Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είμαστε σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων"
  • [02] Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
  • [03] Η πρώτη νίκη
  • [04] Ικανοποιημένη η τρόικα
  • [05] Νέα απεργία στο Μετρό
  • [06] Κλείνει η "Πτολεμαΐδα 1"

  • [01] "Είμαστε σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων"

    " Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστεί η οικονομία μας βιώσιμη και δικαιότερη. Παράλληλα, όμως, η ελληνική περίπτωση έχει αναδείξει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμένες και προνοητικές οικονομικές πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου προσερχόμενος στη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ΄΄εχουμε πλέον έναν μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί."Χρειάζεται να συμπληρωθεί από ένα Νομισματικό Ταμείο. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για την αντιμετώπιση ενός αδιαφανούς τμήματος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι χρειαζόμαστε οικονομική ανάπτυξη. "Δεν χρειαζόμαστε απλώς δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και πόρους, οι οποίοι θα επενδυθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν διαθέτουμε πανευρωπαϊκές πολιτικές, όπως ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι «πράσινοι φόροι» και τα ευρωομόλογα", είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "πρόκειται για προτάσεις που πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τώρα, ώστε να μας επιτρέψουν στη συνέχεια να δημιουργήσουμε μία πράσινη οικονομία, να κάνουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες ανταγωνιστικές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρατικό χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και να σχεδιάσουμε κοινωνικά δίκαιες πολιτικές για τους πολίτες μας".

    Η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η βελτίωση του συντονισμού των επιμέρους οικονομικών πολιτικών, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης στη ζώνη του ευρώ και τις ανησυχίες που προκαλεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας, είναι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για την αποφασιστικότητά τους ως προς τη βελτίωση της ευρωπαϊκής "οικονομικής διακυβέρνησης", δηλαδή τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

    Οι 27 θα αναλάβουν επίσης δεσμεύσεις για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, που πλαισιώνει τη δημοσιονομική πολιτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι ηγέτες της ΕΕ τελούν υπό πίεση για να δώσουν καθησυχαστικά μηνύματα ως προς την ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση που παραμένει εύθραυστη. Μετά την Ελλάδα, ανησυχία πλέον προκαλεί η κατάσταση της Ισπανίας. Ο γερμανικός και ο ισπανικός τύπος έκανε τις τελευταίες ημέρες λόγο για την προετοιμασία σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας στη Μαδρίτη.

    "Δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Ισπανία θα βρεθεί σε θέση ώστε να υποχρεωθεί να ζητήσει τη χρήση του ταμείου που έχουμε δημιουργήσει. Οι φήμες είναι πραγματικά μη φιλικές έναντι της Ισπανίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Σήμερα, η Ισπανία εξασφάλισε 3,479 δισεκατομμύρια ευρώ με τη δημοπρασία 10ετών και 30ετών ομολόγων, επιτυγχάνοντας τους υψηλότερους στόχους της. Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ήλπιζε με την έκδοση αυτή να συγκεντρώσει 2,5 - 3,5 δισ. ευρώ. Διατέθηκαν 10ετή ομόλογα αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με μέγιστη απόδοση 4,911%, καθώς επίσης και 30ετή ομόλογα αξίας 479 ευρώ, με μέγιστη απόδοση 5,937%.

    Οσον αφορά άλλες αποφάσεις της συνόδου, διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία, έπειτα από λιγότερο από ένα έτος από την κατάθεση της υποψηφιότητας της χώρας, ενώ έδωσαν στην Εσθονία το πράσινο φως για να γίνει το 17ο μέλος της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

    Αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

    Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα σε αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, περιλαμβανομένων μέτρων για τον αποκλεισμό των επενδύσεων στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικου αερίου και για τον περιορισμό των δυνατοτήτων διύλισης.

    Τα μέτρα υπερβαίνουν σημαντικά τις κυρώσεις που συμφώνησε ο ΟΗΕ στις 10 Ιουνίου και είναι σχεδιασμένα για να ασκηθεί πίεση στην Τεχεράνη για να επιστρέψει στις συνομιλίες για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου το οποίο οι δυτικές δυνάμεις πιστεύουν ότι αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    Τα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα σε διάστημα εβδομάδων, θα επικεντρωθούν στο εμπόριο, τις τράπεζες και τις ασφάλειες, τον ιρανικό μεταφορικό τομέα, περιλαμβανομένης της ναυσιπλοΐας και της αερομεταφοράς φορτίων, και σε σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

    Οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα θα απαγορεύουν "νέες επενδύσεις, τεχνική βοήθεια και μεταβιβάσεις τεχνολογιών, εξοπλισμού και υπηρεσιών που σχετίζονται μ' αυτούς τους τομείς, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διύλιση, την υγροποίηση και την τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου", αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

    Τα μέτρα υπερβαίνουν αυτά που είχαν προβλέψει μερικοί διπλωμάτες και είναι πιθανό να προκαλέσουν ισχυρή οικονομική πίεση στο Ιράν.

