Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής Ημέρα Μουσείων
  • [02] Επιφυλάξεις για τη συμφωνία

  • [01] Διεθνής Ημέρα Μουσείων

    Ελεύθερη είναι η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας, σήμερα, Τρίτη 18 Μαϊου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

    Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Κοινωνική Αρμονία», ενώ με απόφαση του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS - ICOM), θα τιμηθούν το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης - Μπενάκη, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και τα Βυζαντινά Μουσεία Βέροιας, Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας και Φθιώτιδας, για το ρόλο τους «στη διαφύλαξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της βιο-ποικιλότητας ως κοινής παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς».

    Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα γίνει στις 19:30 στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη - Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, ένα από τα τιμώμενα Μουσεία. Θα ακολουθήσει γιορτή με μουσική εκδήλωση και παραδοσιακά εδέσματα στον πεζόδρομο της οδού Μελιδώνη, με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών.

    Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 22:00. Στο πλαίσιο του εορτασμού γίνονται εκπτώσεις στις εκδόσεις και τα αντικείμενα.

    Το Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο της Οδού Πειραιώς) έχει ειδικό ωράριο λειτουργίας από τις 19:00 έως τις 24:00. Από τις 19:00 έως τις 21:00 θα είναι ανοιχτές για το κοινό οι εκθέσεις "Ενδύεσθαι" και "Η Πόλη" του Αρά Γκιουλέρ. Μουσική εκδήλωση διοργανώνεται στις 21:00 το βράδυ σε λάτιν ρυθμούς, ενώ υπάρχουν και εκπτώσεις στις εκδόσεις και τα αντικείμενα.

    Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο θα είναι ανοιχτό έως τις 23:00, διοργανώνει ξεναγήσεις, εγκαίνια της έκθεσης "Time Within us", στο πλαίσιο της Μπιενάλε Φωτογραφίας, θεατρική παράσταση και μουσικές εκδηλώσεις.

    Αύριο, Τετάρτη, στις 19:30 το βράδυ το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

    [02] Επιφυλάξεις για τη συμφωνία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας υπέγραψαν στην Τεχεράνη συμφωνία που αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία.

    Το Ιράν θα μεταφέρει στην Τουρκία 1.200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου και θα λάβει πυρηνικό καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα που διαθέτει στην Τεχεράνη.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη συμφωνία παρουσία του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, του Βραζιλιάνου ομολόγου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από το Ιράν να επιβεβαιώσει γραπτώς τη συμφωνία για ανταλλαγή με το εξωτερικό ενός τμήματος του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του έναντι πυρηνικών καυσίμων.

    «Η ΙΑΕΑ έλαβε το κείμενο της κοινής διακήρυξης Ιράν, Τουρκίας και Βραζιλίας, που συνομολογήθηκε σήμερα ( χθες) στην Τεχεράνη», τόνισε η εκπρόσωπος του οργανισμού Τζιλ Τιούντορ.

    «Σύμφωνα με τη γραμμή που υποδεικνύεται εκεί, πλέον αναμένουμε από το Ιράν μία γραπτή ειδοποίηση που να επισημαίνει ότι συμφωνεί με τις ρήτρες που αναφέρονται στην διακήρυξη», τόνισε.

    Το Ιράν θα ενημερώσει εντός της εβδομάδας τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την προσφορά της όσον αφορά την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου στην Τουρκία και αναμένει γρήγορα την απάντηση των μεγάλων δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

    Η συμφωνία που υπογράφηκε χθες Δευτέρα ανάμεσα στο Ιράν, τη Βραζιλία και την Τουρκία "προβλέπει ότι θα ενημερώσουμε την ΙΑΕΑ μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας: θα το πράξουμε γραπτώς μέσω των συνήθων διαύλων", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

    "Αναμένουμε τα μέλη της ομάδας της Βιέννης (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία και ΙΑΕΑ) να απαντήσουν γρήγορα", ώστε να πραγματοποιηθεί η προτεινόμενη ανταλλαγή από την Τεχεράνη, πρόσθεσε.

    Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή στην Τουρκία ελαφρώς εμπλουτισμένου κατά 3,5% ιρανικού ουρανίου με πυρηνικό καύσιμο εμπλουτισμένο κατά 20% από τις μεγάλες δυνάμεις. Το καύσιμο αυτό θα τροφοδοτεί ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

    "Η συμφωνία που θα υπογραφεί ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα της Βιέννης, αν υπογραφεί, θα προετοιμάσει το έδαφος για μια ευρύτερη πυρηνική συνεργασία και θα αλλάξει το κλίμα", μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων, τόνισε ο Μεχμανπαράστ.

    "Σε ένα κλίμα συνεργασίας, οι μη εποικοδομητικές ενέργειες και το θέμα των κυρώσεων πρέπει να παραμεριστούν για να επιτραπεί μια μεγαλύτερη συνεργασία", επισήμανε.

