Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είμαστε σε σίγουρο δρόμο"
  • [02] Χωρίς τρένα και προαστιακό, αύριο
  • [03] "Η Ευρώπη να μάθει από την Ελλάδα"
  • [04] Θεία λειρουργία στην Παναγία Σουμελά
  • [05] Από Μουδανιά στις Σποράδες Video
  • [06] Ανεξάρτητοι οι τέσσερις
  • [07] Για απαγόρευση εξόδου
  • [08] Στο 5,4% ο πληθωρισμός
  • [09] Πέντε πορίσματα

  • [01] "Είμαστε σε σίγουρο δρόμο"

    Στην Τρίπολη της Λιβύης, για επίσημη επίσκεψη, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή.

    Τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που επισκέπτεται τη Λιβύη μετά το 1984, όταν την είχε επισκεφθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Λίβυος ομόλογός του Αλ-Μπαγκντάντι Αλί Αλ-Μαχμούντι.

    Στη συνέχεια, οι δυο πρωθυπουργοί θα έχουν συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δυο χωρών και ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

    Οι δυο αντιπροσωπείες θα συζητήσουν θέματα οικονομικής συνεργασίας, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν οι τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού. Το κλίμα στη Λιβύη είναι πολύ θετικό για την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα, ενώ και από την ελληνική πλευρά υπήρξε άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση του κ. Μαχμούντι προς τον κ. Παπανδρέου, όταν ο Λίβυος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αθήνα προ 20ημέρου.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται το απόγευμα να αναχωρήσει για την Αθήνα, ολοκληρώνοντας τη μονοήμερη επίσκεψή του στη Λιβύη.

    Γ.Παπανδρέου: "Κακόπιστα σενάρια"

    Ο πρωθυπουργός διέψευσε χθες «τα κακόπιστα σενάρια, τα οποία κυκλοφορούν γύρω από την ελληνική οικονομία», όπως είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε δρόμο σίγουρο» και «πετυχαίνουμε με σταθερό τρόπο τους δημοσιονομικούς μας στόχους, με τον κόπο και τις θυσίες του ίδιου του Ελληνικού λαού».

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Παπανδρέου, μετά την επίσκεψη του, στη διεθνή Ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2010».

    Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε ότι «αν δεν παρασυρθούμε από αυτή την ακατάσχετη φημολογία, και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από αυτή την ακατάσχετη φημολογία που διεθνώς υπάρχει, ένα είναι σίγουρο, ότι η Ελλάδα θα βγει πολύ πιο δυνατή μέσα από αυτή την κρίση. Μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του Δικαίου, της ανάπτυξης, που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως, μια βιώσιμη οικονομία».

    «Έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μια κυβέρνηση που με τόσο αποφασιστικό, σταθερό και σίγουρο βήμα, κάνει τις μεγάλες ανατροπές και αλλαγές που χρειάζονται για την Ελλάδα, για το Έθνος», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στο ναυτιλιακό κλάδο με κάθε τρόπο και ανέφερε ειδικότερα: «Ανοίγουμε νέους δρόμους, όπως και με την κατάργηση του καμποτάζ, για να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στην κρουαζιέρα, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις, για νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Και νομίζω ότι αυτό είναι και ένα παράδειγμα της δυνατότητας, μια ακόμα απόδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων που έχει ο Έλληνας, η Ελληνίδα».

    Συνεδρίαση Διαθεσμικού Οργάνου

    Η πρώτη περίοδος της διακυβέρνησής μας που ουσιαστικά θα κλείσει στο τέλος του έτους, δεν έχει καμία ομοιότητα με άλλες πολιτικές περιόδους, καθώς η «δική μας κυβέρνηση ήλθε στην εξουσία με ένα ρητό πρόταγμα ρήξης και καθολικής αλλαγής (και ταυτόχρονα) βρεθήκαμε στην θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ελληνικής ιστορίας, μια κρίση οικονομική, ηθική και θεσμών, το μέγεθος της οποίας απλώς επιβεβαίωσε και έκανε ακόμα πιο επιτακτική την αναγκαιότητα της ρήξης με το παρελθόν, που ήταν και το βασικό περιεχόμενο του προεκλογικού μας λόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για να κάνει πράξη την ριζική αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, με την προώθηση βαθιών αλλαγών στην οικονομική διαχείριση και στο φορολογικό σύστημα, με την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και ευνομίας στο κράτος, με το σπάσιμο της αδιαφάνειας και της γραφειοκρατίας και με την ριζική αλλαγή του παραγωγικού προτύπου στην κατεύθυνση της βιώσιμης και «πράσινης» ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά πως έχει την τόλμη και την βούληση να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα και να εμπεδώσει κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, «έτσι ώστε να κλείσουμε το χάσμα δυσπιστίας μεταξύ των πολιτών και των θεσμών της Πολιτείας μας».

