναζητούνται μάρτυρες που ενδεχομένως έχουν δει τους δράστες πριν από την επίθεση που δεν αποκλείεται να είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπα.

    Οπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική και την αστυνομία, ομάδα νεαρών που ήταν μέσα στην πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, πέταξε βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου 23, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο. Στην τράπεζα εγκλωβίστηκαν συνολικά 8 άτομα.

    Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί πετούσαν πέτρες εναντίον των πυροσβεστών εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους ταραξίες και οι πυροσβέστες μπήκαν στην τράπεζα σβήνοντας τη φωτιά.

    Απεγκλώβισαν αμέσως τέσσερις γυναίκες κι έναν άντρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία, ενώ αυτοί τους είπαν ότι είχαν παγιδευτεί κι άλλοι υπάλληλοι.

    Οι πυροσβέστες ανέβηκαν στους ορόφους και στον τρίτο όροφο, βρήκαν νεκρούς τις δύο γυναίκες και τον έναν άνδρα, οι οποίοι έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς. Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών.

    Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα.

    [06] Απεργίες και συλλαλητήρια

    Διαδήλωση από την ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και αριστερές οργανώσεις πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, έξω από τη Βουλή, την ώρα που ψηφιζόταν επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ.

    Οι διαδηλωτές «περικύκλωσαν» το κτίριο της Βουλής και με πανώ και συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τα οικονομικά μέτρα ζητώντας την απόσυρσή τους. Στα ίδια πανώ υπήρχαν συνθήματα αγανάκτησής για τον άδικο χαμό των τριών τραπεζικών υπαλλήλων.

    Αργότερα επικράτησε ένταση όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών έξω από την Βουλή επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ με μπουκάλια και νεράτζια. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών, ενώ ακολούθησαν επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή της Ερμού και της Ομόνοιας. Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκαν στο Πολυτεχνείο, όπου όμως είχε ήδη συγκεντρωθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία προς τη Βουλή όπου και διαλύθηκε τελικά η κινητοποίηση τους, χωρίς να ενωθούν με τους άλλους διαδηλωτές.

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των τριών υπαλλήλων στο υποκατάστημα της Marfin Egnatia, στην οδό Σταδίου.

    Κλειστά θα μείνουν και σήμερα τα φαρμακεία, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών, ενώ αναμένεται συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του «απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι φαρμακοποιοί από την πολιτεία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Πορείες και στη Θεσσαλονίκη

    Δύο πορείες διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα έγιναν στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά την ψήφιση επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Στην πρώτη συμμετείχαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών, η Πρωτοβουλία Σωματείων, ο ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η πορεία ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Εγνατία και αφού διέσχισε κεντρικούς δρόμους κατευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Στην πλατεία Αγίας Σοφίας ορισμένοι εκ των διαδηλωτών πέταξαν αυγά προς το κτίριο που στεγάζει το προξενείο της Γαλλίας, ενώ κάποιοι από αυτούς μπήκαν σε σούπερ μάρκετ και άρπαξαν προϊόντα χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.

    Η δεύτερη πορεία, την οποία οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και οι διαδηλωτές κινήθηκαν στους δρόμους της κεντρικής αγοράς φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης.

    [07] "Ο λαός αλλάζει τους νόμους"

    «Εμείς δεν πρόκειται να σας συνδράμουμε για να βγει το κεφάλαιο από τα αδιέξοδά του. Για μας, εγγύηση Δημοκρατίας είναι ο λαός, οργανωμένος με πρόγραμμα πάλης, με κατεύθυνση, με αντοχή» τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της επί του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως είπε, τώρα πια το ζήτημα της αλλαγής τάξης στην εξουσία είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα ανεξάρτητα αν υποκειμενικά αυτή τη στιγμή έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις.

    «Ο λαός, με την πλειοψηφία του, μπορεί να αλλάζει τους νόμους. Και πρώτα αλλάζουν οι νόμοι στην κοινωνία και μετά γίνονται νόμοι. Και μην μας φοβίσετε γι' αυτό», απευθύνθηκε προς τις πτέρυγες της Βουλής, λέγοντας πως για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε «έκκληση συστράτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, κατά ΚΚΕ».

    «Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε διδαγμένοι πιο πολύ από ποτέ. Διδασκόμαστε από την προσφορά μας και από τις αδυναμίες μας. Ένα πράγμα δεν πρόκειται να πετύχετε: Να μας στριμώξετε, να μας παρεμποδίσετε στη δράση. Μην σας περνάει από το μυαλό. Και θα γυρίσει μπούμερανγκ. Διότι ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε».

    «Αυτός που θα επιβάλλει την πραγματική δημοκρατία είναι ο λαός, όχι το ΚΚΕ. Ο ορίζοντας είναι ανοιχτός και δεν πρόκειται να μας κάνετε να διστάσουμε ή να δειλιάσουμε».

    Η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε θαρραλέοι» για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

    «Περάσαμε από πολλές συμπληγάδες, παραλίγο να γλιστρήσουμε, τώρα δεν θα μας το συγχωρήσει κανένας να υποκύψουμε σε εκβιασμούς», είπε και πρόσθεσε ότι «η κρίση είναι ζήτημα πολιτικό δεν είναι λογιστικό».

    Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Από πού το βγάζετε αυτό όταν λέτε ότι σε τρία χρόνια θα αναγεννηθεί η Ελλάδα αν κάνει αυτές τις θυσίες».

    Οπως είπε, με βάση την εαρινή έκθεση της ΕΕ, μέχρι το 2011 το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης, θα έχει αυξηθεί κατά 20% και γενικότερα της ΕΕ κατά 22%.

    "Η συμμετοχή της Ελλάδας είναι πολύ μικρή στο χρέος της ευρωζώνης. Πώς, λοιπόν, θα αναγεννηθεί η Ελλάδα; Κι επιπλέον όταν υπάρχει πρόβλεψη ότι στην ευρωζώνη θα είναι κοντά μείον 2% το κόστος των μισθών. Δηλαδή δεν μετέχει το κόστος στα προβλήματα της ευρωζώνης, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Και θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να δεχθεί θυσίες για να ανακάμψει", ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι αν δεν σκύψει το κεφάλι, σε δύο-τρεις μήνες δεν θα έχει το κράτος να πληρώσει συντάξεις.

    «Πόσο είναι το κόστος των μισθών και των συντάξεων; 26 δισ. Πόσο είναι τα κρατικά έξοδα; 15 δισ. Σύνολο, στρογγυλλοποιημένα 42 δισ. Τι προβλέπετε ότι θα εισπράξετε; 54 δισ. Γιατί θα γίνει στάση συντάξεων;» ανέπτυξε τον συλλογισμό της η κυρία Παπαρήγα επαναλαμβάνοντας ότι βασίζεται στην «ταμειακή λογική» της κυβέρνησης.

    «Να πείτε: Θέλουμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με το οποίο θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό, όντως, είναι ένα πολύ λογικό πρόγραμμα», είπε.

    Αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για το πού οφείλεται η κρίση και επίσης ρώτησε: «Ή λέτε συνειδητά ψέματα ή έχετε έναν ανορθολογισμό και προχειρότητα». «Σοβαρά λέτε ότι η κρίση οφείλετε στα λαμόγια και τις μίζες ; Για πρώτη φορά διέρχεται τέτοια κρίση το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα επειδή υπάρχουν λαμόγια παντού;».

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπολείπεστε τόσο, έχετε τέτοιο ανορθολογισμό», είπε και κατέληξε: Σας συμφέρει να τα βάζετε με ορισμένες συνέπειες και όχι με τη βαθύτερη αιτία», συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση και η κρίση έρχεται ύστερα από υπερσυσσώρευση κεφαλαίων.

    [08] "Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας"

    "Για μένα δεν τίθεται θέμα" χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν".

    "Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's έχει υποβαθμίσει τα μακροπρόθεσμα δάνεια της Πορτογαλίας, όπως και της γειτονικής της Ισπανίας, εντείνοντας τους φόβους για διάχυση της ελληνικής κρίσης στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.

    Στο μεταξύ, αμετάβλητο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα.

    Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα είναι μέτρια το 2010, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει εξακολουθεί να είναι "αυξημένη", ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τόνισε ότι "το επίπεδο των βασικών επιτοκίων "εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο".

    [09] Νίκη χωρίς αυτοδυναμία

    Με καταμετρημένες τις ψήφους που κρίνουν τις 550 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον συγκεντρώνει 268 έδρες (ποσοστό 36,6%), το Εργατικό 213 έδρες (28,4%) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 42 έδρες (22,6%)

    Από τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος επωφελούνται οι συντηρητικοί, οι οποίοι ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν στις κάλπες τα υψηλά ποσοστά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα, το Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει έως 305 έδρες, το Εργατικό Κόμμα τουλάχιστον 255 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες περίπου 60 έδρες. Για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή απαιτούνται 326 έδρες.

    Ο Άντριου Χόκινς, πρόεδρος της εταιρίας δημοσκοπήσεων Comres, δήλωσε ότι "το exit poll είναι καλός οδηγός... σαφώς φαίνεται πιο ακριβές τώρα, απ΄ό,τι όταν δόθηκαν τα πρώτα στοιχεία στη δημοσιότητα".

    Το Εργατικό Κόμμα απώλεσε την εντολή διακυβέρνησης, δήλωσε ο ηγέτης των συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον. "Αυτό που θα με καθοδηγήσει τις προσεχείς ώρες θα είναι το εθνικό συμφέρον", τόνισε.

    Εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι το κόμμα θα έχει 305 έδρες, δημιουργείται "βάση για διακυβέρνηση".

    Στο μεταξύ, το κόμμα των Πρασίνων κέρδισε την πρώτη του έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο, στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας.

    Η Κάρολιν Λούκας, αρχηγός του κόμματος και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου για τη Νοτιοανατολική Αγγλία κέρδισε την έδρα του Μπράιτον Παβίλιον που μέχρι σήμερα κατείχε το Εργατικό Κόμμα.

    "Απόψε, ο λαός του Μπράιτον Παβίλιον έγραψε ιστορία εκλέγοντας τον πρώτο Πράσινο βουλευτή της Βρετανίας. Σας ευχαριστώ που βάλατε την πολιτική της ελπίδας πάνω από την πολιτική του φόβου", τόνισε η Λούκας.

    Με καταμετρημένα περίπου τα τρία τέταρτα των ψήφων, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο μικρότερο του 1%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 May 2010 - 6:30:31 UTC