Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση"
  • [02] Μητροπολιτικός φορέας συγκοινωνιών
  • [03] Για απαγόρευση εξόδου
  • [04] Κάλπες στην Ολλανδία

  • [01] "Είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση"

    "Συγκρατημένα αισιόδοξος" ότι η ελληνική οικονομία είναι απολύτως συνεπής με τους στόχους που έχουν τεθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο "είναι εξασφαλισμένη".

    Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο υπουργός χαρακτήρισε "αστεία ιστορία" τη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας που αναπτύχθηκε και χθες έντονα, λέγοντας παράλληλα ότι "το παιχνίδι των φημών δεν έχει ονοματεπώνυμο". Σύμφωνα με τον υπουργό, η φημολογία και η "τρομολαγνεία" έχουν δύο διαστάσεις, αφ' ενός την κερδοσκοπική και αφ' ετέρου το "πώς λειτουργούμε ως κοινωνία". Και απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες "να μην τσιμπάνε σε μια υστερία που δεν έχει βάση".

    Αναφερόμενος στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το α΄ πεντάμηνο η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προσεγγίζει το 40%, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν άνω του 8% και οι δαπάνες μειώθηκαν άνω του 10%. Στα μεγέθη αυτά, πρόσθεσε, δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, η νέα αύξηση του ΦΠΑ, ο ΛΑΦΚΑ και οι αυξήσεις των ΕΦΚ. Δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπήρξε "πάγωμα" των επιστροφών του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις έως τον Σεπτέμβριο, αλλά γίνεται συστηματικός έλεγχος και ειδικά τον Μάιο υπήρξαν αυξημένες επιστροφές.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι:

    Δεν αναμένεται να "μετρήσει" το 2010 η προς τα άνω αναθεώρηση του ΑΕΠ (που θα περιορίσει ως ποσοστά το έλλειμμα και το χρέος), η διαδικασία για την οποία έχει ήδη αρχίσει. Η κυβέρνηση εμμένει στην πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% εφέτος.

    Τις επόμενες εβδομάδες η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την ατζέντα που ενέκρινε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Ενδέχεται να παραχωρηθεί το μάνατζμεντ στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ενώ ο ίδιος δεν πρότεινε ποτέ να κάνει αποκρατικοποιήσεις η ΚΕΔ, αλλά μόνο να υπάρξει συγχώνευση των εταιριών που διαχειρίζονται ακίνητα.

    Για την αύξηση του πληθωρισμού, υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας και ζητήματα ελέγχου της αγοράς. "Προφανώς μα ανησυχεί ο πληθωρισμός" ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα διαχρονικό δομικό πρόβλημα που θα επιλυθεί με το άνοιγμα των αγορών.

    Είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί road show στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο για την παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας.

    Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει το 2011 (όπως αναφέρει το μνημόνιο) και έως στιγμής δεν υπάρχει καμία εισήγηση για το ύψος της αύξησης.

    Τις τελευταίες εβδομάδες σταμάτησε η ανάληψη των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και έχουν παρουσιασθεί φαινόμενα επανεισαγωγής.

    Όσον αφορά τον προγραμματισμό του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, αυτός περιλαμβάνει:

    Την προσεχή Δευτέρα θα έλθει στην Αθήνα και για μια εβδομάδα κλιμάκιο της "τρόικας" για μια πρώτη αναφορά (εκτέλεση προϋπολογισμού, κ.λπ.). Η κανονική αναφορά θα γίνει στο τέλος Ιουλίου.

    Έως τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις δαπάνες (νέος τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού, αυτόματη εξισορρόπηση μεταξύ εσόδων και δαπανών, κ.λπ.).

    Έως τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που τώρα έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ για παρατηρήσεις.

    Επίσης έως το τέλος Ιουλίου θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αγορά των τεχνικών και των τυχερών παιχνιδιών.

