Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο μικροσκόπιο η πορεία της οικονομίας
  • [02] "Ανοίγουν" τα στρατιωτικά νοσοκομεία
  • [03] Ελληνοκινεζικές συμφωνίες
  • [04] Σήμερα αποφασίζει η ΟΛΜΕ

  • [01] Στο μικροσκόπιο η πορεία της οικονομίας

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Dejiang και ακολούθησε γεύμα εργασίας.

    Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες και μέχρι την Παρασκευή κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και ΔΝΤ) με σκοπό τον έλεγχο της οικονομίας μας. Οι ελεγκτές εστιάζουν την προσοχή τους τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσο και στις εκκρεμείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες ποια είναι η πρώτη αποτίμηση, από τις κοινοτικές υπηρεσίες, των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που ετέθησαν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής αρωγής, απάντησε ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε περίπου ένα μήνα και ότι το ζήτημα της παροχής της επόμενης δόσης του δανείου θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με βάση τα πρώτα υπάρχοντα στοιχεία η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τους εκπροσώπους του υπουργού Οικονομικών και σύμφωνα με την πηγές του υπουργού υπάρχουν και από τις δυο πλευρές η αισιοδοξία ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από ότι περιγράφεται στο μνημόνιο (πλην 2,4%).

    Ωστόσο οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2010 γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότι τρέχει ήδη με πάνω από 5%.

    Σήμερα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

    Αύριο, θα επισκεφθούν την Εθνική Τράπεζα και την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Tέλος την Πέμπτη οι εκπρόσωποι τη τρόικας θα επισκεφθούν Τράπεζα της Ελλάδος και τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

    Βάσει των στοιχείων του πενταμήνου, το έλλειμμα του Δημοσίου μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ (περίπου 2,2 μονάδες του ΑΕΠ) και οι δαπάνες κόπηκαν κατά 10% ή 3 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.

    «Σήμερα, όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είμαστε σε θέση να μπορούμε βάσει στοιχείων ελαφρώς να αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο και τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει».

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι "με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει και τις αποφάσεις που πήραμε, βλέπουμε το πρόγραμμα να υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, είμαστε μέσα στους στόχους μας και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, άρα δεν τίθεται σκέψη και συζήτηση για νέα μέτρα".

    Υποβάθμιση από τον οίκο "Moody's"

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν χαρακτήρισε σήμερα "περίεργη και ατυχή" τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Moody's για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα έχει λάβει μέτρα για την ανάταξη των δημοσίων οικονομικών της.

    "Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά περίεργη και ατυχή, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός προγράμματος μακροοικονομικής ανάταξης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε ο Ολι Ρεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    "Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση απεικονίζουν τη δέσμευσή της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος στατικής ανάλυσης, τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και την αποκατάσταση διαρκούς μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης", πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

    Η απόφαση του οίκου Moody's "δεν αντιστοιχεί καθόλου στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων και στις ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν περιορισθεί σημαντικά μετά την υιοθέτηση του προγράμματος αυτού", είπε.

    Για "παράλογη" υποβάθμιση έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές "θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο".

    "Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ερμηνεύουν με εσφαλμένο τρόπο τις αποφάσεις που ελήφθησαν", σημείωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος σε μερικούς δημοσιογράφους έπειτα από ένα σεμινάριο για την Ευρώπη που έγινε στο Όσλο..

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς "αυστηρούς" όρους εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της για να λάβει τη βοήθεια άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Αυτές οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι, σε καθεμιά περίπτωση, κατανοητές και ορθολογικές", δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την παρέμβασή του. "Προσωπικά πιστεύω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν μερικές φορές με παράλογο τρόπο".

    Ο Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης πως είναι δύσκολο να βρεθεί "η σωστή ισορροπία" ανάμεσα στον αγώνα κατά της υπερβολικής αύξησης του δημοσίου χρέους και την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της ανάπτυξης.

    "Τα βασικά δεδομένα μας είναι στην παραγματικότητα πολύ καλύτερα απ' αυτά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας", δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα στην Ευρώπη είναι λιγότερο υψηλά απ' ό,τι σ' αυτές τις δύο χώρες.

