Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις της ΕΕ για τη δημοσιονομική εποπτεία
  • [02] Στην Αθήνα ο Ερντογάν
  • [03] Νέα απεργία στις 20 Μαΐου

  • [01] Προτάσεις της ΕΕ για τη δημοσιονομική εποπτεία

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στενότερη δημοσιονομική εποπτεία των κρατών μελών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, τόνισαν ότι στο μέλλον, η παροχή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα εξαρτάται από το βαθμό τήρησης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Χωρίς κυρώσεις δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπιστία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο.

    Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των αποφάσεων που έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα οι 16 ηγέτες των χωρών του ευρώ, προτείνει την αυστηρότερη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και την καθιέρωση μιας νέας οικονομικής διακυβέρνησης, υπό την έννοια ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί των χωρών του ευρώ θα πρέπει πριν ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια, να έχουν την έγκριση και του Συμβουλίου Eurogroup.

    «Σε αυτήν την κρίση διαπιστώσαμε ότι οι αποφάσεις μιας χώρας, ακόμα και αν αυτή εκπροσωπεί μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στα άλλα κράτη του ευρώ», ανέφερε ο Ζ. Μπαρόζο. Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «η οικονομική πολιτική ενός κράτους μέλους δεν είναι αποκλειστικά θέμα εθνικού συμφέροντος αλλά κοινού συμφέροντος, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.», διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι οι εξουσίες των εθνικών κοινοβουλίων παραμένουν ακέραιες. «Αυτός είναι ο πυρήνας της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης. Δεν μπορούμε να έχουμε νομισματική ένωση αν δεν υπάρχει οικονομική ένωση. Τα κράτη μέλη που δεν θέλουν οικονομική Ένωση, ας ξεχάσουν τη νομισματική Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο.

    Σχετικά με την επιβολή κυρώσεων που προτείνει η Επιτροπή στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Ζ Μπαρόζο τόνισε ότι επιδίωξη της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένα κίνητρο συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει την αναστολή των πόρων του Ταμείου Συνοχής, σε περίπτωση που μία χώρα κατ? επανάληψη παραβιάζει τις υποχρεώσεις της. Ο Ζ. Μπαρόζο, τόνισε ότι η Επιτροπή προτείνει να εφαρμοστούν κυρώσεις που δεν θα καλύπτουν μόνο τις χώρες Συνοχής (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία), αλλά όλα τα κράτη του ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη ταχύτερη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις χώρες του ευρώ. Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη να υπάρξει πτωτική τάση στα επίπεδα του δημόσιου χρέους των κρατών μελών, τονίζοντας ότι στο παρελθόν, η ευρωζώνη δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή στο επίπεδο του χρέους. «Θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας στα επίπεδα του χρέους που ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ», ανέφερε ο Όλι Ρεν και συνέχισε λέγοντας ότι «όταν μια χώρα έχει επίπεδο χρέους που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, είναι βασικό, το έλλειμμα να είναι απλώς κάτω από 3%, αλλά να έχει μία τέτοια πτωτική κλίση, ώστε να επιτρέψει τη μείωση του δημοσίου χρέους στη χώρα».

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο παρουσίασε στο κοινοβούλιο τα συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο 2010 και το πάγωμά τους κατά το 2011, την κατάργηση από το 2011 του επιδόματος γεννήσεως ύψους 2.500 ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησής του και εγκρίθηκε το 2007 για την ενίσχυση της γεννητικότητας, ενώ σημείωσε ότι η ανάπτυξη στην Ισπανία το 2011 θα είναι χαμηλότερη από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης που την τοποθετούσε στο 1,8%.

    Προτάσεις Επιτροπής

    Την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ με έμφαση στον αυξημένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών αλλά και στη στενότερη δημοσιονομική εποπτεία πρότεινε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο υπουργών.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, στόχος της πρότασης είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η μεγαλύτερη εποπτεία των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η Επιτροπή εισηγείται ακόμη να ευθυγραμμίζονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών με το γενικότερο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής καθιερώνοντας ένα «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» μέσα στο οποίο τα κράτη μέλη θα συντονίζονται έγκαιρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της προετοιμασίας των εθνικών προϋπολογισμών τους και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, μεσομακροπρόθεσμα η Επιτροπή προτίθεται να υιοθετήσει πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων.

    Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της πρότασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο έχουν ως εξής :

    -ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ενίσχυση της προληπτικής διάστασης στη διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας, κυρίως όταν η οικονομική συγκυρία είναι θετική, θα πρέπει να αποτελέσει βασικό τμήμα του αυξημένου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών. Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα του δημοσίου χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Σύμφωνα ακόμη με την Επιτροπή, απαιτείται η πιο αυστηρή χρήση των πόρων των κοινοτικού προϋπολογισμού- με πιθανή αναστολή των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής- για τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Παράλληλα θα δίνονται κίνητρα για τις χώρες που εφαρμόζουν τους κανόνες ώστε σε γενικές γραμμές να ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη να πετυχαίνουν τους κοινά συμφωνημένους στόχους σε ότι αφορά τη δημοσιονομική βιωσιμότητα .

    ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Η Επιτροπή σημειώνει ότι εκτός από την αυξημένη δημοσιονομική εποπτεία θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής εποπτείας για την πρόληψη ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα και γενικότερα στα μακροοικονομικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτείνει να αναβαθμιστεί το επίπεδο εξέτασης των μακροοικονομικών ανισορροπιών, διαδικασία η οποία σήμερα εφαρμόζεται από το Eurogroup, σε ένα δομημένο πλαίσιο επιτήρησης κάνοντας χρήση του άρθρου 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Στόχος είναι να παρακολουθούνται οι επιδόσεις των κρατών μελών και να αποφεύγονται, όπως ανέφερε ο Ολι Ρεν κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, περιπτώσεις όπως αυτή της ελληνικής οικονομίας που εμφανίζει ανταγωνιστικότητα που αναλογεί στο ένα τέταρτο του μέσου κοινοτικού όρου.

    «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

    Η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρχει έγκαιρος συντονισμός σε κοινοτικό επίπεδο κατά την προετοιμασία από τα κράτη μέλη των προϋπολογισμών τους και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έγκαιρη καθοδήγηση στις αρχές κάθε έτους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν στα κράτη μέλη θα διευκολύνει την κατάλληλη προετοιμασία των εθνικών προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Για αυτούς τους λόγους η Επιτροπή προτείνει να υπάρχει μια συγχρονισμένη σε κοινοτικό επίπεδο αξιολόγηση αλλά και ένας συντονισμός τόσο για τις δημοσιονομικές όσο και για τις διαρθρωτικές πολιτικές ώστε τα κράτη μέλη να ακολουθούν κοινούς στόχους και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο από ότι σήμερα. Προτείνεται η εφαρμογή του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» να αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2011.

    ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ξεκάθαρες και αξιόπιστες διαδικασίες για την παροχή οικονομικής στήριξης στις χώρες μέλη της ευρωζώνης για να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες δυσκολίες είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη μεσομακροπρόθεσμα.

    Μέρκελ: Ευκαιρία για την ΕΕ

    Η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετώπισε το ευρώ προσφέρουν μια ευκαιρία στην ΕΕ να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική της ένωση κι όχι μόνον το κοινό της νόμισμα.

    Σε ομιλία της σε τελετή στο ¶αχεν, στη δυτική Γερμανία, όπου ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνος για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ενότητα, η Μέρκελ σημείωσε ότι το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται από τις προκλήσεις στη νομισματική της ένωση.

    "Αν αποτύχει το ευρώ, δεν αποτυγχάνει μόνο το νόμισμα. Αποτυγχάνει και η Ευρώπη και η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι μια κοινή πολιτική και οικονομική ένωση. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Αυτή η κρίση μας προσφέρει την ευκαιρία να το επιτύχουμε", σημείωσε.

    Στην ομιλία αυτή, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από το δίκτυο WDR, η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι η κρίση για το μέλλον του ευρώ δεν "είναι απλώς μια οποιαδήποτε κρίση, είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία που αντιμετώπισε η Ευρώπη από το 1990", αν όχι και στα χρόνια που προηγήθηκαν μετά την υπογραφή το 1957 της ιδρυτικής πράξης της Ρώμης.

    "Η δοκιμασία αυτή είναι υπαρξιακή -- πρέπει να ξεπεραστεί. Αν δεν τα καταφέρουμε (να το κάνουμε αυτό), οι συνέπειες για την Ευρώπη και πέραν αυτής θα είναι αδύνατο να προβλεφθούν", σημείωσε.

