Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξαρθρώθηκε συμμορία πορτοφολάδων
  • [02] Ισλανδία: Πιθανή μια δεύτερη έκρηξη
  • [03] "Κενό δικαιοσύνης"
  • [04] Αντιδρούν με απεργίες
  • [05] Κίνδυνος θερμού επεισοδίου

  • [01] Εξαρθρώθηκε συμμορία πορτοφολάδων

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα η μεγαλύτερη συμμορία πορτοφολάδων, που έχει εξαρθρωθεί μέχρι τώρα από την αστυνομία.

    Οπως ανακοινώθηκε σήμερα στην Ασφάλεια, προχθές το μεσημέρι μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην πλατεία Βικτωρίας από την Ασφάλεια Αθηνών, Αγίου Παντελεήμονα, Εξαρχείων και Κολωνού, καθώς και δυο Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, συνελήφθησαν 72 αλλοδαποί, ενώ λίγο αργότερα, συνελήφθη στην Καλλιθέα 26χρονος Ελληνας υπάλληλος εταιρίας Σεκιούριτι που εργαζόταν για τη φύλαξη του σταθμού ΗΣΑΠ, στην πλατεία Βικτωρίας.

    Από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς 69 είναι Ρουμάνοι (56 άνδρες και 13 γυναίκες) και τρεις γυναίκες είναι από τη Βουλγαρία.

    Ο Ελληνας κατηγορείται ότι παρείχε τουλάχιστον κάλυψη και πληροφορίες για την παρουσία αστυνομικών στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, λαμβάνοντας διάφορα χρηματικά ποσά από τους πορτοφολάδες οι οποίοι έκαναν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.

    Ανακρινόμενος ομολόγησε και αναγνώρισε τους αλλοδαπούς ως μέλη του οργανωμένου κυκλώματος.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αλλοδαποί μετέβαιναν σε ομάδες των 8-10 ατόμων κάθε μέρα στους σταθμούς του ΗΣΑΠ και του Μετρό, όπου εντόπιζαν πολίτες, τους παρακολουθούσαν και μέσα στους συρμούς τους άρπαζαν τα πορτοφόλια. Στη συνέχεια, πάντοτε, επέστρεφαν στην πλατεία Βικτωρίας όπου πετούσαν σε κάδο απορριμμάτων τα κλεμμένα πορτοφόλια, αφού βέβαια είχαν πάρει το περιεχόμενό τους.

    Οι αστυνομικοί, με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε την άδεια επί είκοσι μέρες έπαιρναν φωτογραφίες και βιντεοσκοπούσαν τις κινήσεις των πορτοφολάδων τα πρόσωπα των οποίων προκύπτουν από το συγκεκριμένο οπτικό υλικό, καθώς και οι σχέσεις τους και κινήσεις τους στην πλατεία Βικτωρίας.

    Στον κάδο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 45 πορτοφόλια, ενώ στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ξυραφάκια, πτυσσόμενα στιλέτα, μαχαίρια και πολλά πορτοφόλια που ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί από ποιούς τα άρπαξαν.

    Και οι 73 συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή.

    [02] Ισλανδία: Πιθανή μια δεύτερη έκρηξη

    Το μεγαλύτερο και δυνητικά ισχυρότερο ισλανδικό ηφαίστειο Κάτλα, το οποίο γειτονεύει με το Εϊγιαφιοέλ που παρέλυσε της ουρανούς της Ευρώπης τον Απρίλιο, μπορεί να ενεργοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες. Παράλληλα, μια άλλη έρευνα διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι η επίφοβη στάχτη του Εϊγιαφιοέλ ήταν ηλεκτρικά φορτισμένη.

    Η νέα έκθεση του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) σχετικά με το Κάτλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμά ότι "μια έκρηξη βραχυπρόθεσμα αποτελεί ισχυρή πιθανότητα". Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, αν αυτό συμβεί, οι ουρανοί της Ευρώπης θα πληγούν από ακόμα χειρότερα σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας, με απρόσμενες συνέπειες ξανά για τις αερομεταφορές, ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν την μεταφορά της τέφρας πάνω από την Ευρώπη.

    Η έκθεση του UCL, την οποία συνυπογράφουν επιστήμονες, μηχανικοί και στατιστικολόγοι, επικρίνει εξάλλου τον χειρισμό της κατάστασης από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες μετά την έκρηξη του Εϊγιαφιοέλ στις 14 Απριλίου.

