Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μάχη για την ανάπτυξη και τις τιμές"
  • [02] Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
  • [03] Συντριβή αεροσκάφους στη Λιβύη
  • [04] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΤΟΕ
  • [05] Αλλαγές στο "πόθεν έσχες"
  • [06] "Οι παραλίες ανήκουν στο λαό"

  • [01] "Μάχη για την ανάπτυξη και τις τιμές"

    Το μήνυμα του σημερινού άτυπου υπουργικού συμβουλίου είναι ένα: η μάχη τώρα για τη στήριξη των επενδύσεων με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο και απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη μετά το πέρας της, υπό τον πρωθυπουργό, συνεδρίασης του συμβουλίου.

    Η κα Κατσέλη δήλωσε ότι υπάρχει και το μήνυμα της μάχης για τη μείωση των τιμών, έτσι ώστε κάθε μέρα να υπάρχει ένα ευρώ περίσσευμα στην τσέπη του κάθε καταναλωτή, μία μάχη σε δύο μέτωπα, που, όπως είπε η υπουργός, δίνουμε με όλους τους εταίρους μας και στην οποία βάζουμε πλάτη όλοι, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του.

    Ερωτηθείσα γιατί δεν έχουν πέσει οι τιμές, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η Λούκα Κατσέλη είπε πως όταν αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι κατά το ποσοστό που αυξήθηκαν, είναι φυσικό αυτό να φαίνεται στην αγορά, κυρίως στα πετρελαιοειδή με μία αύξηση που είχαμε πάνω από 40%.

    Αυτό που θέλω να τονίσω, συνέχισε η υπουργός, είναι ότι η αγορά απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων και παρά την αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ είχαμε σημαντικές μειώσεις σε πάρα πολλούς τομείς.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε, επιβάλλουμε πρόστιμα, κάνουμε ελέγχους σε καθημερινή βάση και με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε, όπως π.χ. το πάγωμα τιμών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Με τη θέσπιση καθαρών τιμών στα ράφια και με μια σειρά άλλα συνοδευτικά μέτρα βοηθούμε ώστε ο καταναλωτής να αισθάνεται ότι προστατεύεται, πρόσθεσε η υπουργός.

    Ερωτηθείσα τί γίνεται με την ανάπτυξη και γιατί δεν προχωρά, η κα Κατσέλη είπε ότι αυτή δεν γίνεται με μαγικό ραβδί. Για να φαίνονταν σήμερα αποτελέσματα ανάπτυξης έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δύο χρόνια, είπε και τόνισε ότι από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία, δηλαδή το ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπει ανάχωμα στην ύφεση και οι πολίτες να δουν φως στο βάθος του τούνελ σε ένα χρόνο.

    Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων, ακολουθεί το fast track, αμφότερα αφορώντα τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ως το Σεπτέμβριο θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Και στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου.

  • ** Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την κ. Τ. Μπιρμπίλη, επισκέφθηκε την παραλία του Αγίου Κοσμά, όπου γίνονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

    Γ.Παπανδρέου: "Θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα δεκαετιών"

    "Μία είναι η βασική προϋπόθεση για να εξέλθει η χώρα μας από την κρίση, που όλοι μας βιώνουμε: Να δουλέψουμε όλοι μαζί" τόνισε χθες ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής, προσθέτοντας ότι "κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, ας αντιληφθούμε ότι έχουμε σήμερα μια τεράστια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα του παρασιτισμού, της υπανάπτυξης, των μειωμένων ικανοτήτων και της κοινωνικής αδικίας".

    Ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα πληρώνουμε τις κακές νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος και επισήμανε ότι αυτές τις αντιλήψεις τις πληρώνουν όχι μόνο οι έλληνες πολίτες, αλλά και οι δανειστές μας "αρνούνται πια να χρηματοδοτούν για αυτές τις συμπεριφορές, διότι βλέπουν ότι αυτές δεν επιτρέπουν μια οικονομία βιώσιμη και παραγωγική".

