Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από το 2015 το νέο ασφαλιστικό, λέει η τρόικα
  • [02] Παράταση στην Εξεταστική
  • [03] "Ευρωπαϊκή ανάκαμψη"
  • [04] Αρχίζουν οι συνομιλίες

  • [01] Από το 2015 το νέο ασφαλιστικό, λέει η τρόικα

    Την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015 και όχι το 2018, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, μείωση των ταμείων σε τρία χωρίς εξαιρέσεις και περικοπές συντάξεων για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των συντάξεων χηρείας, ζητά η τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ειδικότερα η τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά:

    - Να εφαρμοσθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε όλη της την έκταση από το 2015 και όχι το 2018.

    - Να δίνεται πλήρης σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και να επιβάλλεται ποινή 6% ετησίως για τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα (πριν από τα 65).

    - Να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε κλάδο.

    - Να μειωθούν οι συντάξεις για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων.

    - Να μειωθούν οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη, και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών.

    - Να εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το "ψαλίδισμα" των συντάξεων. Υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

    Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, καθώς έχει αποστείλει επιστολή σε συνδικάτα και εργοδότες για συνάντηση στις 31 Μαΐου.

    Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από διαβούλευση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου.

    Οσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή της Τρόικα, είναι κατά βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι στην επιστολή δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο και σημείωσε ότι ανάλογες επιστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την απόλυτη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

    «Δεν συζητείται τίποτα, υπάρχουν συμφωνηθέντα τα οποία είναι τα μόνα που ισχύουν. Ό, τι είναι στο νομοσχέδιο και στο μνημόνιο είναι αυτά που συμφωνήθηκαν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συζητά κάποιες από τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, που αναφέρονται στην επιστολή της τρόικας.

    «Ο αρμόδιος υπουργός Α. Λοβέρδος που διαχειρίζεται το πολύ καυτό θέμα του ασφαλιστικού, είπε το αυτονόητο, ότι υπάρχει ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς με ποιο σκεπτικό ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής της τρόικας (ΕΕ -ΕΚΤ - ΔΝΤ).

    Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι από εκεί και πέρα το θέμα της επιστολής είναι εκτός των συμφωνηθέντων και ότι η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει επιχειρήματα απέναντι σε αυτά που ζητούνται και αναφέρονται στην επιστολή «και αυτό θα φανεί με την αναλογιστική μελέτη η οποία έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις της ασφάλειας και της πραγματικής αξιοπιστίας».

    Είπε ακόμη πως το ότι προσπαθεί ακόμα η κυβέρνηση να βάλει θέμα διάσωσης της αξιοπιστίας μας είναι ένα γεγονός, «εμείς όμως έχουμε προχωρήσει ήδη, υπάρχουν συμφωνηθέντα πάνω στα οποία κινούμαστε».

    «Εμείς δεν κάνουμε μυστικές συμφωνίες, είναι σαφές πως ό,τι πέφτει στην αντίληψή μας το αναφέρουμε», υπογράμμισε.

    Σχετικά με το αν γνώριζε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων πριν την υπογραφή του μνημονίου, αυτά που ζητούνται σήμερα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ένα μνημόνιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει υπογράψει με την τρόικα.

    «Πιστεύουμε ότι στο τέλος δεν θα υπάρχουν άλλα ζητήματα γιατί υπάρχει αναλογιστική μελέτη που μιλάει με αριθμούς», είπε.

    «Η συμφωνία φαίνεται ποια είναι, από τη στιγμή που υπάρχουν υπογραφές κάτω από το μνημόνιο, όλα τα άλλα είναι αποκύημα της φαντασίας όσων τα διαδίδουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

    Τόνισε δε ότι «εμείς ό,τι συμφωνήσαμε πέρασε από τη Βουλή».

    Ερωτηθείς για το χαρακτήρα της επιστολής, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «είναι μια επιστολή που θέτει συγκεκριμένα ζητήματα, εμείς όμως λέμε ότι υπάρχει κείμενο που έχει συμφωνηθεί και ισχύει ό,τι έχει συμφωνηθεί».

    Σε συμπληρωματική ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δεν πεισθεί η τρόικα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης «από τη στιγμή που ως ένα βαθμό έχει εκχωρηθεί μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκχωρήσει καμία εξουσία και πως τα επιχειρήματά της είναι σαφή και περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη.

