Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαίνια Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου
  • [02] Στους 79 οι νεκροί στο Κιργιστάν
  • [03] Διορία 48 ωρών στην ΒΡ
  • [04] Ισχυροί σεισμοί σε Ιαπωνία και Ινδία
  • [05] Αυτοκαταστροφική η πορεία του πλανήτη μας
  • [06] Οι εξελίξεις στον ΣΥΝ
  • [07] Στα ύψη ο υδράργυρος
  • [08] "Παγώνουν" οι πλειστηριασμοί
  • [09] Κρίσιμες εκλογές
  • [10] Πρεμιέρα με ήττα

  • [01] Εγκαίνια Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου

    Άνοιξε και επίσημα το απόγευμα του Σαββάτου τις πύλες του, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες Χανίων.

    Την κορδέλα των εγκαινίων "έκοψαν" η υπουργός Παιδείας και δια Βίου Μάθησης Άννα Διαμαντοπούλου και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους η κα. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε κομβική και ιστορική για τον ελληνικό τύπο και την δημοσιογραφία τη σημερινή ημέρα.

    "Σήμερα σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα μιλούν όλοι για την κρίση του τύπου. Του Ευρωπαϊκού, του Εθνικού αλλά και του Τοπικού Τύπου. Πρέπει να χειροκροτήσουμε και να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι στην Κρήτη φωτισμένοι άνθρωποι ξεκίνησαν αρκετά χρονιά πριν, κάτι που έμελλε να είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου είναι ένα Ινστιτούτο που είμαι σίγουρη ότι η εμβέλεια του δεν θα είναι απλά εθνική, αλλά πανευρωπαϊκή, γιατί οι αναλύσεις, οι μελέτες που αφορούν το νέο ρόλο του επαρχιακού τύπου και τη σχέση του με την νέα τεχνολογία, η εκπαίδευση των δημοσιογράφων και οι συνεργασίες είναι το μεγάλο του στοίχημα. Η σημερινή μέρα, θεωρώ ότι είναι μια κομβική και ιστορική μέρα για την ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας και του ελληνικού τύπου. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους πρωτεργάτες γι' αυτή την προσπάθεια και βεβαίως τον κ. Γαρεδακη."

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιάννης Γαρεδάκης, αφού αναφέρθηκε στο ρόλο του Ινστιτούτου, ανακοίνωσε ότι το Ινστιτούτο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ όπως είπε θα υπάρξει και συνέχεια.

    "Το Ινστιτούτο θα προσπαθήσει να συμβάλει με όσες δυνάμεις έχει για τη διαρκή και σωστή ενημέρωση των δημοσιογράφων και τον εμπλουτισμό των γνώσεων τους και αυτός είναι και ο πρώτος του στόχος," τόνισε ο κ. Γαρεδακης.

    Στο ρόλο του τύπου ιδιαιτέρα στην σημερινή συγκυρία, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιουφας.

    " Η εποχή που διατρέχομε απαιτεί τη μέγιστη δυνατή ενημέρωση του πολίτη. Τόσο για αυτά που συμβαίνουν, όσο και για αυτά που μπορεί να συμβούν. Όχι όμως στην αναπαραγωγή ανεύθυνων διαρροών. Όχι στην αναπαραγωγή φημών. Όχι στην παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό του λάου. Η ανάγκη να προτάσσομε - και εδώ ο ρόλους του τύπου είναι καθοριστικός- τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που καθορίζουν, που κρίνουν τις ώρες αυτές την πορεία του τόπου. Είναι ανάγκη να υπηρετούμε στην πράξη και την εθνική ενότητα και την εθνική ομοψυχία. Να συμβάλουμε στην αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας που μπορεί να μας οδηγήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην έξοδο από την κρίση. Να φέρει πιο κοντά και ελπίδα και προοπτική, να ζωντανέψει ξανά το εθνικό όραμα"

    Κατά την τελετή των εγκαινίων υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με το Ινστιτούτο.

    Το μνημόνιο έχει διάρκεια 3 ετών και προβλέπει την ανάληψη κοινών δράσεων όπως εκδηλώσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, συμπόσια συνέδρια, την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικής επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας σε θέματα κατάρτισης προγραμμάτων επιμόρφωσης δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση εκδόσεων κοινού ενδιαφέροντος, και την από κοινού υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.

    Την τελετή των εγκαινίων τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και ο Μητροπολίτης Κισάμου - Σελινου Αμφιλόχιος.

    Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτακης, οι Βουλευτές Ευτυχης Δαμιανακης, Μανώλης Σκουλακης, Χρήστος Μαρκογιαννακης, ο Νομάρχης Χανίων Γρήγορης Αρχοντάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλειου Γιαννης Κουράκης, ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπατης, Πανεπιστημιακοί, το σύνολο των τοπικών αρχών και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

    Στο περιθώριο των εγκαινίων η Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τον διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, τον πρόεδρο των δασκάλων του νομού Χανίων εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ Χανίων και συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν στα προβλήματα της παιδείας στο νομό.

    Η κ Διαμαντοπουλου δέχτηκε και 3 μελη αντιπροσωπεία αδιόριστων εκπαιδευτικών που της επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

    Στην είσοδο του Ινστιτούτου ομάδα αδιόριστων εκπαιδευτικών ύψωσε πανώ, ενώ φώναζε και συνθήματα που συνεχίσθηκαν και κατά την τελετή των εγκαινίων.

    Μπροστά από την είσοδο του Ινστιτούτου, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις που δεν επέτρεψαν στους διαμαρτυρόμενους την είσοδο.

    Στις εγκαταστάσεις του ΙΕΤ λειτουργεί, παράλληλα, στις 12 και 13 Ιουνίου, έκθεση Ελλήνων σκιτσογράφων.