    "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λυπάται βαθιά που το Ιράν δεν επωφελήθηκε από τις πολλές ευκαιρίες που του προσφέρθηκαν για να άρει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος", υπογραμμίζουν οι ηγέτες της ΕΕ.

    "Υπό τις συνθήκες αυτές, νέα περιοριστικά μέτρα κατέστησαν απαραίτητα", προσθέτουν.

    Διπλωμάτες δήλωσαν πως μερικές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γερμανία, η οποία έχει μεγάλες επενδύσεις στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Ιράν, διατηρούσαν ανησυχίες για την ενίσχυση των κυρώσεων, όμως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τάχθηκαν γρήγορα υπέρ μιας έντονα διατυπωμένης δήλωσης.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι

    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι έγινε με ελληνική πρωτοβουλία, καθώς «πιστεύουμε πως οι απευθείας επαφές με την πλευρά των Σκοπίων, μόνον οφέλη μπορούν να προσφέρουν - τόσο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο και στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του ονόματος» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο μετά από τη συνάντηση που είχε στο κτίριο του συμβουλίου υπουργών ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρουέφσκι, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιδιώκει «όποτε οι δύο ηγέτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο να αξιοποιούν την ευκαιρία για μια συνάντηση». Ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική βούληση για λύση του προβλήματος και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει την αναζήτηση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσφέρεται για κάθε χρήση», ενώ παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Δρούτσας επεξήγησε ότι η ελληνική επιδίωξη της βελτίωσης των διμερών σχέσεων αποτελεί μιαν αυταξία, που «θα είναι χρήσιμο να περάσει ως μήνυμα στην κοινωνία της γειτονικής μας χώρας», ενώ υπογράμμισε ότι αν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος «η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ σε όλη της διάρκεια της δύσκολης ενταξιακής της πορείας».

    Ο κ. Δρούτσας απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «οι δημόσιες δηλώσεις της άλλης πλευράς δεν είναι ενθαρρυντικές» παρατηρώντας πως «για τον λόγο αυτό εξάλλου έχουν μεγάλη σημασία οι απευθείας επαφές», ενώ σε ερώτηση περί της ονομασίας «Μακεδονία του Βαρδάρη» (που αναφέρθηκε σε δημοσίευμα) ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως δεν έχει νόημα η ονοματολογία και επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει «κάθε πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει».

    [02] Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

    Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό. Η ηγεσία του υπουργείου εξασφάλισε σήμερα την έγκριση των επιτηρητών της τρόικας για τις προωθούμενες αλλαγές, αφού αυτές κρίθηκαν ότι κινούνται στα πλαίσια του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μην συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις. Ετσι η βασική σύνταξη μαζί με την ανταποδοτική στα 40 χρόνια ασφάλισης θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 63 με 64%.

    Για τις επικουρικές συντάξεις και το εάν και κατά πόσο θα αναπροσαρμόζονται θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών που θα γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στην συνταξιοδότηση με 40 έτη προϋπηρεσία η οποία θα αντικαταστήσει την 37ετία θα συνυπολογίζονται και πλασματικά χρόνια ασφάλισης.

    Το νομοσχέδιο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουνίου.

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Απεργία στις 29/6

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Οι δύο ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Αλλαγές στα εργασιακά

    Για Προεδρικό Διάταγμα που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Χθες, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για το Π.Δ. που αφορά στην αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και στη μείωση των αποζημιώσεων.

    Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

    - για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

    Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

    Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Αντιδράσεις

    Το Προεδρικό διάταγμα είναι ένα από τα στοιχεία που καταδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι, είναι οι νεκροθάφτες των όποιων κατακτήσεων της εργατικής τάξης έχουν απομείνει, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στα εργασιακά που παραχώρησε το πρωί.

