Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα"
  • [02] Προτάσεις της ΕΕ για τη δημοσιονομική εποπτεία
  • [03] H ατζέντα της ημέρας
  • [04] Απεργία στις 20 Μαΐου

  • [01] "Θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα"

    Τη Λαμία θα επισκεφθεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση με ΟΚΕ Φθιώτιδας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον χώρο της 44ης Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας. Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί αύριο, Πέμπτη 13 Μαΐου, τη Λαμία.

    Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συζήτησε το θέμα της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

    Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώθηκε κυρίως μετά την ένταξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και όπως φαίνεται αυτή η ένταξη έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα σιγουριάς και σταθερότητας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα μας είναι προστατευμένη, καθώς έχει τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ένας αναπτυξιακός νόμος δεν είναι πανάκεια, αλλά απλώς ένα μέρος της όλης προσπάθειας η οποία θα πρέπει να κατατείνει στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου βιώσιμου και ανταγωνιστικού.

    Η ευκαιρία που έχει η Ελλάδα αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να αξιοποιηθεί με δύο τρόπους: Πρώτα πρέπει να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, με την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως εκείνες που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, πρέπει να μπουν όροι που θα βοηθήσουν τη χώρα, ώστε να έρθουν οι επενδύσεις εκείνες που θα δώσουν μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο, όπως είπε, είναι πάντα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία θα κάνει κάθε τι ώστε να υποστηρίξει τα πιο αδύναμα στρώματα και γι΄αυτό θα εφαρμοστούν διάφορα προγράμματα και θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας το οποίο ακούγεται, όπως είπε, καθημερινά και έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα το οποίο εντείνεται.

    Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος και όχι μέρος του, αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει να αποδειχθεί.

    Και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός θα βλέπει καθημερινά ότι η δικαιοσύνη υπάρχει και παίρνει σάρκα και οστά, σε ό,τι έχει σχέση με υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται πλέον με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο.

    Αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, όπως ανέφερε, τελεί σε αιχμαλωσία από κάποια συμφέροντα, τα οποία είναι πολλές φορές ισχυρά.

    Αυτό που απαιτείται, είπε, είναι η ενδυνάμωση του πολιτικού συστήματος, η διάκριση των εξουσιών, η διαφάνεια, το επιτελικό κράτος, η συστηματική λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και η προστασία του πολίτη και των δικαιωμάτων του.

    Στις θεσμικές αλλαγές ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε και το σχέδιο "Καλλικράτης", για την πορεία του οποίου ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

    Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για επιτυχία της χώρας, η οποία θα μπορέσει έτσι να διαμορφώσει ένα κλίμα σχετικής ηρεμίας και να έχει την απαιτούμενη προστασία.

    Χαρακτήρισε πολιτικό κεφάλαιο την ένταξη και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια αποδόμησης αυτής της επιτυχίας, η οποία, οπως τόνισε, αποτελεί μία κατάκτηση.

    Γιατί, όπως υπογράμμισε, ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι οι αγορές δεν θα μας άφηναν ήσυχους, καθώς ακόμα χτυπάνε το ευρώ.

    Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση άργησε να αντιδράσει αλλά σε σχέση με το παρελθόν πήρε πολύ γρήγορα την απόφαση για τη δημιουργία του μηχανισμού, ο οποίος - είπε - είναι προσωρινός και θα ισχύσει για τρία χρονια.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, ήδη έχουν τεθεί τα θεμέλια για να υπάρξουν σοβαρότερες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι οποίες θα αφορούν κυρίως στον οικονομικό συντονισμό της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Επίσης τόνισε οτι θα χρειαστεί η κυβέρνηση να συνεχίσει τον αγώνα, κάτι που θα κάνει και ο ίδιος και ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, διότι, όπως ανέφερε, έχει γίνει συνείδηση ότι η ρύθμιση των αγορών και η αντιμετώπιση των κερδοσκόπων είναι ζωτικά ζητήματα για την οικονομία σε διεθνές επίπεδο.

    Από δω και πέρα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μετά την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση θα κριθεί στα υπόλοιπα, καθώς οι πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αποδέχονται τα μέτρα όσο και αν είναι δυσάρεστα, τονίζοντας, όμως, ότι η αποδοχή των πολιτών τελεί υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει σε άλλους τομείς.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει πριν από όλα να πετύχει το ιδιο το πρόγραμμα σταθεροποίησης και να συνεχιστούν και να εμβαθύνουν οι αλλαγές οι οποίες βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων.