    «Έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε το αίσθημα Δικαίου, που είναι από τα δύσκολα θέματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα και συνδέεται και με τις Εξεταστικές Επιτροπές και λέω δύσκολο (και) γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επιχείρησης ανθρωποφαγίας, και εύκολου κουτσομπολιού. Απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που ταλάνισαν τον Ελληνικό λαό, την Ελληνική κοινωνία και τη δημόσια ζωή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    «Η περίοδος αυτή συμπίπτει και με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε. Είναι σαφές πως οι αλλαγές που προωθούμε στην οικονομία και στο κράτος έχουν καθοριστική σημασία στην πορεία μας προς τις εκλογές του Νοεμβρίου», τόνισε σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα υπήρξε «η θρυαλλίδα για την αναζωπύρωση της διεθνούς κρίσης. Βρεθήκαμε σε αυτή τη δυσμενή θέση και με ευθύνη της χώρας μας, για την ακρίβεια με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης». «Καταστήσαμε μόνοι μας τον εαυτό μας ασθενή κρίκο», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι «εξαρχής είχαμε διατυπώσει τη θέση ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό. Αφορά ευρύτερα την Ευρώπη, το ευρώ, την κερδοσκοπία αλλά και σε τελευταία ανάλυση τη σχέση της πολιτικής με τις αγορές. Στην αρχή πολλοί νόμιζαν ότι υπεκφεύγουμε. Σήμερα η θέση μας έχει δικαιωθεί, έστω καθυστερημένα».

    «Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό για τον οποίο παλέψαμε, έχουμε το χρόνο και την ασφάλεια να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική και πιο δίκαιη. Κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας οτι «μέσα σε ελάχιστους μήνες ή και 1 έως 2 χρόνια πρέπει να ολοκληρώσουμε ότι δεν έγινε επί δεκαετίες».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αποτελούν προφανώς απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας, σημείωσε οτι στις δεσμεύσεις αυτές υπάρχουν δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει λόγω της έκτακτης κατάστασης και πρόσθεσε οτι «στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται - και με δική μας πρωτοβουλία- πολλά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, που ναι μεν είναι κι αυτά δύσκολα είτε γιατί απαιτούν ρήξεις και ξεβόλεμα κάποιων, είτε γιατί είναι σύνθετες αλλαγές που το ελληνικό κράτος δεν έχει συνηθίσει να κάνει, αλλά ταυτόχρονα είναι απολύτως ευεργετικά μέτρα για να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία και να την κάνουμε βιώσιμη και ανταγωνιστική».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «είμαστε μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, βρίσκεται υπό το κράτος ενός καθεστώτος φόβου, ανασφάλειας, ακόμη και υστερίας». «Το βλέπουμε και αυτές τις μέρες με αφορμή την περίπτωση της Ουγγαρίας, που είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθει η συζήτηση στην Ελλάδα και να υπάρχει αυτή η αίσθηση πανικού στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αν δεν είχαμε τώρα τον μηχανισμό στήριξης, θα προσπαθούσαμε να αναζητήσουμε κάποιο δανεισμό και θα ήμασταν σε ένα κλίμα πανικού που θα είχε πραγματική βάση».

    «Όμως η αλήθεια είναι, και αυτό είναι το σημαντικό, ότι έχουμε αυτόν τον μηχανισμό στήριξης, που δεν αφορά μόνο τις δανειακές μας ανάγκες αλλά και το τραπεζικό σύστημα. Είναι μια ομπρέλα, ένα δίχτυ ασφαλείας. Δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάποια μεγάλη κρίση. Δεν μιλάμε για παγκόσμια κρίση» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «μιλάμε συγκεκριμένα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει φόβος πια, γιατί η ΕΕ. και άλλες οικονομίες έχουν συνδέσει, αν θέλετε, ακόμη και τις τύχες τους με την Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα και που τις πετύχαμε μετά από πολύ δύσκολο αγώνα».

    «Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Χωρίς τον μηχανισμό, θα ήμασταν σήμερα ακόμη έρμαιο φημών και δηλώσεων. Με τις αποφάσεις μας σώζουμε την Ελλάδα - και παράλληλα ξαναχτίζουμε την Ελλάδα. Και επειδή είδα ότι η τρομολαγνεία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος. Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις - πάντα θα υπάρχουν - τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στην συνεδρίαση του διαθεσμικού έλαβαν μέρος οι Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Π. Ευθυμίου, Θ. Τσούρας, Φ. Σαχινίδης, Ρ. Σπυρόπουλος, Δ. Στεφάνου, Σ. Ξυνίδης, Χρ. Παπουτσής, Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης, Θ. Πάγκαλος, Γ. Πετρουλάκης, Ρ. Βάρτζελη, Γ. Ελενόπουλος και Κ. Θέος.

    [02] Χωρίς τρένα και προαστιακό, αύριο

    Ακινητοποιημένοι στα αμαξοστάσια θα παραμείνουν, αύριο, οι συρμοί του ΟΣΕ, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τον ΟΣΕ, χωρίς, όπως υποστηρίζει η ΠΟΣ, να γίνει διάλογος με τους εργαζόμενους.