    "Το συλλογικό μας συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί μόνο εάν όλοι συναισθανθούμε τις κοινές μας ευθύνες και πρώτη η κυβέρνηση δημιουργώντας ένα σταθερό πλαίσιο ευνομίας και δικαιοσύνης για όλους" είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην δημιουργία του μηχανισμού στήριξης "που το πετύχαμε με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και με όπλο τις θυσίες και την αποφασιστικότητα των ελλήνων πολιτών" και πρόσθεσε ότι "σήμερα μιλάμε σε διαφορετική βάση, από εκείνη που ξεκινήσαμε (καθώς) έκλεισε ο κύκλος μιας μεγάλης μάχης που δώσαμε προκειμένου η Ελλάδα να μην βρεθεί μόνη απέναντι στο πρόβλημά της, στα πελώρια χρέη της αλλά και απέναντι στους κερδοσκόπους".

    "Άνοιξε ο νέος κύκλος μιας μεγάλης μάχης που έχουμε μπροστά μας για να κάνουμε την οικονομία μας, τη χώρα μας βιώσιμη και ανταγωνιστική" επισήμανε στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης "ήταν ένα αναγκαίο μέσο για να σταθούμε στα πόδια μας και πάλι, είναι και μια μορφή άμεσης παρέμβασης στην αγορά, ενώ ως αποτέλεσμα μετά της συμφωνία της χώρας μας με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουμε εξασφαλίσει πια το χρόνο που χρειαζόμαστε, ώστε να κάνουμε πράξη όλες εκείνες τις ανατροπές που χρειάζεται η χώρα μας για να ανασάνει και να ατενίσει το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία".

    "Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές μας δεν είναι μόνο εκείνα που αφορούν στην μείωση των αποδοχών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων, δυστυχώς ως προς αυτή τη σκληρή, τη δύσκολη απόφαση που πήραμε, δεν υπήρχε άλλος δρόμος" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "ήμασταν υποχρεωμένοι να περιορίσουμε με άμεσο τρόπο τις δαπάνες του κράτους, ώστε να μη χρεοκοπήσουμε και να είμαστε σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Αποτρέψαμε το χειρότερο".

    "Στη συντριπτική τους, όμως, πλειοψηφία τα μέτρα που δεσμευτήκαμε να λάβουμε τα επόμενα χρόνια αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, που εδώ και δεκαετίες είχε ανάγκη η χώρα" είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "ακόμα και αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, αυτές οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα είπε ότι μέχρι σήμερα η χώρα κινήθηκε οικονομικά με επίκεντρο την κατανάλωση και όχι την παραγωγή, ενώ "θεωρήσαμε ότι μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για πάντα. Ήταν ένας ιδιότυπος προστατευτισμός απέναντι στις διεθνείς αγορές που όμως δεν προετοίμαζε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια οικονομία".

    "Πολλές επιχειρήσεις "βολεύτηκαν" με το μοντέλο δημοσία έργα - δημόσιες προμήθειες - κρατικές & ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα ελάχιστα να ασχοληθούν με την καινοτομία, με την εξωστρέφεια, με την ανταγωνιστικότητά τους" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "σήμερα αυτό το μοντέλο ανάπτυξης - αν μπορεί κανείς να το ονομάσει μοντέλο - ξόφλησε οριστικά και η χώρα καλείται να στραφεί σε μια βιώσιμη οικονομία".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι καιρός να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, προσθέτοντας ότι "δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης μεγάλο βάρος θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς ναι μεν, συνεχίζουμε και με το ΕΣΠΑ και με τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, όμως τα περιθώρια είναι στενότερα σε σχέση με το παρελθόν".

