Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ.Νικητιάδης υφυπουργός Πολιτισμού
  • [02] Διόδια στην Εγνατία Οδό
  • [03] Εξεταστική επιτροπή για Ζήμενς
  • [04] Ανάληψη ευθύνης από τους "Πυρήνες"
  • [05] Το πολύτιμο "ψηφιακό γονιδίωμα" αποθηκεύτηκε κάτω από τις Αλπεις
  • [06] Επαφές για επενδύσεις
  • [07] Δεν συμφώνησαν...
  • [08] Στις φλόγες η Μπανγκόκ
  • [09] Επεκτείνεται η διαρροή

  • [01] Ο Γ.Νικητιάδης υφυπουργός Πολιτισμού

    «Με απόφαση του πρωθυπουργού ορίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο βουλευτής Δωδεκανήσων Γεώργιος Νικητιάδης, σε έναν τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει το έργο του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ορκωμοσία του νέου υφυπουργού θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι οι επιλογές των υπουργών και υφυπουργών γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο και είναι σύνθεση πολλών παραγόντων και ιδιοτήτων τους.

    Ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει εάν θα υπάρξει αντικατάσταση και άλλου υφυπουργού για τον οποίο "ακούγεται" ότι θα δημοσιευτούν στοιχεία σε δημοσίευμα το Σάββατο τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. «Αναγνωρίζω ότι κάποιοι θα πρέπει να προσελκύσουν αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές αλλά όλα έχουν και ένα όριο», πρόσθεσε και υπογράμμισε:

    «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός. Ήδη έχει πληρωθεί η θέση του υφυπουργού Τουρισμού και δεν επίκειται κανένας ανασχηματισμός».

    Ο Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι φήμες και υπονοούμενα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα εν όψει υποτιθέμενου ανασχηματισμού, κάτι που ανάγκασε και την υπουργό Παιδείας κ. Ά. Διαμαντοπούλου να εκδώσει ανακοίνωση».

    «Δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία που υποτίθεται ότι υπάρχουν. Είναι χωρίς βάση και με καμία αιτιολογία», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι είναι λυπηρό να βάλλεται η υπουργός Παιδείας εν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, «κάτι που δημιουργεί και κλονισμό της εμπιστοσύνης των μαθητών και των γονέων».

    «Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με φήμες και υπονοούμενα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποστήριξε ότι έτσι απαξιώνουμε τον πολιτικό κόσμο και την ίδια την κοινωνία.

    «Όποιος έχει στοιχεία για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο να έρθει και να τα βγάλει, αλλά αυτή διάχυτη φημολογία είναι σε βάρος της ίδιας της πολιτείας και της κοινωνίας», υπογράμμισε.

    [02] Διόδια στην Εγνατία Οδό

    Σταθμοί διοδίων μπαίνουν στην Εγνατία οδό. Ο πρώτος σταθμός θα λειτουργήσει στα Μάλγαρα, σε δύο μήνες, με κόστος 2,8 ευρώ για τη διέλευση ΙΧ και σε τρεις μήνες θα λειτουργήσει ο σταθμός στον Πολύμυλο, με το ίδιο κόστος διέλευσης.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, από το 2011 στην Εγνατία Οδό θα λειτουργήσει το σύστημα της Βινιέτας που είναι μορφή εισιτηρίου χρονοχρέωσης και όχι χιλιομετρικής χρέωσης. Θα το προμηθεύεται κανείς από το κινητό του, ή μέσω Ίντερνετ. Το σύστημα αυτό θα καταγράφει τα αυτοκίνητα, μέσω κάμερας.

    Επίσης, ο κ. Ρέππας είπε ότι από το 2013 όλα τα διόδια θα είναι ηλεκτρονικά.

    Σε ό,τι αφορά το χιλιομετρικό κόστος των διοδίων στην Εγνατία θα είναι κατά 10 λεπτά φθηνότερο από εκείνο των διοδίων στους εθνικούς δρομους, που κατασκευάζονται με το σύστημα παραχώρησης.

    [03] Εξεταστική επιτροπή για Ζήμενς

    Σοβαρή αντιγνωμία μεταξύ των κομμάτων προκαλεί επιστολή - υπόμνημα του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς στο σύνολό της Σήφη Βαλυράκη, προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Εμμανουήλ- Ρούσσο Παπαδάκη με αντικείμενο παραλείψεις του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού που προέκυψαν από την έρευνα της εξεταστικής.

    Στην επιστολή -υπόμνημα, που κοινοποιείται και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Αθηνών, δίδεται απάντηση στην αρνητική θέση που πήρε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για την αποπομπή του κ. Ζαγοριανού έως ότου κλείσει η ποινική του δίωξη.

    Όπως όμως καταγγέλλει η ΝΔ, ουσιαστικά η επιστολή προαναγγέλλει το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την υπόθεση της παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I προτείνοντας φυσική αυτουργία σε απιστία των μελών της επιτροπής παραλαβής του συστήματος και ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης της περιόδου 2008-09.