    Σε μια άλλη βρετανική μελέτη, επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυσικής, υπό τον μετεωρολόγο Τζιλ Χάρισον του πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, οι οποίοι έκαναν σχετικά πειράματα με χρήση ενός ειδικού μετεωρολογικού μπαλονιού πάνω από τη Σκωτία, διαπίστωσαν ότι η τέφρα του Εϊγιαφιοέλ μετέφερε "ένα σημαντικό και αυτο-ανανεωνόμενο ηλεκτρικό φορτίο". Το φορτίο αυξανόταν ανάλογα με την αύξηση της συγκέντρωσης των σωματιδίων στο νέφος της τέφρας και μετρήθηκε να φθάνει μέχρι τα 0,5 picocoulombs ανά κυβικό μέτρο, σε περιοχές όπου υπήρχαν 50 σωματίδια ανά κυβικό εκατοστό αέρα.

    Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτός ο ηλεκτρισμός της ηφαιστειακής στάχτης μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τα αεροπλάνα και τους επιβάτες τους. Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Environmental Research Letters", τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια της τέφρας μπορεί να προκαλέσουν ραδιο-παρεμβολές στα αεροσκάφη και, αν εισχωρήσουν στις καμπίνες τους, μπορεί να δημιουργήσουν ηλεκτροστατικό κίνδυνο για τους επιβάτες και τα συστήματα του αεροπλάνου.

    Από την άλλη όμως, η ανακάλυψη αυτή έχει και μια θετική πλευρά, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά προκειμένου να δημιουργηθούν ανιχνευτές που θα προειδοποιούν έγκαιρα τους πιλότους, όταν πλησιάζουν σε επικίνδυνη ηλεκτρικά φορτισμένη ηφαιστειακή τέφρα.

    [03] "Κενό δικαιοσύνης"

    Κενό δικαιοσύνης που επιδεινώνεται από τα παγκόσμια παιχνίδια εξουσίας διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο το 2010 που παρουσιάζεται σήμερα διεθνώς -και στην Αθήνα από το ελληνικό τμήμα και την πρόεδρό του κ. Κατερίνα Καπερναράκου.

    Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιεί καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 159 κράτη, οι ισχυρές κυβερνήσεις εμποδίζουν την πρόοδο στη διεθνή δικαιοσύνη θέτοντας εαυτές υπεράνω του νόμου, προστατεύοντας συμμάχους και ενεργώντας μόνον όταν είναι πολιτικά βολικό. Γι αυτό το λόγο η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν λογοδοσία για τις ενέργειές τους, να προσχωρήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και να εξασφαλίσουν ότι τα εγκλήματα του διεθνούς ποινικού δικαίου θα διωχθούν. Συγκεκριμένα κάλεσε τα κράτη της G20 -ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ινδία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία- να προσχωρήσουν πλήρως στο ΔΠΔ.

    Το κενό δικαιοσύνης έχει ως άμεση συνέπεια και ένα ολέθριο δίκτυο καταστολής. Βασανιστήρια ή κακομεταχείριση καταγράφεται σε τουλάχιστον 111 κράτη, άδικες δίκες σε τουλάχιστον 55 κράτη και περιορισμοί της ελευθερίας λόγου σε τουλάχιστον 96 κράτη. Οι οργανώσεις και οι υπερασπιστές δικαιωμάτων του ανθρώπου δέχονται επιθέσεις σε πολλά κράτη. Οι κυβερνήσεις εμποδίζουν το έργο τους ή «παραλείπουν» να τους προστατέψουν.

    Οι ανεξάρτητες φωνές και η Κοινωνία των Πολιτών συρρικνώθηκαν σε αρκετά μέρη. Άδικοι περιορισμοί ελευθερίας έκφρασης υπήρξαν στη Ρωσία, την Τουρκία, τη Λευκορωσία, το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν. Η ατιμωρησία στις ΗΠΑ για τις παραβιάσεις σε σχέση με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται. Σε Βραζιλία, Τζαμάικα, Κολομβία, Μεξικό συνεχίζεται η μάστιγα των εκατοντάδων φόνων από δυνάμεις ασφαλείας. Στην Αφρική (Γουϊνέα, Μαδαγασκάρη, Αιθιοπία, Ουγκάντα) οι διαφωνούντες αντιμετωπίζονται με χρήση βίας και παράνομους φόνους.

    Στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ ισραηλινές και παλαιστινιακές ομάδες σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους. Χιλιάδες άνθρωποι έπεσαν θύματα της κλιμακούμενης βίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Χιλιάδες άλλοι υπέστησαν τις συνέπειες των συρράξεων σε Ιράκ και Σομαλία. Γυναίκες και κορίτσια υπέστησαν βιασμό ή άλλου είδους βία από κυβερνητικές δυνάμεις και ένοπλες ομάδες.

    ΕΛΛΑΔΑ

    Καθ' όλη τη διάρκεια του 2009 συνεχίσθηκαν οι καταγγελίες για κρούσματα κακομεταχείρισης από τα σώματα ασφαλείας. Υπήρξαν καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο από τον Έβρο. Οι συνθήκες κράτησης σε κρατητήρια μεταναστών και φυλακές συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες πραγματοποίησαν βομβιστικές επιθέσεις κατά αστυνομικών, βουλευτών και τραπεζών. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίσθηκαν.

    Μετανάστες και αιτούντες πολιτικό άσυλο

    Τον Ιούνιο, ένα προεδρικό διάταγμα (81/2009) ακύρωσε ουσιαστικά κάθε δυνατότητα διεκδίκησης πολιτικού ασύλου. Τον Ιούλιο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, εάν δεν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές. Στο τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να αλλάξει το σύστημα πολιτικού ασύλου, να ιδρύσει αυτόνομη Υπηρεσία Ασύλου και να δημιουργήσει κέντρα για τους αλλοδαπούς στα σημεία εισόδου της χώρας.

    Επίσης, τον Ιούνιο με το Ν. 3772/2009 ορίσθηκε ότι επιτρέπεται η διοικητική απέλαση αλλοδαπών στις περιπτώσεις που έχει απαγγελθεί στο άτομο κατηγορία ακόμη και για αδικήματα που τιμωρούνται με τρίμηνη φυλάκιση.

    Τον Ιούλιο, 18 Κούρδοι αιτούντες άσυλο τουρκικής υπηκοότητας, μεταξύ των οποίων τέσσερις ασυνόδευτοι ανήλικοι, επαναπροωθήθηκαν παράνομα στην Τουρκία. Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, οι αρχές επαναπροώθησαν παράνομα στην Τουρκία μεγάλο αριθμό μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο, τους οποίος έπαιρναν από τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών στα νησιά.

    Τον Ιούλιο επίσης μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, εκδιώχθηκαν βίαια από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Πάτρα, ο οποίος και κατεδαφίσθηκε. Τον ίδιο μήνα, άλλοι παράτυποι μετανάστες εκδιώχθηκαν από το εγκαταλελειμμένο κτίριο του παλαιού Εφετείου στην Αθήνα.

    Τον Αύγουστο, 150 ασυνόδευτοι ανήλικοι προχώρησαν σε απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης Παγανής Λέσβου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης. Το κέντρο αποκάλεσε «κόλαση του Δάντη» σε επίσκεψή του ο υφ. Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας. Έκλεισε το Νοέμβριο.

    Τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε το σχέδιο νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Ψηφίσθηκε ύστερα από έντονη δημόσια διαμάχη.

    Βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης

    Στη διάρκεια του έτους καταγγέλθηκαν σοβαρά κρούσματα υπερβολικής βίας από αστυνομικούς κατά διαδηλωτών. Έγιναν καταγγελίες για μεγάλο αριθμό αυθαίρετων προσαγωγών σε αστυνομικά τμήματα, κακομεταχείριση ειρηνικών διαδηλωτών από αστυνομικούς και τραυματισμό άλλων από δίκυκλα της αστυνομίας. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου συνεχίσθηκαν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση από τα σώματα ασφαλείας ευπαθών ομάδων, όπως αιτούντες άσυλο και οι Ρομά.

    - Στις 3 Απριλίου ο Αριβάν Οσμάν Αζίζ, Κούρδος του Ιράκ, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από λιμενοφύλακα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Τέσσερις μήνες αργότερα πέθανε.