    "Κατά συνέπεια, δουλειά μας, είναι να εξασφαλίσουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, υποδομές, φορολογική ασφάλεια και σταθερότητα, ευνομία, ώστε να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα, τόσο από τις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και από κεφάλαια που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε από το εξωτερικό και δουλειά των επιχειρήσεων, είναι αφενός να αδράξουν την ευκαιρία που εμείς θα τους εξασφαλίσουμε, αλλά και να ξεκινήσουν να επενδύουν όχι μόνο με το κέρδος ως αυτοσκοπό, αλλά και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι στην κοινωνία δεν μπορούν να διευρύνονται οι ανισότητες, αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης ότι "ως κοινωνία θα μοιράζουμε τον πλούτο με βάση την αξία του καθενός μας και όχι τις σχέσεις του με την εξουσία ή το θράσος του να παραβιάζει τον νόμο" και τόνισε ότι "όταν ζητάς σε κάποιον να κάνει θυσίες, έστω και πρόσκαιρες, έστω και αν είναι με το μάτι προσηλωμένο σε ένα καλύτερο αύριο πρέπει να είσαι αξιόπιστος συνομιλητής".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται και υπογράμμισε μετ' επιτάσεως ότι "η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και αυτή που θα διογκωθεί πριν λυθεί είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους, καθώς το κράτος στέρεψε από προσλήψεις".

    "Αν δεν υπάρξει ένας υγιής ιδιωτικός τομέας, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας δεν θα βρίσκουν δουλειά" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "σαν πολιτικός και σοσιαλιστής πολιτικός, σαν πατέρας αλλά και σαν πολίτης μιας κοινωνίας που πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες της, σας διαβεβαιώνω ότι τίποτα δεν με προσβάλει περισσότερο από έναν νέο με ιδέες και όρεξη να μην μπορεί να βρει δουλειά. Ή να μην μπορεί να ασκήσει την επιχειρηματικότητά του με δικιά του πρωτοβουλία".

    "Και βέβαια, ακριβώς για να προστατεύσουμε τους νέους από την ανεργία, ακριβώς για να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θεσπίσαμε τα προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών - εργαζομένων" είπε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "είναι μια ρύθμιση που μαζί με την πρόβλεψη του νέου φορολογικού νόμου για τη χαμηλότερη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται, θα δημιουργήσει σοβαρά κίνητρα για όλες τις υγιείς επιχειρήσεις, ώστε να κάνουν άνοιγμα στην καινοτομία, σε ξένες αγορές, στην αναβάθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και βέβαια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας". Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δουλειά μας είναι να επιδιώξουμε επενδύσεις και να διαμορφώσουμε και περιβάλλον ώστε αυτές να μείνουν. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επαφές με επιχειρηματίες της διασποράς καθώς και Άραβες επιχειρηματίες, αλλά και επιχειρηματίες από τη Βραζιλία και τη Ρωσία, ενώ πάνω από εκατό επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για ελληνοτουρκικές κοινοπραξίες, προσθέτοντας ότι αυτό εμπεδώνει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί όσο το δυνατόν πιό γρήγορα τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της χώρας, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της "Πράσινης Ανάπτυξης" καθώς και στην αξιολόγηση μαζί με το Συμβούλιο της Επικρατείας των θεμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

    "Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, θα προχωρήσουμε μέσα σε λίγους μήνες σε ανατροπές που δεν έγιναν στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Προσωπικά σας εγγυώμαι ότι θα δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μια δυνατή και βιώσιμη οικονομία. Ζητώ και από εσάς να κάνετε το ίδιο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά κομμάτια της οικονομίας μας και γι' αυτό σας ζητώ να συνταχθείτε μαζί μας σ' αυτή την εθνική προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της προοπτικής, μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στις 14 και 14 Μαΐου, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Α. Κούρκουλας μιλάει για τις ελληνοτουργικές σχέσεις με πολιτικούς και επιφανείς παράγοντες της γείτονος χώρας.

    Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οδήγησε σε μία αυθόρμητη εκδήλωση συμπαράστασης από την τουρκική κυβέρνηση και την κοινή γνώμη. "Στην Τουρκία έχουμε μια παροιμία: "αν καίγεται το σπίτι του γείτονα και δεν κάνεις τίποτα, θα καεί και το δικό σου", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς.