    «Αφήστε να απαντήσουμε πρώτα και μετά θα δούμε», είπε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς γιατί η επιστολή δεν επιστρέφεται ως «απαράδεκτη».

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι «αυτό που λέμε είναι εγγύηση».

    Σχετικά με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη ότι από την πορεία των μέτρων θα εξαρτηθούν ο 13ος και 14ος μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο εκπρόσωπος είπε ότι "η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας είναι φυσικά η αυτονόητη προϋπόθεση για να πάνε τα πράγματα όπως τα έχουμε δρομολογήσει" και ότι "το μεγάλο στοίχημά μας είναι η υλοποίηση του ΠΣΑ και ό,τι έχει συμπεριληφθεί σε αυτό".

    Επιπλέον, σχετικά με το εάν αποτελεί πυλώνα η συναίνεση και για το ασφαλιστικό, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ένα από τα ζητούμενα της κυβέρνησης είναι η συναίνεση και των εργαζομένων και των εργοδοτών και υπογράμμισε ότι η συναίνεση πρέπει να συνοδεύεται και από υπευθυνότητα.

    Τέλος, ερωτηθείς εάν οι νέες διατάξεις του ασφαλιστικού θα ισχύσουν και για τους υπαλλήλους της Βουλής, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πολύ σύντομα.

    Άμεσα στη Βουλή το ν/σ για τα όρια ηλικίας

    Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, ενώ, όπως επίσης έγινε γνωστό από το υπουργείο, είναι πιθανόν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να υπάρχουν και άλλες γενικότερες διατάξεις σχετικές με το ασφαλιστικό.

    Παράλληλα, ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα των "κλειστών επαγγελμάτων" και την εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε εύθετο χρόνο, εξάλλου, το Δημόσιο θα προσφύγει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων μόνο, καθώς δεν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις η έκδοση και δημοπρασία μακροχρόνιων τίτλων (ομολόγων).

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου για το ασφαλιστικό.

    Για "επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους", κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του αναφέρει συγκεκριμένα:

    "Ο κ. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα "επαχθή μέτρα" που, όπως, είπε του επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα.

    Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει γι αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση;

    Μέχρι πότε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους; Επιτέλους, λίγη σοβαρότηταβ¦"

    "Ενας ενιαίος φορέας Υγείας για όλους, κατάργηση των ενσήμων και βεβαίως τα κεφάλαια τα οποία χρειάζονται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να προέρχονται από ένα ποσοστό επί του τζίρου ο οποίος διενεργείται στη χώρα. Όλα τα άλλα είναι προτάσεις χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον", εκτιμά ο ΛΑ.Ο.Σ.

    "Δυστυχώς η εκτίμηση πως η πορεία εκταμίευσης των δανείων από τον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης θα συνοδεύεται από νέα επαχθέστερα μέτρα επιβεβαιώνεται δραματικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Διαβούλευση για τα εργασιακά

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε πρόσκληση στους Προέδρους της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας. Η συνάντηση για την έναρξη της διαβούλευσης καθορίστηκε για τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 10:00 το πρωί.

    Στην επιστολή, που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως επί τάπητος θα τεθούν η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

    Παράλληλα, θα τεθούν ο καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ο καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους και ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Επίσης, ο υπουργός προσθέτει πως με την ευκαιρία αυτή θα τεθεί ως ζήτημα προς συζήτηση η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αναδιοργάνωσή του με στόχο να γίνει δυνατή η αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του ελεγκτικού έργου του.

    -

    [02] Παράταση στην Εξεταστική

    Την παράταση εργασιών για μία εβδομάδα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής και εξασφάλισε η Εξεταστική Επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Η εκπεφρασμένη βούληση των μελών της να κινούνται με ομόφωνες αποφάσεις, απέτρεψε την οιαδήποτε αναφορά της στην κατάθεση της Σταματίνας Μαντέλη - το πολυσέλιδο υλικό της οποίας διαβιβάστηκε σήμερα στην Επιτροπή - αν και προφανώς για τα υπόλοιπα κόμματα πλην της ΝΔ, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως για τις καταθέσεις, το περιεχόμενο των οποίων άπτονται Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής, ο νόμος του Χάρη Καστανίδη για τα μέτρα επιείκειας όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, (επί προκειμένω της κας Μαντέλη) προβλέπει την επιβολή μειωμένων ποινών στους κατηγορουμένους, εφόσον η εκάστοτε Εξεταστική Επιτροπή κρίνει τα προσφερόμενα στοιχεία επαρκή, ύστερα από την γνωμοδότηση Εφέτη, στον οποίον ανατίθεται έρευνα ακριβώς για την διαπίστωση της επάρκειας των στοιχείων.

