Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση"
  • [02] "Έργο χαράς"
  • [03] Αυξάνεται η ένταση

  • [01] "Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση"

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση με την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και την αλληλεγγύη την οποία εκφράζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο Χ. Ρόμπεϊ είπε ότι με τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ελληνική οικονομία δημιουργήθηκε ένα «δίχτυ προστασίας» που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα «να βάλει τάξη στα του οίκου της».

    «Με τις αποφάσεις μας επιδείξαμε σύνεση και θάρρος», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος αναγνώρισε ακόμη ότι η εξεύρεση λύσης για αποτελεσματική δράση για την ελληνική κρίση υπήρξε χρονοβόρα και ο συντονισμός ένα δύσκολο εγχείρημα.

    Συνοψίζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Χ.Ρόμπεϊ υποστήριξε ότι η ΕΕ έπραξε το καθήκον της καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσής της είναι σοβαρός και συνιστά μια σημαντική απειλή για το ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, «η ΕΕ αγόρασε χρόνο με αυτές τις αποφάσεις για περισυλλογή και δράση και τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο».

    Μεγάλες απώλειες στις χρηματαγορές

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των ανησυχιών για την κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ισπανικές τράπεζες και των εξελίξεων στις σχέσεις της Βόρειας και Νότιας Κορέας. Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με μεγάλη πτώση. Απώλειες και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Υπό ισχυρή πίεση βρίσκονται οι τιμές των μετοχών και στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:30 διαμορφωνόταν στις 1.543,39 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 3,24%.

    Το ευρώ κυμαίνεται σήμερα στα 1.22 δολάρια, ενώ υποχώρησε μέχρι και τα 1,2199, από 1,2372 την Δευτέρα.

    Στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 2,82% και διαμορφώθηκε στις 4.926,63 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 3,04% και διαμορφώθηκε στις 3.326,54 μονάδες και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 2,52% και διαμορφώθηκε στις 5.659,59 μονάδες.

    Ισχυρή πτώση κατέγραψε ο δείκτης Ibex-35 του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, υποχωρώντας κατά 3,19% στις 8.991,6.

    Με πτώση άρχισαν οι συναλλαγές και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου ο δείκτης FTSE Mib υποχώρησε με την έναρξη των συναλλαγών κατά 3,38% και διαμορφώθηκε στις 18.387 μονάδες.

    Με πτώση 3,06% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να φτάνει τις 9.459,89 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς.

    Με απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones έχασε 126,82 μονάδες ποσοστό 1,24% και διαμορφώθηκε στις 10.066,57 μονάδες. Ο δείκτης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε καθοδικά κατά 15,49 μονάδες, ποσοστό 0,69% και διαμορφώθηκε στις 2.213,55.

    Α.Μέρκελ: "Τα κράτη του Κόλπου στηρίζουν το ευρώ"

    Τα αραβικά κράτη του Κόλπου στηρίζουν τις ευρωπαϊκές προσπάθειες σταθεροποίησης του ευρώ, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

    "Μια ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον όλων, όμως είναι σαφές πως πρέπει να εργαστούμε πάνω στην ανταγωνιστικότητά μας. Αυτή ακριβώς είναι η θέση της Γερμανίας", τόνισε η Μέρκελ από το Αμπου Ντάμπι όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Σε ερώτηση αν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα εξακολουθήσει να αποτελεί παράδειγμα για τις χώρες του Κόλπου στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα δικό τους κοινό νόμισμα, η Μέρκελ απάντησε: "Ναι, φυσικά" και πρόσθεσε πως το θέμα αυτό ήταν από τα βασικά των συζητήσεών της.

    "Είναι απόλυτα κατανοητό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση που μοιράζεται το ίδιο νόμισμα πρέπει επίσης να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κοινή βάση οικονομικών επιδόσεων", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενη στο θέμα των ιρανικών πυρηνικών, η γερμανίδα καγκελάριος είπε πως η χώρες του Κόλπου συμμερίζονται τις ανησυχίες της Δύσης.

    "Υπάρχει μεγάλος φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους εδώ. Είναι προφανές ότι είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να δουν το Ιράν να εγκαταλείπει την προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων", κατέληξε.

