Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο "Καλλικράτης"
  • [02] Απονομή Βραβείων "Αθ.Β.Μπότση" Video
  • [03] Δίωξη κατά του Τ. Μαντέλη
  • [04] Αλλαγές στα σχολεία
  • [05] Κύμα διαδηλώσεων
  • [06] "Σταμάτησε η διαρροή"

  • [01] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο "Καλλικράτης"

    Ψηφίστηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η ΝΔ.

    «Ναι» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου).

    «Όχι» ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ.

    «Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.

    Στην επί της αρχής συζήτηση του «Καλλικράτη» μίλησαν 174 βουλευτές.

    Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

    Η ΝΔ, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Κώστας Τασούλας κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του άρθρου 1 για το χωροταξικό.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, μετά από ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενημέρωσε ότι εφόσον δεν ολοκληρωθούν απόψε οι ομιλίες όλων των εγγεγραμμένων βουλευτών επί των άρθρων, η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο.

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον "Καλλικράτη".

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τα κριτήρια των συνενώσεων με τρόπο «που αποδεικνύει ολοφάνερες σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής».

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα αντιμετωπίσει άμεσα τα πιο κραυγαλέα προβλήματα συνενώσεων και θα φέρει νέα πρόταση "συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης βιώσιμης, λειτουργικής και αναπτυξιακής".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά, λέει ένα ακόμα "όχι" στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος».

    «Το πρόβλημά της δεν είναι ότι υπάρχει για αυτήν ένα στραβό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και αρνητικό παρόν που δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

    «Και ο κατήφορος όταν τον κατεβαίνεις χωρίς φρένα έχει και τα όριά του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι εκτίθεται "με τις κραυγαλέες και αναπόδεικτες ανακρίβειές του".

    «Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη μεταρρύθμιση αυτή πολύ πιο κουτσουρουμένη, πιο στρεβλή και πολύ πιο μικροκομματική, χωρίς χρήματα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανάγκη μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται με τον "Καλλικράτη", που διατηρεί και αναπαράγει τις παθογένειες του "Καποδίστρια".

    Ακόμα, είπε ότι από την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του "Καλλικράτη" δεν θα δοθεί ούτε το ένα δέκατο και πρόσθεσε ότι «δέσμευση της ΝΔ είναι να κάνει στην πραγματικότητα και με υγιείς και βιώσιμους όρους αυτό που σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει στα χαρτιά και προωθεί με στρεβλό τρόπο».

    Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε για τα κριτήρια των συνενώσεων, κάνοντας λόγο για "προχειρότητα, κομματικές σκοπιμότητες και δογματισμό".

    «Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που έχει μπερδέψει την κομματική ιδιοτέλεια και την υστεροβουλία, με το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι 325 δήμοι με τις 13 περιφέρειες πέρα από τη συμβολή τους σημαίνουν και μια βαθιά ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

    «Ο Καλλικράτης συνιστά και μια ριζική ανατροπή της άσκησης εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της διαφάνειας, του ελέγχου και της χρηστής διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Δεν υπάρχουν μέτρα διαφάνειας και ελέγχου που δεν τα έχουμε ενσωματώσει. Ό,τι θα μπορούσε να κάνει ένας νόμος σε αυτό το μέτωπο το έχουμε κάνει. Σε τίποτα απολύτως ο Καλλικράτης δεν θα θυμίζει το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας και σπατάλης. Χωρίς προληπτικό έλεγχο από τη δικαιοσύνη, ούτε ένα ευρώ δεν θα μπορεί να ξοδεύεται, ούτε μία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ θα γίνεται, ούτε ένα δάνειο θα συνάπτεται χωρίς να διασφαλίζεται ότι ο δήμος δεν θα οδηγείται σε υπερχρέωση».

    Και ο υπουργός Εσωτερικών συνέχισε:

    «Ο Καλλικράτης είναι μια βαθιά ανατροπή στο πελατειακό κράτος και στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγουμε από τη χρεοκοπία που μας οδήγησε η διαφθορά, η αδιαφάνεια και αναξιοκρατία».

    Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Ραγκούσης στο θέμα εξασφάλισης των πόρων, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την εμμονή κάποιων και έωλη την κριτική τους για ελλιπή χρηματοδότηση του "Καλλικράτη".

    «Για πρώτη εξασφαλίζονται βιώσιμα έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτοί οι πόροι, αν ήταν σήμερα σε εφαρμογή ο Καλλικράτης, θα ήταν της τάξεως των 4 δισ. 600 εκατ. ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα ήταν 3 δισ. 50 εκατ. ευρώ, περίπου 1,5 δισ. λιγότερα, ενώ για το 2011 θα είναι 5 δισ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

    Κλείνοντας, και απαντώντας στις διαφωνίες για το χωροταξικό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όσο γινόταν η διαβούλευση ούτε μια σελίδα κριτικής ή πρότασης δεν κατέθεσε.

    «Σιωπή και απουσία από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ας μην φτάνει, λοιπόν, στο άλλο άκρο και να κατηγορεί την κυβέρνηση με υπερβολές και κινδυνολογικές αναφορές», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

    Χθες, τη συζήτηση "χρωμάτισε" η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με αφορμή την παράκληση του κξ. Πετσάλνικου να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος Μακεδνών στη Καστοριά.

    Αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες άφησαν στις παρεμβάσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πρώτη της παρέμβαση στη Βουλή, μετά την διαγραφή της από τη ΝΔ έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, που δήλωσε ότι ψηφίζει «παρούσα».

    Τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησαν εφ΄όλης της ύλης κριτική στη κυβέρνηση, ενώ οι αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες, που κρύβονται πίσω από το "Καλλικράτη", προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών.