    Κυρίαρχος στόχος του ΙΕΤ που εγκαινιασθηκε, είναι η ουσιαστική και πολύπλευρη υποβοήθηση του έργου των δημοσιογράφων που εργάζονται στα Μέσα Ενημέρωσης της ελληνικής περιφέρειας.

    Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (www.rpi.gr) είναι το πρώτο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τους επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης, που δημιουργείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), μέλη του οποίου είναι οι είκοσι μεγαλύτερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας.

    Το ΙΕΤ έχει τη μορφή μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Οι εγκαταστάσεις του στεγάζονται στο Κοινωφελές Ίδρυμα "Αγία Σοφία", στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου Χανίων και έχουν παραχωρηθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα για διάρκεια 35 ετών. Η ανακαίνιση του κτηριακού συγκροτήματος, συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ., ολοκληρώθηκε πρόσφατα και πληρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη διεξαγωγή δράσεων κατάρτισης και εκπαίδευσης.

    Το κτήριο περιλαμβάνει 18 δίκλινα δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, αίθουσα συνεδριάσεων 180 ατόμων, αίθουσα συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα εκθέσεων, βιβλιοθήκη, εστιατόριο ενώ στον περιβάλλοντα χώρο κυριαρχεί το πράσινο, με φόντο τα Λευκά Όρη.

    Ήδη στο Ινστιτούτο , κατά το διάστημα της δοκιμαστικής του λειτουργίας, πραγματοποιήθηκαν, με απόλυτη επιτυχία, δύο σεμινάρια..

    Στις 18 Ιουνίου ξεκινά στο ΙΕΤ το πρώτο διεθνές καλοκαιρινό σχολείο με τίτλο "Crete Writing Workshop", το οποίο θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Το καλοκαιρινό αυτό σχολείο είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία καθηγητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης των ΗΠΑ και του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Παράλληλα, βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και άλλες διεθνείς δράσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

    [02] Στους 79 οι νεκροί στο Κιργιστάν

    Ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων στο νότιο Κιργιστάν έφθασε τους 79 νεκρούς και τους 1.063 τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή το υπουργείο Υγείας της χώρας. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 75 νεκρούς.

    Οι ταραχές, στην περιοχή της Ος και στην Τζαλαλαμπάντ, ξέσπασαν ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίσιους.

    Η κυβέρνηση του Κιργιστάν κινητοποίησε χθες Σάββατο το στρατό, και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στις αρχές να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά για να τερματίσουν τις ταραχές.

    Η περιοχή τελεί υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση λόγω του κινδύνου "αποσταθεροποίησης" της χώρας, όπως ανέφερε.

    Από τον Απρίλιο, όταν 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες ταραχές και ο πρόεδρος Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, η κατάσταση στο Κιργιστάν παραμένει έκρυθμη.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε χθες Σάββατο να υπάρξει "ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της δημόσιας τάξης" στο νότιο Κιργιστάν, τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών του ΟΗΕ και της ΕΕ να τερματισθεί η βία και διαβεβαίωσε ότι "παρακολουθεί τις εξελίξεις" στη χώρα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες "υποστηρίζουν τις προσπάθειες που συντονίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [ΟΑΣΕ] προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και τάξη και να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της βίας και των ταραχών στην Κιργιζική δημοκρατία", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

    Η μεταβατική πρόεδρος Ρόζα Οτουνμπάγεβα δήλωσε νωρίτερα σε τηλεοπτικό διάγγελμά της ότι "η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο" και κάλεσε την Μόσχα να στείλει στρατεύματα για να "συμβάλλει" στην αντιμετώπιση των ταραχών.

    Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν, όπως και οι ΗΠΑ, στο Μανάς, από όπου σταθμεύουν αεροσκάφη που φροντίζουν για τον εναέριο ανεφοδιασμό αμερικανικών μαχητικών και τεράστια μεταγωγικά που μεταφέρουν άνδρες και εφόδια στο Αφγανιστάν.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται ν αποστείλει εμπειρογνώμονές της στο Κιργιστάν, με σκοπό να διαπιστώσουν "ιδίοις όμμασι", ποιά ανθρωπιστική κατάσταση επικρατεί εκεί, μετά την λαϊκή εξέγερση στο νότιο τμήμα της ασιατικής χώρας, που έχει κοστίσει την ζωή, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, σε "πολλές δεκάδες ανθρώπους", ενώ "τουλάχιστον έξι χιλιάδες πολίτες επιχειρούν, με κάθε μέσο, να εγκαταλείψουν το Κιργιστάν".

    "Εάν χρειαστεί, η ΕΕ θ αποστείλει πολύ σύντομα ανθρωπιστική βοήθεια στο Κιργιστάν", όπως ανέφερε στις Βρυξέλλες η Επίτροπος γιά τη Διεθνή συνεργασία, τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια, κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

    [03] Διορία 48 ωρών στην ΒΡ

    Η αμερικανική ακτοφυλακή έδωσε διορία 48 ωρών στην βρετανική εταιρεία BP για να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει τον καλύτερο έλεγχο της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει η διαρροή.

    "Με ανησυχεί το γεγονός ότι τα τωρινά σχέδια σας δεν επιτρέπουν την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των πόρων ώστε η ικανότητα άντλησης του πετρελαίου να ανταποκρίνεται στις νέες εκτιμήσεις σχετικά με την διαρροή" ανέφερε ο ναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζέιμς Γουάτσον, σε επιστολή της 11ης Ιουνίου προς τον επικεφαλής επιχειρήσεων της BP Νταγκ Σατλς.