    Τη Γερμανία επικρίνει ο Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του κατηγόρησε τους πολιτικούς αξιωματούχους της Γερμανίας, ότι έκαναν πολύ λίγα για να προασπίσουν το ευρώ, το οποίο ταλανίζεται αφότου ξέσπασε η ελληνική κρίση, σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο Τρίτη.

    "Τα τελευταία χρόνο δεν βρέθηκαν πολλές σημαντικές φωνές στη γερμανική πολιτική για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη σε ποιο βαθμό ήταν σημαντικό για τη Γερμανία να έχει το ευρώ", δήλωσε ο Μπαρόζο στη μεγάλη καθημερινή εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ".

    "Οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να πουν πως η γερμανική οικονομία θα πήγαινε πολύ χειρότερα χωρίς το ευρώ", προσέθεσε, υπενθυμίζοντας πως το μερίδιο της ευρωζώνης στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, η πλειοψηφία των Γερμανών απέρριπτε την ιδέα ενός σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, μερικές φορές με όρους πολύ δηλητηριώδεις, και η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ φιανόταν να διστάζει προτού υποχωρήσει.

    "Η διαδικασία απόφασής μας απλώς κράτησε υπερβολικά πολύ. Οι αγορές είδαν πολλά αντιφατικά σημάδια", είπε ο Μπαρόζο.

    Απαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις για το κοινό νόμισμα, κυρίως στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε πως "το ευρώ δεν ήταν μια επινόηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ήταν ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο".

    "Η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε (τα στοιχεία της). Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας", προσέθεσε.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι "το ευρώ δεν θα αποτύχει". "Είναι ένα πολύ ισχυρό νομισμα", διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως στην παρούσα κρίση "το ευρώ δεν είναι το πρόβλημα", αλλά τα ελλείμματα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα μεγαλύτερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Μία πρώτη σύνοδος υπό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπαρόζο εξέφρασε επιφυλάξεις σε ορισμένες προτάσεις που προώθησε η κυβέρνηση της Μέρκελ, εκτιμώντας κυρίως πως είναι "σχεδόν αδύνατο" να πάει κανείς πιο πέρα από τις υπάρχουσες συνθήκες στον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου των χωρών με μεγάλο έλλειμμα.

    Η Γερμανία οραματίζεται την αναστολή τουλάχιστον για ένα χρόνο των δικαιωμάτων ψήφου για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο της ΕΕ.

    Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε επίσης "εικασία" την ιδέα σύμφωνα με την οποία μία χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

    Εξαγγέλλουν μέτρα λιτότητας και περικοπές

    Μέτρα λιτότητας με περικοπές δισ. ευρώ εξαγγέλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμα και χώρες εκτός της ευρωζώνης.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνέστησε στην Ισπανία να προχωρήσει σε "επείγουσες" μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και το τραπεζικό σύστημά της, έπειτα από μία αποστολή στη χώρα.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο τόνισε πως η κυβέρνησή του παραμένει αμετακίνητη ως προς την υλοποίηση του πακέτου μειώσεων κατά 15 δισ.ευρώ των δημοσίων δαπανών, παρά την πίεση των εργατικών ενώσεων, οι οποίες διαμηνύουν πως θα κηρύξουν γενική απεργία εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο.

    Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει περικοπές των δαπανών κατά 6,2 δισεκατομμύρια λίρες εφέτος και ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

    Η Γερμανία προχωρά σε μείωση του προϋπολογισμού έως το 2014.

    Στην Ιταλία, το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει το απόγευμα, πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα για την ερχόμενη διετία, συνολικού ύψους 24 δισ.ευρώ.

    Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα ο ιταλικός τύπος, πρόκειται να αποφασισθεί περικοπή της τάξης του 10% στις αποδοχές των υπουργών, πάγωμα ενός έτους στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εξαμηνιαία αναβολή στις συνταξιοδοτήσεις όσων απασχολούνται στο δημόσιο, περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και βοηθήματα (θα χορηγούνται μόνον σε όποιον δηλώνει λιγότερο από 25.000 ευρώ ετησίως). Θα καταβληθεί, επίσης, εκτεταμένη προσπάθεια για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων.

    Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τζάννι Λέττα, δήλωσε ότι "πρόκειται για σκληρά μέτρα, τα οποία ελπίζουμε ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μέτρα που λαμβάνονται για να μην κινδυνεύσει να βρεθεί, η Ιταλία, στην κατάσταση της Ελλάδας".