    «Οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στον 21ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Κάλεσμα στον Προέδρο της Δημοκρατίας να «αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα» απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ωμή θεσμική εκτροπή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά».

    «Δρόμους αδιεξόδου δημιουργούν οι άκρως επώδυνες, επικίνδυνες, με πρωτοφανείς ενέργειες για κοινοβουλευτική δημοκρατία από την Κυβέρνηση του (ΠΑ)ΣΟΚ κατά των εργασιακών σχέσεων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ και προσθέτει:

    «Ήρθε η ώρα ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού κατά των αντεργατικών, αντικοινωνικών, αντισυνταγματικών και παρανόμων ενεργειών της κυβέρνησης. Οι άλλοτε κατακτητές και σήμερα συνεταιράκια της Κυβέρνησης συνεχίζουν ενορχηστρωμένα τη δράση τους. Οι θεσμοί της πολιτείας και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη πιστεύουμε ότι θα μας δικαιώσει στο χρόνο».

    «Η εργοδοτική κοινότητα δεν ζήτησε και δεν επιχαίρει για το νέο εργασιακό πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας», αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Προσθέτει ωστόσο ότι οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στις ρητές και νομοθετημένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της.

    Αντίθετοι με το νέο καθεστώς προσλήψεων και απολύσεων, το οποίο δεν βοηθά την μικρή και μεσαία εμπορική επιχείρηση αλλά τις συγχωνεύσεις πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, είναι οι εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β Κορκίδης. Το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί, θα μειώσει την καταναλωτική ικανότητα και το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων, εκτιμά η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικών διαδικασιών διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων.

    Στο 11,7% η ανεργία

    Σε ποσοστό 11,7% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος, από 9,3% το α΄ τρίμηνο 2009 και 8,3% το α΄ τρίμηνο 2008. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι καταγεγραμμένοι άνεργοι το α΄ τρίμηνο εφέτος ανήλθαν σε 586.767 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 124.424 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται στα 4.425.625 άτομα και μειώθηκε κατά 60.133 άτομα σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2009. Ενώ, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,9%.

    Από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν επίσης ότι:

    Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (15,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών (9%).

    Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα άτομα ηλικίας 15- 29 ετών (22,3%) και 30- 44 ετών (10,9%). Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 27,4% και 15,1%.

    Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά (7,1%) παρατηρούνται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%).

    Σε επίπεδο περιφερειών χώρας, τα μεγαλύτερο ποσοστά ανεργίας καταγράφονται το α΄ τρίμηνο εφέτος στις Ιόνιους Νήσους (20,4%), στο Νότιο Αιγαίο (18,9%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,1%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας είναι στο Βόρειο Αιγαίο (7,6%), στην Πελοπόννησο (8,8%) και στη Δυτική Ελλάδα (9,3%). Σημειωτέον ότι οι τρεις αυτές περιφέρειες είναι και οι μοναδικές με μονοψήφια ποσοστά ανεργίας.

    Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι) αποτελούν το 44,6% του συνόλου. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14,5% έναντι 11,4%). Παράλληλα όμως, το 73,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 52,4%.

    Από το σύνολο των ανέργων, το 87,3% αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από αυτούς, το 51% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 39,7% στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

    Από την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων μεταξύ α΄ τριμήνου 2010 και 2009, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή τομέα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (8,2%). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στον δευτερογενή (7,8%) και στον τριτογενή τομέα (0,9%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,4% των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων, το 50,5% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 7,3% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες. Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,5%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.

    -

    [03] Η πρώτη νίκη

    Ιστορική θα μείνει η σημερινή ημέρα για την εθνική ομάδα της Ελλάδας, αφού στις 17 Ιουνίου 2010 το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέγραψε την πρώτη νίκη, κατάκτησε τους πρώτους βαθμούς και σημείωσε τα πρώτα γκολ στην ιστορία του, σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση η ελληνική ομάδα επικράτησε με 2-1 της Νιγηρίας στο γήπεδο "Φρι Στέιτ" του Μπλουμφονέιν (44΄ Σαλπιγγίδης, 71΄ Τοροσίδης - 16΄ Ούτσε), σε αναμέτρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Β΄ ομίλου. Η Ελλάδα διατηρεί ακέραιες όλες τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, καθώς ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη Νότια Κορέα (από 3 βαθμούς), που νωρίτερα ηττήθηκε με 4-1 από την Αργεντινή. MVP της αναμέτρησης, όπως και εναντίον της Αργεντινής, αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας των Νιγηριανών Βίνσεντ Ενγεάμα.