    Συγκεκριμένα στη σχετική αποστροφή της επιστολής Βαλυράκη αναφέρεται ότι ο κ. Ζαγοριανός "παρέλειψε να ενεργήσει οποιαδήποτε έρευνα για την τέλεση του εγκλήματος της απιστίας από κρατικούς υπαλλήλους στα πλαίσια παραλαβής του έργου, η οποία είναι και το βασικό και κεντρικό αδίκημα στην ως άνω υπόθεση".

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται νωρίτερα ότι "οι υπάλληλοι προφανέστατα πιεζόμενοι από στελέχη της κυβέρνησης, προσυπέγραψαν την παραλαβή του με τις αποκλίσεις του έργου, ωσάν να επρόκειτο για όλως επουσιώδεις και απαξιωμένες ελλείψεις".

    Από πλευράς ΝΔ ο συντονιστής των βουλευτών Κωνσταντίνος Τζαβάρας έκανε λόγο για "εκτροπή από το σκοπό της επιτροπής, με σαφή παρέμβαση στο δικαιοδοτικό έργο της Δικαιοσύνης με ταυτόχρονη προαναγγελία μέρους του πορίσματος και δυναμιτίζοντας το έργο της επιτροπής".

    Τόσο ο κ. Τζαβάρας, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισαν ότι η επιστολή, αν και φέρεται να είναι εξ ονόματος της επιτροπής, εκφράζει μόνον τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος.

    Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε ευρύτερα για τη συμπεριφορά του προεδρείου κάνοντας λόγο για "κατάχρηση εξουσίας", ενώ δήλωσε "μη διατεθειμένος να γίνει κομπάρσος σε ένα προδιαγεγραμμένο παιχνίδι που οδηγεί σ' αυτή τη συγκάλυψη δια του συμψηφισμού".

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μέλος της επιτροπής, Θανάσης Παφίλης τόνισε από την πλευρά του ότι "με επουσιώδεις ενέργειες δημιουργείται κλίμα εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης".

    Τελικώς, η συζήτηση επί του θέματος που ανέκυψε μετατέθηκε σε άλλη συνεδρίαση, οπότε θα παρίσταται και ο απών χθες πρόεδρος κ. Βαλυράκης.

    Το εξεταστικό έργο της επιτροπής συνεχίστηκε κατά τα άλλα με τον σημερινό επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σπυρίδωνα Καπράλο, που διετέλεσε γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων από το Μάρτιο 2004 ως και το τέλος των παραολυμπιακών αγώνων.

    Όπως προέκυψε από την εξέτασή του, δεν είχε πολλά να διαφωτίσει την επιτροπή, δεδομένου ότι ήδη πριν τη θητεία του είχαν ληφθεί οι κρίσιμες αποφάσεις ανάθεσης του έργου της ολυμπιακής ασφάλειας στην εταιρεία SAIC.

    Παραδέχθηκε ο μάρτυρας ότι γνώριζε και πριν τους αγώνες τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά "επειδή δεν είχα επαφή με το αντικείμενο της Siemens, δεν είχε να κερδίσει τίποτε από εμένα και να με πιέσει".

    Παραδέχθηκε πάντως ότι στους έξι μήνες που έμεινε στο πόστο του, το έργο του C4I, "προχωρούσε μετ' εμποδίων που μπορεί να οφείλονταν σε εργολάβους, αλλά και στις αδυναμίες του κράτους να αντεπεξέλθει σε ορισμένα πράγματα".

    Σε ερωτήσεις των βουλευτών Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) και Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για την τακτική των χρηματιστών που προθυμοποιούνταν εξυπηρετώντας συναδέλφους τους, όπως οι ίδιοι πίστευαν και κατέθεσαν, να "ξεπλένουν" το μαύρο χρήμα με το οποίο ο Χριστοφοράκος δωροδοκούσε υπαλλήλους και πολιτικούς, ο κ. Καπράλος είπε ότι σίγουρα δεν ήταν η νόμιμη οδός, αλλά εν τέλει δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ο Ιωάννης Σπανουδάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Αθήνα 2004, που εξετάσθηκε στη συνέχεια, παραδέχθηκε ότι από τη θέση του γνώριζε και συνεργαζόταν με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και η σχέση τους είχε εξελιχθεί σε στενή και φιλική.

    Παρ' όλα αυτά είπε ότι δεν δέχθηκε ποτέ πιέσεις, ούτε είχε αντιληφθεί τότε παράνομες πληρωμές, κατά την άποψή του πάντως ο χρηματισμός ήταν πολιτική της εταιρείας Siemens και όχι των στελεχών.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, είπε ότι κατά τη γνώμη του ο μάρτυρας τον οποίο χαρακτήρισε ως μάρτυρα-κλειδί έπεσε σε αντιφάσεις "επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία".

