Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός των ημερών ο νόμος περί ευθύνης
  • [02] Ανεξάρτητος βουλευτής ο Κ.Κιλτίδης
  • [03] Κιργιζία: Στο δρόμο της προσφυγιάς
  • [04] Ομπάμα: "Οικολογική 11η Σεπτεμβρίου"
  • [05] "Από σήμερα μπορώ πάλι να ελπίζω..."
  • [06] Νέα βελτιωμένη πρόταση
  • [07] Σήμερα οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ
  • [08] Εγκρίνεται το ψήφισμα
  • [09] Επιβολή φόρου
  • [10] Στη "μάχη" η Βραζιλία

  • [01] Εντός των ημερών ο νόμος περί ευθύνης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Ο κ. Καστανίδης δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι πρώτα πρέπει να λάβουν γνώση του περιεχομένου του οι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο, είπε ότι ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, όπως άλλωστε και κάθε ποινικός νόμος.

    Όσον αφορά τις εκκρεμείς σκανδαλώδεις υποθέσεις, ανέφερε ο κ. Καστανίδης, υπάρχει ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο που αντιμετωπίζει την παραγραφή και αποδίδει την προσήκουσα τιμωρία στους εμπλεκόμενους.

    [02] Ανεξάρτητος βουλευτής ο Κ.Κιλτίδης

    Με ευθείες βολές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, προχώρησε στη δήλωσή αποχώρησης του από τη ΝΔ ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης, γνωστοποιώντας ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

    Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι ως προς την κίνησή του αυτή «δεν χωρούν περαιτέρω ερμηνείες, καθώς η ουσία αυτής είναι αυτονόητη. Πρέπει να διαφυλάξω την προσωπική μου τιμή και αξιοπρέπεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος».

    Στη δήλωση του ο κ. Κιλτίδης αναφέρει ότι στη δύσκολη περίοδο που διατρέχει τον τόπο «ο κ. Σαμαράς και οι περί αυτόν στη ΝΔ επιδίδονται σε εσωτερικές αναδιατάξεις και εκκαθαρίσεις, στο πλαίσιο εμφύλιου πολέμου που μαίνεται μεταξύ προσώπων, ούτε καν ομάδων»

    Ο βουλευτής σημειώνει ότι δύο φορές τους τελευταίους έξι μήνες εκχώρησε τη συνείδησή του στις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ «επιδεικνύοντας ανοχή και καρτερικότητα εν ονόματι της ιστορίας της παρατάξεως».

    Αφήνει να εννοηθεί ότι η μία περίπτωση που υποχώρησε ήταν το δασικό νομοσχέδιο, ενώ για τη δεύτερη αναφέρεται στα σκληρά οικονομικά μέτρα: «Ιδιαιτέρως δεν ήθελα επβ ουδενί η παράταξή μου και ο ίδιος να αρνηθούμε να δούμε κατάματα την αλήθεια για την οικονομική διάσωση της χώρας»

    Τους τελευταίους μήνες, συνεχίζει ο κ. Κιλτίδης το ποτήρι ξεχείλισε. «Βρίσκομαι μπροστά σε εξόφθαλμη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια, που καθημερινά εκδηλώνεται και προέρχεται από το κόμμα στο οποίο ανήκω, προκειμένου να πληγώ ηθικά και να απομειωθεί το πολιτικό μου κύρος»

    «Είμαι υποχρεωμένος, καταλήγει, να δεχθώ την απόφαση-απαίτηση των πολιτικών μου φίλων και συναγωνιστών και να διαχωρίσω τη θέση μου από την ΝΔ του κ. Σαμαρά, αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική της ομάδα και τα κομματικά όργανα».-

    Στη γνωστοποίηση της ανεξαρτητοποίησης του κ. Κιλτίδη, η ΝΔ αντέδρασε με λακωνική ανακοίνωση: "Δεν υπήρξε καμία έκπληξη για τη ΝΔ. Ο κ. Κιλτίδης ακολούθησε το δρόμο που είχε χαράξει από καιρού", σημειώνεται στη δήλωση της "Ρηγίλλης".