    Σύμφωνα με τον ναύαρχο Γουάτσον, "οι νέες εκτιμήσεις ζητούν επειγόντως την αύξηση των ικανοτήτων άντλησης του πετρελαίου".

    "Η BP πρέπει να προσδιορίσει στις επόμενες 48 ώρες τους νέους τρόπους ελέγχου της διαρροής οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν" προσθέτει στην επιστολή του ο αμερικανός ναύαρχος της ακτοφυλακής.

    [04] Ισχυροί σεισμοί σε Ιαπωνία και Ινδία

    Σεισμική δόνηση, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις είχε μέγεθος 6,2 βαθμών, ταρακούνησε τη βόρεια Ιαπωνία σήμερα Κυριακή, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

    Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 12:33 [06:33 ώρα Ελλάδας] έγινε αισθητός και στο Τόκιο.

    Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 40 χλμ. κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ανοικτά των ανατολικών ακτών της νομαρχίας Φουκουσίμα, στο νησί Χονσού, περίπου 240 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο.

    Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, ούτε έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές ή τραυματισμοί.

    Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμουΒ· περίπου το 20% των σεισμών που έχουν μέγεθος 6 βαθμών και μεγαλύτερο καταγράφονται σε αυτήν την περιοχή.

    Ενας πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα κοντά στα νησιά Νικομπάρ της Ινδίας και, ταυτοχρόνως, στα βορειοδυτικά της άκρης του νησιού της Ινδονησίας Σουμάτρα, όπως ανακοίνωσε πριν από τα μεσάνυκτα, ώρα Ελλάδας, το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του "Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό", υπήρξε μία προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις περιοχές του Ινδικού Ωκεανού, την οποία, όμως, μέσα σε σχετικά λίγη ώρα, οι αμερικανικές αρχές "αναθεώρησαν προς τα κάτω", τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να προκύψει απειλητικό τσουνάμι, σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χλμ., από το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης".

    Ωστόσο, οι ινδικές αρχές και οι αρχές στη Σρι Λάνκα "τελούν ήδη σε κατάσταση συναγερμού, μέχρι νεοτέρας".

    Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού, που διήρκεσε σχεδόν δύο λεπτά, εντοπίστηκε, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, στα 157 χιλιόμετρα δυτικά της Μίσα στα νησιά Νικομπάρ, σε βάθος όμως 33 χιλιομέτρων, όπως πρόσθεσε το USGS.

    [05] Αυτοκαταστροφική η πορεία του πλανήτη μας

    Ο πλανήτης ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία, που θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα μας, παρά τις υποσχέσεις για περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις γερμανών επιστημόνων.

    Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του έγκριτου Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, "είναι ουσιαστικά βέβαιη η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό, πολύ πιθανό η αύξησή της να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς, ενώ υπάρχει πιθανότητα πάνω από 50% η άνοδος να υπερβεί τους τρεις βαθμούς".

    Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει συναίνεση όσον αφορά το ποιο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές επίπεδο ανόδου της θερμοκρασίας και αναφέρουν ότι ακόμα και μια αύξηση κατά δύο βαθμούς θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το λιώσιμο των πάγων και τις βροχοπτώσεις.

    Μεταξύ άλλων, η νέα έρευνα κατηγορεί την Κίνα (τον μεγαλύτερο στον κόσμο ρυπαντή με άνθρακα) ότι έχει πάρει "ανεπαρκή" μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ προειδοποιεί τις ΗΠΑ (δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή διεθνώς) ότι, ακόμα κι αν πληρούσε τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Κοπεγχάγης, τα μέτρα τους θα ήσαν επίσης ανεπαρκή.

    Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί ήδη κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης. Μια πρόσθετη αύξηση 0,6 βαθμών θεωρούν οι επιστήμονες ότι θα πρέπει να προστεθεί (ανεβάζοντας έτσι τη συνολική αύξηση στους 1,4 βαθμούς), από παρελθούσες εκπομπές αερίων, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν ορατή επίπτωση στο κλίμα και στην παγκόσμια θερμοκρασία λόγω της αδράνειας και των χρονικών υστερήσεων στις αντιδράσεις του κλιματικού συστήματος του πλανήτη μας.

    Στην Κοπεγχάγη, 120 κράτη συμφώνησαν σε εθελοντική δράση (όχι δεσμευτικά υποχρεωτική) να μειώσουν τα "αέρια του θερμοκηπίου", ώστε η συνολική άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τις ανωτέρω εκτιμήσεις, η θερμοκρασία ουσιαστικά έχει αυξηθεί κατά 1,4 βαθμούς μέχρι τώρα, μικρά περιθώρια για περαιτέρω αύξηση έχουν απομείνει. Όπως όμως δείχνει και η νέα γερμανική μελέτη, ο πλανήτης μας ακολουθεί μια αυτοκαταστροφική πορεία, με "προδιαγραμμένη" μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας μέσα στον αιώνα μας.

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Οι εξελίξεις στον ΣΥΝ

    Με ψήφους 85 υπέρ και 40 λευκά, ο κ. Δημήτρς Βίτσας επανεξελέγη γραμματέας του Συνασπισμού από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Η ΚΠΕ εξέλεξε και την νέα 19μελή Πολιτική Γραμματεία.

    Ο κ.Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έθεσε υποψηφιότητα προκειμένου να επικεντρωθεί στα καθήκοντατου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν πρόκειται να αναλωθούν σε έναν πόλεμο φθοράς με την Ανανεωτική Πτέρυγα και, παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου συμβολαίου στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του κόμματος, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής υποστηρίζοντας ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία κρατιέται από μία κλωστή» και πως «βρίσκεται σε αγωνία εξαιτίας των αντιλαικών μέτρων, που έχει λάβει». Οι στόχοι του ΣΥΝ για το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά θέματα και οι ιδιωτικοποιήσεις.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τα σκάνδαλα τονίζοντας ότι «υπάρχει μεταξύ τους ντέρπι για το ποιος έκλεψε τα περισσότερα». Πρόσθεσε δε ότι η αριστερά δεν είναι μέρος του προβλήματος και ότι σύντομα ο ΣΥΝ θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο.

    Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην Ανανεωτική Πτέρυγα, είπε ότι «οι συνθήκες, που διαμορφώθηκαν μετά την αποχώρηση, δεν είναι ευχάριστες», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η αποχώρηση ήταν προαποφασισμένη. Είπε ακόμη ότι «όσοι αποχώρησαν, θα κριθούν» και επανέλαβε ότι «υπάρχει και ένα θέμα ηθικής», καθώς αλλοιώθηκαν οι συσχετισμοί στη Βουλή με την αποχώρηση των βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ . Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναλωθεί σε πόλεμο φθοράς, τονίζοντας ότι παραμένει στρατηγική του επιλογή η ενότητα της αριστεράς.

    «Σε μια τέτοια ενότητα δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια, ούτε για υπόγεια παιχνίδια», είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μια ειλικρινής συζήτηση μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στις αντιπαραθέσεις». Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο, που να θέσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέες βάσεις .

    Συνέντευξη Φ.Κουβέλη

    Ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός πόλου που θα συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και απαντά στους επικριτές του: «προειδοποιήσαμε έγκαιρα και επανειλημμένα, εξαντλώντας κάθε περιθώριο».

    Ο κ. Κουβέλης δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της ανανεωτικής αριστεράς, δεδομένων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία. Η οικονομική κρίση, σημειώνει, επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη Αριστερά.

    Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι δεν έχει στόχο την επιστροφή στην ΕΑΡ, αλλά τη δημιουργία ενός νέου πόλου που θα συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

    Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, εξηγεί ότι οι πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους.

    [07] Στα ύψη ο υδράργυρος

    «Σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος στα θερμόμετρα ολόκληρης της χώρας και στα μέσα της εβδομάδας η θερμοκρασία αναμένεται να πλησιάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι παραλίες πέριξ του λεκανοπέδιου κατακλύσθηκαν ήδη από χιλιάδες Αθηναίους, που έσπευσαν να δροσιστούν στα νερά του Σαρωνικού. Αντίστοιχη φυγή προς τις κοντινές παραλίες καταγράφεται από το πρωί στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τα μέσα της εβδομάδας, οπότε θα αγγίξει ακόμη και τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, κατά τόπους.

    Ειδικότερα, για σήμερα, Σάββατο, ο υδράργυρος στην Αθήνα θα φθάσει στους 35 βαθμούς, στους 33 στη Θεσσαλονίκη και στους 36 στη Θεσσαλία. Αύριο, θα αγγίξει τους 36 βαθμούς στην Αθήνα, τους 35 στη Θεσσαλονίκη και τους 37 στη Θεσσαλία. Ωστόσο, στα ηπειρωτικά, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες, δημιουργώντας συνθήκες ιδανικές για ανάπτυξη υγρασίας και κάνοντας την ατμόσφαιρα πνιγηρή.

    Υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, με 37 βαθμούς στην Αθήνα και 36 στη Θεσσαλονίκη. Η πτώση του υδράργυρου αναμένεται σταδιακά από την Πέμπτη.

    [08] "Παγώνουν" οι πλειστηριασμοί

    Αναστέλλονται από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι πλειστηριασμοί οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση - η οποία κατατέθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «διασυνοριακή πτώχευση» - παρατείνεται ουσιαστικά η αναστολή των παραπάνω πλειστηριασμών που είχε χορηγηθεί μέχρι την 30 Ιουνίου, για ένα ακόμη εξάμηνο.

    Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης, να ανακάμψουν και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους.

    [09] Κρίσιμες εκλογές

    Mε τις δημοσκοπήσεις να φέρουν το αποσχιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA πρώτη δύναμη στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα - τη μεγαλύτερη περιφέρεια του Βελγίου και τους σοσιαλιστές να κυριαρχούν στη γαλλόφωνη Βαλονία - τη δεύτερη περιφέρεια της χώρας, οι Βέλγοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν (πρόωρα) τη νέα κυβέρνησή τους.

    Μία κυβέρνηση η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης των εργασιών της την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων στις ποικίλες διαμάχες που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις των Φλαμανδών με τους Βαλόνους.

    Το Βέλγιο είναι, ως γνωστόν, βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία που, μέσα από διαδοχικές μεταρρυθμίσεις, που ολοκληρώθηκαν με την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 14 Ιουλίου του 1993, εξελίχθηκε σε ομοσπονδιακό κράτος.

    Διακρίνονται σήμερα τρία επίπεδα εξουσίας:

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με βάση τις Βρυξέλλες.

    Οι τρεις γλωσσικές κοινότητες (με αντίστοιχα κοινοβούλια- κυβερνήσεις που προκύπτουν από τις περιφερειες)

    Οι τρεις περιφέρειες (με αντίστοιχα κοινοβούλια-κυβερνήσεις που προκύπτουν από τις περιφερειακές εκλογές)

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαρτίζεται από υπουργούς που δεν ξεπερνούν τους 14 (χωρίς τον πρωθυπουργό και τους γενικούς γραμματείς) με ισοδύναμο αριθμό γαλλόφωνων και φλαμανδόφωνων εκπροσώπων.