    «Σχεδιάζετε τις περιοχές για να στήσετε προκάτ κάλπες. Να αρπάξετε τις επικείμενες εκλογές. Έχετε στήσει μηχανή εξασφαλίσεως της εξουσίας. Ό λαός όμως θα σας αποβάλει γιατί δεν σας αντέχει. Δημιουργείτε τις τεχνικές για να μείνετε στην εξουσία. Εμείς αυτό θα το πολεμήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «αναιμική κυβέρνηση που σχεδιάζει με το ν/σ την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν θα βγάλει την 4ετία λόγω του βάρβαρου ασφαλιστικού».

    Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί εκλογικής σκοπιμότητας, τονίζοντας ότι «αν ήθελε να στρατολογήσει τους 530.000 μετανάστες», όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, «είχε τη δυνατότητα να το κάνει με το προηγούμενο ν/σ της ΝΔ, χωρίς να χρειάζεται καν υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του ν/σ, τονίζοντας ότι δεν πείθουν την ελληνική κοινωνία οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για μεταρρυθμιστική αυτοδιοικητική τομή, αλλά την αντιλαμβάνεται ως «ακόμα μία επιθετική κίνηση της».

    «Προχωράτε είτε με παλινωδίες, είτε με ψέματα, έχοντας την κοινωνία απέναντι σας αλλά δείχνετε να μην σας νοιάζει αυτό», ανέφερε ο κ Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Το ν/σ πόρρω απέχει από την δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση. Διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ανοίγετε φαρδιά πλατιά τη πόρτα για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Το πιθανότερο είναι να μειώσετε έτσι κάπως τα κόστη. Το σίγουρο όμως είναι ότι δημιουργείτε ένα εκρηκτικό κοινωνικό έλλειμμα με τις πολιτικές σας. Εσείς δεν είστε εκσυγχρονιστές ούτε είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση ένα ν/σ που αφήνει χωρίς πόρους την Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί χιλιάδες απολύσεις, εδραιώνει το δικομματισμό με το ζόρι, υποκρύπτει εκλογικά σχέδια και διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής νομαρχών και δημάρχων».

    Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μεγάλες ανακρίβειες του κ. Τσίπρα όπως ο ισχυρισμός του για χιλιάδες απολύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχεται να βάλει κανόνες, τους οποίους η ίδια η κοινωνία ζητά.

    Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε το ν/σ άτολμο ενώ μίλησε για «αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που είναι κουτσή, άνευρη, ελλιπής και ανεφάρμοστη".

    «Με τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί η κυβέρνηση ακυρώνει τη συναίνεση. Και εκεί που ουσιαστικά υπάρχει συναίνεση, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα τη χρειάζεται, και εμένα με αναγκάζει και είμαι υποχρεωμένη να ψηφίσω παρούσα», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Δηλώσεις Ν.Κακλαμάνη

    «Ο Καλλικράτης πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ξέμεινε μόνος», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αφού σημείωσε ότι τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και οι τοπικές κοινωνίες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «λένε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο», κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό κ. Ραγκούση «να υιοθετήσει τις ομόφωνες προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και να βοηθήσει ώστε ο "Καλλικράτης" να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και κυρίως να είναι βιώσιμος και αποτελεσματικός».

    Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι αν ο κ. Ραγκούσης επιμείνει «στην πλήρη άρνησή του να διαλεχθεί και κυρίως να ακούσει , τότε για το τι πρόκειται να συμβεί στις 2/1/2011 την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει ο ίδιος, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου, την άμεση παρέμβαση του οποίου ζητώ».

    Χθες, πολλοί αιρετοί και φορείς αυτοδιοίκησης, που διαφωνούν με το χωροταξικό του Καλλικράτη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

    [02] Απονομή Βραβείων "Αθ.Β.Μπότση" Video

    Για 28η συνεχή χρονιά απονεμήθηκαν το μεσημέρι από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση» τα βραβεία στους δημοσιογράφους, που έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές επιτυχίες, τόσο στον έντυπο λόγο, όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο και οι οποίοι διακρίθηκαν για τον σεβασμό τους στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

    Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο Τύπος έχει καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης και για την ανεξαρτησία του δόθηκαν σκληρές μάχες.

    «Οι πολίτες γίνονται όλο και περισσότερο διεκδικητικοί, όλο και περισσότερο δύσπιστοι», σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτόν ο προβληματισμός δεν μπορεί παρά να επαναδιατυπώνεται με κάθε ευκαιρία: εξακολουθεί η "δημοσίευσις" να θεωρείται "ψυχή της δικαιοσύνης";».

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, είπε ότι ο Τύπος είναι εσωτερικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτικού συστήματος, που οφείλει να έχει αυτοτέλεια για ασκεί ελεύθερα το ρόλο του, κριτικά και αποκαλυπτικά. Είπε ακόμη ότι πάγιο και συνεχές αίτημα του Τύπου θα πρέπει να είναι η επικράτηση της διαφάνειας, την οποία το πολιτικό σύστημα πρέπει να προάγει και να οικοδομεί. Μίλησε, επίσης, για τον Κώδικα Δεοντολογίας, που πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι και αναφέρθηκε στον κώδικα συμπεριφοράς υπουργών, που έχει καταρτίσει η σημερινή κυβέρνηση και η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα».

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στο «πόθεν έσχες» πολιτικών και δημοσιογράφων, λέγοντας ότι θα «πρέπει η εφαρμογή του να είναι αμείλικτη και να υπάρξουν ποινές».

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, αναφέρθηκε στον ρόλο των ΜΜΕ, τα οποία, όπως είπε, πρέπει να αναζητούν την αλήθεια και να ασκούν κριτική, να παρέχουν αντικειμενική ενημέρωση και να προάγουν την Παιδεία.

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Πάνος Καραγιάννης, είπε ότι τα ΜΜΕ έχουν μερίδιο ευθύνης στον τρόπο παρουσίασης της οικονομικής κρίσης και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν τα μέσα, που ενημερώνουν αντικειμενικά, αλλά υπάρχουν κι αυτά που, για χάρη του εντυπωσιασμού, παραπληροφορούν τους πολίτες».