    Σε συνέντευξη Τύπου πριν την συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν σβ αυτήν, με επικεφαλής τον Ν. Δένδια, προσδιόρισαν την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις, χωρίς να αποστούν του πορίσματος που είχε υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία ως πλειοψηφία κατά την προηγούμενη Εξεταστική. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζουν πολιτικές ευθύνες σε όσους έχουν υπογράψει τις πράξεις των ανταλλαγών, ενώ ελέγχουν και την σημερινή κυβέρνηση για επιλογές ή παραλείψεις του νυν υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ. ακύρωση της επιστροφής της μεγάλης πλειοψηφίας των παραχωρηθέντων εκτάσεων στο Δημόσιο προτιμώντας την δικαστική διεκδίκησή τους, παράλειψη διενέργειας φορολογικών ελέγχων στη Μονή επί ένα εξάμηνο). Πλην των πολιτικών ευθυνών ωστόσο, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν αναγνωρίζουν ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς του κόμματός τους, εφβ όσον η αποποίηση της Βισθωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων από το Δημόσιο, ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Απ. Φωτιάδη το 2003. «Αν έγιναν υπερτιμολογήσεις της Βισθωνίδας, ή υποτιμολογήσεις των ακινήτων που αντηλλάγησαν με το νερό και τις παράκτιες εκτάσεις της, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί σε σχέση με παραλείψεις υπηρεσιακών παραγόντων και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν» αναφέρθηκε στη συνέντευξη, εκ παραλλήλου με καταγγελία της ρύθμισης Καστανίδη, η οποία κατβ αυτούς συνιστά «προσκλητήριο ψεύδους»: «Είναι δικαίωμα του κατηγορουμένου, ακόμα και να ψεύδεται για να υπερασπιστεί τη θέση του - αλλά να αντιπαρατάσσουμε κατηγορούμενο για τρία κακουργήματα με αίτημα να κληθούν πρώην Πρωθυπουργοί, υπερβαίνει τα εσκαμμένα» εκτίμησε ο κος Δένδιας.

    Παρόμοια αίσθηση φαίνεται να κυριάρχησε αργότερα και κατά την συνεδρίαση της Εξεταστικής, όπου τα κόμματα, έχοντας συμφωνήσει να κινούνται με ομόφωνες διαδικασίες, δεν συναίνεσαν στην πρόταση του Αθ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ) για κλήση του Κώστα Καραμανλή. Όπως έγινε γνωστό, το ΚΚΕ κράτησε στάση ουδετερότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως πρώην Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να κληθεί στην Επιτροπή, μονάχα εάν υπήρχαν υπόνοιες ποινικών ευθυνών γιβ αυτόν. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως ο πρώην Πρωθυπουργός, καλό θα ήταν να τοποθετηθεί οικειοθελώς με υπόμνημα για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το πρωθυπουργικό του γραφείο, αν και ο ίδιος προσωπικά, εκτιμάται πως «δεν έχει κάτι να συνεισφέρει με κατάθεσή του».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, εκτιμάται πως μέχρι την επόμενη Τρίτη, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, προκειμένου να συνταχθεί, αν όχι κοινό πόρισμα, τουλάχιστον κοινές «συμπερασματικές θέσεις». Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται όπως έγινε γνωστό, σημερινή απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει μερίδιο πολιτικών ευθυνών στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη, επί των ημερών του οποίου ολοκληρώθηκε η αποποίηση της Βισθωνίδας από πλευράς Δημοσίου - και παρότι της απόφασης αυτής, ακολούθησε αργότερα μια αναπομπή που δεν ήρε την ειλημμένη απόφαση.

    Σε ό,τι ωστόσο αφορά την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με στόχο την διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα παραμένει μάλλον αδύνατη, δεδομένης της μέχρι στιγμής επιμονής τους, να εξαιρούν μιας ενδεχόμενης Προανακριτικής Επιτροπής, δικούς τους πρώην υπουργούς.

