Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έχουμε αφήσει πίσω τους κινδύνους"
  • [02] "Αξιόπιστο νόμισμα το ευρώ"
  • [03] Αξιολόγηση υλικού
  • [04] "Θα επιτευχθεί ο στόχος"
  • [05] Ακυρώσεις συναυλιών
  • [06] "Θα πληρώσει η ΒΡ"
  • [07] Τα βλέμματα στη Ν. Αφρική

  • [01] "Έχουμε αφήσει πίσω τους κινδύνους"

    "Βρισκόμαστε στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας έχοντας αφήσει πίσω τους μεγάλους κινδύνους", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας, στην Τρίπολη.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι είμαστε σε πορεία αλλαγών με σχέδιο, πρόγραμμα, αποφασιστικότητα και μια νέα αξιοπιστία την οποία κατακτήσαμε.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις "καταστροφικές και ανυπόστατες" φημολογίες για χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από το ευρώ, ακόμα, όπως είπε, και για καράβια που φέρνουν χαρτί για να τυπωθεί η δραχμή.

    Χαρακτήρισε αυτά τα σενάρια αστεία και άκρως επικίνδυνα, διότι, όπως υπογράμμισε, αναστατώνουν τους πολίτες χωρίς λόγο και βάλλουν στον πυρήνα της προσπάθειας, τις θυσίες του ελληνικού λαού.

    "Απορώ πράγματι με την ανευθυνότητα κάποιων, που υιοθετούν τέτοιες φήμες. Ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ τα υιοθετούν, λόγω ίσως και του ανταγωνισμού, ενώ έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση και όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ΕΕ", είπε.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε, ότι "η Ελλάδα σήμερα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, παρά μόνο τον ίδιο το φόβο". Χρειάζεται να εντείνουμε τους ρυθμούς των αλλαγών και την προσπάθεια για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της φημολογίας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ακόμη, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπηθεί με τα κατεστημένα, που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, αναφέροντας ότι υπάρχουν και εκείνοι που αντιδρούν,αλλά αυτοί δεν θα βγουν στο Σύνταγμα να φωνάξουν, αλλά θα δημιουργήσουν κλίμα.

    Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση δείχνει πρωτοφανή αποφασιστικότητα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι πρώτη φορά αποκαλύπτονται υπεύθυνοι που οδήγησαν στην ηθική απαξίωση, καθώς, επίσης, και ότι για πρώτη φορά ελέγχονται εφοριακοί.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι είχε πει στον Κ. Καραμανλή, που ήταν πρωθυπουργός, ότι "πρώτα είμαστε εμείς πολιτικοί υπεύθυνοι για να ξεκαθαρίσουμε υποθέσεις, ώστε να μη δίνουμε σήμα ασυδοσίας στον κάθε ισχυρό".

    Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου, κάτι που κάνει, ήδη, η κυβέρνηση, όχι από κομματική αντίληψη ή αίσθημα εκδίκησης, αλλά διότι είναι απαίτηση του λαού.

    Ο Γ . Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι περνάμε δύσκολη καμπή με όλες αυτές τις υποθέσεις που βγαίνουν, αλλά είναι απαραίτητη για την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής.

    Επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να φτιάξει ένα κράτος ευνομούμενο, κράτος δικαίου, διαφάνειας, διαβούλευσης, λογοδοσίας, κράτος αξιοκρατικό, επιτελικό, αποκεντρωμένο, απλό και κοντά στον πολίτη.

    "Τα μέτρα που πήραμε μας πόνεσαν όλους και πρώτα από όλα πόνεσαν εμένα, γιατί δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να σώσουμε την Ελλάδα. Και αφού τη σώσαμε, μπορούμε να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι απλώς μια αλλαγή και ότι γίνεται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων, να ξέρουμε ότι θα πάρουν συντάξεις τα παιδιά μας.

    "Σε αυτό το σημείο είχαμε φτάσει", είπε και σημείωσε ότι και οι περικοπές μισθών έγιναν για να μπορέσουν να πληρωθούν οι μισθοί.