    Η Δανία θα μειώσει από τέσσερα σε δύο χρόνια τη διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο μίας σύμφωνίας με την άκρα δεξιά για την υιοθέτηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας.

    Το πρόγραμμα της Δανίας έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα της χώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, αντί για το 5,5% όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, εξοικονομώντας συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013.

    Εκτός από τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, προβλέπεται πάγωμα της βοήθειας που δίνεται σε τρίτες χώρες στα επίπεδα του 2010, επιβολή πλαφόν στα οικογενειακά επιδόματα, αναβολή του μέτρου μείωσης των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και μείωση κατά 5% των μισθών των υπουργών.

    -

    [02] "Έργο χαράς"

    Την ικανοποίησή του για την έκβαση των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη, εξέφρασε το πρωί, επισκεπτόμενος την Ακρόπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στα Προπύλαια και στη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα, από όπου έφυγαν οι σκαλωσιές μετά από εργασίες χρόνων, από τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης Μαίρη Ιωαννίδου.

    Απευθυνόμενος στην κ. Ιωαννίδου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά για τα αναστηλωτικά έργα στον Ιερό Βράχο.

    Το μεγάλο αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης των Αθηνών ολοκληρώνεται φέτος, εννιά χρόνια αφότου ξεκίνησε το πρόγραμμα, που το 2000 έμοιαζε σχεδόν αδύνατον να φτάσει με τόσο μεγάλη επιτυχία στην ολοκλήρωσή του.

    Και τούτο διότι ταυτόχρονα έπρεπε, για πρώτη φορά, να γίνουν επεμβάσεις στον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, εργασίες στα περιμετρικά τείχη της Ακρόπολης, συντήρηση της επιφάνειας των μνημείων, καταγραφή και διερεύνηση των διάσπαρτων επί του βράχου μελών.

    Το έργο στην πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο απ' ότι αρχικά είχε υπολογισθεί και δικαίως, η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ (ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ) κα Ιωαννίδου το έχει χαρακτηρίσει ως ένα "έργο χαράς που μας κάνει υπερήφανους ως Ελληνες".

    "Ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά", είπε σε σχετική ομιλία της η κα Ιωαννίδου, συμπληρώνοντας ότι "στην δίνη των εξελίξεων που ζεί την περίοδο αυτή η πατρίδα μας, τολμώ να ευχηθώ οι εργασίες στην Ακρόπολη να συνεχισθούν παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις μισθολογικές περικοπές του προσωπικού, με τους ίδιους ρυθμούς, το πνεύμα και τον ενθουσιασμό που χαρακτήρισε την περίοδο που τελειώνει".

    Υπολογίζεται ότι αναστηλώθηκαν χίλια ενενήντα τέσσερα αρχιτεκτονικά μέλη με συνολικό βάρος 2.675 τόνων, εξακόσιοι ογδόντα έξι λίθοι δημιουργήθηκαν από θραύσματα, χίλια εκατόν είκοσι εννέα αρχιτεκτονικά μέλη συντηρήθηκαν και πεντακόσια τριάντα κυβικά μαρμάρου χρησιμοποιήθηκαν εδώ και τριάντα πέντε χρόνια - που ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια αναστήλωσης στον Ιερό βράχο - για να συμπληρωθεί η εικόνα της Ακρόπολης του 2010, την οποία επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Από το 2001 ως το 2009 έχει αποδειχθεί επίσης με αριθμούς το πόσο γιγάντιο ήταν το αναστηλωτικό έργο.

    Συγκεκριμένα αποσυναρμολογήθηκαν 274 αρχιτεκτονικά μέλη και επανήλθαν στη θέση τους μετά από συναρμολόγηση, 415 λίθοι συνολικού βάρους 1892 τόνων.

    Σε όλα τα μνημεία έχουν γίνει προσθήκες από νέο μάρμαρο.

    Οι περισσότερες εξ αυτών έγιναν στον Παρθενώνα οπου τοποθετήθηκαν 88 νέα αρχιτεκτονικά μέλη, σε αντικατάσταση των παλαιών τσιμεντένιων. Συνολικά χρησιμοποίηθηκαν 530 κυβικά μέτρα μαρμάρου.