    "Το πρόβλημα της Ελλάδας θα γίνει τελικά και πρόβλημα της Τουρκίας. Η ευημερία της Ελλάδας θα βοηθήσει τελικά στην ευημερία της Τουρκίας. Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν μας κάνουν ευτυχισμένους. Τα προβλήματα της Ελλάδας θα αρχίσουν να ενοχλούν και εμάς", μας λέει.

    "Δεν θα θέλαμε να δούμε το γείτονα μας, την χώρα που έχουμε τα περισσότερα κοινά από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, στην κουλτούρα, στην μουσική, στον τρόπο ζωής, στον τρόπο που περνάμε τον ελεύθερο μας χρόνο, την πιο κοντινή μας χώρα στην Ευρώπη, το κλαμπ που τόσο σκληρά προσπαθούμε να ενταχθούμε, να έχει δυσκολίες", λέει.

    Ο Σαλίχ Μεμετζάν, διάσημος σκιτσογράφος στην εφημερίδα Σαμπάχ (SABAH), που δίνει καθημερινά το σφυγμό της κοινής γνώμης, μας λέει χαρακτηριστικά: "Είχαμε την ίδια εμπειρία πριν 9 χρόνια. Ήταν άσχημα. Προσωπικά, δούλευα για τη Σαμπάχ και, εξαιτίας της κρίσης, δεν πληρώθηκα για πολλούς μήνες. Ύστερα ήλθε η υποτίμηση του νομίσματος και η κατάσταση έγινε πολύ άσχημη, τόσο που νομίζαμε ότι δε θα περάσει ποτέ αλλά πέρασε και μάλιστα γρήγορα".

    "Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να λάβετε μέτρα, να θυμώσετε αλλά να είστε αισιόδοξοι".

    Το σκίτσο του Σαλίχ με το Δία να κοιτά την Αθήνα από τα σύννεφα του Ολύμπου και να φωνάζει "Θεέ μου" συνοψίζει καλύτερα την εξήγηση που μας δίνει με λόγια. Όπως και την πεποίθηση ότι η κρίση είναι πάντα μια ιστορική ευκαιρία.

    Η κρίση ενδέχεται ωστόσο να επηρεάσει θετικά τα ελληνοτουρκικά, λέει ο κ. Χάρις Τζήμητρας, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ευρωπαϊκών σχέσεων του πανεπιστημίου Μπιλγκί (BILGI) και του Διευθυντή του Κέντρου Ελληνοτουρκικών Σπουδών.

    "Τα πράγματα είναι τόσο πολύ σοβαρά ώστε πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες. Οι δύο χώρες πρέπει να ξανασκεφτούν που στέκονται", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Το έχουμε ξαναδεί αυτό, το έχουμε ξαναδεί την περίοδο του 1999 όταν τα τραγικά συμβάντα και στις δύο πλευρές με τους σεισμούς επέτρεψαν στις πολιτικές ελίτ να κερδίσουν την εσωτερική νομιμοποίηση για την πράξη της επαναπροσέγγισης", λέει.

    "Ίσως και πάλι η κρίση θα λειτουργήσει ως καταλύτης", σημειώνει ο κ. Τζήμητρας.

    Τουρκία: Νέοι στόχοι στην εξωτερική πολιτική

    «Η Τουρκία, δεν αντιμετωπίζει πλέον το Αιγαίο, την Ελλάδα ως "απειλή", ασχολείται περισσότερο με το Κουρδικό θέμα, τη Μέση Ανατολή, τα θέματα στον Καύκασο, την Αρμενία», λέει ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ που παρακολουθεί επί χρόνια την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    «Το θέμα του Αιγαίου και της Κύπρου δεν έχουν πια την καθοριστική σημασία που είχαν παλαιοτέρα», λέει. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει την άποψη ότι «διατηρούμε τις θέσεις μας, αλλά συνεχίζουμε τη ζωή μας», λέει ο κ. Μπιράντ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα τονίζει ότι η αλλαγή αυτή εγγράφεται στα πλαίσια της νέας αντίληψης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

    «Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o καθηγητής διεθνών σχέσεων, κ. Μενσούρ Ακγκιούν σύμβουλος διεθνών σχέσεων του σεβαστού στην Τουρκία Ινστιτούτου TESEV.