    [03] Κιργιζία: Στο δρόμο της προσφυγιάς

    Νέες βιαιότητες ξέσπασαν στο νότιο Κιργιστάν αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν την χώρα και να περάσουν στο Ουζμπεκιστάν. Οι νεκροί από τις συγκρούσεις φτάνουν τους 200.

    Περίπου 80.000 Κιργίζιοι έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν λόγω των εθνοτικών βιαιοτήτων που έχουν ξεσπάσει στο Κιργιστάν, ενώ 15.000 άλλοι βρίσκονται ακόμη στα σύνορα, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR), καθώς το Ουζμπεκιστάν έκλεισαν τα σύνορά τους.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις ταραχές στο Κιργιστάν και ζήτησε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα καθώς και την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

    Αφού ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κιργιστάν τα 15 μέλη του ΣΑ "καταδίκασαν τις επαναλαμβανόμενες βίαιες ενέργειες" και ζήτησαν να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα, όπως ανέφερε ο πρεσβευτής του Μεξικού, Κλοντ Χέλερ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου.

    Οι εκπρόσωποι των 15 χωρών-μελών του ΣΑ επισήμαναν επίσης ότι είναι ανάγκη "να υποστηριχθεί κατεπειγόντως η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας" στο Κιργιστάν.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις "κατεπείγουσες" ανθρωπιστικές ανάγκες του Κιργιστάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα αυτή, ανέφεραν από το Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των "27".

    Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για την αποκατάσταση της τάξης και ζήτησε "να σταματήσουν άμεσα οι ταραχές και οι προκλήσεις".

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, χθες, μετά τη λήξη της συνεδρίασής τους οι υπουργοί σημειώνουν ότι ο διάλογος πρέπει να αποτελέσει "προτεραιότητα" για την εξεύρεση λύσης. Ζήτησαν επίσης από τις όμορες χώρες "να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα" για την προστασία του πληθυσμού.

    Από τις συγκρούσεις μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχουν χάσει τη ζωή του τουλάχιστον 124 άνθρωποι στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας.

    [04] Ομπάμα: "Οικολογική 11η Σεπτεμβρίου"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε παραλληλισμό μεταξύ της 11ης Σεπτεμβρίου και της πετρελαιοκηλίδας, κρίνοντας ότι η οικολογική καταστροφή θα πιέσει τις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν άλλες πηγές ενέργειας εκτός του πετρελαίου, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Politico.

    "Με τον ίδιο τρόπο που η 11η Σεπτεμβρίου 2001 διαμόρφωσε οριστικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις αδυναμίες μας και την εξωτερική μας πολιτική", εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος, η πετρελαιοκηλίδα -η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ- "θα μας ωθήσει να επανεξετάσουμε την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική μας για τα επόμενα χρόνια".

    "Είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση" από μια οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο προς νέες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος από την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές έχει κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακρογωνιαίο λίθο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής του.

    Κατηγορηθείς ότι άφησε στην BP μεγάλα περιθώρια στη διαχείριση της πετρελαιοκηλίδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στον Κόλπο του Μεξικού, για την τέταρτη επίσκεψη στην περιοχή αφότου άρχισε η διαρροή πετρελαίου, που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις αμερικανικές ακτές.

    Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Γκόλφπορτ, μία μικρή πόλη στις ακτές της πολιτείας του Μισισιπί, απ΄οπου θα αρχίσει τη διήμερη επίσκεψή του στην περιοχή ο Μπάρακ Ομπάμα. Μετά την πολιτεία του Μισισιπί, θα επισκεφθεί την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα.

    Στο Γκόλφπορτ ο Μπάρακ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ακτοφυλακής που έχει την ευθύνη συντονισμού των προσπαθειών αντιμετώπισης της ρύπανσης, ναύαρχο Θαντ Άλεν.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος στο πλαίσιο της περιοδείας του θα έχει συναντήσεις με κατοίκους των πολιτειών αυτών, που ζουν κυρίως από την αλιεία και τον τουρισμό, τομείς που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα λόγω της διαρροής πετρελαίου από το κοίτασμα της ΒΡ.