    Οι κύριες αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης άπτονται θεμάτων οικονομικής πολιτικής, εξωτερικών σχέσεων και άμυνας, ασύλου, μετανάστευσης, απασχόλησης, δημόσιας υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

    - Κομματικό σύστημα και εκλογές

    Στο Βέλγιο πραγματοποιούνται εκλογές με άμεση, μυστική, καθολική ψηφοφορία υποχρεωτικού χαρακτήρα, κάθε τέσσερα χρόνια για την εκλογή αντιπροσώπων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο που απαρτίζεται από δύο νομοθετικά σώματα: τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

    Ειδικότερα, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 13ης Ιουνίου 2010 αφορούν την ανάδειξη 150 βουλευτών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και 40 αντιπροσώπων για τη Γερουσία

    Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών (που διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής) πραγματοποιούνται στη συνέχεια διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα και με στόχο το σχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού. Ορίζεται επίσης (με εντολή του βασιλιά που συνήθως δίνεται στον ηγέτη του πρώτου σε ψήφους κόμματος) ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

    Το εκλογικό όριο (για την είσοδο ενός κόμματος στην ομοσπονδιακή βουλή) είναι 5%.

    Τα κυριότερα κόμματα σε Φλάνδρα-Βαλονία (μόνο στην περιοχή των Βρυξελλών με πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου, μπορεί ένας πολίτης να επιλέξει είτε Φλαμανδούς είτε γαλλόφωνους υποψήφιους) είναι τα εξής:

    Φλάνδρα (6.161.600 κάτοικοι)

    - το φιλελεύθερο κόμμα Open VLD

    - το σοσιαλιστικό κόμμα SP.a

    - συντηρητικό, εθνικιστικό κόμμα N-VA

    - το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CD&V

    - το οικολογικό κόμμα Groen!

    - το αποσχιστικών και ξενοφοβικών τάσεων συντηρητικό κόμμα Vlaams Belang

    - το νέο δεξιο-φιλελεύθερο κόμμα LDD

    Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το N-VA κινείται περί το 25%, το CD&V περί το 19% και τα άλλα κόμματα μεταξύ 8 και 15%.

    Βαλονία (3.456.775 κάτοικοι)

    - το φιλελεύθερο κόμμα MR (Μouvement Reformateur)

    - το σοσιαλιστικό κόμμα PS (Parti socialiste)

    - το προερχόμενο από τη διάσπαση του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDH (Centre Democrate Humaniste).

    - το οικολογικό κόμμα Ecolo..

    Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το PS κινείται περί το 30% και τα άλλα κόμματα μεταξύ 16 και 20%.

    - Η προεκλογική περίοδος

    Το ζήτημα της εκ νέου θεσμικής μεταρρύθμισης του κράτους κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία της χώρας, καθώς oι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα της αναπροσαρμογής των ορίων της εκλογικής περιφέρειας Βρυξελλών-Ηal -Volvorde (BHV). Πρόκειται για ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελάσσονος σημασίας, αλλά στο οποίο συμπυκνώνεται όλη η διαμάχη ανάμεσα στις δύο βασικές κοινότητες του Βελγίου Η αναβολή της σχετικής ψηφοφορίας στην ομοσπονδιακή βουλή προκάλεσε την αποχώρηση των Φλαμανδών Φιλελεύθερων από την πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού και την παραίτηση της κυβέρνησης του Υβ Λετέρμ, μόλις πέντε μήνες μετά από το σχηματισμό της.

    Η ρητορική του προπορευόμενου στις δημοσκοπήσεις φλαμανδικού κόμματος N-VA και ειδικότερα του αρχηγού του Μπαρτ Ντε Βέφερ (υπέρ της συνομοσπονδιοποίησης του Βελγίου και της σταδιακής ανεξαρτητοποίηση της Φλάνδρας), έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Βαλόνους του Βελγίου. Παρότι τα γαλλόφωνα κόμματα αποδέχονται την ανάγκη μεταρρύθμισης του κράτους και εκφράζουν την προθυμία τους να συμμετάσχουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις, το κλίμα εντάθηκε τις τελευταίες μέρες, μετά από δηλώσεις του αρχηγού του N-VA περί κατάργησης της αυτόνομης περιφέρειας Βρυξελλών και προώθησης ενός κοινού σχήματος διοίκησης της πρωτεύουσας (από Βαλονία και Φλάνδρα).

    Οι δηλώσεις του Ντε Βέφερ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση όλων των γαλλόφωνων κομμάτων τα οποία διαμήνυσαν στο N-VA ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Φλάνδρας θα πρέπει να γίνει χωρίς τις Βρυξέλλες. Το δε γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) έφθασε στο σημείο να αναφερθεί στην ύπαρξη «σχεδίου Β» σε περίπτωση που τα φλαμανδικά κόμματα επιδιώξουν την ανεξαρτησία της Φλάνδρας.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιόφωνο, ο Ελιο ντι Ρούπο (αρχηγός του PS και πιθανός επόμενος πρωθυπουργός) είπε: «Εάν μια μέρα φθάσουμε σε αυτό το σημείο -παρότι θα κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε- τότε να είστε σίγουροι ότι τα γαλλόφωνα κόμματα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση». Αντίστοιχα, η αρχηγός των γαλλόφωνων Χριστιανοδημοκρατών (CdH), Ζοέλ Μιλκέ είπε: «Εάν η Φλάνδρα θέλει να φύγει, ας το κάνει, παρότι δεν είναι η επιθυμία μας. Αλλά θα είναι χωρίς τις Βρυξέλλες». Είναι χαρακτηριστικό πάντως το ότι για πρώτη φορά από επίσημα χείλη, η πιθανότητα διάλυσης του Βελγίου αντιμετωπίζεται ως ένα πιθανό σενάριο μετά τις 13 Ιουνίου.