    [03] "Ευρωπαϊκή ανάκαμψη"

    Την ανάγκη μιας «έξυπνης» δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτως ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης επανέλαβε, σήμερα, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, στο πλαίσιο του ετήσιου οικονομικού φόρουμ των Βρυξελλών.

    Προηγουμένως, κατά την ομιλία του στο φόρουμ, ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι «έπειτα από έναν χρόνο βαθιάς ύφεσης, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη». Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, οι προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημοσιονομική προσαρμογή, στη δέσμευση αυστηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν τα επόμενα πέντε χρόνια στην ΕΕ πραγματοποιηθούν θαρραλέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα φτάσει το 2% την επόμενη δεκαετία, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 3%. «Σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει μόλις σε 0,5% την επόμενη δεκαετία», κατέληξε ο κ. Ρεν.

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση με την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και την αλληλεγγύη την οποία εκφράζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο Χ. Ρόμπεϊ είπε ότι με τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ελληνική οικονομία δημιουργήθηκε ένα «δίχτυ προστασίας» που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα «να βάλει τάξη στα του οίκου της».

    «Με τις αποφάσεις μας επιδείξαμε σύνεση και θάρρος», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος αναγνώρισε ακόμη ότι η εξεύρεση λύσης για αποτελεσματική δράση για την ελληνική κρίση υπήρξε χρονοβόρα και ο συντονισμός ένα δύσκολο εγχείρημα.

    Συνοψίζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Χ.Ρόμπεϊ υποστήριξε ότι η ΕΕ έπραξε το καθήκον της καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσής της είναι σοβαρός και συνιστά μια σημαντική απειλή για το ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, «η ΕΕ αγόρασε χρόνο με αυτές τις αποφάσεις για περισυλλογή και δράση και τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο».

    Μεγάλες απώλειες στις χρηματαγορές

    Μεγάλη πτώση καταγράφηκε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έκλεισαν όλα με μείον, το οποίο οφείλεται κυρίως στην συνεχή ανησυχία των αγορών για την τύχη του ευρώ και δευτερευόντως στη διένεξη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

    Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο δείκτης βαρόμετρο FTSE έκλεισε με μείον 3,40% στις 18.382 μονάδες.

    Στη Μαδρίτη ο δείκτης Ibex-35 έκλεισε με μείον 3,05% στις 9.004,4 μονάδες.

    Στο Παρίσι η πτώση έφτασε το -2,90%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έπεσε κατά 2,34% και έκλεισε στις 5.670,04 μονάδες.

    Στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε σε νέα χαμηλά έτους και έκλεισε στις 1.539,90 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 3,46%.

    Υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

    Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2234 δολάρια από το επίπεδο των 1,2372 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ υποχώρησε έως και τα 1,2178 δολάρια καθώς εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης Χρέους στον Ευρωπαϊκό Νότο. Ταυτοχρόνως οι προοπτικές ανάκαμψης της ευρωζώνης παραμένουν λίαν επισφαλείς. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2223 δολάρια.

    Η προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ισπανία για να προχωρήσει με πιο αποφασιστικά μέτρα στην θωράκιση του πιστωτικού της συστήματος ενέτεινε την ανησυχία των επενδυτών. Ήδη τέσσερις Ισπανικές τράπεζες (saving bank) ετοιμάζονται να συνενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν μία ισχυρή οντότητα με ενεργητικό άνω των 135 δισ. ευρώ.

    "Δεν υπάρχει καμία απειλή για τη ζώνη του ευρώ", δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν, μετά και τη νέα πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων και του ευρώ.

    Διευρύνει τα μέτρα κατά των κερδοσκόπων η Γερμανία

    Η Γερμανία σχεδιάζει να επεκτείνει τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη για να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία στις αγορές μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει την πώληση μετοχών από επενδυτές που δεν τις έχουν στην κατοχή τους - το λεγόμενο short selling ( ανοιχτές πωλήσεις) - για το σύνολο των εταιρικών τίτλων που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της χώρας.