    Την Τετάρτη, ο Ομπάμα θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Πρόεδρο του βρετανικού ομίλου ΒΡ, Καρλ Χένρικ Σβάνμπεργκ, στην Ουάσιγκτον.

    Η αμερικανική ακτοφυλακή έδωσε την Παρασκευή 48 ώρες στην BP για να οργανώσει καλύτερα τον δραστικό περιορισμό της διαρροής πετρελαίου, εκτιμώντας ότι η γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι σήμερα.

    Και σήμερα, ένας αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η BP σχεδιάζει να αυξήσει την αντλούμενη ποσότητα του πετρελαίου που χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού σε 50.000 βαρέλια (8 εκατομμύρια λίτρα) την ημέρα έως τα τέλη Ιουνίου, έναντι των 15.000 βαρελιών πετρελαίου που αντλούνται σήμερα.

    Η BP είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις απο τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιούν. "Η BP παραμένει μια ισχυρή εταιρεία. Αν και η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί κατά πολύ από τον Απρίλιο, η εταιρεία έχει τους οικονομικούς πόρους για να αποκαταστήσει τη ζημιά", τόνισε ο Χιούν.

    "Έχει εξαιρετικά ισχυρές ταμειακές ροές και θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός εργοδότης και ζωτικής σημασίας επενδυτής και εδώ και στις ΗΠΑ", πρόσθεσε.

    Ο Χιούν είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση για την αναστολή της καταβολής μερίσματος της ΒΡ είναι ζήτημα που αφορά την εταιρεία. Αμερικανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει από την εταιρεία να αναστείλει τις καταβολές μερίσματος έως ότου καλυφθούν οι απαιτήσεις που προέκυψαν από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα.

    "Αυτό είναι αποκλειστικά ένα θέμα για τους διευθυντές της BP", τόνισε ο Χιούν.

    [05] "Από σήμερα μπορώ πάλι να ελπίζω..."

    "Από σήμερα μπορώ πάλι να ελπίζω. Αισθανόμαστε ασφάλεια, σας ευχαριστώ για όλα". Μ' αυτά τα λόγια, η 18χρονη Σομαλή, Χοντάν Σίντο, κρατώντας τρυφερά στην αγκαλιά της τον μονάκριβο, μόλις 8 μηνών, γιο της, Αχμέτ, με τον οποίο ξαναέσμιξαν ύστερα από μια περιπέτεια με αβέβαιη έκβαση, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για το γεγονός ότι, είναι και πάλι μαζί με το παιδί της.

    Η σκηνή αυτή εκτυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου η 18χρονη πρόσφυγας ξαναέσμιξε με το παιδί της. Η μάνα και το μωρό, είχαν αποχωρισθεί βίαια, όταν πριν από δέκα ημέρες προσπαθούσαν να περάσουν από την Τουρκία στη Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου.

    "Ήταν αργά τη νύχτα και μαζί με μια μεγάλη ομάδα ατόμων, από διάφορα κράτη, περιμέναμε στην τουρκική όχθη του ποταμού (Έβρου), τη βάρκα που θα μας περνούσε στην Ελλάδα. Είχα αποσκευές και κάποιος από το γκρουπ προσφέρθηκε να με βοηθήσει, κρατώντας στην αγκαλιά του τον Αχμέτ. Μόλις μπήκε στη βάρκα, εμφανίστηκε η περίπολος και επικράτησε πανικός. Η βάρκα, με όσους πρόλαβαν, έφυγε, ενώ όσοι μείναμε πίσω συλληφθήκαμε. Φώναζα για το παιδί, αλλά κανείς δεν με άκουγε. Μας οδήγησαν στη φυλακή. Οι συνθήκες δεν ήταν καθόλου καλές. Με κακομεταχειρίσθηκαν. Φοβούμουν πολύ διότι ήμουν μόνη μου και περισσότερο, επειδή μπορεί να μην έβλεπα ποτέ ξανά το παιδί μουβ¦" διηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χοντάν Σίντο.