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, σημείωσε ότι «οι δημοσιογράφοι αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες και έντονες πιέσεις» και ακόμη ότι «η πλειονότητα των δημοσιογράφων δίνει καθαρό και δύσκολο αγώνα για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά αδικείται συχνά από την υπερβολή των λίγων».

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Γιάννης Πλαχούρης, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των βραβείων, τονίζοντας ότι «τιμούνται αυτοί που ασκούν τη δημοσιογραφία με ήθος και αντικειμενικότητα».

    Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας, Γιώργος Πετρουλάκης, είπε ότι θαυμάζει όσους ασκούν τη μαχόμενη, ανεξάρτητη δημοσιογραφία και πρόσθεσε ότι «η Πολιτεία θα πρέπει να έχει καθαρούς κανόνες, που θα επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να ανακαλύπτουν την αλήθεια».

    Τα βραβεία του Ιδρύματος απονεμήθηκαν για φέτος στους:

  • Ιάσονα Αθανασιάδη, για την έγκυρη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης από εστίες πολέμου και κοινωνικές αναταραχές. Το βραβείο παρέδωσε ο Θ. Πάγκαλος.

  • Νίκο Ασλανίδη, για την τηλεοπτική εκπομπή δημοσιογραφικής έρευνας «Αληθινά Σενάρια» την ΕΡΤ3. Το βραβείο απένειμε ο Π. Καραγιάννης.

  • Τάσο Τέλογλου, για την αποκάλυψη της ελληνικής συμμετοχής στην υπόθεση δωροδοκιών της Siemens. Το βραβείο παρέδωσε ο Θ. Πάγκαλος.

  • Ανδρέα Χριστοδουλίδη, για την επιτυχημένη ανάδειξη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε σύγχρονο φορέα έγκυρης και ταχείας διακίνησης πληροφοριών από όλο και σε όλο τον κόσμο. Το βραβείο απένειμε ο Γ. Πετρουλάκης

    και στην

  • Αγγελική Γυπάκη, για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Το βραβείο παρέδωσε ο Π. Σόμπολος.

    Απονεμήθηκαν επίσης ειδικά βραβεία:

    Για το Κοινοβουλευτικό Ρεπορτάζ, με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων στους Γιάννη Φωτούλα, από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και Γιάννη Απέργη από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Τα βραβεία απένειμε ο Φ. Πετσάλνικος.

    Για το Ανθρωπιστικό Ρεπορτάζ, με χορηγό τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στην Τασούλα Τσουλέα, από την εφημερίδα «Τα Νέα». Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αν. Μαρτίνης.

    Για το Οικονομικό Ρεπορτάζ, με χορηγό το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στους Δημήτρη Μαρκόπουλο, από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και Πλάτωνα Τσούλο από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική». Τα βραβεία απένειμε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

    Για την Ισότητα των Φύλων «Ελένη Αλιτζόγλου», με χορηγό τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, στον Σταύρο Θεοδωράκη για την εκπομπή του «Πρωταγωνιστές» στο Mega. Το βραβείο παρέδωσε ο γενική γραμματέας Ισότητας, Μ. Στρατηγάκη.

    Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με χορηγό τον δήμο Αθηναίων, στον Βαγγέλη Φανίδη του Πειραϊκού Ραδιοφώνου «Κανάλι 1». Το βραβείο απένειμε, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο, Νικήτα Κακλαμάνη, ο Λευτέρης Σκιαδάς.

    Για δημοσιογράφο - συγγραφέα το βραβείο «Απόστολος Μαγγανάρης», με χορηγό την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, στον Γιώργο Σκαμπαρδώνη. Το βραβείο παρέδωσε ο Ιω. Πλαχούρης.

    Για το ρεπορτάζ, που καλύπτει εξελίξεις και γεγονότα στο «Τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος- Τουρκία», το βραβείο ξένου Τύπου «Κώστας Τσατσαρώνης» στη Βέρα Κορίδη. Το βραβείο απένειμε ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Ιω. Ιωσήφ και η κόρη τού Κώστα Τσατσαρώνη.

    Για την Εθνική Αντίσταση, με χορηγό την Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου, στον Αγαμέμνονα Φαράκο. Το βραβείο παρέδωσε ο Θ. Πάγκαλος.

    Εκτός από τα βραβεία απονεμήθηκαν και τιμητικές διακρίσεις στους:

    Γιώργο Αρκουλή, για τη διαδρομή του στο αθλητικό ρεπορτάζ, Γιώργο Πετρίτση για τα ντοκιμαντέρ στα οποία καταγράφεται η ιστορία του Τύπου, Ανδρέα Σοφοκλέους, για την έρευνα και καταγραφή του Κυπριακού Τύπου, στη διαδικτυακή πύλη «Αυτοδιοίκηση Gr», στο Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο Νεώτερης Ελλάδας, στην εφημερίδα των Ιωαννίνων «Πρωινός Λόγος» και στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

    Επίσης, απονεμήθηκαν ειδικοί τιμητικοί έπαινοι στους Βασίλη Λεβαντίδη, Ηλία Λιβάνη, Μάριο Νόττα και Στέλιο Παρασκευόπουλο, αλλά και ειδικές τιμητικές διακρίσεις στον βουλευτή και πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και στον βουλευτή, Κώστα Γκουλέκα.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και πολλοί δημοσιογράφοι.

    [03] Δίωξη κατά του Τ. Μαντέλη

    Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη, στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος απο τη χώρα.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία απο το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

    Η κατηγορία είχε ασκηθεί στην ΙΝREM για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens απο τον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαρκτική εξέταση για την υπόθεση.

    Ετσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί απο την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

    Η συνεδρίαση της Επιτροπής

    Στον απόηχο της χθεσινής κατάθεσης του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη,ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens και της παραδοχής του, ότι πήρε τουλάχιστον 200.000 μάρκα, - ως εκλογική χορηγία, κατά τη δική του εκδοχή - συνεδρίασε σήμερα η επιτροπή.