    Μεταξύ των δυσκολιών που υπάρχουν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ο οποίος, όπως τόνισε, χρειάζεται μπαι πας.

    Πρέπει, τόνισε επίσης, να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ και να δούμε πως θα εξοικονομηθούν πόροι και πώς θα χτυπηθεί η σπατάλη και η διαφθορά.

    Εχουμε πάρει, πρόσθεσε, σημαντικά μέτρα, αλλά επισήμανε ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα.

    Η υπουργός Οικονομίας

    Το μήνυμα του άτυπου υπουργικού συμβουλίου είναι ένα: η μάχη τώρα για τη στήριξη των επενδύσεων με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο και απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη μετά το πέρας της, υπό τον πρωθυπουργό, συνεδρίασης του συμβουλίου.

    Η κα Κατσέλη δήλωσε ότι υπάρχει και το μήνυμα της μάχης για τη μείωση των τιμών, έτσι ώστε κάθε μέρα να υπάρχει ένα ευρώ περίσσευμα στην τσέπη του κάθε καταναλωτή, μία μάχη σε δύο μέτωπα, που, όπως είπε η υπουργός, δίνουμε με όλους τους εταίρους μας και στην οποία βάζουμε πλάτη όλοι, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του.

    Ερωτηθείσα γιατί δεν έχουν πέσει οι τιμές, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η Λούκα Κατσέλη είπε πως όταν αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι κατά το ποσοστό που αυξήθηκαν, είναι φυσικό αυτό να φαίνεται στην αγορά, κυρίως στα πετρελαιοειδή με μία αύξηση που είχαμε πάνω από 40%.

    Αυτό που θέλω να τονίσω, συνέχισε η υπουργός, είναι ότι η αγορά απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων και παρά την αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ είχαμε σημαντικές μειώσεις σε πάρα πολλούς τομείς.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε, επιβάλλουμε πρόστιμα, κάνουμε ελέγχους σε καθημερινή βάση και με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε, όπως π.χ. το πάγωμα τιμών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Με τη θέσπιση καθαρών τιμών στα ράφια και με μια σειρά άλλα συνοδευτικά μέτρα βοηθούμε ώστε ο καταναλωτής να αισθάνεται ότι προστατεύεται, πρόσθεσε η υπουργός.

    Ερωτηθείσα τί γίνεται με την ανάπτυξη και γιατί δεν προχωρά, η κα Κατσέλη είπε ότι αυτή δεν γίνεται με μαγικό ραβδί. Για να φαίνονταν σήμερα αποτελέσματα ανάπτυξης έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δύο χρόνια, είπε και τόνισε ότι από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία, δηλαδή το ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπει ανάχωμα στην ύφεση και οι πολίτες να δουν φως στο βάθος του τούνελ σε ένα χρόνο.

    Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων, ακολουθεί το fast track, αμφότερα αφορώντα τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ως το Σεπτέμβριο θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Και στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου.

    [02] Προτάσεις της ΕΕ για τη δημοσιονομική εποπτεία

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στενότερη δημοσιονομική εποπτεία των κρατών μελών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, τόνισαν ότι στο μέλλον, η παροχή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα εξαρτάται από το βαθμό τήρησης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Χωρίς κυρώσεις δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπιστία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο.

    Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των αποφάσεων που έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα οι 16 ηγέτες των χωρών του ευρώ, προτείνει την αυστηρότερη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και την καθιέρωση μιας νέας οικονομικής διακυβέρνησης, υπό την έννοια ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί των χωρών του ευρώ θα πρέπει πριν ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια, να έχουν την έγκριση και του Συμβουλίου Eurogroup.

    «Σε αυτήν την κρίση διαπιστώσαμε ότι οι αποφάσεις μιας χώρας, ακόμα και αν αυτή εκπροσωπεί μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στα άλλα κράτη του ευρώ», ανέφερε ο Ζ. Μπαρόζο. Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «η οικονομική πολιτική ενός κράτους μέλους δεν είναι αποκλειστικά θέμα εθνικού συμφέροντος αλλά κοινού συμφέροντος, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.», διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι οι εξουσίες των εθνικών κοινοβουλίων παραμένουν ακέραιες. «Αυτός είναι ο πυρήνας της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης. Δεν μπορούμε να έχουμε νομισματική ένωση αν δεν υπάρχει οικονομική ένωση. Τα κράτη μέλη που δεν θέλουν οικονομική Ένωση, ας ξεχάσουν τη νομισματική Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο.