    Παραδέχθηκε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη ότι ο ίδιος υπέγραψε το Μάιο του 2003 σύμβαση απευθείας ανάθεσης έργου παροχής συμβουλών στην εταιρεία Boarders που απασχολούσε 50 άτομα με ημερήσια αμοιβή 1.200 ευρώ, ενώ σε ερώτηση ποιος του συνέστησε να απευθυνθεί στην Boarders απάντησε ότι ήταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Κατά τον βουλευτή, δεν ήταν ικανοποιητική η απάντησή του, γιατί παρά την αρχική του αντίθεση με την παραλαβή του συστήματος, όπως είχε υποδείξει και ο τότε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιώργος Ζορμπάς, τελικά υπέγραψε επιστολή προς τον κ. Μαρκογιαννάκη προτείνοντας την μερική παραλαβή του συστήματος για τη χρήση στους αγώνες.

    Σημερα, θα εξεταστούν από την επιτροπή οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ Ευστάθιος Τσέγκος, Παναγιώτης Κουμάντος, Κωνσταντίνος Λιακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζανακάκης.

    [04] Ανάληψη ευθύνης από τους "Πυρήνες"

    Η οργάνωση "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς - αντάρτικη ομάδα τερροριστών" αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στις φυλακές Κορυδαλλού το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή το μεσημέρι, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο Athens Indymedia.org

    Στην ανακοίνωση η οργάνωση κάνει δριμύτατη κριτική στη δικαιοσύνη και στο σωφρονιστικό σύστημα, ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στον επαναστατικό αγώνα και σε όλους τους αναρχικούς που κρατούνται στις φυλακές. Καλεί τους αντιεξουσιαστές σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από το Νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο Συμεών Σεϊσίδης ο οποίος συνελήφθη τραυματισμένος από σφαίρα αστυνομικού στην περιοχή του Κεραμικού πριν από λίγο καιρό.

    Η προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης συνοδεύεται και από δεύτερο κείμενο το οποίο αναφέρεται στο τραγικό περιστατικό με τον εμπρησμό της τράπεζας "Μαρφίν" όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι. Μεταξύ άλλων ο συντάκτης του κειμένου υποστηρίζει ότι "πάνω στα γεγονότα της 5ης Μάη στήθηκε μια αισχρή τυμβωρυχία και ένα ισχυρό εμπόριο συναισθημάτων για τα συμφέροντα του συστήματος" ενώ παράλληλα παραδέχεται ότι οι 3 υπάλληλοι έχασαν τη ζωή τους χωρίς να αποτελούν στόχο, "εξαιτίας μιας επαναστατικής πρακτικής", ενώ κάνει και αναφορά και σε δικές τους ατέλειες, κενά και λάθη, καθώς και απροσεξίες.

    [05] Το πολύτιμο "ψηφιακό γονιδίωμα" αποθηκεύτηκε κάτω από τις Αλπεις

    Ορισμένοι άνθρωποι σκέφτονται μόνο το αύριο, αλλά άλλοι (ευτυχώς) προτιμούν να "βλέπουν" πολύ μακριά στο μέλλον. Ευρωπαίοι επιστήμονες, αρχειοφύλακες και βιβλιοθηκάριοι, φοβούμενοι μήπως κάποτε οι μελλοντικές γενιές δεν μπορούν να διαβάσουν τις ψηφιακές πληροφορίες που θα είναι αποθηκευμένες σε ξεπερασμένες πια τεχνολογίες, έθαψαν σε ένα μυστικό υπόγειο οχυρό, βαθιά κάτω από τις ελβετικές Άλπεις, ένα "ψηφιακό γονιδίωμα" που θα επιτρέψει στους ανθρώπους του μέλλοντος, αν ποτέ το χρειαστούν, να "ξεκλειδώσουν" ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών.

    Συνοδευμένοι από αυστηρούς μαυροντυμένους φρουρούς, οι επιστήμονες μετέφεραν την ψηφιακή "χρονοκάψουλα" στο λεγόμενο "ελβετικό Φορτ Νοξ", μέσα σε ένα λαβύρινθο από υπόγεια τούνελ και πέντε διαδοχικές ζώνες ασφαλείας και την απέθεσαν σε μια κρύπτη κάτω από τις πλαγιές όπου βρίσκεται το Γκστάαντ, ο δημοφιλής προορισμός για σκι της διεθνούς ελίτ.

    Το σφραγισμένο κουτί με τον κώδικα, κρυμμένο πίσω από μια πόρτα 3,5 τόνων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, περιέχει το "κλειδί", ώστε οι άνθρωποι του μέλλοντος να μπορούν να διαβάσουν τα απαρχαιωμένα ψηφιακά "φορμά".

    Σύμφωνα με τον Άνταμ Φαρκουχάρ, της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, έναν από τους δύο επιστήμονες της πληροφορικής ειδικούς στην αρχειοθέτηση, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την μεταφορά της "χρονοκάψουλας", "μπορούμε σήμερα να κατεβάσουμε από το ράφι και να διαβάσουμε τις σημειώσεις του Αϊνστάιν, αλλά σε 50 χρόνια από σήμερα, οι περισσότερες από τις σημειώσεις του Στέφεν Χόκινγκ θα είναι πιθανώς αποθηκευμένες μόνο ψηφιακά και ίσως δεν θα μπορούμε να έχουν καν πρόσβαση σε αυτές".