    Υπό το βάρος των σχολίων που ακούσθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, σύμφωνα με τα οποία καταλογίσθηκε στην επιτροπή αδράνεια προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν φυγή του Τ. Μαντέλη από τη χώρα, αλλά και να απαγγελθεί κατηγορία τουλάχιστον για ψευδορκία εναντίον του, τα 19 μέλη της επιτροπής συνεδρίασαν το πρωί χωρίς την παρουσία πρακτικογράφων και αποφάσισαν να απαντήσουν για όσα τουλάχιστον δεν αναλογούν στις τυχόν ευθύνες της.

    Εν τέλει αργότερα εκδόθηκε ομόφωνη ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η εξεταστική συγκροτήθηκε και λειτουργεί μόλις από τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς, όπως σημειώνεται, να καταργεί ή να υποκαθιστά αρμοδιότητες και ευθύνες της δικαστικής, της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας.

    Τα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι στόχος είναι η διερεύνηση ενός σκανδάλου που έχει τις ρίζες του σε βάθος χρόνου δεκαετιών, με τεράστια έκταση και προεκτάσεις όσον αφορά στο αντικείμενο.

    Η Εξεταστική, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναζητεί την αλήθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή υποδομή και στήριξη.

    Ενημερώνει και κοινοποιεί αμέσως έγγραφα και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές.

    Είναι προφανές, καταλήγει, ότι η επιτροπή λειτουργεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και αρχές, όπως τη Δικαιοσύνη, την Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το ΣΔΟΕ, διωκτικές αρχές, κυβέρνηση κλπ.

    Στο πλαίσιο τη συζήτησης η επιτροπή ομοφώνως επίσης κατέληξε στο να ζητηθεί μέσω του υπουργείου Οικονομικών, με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Τράπεζα Ελλάδος να δεσμευθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 1,2εκατ. ευρώ στο οποίο ήρθε σε συμβιβασμό ο Μ. Χριστοφοράκος με τη Siemens.

    Στο ίδιο πλαίσιο, να δεσμευθούν και ανοιχτούν οι λογαριασμοί που αναφέρονται στο ίδιο συμφωνητικό, με δεδομένη την αξιόποινη συμπεριφορά του Μ. Χριστοφοράκου και της εταιρείας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητεί από την κυβέρνηση να θέσει - σε συνεννόηση με την γερμανική κυβέρνηση - και να ζητήσει μέσω αυτής το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο της Siemens.

    Ζητείται αυτό, δεδομένου ότι τα σοβαρότερα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια της Siemens και του γερμανικού κράτους, "για τις οποίες η υπόθεση έχει κλείσει στο πλαίσιο γενικότερων συμβιβασμών και συγκάλυψης"

    Εξ άλλου απορρίφθηκε το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να κληθεί για σήμερα ο πρώην σύμβουλος του Αναστάσιου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς, του οποίου έχει πιστοποιηθεί ο γραφικός χαρακτήρας σε έγγραφο του Ιανουαρίου 1998, όπου γραμμένος ο αριθμός του λογαριασμού του Μαντέλη και ο κωδικός A.ROCOS. Το γεγονός διαψεύδει τον πρώην υπουργό ότι άνοιξε τον λογαριασμό μόλις το φθινόπωρο του 1998.

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Τη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο», εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Επεσήμανε δε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και κίνησε τις διαδικασίες για τις εξεταστικές επιτροπές, «ακόμα και για κάποιες που μας έλεγαν ότι δεν θα τολμούσαμε να ανοίξουμε, επειδή ίσως εμπλέκονταν και παλαιότερα στελέχη και μέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

    «Αν δεν το κάναμε, δεν θα υπήρχε σήμερα θέμα Μαντέλη», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ από το 2008, ήταν «η πρακτική απαξίωση και πρακτική αυτονόητη καταδίκη προς τέτοιου είδους συμπεριφορές» και πρόσθεσε ότι «δεν ανακαλύψαμε σήμερα αυτά που ανακαλύπτουν κάποιοι άλλοι».

    Ερωτηθείς εάν γνώριζαν στο ΠΑΣΟΚ κάτι το 2008, σχετικά με τον κ. Μαντέλη και διεγράφη σύμφωνα με αυτό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν το γνωρίζαμε θα το αποκαλύπταμε» και υπογράμμισε ότι, ωστόσο, «όπου υπάρχει υπόνοια ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με τη νομιμότητα, ενεργούμε δεόντως».

    Για το εάν ήταν προληπτική η διαγραφή, τόνισε ότι ήταν μια πράξη με πολύ σημαντική πολιτική αξία και ότι δεν μπορούμε να την υποβαθμίζουμε με άλλου είδους υπόνοιες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι μπήκαν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι υπήρξαν δύο στελέχη του Κινήματος, που δεν είναι πλέον στο κόμμα, δείχνει την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ «όταν άλλα κόμματα με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους».

    «Άλλα κόμματα δεν το λένε ρητά, αλλά με άλλους τρόπους», πρόσθεσε.

    «Εμείς τη «συγγνώμη», όπου σφάλει ο πολιτικός κόσμος και εμείς, τη ζητάμε έμπρακτα και έχει να κάνει με την αντιπαραβολή της δικής μας συγγνώμης στη λεκτική συγγνώμη του κ. Σαμαρά, ο οποίος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν το εννοούσε και αντί να θέλει να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, προσπαθεί να μας πείσει πως ό,τι εξετάζεται από τις εξεταστικές έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ»,τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Και εξήγησε ότι δεν είναι θέμα «συγγνώμης», αλλά αποκατάστασης της νομιμότητας, «την οποία κάνουμε έμπρακτα».

    Για το εάν θα υπάρξει τιμωρία του κ. Τ. Μαντέλη,ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν κάνουμε πίσω και ανοίγουμε τις διαδικασίες ώστε να υπάρχει αποτύπωση των πολιτικών ευθυνών και ενδεχομένως των ποινικών".

