Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πορεία στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη
  • [02] Πρωτοβουλίες για μείωση τιμών
  • [03] Κινητοποιήσεις

  • [01] Πορεία στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη

    Πορεία Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Την πορεία διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από τη δολοφονία Λαμπράκη. Η πορεία ξεκίνησε από το πρώην 3ο Σώμα Στρατού, πέρασε από το αμερικανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή και κατέληξε στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου.-

    [02] Πρωτοβουλίες για μείωση τιμών

    Την Τετάρτη περνάει από τη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη από το βήμα της Ημερίδας «Η Βόρεια Ελλάδα σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης», που διεξήχθη στο πλαίσιο της 19ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης ΘΡΑΚΗ 2010, σημειώνοντας ότι με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο περιμένει το προσεχές διάστημα οι τιμές να μειωθούν στην αγορά 20%.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για την μείωση της γραφειοκρατίας η υπουργός υπενθύμισε ότι με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, από 38 μέρες και 15 βήματα που απαιτούνται για να ιδρύσει κάποιος μια επιχείρηση, θα απαιτείται 1 βήμα σε 1 μέρα, με την ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ (Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων), με τη διασύνδεση υπηρεσιών μιας στάσης, που είναι τα ΚΕΠ, οι συμβολαιογράφοι και τα Επιμελητήρια, με το TAXIS και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έτσι ώστε κάποιος που θέλει να ιδρύσει μια επιχείρηση να το κάνει γρήγορα και με χαμηλό κόστος, με 75% λιγότερο κόστος απβ ότι το κάνει τώρα.

    Το επόμενο βήμα είναι η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Μέσα στους επόμενους ένα ή δυο μήνες , όπως είπε η υπουργός, περνάει το δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορά στις μεγάλες επενδύσεις. Ένα πλαίσιο ταχείας αδειοδότησης μεγάλων έργων, μεγάλων επενδύσεων. Και αμέσως μετά, έρχεται το τρίτο νομοσχέδιο για την απλούστευση όλων των διαδικασιών αδειοδότησης πάσης φύσεως επενδύσεων. «Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα ενισχύει πραγματικά την υγιή επιχειρηματικότητα στον τόπο μας», σημείωσε η υπουργός.

    Η κ. Κατσέλη απολογιστικά αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την ρευστότητα των επιχειρήσεων είπε ότι από το Δεκέμβριο, που πέρασε ο νόμος για τη ρύθμιση των χρεών των επαγγελματιών, από τις ρυθμίσεις του ωφελήθηκαν 27.000 επιχειρήσεις.

    Ανέφερε ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη «τρέχει» ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που φτάνει περίπου στα 700 εκ. ευρώ ενώ, γενικότερα, αυτή τη στιγμή και μέχρι τον Ιούνιο - Ιούλιο τρέχουν προγράμματα περίπου 2 δις από το ΕΣΠΑ. «Προγράμματα στοχευμένα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη μεταποίηση, στο εμπόριο και την Πράσινη Ανάπτυξη, ενώ, πολύ σύντομα, τον επόμενο μήνα, θα βγάλουμε και ειδικά προγράμματα για εξαγωγικές επιχειρήσεις, ουσιαστικά για τη στήριξη της εξωστρέφειας», γνωστοποίησε η υπουργός.

    Υπενθύμισε ότι μετά τα δυο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες το πρόγραμμα που θα αφορά στις εξαγωγικές επιχειρήσεις θα είναι μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η δανειοδότηση αυτών ενώ παράλληλα, και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μπαίνουν περίπου 600 εκ. στο ΤΕΜΠΜΕ για σχετικά χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία θα ενισχύσουν τη μόχλευση στην αγορά.

    Για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά η υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

    «Υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και εναρμονισμένες πρακτικές σε όλο το φάσμα της αγοράς και με πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις διευκολύνουμε την είσοδο και προχωράμε στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.

    Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής σύγκλισης για μεγάλες παρεμβάσεις, που εξοικονομούν πόρους και αυξάνουν τη διαφάνεια. Και είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση και η χαρά, διότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει το πρώτο έργο για τις ηλεκτρονικές προμήθειες. Είναι στόχος μας μέσα σε ένα χρόνο οι προμήθειες να γίνονται ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να είναι αδιάβλητες και να υπάρχει πολύ χαμηλό κόστος.

    Θα μπορούσα να μιλήσω πολύ για την αγορά, για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών και την ενεργοποίηση του Νόμου 3728/08, για τη θεσμική κατοχύρωση καθαρών τιμών χονδρικής - διότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά είναι ότι δεν έχουμε καθαρές τιμές ούτε από τους χονδρέμπορους στους λιανέμπορους ούτε από το λιανέμπορο στον καταναλωτή».

    «Επομένως, με αγορανομικές διατάξεις που έρχονται λέμε ``καθαρές τιμές``, ``όλα πάνω στο τιμολόγιο``, κάτι που θα αποτελέσει ένα μεγάλο εξυγιαντικό μέτρο για την αγορά, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές, όπως υπολογίζουμε, γύρω στο 20%, αν όχι και περισσότερο. Παράλληλα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, υιοθετούμε μέτρα και πολιτικές για την πλήρη διαφάνεια των παροχών του λιανεμπορίου, κυρίως για τη θεσμοθέτηση ειδικού τιμοκαταλόγου, για τη διασφάλιση της παρουσίας στο ράφι, τις προβολές, τις υπηρεσίες κ.α.», συμπλήρωσε η υπουργός.

    [03] Κινητοποιήσεις

    Δεν θα καταπλεύσει αύριο το κρουαζιερόπλοιο "Zenith", καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έχει κηρύξει απεργία. Στο μεταξύ αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού προκάλεσε η απεργία της ΠΝΟ με τον φόβο να εγκλωβιστούν τουλάχιστον έξι χιλιάδες επιβάτες από πέντε άλλα κρουαζιερόπλοια που αναμένονται αύριο στο λιμάνι του Πειραιά.

    Πανεργατικό συλλαλητήριο

    Το αίτημα του υπουργού Εργασίας για την έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά απέρριψε η ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης, τονίζοντας ότι τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα είναι ακραία και αντεργατικά, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων.

    Η ΓΣΕΕ έχει λάβει ήδη απόφαση για την πραγματοποίηση, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, πανεργατικού συλλαλητηρίου, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, στην πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 May 2010 - 14:30:22 UTC