    Έως το τέλος του μήνα θα ορισθεί ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα η πλήρης αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών. Ενώ, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί το νομοσχέδιο για την ΕΠΕΙΑ, η οποία τίθεται υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου "ήταν επιλογή της κυβέρνησης να έρθει πιο νωρίς", το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο (με ενσωμάτωση του ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων και πρόβλεψη για τους ένστολους), θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις γενικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Τρισέ για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ απηύθυνε σήμερα έκκληση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία θα επιτρέψει στις χώρες της ευρωζώνης να βγουν από τη δημοσιονομική κρίση.

    "Δεν είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα. Η περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι επίσης προς το συμφέρον των χωρών που συμμετέχουν σ΄αυτήν και των πολιτών τους", σημείωσε ο Τρισέ σε ομιλία του στη Φραγκφούρτη.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του ελέγχου των προϋπολογισμών που έχουν δρομολογηθεί θα επιτρέψουν στη ζώνη του ευρώ την έξοδο από την κρίση "με ένα πολιτικό πλαίσιο σαφώς καλύτερο και σταθερότερο από αυτό που είχαμε όταν άρχισε η κρίση".

    Μέρκελ-Σαρκοζί: Επίσπευση των εργασιών

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επισπεύσει τις εργασίες της" για την καθιέρωση ενός "ενισχυμένου πλαισίου" των χρηματαγορών σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Στην επιστολή που δημοσιοποίησε σήμερα το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, οι δύο ηγέτες υπογραμμίζουν ότι "γενναία μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ". "Οι σοβαρές αναταράξεις στις χρηματαγορές τους τελευταίους μήνες προκαλούν, ωστόσο, μεγάλες ανησυχίες στα κράτη μέλη της ΕΕ και στο σύνολο των συμπολιτών μας".

    Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, "η επάνοδος μιας ισχυρής μεταβλητότητας στις χρηματαγορές καθιστά νόμιμο να αναρωτηθούμε ειδικά για ορισμένες οικονομικές πρακτικές και τη χρήση ορισμένων παραγώγων προϊόντων όπως οι ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις (short selling) και τα συμβόλαια που χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση στην αγορά κρατικών ή άλλων ομολόγων (credit default swaps/CDS)".

    "Πιστεύουμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη η Επιτροπή να καταφέρει να επισπεύσει τις εργασίες της, ενεργώντας στο ενισχυμένο πλαίσιο της αγοράς των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως τα CDS και να παρουσιάσει πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τον Ιούλιο "το σύνολο των εξεταζόμενων τρόπων δράσης", προσθέτουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Καλωσορίζουμε την επιστολή, καθώς ενισχύει την ώθηση για να υιοθετηθεί γρήγορα η μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς", δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Άρενκιλντε Χάνσεν.

    "Πιστεύουμε ότι η πολιτική δυναμική που εκφράζεται στην επιστολή θα μεταφραστεί στην ταχεία υιοθέτηση των προτάσεών μας", δήλωσε η εκπρόσωπος και σημείωσε ότι η επιτροπή βρίσκεται "στα τελικά στάδια" της εκπόνησης νομικών προτάσεων για τις ανοικτές πωλήσεις.

    [02] Μητροπολιτικός φορέας συγκοινωνιών

    Τη μετεξέλιξη του ΟΑΣΑ σε Μητροπολιτικό Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τον καλύτερο συντονισμό του μεταφορικού έργου, την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών και την αύξηση του ποσοστού της επιβατικής κίνησης σε ημερήσια βάση. Στο φορέα αυτό θα ενταχθούν εκτός από τον ΗΣΑΠ, την ΕΘΕΛ και τους ΗΛΠΑΠ το Μετρό, το τραμ, ο προαστιακός σιδηρόδρομος στο τμήμα της Αττικής, καθώς και τα ΚΤΕΛ που εκτελούν μεταφορικό έργο εντός της Αττικής.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, διευκρινίζοντας ότι ο νέος διευρυμένος φορέας θα καθορίζει την ποιότητα των υπηρεσιών, της ασφάλειας, του τροχαίου υλικού, των υποδομών και την πολιτική του κομίστρου για όλους τους φορείς στην περιοχή της Αττικής.

    Επίσης θα σχεδιάζει τις διαδρομές που θα εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό, καθώς και τη διαδικασία ελέγχου των εισιτηρίων και είσπραξης των προστίμων για όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς. Ακόμη, θα χρηματοδοτεί τη μελέτη και τη συντήρηση όλων των υποδομών που απαιτούνται για τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών.