    Λίγες ημέρες αργότερα, η ομάδα των κρατουμένων απελευθερώθηκε και η 18χρονη μάνα, μαζί με άλλους μετανάστες, κατόρθωσαν να περάσουν κρυφά στην Ελλάδα. Μόλις οι αρχές τούς συνέλαβαν και τούς οδήγησαν στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, στο Φυλάκιο Εβρου, η μάνα αμέσως έδειξε στους αστυνομικούς τη φωτογραφία του μικρού Αχμέτ. Η χαρά και η ανακούφισή της ήταν μεγάλη, όταν πληροφορήθηκε ότι το μωρό ήταν καλά και φιλοξενούνταν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

    "Στη χώρα μας, τη Σομαλία δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει ειρήνη. Η ζωή μας απειλείται καθημερινά. Δεν ήθελα το παιδί μου να μεγαλώσει μέσα σ' ένα τόσο ασταθές περιβάλλον", λέει η 18χρονη.

    Και συνεχίζει: "Πριν από ένα χρόνο, το σπίτι μας στη Σομαλία καταστράφηκε από μια οβίδα. Μετά ήρθαν κάποιοι άνδρες και μας απειλούσαν, ζητώντας χρήματα. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη. Έτσι, αποφασίσαμε ο άνδρας μου να φύγει για κάποια άλλη χώρα, όπως η Ελλάδα και στη συνέχεια να τον ακολουθήσω κι εγώ. Τότε ήμουν τεσσάρων μηνών έγκυος στον Αχμέτ. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, δεν έχω γονείς να με στηρίξουν και ήμουν μόνη μου. Όλα ήταν αβέβαιαβ¦".

    Όλο αυτόν τον καιρό που μεσολάβησε, η νεαρή μάνα μάθαινε τα νέα για τον 30χρονο άνδρα της, που ήταν στην Ελλάδα, από κοινούς φίλους. Οι δυο τους δεν είχαν καμία επικοινωνία. "Όταν γέννησα και μετά, αποφάσισα να έλθω στην Ελλάδα. Χρήματα δεν είχα, ευτυχώς όμως αυτό το ταξίδι δεν μου στοίχισε πολλά", αναφέρει η 18χρονη, χωρίς να δίνει περισσότερες εξηγήσεις για τις αμοιβές των διακινητών.

    "Γνωρίζουμε- συνεχίζει- ότι, στην Ελλάδα υπάρχει ασφάλεια ένα σταθερό και ήρεμο περιβάλλον. Πήρα το μωρό και μαζί με άλλους συμπατριώτες μου, πριν από περίπου ένα μήνα, ανεβήκαμε στο καράβι και ταξιδέψαμε από τη Μογκαντίσου για την Κωνσταντινούπολη. Εκεί, βρήκαμε κάποια γνωστά μας άτομα, που μας βοήθησαν να πάμε στα σύνορα για να περάσουμε στην Ελλάδα".

    Ιδιαίτερα συγκινημένη, μετά την αίσια κατάληξη που είχε η περιπέτειά τους και κρατώντας στην αγκαλιά το μωρό της, η Χοντάν Σίντο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις ελληνικές αρχές και το προσωπικό του νοσοκομείου: "Από τους Έλληνες είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη. Ευχαριστώ που συμπεριφέρθηκαν τόσο καλά στο παιδί μου και σε μένα, για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν και την ανθρωπιά που μας έδειξαν".

    Η 18χρονη Σομαλή με τον γιο της αναμένεται να αναχωρήσουν για την Αθήνα τις επόμενες ημέρες, μόλις ολοκληρωθεί και η διαδικασία ταυτοποίησης του DNA. "Όταν βλέπεις πώς αγκαλιάζει το μωρό, που ακόμη το θηλάζει, δεν έχεις καμία αμφιβολία γι' αυτή τη σχέση μητέρας και παιδιού. Αναμφισβήτητα είναι η μητέρα του, όμως η ταυτοποίηση του DNA, είναι μια τυπική διαδικασία, που πρέπει να γίνει", αναφέρει ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, κ. Νίκος Ραπτόπουλος.