    Πρόσθεσε δε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης θα φέρει νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν σκανδαλώδεις παραγραφές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

    Τόνισε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια,ώστε κανένας από εδώ και πέρα να μην διαφεύγει της απονομής της δικαιοσύνης.

    Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ξαναδεί πού υπάρχει παράλειψη, με δεδομένο ότι όντως ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη κατέθεσε στον κ. Ζαγοριανό και ότι αυτά θα έπρεπε να διερευνηθούν από τότε.

    Σχετικά με το εάν θα ζητηθεί από τον πρώην υπουργό να επιστρέψει τα χρήματα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι είναι πρόταση που έκαναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ότι μπορεί να υπάρχει αστική αξίωση προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία που φαίνεται ότι αποκτήθηκαν από τέτοιες παράνομες δοσοληψίες να δοθούν στο Δημόσιο.

    Είπε ακόμη ότι αυτή την πρόταση θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να τη δει με μεγάλη ευρύτητα.

    Σχετικά με το εάν διερευνώνται συμβάσεις στις οποίες είχε βάλει την υπογραφή του ο κ. Τ. Μαντέλης (ΟΣΕ,ΟΤΕ),ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι θέμα των εξεταστικών και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να βαραίνει τον πολιτικό κόσμο».

    Σχετικά με την έξοδο του κ. Τ. Μαντέλη από την Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση αλλάζει το άδικο πλαίσιο που υποθάλπει την ατιμωρησία και τόνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε κανείς να μην έρχεται από εδώ και πέρα στη Βουλή και να φεύγει ατιμώρητος, ομολογώντας ότι χρηματίστηκε, κάτι που όπως είπε, ισχύει και για σήμερα.

    Αναφορικά με την περίπτωση του Μιχ. Χριστοφοράκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και ενώ ομολόγησε και δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, αντί να περιοριστεί η ελευθερία του αφέθηκε να φύγει στο εξωτερικό και μάλιστα με πολλές υπόνοιες εμπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο κ. Σ. Βαλυράκης, δήλωσε και είναι αυτονόητο ότι θα ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έβλάψαν το δημόσιο συμφέρον.

    Επισήμανε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι το κράτος διαθέτει εκείνα τα εργαλεία ώστε όταν υπάρχει πολιτική βούληση αποκαλύπτεται η αλήθεια και τιμωρούνται οι ένοχοι.

    Ερωτηθείς εάν η Siemens εξακολουθεί να παίρνει δουλειές στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει έρευνα του ΣΔΟΕ σε εξέλιξη και ότι άρα υπάρχει μια αντιμετώπιση διαφορετική που προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια.

    «Όχι απλώς δεν χαρίζουμε πλέον τίποτα σε κανέναν, αλλά αποκαλύπτουμε και την αλήθεια»,συμπλήρωσε.

    Για το εάν θα υπάρξει δικαστική προσφυγή κατά της εταιρείας, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι απλά τα πράγματα και πως μπορεί η βούληση να είναι σαφής, θα πρέπει, όμως, η κυβέρνηση να ενεργεί με συγκεκριμένο τρόπο, πολύ μεθοδικά, προκειμένου και ευθύνες να καταλογίζονται σε ποινικό επίπεδο, αλλά και να αποκαθίσταται η δημόσια περιουσία.

    «Η διερεύνηση μπορεί να είναι σε πολλά επίπεδα. Δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να πλανάται και σε επίπεδο πολιτικών και ποινικών ευθυνών, αν προκύψουν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», είπε ο κ. Πεταλωτής για το ένα θα υπάρξει σύσταση εξεταστικής και για το διάστημα πριν το 2004.

    Τέλος, σημείωσε ότι η εξεταστική έχει όλα τα όπλα στο χέρι της για να ζητήσει τη συνδρομή του κράτους και των θεσμών, ακόμα και της δικαιοσύνης, όπου απαιτείται, προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο της.

    Δήλωση Κ.Σημίτη

    Θλίψη και οργή για όσα εξελίχθηκαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, εκφράζει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Κυρίως διότι, όπως τονίζει, τέτοιες πράξεις, όπως αυτές που περιέγραψε ο κ. Μαντέλης, "εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004".

    Αυτές οι πράξεις, όπως αναφέρει ο κ. Σημίτης, προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης, όπως και τις προσπάθειες όσων εργάστηκαν για μια καλύτερη Ελλάδα.

    Αυτές οι πράξεις, προσθέτει, είναι ασυμβίβαστες με τους αγώνες και την ηθική μας και συγκαλύπτουν το σημαντικό έργο της τότε κυβέρνησης.

    Ο Κ. Σημίτης αναφέρει, επίσης, ότι η Βουλή με τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών ανταποκρίθηκε στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για τη διαλεύκανση μιας σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή και ζημίωσαν τη δημόσια περιουσία και ότι η πρόοδος των εργασιών τους φέρνει στο φως της δημοσιότητας "παρανομίες και αθλιότητες" για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

    Τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί και να επιδειχθεί θάρρος και επιμονή για την αποκατάσταση της ποιότητας της κοινωνίας που επιδιώκει και επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

    Εκφράζει δε την πίστη του ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου.

    Η κατάθεση Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή

    Σε ευθεία ομολογία ότι πήρε από την γερμανική εταιρεία Siemens τουλάχιστον 200.000 μάρκα το 1998, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως "εκλογική χορηγία", προχώρησε εξεταζόμενος, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

    Αίσθηση όμως προκάλεσε μία αναφορά του πρώην υπουργού, σύμφωνα με την οποία "πριν δύο χρόνια πρόσωπο υπαρκτό, γνωστό σε κάποιους, Γερμανός πρέπει να ήταν ή αλλοδαπός, διοχέτευσε μέσω του ελληνικού Τύπου μία είδηση η οποία έλεγε ότι εγώ έλαβα από τη SIEMENS δέκα εκατομμύρια μάρκα τον Ιανουάριο του 1998".

    Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι "μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς μ' ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή. Βέβαια 10 εκατομμύρια μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή -έτσι όπως την εννοούσαν- μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες. Και αυτό ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα".

    Ο μάρτυρας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ψάξει η επιτροπή από πού διοχετευτήκαν αυτά τα δημοσιεύματα, όχι όμως να περάσουν από την πλάτη του μίζες άλλων.

    Πάντως ο πρώην υπουργός για πρώτη φορά, αφότου βγήκαν οι καταγγελίες για τον ίδιο, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens, ενώ ως τώρα το αρνείτο.

    'Όπως προέκυψε από την κατάθεση του κουμπάρου του Γιώργου Τσουγκράνη, ο τελευταίος άνοιξε τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία για λογαριασμό του τότε υπουργού προκειμένου "να βρει χορηγίες από ξένους φίλους του", για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες εκλογικές ανάγκες της Β' Αθηνών, όπου θα κατέβαινε.

    Ο κ. Μαντέλης ομολόγησε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 τον πήρε στο τηλέφωνο κάποιος μιλώντας αγγλικά και του είπε ότι επικοινωνεί μαζί του εκ μέρους της Siemens για να του πει ότι η εταιρεία προτίθεται να του δώσει μία χορηγία.

    Μετά τρεις ημέρες τα χρήματα μπήκαν στο λογαριασμό του κουμπάρου του, αλλά ο ίδιος δεν έδωσε καμία σημασία, από ποιον μπήκαν. Υπέθεσε ότι ήταν από τη Siemens.

    Ο Τάσος Μαντέλης ήταν το 1988 πρόεδρος του ΟΤΕ που συμφώνησε με την κατάργηση της ΕΛΒΗΛ και τάχθηκε υπέρ του να δοθούν τα ψηφιακά κέντρα στις Ιντρακόμ - Ερικσον -Ζήμενς. Ήταν επίσης υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών όταν υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών.

    Όταν ρωτήθηκε στην εξεταστική επιτροπή ο κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης για το δεύτερο έμβασμα 225.000 μάρκων το Φεβρουάριο του 2000 στον ίδιο λογαριασμό, απάντησε ότι "εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens".

    Όμως ο κ. Μαντέλης απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών ότι "δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα".

    Τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για εκλογικές δαπάνες. Αντιθέτως ένα ποσό 60.000 μάρκων χρησιμοποιήθηκε για τις σπουδές των παιδιών του πρώην υπουργού, ενώ το 2007, όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος, ο κ. Τσουγκράνης με δική του πρωτοβουλία έφερε τα εναπομείναντα χρήματα, περίπου 160.000 ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελλάδα.

    Νωρίτερα την άμεση εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη, ομολόγησε ευθέως και ο στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού Γεώργιος Τσουγκράνης.

    Εξεταζόμενος από το βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που εμβάσθηκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία έγινε για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

    Ο κ. Τσουγκράνης, που μόλις προς το τέλος της εξέτασής του παραδέχθηκε τη χορηγία, δήλωσε σύμφωνος σε τυχόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

    Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

    Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

    Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

    Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

    Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

    Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

    Στην συνεδρίαση της Πέμπτης έχουν κληθεί ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ιορδάνης Αϊβάζης και οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Λιακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζανακάκης.

    Και δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη SIEMENS, υπογραμμίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλά στελέχη, αλλά για προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη περίοδο.

    Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη "Siemens".

    Σημειώνεται ότι και οι δυο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».

    «Μόνο η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS με γνωστοποίηση ονομάτων, αποδεκτών και κομμάτων μπορεί να σώσει το γόητρο του πολιτικού κόσμου. Η δε περίπτωση με τις αποκαλύψεις για τον κ. Μαντέλη δείχνει πόσο «αγγελικά πλασμένη» ήταν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κβ¦.».

    Δήλωση Αλ. Παπαρήγα

    «Τίποτα το καινούργιο δεν προκλήθηκε πέραν του ότι ο ίδιος κυνικά ομολόγησε την ενοχή του», δήλωσε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην ομολογία Μαντέλη για την υπόθεση Siemens και πρόσθεσε ότι «εμείς θεωρούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να περιοριστεί στο διαγκωνισμό μεταξύ τους, για το ποιος έχει κάνει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ή ποιος ενέχεται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα, (αλλά) βεβαίως οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν».

    Πάνω από όλα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, μας ενδιαφέρει το εξής: «Να μην εξελιχθεί η πολιτική ζωή του τόπου σε μία λειτουργία εξεταστικών επιτροπών και μένουν σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά την εργατική - λαϊκή οικογένεια και που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ασφάλιση, με τις θέσεις εργασίας, με τους μισθούς και τις συντάξεις, με την Υγεία. Με αυτά, δηλαδή, που είναι η ουσία των προβλημάτων, διότι υπάρχει και ένας κίνδυνος να πείσουν το λαό ότι η εξυγίανση μπορεί να έρθει με την αποκάλυψη των σκανδάλων».

    -

    [04] Αλλαγές στα σχολεία

    Με κεντρικό σύνθημα και πυρήνα της πολιτικής :"Πρώτα ο μαθητής", η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε σήμερα τις αλλαγές που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο στα σχολεία.

    Οπως είπε η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, το πρόγραμμα αρχίζει από τον εξορθολογισμό της ύλης. Επισήμανε τον όγκο που υπάρχει στα βιβλία δημοτικού και γυμνασίου, τον προβληματικό τρόπο παρουσίασης, την επικάλυψη από μάθημα σε μάθημα και από τάξη σε τάξη. Ολα αυτά επιβάλλουν την περικοπή καταρχήν στα θετικά μαθήματα όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Γεωγραφία, Βιολογία, Πληροφορική και Τεχνολογία. Η περικοπή θα γίνει από την πέμπτη τάξη του δημοτικού και θα συνεχιστεί ως την τρίτη λυκείου, όπου εκεί όμως θα είναι περιορισμένη.