    "Όμως εμείς είμαστε ο στόχος των χρηματοπιστωτικών αγορών επειδή υπήρξαμε ανίκανοι να (...) μειώσουμε τις ανισορροπίες" μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στους κόλπους των οποίων η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών ποικίλλει πολύ, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης "Moody's" προχώρησε χθες σε υποβάθμιση - από την κατηγορία Α3 στην κατηγορία BΑ1 - της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αν ακι σε σχετική ανακοίνωσή του αναγνωρίζει ότι το πακέτο μέτρων περιορισμού του ελλείμματος που έχει ληφθεί σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ περιορίζουν τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και μπορούν με μεγάλη πιθανότητα να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του χρέους. Εν τούτοις θεωρεί ότι υπάρχει ρίσκο που σχετίζεται με το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων.

    Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στην είδηση για την υποβάθμιση από τον διεθνή Οίκο.

    "Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moodyβs κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνει ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την τρόικα εκτελείται κανονικά.

    "Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας" καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του οίκου "Moody's" και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και είπε πως είναι παντελώς αδικαιολόγητη και αδικεί τη χώρα μας.

    "Είναι χτύπημα κάτω από τη μέση, που εξυπηρετεί στόχους διεθνώς κερδοσκόπων",συνέχισε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα εφαρμογής της πρότασης του Προέδρου της ΝΔ ο οποίος έχει ζητήσει να υπάρξουν ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι να ελέγχονται από την ΕΚΤ.

    Τέλος, αδικαιολόγητη χαρακτηρίζουν και από την πλευρά τους, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος την σημερινή υποβάθμιση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η υποβάθμιση αυτή δεν δικαιολογείται σε μια περίοδο που παρατηρείται πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της ελληνικής οικονομίας, και η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς παράγοντε.

    Fitch: «Δεν θα υποβαθμίσουμε στο άμεσο μέλλον την Ελλάδα»

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής της εταιρίας, ερωτηθείς σχετικά, μετά την απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει την Ελλάδα από τη θέση Α1 στη θέση Ba1.

    Ερωτηθείς, εάν ο οίκος Fitch σχεδιάζει να υποβαθμίσει την Ελλάδα, ο αναλυτής της εταιρίας, Κρις Πράις απάντησε: "όχι στο άμεσο μέλλον".

    "Έχουμε ήδη δηλώσει ότι--εκτός εάν υπάρξει μία μείζων, απρόβλεπτη εξέλιξη--θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί", δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Fitch στο Ρόιτερ. "Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψή μας. Αισθανόμαστε άνετα να έχουμε (την Ελλάδα) στο όριο του επενδυτικού επιπέδου", πρόσθεσε.

    Ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒΒ-μείον, στο χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου θεωρητικά μία χώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες για υποβάθμιση.

    [02] "Ανοίγουν" τα στρατιωτικά νοσοκομεία

    Δεκατρία μέτρα που επεκτείνουν την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς το κοινωνικό σύνολο και στον τομέα της Υγείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι δεν θίγεται το γνωστό υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των στρατιωτικών νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων και εκφράζοντας τη βεβαιότητα, ότι οι στρατιωτικοί γιατροί θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις αποφάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

    Τα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

    1. Ολοι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (401, ΓΝΑ, ΝΝΑ, ΝΙΜΤΣ, 424). Ο αριθμός των ιδιωτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο θα εξαρτάται από την πληρότητα του νοσοκομείου και τη βαρύτητα του περιστατικού, καθώς θα προτιμώνται περιστατικά με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον που απαιτούν αντιμετώπιση από εξειδικευμένο προσωπικό. Θα λαμβάνονται επίσης υπόψιν ιδιαίτεροι κοινωνικοί λόγοι που μπορεί να συντρέχουν.

    2. Στους δικαιούχους περίθαλψης των στρατιωτικών νοσοκομείων εντάσσονται, με τους ίδιους όρους με το στρατιωτικό προσωπικό, τα μέλη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς και όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και οι απόστρατοί τους.

    3. Κατά το πρότυπο των κλινών των ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων που διατίθενται μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), οι διαθέσιμες καθημερινά κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ανακοινώνονται κάθε πρωί στο ΕΚΕΠΥ, ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς που θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα ορίζουν καθημερινά εκπρόσωπο εφημερίας στο ΕΚΕΠΥ για συντονισμό.