    Στόχος του νέου φορέα είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 10% μέσα στο 2010, η αύξηση της επιβατικής κίνησης καά 20% μέχρι το 2012, ώστε τα ΜΜΜ να αντιπροσωπεύουν το 50% των ημερήσιων μετακινήσεων στην Αθήνα. Αυτό θα επιτευχθεί με την προσθήκη και λειτουργία των νέων σταθμών του Μετρό, την επέκταση του τραμ στον Πειραιά και τον εκσυγχρονισμό του ΗΣΑΠ. Στόχος είναι επίσης, το ποσοστό των επιβατών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες να ανέλθει στο 85% του συνόλου των χρηστών από 75% που είναι σήμερα.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΥΜΔ, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι:

    -δεν πρόκειται να αυξηθούν τα εισιτήρια τουλάχιστον μέσα στο 2010

    -δεν αποκλείεται η κάρτα απεριορίστων διαδρομών να επεκταθεί σε όλα τα ΜΜΜ της Αττικής.

    -Τα ΜΜΜ έχουν μεγάλη "οικονομική τρύπα", από τη μη είσπραξη των εισιτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι περίπου ένας στους πέντε επιβάτες δεν πληρώνει εισιτήριο. Στα μέσα σταθερής τροχιάς το ποσοστό αυτό είναι αισθητά μικρότερο γύρω στο 5-6%, ενώ στα επίγεια μέσα το ποσοστό αυτό φτάνει και ξεπερνά το 15%.

    -Δεν αποκλείεται να ανατεθεί η είσπραξη των εισιτηρίων σε ιδιωτικό φορέα

    -το ύψος του κομίστρου θα αποφασίζεται σε συνεννόηση του ΟΑΣΑ με τα αρμόδια υπουργεία.

    -η συγχώνευση όλων των φορέων υπό την ομπρέλα του ΟΑΣΑ θα είναι προς το παρόν λειτουργική και όχι οργανωτική, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένουν οι επιμέρους διοικήσεις των φορέων.

    -δεν είναι στις επιλογές του υπουργείου να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΜ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείονται ιδιωτικοποιήσεις

    -τα έργα που γίνονται στον ΗΣΑΠ αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο

    -θα διατηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ. Δεν θα αλλάξει το καθεστώς τονίστηκε χαρακτηριστικά.

    -άρχισε η παραλαβή των 220 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου

    -η εξοικονόμηση προσωπικού και κυρίως οδηγών, όπου υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις θα γίνει μέσω της αναδιάρθρωσης του συστήματος των δρομολογίων.

    Τέλος, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ κυρίως σε ό,τι αφορά τους τομείς της είσπραξης των εισιτηρίων και της τηλεματικής.

    Προτεραιότητα στο τραμ

    Την ολοκλήρωση του λεγόμενου "πράσινου κύματος", που δίνει προτεραιότητα στο τραμ στους φωτεινούς σηματοδότες, με στόχο να μειωθούν οι χρόνοι των διαδρομών, προωθεί το υπουργείο ΥΜΔ, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό στο επιβατικό κοινό το συγκεκριμένο μέσο σταθερής τροχιάς.

    Οπως προκύπτει από έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Τραμ ΑΕ, ενώ ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας, το αίσθημα ασφάλειας, την άνεση κατά τη μετακίνηση, την καθαριότητα των οχημάτων κ.α., είναι πολύ υψηλός ο χρόνος διαδρομής του τραμ αποτελεί το βασικό δείκτη περιορισμένης προτίμησης και δυσαρέσκειας των χρηστών.

    Οπως διευκρινίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την εφαρμογή του πράσινου κύματος θα καταργηθούν πολλά φανάρια που εμποδίζουν την κίνηση του τραμ και θα μειωθεί ο χρόνος διαδρομής κατά 10-15 λεπτά στους τρεις βασικούς άξονες, δηλαδή από το Σύνταγμα στο ΣΕΦ θα γίνεται σε 40 από 50 λεπτά, η διαδρομή Σύνταγμα - Βούλα μειώνεται από τα 65 στα 50 λεπτά και η διαδρομή ΣΕΦ - Βούλα από τα 45 στα 35 λεπτά.

    Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα που παρουσιάζει η Τραμ ΑΕ, ο υφυπουργός ΥΜΔ Νίκος Σηφουνάκης, διευκρίνισε ότι κατά τα δύο χρόνια πειραματικής λειτουργίας του τραμ, δηλαδή μέχρι και το 2004 στην εταιρία απασχολούνταν 156 άτομα και το έλλειμμα ανήλθε σε περίπου 6,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2009 ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων έφτασε τα 689 άτομα και το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στα 155 εκατομμύρια ευρώ.

    Ηδη, όπως δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης, ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κ. Ρακιντζής ελέγχει τη νομιμότητα των προσλήψεων που έγιναν κατά το διάστημα αυτό, ενώ το πόρισμά του έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σηφουνάκης ανακοίνωσε ότι η ολοκλήρωση της επέκτασης του τραμ προς τον Πειραιά, αναμένεται στο τέλος του 2012 ή εντός του 2013.

    Συγχωνεύσεις - καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών

    Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκο Σηφουνάκη, με τη συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, Δημήτρη Δημητρίου και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010 τίθενται σε ισχύ αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ.

    Οι εφαρμοζόμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών είναι οι εξής:

    1. Καταργούνται οι γραμμές:

    Β· 103 «Καλαμάκι - Ακαδημία»

    Β· 108 «Άνω Καλαμάκι - Ακαδημία»

    Β· 111 «Άγιος Δημήτριος - Ακαδημία»

    Η κατάργηση των παραπάνω γραμμών αποφασίστηκε στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού των δρομολογίων στις Αστικές Συγκοινωνίες για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για μετακίνηση στην Αθήνα, στη βάση της συμπληρωματικότητας των μεταφορικών μέσων και της τροφοδότησης των σταθμών μετρό (υφιστάμενων και υπό κατασκευή).

    Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι παράλληλες γραμμές:

    Β· 141 «Καλαμάκι - Σταθμός Δάφνη»

    Β· 109 «Άνω Καλαμάκι - Σταθμός Αγ. Δημητρίου»

    Β· 112 «Άγιος Δημήτριος - Σταθμός Δάφνη»

    2. Συγχωνεύονται οι γραμμές που έχουν παρόμοια διαδρομή και καταργούνται συγκεκριμένες γραμμές με πολύ μικρή επιβατική κίνηση. Έτσι, συγχωνεύεται η γραμμή 746 «Άνω Λιόσια - ΟΔΔΥ» (η οποία καταργείται) με τη γραμμή 711 «Αχαρναί - Ζωφριά», ενώ καταργούνται, λόγω μικρής επιβατικής κίνησης οι γραμμές:

    Β· 400 «Αξιοθέατα Αθήνας»

    Β· Χ92 «Κηφισιά - Αεροδρόμιο»

    Β· 245 «Πολυτεχνείο - Ν. Κόσμος»

    Β· 525 «Σταθμός Κηφισιάς - Κάτω Κηφισιά»

    Β· 340 «Γλυφάδα - Παλλήνη»

    3. Καταργείται το τμήμα της γραμμής Α7 «Κάνιγγος - Νέα Ερυθραία», από τον Πλάτανο στην Κηφισιά έως τη Ν. Ερυθραία, δεδομένου ότι το τμήμα αυτό καλύπτεται από πληθώρα άλλων λεωφορειακών γραμμών.

    Για τη λήψη των ανωτέρω αποφάσεων, ελήφθησαν υπόψη ορισμένα βασικά κριτήρια, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:

    Β· Ο αριθμός των επιβατών που εξυπηρετούν οι λεωφορειακές γραμμές

    Β· Ο σκοπός των μετακινήσεων που καλύπτουν

    Β· Η χρονική περίοδος που παρέχεται η συγκοινωνία

    Β· Η παραγωγικότητα των γραμμών

    Β· Η δυνατότητα τροφοδότησης σταθμών σταθερής τροχιάς από τις λεωφορειακές γραμμές

    Β· Η ύπαρξη παράλληλων ή και ταυτιζόμενων γραμμών σε σημαντικό μήκος

    Β· Η παλαιότητα των γραμμών.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα ισχύσουν από τις 14 Ιουνίου, πλην εκείνων που αφορούν στις γραμμές 746, 711, 525, Α7 (θα ισχύσουν από τις 30 Ιουνίου), τελικά εξοικονομούνται 19 λεωφορεία και 57 οδηγοί της ΕΘΕΛ, οι οποίοι θα καλύψουν ανάγκες σε συγκοινωνιακούς άξονες με υψηλή ζήτηση.