    Χαρακτηριστικά η υπουργός επισήμανε: " Πολλά μαθήματα και ιδιαίτερα τα θετικά, τα οποία από πολλούς μαθητές θεωρούνται και ιδιαιτέρως δύσκολα, είναι υπερφορτωμένα σε ύλη. Σε πολλά σημεία η ύλη είναι δυσνόητη για το νοητικό επίπεδο ανάπτυξης των μαθητών στις συγκεκριμένες ηλικίες που διδάσκονται, ενώ επίσης χαρακτηρίζονται, άλλοτε από σημαντικό βαθμό αλληλοεπικαλύψεων, και άλλοτε από κακό χρονισμό ανάμεσα σε επιμέρους μαθήματα. Για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία προτείνεται η ελάφρυνση της ύλης μέσω περικοπών με σαφή παιδαγωγικά κριτήρια και ο συντονισμός της ύλης διαφορετικών μαθημάτων".

    Συγχρόνως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στα 800 μεγαλύτερα ολοήμερα σχολεία σε πιλοτική βάση νέο ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Έτσι το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνεται κατά δέκα ώρες στις τάξεις α΄και β΄, κατά πέντε στις τάξεις γ΄και δ΄και κατά τρεις στις τάξεις ε΄και στ΄. Συγχρόνως ενισχύεται η διδασκαλία γλώσσας, μαθηματικών, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, αισθητικής και αγωγής υγείας. Στο προτεινόμενο πρόγραμμα της προαιρετικής ζώνης δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα.

    Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Παιδείας.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης για το Νέο Σχολείο. Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού στη σχολική καθημερινότητα και αξιοποιεί μεθοδολογίες της εκπαίδευσης ενηλίκων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σχεδιάζεται με βάση την έως τώρα εμπειρία από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χώρα μας, τα πορίσματα σχετικών επιστημονικών ερευνών και τη διεθνή εμπειρία, ενώ ο σχεδιασμός του θα ολοκληρωθεί με τα αποτελέσματα της ανοιχτής διαβούλευσης που ξεκινάει. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες καλούνται με δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση μέσω του διαδικτύου να αποστείλουν σχέδια καλών πρακτικών που ενδεχομένως χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν στην σχολική μονάδα όπου εργάζονται.

    Η υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική διεύθυνση που όπως είπε φιλοδοξεί να αποτελέσει την ενιαία πύλη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και η οποία είναι : www.epimorfosi.edu.gr.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τμήμα της εφαρμογής ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελληνική γλώσσα που ανακοίνωσε η υπουργός με την επισήμανση ότι ο ρόλος της ελληνικής γλώσσας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την παγκόσμια ιστορία και εξέλιξη. Το υπουργείο ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση, την υποστήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    H υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Η κ.Διαμαντοπούλου στο τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος την άκουσε με την γνωστή ευαισθησία του και την βαθιά γνώση του στα θέματα Παιδείας, επισημαίνοντας την αισιοδοξία του κ. Παπούλια για την αλλαγή στην παιδεία, που όπως είπε χρειαζόμαστε όλοι. Και η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε : "Επίσης ενημέρωσα τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εσωτερικό, το εξωτερικό αλλά και σε 400 πυρήνες σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούνιο θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο με προσκλήσεις σε διεθνείς προσωπικότητες και ο Πρόεδρος είναι εξαιρετικά θετικός στο να υποστηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία".

    [05] Κύμα διαδηλώσεων

    Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους των πόλεων σε ολόκληρη την Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των ορίων της ηλικίας της συνταξιοδότησης πέραν των εξήντα ετών που είναι σήμερα.

    Οι επικεφαλής των συνδικάτων δήλωσαν ότι οι σημερινές διαδηλώσεις είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μία μεγάλη μάχη με την οποία θα υπερασπιστούν τα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης.

    Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην Μασσαλία διαδήλωσαν περίπου 80.000 άνθρωποι, ενώ έντονη ήταν και η αστυνομική παρουσία με 12.000 άνδρες.

    "Μόνο μία ένδειξη της δύναμης στους δρόμους μπορεί να υπερασπιστεί το όριο των εξήντα ετών της συνταξιοδότησης και τα κοινωνικά κεκτημένα στα οποία ο Νικολά Σαρκοζί επιτίθεται μεθοδικά", σημείωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, γενικός γραμματέας του ισχυρού συνδικάτου CGT.

    Εικοσιτετράωρη απεργία διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχει ξεκινήσει από σήμερα το πρωί στη Γαλλία επηρεάζοντας τις εναέριες και σιδηροδρομικές μεταφορές.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή τρένο θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις και ματαιώσεις παρότι τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για Βρετανία και Γερμανία αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Στα αεροδρόμια του Παρισιού Charles de Gaulle και Orly αναμένεται να ακυρωθεί το 10 με 30% των πτήσεων.

    Απεργία και στη Γερμανία

    Οι επιβάτες πτήσεων που αναμενόταν να γίνουν σήμερα από και προς το Βερολίνο ειδοποιήθηκαν για πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις σήμερα Πέμπτη στα αεροδρόμια Σένεφελντ και Τέγκελ λόγω προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξαν τα μέλη των πληρωμάτων εδάφους.

    Περί τις 22 πτήσεις αναμενόταν να ακυρωθούν το πρωί σήμερα στο Σένεφελντ, όπου 50 εργαζόμενοι άρχισαν να απεργούν από τις 04:00, δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου ver.di [Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft, ένωση συνδικάτων των εργαζόμενων στις υπηρεσίες].

    Οι πρώτες πληροφορίες από το Τέγκελ ανέφεραν ότι δεν έχουν ακόμα προσγειωθεί εκεί αεροσκάφη.