    Ενδεικτική, πάντως, των διαφορετικών δομών της χώρας και της δυσχέρειας επικοινωνίας μεταξύ Φλάνδρας και Βαλονίας ήταν και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της γαλλόφωνης, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (RTBF) να ακυρώσει προγραμματισμένη (για τις 30 Μαΐου) μετάδοση πολιτικής συζήτησης με τη συμμετοχή γαλλόφωνων και φλαμανδικών κομμάτων, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο φλαμανδικό ραδιοτηλεοτπικό φορέα (VRT).

    Aιτία ο κανονισμός που διέπει τη λειτουργία του RTBF και απαγορεύει την πρόσβαση ακροδεξιών κομμάτων στις εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης. Με το σκεπτικό αυτό, το φλαμανδικό ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang έπρεπε να αποκλειστεί, τη στιγμή που η δεοντολογία της φλαμανδικής τηλεόρασης δεν προβλέπει αντίστοιχη απαγόρευση.

    - Τα μετεκλογικά σενάρια

    Ως προς τα μετεκλογικά σενάρια διάχυτη είναι η αίσθηση ότι οι παραδοσιακά μακρόχρονες και επίπονες διαβουλεύσεις για σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας θα πρέπει αυτή τη φορά να επισπευσθούν όχι μόνο επειδή αποτελεί ανάγκη επιτακτική η εξεύρεση μιας λύσης στα εκκρεμή διακοινοτικά θέματα προκειμένου να αποφευχθεί ο διαμελισμός της χώρας, αλλά και επειδή τυχόν αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα έχει ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην ΕΕ δεδομένου ότι το Βέλγιο από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία των «27».

    Με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων που αναμένεται να διαμορφωθούν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, τα παρακάτω 4 σενάρια θεωρούνται σύμφωνα με τους Βέλγους αναλυτές τα πλέον πιθανά:

    Πρώτο σενάριο: Κυβέρνηση «της ελιάς»

    Η πόλωση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Φλαμανδών Φιλελεύθερων και των Φλαμανδών Σοσιαλιστών αναφορικά με την έκταση και την φύση των περικοπών των δημόσιων δαπανών δημιουργούν εκ πρώτης όψεως την αίσθηση ότι η δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού «της ελιάς» (Φλαμανδών και γαλλόφωνων Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλιστών και Πράσινων) - κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου της Βαλονίας - που θα αφήσει εκτός νυμφώνος τους Φιλελεύθερους ένθεν κακείθεν των γλωσσικών συνόρων, είναι δυνατή και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο, όλοι οι Φλαμανδοί αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να είναι βιώσιμη και να διαθέτει ευρύτερη νομιμοποίηση και στις 2 περιφέρειες της βελγικής ομοσπονδίας, θα πρέπει να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των φλαμανδικών ψήφων. Υπό αυτή την έννοια μια κυβέρνηση τύπου «ελιάς» θα αντιπροσωπεύει μόλις το 40% των ψήφων και θα γίνεται αντιληπτή ως κυβέρνηση μειοψηφίας για τους Φλαμανδούς, οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι έχουν υποστεί μια ήττα γοήτρου κατά την στιγμή μάλιστα που το διακύβευμα θα είναι μεγάλο, καθώς η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις που αφορούν την αλλαγή αυτής της ίδιας της πολιτειακής δομής του κράτους. Εν όψει των παραπάνω, οι πιθανότητες να εκπληρωθεί το σενάριο αυτό θεωρούνται σχεδόν ανύπαρκτες.

    Δεύτερο σενάριο: Η παραδοσιακή «τρικομματική» κυβέρνηση

    Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τους Φλαμανδούς Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους (από κοινού με τα αντίστοιχα γαλλόφωνα κόμματα), στο βαθμό που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το 46,7% των φλαμανδικών ψήφων. Ως εκ τούτου, ένα παρόμοιο κυβερνητικό σχήμα θα θεωρείται εξίσου μειωμένης νομιμοποίησης στη Φλάνδρα.

    Τρίτο σενάριο: Κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

    Πρόκειται για παραλλαγή του παραπάνω σεναρίου, με την προσθήκη των Φλαμανδών Πράσινων προκειμένου η νέα κυβέρνηση να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των φλαμανδικών εδρών. Το μειονέκτημα που έχει αυτό το σενάριο είναι ότι εάν προστεθούν και τα ιδεολογικά συγγενή γαλλόφωνα κόμματα δεν θα υπάρχει πλέον αντιπολίτευση, ενώ και η δυνατότητα ομαλής συνύπαρξης ιδεολογικά ετερόκλητων κομμάτων θεωρείται κάθε άλλο παρά αυτονόητη.

    Τέταρτο σενάριο: «Συνομοσπονδιακή» κυβέρνηση

    Το σενάριο αυτό αφορά την προέκταση - σε ομοσπονδιακό επίπεδο - των κυβερνητικών σχηματισμών των δύο κύριων περιφερειών του Βελγίου (Βαλονία: Σοσιαλιστές, Χριστιανοδημοκράτες και Οικολόγοι - Φλάνδρα: Χριστιανοδημοκράτες, Συντηρητικοί Εθνικιστές και Σοσιαλιστές).