    "Ο μικρός Αχμέτ, από την ημέρα που μας τον έφεραν στο νοσοκομείο, με το χαμόγελό του, κέρδισε τις καρδιές όλων μας. Η τύχη της μητέρας του ήταν άγνωστη και η περιπέτειά του μας συγκίνησε όλους. Μάλιστα, επειδή δεν γνωρίζαμε το όνομά του, τον φωνάζαμε Γιώργο", μας αναφέρει ο κ. Ραπτόπουλος.

    Η πληροφόρηση που έχει η διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι, ο πατέρας έχει εντοπισθεί στην Ελλάδα και είναι πλέον θέμα χρόνου, να ξανασμίξει η οικογένεια.

    [06] Νέα βελτιωμένη πρόταση

    Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των προμηθευτών των νοσοκομείων, με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης η έκπτωση για την αποπληρωμή των χρεών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές από 18% με 19%, που ήταν αρχικά, έπεσε στο 13 - 14%.

    Πάντως, μετά τη συνάντηση με τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων οι προμηθευτές είπαν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις διαθέσεις τους.

    "Το πάρτι τελείωσε και στον χώρο της υγείας", διαμήνυσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μιλώντας σε ημερίδα έκανε λόγο για εκβιαστική στάση των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών.

    Επισήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, δηλαδή ότι θα γίνει διακανονισμός και ρύθμιση των χρεών προς τους προμηθευτές, βλέπει να εκτυλίσσεται διπλός εκβιασμός. Οπως εξήγησε, "μερίδα προμηθευτών δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και άλλοι δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών".

    Η υπουργός Υγείας κάλεσε τους προμηθευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών, τονίζοντας ότι όταν εκβιάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτό είναι εις βάρος και του ελληνικού λαού.

    Οπως εκτίμησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μεγάλες υπερτιμολογήσεις, κάτι που οδήγησε σε υπέρογκα κέρδη τους προμηθευτές σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΣΥ.

    Από την πλευρά τους οι προμηθευτές, σε ανακοίνωσή τους, επιμένουν στην άρνησή τους να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία, καθώς λένε ότι δεν τους ικανοποιεί η ρύθμιση των συναρμόδιων για το θέμα υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα καταστροφικό γι΄αυτούς σενάριο ρύθμισης των συσσωρευμένων χρεών των νοσοκομείων.

    Στο τέλος του 2009 πληρώθηκαν 1,2 δισ. ευρώ και σήμερα προχωρά η διαδικασία ώστε να αποπληρωθούν τα υπόλοιπα πέντε δισ. ευρώ.

    Η υπουργός Υγείας δηλώνει αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε βασικά είδη που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, το συντομότερο δυνατόν.

    Ωστόσο, το "εμπάργκο" που έχουν επιβάλει οι προμηθευτές έχει οδηγήσει σε αδυναμία πολλά νοσοκομεία να εξυπηρετήσουν ακόμη και τα έκτακτα περιστατικά.

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος κάνει λόγο για αδυναμία αρκετών νοσοκομείων να φέρουν σε πέρας ουσιαστικές ιατρικές πράξεις, καθώς απουσιάζουν υλικά, αντιδραστήρια και ράμματα.