    "Το ξεχαρβάλωμα του κράτους ήταν τέτοιο που αν δεν κάναμε μετάγγιση αίματος δεν θα μπορούσε να γίνει καμιά μεγάλη αλλαγή", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επιπλέον τόνισε ότι μέσα από αυτές μας τις πράξεις, η χώρα κέρδισε διεθνή και ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη και στήριξη για να μπορέσει να ανασάνει.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι κάθε μέρα επιβεβαιώνεται και η σημασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που πριν οχτώ μήνες δεν υπήρχε και για τον οποίο η κυβέρνηση έπεισε με τις προσπάθειές της.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για φτωχό κράτος με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το κόστος του δημοσίου διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια.

    Ακόμη, μίλησε για τεράστια διαφθορά στο δημόσιο, κάτω από το βάρος των πελατειακών σχέσεων, για τεράστια ελλείμματα, λόγω αδιαφάνειας και διαφθοράς στα νοσοκομεία.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερθείς στο φορολογικό σύστημα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αν για δυο χρόνια καταβάλλονταν κανονικά οι φόροι, όχι μόνο τα ταμεία θα ήταν εύρωστα και θα πληρώνονταν κανονικά μισθοί και συντάξεις, αλλά θα μειώνονταν και οι φόροι αυτών που μονίμως πληρώνουν.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, το κράτος λύγισε από τις πρακτικές διαφθοράς και επεσήμανε ότι πλέον, όμως, η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, μπορεί να νοικοκυρέψει το σύστημα και έχει τη βούληση να το κάνει.

    "Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για να γίνουν αυτές οι αλλαγές".

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι το αποτελεσματικό κράτος, η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και ότι ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα δεν είναι η μείωση των μισθών και η φθήνια, αλλά η ανάπτυξη και οι καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα .

    Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον "Καλλικράτη", τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλη θεσμική επανάσταση και μια από τις ευνοϊκές αλλαγές που η κυβέρνηση προωθεί και είναι μέσα στο μνημόνιο.

    Είπε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες θα έρθουν πρωτοβουλίες αναπτυξιακές και κοινωνικού κράτους, οι οποίες θα συνδέονται με τον "Καλλικράτη".

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Λιβύη, λέγοντας ότι η εφαρμογή της θα έχει θετικές συνέπειες για την Τρίπολη της Αρκαδίας.

    Στην περιοδεία του στην Αρκαδία, τον πρωθυπουργό συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενος από τους Δημήτρη Ρέππα, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση, Παύλο Γερουλάνο, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνο Μπεγλίτη, Γ. Αρναουτάκη, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Φώφη Γεννηματά.

  • ** Συνομιλίες με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ και τον ομοσπονδιακό της καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, θα έχει αύριο στη Βιέννη ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φθάνει στην αυστριακή πρωτεύουσα ως κεντρικός ομιλητής αύριο βράδυ, στο Εαρινό Συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοικονομικών, του διεθνούς δηλαδή Συνδέσμου Τραπεζών.

    [02] "Αξιόπιστο νόμισμα το ευρώ"

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με σημερινές της δηλώσεις επισήμανε ότι σκέπτεται ακόμα ότι "είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ευρώ".

    "Είμαι της γνώμης ότι χρειάζονται τροποποιήσεις οι συνθήκες", τόνισε η καγκελάριος, που διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα της ακολουθητέας διαδικασίας, εάν κράτη μέλη δεν δείχνουν προσήλωση στους κανόνες του "Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης".

    Η προσέγγιση της καγκελαρίου Μέρκελ είναι διαφορετική από την επίσημη γαλλική, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζονται τροποποιήσεις οι συνθήκες της ΕΕ.

    Όσον αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, που εξελέγη πολύ πρόσφατα, έχει αποσαφηνίσει ότι οιαδήποτε μεταβολή θα πρέπει να τεθεί υπό την έγκριση του βρετανικού λαού σε δημοψήφισμα, έστω κι αν η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη.

    "Στην πραγματικότητα, εκτιμώ ότι παρόμοια τροπολογία συνθήκης θα εξασφαλίσει τις χρηματαγορές, εάν δηλαδή σε έκτακτες καταστάσεις λαμβάνονται και έκτακτα μέτρα"μ πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, τονίζοντας ότι "ευκταίο, βέβαια, είναι να μην φθάνουν τα πράγματα εκεί".