    Η φιλόδοξη πρωτοβουλία, κόστους 15 εκατ. ευρώ, αποτελεί το αποκορύφωμα του τετραετούς σχεδίου "Πλανήτες", που συνδυάζει την εμπειρία 16 ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, αρχείων και ερευνητικών ινστιτούτων, ώστε να διατηρηθεί η ψηφιακή "περιουσία" της ανθρωπότητας, καθώς οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν κάθε λίγο και λιγάκι ξεπερασμένο το υπάρχον υλικό και λογισμικό.

    Η "χρονοκάψουλα" που θάφτηκε κάτω από τις Άλπεις, περιέχει, σύμφωνα με τον Φαρκουχάρ, το ψηφιακό ισοδύναμο του γενετικού κώδικα των διαφορετικών ψηφιακών "φορμά" που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, γι' αυτό έχει αποκληθεί "ψηφιακό γονιδίωμα".

    Περίπου 100 GΒ δεδομένων -ισοδύναμα με 24 τόνους βιβλίων- έχουν ήδη δημιουργηθεί μέχρι τώρα για κάθε κάτοικο του πλανήτη μας. Όλος αυτός ο όγκος των ψηφιακών πληροφοριών αντιστοιχεί σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο CD. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη οδηγεί, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην απαξίωση και ουσιαστικά στην απώλεια (λόγω αδυναμίας πρόσβασης) ψηφιακών πληροφοριών αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

    Οι μελέτες δείχνουν ότι τα "φορμάτ" αποθήκευσης, όπως των CD και των DVD, διαρκούν μόνο γύρω στα 20 χρόνια. "Αντίθετα με τα ιερογλυφικά που είναι σκαλισμένα σε κάποια πέτρα ή έχουν γραφτεί με μελάνι σε μια περγαμηνή, τα ψηφιακά δεδομένα έχουν ζωή ετών όχι χιλιετιών", δήλωσε ο καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης Αντρέας Ράουμπερ, ένας από τους πρωτεργάτες της "χρονοκάψουλας". "Η αποτυχία να λάβουμε επαρκή μέτρα ψηφιακής διατήρησης τώρα, μπορεί να μας κοστίσει δισεκατομμύρια στο μέλλον", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία έχει καταστήσει ελεύθερα διαθέσιμο το κατάλληλο online λογισμικό για να επιτρέψει σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκωδικοποιεί δεδομένα που βρίσκονται σε απαρχαιωμένα ψηφιακά "φορμά".

    Χωρίς την ύπαρξη του κατάλληλου λογισμικού, καθώς και συμβατών λειτουργικών συστημάτων, δεν θα είναι δυνατή όχι μόνο η ανάγνωση, αλλά ούτε καν η επίγνωση του τι υπάρχει αποθηκευμένο σε ένα παλαιό δίσκο. Στόχος είναι η διατήρηση του "DNA" των ψηφιακών δεδομένων, με τη βοήθεια των κατάλληλων "εργαλείων" λογισμικού, ώστε να μην χαθούν οριστικά ιστορικές ψηφιακές "μνήμες" τον επόμενο αιώνα - ή και νωρίτερα.

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Επαφές για επενδύσεις

    Συνάντηση αντιπροσωπειών της ΟΛΠ ΑΕ υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη και της COSCO GROUP υπό τον Capt Wei Jiafu πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΛΠ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΛΠ, η Cosco Group ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων της στον Πειραιά θα αποτελέσει την κύρια πύλη της Cosco για τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τις γύρω περιοχές, στον οποίο θα έχουν άμεση αναφορά πλην της Cosco και οι όμιλοι της Άπω Ανατολής: K-LΙΝΕ (Ιαπωνία), YML (Κορέα) και HANJIN (Κορέα).

    Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco θα εργάζεται μόνο με Έλληνες τεχνικούς και λιμενεργάτες, «χωρίς κανέναν Κινέζο» όπως είπε ο capt. Wei Jiafu της Cosco, ο δε αριθμός των εργαζομένων θα ανέλθει σε 650.

    Και οι δύο πλευρές (ΟΛΠ και Cosco) οι οποίες θα συλλειτουργούν στους προβλήτες Ι και ΙΙ θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια καλής συνεργασίας σύμφωνα και με τις πολιτικές προώθησης πωλήσεων μιας εκάστης.

    Το ενδιαφέρον των δύο πλευρών, πέρα από την εξέταση των θεμάτων του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ Α.Ε., επικεντρώθηκε σε δύο κυρίως μείζονα θέματα, για τα οποία θα υπάρξουν συνεννοήσεις και κατευθυντήριες συμφωνίες εντός διημέρου:

    (α) Συμμετοχή του ΟΛΠ Α.Ε και της Cosco στο υπό δημιουργία Εμπορευματικό Κέντρο του Θριάσιου Πεδίου.

    Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου για να εξετάσουν επακριβώς το σχήμα συνεργασίας τους, όταν το έργο αυτό προκηρυχθεί από την ΕΡΓΟΣΕ. Ο capt. Wei υπέδειξε ως μοντέλο το έργο της Cosco στο Dubai., το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

    (β) Συνεργασία μέσω της «ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΛΠ» (NAΥΣΟΛΠ) για την ανάπτυξη των εργασιών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν επίσης, ώστε να τεθεί το πλαίσιο συνεργασίας τους σε εξειδικευμένα θέματα (δεξαμενές, πλοία για συντήρηση και επισκευή κλπ.)

    (γ) Για τα υπόλοιπα έργα οι δύο πλευρές θα έχουν σειρά νέων συναντήσεων για κάθε έργο εξειδικευμένα, μέσω των θυγατρικών εταιρειών της Cosco.

    Ο capt. Wei εξέφρασε τη δέσμευση ότι όλες οι επενδύσεις της Cosco θα υλοποιηθούν στο ακέραιο όσον αφορά τον Πειραιά (Προβλήτες ΙΙ και III) σύμφωνα και με τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης και ότι προσβλέπει στην άριστη συνεργασία με την ΟΛΠ ΑΕ.

    Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την προώθηση των κοινών τους στόχων με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Συνάντηση Λ. Κατσέλη με Cosco

    Για όλα τα επιχειρηματικά-ναυτιλιακά σχέδια που αφορούν την Κίνα με την Ελλάδα μίλησαν στον Πειραιά, η ΥΠΟΙΑΝ Λούκα Κατσέλη και ο πρόεδρος της COSCO Captain Wei - Jiafu που πραγματοποιεί 4ήμερη επίσκεψη στην χώρα, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής κρατικής εταιρίας.

    Στην πολύωρη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη και εκπρόσωποι τουριστικών και επιχειρηματικών φορέων, καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος, ο πρόεδρος της COSCO που τυγχάνει και υψηλόβαθμο στέλεχος του Κ.Κ.Κ. τόνισε στην υπουργό Λούκα Κατσέλη ότι τόσο η COSCO όσο και η Κίνα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, σε όλο το εύρος και το βάθος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, εφόσον επέλθει κάποια συμφωνία.

    Συγκεκριμένα, ο Captain Wei αναφέρθηκε στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών, της κρουαζιέρας, της ναυπηγοεπισκευαστικής δράσης και των Logistics, ενώ επισήμανε ότι η χώρα του έχει έντονο ενδιαφέρον και επενδύσεις στις περιφέρειες της Ελλάδας.

    Από την πλευρά της η ΥΠΟΙΑΝ Λούκα Κατσέλη καλωσόρισε τον πρόεδρο της COSCO, που επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί στενή συνεργασία με την Κίνα, την οποία μάλιστα θεωρεί στρατηγικό εταίρο.

    Τέλος, να επισημανθεί ότι ήδη η COSCO δραστηριοποιείται στον ΣΕΜΠΟ Μ. Ικονίου.

    Συνέντευξη του προέδρου της COSCO

    "Το λιμάνι του Πειραιά κατέχει προνομιακή γεωγραφική θέση, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση στα Βαλκάνια και καλύπτει τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική" τονίζει σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα http://money.163.com ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της COSCO, Ming Dong.

    Ο κ. Ming σημειώνει ότι "προς το παρόν και σε σύγκριση με το λιμάνι του Αμβούργου ή του Άμστερνταμ, το μερίδιο του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO δεν είναι τόσο υψηλό, ωστόσο εμείς θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στην αξιοποίηση του λιμανιού, και θα κινητοποιήσουμε τους πελάτες μας να μεταφορτώνουν εκεί τα εμπορεύματά τους, προκειμένου το λιμάνι να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ευρώπη".

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι "με δεδομένη την αρνητική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, η Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγξει την κατάσταση, καθώς η συνεργασία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη", και ακολουθεί σύντομη αναφορά στις οικονομικές πλευρές της συμφωνίας, που έχει ήδη συναφθεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό και με την επίσκεψη του Captain Wei, ο κ. Ming υπογραμμίζει ότι "η απεργία στο λιμάνι δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη", ενώ στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων του περασμένου Οκτωβρίου στη λειτουργία του λιμανιού.-

    [07] Δεν συμφώνησαν...

    Στις φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες οι παρατάξεις για μια ακόμη χρονιά δεν συμφώνησαν στην έκδοση κοινών αποτελεσμάτων. Μέχρι στιγμής από τις παρατάξεις έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ακόλουθα συγκεντρωτικά αποτελέσματα:

    Από την ΟΝΝΕΔ σε 50 από τους 202 συλλόγους στα ΑΕΙ ανακοινώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Έγκυρα 10.566, άκυρα 433, λευκά 194.