    - Τον Μάιο αστυνομικός κατέστρεψε το κοράνι ενός Σύρου μετανάστη στη διάρκεια ελέγχου ταυτότητας. Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε για το συμβάν δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    - Τον Οκτώβριο ο Πακιστανός Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ πέθανε έξι ημέρες μετά τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη σύλληψη και κράτησή του στο αστ. Τμήμα Νίκαιας.

    - Τον Οκτώβριο, επίσης, αιτούντες πολιτικό άσυλο και μετανάστες ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς φρουρούς, όταν ζήτησαν τη συνδρομή τους για να απεγκλωβιστούν από κοιτώνα που ήταν γεμάτος καπνό από φωτιά στο κέντρο κράτησης Παγανής Λέσβου.

    - Τον Δεκέμβριο ξεκίνησε η δίκη αστυνομικού που κατηγορείται ότι υπέβαλε δυο κρατουμένους σε βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ τον Αύγουστο 2002

    Εργασιακά

    Τον Ιούνιο, ο ανακριτής που είχε επιφορτισθεί με τη διερεύνηση της υπόθεσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα ολοκλήρωσε την ανάκριση χωρίς να εντοπίσει τους δράστες. Οι δικηγόροί της διαμαρτυρήθηκαν και το Νοέμβριο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε συνέχιση της ανάκρισης.

    Συνθήκες φυλάκισης

    Σοβαρές καταγγελίες έγιναν για απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές -υπερβολικό συνωστισμό, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις, έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ιατρική βοήθεια. Το Δεκέμβριο έγιναν τροποποιήσεις στη νομοθεσία για να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις φυλακές και να βελτιωθούν οι συνθήκες φυλάκισης.

    Ελευθερία έκφρασης

    Το Φεβρουάριο ο Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβούλιου της Ευρώπης εξέφρασε ανησυχία για τις περιοριστικές πρακτικές των ελληνικών δικαστηρίων που αρνούνται να αναγνωρίσουν μειονοτικά σωματεία. Ανάλογες ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ. Παρ' όλες και τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Άρειος Πάγος τελικά επικύρωσε τον Ιούνιο την άρνηση του Εφετείου να αναγνωρίσει το σωματείο «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού».

    Εμπορία ανθρώπων

    Αν και υπήρξαν ανησυχίες διότι η κυβέρνηση έλαβε ελλιπή μέτρα για τον εντοπισμό και αναγνώριση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, δεν υιοθετήθηκαν οι συστάσεις ενός συνασπισμού ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστεία. Η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης οδήγησε στο να κλείσουν καταφύγια για θύματα.

    -

    [04] Αντιδρούν με απεργίες

    Εικοσιτετράωρη απεργία διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχει ξεκινήσει από σήμερα το πρωί στη Γαλλία επηρεάζοντας τις εναέριες και σιδηροδρομικές μεταφορές.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή τρένο θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις και ματαιώσεις παρότι τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για Βρετανία και Γερμανία αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Στα αεροδρόμια του Παρισιού Charles de Gaulle και Orly αναμένεται να ακυρωθεί το 10 με 30% των πτήσεων.

    Τα συνδικάτα εξήγγειλαν τις σημερινές απεργίες για να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα αυξηθεί το όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης πέραν των 60 χρόνων που είναι σήμερα.

    Απεργία και στη Γερμανία

    Οι επιβάτες πτήσεων που αναμενόταν να γίνουν σήμερα από και προς το Βερολίνο ειδοποιήθηκαν για πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις σήμερα Πέμπτη στα αεροδρόμια Σένεφελντ και Τέγκελ λόγω προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξαν τα μέλη των πληρωμάτων εδάφους.

    Περί τις 22 πτήσεις αναμενόταν να ακυρωθούν το πρωί σήμερα στο Σένεφελντ, όπου 50 εργαζόμενοι άρχισαν να απεργούν από τις 04:00, δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου ver.di [Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft, ένωση συνδικάτων των εργαζόμενων στις υπηρεσίες].

    Οι πρώτες πληροφορίες από το Τέγκελ ανέφεραν ότι δεν έχουν ακόμα προσγειωθεί εκεί αεροσκάφη.