    Προϋπόθεση να αποκτήσει σάρκα και οστά το σενάριο αυτό είναι να αποδεχτούν τα μεν Φλαμανδικά κόμματα ως κυβερνητικό εταίρο την πρόεδρο των γαλλόφωνων Χριστιανοδημοκρατών Ζ. Μιλκέ η οποία θεωρείται από τους Φλαμανδούς ότι εμφορείται από ακραίες αντιλήψεις σε ό,τι αφορά τα διακοινοτικά θέματα, τα δε γαλλόφωνα κόμματα να άρουν τις επιφυλάξεις τους για τους Φλαμανδούς Συντηρητικούς Εθνικιστές. Τυχόν υλοποίηση του σεναρίου αυτού πάντως θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο οι Φλαμανδοί όσο και οι γαλλόφωνοι Φιλελεύθεροι να περάσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα πάντως με τους Φλαμανδούς αναλυτές, το σενάριο αυτό συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Και τούτο διότι κοινή είναι η πεποίθηση ότι η θεωρούμενη ως βέβαιη νίκη του N-VA - πόσω μάλλον εάν αυτή λάβει διαστάσεις θριάμβου - καθιστά τον ηγέτη του Μπαρτ ντε Βέφερ ρυθμιστή στις μετεκλογικές διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

    Παρά δε το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί Εθνικιστές θεωρούνται 'κόκκινο πανί' για τα γαλλόφωνα κόμματα, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα είναι αδύνατος ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του κόμματος που όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν μακράν πρώτο σε αριθμούς ψήφων στη Φλάνδρα (N-VA). Ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι επιφορτισμένη με την θεσμική μεταρρύθμιση του κράτους την οποία οι Συντηρητικοί Εθνικιστές έχουν αναγάγει ως αιχμή του δόρατος του προγράμματός τους.

    Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση των γαλλόφωνων κομμάτων σε ό,τι αφορά την παρουσία των Φλαμανδών Συντηρητικών Εθνικιστών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τα φλαμανδικά κόμματα εμφανίζονται διατεθειμένα να παραχωρήσουν την πρωθυπουργία στον ηγέτη των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών Ελιο ντι Ρούπο, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα εξέλθει αδιαμφισβήτητος νικητής από τις γαλλόφωνες κάλπες, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό που θα του εξασφαλίζει ευρύτατη νομιμοποίηση.

    Υπό την προϋπόθεση λοιπόν ότι οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες θα υποστούν όντως την εκλογική καθίζηση που προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις, όλα δείχνουν ότι δεδομένης της προεξοφλούμενης άρνησης των γαλλόφωνων να δεχτούν τον Ντε Βέφερ ως πρωθυπουργό, ο Σοσιαλιστής Βαλόνος πολιτικός προβάλλει ως ο επικρατέστερος για να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα, ανατρέποντας στην πράξη μια πρακτική 40 ετών που θέλει τους πρωθυπουργούς να προέρχονται από την πολυπληθέστερη φλαμανδική κοινότητα.

    [10] Πρεμιέρα με ήττα

    Ο στόχος της πρώτης νίκης, του πρώτου βαθμού, του πρώτου γκολ στην ιστορία της εθνικής Ελλάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πάρει παράταση ως τον επόμενο αγώνα με τη Νιγηρία, στις 17 Ιουνίου. Πραγματοποιώντας απογοητευτική εμφάνιση στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε με 2-0 από τη Νότια Κορέα (7΄ Λι Τσουνγκ-Σου, 52΄ Παρκ Γι-Σουνγκ) στο στάδιο "Νέλσον Μαντέλα" στο Πορτ Ελίζαμπεθ, στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία του 2ου ομίλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής.

    Έχοντας παρακολουθήσει σε βίντεο τους τρεις τελευταίους αγώνες της Νότιας Κορέας αλλά και αντιμετωπίσει πρόσφατα σε φιλικό τους Βορειοκορεάτες, ο Ρεχάγκελ κατέληξε στους Βύντρα και Παπαδόπουλο για το κέντρο της άμυνας, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα στα μετόπισθεν. Ως εκ τούτου ο Κυργιάκος "θυσιάστηκε" προς χάριν της τακτικής, όμως από τη στιγμή που η ταχύτητα ήταν ένα ζητούμενο η επιλογή του Χαριστέα στο βασικό σχήμα έμοιαζε απόφαση οξύμωρη, ενώ αντικείμενο κριτικής αναμένεται να αποτελέσει και η χρησιμοποίηση κάποιων άλλων ποδοσφαιριστών που είναι πασιφανές ότι δεν βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

    Τρία λεπτά μετά το εναρκτήριο σφύριγμα του Νεοζηλανδού Χέστερ η ελληνική ομάδα άγγιξε το γκολ με τον Τοροσίδη, όμως η προβολή του ακραίου αμυντικού μετά το κόρνερ του Καραγκούνη πέρασε ελάχιστα άουτ. Ένας άλλος αμυντικός, όμως, ο Λι Τσουνγκ-Σου, ήταν πιο εύστοχος στο 7ο λεπτό: ο Κι Σουνγκ-Βενγκ εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, η μπάλα πέρασε από Χαριστέα και Κατσουράνη και ο επερχόμενος Λι δεν είχε παρά να τη σπρώξει στα δίχτυα και να ανοίξει το σκορ.