    ΔΑΠ 4.250 - Ποσοστό 40,22%

    ΠΑΣΠ 3.084 - Ποσοστό 29,19%

    ΕΑΑΚ 921 - Ποσοστό 8,72%

    ΠΣΚ 1333 - Ποσοστό 12,62%

    Αγωνιστικές Κινήσεις 21 - Ποσοστό 0,2%

    Αριστερή Ενότητα 349 - Ποσοστό 3,3%

    Τα αντίστοιχα αποτελέσματα το 2009 ήταν: 39,14% για τη ΔΑΠ, 28,15% για τη ΠΑΣΠ, 8,3% για την ΕΑΑΚ, 14,4% για ΠΣΚ, 0,41% για τις Αγωνιστικές Κινήσεις και 4,81% για την Αριστερή Ενότητα.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Α. Παπαμιμίκος τονίζει ότι η ΔΑΠ ΝΔΦΚ παραμένει πρώτη δύναμη για 25η συνεχή χρονιά και καλεί το σύνολο των παρατάξεων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκδόσουν από κοινού αποτελέσματα. "Τη στιγμή που οι νέοι αμφισβητούν τα πάντα έδειξαν την απόλυτη εμπιστοσύνη στην παράταξή μας", δήλωσε ο Α. Παπαμιμίκος.

    Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις στα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών όλες οι παρατάξεις συγκλίνουν σε άνοδο της ΠΑΣΠ.

    Σύμφωνα με την ΠΑΣΠ, στα πρώτα συγκεντρωτικά στα ΑΕΙ:

    ΠΑΣΠ 32%, από 29% το 2009

    ΔΑΠ 31%, από 37% το 2009

    ΠΣΚ 15%, από 16% το 2009

    ΕΑΑΚ 10%, από 9% το 2009

    Αρ.Εν. 6%, από 5% το 2009

    Για "άνεμο αλλαγής στα ΑΕΙ" μίλησε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ, Νικηφόρος Μιχάλης, ο οποίος ανέφερε ότι "η πολιτική στόχευση της παράταξης ήταν η διαφάνεια και οι δημοκρατικοί θεσμοί στα Πανεπιστήμια".

    Για τα ΤΕΙ, σε 35 από 71 συλλόγους:

    ΠΑΣΠ 41,5%

    ΔΑΠ 39%

    ΠΚΣ 15%

    ΕΑΑΚ 1,3%

    Αρ.Εν 2,5%

    Ο Μηνάς Αλέξανδρος, από το γραφέιο σπουδάζουσας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ απέδωσε την άνοδο της παράταξης στις προτάσεις για επαγγελματική κατοχύρωση των φοιτητών που αποτελεί το μείζον θέμα για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

    Ο γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής σε δήλωσή του για τις φοιτητικές εκλογές ανέφερε ότι η επιλογή των φοιτητών στην ΠΑΣΠ ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. "Πρώτα από όλα, μήνυμα επιβράβευσης της συνεπούς πορείας της στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, δεύτερον, μήνυμα καταδίκης του πρόσφατου παρελθόντος μέσω της πτώσης των ποσοστών της ΔΑΠ και τρίτον, μήνυμα προς την παραδοσιακή αριστερά ότι οι αδιέξοδες προτάσεις δεν εμπνέουν τους φοιτητές". Τέλος ανέφερε ότι "αποτελούν πρόκληση οι φοιτητές που επέλεξαν φέτος να απέχουν. Μια πρόκληση για αγώνα και αλλαγές στη δομή του κράτους και τη νοοτροπία μας".

    Από την Πανσπουδαστική (ΠΣΚ) δόθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα, σε 61 από 200 συλλόγους:

    Έγκυρα 12.527, άκυρα 467, λευκά 226.

    ΠΣΚ 2.309, ποσοστό 18,43%

    ΔΑΠ 3.593, ποσοστό 28,6%

    ΠΑΣΠ 4.020, ποσοστό 32,09%

    ΕΑΑΚ 1.168, ποσοστό 9,3%

    Αριστερή Ενότητα 674, ποσοστό 5,38%

    Τα αντίστοιχα ποσοστά της προηγούμενης χρονιάς ήταν για την ΠΣΚ 18,46%, για τη ΔΑΠ 30,3%, για την ΠΑΣΠ 30,16%, για την ΕΑΑΚ, 9% και για την Αριστερή Ενότητα 5,04%.

    Στα ΤΕΙ, η Πανσπουδαστική σε 13 από 71 συλλόγους ανακοίνωσε:

    Έγκυρα 2.030, άκυρα 79, λευκά 19,

    ΠΣΚ 404, ποσοστό 19,9%

    ΔΑΠ 765 , ποσοστό 37,6%

    ΠΑΣΠ 545, ποσοστό 26,8%

    ΕΑΑΚ 25, ποσοστό 1,23%

    Αριστερή Ενότητα 72, ποσοστό 3,54%

    Αντιστοίχως το 2009, η ΠΚΣ είχε 19,4%, η ΔΑΠ 33,6%, η ΠΑΣΠ 29,7%, η ΕΑΑΚ 0,62% και η Αριστερή Ενότητα 0,7%.