    «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τις προμήθειες και ελπίζουμε ότι θα λήξει αυτή η διαδικασία της μη παροχής υλικών προς τα νοσοκομεία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση υιοθετεί τη φρασεολογία της υπουργού Υγείας περί εκβιασμού από τους προμηθευτές, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως «πρόκειται για μια κατάσταση που την παρακολουθούμε και την αντιμετωπίζουμε με τον πιο πρόσφορο δυνατό τρόπο» και ανέφερε ότι είναι γνωστές οι τεράστιες μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα τεράστιο χρέος ύψους 6 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές, από τα οποία, στα τέλη Δεκεμβρίου, αποχρέωσε τα 1,2 δισ. και κατόπιν ζήτησε από τους προμηθευτές να γίνει διακανονισμός με μια έκπτωση περίπου 15%.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε "λογική" και "θεμιτή" αυτή την έκπτωση, εάν συνυπολογιστεί και το ότι τόσα χρόνια γινόταν υπερτιμολόγηση των υλικών που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία «μέχρι να φτάσουμε να πούμε ότι γινόταν ένα τεράστιο πάρτι στα νοσοκομεία και τη δημόσια περίθαλψη».

    «Βλέπουμε κάποιους προμηθευτές να αντιδρούν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και είπε ότι «καθένας έχει τα συμφέροντά του», όμως η κυβέρνηση βλέπει το δημόσιο συμφέρον και δεν σταματά τη συζήτηση με τους προμηθευτές.

    Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της ΝΔ για κατάρρευση των νοσοκομείων, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η ΝΔ κληροδότησε τη σημερινή κυβέρνηση με το τεράστιο χρέος και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή στο να μέμφεται την κυβέρνηση και να μιλάει για διαχείριση των νοσοκομείων».

    Ακόμη, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που έχει εξαιρεθεί από την αναστολή των προσλήψεων και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό».

    Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν ζητήσει η τρόικα περικοπές στα νοσοκομεία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «περικοπές που να έχουν άμεση σχέση με την υγεία του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να δεχτούμε».

    «Το θέμα δεν είναι να περικόψουμε δαπάνες, αλλά να σταματήσουμε το πάρτι που γινόταν και το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Αντιδράσεις από τα κόμματα

    Για κατάρρευση των νοσοκομείων κάνει λόγο σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς. Ο κ. Σαλμάς τονίζει ότι μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία με το ΕΣΥ παρείχαν δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες παρά τα όποια χρηματοδοτικά προβλήματα.

    "Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει την ευθύνη της και να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία από τις τραγικές ελλείψεις υγειονομικού - ιατρικού υλικού", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η περικοπή των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία, καθώς και η δυσλειτουργία του συστήματος προμηθειών που οδηγεί στις τρομακτικές ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα. Δική της θα είναι και η ευθύνη για ότι συμβεί", αναφέρει ο ΣΥΝ.

    [07] Σήμερα οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ

    Mε νέα απόφαση που τροποποιεί προηγούμενη κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Παιδείας, επιλύεται το ένα από τα δύο αιτήματα των εκπαιδευτικών σχετικά με την πληρωμή εκείνων που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Λύνεται, δηλαδή, το ένα αίτημα της άμεσης καταβολής με Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής (ΧΕΠ). Παραμένει όμως το θέμα του ύψους των αμοιβών, οι οποίες έχουν μειωθεί ιδιαίτερα για μία κατηγορία από τους εμπλεκόμενους που είναι το επικουρικό προσωπικό. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς που καταχωρούν τις βαθμολογίες.

    Σήμερα θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να καθορίσει τη στάση του, ύστερα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ, διαβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (σσ. συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται ως το τέλος Ιουνίου). Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

    Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, είχε καλέσει τους καθηγητές να συνεχίσουν την αποχή τους από τα βαθμολογικά κέντρα, που διαρκεί τουλάχιστον μία βδομάδα, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση, ότι "παρά τις αρχικές υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το ύψος των αμοιβών, έχουμε πρωτοφανείς μειώσεις των ήδη χαμηλών αμοιβών των απασχολουμένων εκπαιδευτικών και την καταβολή τους σε βάθος χρόνου με το σύστημα των εντελλομένων και όχι με χρηματικά εντάλματα πληρωμής, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία".

    Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, είχε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή που κήρυξε αποχή η ΟΛΜΕ, ότι οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν τα χρήματά τους.