    Έτσι, αύριο Πέμπτη δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο του τρένων, περιλαμβανομένου και του Προαστιακού, εκτός από τα λεγόμενα "κοινωνικών αναγκών".

    Όμως η αυριανή απεργία επηρεάζει και το πρόγραμμα των δρομολογίων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη, κυρίως μετά το απόγευμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΕ για σήμερα, καταργούνται τα δρομολόγια μεταξύ:

    - Αθήνας - Αλεξανδρούπολης - Αθήνας τα IC 74 και IC 75.

    - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας 504, 505, 604 και 605.

    - Αθήνας - Οινόης - Αθήνας τα 1558, 2530 και 2533.

    - Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 753 και 757.

    - Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά (Προαστιακός ) Καταργείται το δρομολόγιο 4336 (22:44), ενώ το δρομολόγιο 4337 (22:36) θα πραγματοποιηθεί μέχρι το Σ.Σ. Αθήνας.

    - Αεροδρομίου- Λιοσίων - Αεροδρομίου καταργούνται τα δρομολόγια 4241 (23:00), 4242 (23:35), 4243 (23:14), 4244 (23:50), 4245 (23:31) και 4246 (00:06).

    Λάρισας - Βόλου - Λάρισας τα δρομολόγια 1586 και 1587.

    Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου - Τρίπολης τα 1437, 1438, 1441 και 1422.

    Επίσης το δρομολόγιο 463 (Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη) δεν θα εκτελεστεί στην ελληνική διαδρομή του, ενώ το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) στην ελληνική διαδρομή του (Ειδομένη - Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί από λεωφορεία.

    [03] "Η Ευρώπη να μάθει από την Ελλάδα"

    Οι Ευρωπαίοι θα έκαναν καλύτερα να εμπνευσθούν από την Ελλάδα μάλλον, παρά από τη Γερμανία, για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους, υποστηρίζει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ, μετά την ανακοίνωση από το Βερολίνο ενός σχεδίου περικοπών που αμφισβητείται έντονα.

    "Οι Ευρωπαίοι μπορούν να μάθουν σήμερα, όχι από τη Γερμανία, αλλά από την Ελλάδα, πώς γίνεται η σταθεροποίηση ενός προϋπολογισμού", αναφέρεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας.

    Το Βερολίνο είχε γίνει ωστόσο ο απόστολος της δημοσιονομικής λιτότητας προς τους ευρωπαίους εταίρους του, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Και η Ελλάδα επικρινόταν έντονα επί μήνες στη Γερμανία, με μερικούς βουλευτές να φτάνουν μέχρι να προτείνουν να πουλήσει η χώρα νησιά για να γεμίσει τα ταμεία της.

    Όμως το σχέδιο οικονομιών που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την κυβέρνηση της Άγγελας Μέρκελ απογοήτευσε τους φιλελεύθερους κύκλους, που το κρίνουν ανεπαρκές, και προκάλεσε το θυμό της αριστεράς και των συνδικάτων, που το θεωρούν άδικο.

    Η Αθήνα από την πλευρά της υιοθέτησε ένα δραστικό σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών, αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Η Ελλάδα "έχει το θάρρος να βάλει τέλος στις αναποτελεσματικές δομές του κρατικού μηχανισμού και να απαιτήσει έτσι επώδυνες περικοπές από την ίδια την εκλογική πελατεία της. Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για το συνασπισμό" που βρίσκεται στην κυβέρνηση στο Βερολίνο, εκτιμά ακόμη η Handelsblatt.

    [04] Θεία λειρουργία στην Παναγία Σουμελά

    Άδεια για την τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, στην επαρχία της Τραπεζούντας, επέδωσαν οι τουρκικές αρχές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ είχε ενημερώσει σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, στα εγκαίνια του φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης στην Αγία Ειρήνη.

    Το σχετικό έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Φανάρι προβλέπει ότι θα μπορεί κάθε χρόνο την ημέρα τη εορτής της Παναγίας, τον δεκαπενταύγουστο, να τελείται θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που έχει ήδη εγκαινιάσει την παράδοση επαναλειτουργιών ιστορικών ναών της Καππαδοκίας, ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού δυνατότητα να τελεσθεί λειτουργία στη Μονή Σουμελά, που δεν έχει λειτουργήσει ως χριστιανικός ναός, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1923.

    Έκτοτε η Μονή λειτουργεί ως μουσείο.

    Ο δήμαρχος της Μάτσκα του Πόντου, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο γα να τον προσκαλέσει επισήμως στην πόλη του

    [05] Από Μουδανιά στις Σποράδες Video

    «Κρουαζιέρα θα σε πάω, γιατί σε νοιάζομαι και σβ αγαπάω», λέει το διαχρονικό, πλέον, άσμα, το οποίο με τις πρώτες ζέστες του Ιουνίου, ακούγεται συχνά-πυκνά μέσα από τις ραδιοφωνικές συχνότητες, για να εμπνεύσει σε ταλαιπωρημένους οδηγούς, εγκλωβισμένους στο κυκλοφοριακό, λίγη καλοκαιρινή διάθεση! Και αν η προοπτική μιας πολυήμερης κρουαζιέρας σε Μύκονο και Σαντορίνη δεν είναι για κάποιους προσιτή, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, υπάρχει και η συμπυκνωμένη μορφή μιας θαλασσινής απόδρασης.