    H αλλαγή αυτή, που στοχεύει στα μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, έχει αρχίσει να εμπεδώνεται το 2002 με την εκλογή του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης. «Η επερχόμενη επίσκεψη (στην Αθήνα) του Τούρκου πρωθυπουργού αντανακλά αυτή την αλλαγή», τονίζει ο κ. Ακγκιούν.

    Κατά παράδοξο, ωστόσο, τρόπο, οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν χάνουν την σημασία τους, ούτε στη νέα αντίληψη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πάντα από την Άγκυρα ως σημαντικός στρατηγικός εταίρος στη νέα πολιτική που ασκεί η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και τον Καύκασο, πεδία όπου παλαιότερα εκδηλώνονταν έντονος ανταγωνισμός.

    «Από την Αλβανία έως την Αρμενία υπάρχει χώρος για την συνεργασία με την Ελλάδα», λέει ο κ. Ακγκιούν. «Στα Βαλκάνια, σημειώνεται μια εντυπωσιακή αλλαγή», προσθέτει. «Ενώ επί τριάντα και πλέον χρόνια η Τουρκία προσπαθούσε να περιορίσει την Ελλάδα στο χώρο των Βαλκανίων και προχωρούσε σε συμμαχίες με κράτη και -περισσότερο- χρησιμοποιούσε το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως στην Αλβανία, στην Βοσνία κτλ. για να περιορίσει την Ελλάδα, αυτό άλλαξε τώρα εντελώς». «Αυτό που έχει σημασία για την Τουρκία είναι η σταθερότητα της περιοχής. Υπάρχει πλέον ένα κοινό όραμα (με την Ελλάδα) στα Βαλκάνια», λέει ο Ακγκιούν . «Ο στόχος δεν είναι ο περιορισμός της Ελλάδας, αλλά αντίθετα η συνεργασία με την Ελλάδα για να λυθούν τα προβλήματα».

    Οι αλλαγές επεκτείνονται και στη Μέση Ανατολή, με θεαματική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ, αλλαγή που επιχειρήθηκε να λοιδορηθεί ως «νεοοθωμανισμός», από τις ομάδες συμφερόντων που στοιχίζονταν πίσω από την προηγούμενη πολιτική της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των Τούρκων στρατιωτικών και του Ισραήλ.

    «Δεν έχει καμία σχέση με τον οθωμανισμό, πρόκειται για την πολιτική που στοχεύει στην σταθερότητα της περιοχής, μια περιοχή που αφορά την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα», λέει ο κ. Ακγκιούν και προσθέτει ότι είναι για το καλό όλων των συμβαλλόμενων μερών.

    «Η Τουρκία μεσολαβεί στις σχέσεις Σύριας-Ισραήλ, όχι για να αποκτήσει περισσότερη επιρροή στην περιοχή αλλά χάριν της σταθερότητας», λέει.

    -

    [03] Συντριβή αεροσκάφους στη Λιβύη

    Συνολικά 104 άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος τύπου Airbus 330-200 της λιβυκής αεροπορικής εταιρείας Al Afriqiyah που συνετρίβη σήμερα το πρωί κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, προερχόμενο από το Γιοχάνεσμπουργκ. Μοναδικός επιζών ένα αγόρι ολλανδικής υπηκοότητας.

    "Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι νεκροί, με εξαίρεση ένα παιδί... 93 επιβάτες και 11 μέλη του πλήρωματος επέβαιναν στο αεροσκάφος", δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του λιβυκού αεροδρομίου, που νωρίτερα είχε κάνει λόγο για 94 επιβάτες.