    Τέλος, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η "η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης δεν είναι θέμα που άπτεται μόνον των "Εκοφίν", αλλ ασφαλώς και των Ευρωπαϊκών συμβουλίων (αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί).

    "Αξιόπιστο νόμισμα το ευρώ"

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ.Κ. Τρισέ, ο οποίος τόνισε, στην καθιερωμένη συνέντευξη του μήνα, ότι "το ευρώ είναι ένα πολύ αξιόπιστο νόμισμα", υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο. Η νομισματική πολιτική θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ο κ. Τρισέ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά χρήματος. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με τις ποσότητες ομολόγων που έχει μέχρι στιγμής αγοράσει. Υποσχέθηκε τέλος, ότι εντός του καλοκαιριού θα διαθέσει όση ρευστότητα χρειαστούν οι τράπεζες στην ευρωζώνη μέσω τρίμηνων δανείων. Το εργαλείο αυτό ξεκίνησε η ΕΚΤ να το χρησιμοποιεί για να ενισχύει τα πιστωτικά ιδρύματα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

    Ενθαρρυντικές εξάλλου ήταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος, αναθεωρώντας επί τα βελτίω την παλαιότερη εκτίμηση (0,8%) σε 1%.

    Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2121 δολάρια από το επίπεδο των 1,1979 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2045 δολάρια.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το κύριο επιτόκιό της στο 1%. Η απόφαση αυτή αναμενόταν. Το επιτόκιο βρίσκεται σ' αυτό το ιστορικά χαμηλό επίπεδο από τον Μάιο του 2009.

    "Δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ αντιτάχθηκε σήμερα στη δημιουργία νέων θεσμών για να διευθύνουν την οικονομική στρατηγική της ΕΕ, απορρίπτοντας σχετική πρόταση της Γαλλίας.

    "Προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς" ή τεχνικά υποστηρίγματα στους θεσμούς που υπάρχουν ήδη, δήλωσε ο Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

    "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αυξημένη επίβλεψη στην εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας", σημείωσε.

    Λόγω της κρίσης του ευρώ, η Γαλλία πρότεινε μια μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο διευθύνεται η ευρωζώνη, με τακτικές συνόδους των ηγετών των 16 χωρών μελών, και τη σύσταση μιας γραμματείας, με δικό της πρόεδρο, για να συντονίζει την οικονομική της πολιτική.

    Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Άνοδο κατέγραψαν οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη την Πέμπτη, υποβοηθούμενες από ισχυρά στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα αλλά και την χαλάρωση των ανησυχιών σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, μετά τα θετικά σχόλια του εθνικού συνταξιοδοτικού ταμείου της Κίνας για το Ευρώ.

    Θετικά επέδρασε στην πορεία των αγορών και η ισχυρή ζήτηση που παρατηρήθηκε σε δημοπρασία κρατικών ομολόγων που διενήργησε η Ισπανία καθώς και η διατήρηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%, όπως αναμενόταν.

    Ο FTSE 100 έκλεισε καταγράφοντας άνοδο 0,92%. Στο 1,20% τα κέρδη για τον DAX 30, ενώ ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,03%.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια του Μαΐου, όπως και οι εισαγωγές, επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, παρά τα μέτρα αποκλιμάκωσης της οικοδομικής δραστηριότητας που έλαβε η εκεί κυβέρνηση πρόσφατα.

    [03] Αξιολόγηση υλικού

    Ανοίγει ο δρόμος για τον αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και γενικοί γραμματείς στα υπουργεία που υπέγραψαν συμβάσεις με την εταιρεία Siemens κατά την τελευταία 20ετία. Ο πρόεδρος της Βουλής, παραλήπτης της επιστολής από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, απέστειλε έγγραφο προς τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σωτήρη Λύτρα, την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών της Βουλής και την επιτροπή ελέγχου του Αρείου Πάγου για να διενεργήσουν την έρευνα.

    Κατά τα άλλα, σήμερα κλήθηκαν από την επιτροπή δύο ήδη κατηγορούμενοι στην υπόθεση, στους οποίους έγινε η επισήμανση ότι μπορεί να τύχουν της εύνοιας των ευεργετικών διατάξεων που πρόσφατα ψηφίστηκαν για τους μάρτυρες ή κατηγορούμενους που συνεισφέρουν ουσιωδώς στην εξεύρεση της αλήθειας.

    Ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Πρόδρομος Μαυρίδης που είναι ήδη κατηγορούμενος για διακίνηση μαύρου χρήματος, επέμεινε και με την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενώπιον της εξεταστικής στην επίκληση της ιδιότητας του κατηγορουμένου προκειμένου να μην καταθέσει.

    Τόσο η Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησαν αν είναι διατεθειμένος να μιλήσει για το διάστημα μετά το 2003, αφού μέχρι τότε καλύπτεται από την κατηγορία, εκείνος όμως επέμεινε στην άρνησή του.

    Επέμεινε επίσης, όταν ο Παναγιώτης Καμμένος (ΝΔ) του επισήμανε τη δυνατότητα να τύχει της ευνοϊκή μεταχείρισης μαρτύρων, αν προβούν σε σημαντικές αποκαλύψεις, σύμφωνα με τελευταία νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να το εξετάσει για το μέλλον.

    Μετά την άρνηση Μαυρίδη να καταθέσει, ακυρώθηκε και η πρωτοβουλία που είχε πάρει ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τη γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, που είχε ήδη κληθεί.

    Αντιθέτως ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens Διονύσης Δενδρινός ως δεύτερος μάρτυρας ήρθε αποφασισμένος να καταθέσει ενώπιον της εξεταστικής και το έπραξε, αν και ο συνήγορός του Ηλίας Αναγνωστόπουλος είχε προϊδεάσει ότι ο πελάτης του θα ακολουθούσε την τακτική του Πρόδρομου Μαυρίδη να επικαλεστεί το δικαίωμα να μην εξετασθεί επειδή έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου.

    Ο μάρτυρας παρουσιάστηκε να έχει πλήρη άγνοια των ανόμων συμπεριφορών Χριστοφοράκου. "Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν στον όμιλο οι αποκαλύψεις. Η καθημερινή συμπεριφορά Χριστοφοράκου δεν παρέπεμπε σε αυτά που αποκαλύφθηκαν", είπε.

    Ο κ. Δενδρινός που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το Νοέμβριο 2008 αρνήθηκε την κατηγορία της απάτης που του έχει απαγγελθεί υποστηρίζοντας ότι η Siemens παρέδωσε τον εξοπλισμό που όφειλε από τη σύμβασή της τον Ιούλιο 2004 πριν τους ολυμπιακούς αγώνες.

    Αυτά ήταν το ΤΕΤΡΑ, οι κάμερες, οι τερματικοί σταθμοί και το σύστημα εντοπισμού οχημάτων AVL. Υποστήριξε ότι τυχόν άλλες καθυστερήσεις οφείλονταν στην ανάδοχο εταιρεία που κατά τον ίδιο ευθύνεται για τα προβλήματα στη διαλειτουργικότητα του C4I.

    Ο μάρτυρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δόθηκαν χρήματα, λέγοντας ότι, αν έγιναν αυτά, μεθοδεύτηκαν από τη μητρική εταιρεία, με πιθανούς αποδέκτες πολιτικά κόμματα, ενώ δεν απέκλεισε μεγάλο μέρος από τις μίζες να πήγαν στις τσέπες στελεχών της εταιρείας που φέρονταν ως διακινητές.

    "'Εδειξε" μάλιστα τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ για τον οποίο υποστήριξε ότι "το C4I το χρησιμοποίησε για άλλες δουλειές. Μπορεί να δόθηκαν χρήματα, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα που γράφεται και όχι για κάθε δουλειά στην Ελλάδα".

    Το στοιχείο το οποίο εμμέσως παραδέχθηκε ήταν ότι πράγματι την άνοιξη του 2003 ο Μιχάλης Χριστοφοράκος του είχε αναθέσει να καταρτίσει ένα "non paper" με τα προτερήματα του C4I.

    Το γεγονός περιλαμβάνεται στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου και είναι την παραμονή της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκε η προμήθεια του C4I, με την επισήμανση "να σταλεί non paper" σε τρεις υπουργούς.

    Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στον μάρτυρα είπε ότι δεν θυμάται αν δόθηκε σε υπουργούς, ούτε αν ήταν προς το ΚΥΣΕΑ.

