Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον εισαγγελέα τα "πόθεν έσχες" του Τ. Μαντέλη

  • [01] Στον εισαγγελέα τα "πόθεν έσχες" του Τ. Μαντέλη

    Σε ομόφωνη απόφαση για ενδελεχή έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλλη, ύστερα από την ομολογία του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens ότι πήρε το 1998 200.000 μάρκα ως "εκλογική χορηγία", κατέληξε η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών που συνεδρίασε στη Βουλή.

    Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ' ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

    Η κοινή απόφαση προβλέπει επανέλεγχο όλων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης "πόθεν έσχες" του πρώην υπουργού, καθώς και άνοιγμα και έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και των οικείων του, ύστερα από άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Η σχετική έγγραφη παραγγελία δόθηκε με ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.

    Δεύτερη κίνηση θα είναι να αποσταλεί στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου παραγγελία για δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού μέχρι του ποσού της "χορηγίας", αφού πέρα από ποινικές υπάρχουν και αστικές ευθύνες του ελεγχομένου πολιτικού.

    Ηδη, ο λογαριασμός έχει δεσμευθεί με απόφαση της εξεταστικής επιτροπής με τη λήξη της εξέτασης του πρώην υπουργού.

    Τέλος, θα αποσταλούν τα πρακτικά και η απόφαση της επιτροπής στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (κάθειρξη έως δέκα χρόνια για απόκρυψη ποσού άνω των 300.000 ευρώ).

    Στη σύσκεψη διευκρινίσθηκε ότι κατά τον έλεγχο των δηλώσεων "πόθεν έσχες" του 2008 (χρήση οικονομικού έτους 2007) αποφασίσθηκε ομοφώνως να μην υπάρξει πόρισμα ελέγχου των δηλώσεων για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο, επειδή ακριβώς υπήρχε η δικαστική εκκρεμότητα.

    Στο μεταξύ, οι Ειδικοί Εφέτες Ανακριτές της υπόθεσης της Siemens, Μ. Νικολακέα και Ι. Φιοράκης, αναμένεται να συντάξουν και να αποστείλουν κατηγορητήριο στον Τ.Μαντέλη, τις επόμενες ημέρες, προκειμένου ο πρώην υπουργός να λογοδοτήσει για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι Εφέτες μελετούν τα στοιχεία των καταθέσεων, που έδωσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τόσο ο ίδιος ο πρώην υπουργός, όσο και ο επιχειρηματίας κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, για τον οποίο, επίσης, θα συνταχθεί ανάλογο κατηγορητήριο.

    Στο πρόσωπο του κ. Τσουγκράνη ταυτοποιήθηκε ο λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα με το όνομα «Α RΟΚΟS», στον οποίο έχουν εμβαστεί ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, με αποδέκτη τον κ. Μαντέλη.

    Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας , ζήτησε την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

    Χθες, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του Τάσου Μαντέλη, στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος απο τη χώρα.

    Δήλωση Κ. Σημίτη

    Σε προσπάθεια ενίσχυσης της ηγετικής εικόνας του κ. Σαμαρά αποδίδει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να κληθεί στην εξεταστική επιτροπή για τη Zίμενς (Siemens) και να καταθέσει.

    Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει σε γραπτή του δήλωση:

    "Το έργο της εξεταστικής επιτροπής δεν επιτρέπεται να διολισθήσει σε εντυπωσιασμούς και σε παραπλανήσεις. Όταν προτείνεται να κληθεί ένας πρώην πρωθυπουργός σε συζήτηση χωρίς στοιχεία και μαρτυρίες που τον αφορούν προσωπικά, θα κυριαρχήσουν εικασίες, ατεκμηρίωτες υποθέσεις, φραστικές προσβολές και καταγγελίες. Το ζητούμενο είναι όμως η αλήθεια και όχι η προσωπική ή η κομματική αντιπαράθεση. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απλώς και μόνο σκοπεύει να ενισχύσει την ηγετική εικόνα του κ. Σαμαρά. Η εξεταστική επιτροπή έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα".

    Διαψεύδει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε λογαριασμούς που διατηρούσε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ο πρώην Υπουργός Τάσος Μαντέλης, είναι απολύτως αναληθή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Αρμοδιότητα για κλήση μαρτύρων έχουν οι εξεταστικές επιτροπές, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το αίτημα της ΝΔ να κληθεί στην επιτροπή για τη Siemens ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σε κανέναν δεν διαφεύγει ότι η ΝΔ λίγο αργά ενδιαφέρθηκε για τη διαφάνεια, όταν εκείνη ήταν που συντόνισε και κάλυψε το Βατοπέδι, αποχωρώντας ως κυβερνητική πλειοψηφία, τρεις φορές από το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η ΝΔ προσπαθώντας να δείξει ενδιαφέρον για τη διαφάνεια διέγραψε τον κ. Αρ. Παυλίδη επτά μήνες μετά τις εκλογές, αφού πρώτα φρόντισε, κλείνοντας τη Βουλή, να παραγράψει όλα τα σκάνδαλα των υπουργών της.

    Εμείς, την επομένη των εκλογών, μιλήσαμε για διαφάνεια, εμείς προτείναμε τη σύσταση όλων των εξεταστικών επιτροπών, ακόμα και εκεί που υπήρχαν υπόνοιες για παλαιότερα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ατιμωρησία και συγκάλυψη της διαφθοράς.

    Το ποιος έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια, ο λαός το γνωρίζει, είπε ο εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 29 May 2010 - 10:30:16 UTC