    Οι ημερήσιες κρουαζιέρες κερδίζουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους φίλους, καθώς σε μία αρκετά προσιτή -για τον μέσο εργαζόμενο- τιμή, συνδυάζουν το ταξίδι στη θάλασσα, επισκέψεις σε διαφορετικούς προορισμούς, αλλά και ψυχαγωγία και σίτιση μέσα στο πλοίο. Ένα τέτοιο «πακέτο» προσφέρει η Υδραϊκή Ναυτική Εταιρία, με το κρουαζιερόπλοιο «Anna Maru», το οποίο εδώ και λίγες ημέρες εκτελεί καθημερινά μονοήμερες κρουαζιέρες, με αφετηρία το κομβικό για τη Χαλκιδική λιμάνι των Νέων Μουδανιών και δύο στάσεις, διάρκειας περίπου δύο ωρών εκάστη, σε Σκιάθο και Σκόπελο.

    Την κρουαζιέρα παρουσίασε σήμερα, επάνω στο κρουαζιερόπλοιο, ο πρόεδρος της Υδραϊκής, Δημήτρης Δρακόπουλος, γνωστοποιώντας μάλιστα ότι ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματος θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, και την προοπτική δρομολόγησης -από το επόμενο καλοκαίρι- τακτικής γραμμής, με δύο καταμαράν, από Θεσσαλονίκη για Σποράδες. Τα δύο ταχύπλοα, αξίας 4 εκατ. το καθένα, προστέθηκαν πρόσφατα στο στόλο της εταιρίας.

    Ο κ. Δρακόπουλος σημείωσε ότι αρχική σκέψη ήταν και το κρουαζιερόπλοιο να φεύγει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αντί για εκείνο της Χαλκιδικής, όμως ο τύπος του πλοίου, που έχει δυνατότητα μεταφοράς 550 ατόμων, δεν επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες για την κάλυψη της επιπλέον απόστασης.

    Το κρουαζιερόπλοιο αναχωρεί από τα Μουδανιά καθημερινά στις 7.15 το πρωί και επιστρέφει στις 8.30 το βράδυ. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται σε 70 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και το γεύμα πάνω στο πλοίο.

    Η εταιρία αναμένει τις επόμενες μέρες απάντηση από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με τη δυνατότητα να αποβιβάζει επιβάτες στη Σκιάθο και τη Σκόπελο και να τους επιβιβάζει έπειτα από κάποιες ημέρες, ώστε να επιστρέφουν με το ίδιο εισιτήριο («stopover»). Για την κρουαζιέρα στις Σποράδες, η εταιρία έχει υπογράψει συνεργασίες με μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Θεσσαλονίκης, που απευθύνονται και σε άλλες ομάδες τουριστών, όπως Ρώσους.

    [06] Ανεξάρτητοι οι τέσσερις

    Η αποχώρηση τεσσάρων βουλευτών, εκλεγμένων με το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αρνητική εξέλιξη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσημη ανεξαρτητοποίηση των κ.κ. Φώτη Κουβέλη, Νίκου Τσούκαλη, Θανάσ Λεβέντης και Γρηγόρη Ψαριανού.

    Οι παραιτήσεις των τεσσάρων υποβλήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όπως δήλωσε ο κ. Φώτης Κουβέλης με επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, του γνωστοποιούν ότι αποχωρούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στο εξής θα είναι ανεξάρτητοι βουλευτές.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης στη ΝΕΤ, μέλημά τους από δω και μπρος είναι η ανασυγκρότηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουβέλης σημείωσε, ότι δεν υπήρξε καμιά επαφή με άλλα κόμματα, ωστόσο υπάρχει η αναζήτηση συμπόρευσης με τις δυνάμεις της πολιτικής Οικολογίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σε περιόδους κρίσης το ζητούμενο είναι η ενότητα και όχι ο κατακερματισμός. Απευθύναμε, πρόσθεσε, ύστατη έκκληση, η αποχώρηση που αλλοιώνει τη λαϊκή εντολή να μην πραγματοποιηθεί, αλλά δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει με μεγαλύτερο πείσμα μέσα και έξω από τη Βουλή, να δίνει αγώνες για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής και εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο να πράξουν όλοι, επισημαίνοντας ότι αυτός ίσως είναι ένας τρόπος για να ξανασυναντηθούμε όλοι μαζί στους αγώνες.-

    Ο κ. Τσούκαλης, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, είπε ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ομαλή και χωρίς εντάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είμασταν αντιπαραθετικοί, ούτε ανταγωνιστικοί και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις είναι έντονες και ενδιαφέρουσες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στις τοπικές εκλογές να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Λεβέντης θα υποβάλει την παραίτησή του και από τη θέση του 7ου αντιπροέδρου της Βουλής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδημούλης, που παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε στην τοποθέτησή του ότι ήταν μια αρνητική εξέλιξη η σημερινή και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο είναι και οδυνηρή και υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους παραιτηθέντες βουλευτές ήταν βεβιασμένες, ενώ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις δεν ήταν αναπόφευκτες.

    Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες να αποτραπούν οι εξελίξεις, ενώ υποστήριξε ότι η συνεργασία μεταξύ των βουλευτών θα συνεχιστεί σαν να είναι στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    [07] Για απαγόρευση εξόδου

    Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Συμβούλιο Εφετών για το θέμα της επικύρωσης του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που έχει επιβληθεί στον πρώην υπουργό κ. Μαντέλη, ο οποίος έχει κληθεί να παρίσταται στην συνεδρίαση.

    Ο κ. Μαντέλης παρέδωσε στο Συμβούλιο υπόμνημα στο οποίο διατυπώνει τις θέσεις του για τον περιοριστικό όρο που του επιβλήθηκε μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Για το θέμα έχει υποβάλει πρόταση ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Κ. Χατζίκος ο οποίος εισηγείται στο Συμβούλιο την επικύρωση της απαγορευτικής διάταξης κρίνοντας ότι το αδίκημα του κ. Μαντέλη είναι διαρκές και δεν υπόκειται σε παραγραφή λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Εξηγήσεις Τ.Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ

    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινό στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας και συγκεκριμένα για αναξιοπρεπή συμπεριφορά δικηγόρου, έδωσε χθες έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με τα δύο εμβάσματα των 450.000 μάρκων που ομολόγησε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι έλαβε από την Siemens.

    Ο κ. Μαντέλης αναφέρει ότι τις δύο αυτές χορηγίες, τις οποίες δεν απέρριψε, τις έλαβε με την ιδιότητα του υπουργού και ενώ είχε αναστείλει την δικηγορική του ιδιότητα.

    Κατόπιν αυτών, ο πειθαρχικός δικαστής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, Ι. Χαρακτινιώτης θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες για το τι θα πράξει με το ζήτημα της παραπομπής του κ. Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ.

    Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Περαιτέρω συνέχιση του ελέγχου και ρίψη του βάρους στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, κατηγορουμένων, διατελεσάντων υπουργών, καθώς και τις 150 κούτες που κατέσχεσε ο ειδικός ανακριτής Νικ. Ζαγοριανός από τα γραφεία της εταιρείας, ζήτησε χθες από το ΣΔΟΕ η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.

    Κατά την απογευματινή συνεδρίαση, οπότε και εξετάσθηκε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, απεδείχθη ότι οι επιθεωρητές του σώματος δεν μπόρεσαν να βρουν περισσότερα στοιχεία από αυτά που ήδη υπάρχουν στη δικογραφία και έχουν αποσταλεί στην εξεταστική, ενώ περιέχονται και σε επιμέρους φακέλους που ήρθαν το πρωί στην επιτροπή.

    Ο κ. Καπελέρης είπε ότι η έρευνα είναι στα πολύ αρχικά της πλαίσια ακόμη, σημειώνοντας ότι το αίτημα για συνδρομή του ΣΔΟΕ "άργησε τρία χρόνια", ενώ τα στοιχεία τα οποία συνελέγησαν, είναι αποκλειστικά αυτά που αφορούν το "Κέντρο Κόστους 101.000", δηλαδή εταιρικά δώρα από ηλεκτρικές συσκευές ως κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, ποτά κλπ.

    Στοιχείο το οποίο καταγράφεται στο πόρισμα που κατέθεσε ο κ. Καπελέρης είναι ότι σε πολλά τιμολόγια έχουν σβηστεί με μπλάνκο ονόματα παραληπτών, διευθύνσεις και φορολογικά στοιχεία, ενώ υπάλληλοι που ανακρίθηκαν σχετικά είπαν ότι η διαγραφή των στοιχείων ήταν επιθυμία του Μιχάλη Χριστοφοράκου για να μην είναι ευρέως γνωστά τα δώρα που έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

    Aπο την επιτροπή αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι τα στοιχεία που απεστάλησαν για τα δώρα της Siemens, δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών. Το όλο πράγμα, είπε, οδηγεί στο κουκούλωμα και ο ΛΑΟΣ αποχωρει αν δεν υπάρξει πρόθεση για πλήρη αποκάλυψη στη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens.

    Εξάλλου ολοκληρώθηκε η εξέταση του πρώην υπουργού Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με την προμήθεια του C4I.