    "Αποκλείουμε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η συντριβή να είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης, Μοχάμεντ Ζιντάν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

    Στο αεροσκάφος επέβαιναν 22 Λίβυοι, μεταξύ των οποίων και το πλήρωμα, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες ήταν διαφόρων εθνικοτήτων, στην πλειοψηφία του Ολλανδοί.

    Η Ολλανδική Ομοσπονδία Τουρισμού (ANWB), ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 61 Ολλανδοί, επιβεβαιώνοντας ότι ένας μικρός Ολλανδός είναι ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος.

    Νωρίτερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε είχε αναφέρει ότι "πολλές δεκάδες" Ολλανδοί σκοτώθηκαν στο δυστύχημα και ανακοίνωσε ότι ομάδα κρίσης συνεστήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Το δυστύχημα συνέβη στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας), ενώ σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου το αεροσκάφος "εξερράγη κατά την προσγείωση και έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά".

    Η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Airbus 330-200 και δήλωσε ότι "θα παράσχει πλήρη τεχνική βοήθεια στις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος".

    [04] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΤΟΕ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΟΤΟΕ, το απόγευμα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της χώρας με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου συνεχίζουν τον αγώνα και την αντίθεσή τους στο πακέτο των άδικων και σκληρών οικονομικών και αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας (Ευρ. Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ. ).

    Επίσης, σήμερα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν νέα πανελλαδική απεργία στις 20 Μαΐου.

    Σε ανακοίνωσή της για το σημερινό συλλαλητήριο η ΟΤΟΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους "στις τράπεζες να παρευρεθούν και να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των οικονομικών μέτρων και του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε".

    Η ΟΤΟΕ καλεί επίσης τις διοικήσεις των τραπεζών "να σταματήσουν οι κάθε μορφής πιέσεις και εκβιασμοί στους εργαζόμενους να μην απεργούν τις μέρες που έχουν προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις". Επίσης τις καλεί να "δώσουν πάγια εντολή στις διευθύνσεις των τραπεζικών καταστημάτων που βρίσκονται σε όλη τη διαδρομή, που ακολουθούν κάθε φορά οι πορείες και διαδηλώσεις, οι τράπεζες να παραμένουν κλειστές, χωρίς την παρουσία σε αυτές εργαζομένων και συναλλασσόμενου κοινού.

    [05] Αλλαγές στο "πόθεν έσχες"

    Αλλαγές στο πόθες έσχες ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δήμευση περιουσίας πολιτικών προσώπων που υποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, ενώ οι πολιτικοί θα χάνουν τα αξιώματά τους αν αποκρύπτουν την περιουσία τους ή συμμετέχουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρίες.

    «Δραστικές μεταβολές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική» υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, εμφανιζόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα.

    Σύμφωνα με τον κο Καστανίδη, η κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί την επόμενη Τρίτη, την ανάθεση του ελέγχου του πόθεν έσχες των κοινοβουλευτικών σε Επιτροπή της οποίας η πλειοψηφία δεν θα είναι βουλευτές, αλλά δικαστικοί. Σε ό,τι αφορά τα μη κοινοβουλευτικά δε, πρόσωπα, (ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, δικαστικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι οικονομικών κομμάτων, δημοσιογράφοι κ.ά.) η ευθύνη θα ανατεθεί στην Αρχή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, αντί της Επιτροπής του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία ουσιαστικά, αδυνατούσε να διενεργήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

    Στο νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, επίσης, θα περιγράφονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων - ενώ αναμένεται να επιμηκυνθεί και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, εφόσον αυτός θα μετρά από την στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα του αδικήματος και όχι από την τέλεσή του.