    Χθες, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από το Ιράν να επιβεβαιώσει γραπτώς τη συμφωνία για ανταλλαγή με το εξωτερικό ενός τμήματος του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του έναντι πυρηνικών καυσίμων.

    «Η ΙΑΕΑ έλαβε το κείμενο της κοινής διακήρυξης Ιράν, Τουρκίας και Βραζιλίας, που συνομολογήθηκε σήμερα ( χθες) στην Τεχεράνη», τόνισε η εκπρόσωπος του οργανισμού Τζιλ Τιούντορ.

    «Σύμφωνα με τη γραμμή που υποδεικνύεται εκεί, πλέον αναμένουμε από το Ιράν μία γραπτή ειδοποίηση που να επισημαίνει ότι συμφωνεί με τις ρήτρες που αναφέρονται στην διακήρυξη», τόνισε.

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να νοιώθουν πάντα μεγάλη ανησυχία όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, χωρίς πάντως να απορρίπτεται κατηγορηματικά η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας για τον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου.

    H συμφωνία, "δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες"της διεθνούς κοινότητας ,δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Κάθριν Αστον.

    Η ανακοίνωση της συμφωνίας που έγινε ίσως "αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", εάν οι λεπτομέρειές της επιβεβαιωθούν σωστά, αλλά "αυτό δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες" στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Στη Μαδρίτη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο μεταξύ ΕΕ και Χιλής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπει δήλωσε:"Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ανησυχούμε πολύ από το πυρηνικό πρόγραμα του Ιράν και η χώρα αυτή πρέπει να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις προθέσεις της για το πρόγραμμά της".

    Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν, την Τουρκία και τη Βραζιλία στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη θα ανταλλάσσει μέρος του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του με πυρηνικό καύσιμο.

    "Υποστηρίζουμε τη συμφωνία αυτή, στην οποία προσδίδουμε μεγάλη σημασία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοξού.

    "Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην προώθηση μιας ειρηνικής λύσης στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού" προγράμματος, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του χαιρετίζει την πυρηνική συμφωνία, ενώ πραγματοποιούσε αργά το βράδυ χθες Δευτέρα επίσκεψη στην Τυνησία, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    "Η Κίνα έχει καταγράψει τις σχετικές αναφορές και εκφράζει την ικανοποίηση και εκτίμησή της για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από τις εμπλεκόμενες πλευρές που αναζητούν μια κατάλληλη λύση για το πυρηνικό θέμα του Ιράν", τόνισε.

    Η Κίνα, σύμμαχος του Ιράν, εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του διαλόγου και αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων.

    Οι χώρες της Δύσης είπαν ότι η συμφωνία αυτή δεν αρκεί για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους όσον αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

    Η Τεχεράνη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις και οι δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα υπό την συγκάλυψη ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη τρεις φορές επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για τις δραστηριότητές του σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου και οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει στους εταίρους τους ένα τέταρτο σχέδιο ψηφίσματος που συζητείται κεκλεισμένων των θυρών.

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Τεχεράνη ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που συζητούνται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είναι πλέον αναγκαίες.

    Στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέεγκμανς δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του εκτιμάει πως καμία συμφωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συμφωνία.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Αντρέας Πέσκε έκανε έκκληση στο Ιράν να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΙΑΕΑ και ζήτησε "διαφάνεια"στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας δεν ρυθμίζει το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Μία λύση στο θέμα του (ερευνητικού αντιδραστήρα του Ιράν) TRR, δεν διευθετεί με κανένα τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η καρδιά του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν είναι ότι το τελευταίο συνεχίζει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού στη Νατάνζ.

    Στη Βιένη, ένας δυτικός διπλωμάτης προσκείμενος στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από τον ΟΗΕ δεν σταμάτησε να υφίσταται παρά την υπογραφή της συμφωνίας με την Βραζιλία και την Τουρκία, νωρίτερα σήμερα.

    Στην Βραζιλία, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα , μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας αποτελεί "μία νίκη της διπλωματίας".

    Λίγο νωρίτερα, στη Μαδρίτη, σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας απέρριψε τις επικρίσεις του Ισραήλ το οποίο κατηγόρησε το Ιράν ότι παραπλάνησε την Βραζιλία και την Τουρκία για την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής ουρανίου με πυρηνικά καύσιμα. "Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει, αλλά είναι η πρώτη φορά που το Ιράν αποδέχεται του πυρηνικό του καύσιμο να αποστέλλεται σε τρίτη χώρα για ανταλλαγή" με εμπλουτισμένο ουράνιο, ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 May 2010 - 10:30:27 UTC