    Πριν από μία εβδομάδα, η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (BaFin) ανακοίνωσε την απαγόρευση του short selling (ανοιχτές πωλήσεις) για τις μετοχές των δέκα μεγαλύτερων εταιριών του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Γερμανίας, καθώς επίσης και για τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης. Επίσης, ανακοίνωσε την απαγόρευση αγοράς των λεγόμενων ασφάλιστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps ή CDS) μίας χώρας της Ευρωζώνης, εφόσον ο επενδυτής δεν έχει στην κατοχή του κρατικά ομόλογα της συγκεκριμένης χώρας. Η μονομερής κίνηση της Γερμανίας προκάλεσε αναστάτωση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς θεωρήθηκε ως αιφνιδιαστική. Ωστόσο, είχε σε γενικές γραμμές θετική απήχηση στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, οι εποπτικές αρχές των κεφαλαιαγορών των χωρών της Ευρώπης διεξάγουν εντατικές διαβουλεύσεις σε σχέση με τα μέτρα που εξήγγειλε η Γερμανία και είναι πιθανή η ανακοίνωση μίας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ τους, ακόμη και εντός της εβδομάδας. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει τα μέτρα κατά της κερδοσκοπίας μόνιμα, με τη ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή τον επόμενο μήνα.

    Εξαγγέλλουν μέτρα λιτότητας και περικοπές

    Μέτρα λιτότητας με περικοπές δισ. ευρώ εξαγγέλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμα και χώρες εκτός της ευρωζώνης.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνέστησε στην Ισπανία να προχωρήσει σε "επείγουσες" μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και το τραπεζικό σύστημά της, έπειτα από μία αποστολή στη χώρα.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο τόνισε πως η κυβέρνησή του παραμένει αμετακίνητη ως προς την υλοποίηση του πακέτου μειώσεων κατά 15 δισ.ευρώ των δημοσίων δαπανών, παρά την πίεση των εργατικών ενώσεων, οι οποίες διαμηνύουν πως θα κηρύξουν γενική απεργία εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο.

    Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει περικοπές των δαπανών κατά 6,2 δισεκατομμύρια λίρες εφέτος και ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

    Η Γερμανία προχωρά σε μείωση του προϋπολογισμού έως το 2014.

    Στην Ιταλία, το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει το απόγευμα, πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα για την ερχόμενη διετία, συνολικού ύψους 24 δισ.ευρώ.

    Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα ο ιταλικός τύπος, πρόκειται να αποφασισθεί περικοπή της τάξης του 10% στις αποδοχές των υπουργών, πάγωμα ενός έτους στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εξαμηνιαία αναβολή στις συνταξιοδοτήσεις όσων απασχολούνται στο δημόσιο, περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και βοηθήματα (θα χορηγούνται μόνον σε όποιον δηλώνει λιγότερο από 25.000 ευρώ ετησίως). Θα καταβληθεί, επίσης, εκτεταμένη προσπάθεια για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων.

    Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τζάννι Λέττα, δήλωσε ότι "πρόκειται για σκληρά μέτρα, τα οποία ελπίζουμε ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μέτρα που λαμβάνονται για να μην κινδυνεύσει να βρεθεί, η Ιταλία, στην κατάσταση της Ελλάδας".

    Η Δανία θα μειώσει από τέσσερα σε δύο χρόνια τη διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο μίας σύμφωνίας με την άκρα δεξιά για την υιοθέτηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας.

    Το πρόγραμμα της Δανίας έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα της χώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, αντί για το 5,5% όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, εξοικονομώντας συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013.

    Εκτός από τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, προβλέπεται πάγωμα της βοήθειας που δίνεται σε τρίτες χώρες στα επίπεδα του 2010, επιβολή πλαφόν στα οικογενειακά επιδόματα, αναβολή του μέτρου μείωσης των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και μείωση κατά 5% των μισθών των υπουργών.

    Οικονομολόγοι προειδοποιούν κατά των υπερβολικών μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη

    Οι εκκλήσεις των οικονομολόγων κατά του «ζήλου» που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, τα οποία κρίνουν επικίνδυνα, πολλαπλασιάζονται: η λιτότητα, στην οποία αυτές ασμένως συμπαρατάσσονται προκειμένου να αποκατασταθεί η κλυδωνιζόμενη ανάπτυξη και αξιοπιστία των αγορών στη Γηραιά Ευρώπη, είναι δύσκολο να τηρηθεί.