    4. Τα εργαστήρια και τα ειδικά ιατρεία των νοσοκομείων των ΕΔ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής εξειδικευμένων εξετάσεων για κάθε πολίτη. Αναρτάται στο Διαδίκτυο ενδεικτικός πίνακας ειδικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία των ΕΔ είτε μέσω παραπομπής από νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία νοσηλεύεται ο ασθενής είτε και με απευθείας ραντεβού.

    5. Οι ειδικοί στρατιωτικοί γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας υγειονομικού στην περιφέρεια θα διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη τυχόν αναγκών τους. Με την ίδια λογική, οι υποδομές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου χρειάζεται, θα διατίθενται και για εξυπηρέτηση του στρατιωτικού προσωπικού και κυρίως για τη διεξαγωγή εξετάσεων για την πραγματοποίηση των οποίων απαιτείται τώρα μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού σε άλλες περιοχές. Οι λεπτομέρειες θα οριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Υγείας, αλλά το μέτρο εφαρμόζετεαι άμεσα ύστερα από συνεννόηση της διοίκησης κάθε ενδιαφερόμενου νοσοκομείου του ΕΣΥ με το ΓΕΣ.

    6. Η απόφαση του υπουργείου Υγείας για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ επεκτείνεται και στρατιωτικά νοσοκομεία. Ηδη, σημαντικός αριθμός εργαστηρίων και ειδικών τμημάτων των στρατιωτικών νοσοκομείων λειτουργούν και απογεύματα. Αυτό τώρα γενικεύεται.

    7. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε διαρκή εφημερία και ετοιμότητα.

    8. Οι στρατιωτικοί γιατροί αλλά και οι οπλίτες γιατροί που είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού θα συνεργάζονται με τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειάς τους, ώστε αυτοί μεν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας προς όφελος του γενικού πληθυσμού, οι δε υποδομές των Κέντρων Υγείας να διατίθενται και για το στρατιωτικό προσωπικό σε περίπτωση ανάγκης. Είναι προφανές ότι στις μονάδες που είναι απομακρυσμένες θα υπάρχει πάντα γιατρός της μονάδας.

    9. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής (401, ΝΝΑ, ΓΝΑ) αναλαμβάνουν να υποστηρίζουν την περίθαλψη των κατοίκων των νήσων της άγονης γραμμής, του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Σκύρος, Αγ. Ευστράτιος, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Ψαρά, Μικρές Κυκλάδες, κλπ).

    10. Εκτός των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που διενεργούνται στο σύνολό τους από τις ΕΔ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΕΚΑΒ τα ασθενοφόρα οχήματα των στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών θα διατίθενται για τη μεταφορά ασθενών από τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας στα νοσοκομεία, χωρίς να παρακωλύονται οι ανάγκες των μονάδων.

    11. Σε όλα τα νοσοκομεία των ΕΔ τοποθετείται επαρκές στελεχικό δυναμικό αξιωματικών Οικονομικού και Πληροφορικής, ώστε να επιτευχθεί όσο γίνεται ταχύτερη αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος "Φίλιππος" και η εισαγωγή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Στο πρόγραμμα τηλεμετρικής του συστήματος "Φίλιππος" θα επιδιωχθεί να συνδεθούν όσο γίνεται περισσότερα σημεία (μονάδες, Κέντρα Υγείας, κοκ).

    12. Ολες οι αποφάσεις των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που σχετίζονται με την προμήθεια και διακίνηση φαρμάκων και υλικών επεκτείνονται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Εως την πλήρη εφαρμογή των μέτρων αυτών, οι σχετικές διαδικασίες θα διεξάγονται διακλαδικά και κατά ενιαίο τρόπο για όλα τα νοσοκομεία των ΕΔ και για όλους τους κλάδους, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι μεγαλύτερες δυνατές οικονομίες κλίμακας. Το ίδιο ισχύει και ως προς τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών, η πρώτη εμπειρία από τις οποίες στο ΝΝΑ είναι ιδιαίτερα θετική.

    13. Το υπάρχον στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και νοσηλευτικού υλικού θα αξιοποιηθεί πλήρως για την κάλυψη των αναγκών όλων των κλάδων των ΕΔ.

    Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία, λόγω της φύσης τους, δεν εντάσσονται στο γνωστό σύστημα εφημεριών.