    Ωστόσο η Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση και ότι θα βγει από αυτήν "ισχυρότερη από ποτέ". "Το ευρώ είναι κάτι περισσσότερο από το νόμισμά μας. Είναι το απώτατο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης μέχρι στιγμής. Αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Και μένω προσηλωμένη στο όραμά μου, ότι μια μέρα όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν επίσης ως νόμισμά τους το ευρώ", υπογράμμισε.

    Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να επαγρυπνούν για τη σταθερότητα του ευρώ και "οφείλουμε να κρατήσουμε την υπόσχεση αυτή", κατέληξε.

    [02] Στην Αθήνα ο Ερντογάν

    Στην Αθήνα φθάνει αύριο το μεσημέρι για επίσκεψη εργασίας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς της κυβέρνησής του (που θα συμμετάσχουν με Έλληνες ομολόγους του στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών) αλλά και από Τούρκους επιχειρηματίες που θα μετάσχουν σε ελληνοτουρκικό επενδυτικό φόρουμ.

    Πρόκειται για την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου συνεργασίας που θεσμοθετείται, με στόχο να διευρύνει τους τομείς των επαφών και ανταλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Ήδη, βρίσκονται στην Αθήνα υπηρεσιακοί παράγοντες που προετοιμάζουν το έδαφος για συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου, των Εσωτερικών Υποθέσεων, των Εξωτερικών, της Εκπαίδευσης, των Επικοινωνιών, της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

    Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για ''θετικά μηνύματα'', καθώς και για την ''έκφραση πολιτικής βούλησης με στόχο τη βήμα - βήμα προσέγγιση, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει και σε πολιτικό επίπεδο''.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και ότι είναι αυτονόητο και λογικό, στις διάφορες συναντήσεις, να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Τον Τούρκο πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και αμέσως μετά θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ενώ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου.

    Ο Ρ. Ερντογάν θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλινικο, και τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα κηρύξουν αύριο το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Hilton, όπου θα διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία, την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ανάμεσα σε επιμέρους υπουργεία των δύο χωρών.

    Η συνεδρίαση αυτή που εγκαινιάζει μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, θα ακολουθηθεί από την πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Φόρουμ με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές.

    Το βράδυ της ίδιας μέρας ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

    Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Έλληνες δημοσιογράφους, αργότερα θα συνφάγει με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη και στις 14.00 θα αναχωρήσει για την ¶γκυρα.

    Από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, έγινε γνωστό ότι τον κ. Ερντογάν θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός εκπαίδευσης κα Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου. Θα τον συνοδεύσει επίσης η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν καθώς και πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

    "Επανάσταση η επίσκεψη στην Αθήνα"

    "Επανάσταση" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι "η αλλαγή της ατμόσφαιρας" στις σχέσεις με την Ελλάδα και η "αλλαγή της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες".

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "Χαμπέρτουρκ", ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ελλάδα είναι "όχι μόνο η ελαχιστοποίηση των εντάσεων, αλλά η μεγιστοποίηση των τομέων συνεργασίας, ώστε να μην δημιουργείται εκατέρωθεν η λογική της έντασης".

    Ο τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι σκοπός της τουρκικής πλευράς είναι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό.

    Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην τουρκική αντιπροσωπία που θα συνοδεύει τον Ερντογάν στην επίσκεψη, ο Νταβούτογλου είπε πως "δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά εμείς αποδίδουμε σημασία στην αντιμετώπιση του θέματος των θρησκευτικών μειονοτήτων που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, με αμοιβαία κατανόηση". Το ενδεχόμενο συμμετοχής του Βαρθολομαίου στην αντιπροσωπία είναι κάτι που αναφέρεται εδώ και μέρες στον τουρκικό Τύπο.

    Η τουρκική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στις περίπου 20 συμφωνίες συνεργασίας, που αναμένεται να υπογραφούν με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, αναφέρονται οι συνεργασίες στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, στον τομέα της υγείας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υπόθεση του Έβρου και των καταστροφών, που σημειώνονται κάθε χρόνο με τις πλημμύρες.