    Σε δεύτερο στάδιο και μέχρι το τέλος του 2010 θα εφαρμοστούν νέες ρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 25 λεωφορεία και 75 οδηγούς της ΕΘΕΛ. Ανάλογες επεμβάσεις προγραμματίζονται για το 2011 σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς του μετρό.

    «Οι αλλαγές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δικτύου αστικών συγκοινωνιών, με προσανατολισμό στον εξορθολογισμό του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των αστικών συγκοινωνιών.

    Το συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας αντιμετωπίζεται πλέον όχι τμηματικά και αποσπασματικά αλλά συνολικά σαν ένα συντονισμένο σύστημα, όπου οι λεωφορειακές γραμμές λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του και την εξοικονόμηση πόρων, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία», δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Δημήτρης Δημητρίου σε δήλωσή του επισημαίνει:

    «Το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και τους Εκτελεστικούς Φορείς Συγκοινωνιακού Έργου (ΕΦΣΕ), προχωρά στον εξορθολογισμό του συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη-επιβάτη, τη βελτίωση της προσφοράς συγκοινωνιακού έργου και την εξοικονόμηση πόρων.

    Στόχος για τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΑ είναι η ιεράρχηση τόσο των συγκοινωνιακών αναγκών όσο και η βελτιστοποίηση των συγκοινωνιακών παραμέτρων του συστήματος Α.Σ. προς τη κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου στους συγκοινωνιακούς άξονες υψηλής ζήτησης. Με βασικό κριτήριο σχεδιασμού την συνδυασμένη μετακίνηση μεταξύ επίγειων και υπόγειων μεταφορικών συστημάτων, σήμερα, παρουσιάζουμε μέρος αυτού του σχεδιασμού, που περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση λεωφορειακών γραμμών.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές οδηγούμαστε:

    α) στην ενίσχυση βασικών λεωφορειακών γραμμών υψηλής ζήτησης, και

    β) στην εξοικονόμηση πόρων (19 λεωφορείων και 57 οδηγών της ΕΘΕΛ), που θα χρησιμοποιηθούν σε υφιστάμενες γραμμές με στόχο τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των θερμικών λεωφορείων».

    -

    [03] Για απαγόρευση εξόδου

    Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών βρέθηκε για δυόμισι ώρες ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις του για το θέμα της διάταξης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που του έχει επιβληθεί.

    Ο κ. Μαντέλης, ο οποίος παρέδωσε στους εφέτες υπόμνημα με τους ισχυρισμούς του, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο Εφετών πως βούλησή του είναι να παραμείνει στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό, παραιτήθηκε αυτοβούλως από την εργασία του στο Αζερμπαϊτζάν.

    "Είναι απόφασή μου να μείνω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ για να αποδείξω την αθωότητά μου, για αυτήν την ατιμωτική πράξη της δωροδοκίας που μου αποδίδεται", είπε.

    Σύμφωνα με το υπόμνημα του κ. Μαντέλη, η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η οποία τον βαρύνει, συνδέεται με την πράξη της δωροδοκίας που αφορά την κατάθεση ποσού 200.000 μάρκων σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα το 1998.

    Για το δεύτερο έμβασμα - το 2000- όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μαντέλης, δεν είναι σίγουρος ότι προέρχεται από τη Siemens, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, πρόκειται και πάλι για προεκλογική χορηγία.

    Στο υπόμνημά του ο κ. Μαντέλης, τονίζει ότι η πράξη της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένη και σε κάθε περίπτωση ότι δεν συνδέεται με την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ που έγιναν το 1997.