    Σε δήλωσή του ο γραμματέας ΠΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης τονίζει ότι ο συσχετισμός στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ "δεν είναι αναλλοίωτος, μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει και αυτή είναι η ελπίδα ενάντια στον εκφυλισμό που επικρατεί και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με ευθύνη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη νεολαία και την ενοχή των υπολοίπων".

    Από τη νεολαίο του Συνασπισμού συγκεντρωτικά αποτελέσματα στα πανεπιστήμια σε 74 από τους 196 συλλόγους:

    ΔΑΠ 32,6%, από 34,6% το 2009

    ΠΑΣΠ 27,2%, από 26,1% το 2009

    ΠΣΚ 14,3%, από 15,4 το 2009

    ΕΑΑΚ 9,1%, από 8,6% το 2009

    Αριστερή Ενότητα 8,6%, από 7,5% το 2009

    Στα ΤΕΙ:

    ΔΑΠ 667 ψήφοι, ποσοστό 39,9% (+2,2% από πέρυσι)

    ΠΣΚ 391 ψήφοι, ποσοστό 23,4% (καμία διαφορά από πέρυσι)

    ΠΑΣΠ 347 ψήφοι, 20,8% (-2,5% από πέρυσι)

    Αριστερή Ενότητα 167 ψήφοι, ποσοστό 10% (-0,5% από πέρυσι)

    ΕΑΑΚ 56 ψήφοι, ποσοστό 3,4% (+1,6% από πέρυσι)

    Σε ανακοίνωση της νεολαίας του Συνασπισμού τονίζεται ότι "η αύξηση των δυνάμεων της Αριστερής Ενότητας μας γεμίζει αισιοδοξία, αυξάνοντας παράλληλα τις ευθύνες που έχουμε μπροστά μας. Η μεγάλη πτώση της ΔΑΠ και η ούτως ή άλλως χαμηλή καταγραφή της ΠΑΣΠ στους συλλόγους δείχνουν την έλλειψη νομιμοποίησης στη νεολαία".

    [08] Στις φλόγες η Μπανγκόκ

    Πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στο κέντρο της Μπανγκόκ σήμερα Πέμπτη, μια ημέρα μετά από τις συγκρούσεις και τις εκτεταμένες ταραχές στην πόλη, ενώ παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στην πρωτεύουσα και άλλες 23 επαρχίες της Ταϊλάνδης.

    Πυρά ακούγονταν κοντά σε βουδιστικό ναό στο κέντρο του άτυπου "στρατοπέδου" των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Μπανγκόκ, ενώ στρατιώτες προωθούνταν προς την παγόδα κατά μήκος των γραμμών του εναέριου τραίνου, ανέφεραν αυτόπτες.

    Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, προκαλώντας πανικό στο πλήθος των περίπου 2.000 ανθρώπων που παραμένουν συγκεντρωμένοι στο ναό, όπου έχουν αποτεθεί οι σοροί των έξι ανθρώπων από τους συνολικά εννιά οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους χθες Τετάρτη.

    Το πλήθος υποχώρησε στο ναό για να προστατευθεί, ενώ μια ομάδα στρατιωτών λάμβαναν θέσεις στις γραμμές του Skytrain και άλλοι προωθούνταν στην περιοχή.

    Ο στρατός έκανε έφοδο στο αυτοσχέδιο στρατόπεδο των "κόκκινων πουκαμίσων" χθες σε μια αιματηρή επιχείρηση που ανάγκασε ηγετικά στελέχη του κινήματος να παραδοθούν και να ζητήσουν από τους υποστηρικτές τους να διαλυθούν.

    Τουλάχιστον 81 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια, σύμφωνα με διασώστες του Κέντρου Άμεσης Παροχής Βοήθειας Εραουάν.

    Παραμένει αβέβαιο, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, εάν οι ταραχές αποτελούν το τελικό ξέσπασμα της οργής των διαδηλωτών ή αν θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες. Οι αρχές ανακοίνωσαν αργά την Τετάρτη ότι πυρπολήθηκαν τουλάχιστον 27 κτίρια, περιλαμβανομένου του Central World, του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού πολυκαταστήματος στην Ασία. Το κτίριο υπέστη τεράστιες ζημιές και μοιάζει ετοιμόρροπο. Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Μπανγκόκ είπε ότι το πρωί σήμερα εξακολουθούσαν να υπάρχουν 31 πυρκαγιές, περίπου οι μισές σε τράπεζες, αλλά και μια σε mall.

    Μια πυρκαγιά αναφέρθηκε κοντά στο χρηματιστήριο χθες Τετάρτη. Η χρηματαγορά θα μείνει κλειστή σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι κλειστές θα παραμείνουν και όλες οι τράπεζες στη χώρα.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στα χθεσινά βρήκαν το θάνατο "έως και 16 άνθρωποι", ενώ τουλάχιστον 88 τραυματίστηκαν.