    Ως προς το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα τις μονοήμερες εκδρομές κυρίως προς τα ελληνικά νησιά, η ¶γκυρα είναι αισιόδοξη σε βαθμό σιγουριάς ότι «θα γίνει, αλλά όχι αμέσως».

    Τη σημασία της συνεργασίας υπογράμμισε με δήλωσή του στο ΑΠΕ και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, σημειώνοντας τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε, ως εταίρο και όχι ως εχθρό, την Ελλάδα. Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επηρεάζουν και την Τουρκία. Η ευημερία της Ελλάδας θα επιδράσει θετικά και στην Τουρκία».

    Οι διμερείς συζητήσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας, που είναι ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να επικαιροποιηθούν με την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

    Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων, η τουρκική πλευρά έχει διατυπώσει προτάσεις για οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς.

    Ελληνικές αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτος, καθώς «οι διμερείς επαφές είναι θετικές μεταξύ δυο γειτονικών λαών, που επιθυμούν τις καλύτερες σχέσεις και τη στενότερη συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ανεξάρτητα από την καλή θέληση του τουρκικού λαού «η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνον, όταν δεν εγείρονται μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και όταν πάψει το casus belli», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, που είναι κοινά αποδεκτές.

    Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί, αύριο στις 15.00, με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Για "βάσιμους φόβους ότι θα υπογραφεί ή θα προετοιμαστεί η συμφωνία με τον Ερντογάν για το Αιγαίο, για τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων" μίλησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι τις τελευταίες μέρες δίνονται άτυπα οδηγίες για αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών στα τέσσερα αντί για τα έξι ναυτικά μίλια που ίσχυε κανονικά μέχρι σήμερα.

    Για «ενισχυμένες δόσεις "υπνοστεντόν" που στέλνει η ¶γκυρα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Τούρκων παραγόντων ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν.« Θυμίζουμε την γνωστή ρήση "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες"⦻, τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης.

    Μόνος τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων αποτελεί ο διάλογος, στη βάση του Διεθνούς δικαίου και έξω από τη νατοϊκή κηδεμονία, σημειώνει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση Τύπου ενόψει της αυριανής επίσκεψης Ερντογάν και υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη για τη αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών.

    [03] Νέα απεργία στις 20 Μαΐου

    Την κήρυξη νέας γενικής πανεργατικής απεργίας, την Πέμπτη 20/05, αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.

    Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "μπορούμε να βάλουμε φρένο στην ισοπέδωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. Μπορούμε να παρεμποδίσουμε, να καθυστερήσουμε, να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους. Μπορούμε να τους τρομοκρατήσουμε εμείς".

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, εκτιμώντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, δυναμική, καθολική και ενιαία, αποφάσισαν την προκήρυξη γενικής απεργίας την Πέμπτη 20/05, για να μην παρεμποδιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών, ενώ η αρχική απόφαση ήταν για γενική απεργία στις 19/05, και την κλιμάκωση των αγωνιστικών, απεργιακών κινητοποιήσεων, αμέσως μετά. Μετά τη γενική απεργία, σε νέα συνεδρίαση, τα προεδρεία των δυο οργανώσεων θα αποφασίσουν για τη συνέχιση του αγώνα.

    Την Τρίτη 18/05/2010 οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Επίσης, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων - συλλαλητηρίων, μετά από ενημερωτικές εξορμήσεις των ομοσπονδιών, των νομαρχιακών τμημάτων και των εργατικών κέντρων στις μεγάλες πόλεις.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνεδρίαση των προεδρείων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι τα συνδικάτα απορρίπτουν το νομοσχέδιο για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίνουν την πρώτη αγωνιστική απάντηση με γενική απεργία στις 20 Μάη. Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι αμέσως μετά, σε νέα συνεδρίαση των προεδρείων, θα αποφασιστούν τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα, με ένα ξεκάθαρο αίτημα την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης ως θεσμού αναδιανομής του εισοδήματος, ως θεσμού υπεράσπισης των φτωχών, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που κόπους μιας ζωής τους έχουν εναποθέσει στη σωστή λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε κοινωνικά άδικο το νομοσχέδιο για το κοινωνικοασφαλιστικο σύστημα, που προστέθηκε στα άδικα και αντικοινωνικά δημοσιονομικά μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. "Ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει το χαρακτήρα του συστήματος και επιβάλλει σκληρή λιτότητα στους συνταξιούχους της χώρας και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, μεταφέροντας μεγάλο βάρος στις νέες γενεές", υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στον ιδιωτικό τομέα (περικοπές μισθών, κ.λ.π.) ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξέρουν όλοι τι ρόλο έχει. Το ΔΝΤ δεν θα σταματήσει να ζητά θυσίες από τους ανθρώπους της εργασίας. Οι συνταγές του είναι καταστροφικές. Οφείλει η κυβέρνηση να τις απορρίψει κατηγορηματικά. Στην Ελλάδα, δεν είναι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα που δημιουργούν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι οι ανελαστικές αγορές προϊόντων που δημιουργούν υπερκερδοφορία στους επιχειρηματίες και αυτό φαίνεται και με την έξαρση του πληθωρισμού".