    O πρώην υπουργός κατέθεσε ότι όταν ανέλαβε και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης το Σεπτέμβριο του 2007 το σύστημα ασφαλείας στο μεγαλύτερο μέρος του είχε παραληφθεί με μόνη εκκρεμότητα για τον ίδιο, την πληρωμή του ενοικίου για το σύστημα επικοινωνίας ΤΕΤΡΑ.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες στην ΕΛΑΣ για την μεταολυμπιακή περίοδο, ότι τα επιμέρους υποσυστήματα δούλευαν, αλλά ποτέ δεν επετεύχθη η διαλειτουργικότητα.

    Σε ερώτηση, γιατί δεν πέρασε από έγκριση του ΚΥΣΕΑ η πέμπτη τροποποιητική σύμβαση επί υπουργίας Πολύδωρα, απάντησε ότι δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη αφού ούτε το περιεχόμενο, ούτε το τίμημα της αρχικής σύμβασης άλλαζε, αλλά απλώς η διαδικασία για την εκτέλεση της σύμβασης.

    To πρωί κατέθεσε ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις τμηματικές παραλαβές του συστήματος C4I,όπως προβλεπόταν από την πέμπτη τροποποιητική σύμβαση που είχε καταρτισθεί επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα. Ο κ. Χηνοφώτης είπε στην επιτροπή και κατέθεσε σχετικά στοιχεία ότι ο ίδιος διεφώνησε πλήρως το Νοέμβριο του 2008 με σχετικές χειρόγραφες αναφορές με την παραλαβή του 14ου υποσυστήματος του C4I που αφορούσε την ασφάλεια των λιμένων.

    Περιορισμένες διαφωνίες είχε ο υφυπουργός και με την παραλαβή του ΤΕΤΡΑ.

    Στο μεταξύθ, με δήλωσή του ο βουλευτή της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι "ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Πρόκειται για τα ίδια ονομαστικά τιμολόγια που αφορούσαν αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τη Siemens και τα οποία έχουν εξοφληθεί μέχρι τελευταίου ευρώ".

    Ωστόσο, σημειώνει, η συντονισμένη επαναφορά του θέματος προκαλεί ερωτηματικά, αν θα αποκαλύψει η εξεταστική επιτροπή σε ποια πρόσωπα κατευθύνθηκαν οι μίζες για συμβάσεις που ζημίωσαν το Ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο κι αν θα αποκαλυφθεί ποια κόμματα χρηματοδοτήθηκαν και με ποιό τρόπο από τη Siemens".

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο ίδιος δήλωσε ότι έχει εξοφλήσει όλα τα τιμολόγια για τις αγορές που έχει κάνει και έχει καταθέσει τα σχετικά παραστατικά στον ανακριτή.

    Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ι. Σακελλάκο, την αίτηση της Αικατερίνης Τσάκαλου, γραμματέως του πρώην στελέχους της Siemens, Μ. Χριστοφοράκου, με την οποία ζητάει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, καθώς παρακολουθείται όλο το 24ωρο.

    Η αίτηση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών για να κρίνει ο κ. Σακελλάκος εάν πρέπει ή όχι να ληφθούν μέτρα ασφαλείας.

    [08] Στο 5,4% ο πληθωρισμός

    Στο 5,4% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) τον Μάιο εφέτος από 4,8% τον Απρίλιο 2010 και έναντι αύξησης 0,5% που είχε καταγραφεί μεταξύ 2009 και 2008. Σύμφωνα επίσης με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης τον Μάιο 2010 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2010, παρουσίασε αύξηση 0,8% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Σε μέσο όρο το α΄ πεντάμηνο εφέτος, ο ΓΔΤΚ αυξήθηκε κατά 3,9%, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για αύξηση κατά 1,9% στο σύνολο του 2010.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΓΔΤΚ κατά 5,4% προήλθε από ανατιμήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 16,9% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    β) Κατά 2,4% της ομάδας « Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    γ) Κατά 7,8% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    δ) Κατά 1,4% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των οικιακών συσκευών.

    ε) Κατά 2,5% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

    στ) Κατά 20,3% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

    ζ) Κατά 3,7% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.

    η) Κατά 0,7% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής- άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία- εφημερίδες- περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    θ) Κατά 3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    ι) Κατά 3,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.

    ια) Κατά 5,1% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων- ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

    2. Από τη μείωση κατά 1,1% του δείκτη της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

    Εξάλλου, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) αυξήθηκε τον Μάιο εφέτος στο 5,3% από 4,7% τον Απρίλιο 2010 και έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε μεταξύ 2009 και 2008.

