Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο"

    Το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για εμάς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, θεωρώντας ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι το κοινωνικό κράτος και επομένως η λύση είναι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε ως θέμα τον ανταγωνισμό, τις τιμές, τις αποκρατικοποιήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

    "Αυτό μπορεί να είναι ένα αναγκαίο, έκτακτο, μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης και ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και η Ευρώπη θα έπρεπε να στραφεί προς την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια διεθνώς που μπορούν να επενδυθούν, με τη διαφορά ότι αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί στη χώρα η ευνομία, χωρίς, όμως, φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο θέμα των τιμών, λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, όπως επίσης να καταπολεμηθούν οι πρακτικές υποτιμολόγησης και υπερτιμολόγησης προϊόντων, αλλά και να ληφθούν κοινωνικά μέτρα στήριξης ανθρώπων, που είναι στο όριο της φτώχειας.

    Στη συνεδρίαση του Ατυπου Υπουργικού Συμβουλίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έθεσε κατ΄αρχήν τέσσερις πυλώνες σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών.

    Με πρώτον εκείνον της παρακολούθησης της αγοράς, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ακολουθούν η επισήμανση και η άρση των στρεβλώσεων που εντοπίζονται, η αναβάθμιση των θεσμών εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή και η αναβάθμιση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Όπως ανέφεραν οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης στη συνεδρίαση επίσης έγινε μια γενική συζήτηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, από όπου εξάγεται το στίγμα ότι θα υπάρξει ισχυρό πακέτο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα έλθει την ερχόμενη εβδομάδα σε Υπουργικό Συμβούλιο από τους συναρμόδιους υπουργούς.

    Οι αποκρατικοποιήσεις θα αφορούν στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

    Ενώ όπως ανέφεραν δεν θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική παντού, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και αλλού θα προχωρήσουν σε πωλήσεις.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των εφοριακών που ανέκυψε, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι πάμε σε ένα σύστημα κεντρικού ελέγχου, θα εξεταστούν όλες αυτές οι περιπτώσεις, χωρίς να δοθούν ονόματα, καθώς ενδέχεται να είναι και νόμιμες οι ακίνητες περιουσίες, που εντοπίστηκαν. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι το χθεσινό σημαίνει πως θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα στο χώρο των Εφοριών ενώ κάποιες ΔΟΥ θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.

    Αναφορικά με το ασφαλιστικό οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα δεν ήταν καν υποχρέωσή μας γι΄αυτό το διάστημα, εμείς το φέρνουμε μπροστά για να τελειώνουμε, ενώ για το θέμα που έχει ανακύψει με τις επιστολές της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφεραν ότι ισχύει το μνημόνιο.

    Σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ανδρών, γυναικών οι ίδιες πηγές είπαν ότι είναι σαφές ότι η έναρξη είναι από το 2011 και σταδιακά ως το 2013, τα όρια θα έχουν εξισωθεί πλήρως.

    Οι καθαρές τιμές στο ράφι, η τιμολόγηση όλων των προϊόντων από την παραγωγή τους ως το ράφι και ο έλεγχος των προωθητικών ενεργειών, δηλαδή των προσφορών, αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών στο προσεχές διάστημα, είτε με νομοσχέδιο, είτε με αγορανομικές διατάξεις, έλεγαν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, μετά το πέρας του σημερινού άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

    Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε νομοτεχνικές πλευρές που αφορούν στο καμποτάζ, την ίδρυση επιχειρήσεων, την τιμολόγηση φαρμάκων και των αναπτυξιακών νόμων.

    Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (αλκοόλ και τσιγάρα, καύσιμα) και του Φ.Π.Α. αλλά οι στρεβλώσεις της αγοράς ενισχύουν τις πληθωριστικές τάσεις στην αγορά, όπως αναφέρθηκε από την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσελη στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο και σε ό,τι αφορά στο μέρος της συνεδρίασης για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά.