    Τονίζει, επίσης, ότι με βάση νόμο του 1996 οι προγραμματικές συμβάσεις ελάμβαναν έγκριση από ειδική επιτροπή προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και στη συνέχεια, εγκρίνονταν από το υπουργείο Μεταφορών.

    Επισημαίνει, επίσης, ότι ο υπουργός Μεταφορών μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου, περιοριζόταν στον έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων και δεν είχε δικαίωμα να διαπραγματευθεί ή να αλλάξει επιμέρους όρους των εν λόγω συμβάσεων, οι οποίες είχαν λάβει έγκριση από το ΔΣ του ΟΤΕ.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Μαντέλης, ανέφερε ότι υποστήριξε στο Συμβούλιο όσα κατέθεσε και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και τόνισε, ότι η μομφή που του αποδόθηκε πως έλαβε το 1997 "μίζα" 10 εκατ. μάρκων είναι απολύτως ψευδής.

    Το Συμβούλιο αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να έχει εκδώσει το βούλευμά του.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Εφετών Κώστας Χατζίκος έχει ζητήσει την επικύρωση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, κρίνοντας ότι η κατηγορία της νομιμοποίησης από παράνομη δραστηριότητα δεν είναι παραγεγραμμένη.

    Εξηγήσεις Τ.Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ

    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινό στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας και συγκεκριμένα για αναξιοπρεπή συμπεριφορά δικηγόρου, έδωσε χθες έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με τα δύο εμβάσματα των 450.000 μάρκων που ομολόγησε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι έλαβε από την Siemens.

    Ο κ. Μαντέλης αναφέρει ότι τις δύο αυτές χορηγίες, τις οποίες δεν απέρριψε, τις έλαβε με την ιδιότητα του υπουργού και ενώ είχε αναστείλει την δικηγορική του ιδιότητα.

    Κατόπιν αυτών, ο πειθαρχικός δικαστής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, Ι. Χαρακτινιώτης θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες για το τι θα πράξει με το ζήτημα της παραπομπής του κ. Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ.

    Καταθέσεις στον εισαγγελέα της Κ.Τσακάλου

    Kατάθεση για σκέλη της υπόθεσης Siemens έδωσε σε εισαγγελείς πρωτοδικών το στέλεχος της Siemens, πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην εταιρεία, Κατερίνα Τσακάλου.

    Η κ. Τσακάλου κλήθηκε σε κατάθεση από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Νίκο Ορνεράκη, που ερευνά την υπόθεση των συμβάσεων του ΟΣΕ με τη Siemens για την προμήθεια τροχαίου υλικού και από την εισαγγελέα πρωτοδικών, Αθανασία Βλάχου, η οποία ερευνά την εξαγορά ποσοστού του αρμενικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών από τον ΟΤΕ.

    Μετά την ολοκλήρωση των δύο καταθέσεων, ο συνήγορος της κ. Τσακάλου, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε: «Η κ. Τσακάλου με αίσθημα ευθύνης και υπό την ιδιότητά της πλέον του στελέχους στο τμήμα διαφάνειας και εσωτερικού ελέγχου της Siemens και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες, αυτή τη χρονική στιγμή, η διαλεύκανση της υπόθεσης της Siemens, κατέθεσε τόσο στον κ. Ορνεράκη, όσο και στην κ. Βλάχου, για τις δύο υποθέσεις, του ΟΣΕ και της ΑΡΜΕΝΤΕΛ. Kαι στους δύο εισαγγελείς, κατέθεσε με ποια πρόσωπα, είτε πολιτικά, είτε φυσικά, είχε συναντήσεις ο κ. Χριστοφοράκος, χωρίς ωστόσο να έχει δυνατότητα να καταθέσει ούτε λέξη για το περιεχόμενο των συζητήσεων τους, καθώς δεν ήταν παρούσα».

    Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Περαιτέρω συνέχιση του ελέγχου και ρίψη του βάρους στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, κατηγορουμένων, διατελεσάντων υπουργών, καθώς και τις 150 κούτες που κατέσχεσε ο ειδικός ανακριτής Νικ. Ζαγοριανός από τα γραφεία της εταιρείας, ζήτησε χθες από το ΣΔΟΕ η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.