    Εξάλλου, επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τα ξημερώματα της Τρίτης 25 Μαίου αποφάσισε σήμερα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για το ασφαλιστικό.

    Στο 12,1% η ανεργία τον Φεβρουάριο

    Στο 12,1% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος, από 9,1% τον Φεβρουάριο 2009 και 11,3% τον Ιανουάριο 2010. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 605.277 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.282.874 άτομα.

    Με βάση την ίδια έρευνα εργατικού δυναμικού, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2009 (αύξηση 34,2%) και κατά 38.145 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (αύξηση 6,7%). Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 83.439 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2009 (μείωση 1,9%) και κατά 41.692 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (μείωση 0,9%) και το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Φεβρουάριο εφέτος εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.404.051 άτομα.

    Η ανεργία στις γυναίκες (15,3% τον Φεβρουάριο 2010 από 12,3% τον Φεβρουάριο 2009) είναι κατά πολύ υψηλότερη εκείνης των ανδρών (9,8% τον Φεβρουάριο 2010 από 7% τον Φεβρουάριο 2009).

    Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ηλικίες 15- 24 ετών (32% τον Φεβρουάριο 2010 από 25,7% τον Φεβρουάριο 2009) και 25- 34 ετών (15,2% τον Φεβρουάριο 2010 από 12,5% τον Φεβρουάριο 2009). Κατά περίπου 4 μονάδες σε ένα έτος αυξήθηκε η ανεργία και στις παραγωγικές ηλικίες 35- 44 ετών (10,4% τον Φεβρουάριο 2010 από 6,8% τον Φεβρουάριο 2009).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (21,3%), Ιονίων Νήσων (16,8%) και Δυτικής Μακεδονίας (16,6%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Φεβρουάριο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (7,9%), Πελοποννήσου (9,1%) και Θεσσαλίας (10,3%).

    Στο 25% η ανασφάλιστη εργασία

    Στο 25% ανέρχεται η ανασφάλιστη εργασία σύμφωνα με τα αποτελέσματα 22.000 ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος του τρέχοντος έτους.

    Το ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη.

    Ο υπουργός παραδέχθηκε την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας λόγω αφενός της αποχώρησης της εργαζομένων στα προγράμματα σταζ και συνταξιοδοτήσεων και αφετέρου της απαγόρευσης προσλήψεων.

    Παρ' όλα αυτά, είπε, οι έλεγχοι ανέδειξαν προβλήματα στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία που εν τέλει θα βοηθήσουν στην αύξηση των εισφορών κατά 4%.

    Ο υπουργός είπε ότι με δεδομένη την κακή κατάσταση στον τομέα της στελέχωσης των υπηρεσιών ευελπιστεί να προηγηθεί το υπουργείο και οι υπηρεσίες που εποπτεύει από τις μετατάξεις που θα γίνουν από την πρώην Ολυμπιακή και την Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε., αλλά και τους οργανισμούς του δημοσίου που θα καταργηθούν.

    Ο ερωτών βουλευτής Φώτης Κουβέλης είπε ότι η απουσία των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. στις σημερινές συνθήκες εργασιακών σχέσεων συνηγορεί στη δημιουργία ενός ζοφερού τοπίου.

    Εκτός αυτού ο κ. Κουβέλης επισήμανε μη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, αλλά και πολλά κενά στις Κοινωνικές Επιθεωρήσεις, ενώ κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει γρήγορα στις μετατάξεις.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 May 2010 - 14:30:24 UTC