    Η υπουργός σημείωσε ότι οι αυξησεις σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των αυξήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης κυρίως από την κατηγορία των πετρελαιοειδών οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 43% και έμμεσα από τις μεταφορές με αύξηση (αύξηση 18,5%) καθώς και από τα αλκοολούχα και τα καπνικά (αύξηση 10%) με αποτέλεσμα εν τέλει, ενώ με βάση την μέση λιανική τιμή η Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου 2010 ήταν στην 20η θέση από τις 27 χώρες της Ε.Ε., στις 3 Μαΐου 2010 πήγε στην 5η θέση.

    Αντίστοιχα αν υπολογιστούν μόνο οι φόροι από την 22η θέση στις 4 Ιανουαρίου 2010 έφτασε στις 29 Μαρτίου 2010 να είναι η τρίτη χώρα στην Ε.Ε. των 27 ως προς την φορολογική επιβάρυνση.

    Ωστόσο, η υπουργός σημείωσε ότι αρκετές κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση, όπως η διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 0,9% τα νωπά και αγροτικά, η τιμή των οποίων μειώθηκε κατά 9,1%.

    Πάντως, επειδή οι τιμές διατηρούνται ψηλά η υπουργός σημείωσε ότι η εξήγηση βρίσκεται στο ότι στην αγορά μας εμφανίζονται σημαντικές στρεβλώσεις για αυτό και έχουν τεθεί οι άξονες δράσεις από το υπουργείο Οικονομίας με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2010 σε πρώτη φάση για να αλλάξει η εικόνα της αγοράς.

    Σχετικά με τις στρεβλώσεις, όπως ανέφερε η υπουργός αυτές σχετίζονται με:

    Την κατάχρηση ισχύος αγοραστών

    Τον ατελή ανταγωνισμό και τα εμπόδια εισόδου

    Το υψηλό κόστος μεταφοράς

    Τη μείωση επενδύσεων και τα ρυθμιστικά εμπόδια

    Τη κατάχρηση ισχύος προμηθευτών.

    Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αυτές έχουν οδηγήσει αθέμιτες πρακτικές συμβάσεων, σε αθέμιτες ενδοομιλικές συναλλαγές, σε συγκαλυμμένες προωθητικές ενέργειες και εν τέλει σε αδιαφάνεια τιμών, αθέμιτες προμήθειες και καθυστερημένες πληρωμές.

    Το υπουργείο έχει ξεκινήσει την υλοποίηση σειράς μέτρων που στηρίζεται σε τέσσερις κεντρικούς πυλώνες.

  • Πυλώνας 1: Παρακολούθηση αγοράς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

    Ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών (Δεκ. 2009)

    Ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων- Νέο Σύστημα Τιμολόγησης (Σεπτ 2010)

    Λειτουργία και Μεταφορά αρμοδιοτήτων Παρατηρητηρίου Καυσίμων από ΥΠΕΚΑ σε ΥΠΟΙΑΝ ( Μάιος 2010)

    Έλεγχος αγοράς καυσίμων / αυστηροποίηση νομικού πλαισίου (Ιουν.2010)

  • Πυλώνας 2: Επισήμανση και άρση στρεβλώσεων στην Ελληνική αγορά

    Ανατιμολόγηση Φαρμακευτικών Προϊόντων (Αρ14, Ν.3840/2010) και Αγορανομική Διάταξη ( 3/4/2010)

    Τροποποίηση όρων και αποτελεσμάτων καταγγελίας εμπορικών μισθώσεων (Μάιος 2010)

    Αντικειμενικοποίηση των όρων-παροχών για την πρόσβαση στο ράφι (Ιουλ. 2010)

    Αγορανομική Διάταξη για Διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών λιανεμπόρων (Ιουν. 2010))

    Απελευθέρωση Υπηρεσιών - «Κλειστά» Επαγγέλματα (Δεκ. 2010)

  • Πυλώνας 3: Αναβάθμιση θεσμών εποπτείας αγοράς και προστασία καταναλωτών

    Επιβολή πλαφόν στις τιμές υγρών καυσίμων ( Μαρ- Απρ 2010)