    «Θα ζητήσουμε αύριο κανόνες διαφάνειας για τους πολίτες, αλλά ζητούμε πρώτα σήμερα, κανόνες διαφάνειας για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, όπως είναι η δήμευση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και των αξιωματούχων που αποκρύπτουν περιουσιακά τους στοιχεία στην δήλωση του «πόθεν έσχες», όπως είναι η έκπτωση από το αξίωμά τους αν συμμετάχουν σε εξωχώριες εταιρείες και, όπως είναι βεβαίως, η ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με την Δικαιοσύνη για να αποκαλύψουν πράξεις διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως και υψηλά ιστάμενων κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εγκαθιστούμε τέτοιους κανόνες διαφάνειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    [06] "Οι παραλίες ανήκουν στο λαό"

    Στην απόδοση, άμεσα, τριών παραλιών στους κατοίκους των Αθηνών στοχεύει η έναρξη των εργασιών διάνοιξης παραλιακού μετώπου συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων με τη σημερινή κατεδάφιση του πρώην νυκτερινού κέντρου "Φαντασία" στον Αγ. Κοσμά, παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

    "Αποδίδονται στους πολίτες της Αθήνας 2 χιλιόμετρα ώστε σε δεκαπέντε μέρες να πηγαίνουν σε τρεις όμορφες παραλίες - τις οποίες κι εγώ τώρα ανακάλυψα γιατί ήταν περιφραγμένες - και μόνοι τους ή με τις οικογένειές τους να κάνουν μπάνιο χωρίς να πληρώνουν κανένα εισιτήριο", δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ.

    Η διάνοιξη του θαλάσσιου μετώπου θα γίνει σε δύο στάδια, από το πρώην νυκτερινό κέντρο Φαντασία μέχρι το Ακρωτήρι και, στη συνέχεια, από το Ακρωτήρι μέχρι τον Ιππόκαμπο. Η διάνοιξη αφορά την αφαίρεση όλων των εμποδίων (κάγκελα, συρματοπλέγματα και τσιμέντινοι όγκοι που από την παραλία μπαίνουν στη θάλασσα). Στο υπουργείο, επιτροπές μελετούν τη μικρής κλίμακας ανάπλαση της περιοχής για την οποία έχει προβλεφθεί κονδύλι ενώ μεγάλο μέρος της διαχείρισης και καθαριότητας της παραλίας θα αναλάβουν οι δήμοι. "Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, που είναι στη Γλυφάδα", πρόσθεσε η Τ. Μπιρμπίλη.

    Η υπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή ενέργεια έρχεται να απαντήσει στην προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για απόδοση του παραλιακού μετώπου στους κατοίκους και διευκρίνισε ότι το ΥΠΕΚΑ προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των αυθαίρετων χρήσεων στην περιοχή, επιλέγοντας την οδό της δράσης αντί της οδού των εξαγγελιών.

    Η Τ. Μπιρμπίλη υπενθύμισε ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων απαιτεούνται συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα κατεδάφισης, πολλά από τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης για την οποία υπάρχουν μισθωτήρια ή συμβόλαια, η υπουργός αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα περιπεπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή: "υπάρχει χώρος που ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, άλλος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, άλλος στα Ολυμπιακά Ακίνητα, άλλος στα Τουριστικά Ακίνητα".

    Υπενθύμισε την ύπαρξη προεδρικού διατάγματος, υπογεγραμμένου από την Βάσω Παπανδρέου το 2004, το οποίο παραμένει εδώ και έξι χρόνια ανενεργό, καθώς η προβλεπόμενη από αυτό επιτροπή, στην οποία θα εμπλακούν πολλοί φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος, δεν λειτούργησε ποτέ. Στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης αυτής της επιτροπής συνεργάζεται αυτή την περίοδο το ΥΠΕΚΑ με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, είπε η υπουργός,

    Σε ερώτηση, τέλος, για το κατά πόσον θα προχωρήσει σε κατεδάφιση του Ακρωτηρίου, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση να κλείσει, η υπουργός είπε ότι "όλες αυτές οι κτήσεις ελέγχονται από τον Περιφερειάρχη Αττικής ώστε να ασκηθούν τα νόμιμα μέσα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 May 2010 - 14:30:37 UTC