    Σχετικά με την επιβολή κυρώσεων που προτείνει η Επιτροπή στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Ζ Μπαρόζο τόνισε ότι επιδίωξη της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένα κίνητρο συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει την αναστολή των πόρων του Ταμείου Συνοχής, σε περίπτωση που μία χώρα κατ? επανάληψη παραβιάζει τις υποχρεώσεις της. Ο Ζ. Μπαρόζο, τόνισε ότι η Επιτροπή προτείνει να εφαρμοστούν κυρώσεις που δεν θα καλύπτουν μόνο τις χώρες Συνοχής (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία), αλλά όλα τα κράτη του ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη ταχύτερη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις χώρες του ευρώ. Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη να υπάρξει πτωτική τάση στα επίπεδα του δημόσιου χρέους των κρατών μελών, τονίζοντας ότι στο παρελθόν, η ευρωζώνη δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή στο επίπεδο του χρέους. «Θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας στα επίπεδα του χρέους που ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ», ανέφερε ο Όλι Ρεν και συνέχισε λέγοντας ότι «όταν μια χώρα έχει επίπεδο χρέους που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, είναι βασικό, το έλλειμμα να είναι απλώς κάτω από 3%, αλλά να έχει μία τέτοια πτωτική κλίση, ώστε να επιτρέψει τη μείωση του δημοσίου χρέους στη χώρα».

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο παρουσίασε στο κοινοβούλιο τα συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο 2010 και το πάγωμά τους κατά το 2011, την κατάργηση από το 2011 του επιδόματος γεννήσεως ύψους 2.500 ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησής του και εγκρίθηκε το 2007 για την ενίσχυση της γεννητικότητας, ενώ σημείωσε ότι η ανάπτυξη στην Ισπανία το 2011 θα είναι χαμηλότερη από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης που την τοποθετούσε στο 1,8%.

    Προτάσεις Επιτροπής

    Την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ με έμφαση στον αυξημένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών αλλά και στη στενότερη δημοσιονομική εποπτεία πρότεινε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο υπουργών.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, στόχος της πρότασης είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η μεγαλύτερη εποπτεία των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η Επιτροπή εισηγείται ακόμη να ευθυγραμμίζονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών με το γενικότερο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής καθιερώνοντας ένα «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» μέσα στο οποίο τα κράτη μέλη θα συντονίζονται έγκαιρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της προετοιμασίας των εθνικών προϋπολογισμών τους και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, μεσομακροπρόθεσμα η Επιτροπή προτίθεται να υιοθετήσει πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων.

    Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της πρότασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο έχουν ως εξής :

    -ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ενίσχυση της προληπτικής διάστασης στη διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας, κυρίως όταν η οικονομική συγκυρία είναι θετική, θα πρέπει να αποτελέσει βασικό τμήμα του αυξημένου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών. Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα του δημοσίου χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Σύμφωνα ακόμη με την Επιτροπή, απαιτείται η πιο αυστηρή χρήση των πόρων των κοινοτικού προϋπολογισμού- με πιθανή αναστολή των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής- για τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Παράλληλα θα δίνονται κίνητρα για τις χώρες που εφαρμόζουν τους κανόνες ώστε σε γενικές γραμμές να ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη να πετυχαίνουν τους κοινά συμφωνημένους στόχους σε ότι αφορά τη δημοσιονομική βιωσιμότητα .

    ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Η Επιτροπή σημειώνει ότι εκτός από την αυξημένη δημοσιονομική εποπτεία θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής εποπτείας για την πρόληψη ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα και γενικότερα στα μακροοικονομικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτείνει να αναβαθμιστεί το επίπεδο εξέτασης των μακροοικονομικών ανισορροπιών, διαδικασία η οποία σήμερα εφαρμόζεται από το Eurogroup, σε ένα δομημένο πλαίσιο επιτήρησης κάνοντας χρήση του άρθρου 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Στόχος είναι να παρακολουθούνται οι επιδόσεις των κρατών μελών και να αποφεύγονται, όπως ανέφερε ο Ολι Ρεν κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, περιπτώσεις όπως αυτή της ελληνικής οικονομίας που εμφανίζει ανταγωνιστικότητα που αναλογεί στο ένα τέταρτο του μέσου κοινοτικού όρου.