    Το ver.di κάλεσε 2.000 εργαζόμενους στην εταιρία GlobeGround Berlin, στη θυγατρική της Ground Service International και στην ανταγωνίστριά της Acciona να απεργήσουν από τις 4 ως τις 10 το πρωί σήμερα Πέμπτη μετά την αποτυχία πέντε γύρων διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των διοικήσεων των εταιριών αυτών και των εργαζομένων τους όσον αφορά μισθολογικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι εργαζόμενοι των εταιριών αυτών είναι το 90% των εργαζομένων στα πληρώματα εδάφους στα αεροδρόμια.

    Ετοιμάζονται στην Ιταλία

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, της CGIL, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη διεύθυνση της οργάνωσης να καλέσει τα μέλη της σε γενική απεργία τον Ιούνιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση την Τρίτη.

    "Θα ζητήσω από τη διεύθυνση που θα συνέλθει αρχές Ιουνίου να καλέσει όλους σε γενική απεργία με διαδηλώσεις παντού από τώρα έως το τέλος του Ιουνίου", δήλωσε ο Γκιγιέρμο Επιφάνι, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μμε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα θα οργανωθεί από το συνδικάτο το Σάββατο 12 Ιουνίου στη Ρώμη.

    "Στόχος της διαδήλωσης είναι να αλλάξουν τα πάντα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης", ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι η CGIL που πρόσκειται στην Αριστερά αποτελείται από περίπου 5 εκατομμύρια μέλη.

    Αντιθέτως, τα δύο άλλα μεγάλα συνδικάτα CILS και UIL δείχνουν προς το παρόν ότι δεν αντιτίθενται σαφώς στα μέτρα λιτότητας.

    [05] Κίνδυνος θερμού επεισοδίου

    Ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση συμφωνίας που είχε στόχο την πρόληψη κάθε ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Νότια Κορέα, την ώρα που το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας διεξάγει ανθυποβρυχιακά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας σε θαλάσσια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά εντάσεις. Παράλληλα, η Κίνα, που υφίσταται πιέσεις από περιφερειακές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, φέρεται να "επανεξετάζει" τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ.

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βόρειας Κορέας σε μήνυμά του προς το νοτιοκορεατικό στρατό προειδοποίησε επίσης για άμεση επίθεση αν η Νότια Κορέα παραβιάσει τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες στην Κίτρινη Θάλασσα, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

    Την ίδια ώρα, το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας διεξάγει ανθυποβρυχιακά γυμνάσια, που επικεντρώνονται στον πιο έγκαιρο και ακριβή εντοπισμό ενδεχόμενων διεισδύσεων βορειοκορεατικών υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.

    Σημειώνονται μερικές ημέρες αφότου διεθνής ομάδα ειδικών, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και άλλες χώρες, επέρριψε στη Βόρεια Κορέα την ευθύνη για το ναυάγιο νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου στο οποίο βρήκαν το θάνατο 46 ναυτικοί, με την εκτόξευση τορπίλης από υποβρύχιο.

    Τα γυμνάσια, που σημειώνονται, ακόμα, λίγες ημέρες αφότου οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους, αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση στις ήδη κάκιστες διμερείς σχέσεις.

    Η Πιονγκγιάνγκ έχει διακόψει "κάθε επαφή" με τη Σεούλ, αφότου η Νότια Κορέα κατηγόρησε και επίσημα το απομονωμένο κράτος για το ναυάγιο της κορβέτας Cheonan.

    Αναλυτές λένε ότι αν και καμιά από τις δυο πλευρές δεν μοιάζει έτοιμη να κηρύξει πόλεμο, υπάρχει κίνδυνος για νέα επεισόδια--ειδικά στην διεκδικούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.

    Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αναμένουν πως όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο επισκεφθεί τη Σεούλ αύριο Παρασκευή, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ μπακ, θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, και ευελπιστούν ότι θα σημειωθεί "πρόοδος"--δηλαδή, μεταβολή της σταθερής κινεζικής πολιτικής διατήρησης "ισορροπιών".

    Το Σάββατο ο Ουέν θα λάβει μέρος σε περιφερειακή συνάντηση κορυφής στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα.

    Η λαϊκή εθνοσυνέλευση της Βόρειας Κορέας αναμένεται να συγκληθεί την 7η Ιουνίου, περίπου δυο μήνες αφότου το κοινοβούλιο, που ελέγχεται απόλυτα από την ηγεσία της χώρας, ενέκρινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στον Κιμ Γιονγκ ιλ. Ειδικοί αναμένουν κάποια σημαντική διακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 May 2010 - 10:30:32 UTC