Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαινιάσθηκε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου

  • [01] Εγκαινιάσθηκε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου

    Άνοιξε και επίσημα το απόγευμα του Σαββάτου τις πύλες του, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες Χανίων.

    Την κορδέλα των εγκαινίων "έκοψαν" η υπουργός Παιδείας και δια Βίου Μάθησης Άννα Διαμαντοπούλου και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους η κα. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε κομβική και ιστορική για τον ελληνικό τύπο και την δημοσιογραφία τη σημερινή ημέρα.

    "Σήμερα σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα μιλούν όλοι για την κρίση του τύπου. Του Ευρωπαϊκού, του Εθνικού αλλά και του Τοπικού Τύπου. Πρέπει να χειροκροτήσουμε και να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι στην Κρήτη φωτισμένοι άνθρωποι ξεκίνησαν αρκετά χρονιά πριν, κάτι που έμελλε να είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου είναι ένα Ινστιτούτο που είμαι σίγουρη ότι η εμβέλεια του δεν θα είναι απλά εθνική, αλλά πανευρωπαϊκή, γιατί οι αναλύσεις, οι μελέτες που αφορούν το νέο ρόλο του επαρχιακού τύπου και τη σχέση του με την νέα τεχνολογία, η εκπαίδευση των δημοσιογράφων και οι συνεργασίες είναι το μεγάλο του στοίχημα. Η σημερινή μέρα, θεωρώ ότι είναι μια κομβική και ιστορική μέρα για την ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας και του ελληνικού τύπου. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους πρωτεργάτες γι' αυτή την προσπάθεια και βεβαίως τον κ. Γαρεδακη."

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιάννης Γαρεδάκης, αφού αναφέρθηκε στο ρόλο του Ινστιτούτου, ανακοίνωσε ότι το Ινστιτούτο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ όπως είπε θα υπάρξει και συνέχεια.

    "Το Ινστιτούτο θα προσπαθήσει να συμβάλει με όσες δυνάμεις έχει για τη διαρκή και σωστή ενημέρωση των δημοσιογράφων και τον εμπλουτισμό των γνώσεων τους και αυτός είναι και ο πρώτος του στόχος," τόνισε ο κ. Γαρεδακης.

    Στο ρόλο του τύπου ιδιαιτέρα στην σημερινή συγκυρία, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιουφας.

    " Η εποχή που διατρέχομε απαιτεί τη μέγιστη δυνατή ενημέρωση του πολίτη. Τόσο για αυτά που συμβαίνουν, όσο και για αυτά που μπορεί να συμβούν. Όχι όμως στην αναπαραγωγή ανεύθυνων διαρροών. Όχι στην αναπαραγωγή φημών. Όχι στην παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό του λάου. Η ανάγκη να προτάσσομε - και εδώ ο ρόλους του τύπου είναι καθοριστικός- τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που καθορίζουν, που κρίνουν τις ώρες αυτές την πορεία του τόπου. Είναι ανάγκη να υπηρετούμε στην πράξη και την εθνική ενότητα και την εθνική ομοψυχία. Να συμβάλουμε στην αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας που μπορεί να μας οδηγήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην έξοδο από την κρίση. Να φέρει πιο κοντά και ελπίδα και προοπτική, να ζωντανέψει ξανά το εθνικό όραμα"

    Κατά την τελετή των εγκαινίων υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με το Ινστιτούτο.

    Το μνημόνιο έχει διάρκεια 3 ετών και προβλέπει την ανάληψη κοινών δράσεων όπως εκδηλώσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, συμπόσια συνέδρια, την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικής επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας σε θέματα κατάρτισης προγραμμάτων επιμόρφωσης δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση εκδόσεων κοινού ενδιαφέροντος, και την από κοινού υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.

    Την τελετή των εγκαινίων τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και ο Μητροπολίτης Κισάμου - Σελινου Αμφιλόχιος.

    Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτακης, οι Βουλευτές Ευτυχης Δαμιανακης, Μανώλης Σκουλακης, Χρήστος Μαρκογιαννακης, ο Νομάρχης Χανίων Γρήγορης Αρχοντάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλειου Γιαννης Κουράκης, ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπατης, Πανεπιστημιακοί, το σύνολο των τοπικών αρχών και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

    Στο περιθώριο των εγκαινίων η Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τον διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, τον πρόεδρο των δασκάλων του νομού Χανίων εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ Χανίων και συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν στα προβλήματα της παιδείας στο νομό.

    Η κ Διαμαντοπουλου δέχτηκε και 3 μελη αντιπροσωπεία αδιόριστων εκπαιδευτικών που της επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

    Στην είσοδο του Ινστιτούτου ομάδα αδιόριστων εκπαιδευτικών ύψωσε πανώ, ενώ φώναζε και συνθήματα που συνεχίσθηκαν και κατά την τελετή των εγκαινίων.

    Μπροστά από την είσοδο του Ινστιτούτου, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις που δεν επέτρεψαν στους διαμαρτυρόμενους την είσοδο.

    Στις εγκαταστάσεις του ΙΕΤ λειτουργεί, παράλληλα, στις 12 και 13 Ιουνίου, έκθεση Ελλήνων σκιτσογράφων.

    Κυρίαρχος στόχος του ΙΕΤ που εγκαινιασθηκε, είναι η ουσιαστική και πολύπλευρη υποβοήθηση του έργου των δημοσιογράφων που εργάζονται στα Μέσα Ενημέρωσης της ελληνικής περιφέρειας.

    Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (www.rpi.gr) είναι το πρώτο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τους επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης, που δημιουργείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), μέλη του οποίου είναι οι είκοσι μεγαλύτερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας.

    Το ΙΕΤ έχει τη μορφή μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Οι εγκαταστάσεις του στεγάζονται στο Κοινωφελές Ίδρυμα "Αγία Σοφία", στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου Χανίων και έχουν παραχωρηθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα για διάρκεια 35 ετών. Η ανακαίνιση του κτηριακού συγκροτήματος, συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ., ολοκληρώθηκε πρόσφατα και πληρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη διεξαγωγή δράσεων κατάρτισης και εκπαίδευσης.

    Το κτήριο περιλαμβάνει 18 δίκλινα δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, αίθουσα συνεδριάσεων 180 ατόμων, αίθουσα συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα εκθέσεων, βιβλιοθήκη, εστιατόριο ενώ στον περιβάλλοντα χώρο κυριαρχεί το πράσινο, με φόντο τα Λευκά Όρη.

    Ήδη στο Ινστιτούτο , κατά το διάστημα της δοκιμαστικής του λειτουργίας, πραγματοποιήθηκαν, με απόλυτη επιτυχία, δύο σεμινάρια..

    Στις 18 Ιουνίου ξεκινά στο ΙΕΤ το πρώτο διεθνές καλοκαιρινό σχολείο με τίτλο "Crete Writing Workshop", το οποίο θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Το καλοκαιρινό αυτό σχολείο είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία καθηγητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης των ΗΠΑ και του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Παράλληλα, βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και άλλες διεθνείς δράσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 June 2010 - 22:30:19 UTC