    «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

    Η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρχει έγκαιρος συντονισμός σε κοινοτικό επίπεδο κατά την προετοιμασία από τα κράτη μέλη των προϋπολογισμών τους και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έγκαιρη καθοδήγηση στις αρχές κάθε έτους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν στα κράτη μέλη θα διευκολύνει την κατάλληλη προετοιμασία των εθνικών προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Για αυτούς τους λόγους η Επιτροπή προτείνει να υπάρχει μια συγχρονισμένη σε κοινοτικό επίπεδο αξιολόγηση αλλά και ένας συντονισμός τόσο για τις δημοσιονομικές όσο και για τις διαρθρωτικές πολιτικές ώστε τα κράτη μέλη να ακολουθούν κοινούς στόχους και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο από ότι σήμερα. Προτείνεται η εφαρμογή του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» να αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2011.

    ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ξεκάθαρες και αξιόπιστες διαδικασίες για την παροχή οικονομικής στήριξης στις χώρες μέλη της ευρωζώνης για να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες δυσκολίες είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη μεσομακροπρόθεσμα.

    Μέρκελ: Ανεπαρκή τα μέτρα

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη σήμερα στην προτροπή από την Επιτροπή των Βρυξελλών προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ένωσης, "για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία", τόνισε ότι "αποτελεί βήμα σπουδαίο, στη σωστή κατεύθυνση", εκτιμώντας πάντως ότι τα προτεινόμενα σχετικώς μέτρα "είναι ανεπαρκή".

    Η καγκελάριος Μέρκελ, που έκανε αυτήν την επισήμανση στο περιθώριο των επίσημων συνομιλιών της με τον Μολδαβό πρωθυπουργό, Βλαντ Φιλάτ, έκρινε εξάλλου ότι δεδομένης της αδυναμίας άμεσης τροπολογίας στο κοινοτικό δίκαιο, "η Επιτροπή (των Βρυξελλών) έκαμε ό,τι της ήταν δυνατόν" στο θέμα αυτό.

    Η ίδια "δεν βρήκε σοκαριστικό νέο" το ότι η Επιτροπή επιφυλάχθηκε να εξετάζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς των μελών της Ένωσης, "πριν αυτοί εξεταστούν από τα εθνικά κοινοβούλια". "Σήμερα πλέον ούτως ή άλλως ένας κρατικός προϋπολογισμός δεν περιέχει τίποτε το μυστικό", σχολίασε. "Με όλα αυτά, ότι δηλαδή σε πρώιμο χρονικό στάδιο η Επιτροπή μπορεί να σχολιάσει δημόσια, δεν αμφισβητείται καμία κοινοβουλευτική αρμοδιότητα", πρόσθεσε.

    "Προκειμένου να αποκτήσουμε ένα αληθινά αποτελεσματικό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα πρέπει να διαβουλευτούμε εντατικά και να προβούμε σε μεταρρυθμίσεις κάποιων Συνθηκών" που διέπουν τη λειτουργία της ΕΕ, δήλωσε καταλήγοντας η Γερμανίδα καγκελάριος.

    Τρισέ: Δεν έχει αλλάξει η νομισματική πολιτική

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "δεν έχει αλλάξει νομισματική πολιτική, δεν έχει αρχίσει να τυπώνει χρήμα", δήλωσε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

    Στην πράξη "τα χρήματα που θα δώσουμε, θα επιστραφούν", εξήγησε σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, από την Τράπεζα .

    Αυτή η πρακτική εμπεριέχει πληθωριστικό κίνδυνο, διότι η αγορά ομολόγων αυξάνει την ποσότητα του χρήματος που βρίσκεται στην κυκλοφορία. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . "Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", είπε.

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες οι οποίες ελήφθησαν το σαββατοκύριακο και κυρίως στην απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία μέχρι στιγμής είχε αποκλεισθεί από την ΕΚΤ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι πρέπει "να γνωρίζουμε να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών" και δικαιολόγησε την άνευ προηγουμένου αυτή απόφαση στην ιστορία της ΕΚΤ με βάση "τη σοβαρότητα της κρίσης".

    Υιοθετώντας καθησυχαστικό τόνο ως προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο ετέθη σε δοκιμασία από την ελληνική οικονομική κρίση και τον κίνδυνο μετάδοσής της σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΚΤΕ δήλωσε: "Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ". Πρόσθεσε ωστόσο ότι "πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση της πολιτικής που εφαρμόζεται από τον ένα και τον άλλο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Είναι κεφαλαιώδες".

    Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσπισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να τεθεί τέλος στην κρίση εμπιστοσύνης που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης. Πρακτικά, αγοράζοντας στη δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες, η ΕΚΤ θέτει φραγμό στην κερδοσκοπία και επιτρέπει στα κράτη αυτά να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους στις αγορές ομολόγων με ανεκτούς όρους.