    Στο μεταξύ, με νέα δήλωσή του στον Τύπο, επανέρχεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Βερελής, αναφορικά με τις αναφορές για το όνομά του στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου.

    Ο ίδιος παραπέμπει σε παλαιότερη δήλωσή του, ότι ήταν εκείνος που άσκησε ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών πιέσεις στη Siemens και μάλιστα εισηγήθηκε να αποκλειστεί κοινοπραξία που δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, αλλά δεν έγινε τελικώς χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος.

    Σημειώνει ακόμη ότι ο ίδιος θεωρούσε μέρος της δουλειάς του και του καθήκοντός του να συναντά το Χριστοφοράκο, ενώ αναρωτιέται "τι δουλειά είχαν όλοι οι υπόλοιποι που αναγράφονται" και σημειώνει ότι "όποιος είχε λόγους να μη καταγράφεται στα ημερολόγια κι από ενδιάμεσους γραμματείς, υπήρχαν πιο πρόσφοροι τρόποι επικοινωνίας, αφού την εποχή εκείνη υπήρχαν και καρτοκινητά".

    Χθες εξάλλου επανήλθε σε τρίτη εξέταση η γραμματέας του Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου, η οποία διέψευσε τον συνήγορό της Αλέξη Κούγια ότι "η ίδια έβλεπε βουλευτές από όλα τα κόμματα". "Ήταν μια λανθασμένη υπενθύμιση", απάντησε η κ. Τσακάλου και το θέμα έκλεισε.

    Παρ' όλα αυτά ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας κατήγγειλε την μάρτυρα ότι "τόσο η ίδια, όσο και η "νέα" Siemens κι οι άνθρωποί της μας εμπαίζουν κατά χονδροειδή και ανάρμοστο τρόπο χωρίς τίποτε να έχουν εισφέρει στην υπόθεση της αλήθειας και κυρίως με τα ονόματα των επίορκων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που "έπιασαν" 100 εκ. ευρώ".

    Την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στη Γερμανία οι βουλευτές -μέλη της επιτροπής Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ, Πάνος Καμμένος από τη ΝΔ κα Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ προκειμένου να ανακρίνουν στο προξενείο του Μονάχου τους Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόϊτερ κι αν καταστεί δυνατό -εφόσον συναινέσει - και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    Αύριο έχει κληθεί να καταθέσει ο επικεφαλής του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS Γ. Φλέσσας, για να εξετασθεί για τις σχέσεις του με την Siemens και τις υπηρεσίες που προσέφερε σύμφωνα με τη σύμβαση που είχαν υπογράψει, ενώ χθες ζητήθηκε από τον κ. Δ. Παπαδημούλη να επισπευσθεί η κλήση των εμπλεκομένων με τις συμβάσεις με τη Siemens, Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρου Λάμπρου και Γιώργου Σκαρπέλη, για τους οποίους ομοφώνως έχει δεχθεί η επιτροπή να κληθούν.

    Τη Δευτέρα θα συζητηθεί το πόρισμα για το Βατοπέδι

    Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Η συζήτηση γίνεται με πρωτοβουλία των βουλευτών της πλειοψηφίας.

    [04] "Θα επιτευχθεί ο στόχος"

    Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΙΚΑ κατά 5% τον μήνα Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς και 3,5% περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο στόχος του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2010 θα επιτευχθεί.

    «Επειδή αυτό θα συνεχιστεί για πολλούς πολιτικούς λόγους - και προσθέτοντας την υποκοστόλογηση των φαρμάκων που θα αρχίσει να αποδίδει τον Ιούλιο - τότε το Πρόγραμμα Σταθερότητας σε σχέση με τον περιορισμό της φαρμακευτικής σπατάλης για το 2010 θα επιτευχθεί. Με υπερηφάνια ανακοινώνω ότι το 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ περιστολής της σπατάλης και του οργίου της συναλλαγής στον χώρο του φαρμάκου θα το επιτύχουμε. Δεν είναι εκτίμηση αυτή, είναι συγκεκριμένη πολιτική αναφορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη σχετικά με την επίλυση του προβλήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ του Ρεθύμνου, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επβ αυτού ότι το 30% και άνω των ασφαλισμένων δεν πληρώνει εισφορές, ο Οργανισμός στερείται χρημάτων από τη σπατάλη και το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις. «Τον Ιούνιο λύσαμε το πρόβλημα και κάνουμε αγώνα για να είμαστε εντάξει τον Αύγουστο», ανέφερε.