    [09] Πέντε πορίσματα

    Με την έκδοση πορίσματος που εκφράζει αποκλειστικά τις θέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αλλά με αποτυχία εντοπισμού και προσδιορισμού διαδρομών μαύρου πολιτικού χρήματος, έληξαν την Τρίτη οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

    Η κατάρρευση της διακομματικής συνεννόησης προκειμένου να εξαχθούν τουλάχιστον ορισμένες βασικές κοινές πορισματικές θέσεις εκ μέρους της Επιτροπής, οδήγησε σε ένα ακόμα πόρισμα, που χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από τις απόψεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας - και που προαναγγέλλει κατβ ουσίαν, την σύσταση μιας Προανακριτικής (Προκαταρκτικής) Επιτροπής της Βουλής, εστιαζόμενης αποκλειστικά σε πρώην κυβερνητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

    Η συνεδρίαση της Δευτέρας για την σύνταξη κοινών συμπερασμάτων, σκόνταψε στην διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας για καταδίκη της εισήγησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις ανταλλαγές και των υπουργικών αποφάσεων των κ.κ. Δούκα και Μπασιάκου που ακολούθησαν - όπως και στην άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεχθεί την συμπερίληψη εγκωμίων για την στάση των εισαγγελέων Ε. Σωτηροπούλου και Η. Κολιούση που συνέταξαν την αρχική προκαταρκτική εξέταση προτού οδηγηθούν στη συνέχεια σε παραίτηση. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να δεχθεί τη θέση του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, πως υφίστατο κεντρικός σχεδιασμός του σκανδάλου, ήδη από την εποχή της δικής του διακυβέρνησης.

    Η πόλωση αποτυπώνεται στο τελικό πόρισμα, όπου οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαπιστώνουν πως «τα συμπεράσματα και η κρίση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο Πόρισμα της Εξεταστικής του 2008, επιβεβαιώνονται πλήρως, αλλά και εδραιώνονται περαιτέρω από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εργασίες της παρούσας Επιτροπής του 2010». Γίνεται μεν, παραδεκτό πως «οι αποφάσεις του Γ. Δρυ και κυρίως του Απ. Φωτιάδη (...) άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, το ιδιοκτησιακό θέμα της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων το οποίο είχε κλείσει επί δεκαετίες» - αλλά στη συνέχεια, διατυπώνεται η θέση πως «το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, αναμφισβήτητα υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά τον Μάρτιο του 2004».

    «Αποδίδουμε πολιτικές ευθύνες σε 11 πολιτικά πρόσωπα: τους κ.κ. Ρουσόπουλο, Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη, Βουλγαράκη, Μπέζα, Αλογοσκούφη, Μαγγίνα, Δρυ και Φωτιάδη και χρήζουν κατά τη δική μας άποψη περαιτέρω διερεύνησης, ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Δούκας, ο κ. Μπασιάκος, ο κ. Κοντός, ο κ. Κιλτίδης και ο κ. Βουλγαράκης» συνόψισε σχετικά ο Δ. Τσιρώνης. Ο Θ. Ρουσσόπουλος εξακολουθεί να θεωρείται ο άνθρωπος που παρασκηνιακά εξυπηρέτησε τη Μονή, ο Π. Δούκας χρεώνεται την παραίτηση από την έκδοση δικαστικής απόφασης - και μαζί με τους κ.κ. Μπασιάκο και Κοντό, την δρομολόγηση των επίμαχων ανταλλαγών. Ο Κώστας Κιλτίδης μπαίνει οριστικά στο στόχαστρο μετά την απολογία της Στ. Μαντέλη και την δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Αλέξανδρο Κοντό (ο κος Κιλτίδης μάλιστα, προσήλθε προσωπικά, σήμερα, στην Επιτροπή, προκειμένου να επιδώσει απάντηση στον πρώην προϊστάμενό του), ενώ ο Γ. Βουλγαράκης κατηγορείται πως δεν παρενέβη ενάντια στην μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στη Βισθωνίδα, στην Ουρανούπολη και το Ξηροποτάμι.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση από πλευράς της, εμφανίστηκε κατβ αρχήν πρόθυμη να αποδεχθεί, ότι ορισμένες επιλογές της δικής της διακυβέρνησης, (όπως η αμοιβαία παραίτηση Δημοσίου και Μονής από την έκδοση δικαστικής απόφασης σχετικά με την Βισθωνίδα, η αποδοχή της παράνομης γνωμοδότησης για το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης και βεβαίως η ελλιπής εποπτεία της διαχείρισης των ανταλλαγών) δεν εξυπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον. Στις πορισματικές της θέσεις ωστόσο, εστιάζεται στο νόμιμο των επιλογών των υπουργών της και στην «ανάγκη ειρήνευσης της περιοχής και της εξεύρεσης λύσης του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, αν και μπορούν να αναζητηθούν «πολιτικές ευθύνες», για τους υπουργούς που αποποιήθηκαν τις αξιώσεις του Δημοσίου επί της Βισθωνίδας, (ΠΑΣΟΚ) ή προχώρησαν στις ανταλλαγές (ΝΔ), δεν υφίσταται ζήτημα ποινικών ευθυνών: «Αν η πράξη του υπουργού είναι νόμιμη (όπως εν προκειμένω, στηριζόμενη σε σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ), αλλά και στην πρόθεση υλοποίησης κυβερνητικής πολιτικής, δεν είναι νοητό, η νόμιμη αυτή πράξη να συνιστά ταυτόχρονα ηθική αυτουργία σε δήθεν παράνομες πράξεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων⦻.