    Ιστορικό ρεκόρ της τιμής του χρυσού

    Η τιμή του χρυσού σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας τα 1.239 δολάρια η ουγγιά.

    Στις 12.10 (ώρα Ελλάδας), η ουγγιά του χρυσού έφτασε τα 1.239,75 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου.

    "Ο επίμονος φόβος ότι τα χρέη της ευρωζώνης θα διαχυθούν στις άλλες χώρες (μετά την Ελλάδα) παρά το σχέδιο βοήθειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε από την ΕΕ, και συνεπώς θα συμβάλουν σε μια αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ωθούν τους επενδυτές προς το κίτρινο μέταλλο", εξηγεί ο Όιγκεν Βάινμπεργκ, αναλυτής στην Commerzbank.

    Eurostat-ΕΛΣΤΑΤ: Σε αρνητικούς ρυθμούς η ελληνική οικονομία

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,3% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% και στους «27» κατά 0,3%.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συνέβαλαν η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης. Αντίθετα, θετική συμβολή στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, είχε η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο, λόγω κυρίως της μείωσης των εισαγωγών, η οποία και πάλι αποδίδεται στην ύφεση. Το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε κατά 2%, ενώ για το τρέχον έτος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμά ότι θα μειωθεί κατά 4%

    [03] H ατζέντα της ημέρας

    Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα στη Φιλοσοφική Σχολή (12:00:00)

    Συνέντευξη Τύπου για την 33η Γιορτή Βιβλίου (12:00:00 )

    Παρουσίαση του βιβλίου "Βύρων Θεοδωρόπουλος - Ο διπλωμάτης και ο δάσκαλος - Κείμενα στα χνάρια της σκέψης του" - Θα μιλήσουν οι: Αννα Διαμαντοπούλου, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Χρήστος Ροζάκης, Λουκάς Τσούκαλης (12:00:00 )

    Ο Γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ, Μιχάλης Νικηφόρος, και o Γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, Αλέξανδρος Θεοδωράκος, θα στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, συνέντευξη Τύπου, με θέμα τις φοιτητικές εκλογές (13:00:00 )

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τους μαθητές- μέλη της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής 2009 (χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο) και της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής Νέων 2009 (χάλκινο Βαλκανικό μετάλλιο) (13:00:00)

    Συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ (14:00:00 ) προκειμένου οι βουλευτές-μέλη του Κ.Τ.Ε. να ενημερωθούν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, για τα εξής θέματα:

    α) Επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν

    β) Εξελίξεις στο Κυπριακό

    Ο Π/Θ Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφτεί την Λαμία όπου θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση της ΟΚΕ Φθιώτιδας (στην Περιφέρεια) και θα επισκεφτεί το χώρο της 44ης Πανελλήνιας έκθεσης Λαμίας (19:15)

    Επίσκεψη Αλ. Αλαβάνου στην Πάτρα - Συνέντευξη Τύπου (5 μ.μ.) - Ομιλία (8 μ.μ.)

    Κοινοβουλευτικό έργο

    09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής". (1/3)

    10:00 (223) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ "SIEMENS": Εξέταση μαρτύρων.

    12:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ: Ενημέρωση από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

    Θεσσαλονίκη

    9ο Βορειοελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο (09:00:00 Hyatt Regency)

    Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνει πολιτική εκδήλωση, στην πλατεία Αγ. Σοφίας. Στην Πολιτική Εκδήλωση θα μιλήσουν: Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Χριστίνα Ζιάκκα, Μέλος Επ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Μέλος Συντονιστικού Θεσ/νίκης ΣΥΡΙΖΑ (19:30:00)

    1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας "Thessaloniki Future City"- κεντρική εκδήλωση (18:30:00)

    Συνέντευξη Τύπου- ΑΠΘ και νανοτεχνολογία (19:00:00 )

    [04] Απεργία στις 20 Μαΐου

    Την προκήρυξη γενικής απεργίας την Πέμπτη 20/05 αποφάσισαν η ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, εκτιμώντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, δυναμική, καθολική και ενιαία, αποφάσισαν την προκήρυξη γενικής απεργίας την Πέμπτη 20/05, για να μην παρεμποδιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών, ενώ η αρχική απόφαση ήταν για γενική απεργία στις 19/05, και την κλιμάκωση των αγωνιστικών, απεργιακών κινητοποιήσεων, αμέσως μετά. Μετά τη γενική απεργία, σε νέα συνεδρίαση, τα προεδρεία των δυο οργανώσεων θα αποφασίσουν για τη συνέχιση του αγώνα.

    Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "μπορούμε να βάλουμε φρένο στην ισοπέδωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. Μπορούμε να παρεμποδίσουμε, να καθυστερήσουμε, να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους. Μπορούμε να τους τρομοκρατήσουμε εμείς".

    Σημειώνεται ότι την Τρίτη 18/05/2010 οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Επίσης, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων - συλλαλητηρίων, μετά από ενημερωτικές εξορμήσεις των ομοσπονδιών, των νομαρχιακών τμημάτων και των εργατικών κέντρων στις μεγάλες πόλεις.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνεδρίαση των προεδρείων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι τα συνδικάτα απορρίπτουν το νομοσχέδιο για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίνουν την πρώτη αγωνιστική απάντηση με γενική απεργία στις 20 Μάη. Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι αμέσως μετά, σε νέα συνεδρίαση των προεδρείων, θα αποφασιστούν τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα, με ένα ξεκάθαρο αίτημα την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης ως θεσμού αναδιανομής του εισοδήματος, ως θεσμού υπεράσπισης των φτωχών, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που κόπους μιας ζωής τους έχουν εναποθέσει στη σωστή λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε κοινωνικά άδικο το νομοσχέδιο για το κοινωνικοασφαλιστικο σύστημα, που προστέθηκε στα άδικα και αντικοινωνικά δημοσιονομικά μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. "Ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει το χαρακτήρα του συστήματος και επιβάλλει σκληρή λιτότητα στους συνταξιούχους της χώρας και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, μεταφέροντας μεγάλο βάρος στις νέες γενεές", υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στον ιδιωτικό τομέα (περικοπές μισθών, κ.λ.π.) ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξέρουν όλοι τι ρόλο έχει. Το ΔΝΤ δεν θα σταματήσει να ζητά θυσίες από τους ανθρώπους της εργασίας. Οι συνταγές του είναι καταστροφικές. Οφείλει η κυβέρνηση να τις απορρίψει κατηγορηματικά. Στην Ελλάδα, δεν είναι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα που δημιουργούν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι οι ανελαστικές αγορές προϊόντων που δημιουργούν υπερκερδοφορία στους επιχειρηματίες και αυτό φαίνεται και με την έξαρση του πληθωρισμού".

    Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Οι κινητοποιήσεις στρέφονται ενάντια στις «αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση χωρίς να προσφέρουν κοινωνική αποτελεσματικότητα και οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος», όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές.

    Οι συνδικαλιστές στις ομιλίες τους καταδίκασαν τα «άδικα, μονομερή και σκληρά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση και η τρόικα», απαιτώντας να παρθούν πίσω.

    Υποστήριξαν δε, ότι το ασφαλιστικό, ένας οικονομικός και αναπτυξιακός θεσμός αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικό πρόβλημα ελλειμμάτων και ότι οδηγείται η χώρα στη δεκαετία του '60 με τις δραστικές περικοπές των παροχών.

    Ζήτησαν να αναζητηθούν νέοι πόροι και να μη μετατίθενται τα βάρη στις νεότερες γενιές.

    Υποστήριξαν ακόμη ότι δεν προβλέπεται καμία δέσμευση του κράτους για την είσπραξη των καταλογισθέντων εισφορών, για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, για την εξόφληση και καταβολή των οφειλών κράτους και ιδιωτών, καθώς και για την αξιοποίηση των αποθεμάτων και της ακίνητης περιουσίας που αποτελούν τη βασική αιτία των ελλειμμάτων του συστήματος.

    Χαρακτήρισαν απαράδεκτη την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ και πρόκληση για τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, τη διατήρηση της εξαίρεσης των ισχυρών ομάδων με τις υψηλές και πολλαπλές συντάξεις.

    Τέλος, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό εάν υπάρξει η αναγκαία βούληση και αντιμετωπισθούν οι κύριες αιτίες που είναι οι πόροι (τα έσοδα) και όχι οι παροχές που είναι ελεημοσύνης, όπως τις χαρακτήρισαν.

    Στην πλατεία Συντάγματος οι διαδηλωτές παρέμειναν για μικρό διάστημα, προκειμένου να ενισχυθεί ο σκοπός της διαμαρτυρίας με έντονα συνθήματα, «κατά των μέτρων και του καπιταλιστικού συστήματος», με έμφαση στην «ενωμένη εργατική τάξη» και στην «αντεργατική πολιτική των Βρυξελλών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 May 2010 - 4:30:24 UTC