    Η αδυναμία της ελληνικής ομάδας να οργανώσει το παιχνίδι και να γίνει απειλητική ήταν γνωστή, όμως το να μην ξαναδημιουργήσει ευκαιρία ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου κατάντησε εκνευριστικό. Ο Καραγκούνης δεν πήγαινε καλά οργανωτικά, ο Σεϊταρίδης δεν βοηθούσε επιθετικά (άλλη μία επιλογή που επιδέχεται συζήτηση), Χαριστέας και Σαμαράς ήταν ακίνδυνοι στα άκρα και ο Γκέκας περίμενε ματαίως μια κάθετη πάσα για να αξιοποιήσει το ξεπέταγμά του. Όλα αυτά απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν ήταν και η Βραζιλία, αφού εκτός της αγωνιστικής πειθαρχίας και έναν οργανωμένο τρόπο ανάπτυξης, η Νότια Κορέα σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε "φόβητρο". Παρ΄ όλα ταύτα, οι Ασιάτες έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να διπλασιάσουν στο 28ο λεπτό. Από λάθος υπολογισμό του Παπαδόπουλου η μπάλα πέρασε και ο Παρκ Τσου-Γιονγκ βρέθηκε απέναντι στον Τζόρβα, που απέκρουσε σωτήρια σε κόρνερ το πλασέ του.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Πατσατζόγλου να έχει αντικαταστήσει τον Καραγκούνη, όμως ακριβώς στο ίδιο λεπτό με εκείνο του πρώτου μέρους η εθνική βρέθηκε να κυνηγά για να καλύψει διαφορά δύο γκολ: στο 52΄, λοιπόν, ο Βύντρα έχασε τον έλεγχο μιας εύκολης μπαλιάς έξω από την περιοχή και ο "αστέρας" της αντίπαλης ομάδας, ο Παρκ Γι-Σουνγκ, πλάσαρε εύστοχα για το 2-0. Στο 61ο λεπτό ο Ρεχάγκελ είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές αντικαθιστώντας τα 2/3 της επίθεσης (Σαλπιγγίδης και Καπετάνος για Σαμαρά και Χαριστέα), όμως άμεση βελτίωση δεν υπήρξε. Ένα υποφερτό πεντάλεπτο, πάντως, απέφερε κάποιες καλές στιγμές, με το γυριστό του Γκέκα στο 68΄, το γύρισμα του Σαλπιγγίδη στον Καπετάνο στο 70΄ και το απελπιστικά άστοχο σουτ του τελευταίου από καλή θέση και την προσπάθεια του Σαλπιγγίδη, που με την είσοδό του έδωσε φρεσκάδα, στο 71΄ (τον ανέκοψαν την τελευταία στιγμή σε κόρνερ οι αμυντικοί). Η μεγαλύτερη ευκαιρία της Ελλάδας για να μειώσει και να επιστρέψει στον αγώνα χάθηκε στο 81΄, με τον Γιουνγκ Σουνγκ-Ριονγκ να πραγματοποιεί σωτήρια απόκρουση σε κόρνερ, στο σουτ του Γκέκα. Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα πλησίασε στο τρίτο γκολ στο 86΄ με τον Λι Τσουνγκ, όταν ο Τζόρβας επενέβη σωτήρια στην αριστερή γωνία του και παραχώρησε κόρνερ στο πλασέ του, στην τελευταία μεγάλη στιγμή του αγώνα, που σήμανε την πρώτη νίκη της ασιατικής ομάδας επί ευρωπαϊκού αντιπάλου σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκτός Κορέας.

    Αποτελέσματα των άλλων αγώνων

    Με διάψευση των προγνωστικών, που ήθελαν φαβορί την Αγγλία, και σπουδαία έκπληξη αρχισαν οι ΗΠΑ τις υποχρεώσεις τους στον 3ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής. Το σύνολο του Μπομπ Μπράντλεϊ πήρε «χρυσή», ενόψει της συνέχειας, ισοπαλία (1-1) στο Ρούστενμπεργκ από την Αγγλία, μετά από τραγικό λάθος του Γκριν στο 40', όταν δε συγκράτησε την μπάλα σε ένα ακίνδυνο σουτ του Ντέμπσεϊ, που κατέληξε τελικά στα δίχτυα των «λιονταριών». Στο 4ο λεπτό τα «λιοντάρια» είχαν πάρει προβάδισμα με 1-0 με γκολ του Τζέραρντ.

    Με νίκη ξεκίνησε η Αργεντινή τις υποχρεώσεις της στον 2ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής. Η ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα επικράτησε 1-0 της Νιγηρίας στο "Ελις Παρκ" του Γιοχάνεσμπουργκ, με γκολ που πέτυχε ο Γκάμπριελ Χάιντσε στο 5ο λεπτό. Ετσι, βρίσκεται μαζί με τη Νότια Κορέα στην κορυφή του ομίλου, όπου μετέχει και η εθνική μας ομάδα.

    Οι αγώνες σήμερα

    Το μεσημέρι (14:30) Αλγερία-Σλοβενία στο Στάδιο «Πίτερ Μοκάμπα» του Πολοκουάνε. Η νίκη είναι το ζητούμενο και για τις δύο ομάδες, αφού γνωρίζουν καλά ότι έτσι θα αποκτήσουν σαφές προβάδισμα έναντι της άλλης, για την 2η θέση και την πρόκριση στους «16», από τη στιγμή που η Αγγλία εκλαμβάνεται ως το φαβορί για την 1η θέση.

    Το ματς θα έχει και... ελληνικό στοιχείο, αφού και οι δύο ομάδες έχουν παίκτη που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η Σλοβενία τον Αλεκσάνταρ Ραντοσάβλιεβιτς της Λάρισας και η Αλγερία τον Ραφίκ Τζιμπούρ της ΑΕΚ. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται και οι δύο στις αρχικές ενδεκάδες.

    Το απόλυτο φαβορί εναντίον του θεωρητικά πιο αδύναμου του ομίλου. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κάποιος την αναμέτρηση για την πρώτη ημέρα του 4ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστραλία, που θα διεξαχθεί στο «Μόουζες Μαμπιντά» του Ντέρμπαν (21:30).

    Αν η Γερμανία είναι το φαβορί για την 1η θέση στον 4ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, τότε η Σερβία και η Γκάνα διεκδικούν με σχεδόν τις ίδιες αξιώσεις την 2η θέση κι αυτό κάνει ιδιαίτερα σημαντική την (17:00) αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο τους, στο «Λόφτους Φέρσφελντ» της Πρετόρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 June 2010 - 6:30:37 UTC