    Από την άλλη, «σε περίπτωση που κατά την υλοποίηση μιας υπουργικής απόφασης, τα αρμόδια διοικητικά όργανα ακολούθησαν μη νόμιμες διαδικασίες, ή προέβησαν σε μη νόμιμες πράξεις, η ευθύνη τους είναι αυτοτελής⦻ σημειώνεται στις θέσεις της ΝΔ.

    Αν για τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω παραπομπής τους σε Προανακριτική Επιτροπή, για την αξιωματική αντιπολίτευση υφίσταται θέμα περαιτέρω διερεύνησης των σχέσεων του Άκη Τσοχατζόπουλου με υπεράκτιες εταιρείες, που υπήρξαν ιδιοκτήτες της οικίας του κατά το παρελθόν και είχαν ύποπτες συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου. (Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις της εταιρείας TORCASO με τη Μονή «χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στον πρώην υπουργό του). Πέραν του κου Τσοχαζόπουλου, η Νέα Δημοκρατία στοχοποιεί και τον νυν υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για τις επιλογές του σχετικά με την επιστροφή στο Δημόσιο, των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή - με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που το ΠΑΣΟΚ χρεώνει πολιτικές ευθύνες στον Αντώνη Μπέζα: «Επιλογή διαδικασίας με γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον».

    Για το ΚΚΕ, το νέο που κόμισε η φετινή Εξεταστική Επιτροπή, υπήρξε η τεκμηρίωση της παρέμβασης του Μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση. Από κει και πέρα, επαναλαμβάνεται η θέση του κόμματος πως χρειάζεται να υπάρξει Προανακριτική Επιτροπή για όσους πολιτικούς συνέβαλαν στην αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Μονής επί της Βισθωνίδας, στις ανταλλαγές που επακολούθησαν και στον συντονισμό της υπόθεσης που υπήρξε. Τέλος, το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για την επιστροφή των κτημάτων στο Δημόσιο, όπως επίσης και ακύρωσης όσων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αναγνωρίζονται με τη χρήση βυζαντινών χρυσοβούλων, εκκλησιαστικών σιγγιλίων και οθωμανικών φιρμανίων. Άλλωστε, «τα ορθόδοξα Πατριαρχεία, δεν κινδυνεύουν από ένα τέτοιο μέτρο, καθώς προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες».

    Ο ΛΑΟΣ αντίθετα, τονίζει πως το σκάνδαλο «δεν συνδέεται με την στενή σχέση που έχει το Κράτος με την Εκκλησία», όπως θα ήθελε «μέρος της ιδεολογίας της Αριστεράς». Επί της ουσίας, ο εισηγητής του κόμματος, Θ. Πλεύρης, αποδίδει ευθύνες στους κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Δούκα, Κοντό και Μπασιάκο, και εκφράζει την βεβαιότητα ενός συντονισμού από «εγκέφαλο που εδρεύει στο Μαξίμου, αλλά που δεν προσδιορίζεται εάν είναι ο Αγγέλου, ο Ρουσόπουλος, ή η κεντρική ηγεσία». Σημειώνεται επίσης και η ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στον Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος «ήδη από την 4η Αυγούστου του 2008 αλλά και αργότερα, διευκρίνισε με πρωτοβουλία του, ότι αρμόδιο όργανο για τον χαρακτηρισμό της έκτασης της Ουρανούπολης, είναι μόνον ο δασάρχης». Τέλος, σε σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο ΛΑΟΣ επισημαίνει πως «το συγκεκριμένο θέμα δεν μπόρεσε λόγω χρονικού περιορισμού να ελέγξει η Επιτροπή μας και θα πρέπει να ελεγχθεί οπωσδήποτε με Προκαταρκτική Επιτροπή, ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο».

    Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει συν τοις άλλοις, «τεράστιες ανεπάρκειες των μηχανισμών φορολογικών και χρηματοπιστωτικών ελέγχων» και «αδιαφανή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. (...) Τα ερωτηματικά και οι απορίες σε σχέση με τις γενικότερες συναλλαγές των εμπλεκομένων στην υπόθεση, εξακολουθούν να υφίστανται και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της περαιτέρω προκαταρκτικής έρευνας». Ανάμεσα στα ερωτήματα προς διερεύνηση, συγκαταλέγεται και «ο ειδικός ρόλος της τράπεζας MARFIN, που αποδεικνύεται ως ο προνομιακός φορέας χρηματοδοτήσεων και χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων της Μονής». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Τσούκαλης, επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη (ΠΑΣΟΚ) και κ.κ. Δούκα, Κοντό, Μπασιάκο, Ρουσσόπουλο, Μπέζα και Κιλτίδη - και στην κυβέρνηση της ΝΔ συνολικά, χωρίς να διευκρινίζει για ποιους απβ αυτούς θα χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα από την Προανακριτική Επιτροπή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 June 2010 - 10:30:47 UTC