    Τα περισσότερα εμπορικά κέντρα, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες που πυρπολήθηκαν χθες συνδέονται με το "γραφειοκρατικό κατεστημένο" της χώρας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

    Το Ενωμένο Μέτωπο για την Δημοκρατία κι Ενάντια στην Δικτατορία (UDD), οι υποστηρικτές του οποίου έχουν γίνει γνωστοί ως τα "κόκκινα πουκάμισα", διαδηλώνει στην Μπανγκόκ από την 12η Μαρτίου αξιώνοντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα και της κυβέρνησής του, την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Οι κινητοποιήσεις του ήταν ειρηνικές ως την 7η Απριλίου, όταν διαδηλωτές έκαναν έφοδο στη βουλή και οι αρχές κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πρωτεύουσα.

    Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από τον Μάρτιο έχει φθάσει τους τουλάχιστον 82. Ανάμεσα στα θύματα ήταν δύο ξένοι δημοσιογράφοι. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.500.

    [09] Επεκτείνεται η διαρροή

    Το αργό πετρέλαιο που διαρρέει από την πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού, μετά τη βύθιση της πλωτής εξέδρας άντλησης, οδηγείται προς τις ακτές της Φλόριντα, με τη βοήθεια ενός ισχυρού ρεύματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

    Φωτογραφίες του δορυφορικού ραντάρ της ESA, Envisat, δείχνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα μετακινείται από το ρεύμα "loop", που θεωρείται "μία ισχυρή ζώνης μεταφοράς που ρέει με τη φορά των δεικτών του ρολογιού στον Κόλπο του Μεξικού και με κατεύθυνση τη Φλόριντα".

    "Με αυτές τις εικόνες από το διάστημα, έχουμε απόδειξη ότι τουλάχιστον πετρέλαιο που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται ήδη μέσα στη ροή του ρεύματος", δήλωσε ο Δρ. Μπερτράντ Σαπρόν, του Γαλλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας.

    Οι επιστήμονες που μελετούν τις δορυφορικές εικόνες επισημαίνουν ότι το ρεύμα "loop" είναι ένα βαθύ ωκεάνιο ρεύμα με ταραγμένα ύδατα, που θα επιταχύνει την ανάμειξη του πετρελαίου με το νερό τα προσεχή 24ωρα.

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χθες ότι ενημερώνει την Κούβα για την διαρροή πετρελαίου, καθώς ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί κινείται προς ανατολάς, κι ενδέχεται να πλήξει και την Κούβα.

    Η υπηρεσία αμερικανικών συμφερόντων στην Αβάνα "επέδωσε διπλωματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, ενημερώνοντας την κυβέρνηση της Κούβας για την διαρροή πετρελαίου και όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για το πώς προβλέπεται να κινηθεί", δήλωσε ο Γκόρντον Ντάγκουιντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο οι ΗΠΑ "έχουν συζητήσεις εργασίας με την κυβέρνηση της Κούβας για να ενημερώνουν [τα στελέχη της] για τις εξελίξεις".

    Ο Ντάγκουιντ είπε ότι οι συνομιλίες χθες Τετάρτη είχαν στόχο "να ενημερωθούν [οι Κουβανοί] για τις εξελίξεις". Δεν διευκρίνισε πότε άρχισαν οι σχετικές επαφές, πού γίνονται ή ποιος λαμβάνει μέρος σε αυτές.

    "Δώσαμε πληροφορίες υποβάθρου σχετικά με τα αίτια της διαρροής, τονίσαμε ότι το να σταματήσουμε τη διαρροή αργού πετρελαίου είναι η πρωταρχική μας προτεραιότητα, και εξηγήσαμε την προβλεπόμενη κίνηση της πετρελαιοκηλίδας", ανέφερε σε ανακοινωθέν του. "Επίσης διαβιβάσαμε την πρόθεση [της κυβέρνησης] των ΗΠΑ να διατηρηθεί η επικοινωνία με την κυβέρνηση της Κούβας για τις εξελίξεις".

    Από το Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η πετρελαιοκηλίδα παρασύρεται από ένα ισχυρό υποθαλάσσιο ρεύμα προς τις ακτές της Φλόριδας και της Κούβας. Αναμένεται να πλήξει τη Φλόριδα μέσα σε έξι ημέρες.

    ΗΠΑ και Κούβα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις σχεδόν μισό αιώνα, ωστόσο η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα άρχισε συνομιλίες με την Αβάνα για ζητήματα όπως η μετανάστευση, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Αϊτής.

    Παρά τις αρχικές ελπίδες για δραστική βελτίωση των διμερών σχέσεων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ομπάμα, τον Ιανουάριο της περασμένης χρονιάς, η ένταση κλιμακώθηκε ξανά πρόσφατα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 May 2010 - 8:30:36 UTC