    Το ver.di κάλεσε 2.000 εργαζόμενους στην εταιρία GlobeGround Berlin, στη θυγατρική της Ground Service International και στην ανταγωνίστριά της Acciona να απεργήσουν από τις 4 ως τις 10 το πρωί σήμερα Πέμπτη μετά την αποτυχία πέντε γύρων διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των διοικήσεων των εταιριών αυτών και των εργαζομένων τους όσον αφορά μισθολογικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι εργαζόμενοι των εταιριών αυτών είναι το 90% των εργαζομένων στα πληρώματα εδάφους στα αεροδρόμια.

    Ετοιμάζονται στην Ιταλία

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, της CGIL, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη διεύθυνση της οργάνωσης να καλέσει τα μέλη της σε γενική απεργία τον Ιούνιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση την Τρίτη.

    "Θα ζητήσω από τη διεύθυνση που θα συνέλθει αρχές Ιουνίου να καλέσει όλους σε γενική απεργία με διαδηλώσεις παντού από τώρα έως το τέλος του Ιουνίου", δήλωσε ο Γκιγιέρμο Επιφάνι, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μμε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα θα οργανωθεί από το συνδικάτο το Σάββατο 12 Ιουνίου στη Ρώμη.

    "Στόχος της διαδήλωσης είναι να αλλάξουν τα πάντα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης", ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι η CGIL που πρόσκειται στην Αριστερά αποτελείται από περίπου 5 εκατομμύρια μέλη.

    Αντιθέτως, τα δύο άλλα μεγάλα συνδικάτα CILS και UIL δείχνουν προς το παρόν ότι δεν αντιτίθενται σαφώς στα μέτρα λιτότητας.

    Ισπανία: Οριακή υπερψήφιση των μέτρων

    Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας απέσπασε σήμερα την έγκριση από το κοινοβούλιο του πακέτου μέτρων λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μία ψήφο διαφορά, αποφεύγοντας μία ήττα που θα προκαλούσε τριγμούς στις αγορές και ενδεχομένως να οδηγούσε και σε πτώση της κυβέρνησης.

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 169 ψήφους υπέρ, έναντι 168 κατά, καθώς το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης για να το καταψηφίσει εξασφάλισε ακόμα και την προσέλευση βουλευτή του στην ψηφοφορία με... ασθενοφόρο.

    Το νομοσχέδιο διασώθηκε όταν δέκα βουλευτές των καταλανών εθνικιστών (CiU) απείχαν από την ψηφοφορία, μετά τις έντονες επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου και λέγοντας ότι δεν επιθυμούν η Ισπανία να βυθιστεί σε μία κρίση ελληνικού τύπου.

    Το CiU δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2011, όπως μετέδωσαν τα ισπανικά πρακτορεία ειδήσεων εγείροντας αμφιβολίες για το αν ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο θα μπορέσει να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας εν μέσω κρίσης.

    Ο ηγέτης του CiU Ζοζέπ Αντονι Ντουράν ι Λέιντα δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι ο Θαπατέρο πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον επόμενο χρόνο.

    "Το πρόβλημα είστε εσείς και η κυβέρνησή σας", είπε στον Θαπατέρο.

    Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) παρουσιάζει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

    Διαδηλώσεις στη Δανία

    Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Δανίας, το LO, κάλεσε σήμερα σε διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση του χρόνου παροχής επιδόματος ανεργίας από τα 4 στα 2 χρόνια.

    "Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους Δανούς ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Κόμματος του Δανέζικου Λαού (PPD) θα τους στοιχίσει", δήλωσε ο Χάραλντ Μπέρστινγκ, πρόεδρος του LO σε ανακοίνωσή του.

    Οι διαδηλώσεις θα γίνουν μπροστά στο κοινοβούλιο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, η ημερομηνία όμως δεν έχει ακόμα καθοριστεί, σίγουρα πάντως θα είναι πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και με την ευκαιρία της συζήτησης των μέτρων λιτότητας στη βουλή.

    "Αν μειωθεί στο μισό η διάρκεια παροχής του επιδόματος ανεργίας πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν το εισόδημά τους", κατήγγειλε ο Μπέρστινγκ.

    Το LΟ περιλαμβάνει 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις και στο τέλος του 2009 μετρούσε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη σε μία χώρα όπου το σύνολο των κατοίκων φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια.

    "Το σημαντικό για εμένα είναι να μπορέσουν οι Δανοί να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους. Θα είμαι ευχαριστημένος αν μαζευτούν 10.000, 15.000, 20.000 ή 30.000 άνθρωποι", πρόσθεσε ο Μπέρστινγκ στην εφημερίδα Politiken.

    [06] "Σταμάτησε η διαρροή"

    Σταμάτησε η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από το πηγάδι της πετρελαιοπηγής της BP, χάρη στην επιχείρηση φραγής που ξεκίνησε χθες η πετρελαϊκή εταιρεία, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής ναύαρχος Θαντ Άλεν.

    Οι ομάδες παρέμβασης "κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κεφαλή του πηγαδιού και προχώρησαν στην έγχυση υγρών στο εσωτερικό του. Σταμάτησαν τη διαρροή υδρογονανθράκων", δήλωσε ο Άλεν στο αμερικανικό ραδιόφωνο WWL First News.

    "Ολος ο κόσμος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, όμως δεν υπάρχει ακόμα λόγος να φωνάξουμε ότι νικήσαμε", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν ρίξει ακόμα τσιμέντο στο πηγάδι.

    Η εταιρεία BP Plc από τη μεριά της αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του Άλεν, αν και αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς που είχε κάνει χθες Τετάρτη και η ίδια η εταιρεία, όταν δήλωσε ότι από το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου βγαίνει πλέον μόνο λάσπη.

    Ενας εκπρόσωπος Τύπου της BP αναφέρει σε μία ανακοίνωσή του μέσω e-mail ότι "οι επιχειρήσεις συνεχίζονται".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 May 2010 - 16:30:42 UTC