    Για τα επόμενα χρόνια έχουν προγραμματιστεί επεμβάσεις σε περιοχές των μνημείων, που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, επεμβάσεις για τις οποίες η Πολιτεία έχει δηλώσει την πρόθεση της - παρά τις οικονομικές αντιξοότητες - να υποστηρίξει οικονομικά τα έργα της Ακρόπολης.

    [03] Αυξάνεται η ένταση

    Η Βόρεια Κορέα αποφάσισε σήμερα να διακόψει όλες τις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα όπως και την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο την εθνική επιτροπή επανένωσης.

    Πρόσφατα αυξήθηκε η ένταξη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας μετά την ανακοίνωση της Σεούλ ότι η Πιονγκγιάνγκ ευθύνεται για τη βύθιση ενός πολεμικού της πλοίου, του Cheonan, στα τέλη Μαρτίου.

    Την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας μεταδίδει επίσης το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Ο βορειοκορεατικός στρατός κατηγόρησε σήμερα το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας ότι παραβίασε τα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα και απείλησε τη Σεούλ με στρατιωτική απάντηση, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Την ίδια ώρα το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο "Γιονχάπ" μεταδίδει πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, "έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε πολεμικό συναγερμό".

    Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, αναφέρει η Βόρεια Κορέα, δεκάδες νοτιοκορεατικά πλοία παραβίασαν τα σύνορα, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό KCNA.

    "Είναι μια σκόπιμη πρόκληση που έχει στόχο να υποδαυλίσει μια άλλη στρατιωτική σύγκρουση στην Κίτρινη Θάλασσα και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε μια πολεμική φάση" αναφέρει το KCNA και προσθέτει: "Αν οι εισβολές αυτές συνεχιστούν, ο Βορράς θα εφαρμόσει στρατιωτικά μέτρα για να προασπίσει τα χωρικά του ύδατα και ο Νότος θα θεωρηθεί υπεύθυνος των συνεπειών".

    Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας διέψευσε οιαδήποτε παραβίαση των βορειοκορεατικών χωρικών υδάτων.

    Οι απειλές αυτές διατυπώνονται σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που η Σεούλ έχει απειλήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα "πληρώσει το τίμημα", καθώς κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ότι βύθισε νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο τον Μάρτιο, όπου έχασαν τη ζωή τους 46 ναυτικοί.

    Σήμερα, κατά τις συνομιλίες με το κινέζο απεσταλμένο στη Σεούλ, η Νότια Κορέα προσπάθησε να πείσει το Πεκίνο να τη βοηθήσει ώστε να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

    Ας σημειωθεί πως η πληροφορία για πολεμικό συναγερμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, που μεταδίδουν οι Νοτιοκορεάτες βασίζεται στη δήλωση Βορειοκορεατών παρατηρητών στην κοινή μεθόριο, που ερωτηθέντες ανέφεραν ότι "δικές τους πηγές τούς ενημέρωσαν" ότι "ανώτατη στρατιωτική πηγή (της Β.Κορέας), κατ' εντολήν της πολιτικής της ηγεσίας, έδωσε την εντολή να τεθούν σε πολεμικό συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις" Βόρειας Κορέας, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινή ανθυποβρυχιακή άσκηση με τη Νότια Κορέα "στο άμεσο μέλλον" και πρόσθεσε ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το περιεχόμενο των ναυτικών ασκήσεων.

    Οι ασκήσεις αποτελούν μια απάντηση για τη βύθιση του πολεμικού πλοίου της Νότιας Κορέας.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε ότι είναι σίγουρος πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα λάβει τα "κατάλληλα" μέτρα όσον αφορά στο θέμα της βύθισης του νοτιοκορεατικού πλοίουα.

    "Είμαι σίγουρος ότι το Συμβούλιο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης", τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Η Γαλλία προσχώρησε, στην ομάδα των κρατών, που καταδίκασαν τη Βόρεια Κορέα ζητώντας "να τιμωρηθεί".

    Η Ρωσία καλεί τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτραπεί ένας πόλεμος.

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την κατάσταση ύστερα από τις απειλές που διατύπωσε η Βόρεια Κορέα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

    "Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα ήταν δυνατό να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποτραπεί μία περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ πρέπει να εργαστούν ώστε να αποτραπεί ένας πόλεμος.

    "Το βασικό ζήτημα είναι να αποτραπεί η ένταση να εξελιχθεί σε μία ένοπλη αντιπαράθεση", μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 May 2010 - 16:30:35 UTC