    [05] Ακυρώσεις συναυλιών

    "Θύματα" των αντίξοων οικονομικών συνθηκών και οι συναυλίες του καλοκαιριού που ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. Μετά τη Γκρέις Τζόουνς και ο Έλβις Κοστέλλο ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουλίου συναυλία του στην Αθήνα, λόγω της χαμηλής προπώλησης εισιτηρίων.

    Επίσης, το Φεστιβάλ Πάτρας ενημέρωσε το κοινό ότι λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών δεν θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των εταιρειών παραγωγής, οι προγραμματισμένες συναυλίες του Θανάση Πολυκανδριώτη, των Χάλκινων της Ηγουμενίτσας, των Active Member και της Sadahzinia.

    Την ίδια ώρα μειώνονται οι παραστάσεις της «Εβίτα», ενώ το φεστιβάλ Σινκ θα διαρκέσει δύο και όχι τρεις ημέρες.

    [06] "Θα πληρώσει η ΒΡ"

    Η κυβέρνηση Ομπάμα θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει εγγύηση ότι δεν θα είναι ο αμερικανικός λαός που θα πληρώσει για τον καθαρισμό και τις ζημιές από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού και ότι η εταιρεία ΒP θα επιβαρυνθεί με το κόστος του καθαρισμού, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ.

    "Μπορώ να ανακοινώσω στον αμερικανικό λαό ότι δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα σεντ για τον καθαρισμό της περιοχής του Κόλπου και ότι η ΒΡ έχει την αποκλειστική υπευθυνότητα για την αποκατάσταση όλων των ζημιών που προκλήθηκαν", τόνισε ο κ. Χόλντερ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

    "Θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθούμε ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί", πρόσθεσε ο κ.Χόλντερ, που απέφυγε πάντως να ανακοινώσει πότε η κυβέρνηση θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της ΒΡ για να πληρώσει τις καταστροφές.

    Στο μεταξύ, η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύστημα που έχει εγκαταστήσει στην κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού κατάφερε το τελευταίο 24ωρο να συλλέξει 15.800 βαρέλια ημερησίως μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

    Συνολικά αφότου εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα "φραγής" της διαρροής, έχουν αντληθεί σε μια εβδομάδα 73.324 βαρέλια αργού πετρελαίου.

    [07] Τα βλέμματα στη Ν. Αφρική

    Με την αναμέτρηση της διοργανώτριας Νότιας Αφρικής με το Μεξικό, ανοίγει αύριο η αυλαία του Μουντιάλ 2010. Στις πέντε το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Ουζμπέκος, Ραβσάν Ιρμάτοφ θα σφυρίξει για πρώτη φορά στην κορυφαία διοργάνωση, που για τις επόμενες 30 ημέρες θα απασχολήσει την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ και στον αγωνιστικό χώρο θα παραταχθούν δύο ομάδες, που θεωρούνται -και αντικειμενικά είναι- αουτσάιντερ στην διοργάνωση. Το δεύτερο ματς της ημέρας είναι εκείνο μεταξύ Γαλλίας και Ουρουγουάης.

    Η Εθνική Ελλάδος θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις το Σάββατο απέναντι στην ομάδα της Νότιας Κορέας.

    "Ποντικοί" στο ξενοδοχείο της Εθνικής

    Κλοπή περίπου 3.000 ευρώ (30.000 ραντ), με θύματα μέλη της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, σημειώθηκε στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, το πολυτελές Beverly Hills στην περιοχή Ουμλάνγκα, όπως αναφέρει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας του Ντέρμπαν "Mercury". Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από την αστυνομία.

    Ως ένα σύνηθες περιστατικό χαρακτήρισε την κλοπή η ΕΠΟ, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά το γεγονός, το οποίο πάντως επιβεβαιώθηκε και επισήμως από την Ομοσπονδία, που δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από τα μέτρα ασφαλείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 June 2010 - 18:30:43 UTC