    Κατά την απογευματινή συνεδρίαση, οπότε και εξετάσθηκε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, απεδείχθη ότι οι επιθεωρητές του σώματος δεν μπόρεσαν να βρουν περισσότερα στοιχεία από αυτά που ήδη υπάρχουν στη δικογραφία και έχουν αποσταλεί στην εξεταστική, ενώ περιέχονται και σε επιμέρους φακέλους που ήρθαν το πρωί στην επιτροπή.

    Ο κ. Καπελέρης είπε ότι η έρευνα είναι στα πολύ αρχικά της πλαίσια ακόμη, σημειώνοντας ότι το αίτημα για συνδρομή του ΣΔΟΕ "άργησε τρία χρόνια", ενώ τα στοιχεία τα οποία συνελέγησαν, είναι αποκλειστικά αυτά που αφορούν το "Κέντρο Κόστους 101.000", δηλαδή εταιρικά δώρα από ηλεκτρικές συσκευές ως κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, ποτά κλπ.

    Στοιχείο το οποίο καταγράφεται στο πόρισμα που κατέθεσε ο κ. Καπελέρης είναι ότι σε πολλά τιμολόγια έχουν σβηστεί με μπλάνκο ονόματα παραληπτών, διευθύνσεις και φορολογικά στοιχεία, ενώ υπάλληλοι που ανακρίθηκαν σχετικά είπαν ότι η διαγραφή των στοιχείων ήταν επιθυμία του Μιχάλη Χριστοφοράκου για να μην είναι ευρέως γνωστά τα δώρα που έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

    Aπο την επιτροπή αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι τα στοιχεία που απεστάλησαν για τα δώρα της Siemens, δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών. Το όλο πράγμα, είπε, οδηγεί στο κουκούλωμα και ο ΛΑΟΣ αποχωρει αν δεν υπάρξει πρόθεση για πλήρη αποκάλυψη στη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens.

    Εξάλλου ολοκληρώθηκε η εξέταση του πρώην υπουργού Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με την προμήθεια του C4I.

    O πρώην υπουργός κατέθεσε ότι όταν ανέλαβε και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης το Σεπτέμβριο του 2007 το σύστημα ασφαλείας στο μεγαλύτερο μέρος του είχε παραληφθεί με μόνη εκκρεμότητα για τον ίδιο, την πληρωμή του ενοικίου για το σύστημα επικοινωνίας ΤΕΤΡΑ.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες στην ΕΛΑΣ για την μεταολυμπιακή περίοδο, ότι τα επιμέρους υποσυστήματα δούλευαν, αλλά ποτέ δεν επετεύχθη η διαλειτουργικότητα.

    Σε ερώτηση, γιατί δεν πέρασε από έγκριση του ΚΥΣΕΑ η πέμπτη τροποποιητική σύμβαση επί υπουργίας Πολύδωρα, απάντησε ότι δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη αφού ούτε το περιεχόμενο, ούτε το τίμημα της αρχικής σύμβασης άλλαζε, αλλά απλώς η διαδικασία για την εκτέλεση της σύμβασης.

    To πρωί κατέθεσε ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις τμηματικές παραλαβές του συστήματος C4I,όπως προβλεπόταν από την πέμπτη τροποποιητική σύμβαση που είχε καταρτισθεί επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα. Ο κ. Χηνοφώτης είπε στην επιτροπή και κατέθεσε σχετικά στοιχεία ότι ο ίδιος διεφώνησε πλήρως το Νοέμβριο του 2008 με σχετικές χειρόγραφες αναφορές με την παραλαβή του 14ου υποσυστήματος του C4I που αφορούσε την ασφάλεια των λιμένων.

    Περιορισμένες διαφωνίες είχε ο υφυπουργός και με την παραλαβή του ΤΕΤΡΑ.

    Στο μεταξύθ, με δήλωσή του ο βουλευτή της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι "ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Πρόκειται για τα ίδια ονομαστικά τιμολόγια που αφορούσαν αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τη Siemens και τα οποία έχουν εξοφληθεί μέχρι τελευταίου ευρώ".