    Ειδικότερα όμως, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, επειδή υπάρχουν μειώσεις στις καταβολές των αποζημιώσεών τους και προειδοποιούν, ότι θα συνεχίσουν να απέχουν από όλες τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να επανέλθει το καθεστώς αποζημιώσεων, όπως ίσχυε.

    [08] Εγκρίνεται το ψήφισμα

    Χωρίς αλλαγές στο συμφωνηθέν σχέδιο ψηφίσματος για την Κύπρο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ολοκληρώθηκα,ν χθες το βράδυ, οι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συναίνεση της κυπριακής αντιπροσωπείας, η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της. Το ψήφισμα θα εγκριθεί σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

    Η προσπάθεια της τουρκικής αντιπροσωπείας να συζητηθεί δικό της προσχέδιο ψηφίσματος δεν βρήκε ανταπόκριση από τους «πέντε». Στη συνέχεια, η Τουρκία επιδίωξε να βρει συμπαράσταση από τα υπόλοιπα εννέα μέλη του Σώματος, αφού και η ίδια είναι μη μόνιμο μέλος του Σ.Α., κάτι που επίσης δεν καρποφόρησε, γιατί δεν αναμένεται να υπάρξει προεδρική δήλωση ή ανακοινωθέν, πέρα του ψηφίσματος.

    Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο ψηφίσματος, η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες, το Σ.Α. παροτρύνει τις δυο πλευρές να αξιοποιήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. στο Κυπριακό, ειδικά το ψήφισμα 1251, ενώ δεν τίθεται χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, όπως προέβλεπε τόσο το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος των Βρετανών, όπως και το τουρκικό σχέδιο ψηφίσματος.

    «Αρνητικό σημείο» θεωρείται το καλωσόρισμα της πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα να υποβάλλει έκθεση τον ερχόμενο Νοέμβριο με την οποία θα κρίνει τη συνολική πορεία των συνομιλιών, ανάλογα με τα μέχρι τότε αποτέλεσμα, παρουσιάζοντας πιθανόν δικές του προτάσεις για την έκβαση της όλης προσπάθειας.

    Όπως αναφέρεται στο προοίμιο, το Σ.Α. «συγχαίρει την πολιτική ηγεσία που επιδείχθηκε από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες» και καλωσορίζει «θερμά την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και τα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008».

    Στη συνέχεια, το Σ.Α. «ενθαρρύνει έντονα τους ηγέτες να ενισχύσουν τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης, βασισμένης σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Όσο αφορά την προοπτική των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται στη Λευκωσία, τονίζεται ότι το Σ.Α. «δίδοντας έμφαση στη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα, όλες οι πλευρές να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις και απηχώντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι η λύση είναι εφικτή, προσβλέπει σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, οικοδομώντας πάνω στην πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα, με την ελπίδα που εκφράστηκε από τις δύο πλευρές στις 21 Δεκεμβρίου 2009, αν είναι δυνατόν το 2010 να είναι η χρονιά της λύσης».

    Το Σ.Α. καλωσορίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να τηρεί το Συμβούλιο ενήμερο για «περαιτέρω εξελίξεις και πρόοδο», επισημαίνοντας ιδιαίτερα την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να υποβάλλει έκθεση το Νοέμβριο του 2010 για τα μέχρι τότε αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

    [09] Επιβολή φόρου

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν την ερχόμενη Πέμπτη την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όμως οι λεπτομέρειες θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας από την Κομισιόν, προκύπτει από τα συμπεράσματα σχετικής συνάντησης.

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί πως θα πρέπει να εισαχθεί μία φορολογία επί των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι και εκείνα θα συμβάλλουν στα κόστη της κρίσης», τονίζεται στα συμπεράσματα.

    «Μια τέτοια φορολογία θα πρέπει να είναι τμήμα ενός ευρύτερου πλαισίου μιας αξιόπιστης λύσης. Απαιτείται ωστόσο περαιτέρω επεξεργασία των βασικών της λεπτομερειών και θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά τα θέματα που αφορούν τα επίπεδα της εφαρμογής της», πρόκειται να τονίσουν την Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο που εξασφάλισε το πρακτορείο Ρόιτερ.