    Εντατικοποίηση Ελέγχων - επιβολή προστίμων ( Ιαν- σήμερα)

    Έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών (Μάιος 2010)

    Πάγωμα Διδάκτρων Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (Ιουν. 2010)

    Ενίσχυση προστασίας καταναλωτών - διασφάλιση ενημέρωσης και ισχυροποίηση διαπραγματευτική ικανότητας (τροπ. Ν. 2251/94, Μάιος 2010)

    Αξίωση αποζημιώσεων από παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (τροπ. 2251/94, Μάιος-Ιουν. 2010)

    Εκσυγχρονισμός Λειτουργίας Κεντρικών Αγορών

    Απλοποίηση Αδειοδοτήσεων

  • Πυλώνας 4: Αναβάθμιση λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ν. 703/77)

    Σύσταση Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας στη ΓΓΕ.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

    Ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με τη μαροκινή οικονομία οργανώνει η πρεσβεία του Μαρόκου σε συνεργασία με το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης της Αθήνας και το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών-10:30:00

    Συνέντευξη τύπου με θέμα "Στρεβλώσεις της αγοράς και δυνατότητες προστασίας των καταναλωτών" παραχωρεί η Νομαρχία Πειραιά στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά-11:00:00

    Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων -11:30:00

    Παρουσία του ΠτΔ Κ. Καρόλου Παπούλια, η τελετή απονομής των βραβείων του ιδρύματος Μπότση στους δημοσιογράφους που διακρίθηκαν για το έργο και το ήθος τους-12:00:00

    Συνέντευξη Τύπου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων για την παρουσίαση της εγκατάστασης στον Εθνικό Κήπο έργων της Βάνας Ξένου με τίτλο "Η ψυχή του τόπου"-12:00:00

    Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά "Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα" - Θα μιλήσουν οι Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Χάρης Παμπούκης-12:00:00

    Η λειτουργία του Αθλητικού Πάρκου του Αττικού Άλσους θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ντίνα Μπέη και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής.Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Γ.Γ.Α. -12:00:00

    Συνάντηση Κ. Παπούλια με την υπουργό Παιδείας-14:30:00

    Εκδήλωση του ομίλου "ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ" (ΑΡ.ΣΗ.) για τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του τ. προέδρου του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Θα μιλήσουν οι Φ. Κουβέλης, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Βασιλάκου και Γ. Γιαννουλόπουλος-18:30:00

    Ενημέρωση από ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής -16:30:00

    Γενική Συνέλευση Μελών της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων - Επίσημος ομιλητής είναι ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης - Θα μιλήσει επίσης πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς-19:00:00

    Συμπόσιο με θέμα τον ΟΗΕ στον 21ο αιώνα - Δρούτσας-19:00:00

    Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Καραμανώφ, συμβούλου Επικρατείας, με τίτλο "Βιώσιμο κράτος και δημόσια κτήση: τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων" - Ομιλητές: Μιχαήλ Δεκλερής, Αντώνης Μανιτάκης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Χαράλαμπος Κοκκώσης -19:30:00

    Εκδήλωση Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής - ΣΥΡΙΖΑ - Ομιλία Α. Αλαβάνου-19:30:00

    Θεσσαλονίκη

    3η συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΣΠΑ, παρουσία υφυπουργού Οικονομίας Στ. Αρναουτάκη.Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Imperial"-10:00:00, Λάρισα

    Συνέδριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας- Χαλκιδική.

    Συνέντευξη Τύπου- 29ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στο "ΟΛΥΜΠΙΟΝ"-13:00:00

    ΑΠΘ-Τιμητική εκδήλωση για την πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Πληροφορικής (ACM) και ιδρυτικού μέλους του Ιδρύματος για την Επιστήμη του Διαδικτύου (Web Science Trust), καθηγήτρια του πανεπιστημίου Southampton, Dame Wendy Hall-19:00:00 , Τελλόγλειο Ίδρυμα

    8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, Θεσσαλονίκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 May 2010 - 4:30:20 UTC