    Ωστόσο, σημειώνει, η συντονισμένη επαναφορά του θέματος προκαλεί ερωτηματικά, αν θα αποκαλύψει η εξεταστική επιτροπή σε ποια πρόσωπα κατευθύνθηκαν οι μίζες για συμβάσεις που ζημίωσαν το Ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο κι αν θα αποκαλυφθεί ποια κόμματα χρηματοδοτήθηκαν και με ποιό τρόπο από τη Siemens".

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο ίδιος δήλωσε ότι έχει εξοφλήσει όλα τα τιμολόγια για τις αγορές που έχει κάνει και έχει καταθέσει τα σχετικά παραστατικά στον ανακριτή.

    Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ι. Σακελλάκο, την αίτηση της Αικατερίνης Τσάκαλου, γραμματέως του πρώην στελέχους της Siemens, Μ. Χριστοφοράκου, με την οποία ζητάει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, καθώς παρακολουθείται όλο το 24ωρο.

    Η αίτηση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών για να κρίνει ο κ. Σακελλάκος εάν πρέπει ή όχι να ληφθούν μέτρα ασφαλείας.

    [04] Κάλπες στην Ολλανδία

    Στην Ολλανδία διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές με τους φιλελεύθερους --υπέρμαχους των περικοπών στις κρατικές δαπάνες-- να βρίσκονται μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

    Το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) με ηγέτη τον Μάρκ Ρούτε, 43 ετών, πρώην στέλεχος του ομίλου Unilever, προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργασίας (PvdA), του οποίου επικεφαλής είναι ο πρώην δήμαρχος του Άμστερνταμ Γιομπ Κόεν, 62 ετών.

    Ο Ρούτε μπορεί να γίνει ο πρώτος φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ομως η απόκλιση μεταξύ του VVD και του PvdA μειώθηκε στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα οι Φιλελεύθεροι θα λάβουν 33 ή 34 έδρες στο κοινοβούλιο, και όχι περισσότερες από 36 όπως αναμενόταν αρχικά, ενώ οι Εργατικοί διατηρούν τις 30 έδρες που τους είχαν αποδοθεί εξαρχής.

    Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) με ηγέτη τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε --το κυριότερο κόμμα της κάτω βουλής με 41 από τις 150 έδρες-- δεν αναμένεται να λάβει παρά 25 έδρες.

    Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) με επικεφαλής τον Γκέερτ Βίλντερς μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του, που αυτή τη στιγμή είναι εννέα.

    Περίπου 12 εκατομμύρια Ολλανδοί καλούνται να εκλέξουν τους βουλευτές τους σε αυτές τις εκλογές που διεξάγονται μετά την πτώση της κεντροαριστερής κυβέρνησης στις 20 Φεβρουαρίου.

    Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 22:00 ώρα Ελλάδας, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μίση ώρα αργότερα.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης, το βράδυ της Δευτέρας, οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για οικονομικά θέματα, τα οποία φαίνεται να απασχολούν πλέον τους Ολλανδούς περισσότερο από το θέμα της μετανάστευσης.

    Οι φιλελεύθεροι του Ρούτε, που παρουσίασαν το πιο φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα, θέλουν να μειώσουν στο μηδέν το δημοσιονομικό έλλειμμα (που βρισκόταν στο 5,3% του ΑΕΠ το 2009) και να μειώσουν κατά περίπου 10%, δηλαδή κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, τις ετήσιες κρατικές δαπάνες από το 2015.

    Σε περίπτωση νίκης του VVD ο Ρούτε θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

    Οταν ρωτήθηκε για τις προτιμήσεις του για τη δημιουργία συνασπισμού ο Ρούτε απανάντησε τη Δευτέρα το βράδυ: "δεν αποκλέιω κανένα κόμμα".

    Ο Βίλντερς του PVV από τη μεριά του υπογράμμισε ότι "θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης".

    "Πιστεύω ότι έχω τη λαϊκή στήριξη, τώρα πρέπει να περιμένουμε, όμως είμαι αισιόδοξος. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στην επόμενη κυβέρνηση", πρόσθεσε ο Βίλντερς, το κόμμα του οποίου ζητάει να σταματήσει εντελώς η μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 June 2010 - 12:30:43 UTC