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το αρμόδιο Συμβούλιο και την Κομισιόν να αναλάβουν την προώθηση αυτού του έργου και να συντάξουν σχετική έκθεση τον Οκτώβριο του 2010», τονίζεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων.

    Οι Ευρωπαίοι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μία ώθηση για την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών πριν τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας G20 στο Τορόντο στις 26-27 Ιουνίου, όμως υπάρχουν βαθιές διαφορές για μία τέτοια φορολόγηση, για τους σκοπούς της και για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα αποκομίζονται από αυτήν.

    [10] Στη "μάχη" η Βραζιλία

    Με την αναμέτρηση της Νέας Ζηλανδίας με την Σλοβακία, ολοκληρώνεται το μεσημέρι (14:30) ώρα Ελλάδας, στο Ράστενμπουργκ, η πρεμιέρα στον 6ο όμιλο του Μουντιάλ. Ο συγκεκριμένος αγώνας έχει ξεκάθαρο φαβορί και αυτό είναι η Σλοβακία, που είχε πολύ καλή παρουσία στα προκριματικά και έχει πάει στην Νότια Αφρική, με στόχο να περάσει στην επόμενη φάση.

    Με ντέρμπι αρχίζει ο 7ος όμιλος στο Μουντιάλ, καθώς σήμερα (17:00) ώρα Ελλάδας, η Ακτή Ελεφαντοστού, αντιμετωπίζει στο Πορτ Ελίζαμπεθ, την Πορτογαλία. Η αναμέτρηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ο -ενδεχόμενος- νικητής θα γίνει φαβορί για την πρόκριση, καθώς στον ίδιο όμιλο συμμετέχει και η Βραζιλία.

    Στην «μάχη» του Μουντιάλ μπαίνει το βράδυ (21:30 ώρα Ελλάδας), ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η Βραζιλία αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα του 7ου ομίλου την Βόρεια Κορέα, που είναι μία από τις πιό αδύναμες ομάδες της κορυφαίας διοργάνωσης.

    Ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν Ιταλία και Παραγουάη στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Νοτιοαμερικάνοι προηγήθηκαν στο 39ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Αλκαράς ενώ οι Ιταλοί ισοφάρισαν με τέρμα του Ντε Ρόσι στο 63΄.

    Με αυτογκόλ του Σίμον Πόουλσεν στο 46΄ και γκολ του Κάιτ στο 85΄, η Ολλανδία νίκησε 2-0 τη Δανία στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμποργκ, στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής.

    Με νίκη ξεκίνησε και η Ιαπωνία τις υποχρεώσεις της στον 5ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Ασιάτες επικράτησαν 1-0 του Καμερούν στο Μπλούμφοντεϊν με τον Κεϊσούκε Χόντα να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ στο 39ο λεπτό της αναμέτρησης.

    1ος όμιλος

    Νότια Αφρική - Μεξικό 1-1

    Ουρουγουάη - Γαλλία 0-0

    2ος όμιλος

    Αργεντινή - Νιγηρία 1-0

    Νότια Κορέα - Ελλάδα 2-0

    3ος όμιλος

    Αγγλία - ΗΠΑ 1-1

    Αλγερία - Σλοβενία 0-1

    4ος όμιλος

    Γερμανία - Αυστραλία 4-0

    Σερβία - Γκάνα 0-1

    5ος όμιλος

    Ολλανδία - Δανία 2-0

    Ιαπωνία - Καμερούν 1-0

    6ος όμιλος

    Ιταλία - Παραγουάη 1-1

    Νέα Ζηλανδία - Σλοβακία 15/6

    7ος όμιλος

    Ακτή Ελεφ. - Πορτογαλία 15/6

    Βραζιλία - Βόρεια Κορέα 15/6

    8ος όμιλος

    Ονδούρα - Χιλή 16/6

    Ισπανία - Ελβετία 16/6


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 June 2010 - 6:30:57 UTC