    Το στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής μη συνταγογραφημένων φαρμάκων και υλικών θα αξιοποιηθεί πλήρως, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Επίσης είπε, ότι λαμβάνονται υπόψη οι νομικές ρήτρες για τα κληροδοτήματα, αλλά δεν αλλάζει ο χαρακτήρας των νοσοκομείων. Τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων ανέρχονται σε 255 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΠΑΔ προς αυτά είναι ύψους 210 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι εάν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΠΑΔ εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα υπάρξει όφελος και το σύστημα σε πλήρη λειτουργία θα έχει θετικό ισοζύγιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του κλειστού νοσήλιου του ΟΠΑΔ.

    Εξάλλου, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών σε φαινόμενα σπατάλης των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου έχουν διαπιστωθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη λειτουργίας ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος για τους ασθενείς για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών.

    Τις προσεχείς ημέρες ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με την υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αναφέρθηκε στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τονίζοντας ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της εταιρίας και σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται και η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο διαγωνισμό για τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης να τεθεί ως απαράβατος όρος η συμπαραγωγή τους με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

    Για τη δεξίωση στο θωρηκτό "Αβέρωφ"

    Αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργήθηκε με τη δεξίωση που δόθηκε στο θωρηκτό "Γ. Αβέρωφ", ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το γεγονός προκλητικό, βαριά προσβολή της τιμής και του κύρους του Πολεμικού Ναυτικού, βαριά προσβολή της πατριωτικής ευαισθησίας και "επικίνδυνο το να βρισκόμαστε αιχμάλωτοι της ισχύος του πλούτου, ή της επιπολαιότητας ατόμων της δημοσιότητας".

    Γνωστοποίησε ότι ο γενικός επιθεωρητής του Πολεμικού Ναυτικού διενεργεί ένορκη διοικητική εξέταση για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών και σε άλλες υπηρεσίες και επανέλαβε ότι το αίτημα για τη διάθεση του θωρηκτού υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2009, με σκοπό να τιμηθούν τα εκατό χρόνια από την ένταξη του "Γεωργίου Αβέρωφ" στο ΠΝ, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.

    Επίσης είπε, ότι την παραμονή της εκδήλωσης, η εταιρία ευχαρίστησε το Πολεμικό Ναυτικό για την παραχώρηση του μνημείου, προσκομίζοντας δωρεά 5.000 ευρώ. Το Πολεμικό Ναυτικό, τόνισε, θα αποστείλει επιστολή-καταγγελία προς την εταιρία για την προσβολή του μνημείου, η δωρεά επιστρέφεται ως απαράδεκτη, θα ζητηθεί από την εταιρία να ζητήσει συγγνώμη για αυτό που συνέβη, ενώ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζητά συγγνώμη γιατί έχει αντικειμενικές ευθύνες που απορρέουν από την υποκειμενική στάση στελεχών των υπηρεσιών του.

    -

    [03] Ελληνοκινεζικές συμφωνίες

    Στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ, λέγοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή ανάπτυξη για την ευημερία του λαού» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει κοινή βούληση Αθήνας - Πεκίνου να ενδυναμώσουμε τις επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

    Τη σχετική δήλωση έκανε ο κ.Ζανγκ - ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου-μετά την τελετή υπογραφής 14 ελληνοκινεζικών συμφωνιών, παρουσία των δύο αντιπροέδρων, ελλήνων και κινέζων υπουργών και επίλεκτων μελών της επιχειρηματικής κοινότητας.

    Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των εξαγώγιμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

    Η πρώτη υπογραφή "έπεσε" στο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα, μεταξύ της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ Κατσέλη και του υπουργού Μεταφορών της Κίνας Λι Σενγκλίν, το οποίο προβλέπει επωφελές καθεστώς ναυλώσεων για την ελληνική ναυτιλία.

    Οι επόμενες τέσσερις συμφωνίες αφορούν ναυπήγηση ή πρόθεση ναυπήγησης ελληνικών φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία της COSCO και υπεγράφησαν μεταξύ ελλήνων πλοιοκτητών και της COSCO shipyard Co.

    Μία συμφωνία αφορά τη σύσταση κοινοπραξίας (jv) και άλλες δύο συμφωνίες ναύλωσης, οι οποίες, από κινεζικής πλευράς, υπεγράφησαν από τον εκπρόσωπο της COSCO Bulk Carrier και απο ελληνικής από έλληνες εφοπλιστές.

    Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ΟΤΕ και της Huawei Technologies, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης.

    Μια συμφωνία υπεγράφη για την κατασκευή του εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pireus Plaza από την BCEGI και την Helios Plaza.

    Τέσσερις, τέλος, συμφωνίες υπεγράφησαν για την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.

    «Πήρα πολλές ενθαρρύνσεις από τον κ.Πάγκαλο. Ανταλλάξαμε εις βάθος απόψεις για την εμβάθυνση των συνεργασιών σε κάθε τομέα και καταλήξαμε σε ευρεία συμφωνία. Η Ελλάδα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να βρουν τις ευκαιρίες για επενδύσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά την υπογραφή των συμφωνιών.

    Ο κ. Ζάνγκ αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι «αν και η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας προβάλλει ολοένα και περισσότερο, η σοβαρή επιρροή της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης ακόμη παραμένει», για να προσθέσει ότι «είναι κοινή μας βούληση με την ελληνική πλευρά να ενδυναμώσουμε τις φιλικές και επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

    «Είμαστε πεπεισμένοι», τόνισε ο κινέζος αξιωματούχος, «ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία του λαού».

    «Ολοκληρώσαμε μια συζήτηση φιλική και δημιουργική για τις οικονομικές και πολιτικές μας σχέσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Θ.Πάγκαλος, συζήτηση «θερμή και φιλική, παιδί της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων», όπως συμπλήρωσε ο κ.Ζανγκ.

    Νωρίτερα ο Θ. Πάγκαλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κινέζο προσκεκλημένο του και ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, της κας Κατσέλη, του κ. Ρέππα, του κ. Παμπούκη και του κ.Σπ. Κουβέλη και από κινεζικής πλευράς πέντε υπουργών, εκπροσώπων θεσμικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Συζητήθηκε ένα ευρύτατο φάσμα πιθανών ή ήδη δρομολογημένων συνεργασιών, κατ' εξοχήν στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού και των τροφίμων και στο πεδίο που ανοίγεται με το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και με το νέο επενδυτικό περιβάλλον.

    Η συζήτηση συμπεριέλαβε το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο, τον ΟΣΕ, λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ σημαντική θα μπορούσε να αναδειχθεί η συνεργασία στον πολιτιστικό και στον εκπαιδευτικό τομέα, δεδομένης της αγάπης που τρέφουν οι κινέζοι για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

    «Το βράδυ οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε για να ολοκληρώσουμε το επίσημο μέρος της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ.Πάγκαλος, ο οποίος και θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κινέζου ομολόγου του.

    Ο κ.Ζανγκ προβλέπεται να επισκεφθεί αύριο το πρωί το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο δραστηριοποιείται η COSCO και το οποίο πριν ένα μήνα είχε επισκεφθεί ο επικεφαλής της εταιρίας κάπτεν Γουέι, στη δε συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

    «Θα δει κι άλλες πλευρές της χώρας», είπε ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος επανέλαβε την «πάγια πρότασή του» για τουριστική ανταλλαγή του ενός δέκατου του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, υποδηλώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

    Πέραν των δυνατοτήτων συνεργασίας στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα, τις οποίες φέρνει πιο κοντά η επίσκεψη του κ. Ζανγκ στην Κρήτη, υπάρχει επίσης κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Τυμπακίου.

    Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «από τις θέσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση, θα προκύψουν συμπεράσματα που θα τροφοδοτήσουν παραπέρα τις ήδη άριστες διμερείς σχέσεις».

    Κλείνοντας τη δήλωσή του ο κινέζος αξιωματούχος ζήτησε τη βοήθεια των ελλήνων δημοσιογράφων ώστε «να συμβάλουν στην προβολή της φιλικής συνεργασίας των δύο χωρών και λαών και να συνεισφέρουν στη διμερή φιλία και συνεργασία», ενώ ο Θ. Πάγκαλος, έκλεισε τη δήλωσή του "παρηγορώντας" τον κ. Ζανγκ για τη μεγάλη ζέστη της ημέρας και λέγοντάς του ότι «σήμερα εχουμε μια από τις πιό ζεστές ημέρες του χρόνου», αλλά «και γω όταν πήγα στο Πεκίνο είχε -27 βαθμούς και μου είπαν ότι ήταν η πιό κρύα ημέρα του χρόνου»...

    Επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    Το μεσημέρι ο κ. Ντετζιάνγκ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Κινέζο αξιωματούχο, και το απόγευμα θα συναντηθεί με πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Κινέζο αντιπρόεδρο, τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κίνας είναι άριστες, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνονται τόσο με τις συμφωνίες που υπογράφουν οι δύο χώρες όσο και με τη συνεργασία τους σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

    Από τη μεριά του, ο κ. Ντετζιάνγκ αναφέρθηκε στις δεκατέσσερις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα το πρωί, γεγονός που όπως είπε, εκφράζει τη βούληση της Κίνας για περαιτέρω σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει σίγουρα τις προσωρινές, όπως είπε, δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ενώ η Κίνα από τη μεριά της θα ενθαρρύνει ισχυρές επενδύσεις στη χώρα μας.

    Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κίνας μετέφερε στον κ. Παπανδρέου τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου της Κίνας Γουέν Ζιμπάο.

    Τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους ανέδειξε και η συνάντηση Παπούλια-Ντετζιάνγκ.

    Ο κ. Ζ.Ντετζιάνγκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συμμετοχή του κ. Παπούλια στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στην προώθηση της φιλίας με τον κινεζικό λαό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη δραστηριοποίηση της κινεζικής εταιρείας Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά.

    «Είστε ο παλαιότερος πολεμιστής του αντιφασιστικού αγώνα, ο παλιός φίλος του κινεζικού λαού. Συμβάλατε σημαντικά και για πολλά χρόνια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Το 2008, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρευρεθήκατε ο ίδιος τόσο στην Τελετή Αφής όσο και στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην κινεζική πλευρά. Αυτό αντανακλά την φιλία και την αγάπη σας προς την Κίνα. Ειδικότερα, μετά την έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν ο κινεζικός όμιλος ναυτιλίας Cosco, συμμετείχε στην αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά, εσείς φροντίσατε και προωθήσατε ο ίδιος αυτό το έργο».

    Ο κ. Παπούλιας υποδέχτηκε τον κ. Ζανγκ Ντετζιάνγκ και τα μέλη του κινεζικού υπουργικού συμβουλίου που τον συνοδεύουν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις διαθέτουν στέρεες βάσεις και ανοδική πορεία.

    «Δύο μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται σε μια εγκάρδια συνεννόηση και σε μια σχέση στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας. Οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές και οι προοπτικές ανάπτυξης επίσης καλές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [04] Σήμερα αποφασίζει η ΟΛΜΕ

    Mε χθεσινή απόφαση που τροποποιεί προηγούμενη κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Παιδείας, επιλύεται το ένα από τα δύο αιτήματα των εκπαιδευτικών σχετικά με την πληρωμή εκείνων που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Λύνεται, δηλαδή, το ένα αίτημα της άμεσης καταβολής με Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής (ΧΕΠ). Παραμένει όμως το θέμα του ύψους των αμοιβών, οι οποίες έχουν μειωθεί ιδιαίτερα για μία κατηγορία από τους εμπλεκόμενους που είναι το επικουρικό προσωπικό. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς που καταχωρούν τις βαθμολογίες.

    Σήμερα θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να καθορίσει τη στάση του, ύστερα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ, είχε διαβεβαιώσει ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (σσ. συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται ως το τέλος Ιουνίου). Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

    Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, είχε καλέσει τους καθηγητές να συνεχίσουν την αποχή τους από τα βαθμολογικά κέντρα, που διαρκεί τουλάχιστον μία βδομάδα, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση, ότι "παρά τις αρχικές υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το ύψος των αμοιβών, έχουμε πρωτοφανείς μειώσεις των ήδη χαμηλών αμοιβών των απασχολουμένων εκπαιδευτικών και την καταβολή τους σε βάθος χρόνου με το σύστημα των εντελλομένων και όχι με χρηματικά εντάλματα πληρωμής, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία".

    Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, είχε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή που κήρυξε αποχή η ΟΛΜΕ, ότι οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν τα χρήματά τους.

    Ειδικότερα όμως, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, επειδή υπάρχουν μειώσεις στις καταβολές των αποζημιώσεών τους και προειδοποιούν, ότι θα συνεχίσουν να απέχουν από όλες τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να επανέλθει το καθεστώς αποζημιώσεων, όπως ίσχυε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 June 2010 - 12:30:41 UTC