    Εάν η Ευρώπη εφαρμόσει «ένα συντονισμένο σχέδιο λιτότητας» «διατρέχει τον κίνδυνο μίας καταστροφής», με την ανάπτυξή της να τελματώνεται και την ανεργία να εκτινάσσεται, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς.

    Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχε διατυπώσει και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, για τον οποίο «ο κίνδυνος ελλοχεύει στην περίπτωση, που κάτω από την πίεση των αγορών, ορισμένες χώρες δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο για λιτότητα».

    «Δεν είναι δα και θέσφατον ότι πρέπει σώνει και καλά να έχει μειωθεί στο 3% το δημόσιο έλλειμμά τους το 2012,ή το 2013», όπως επιτάσσουν οι Βρυξέλλες, προειδοποιεί κι από την πλευρά του ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν.

    «Τα προγράμματα λιτότητας είναι τόσο αυστηρά, που εάν εφαρμοσθούν και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλην την Ευρώπη, τότε ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη όχι μόνον την ευρωπαϊκή, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει μία τροχοπέδη στην ανάκαμψη», δηλώνει και η Λοράνς Μπουν της Barclays Capital.

    Για την ίδια, καθώς η Ευρωζώνη αντιπροσωπεύει το 22% του παγκοσμίου ΑΕΠ, οι διεθνείς συναλλαγές κινδυνεύουν από την κατάσταση στην Ευρώπη, καθότι η κρίση «μας έχει διδάξει πόσο σημαντικοί είναι οι δίαυλοι μετάδοσής της μέσω του αντίκτυπου στην εμπιστοσύνη».

    «Στην Ελλάδα κατέστη αναγκαίο να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και αυτό ενδέχεται να αναθερμάνει την ανάπτυξη», εκτιμά ο καθηγητής στο London School of Economics Άντριου Σκοτ. Απεναντίας όμως « η προσαρμογή μπορεί να γίνει με ακόμη πιο προοδευτικό τρόπο, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πολλά μέτρα τώρα ενώ έχει ανακοινωθεί ένα σχέδιο σε έναν πενταετή, ή δεκαετή ορίζοντα».

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ελί Κοέν του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), τα μόνα «πραγματικά δραστικά» μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. «Καίτοι δυσάρεστα, αυτά τα σχέδια είναι δικαιολογημένα», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, ή η Αυστρία «δεν έχουν κανένα λόγο να λάβουν μέτρα λιτότητας» και δεν «πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για νοσηρή διάδοση που θα τις ωθήσει να το κάνουν», προειδοποιεί ο ίδιος. Ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι αυτά τα μέτρα για τη Γαλλία και τη Βρετανία.

    « Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ανακοίνωσαν μέτρα, που χαρακτηρίζονται θαρραλέα για την ενθάρρυνση των αγορών. Όμως εν τοις πράγμασιν, τα μέτρα αυτά δεν είναι και τόσο θαρραλέα όσο αφήνουν να εννοηθούν. Επί του παρόντος τα μέτρα αυτά είναι ομοιοπαθητικά σε σχέση με τα σημαντικά τους ελλείμματα και χρέη», τονίζει ο Σκοτ.

    Ιδίως, οι στόχοι που έχουν χαραχθεί δεν είναι ούτε υλοποιήσιμοι, ούτε και δικαιολογημένοι. «Δεν έχει νόημα να εστιάζουμε αποκλειστικώς στον στόχο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ», τονίζει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως τα δημόσια λογιστικά έχουν εκτροχιασθεί πολλές φορές εξαιτίας της κρίσης.

    [04] Αρχίζουν οι συνομιλίες

    Σε εστιατόριο που βρίσκεται στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας δείπνησαν απόψε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δ.Χριστόφιας και Ντ.Έρογλου. Οικοδεσπότης ήταν ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλ.Ντάουνερ.

    Και οι δύο ηγέτες προσερχόμενοι στο δείπνο ανέφεραν ότι είναι μια κοινωνική εκδήλωση στην οποία θα δοθεί ευκαιρία της προσωπικής τους γνωριμίας, καθώς αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Οι κ.κ. Χριστόφιας και Ερογλου συνοδεύονταν από τις συζύγους τους Έρσι και Εμεράλ. Στο δείπνο παρακάθισαν, επίσης, και οι σύμβουλοι των δύο ηγετών κ.κ. Ιακώβου και Οζερσάι με τις συζύγους τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 May 2010 - 18:30:37 UTC