    Η απογοητευτική εμφάνιση στον αγώνα με τη Νότια Κορέα και τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του σημερινού αντίπαλου κατέστησαν τις αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα, ουσιαστικά, αναγκαίες. Γνωρίζοντας ότι η δύναμη της Νιγηρίας βρίσκεται στη μεσαία γραμμή και την επίθεσή της, ο Ότο Ρεχάγκελ επέλεξε αυτή τη φορά ένα πιο "συντηρητικό" αλλά και συμπαγές σχήμα, με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και τον Παπαδόπουλο λίμπερο, πίσω από τους Κυργιάκο (είχε χρεωθεί τον Οντεμβίγκιε) και Παπασταθόπουλο (πάνω στον Αγεκμπένι). Να σημειωθεί ότι γα τον αμυντικό της Τζένοα ήταν η πρώτη συμμετοχή, καθώς δεν είχε πάρει χρόνο ούτε στους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας της Ελβετίας, ούτε στην πρεμιέρα με τους Νοτιοκορεάτες. Ως προς τις υπόλοιπες αλλαγές, ο Βύντρα κάλυπτε το δεξί αμυντικό άκρο αντί του Σεϊταρίδη, ο Σαλπιγγίδης είχε πάρει τη θέση του Χαριστέα και ο Καραγκούνης κινούνταν αριστερά, εκεί που εναντίον της Κορέας έπαιζε ο Σαμαράς.

    Ο αγώνας κυλούσε ανιαρός και μονότονος, με τις ομάδες να μη δείχνουν διατεθειμένες να ρισκάρουν. Ρυθμός δεν υπήρχε, φάσεις το ίδιο και ήταν φανερό ότι η όποια συγκίνηση μπορούσε να προέλθει στον αγώνα, θα ήταν από κάποιο λάθος. Ατυχώς για την εθνική το έκανε ο Τζόρβας στο 16΄, όταν ξεγελάστηκε στο φάουλ του Ούτσε από περίπου 30 μέτρα και είδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του. Αν όμως η εκτίμηση του Τζόρβα ήταν λανθασμένη, η ενέργεια του Καϊτά αποδείχθηκε "εγκληματική" για την ομάδα του. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής χτύπησε στο 33ο λεπτό τον Τοροσίδη, σε φάση που η εθνική είχε κερδίσει πλάγιο άουτ και αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα από τον Κολομβιανό Όσκαρ Ρουίς Η αποβολή του Καϊτά δεν άλλαξε μόνο τον την αριθμητική ισορροπία ανάμεσα στους δύο αντίπαλους αλλά και διαφοροποίησε εντελώς και την τακτική των δύο πάγκων. Ο Λάγκερμπακ έφερε τον Οντεμβίγκιε στη μεσαία γραμμή αφήνοντας μοναδικό επιθετικό τον Αγεγκμπένι, ενώ ο Ρεχάγκελ "φόρτωσε" την αντίπαλη περιοχή με έναν τρίτο επιθετικό, περνώντας τον Σαμαρά αντί του Παπασταθόπουλου. Η ροή του αγώνα είχε πλέον αλλάξει άρδην, με τους διεθνείς να πιέζουν ασφυκτικά την περιοχή του Ενγεάμα και να χάνουν δύο απανωτές, μεγάλες ευκαιρίες. Στο 39΄ ο πολύ καλός Νιγηριανός τερματοφύλακας αποσόβησε την ισοφάριση αποκρούοντας σωτήρια στο τετ α τετ με τον Σαλπιγγίδη και στο 41΄ ο Αρούνα Λούκμαν έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή, στην προσπάθεια του Σαμαρά. Τελικά, το πρώτο γκολ της εθνικής Ελλάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου σημείωσε ο Σαλπιγγίδης στο 44΄, όταν ο Κατσουράνης του γύρισε τη μπάλα κι αυτός με δυνατό σουτ έγραψε το 1-1, αφού προηγουμένως η μπάλα χτύπησε στον Ετούχου και άλλαξε πορεία.

    Η ελληνική ομάδα μπήκε με το ίδιο επιθετικό πνεύμα και στην επανάληψη, αφού ήταν πια αυτή που είχε το "μομέντουμ" του αγώνα. Στο 47΄ ο Καραγκούνης έπιασε την κεφαλιά ολομόναχος στη σέντρα του Βύντρα αλλά αστόχησε, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Τζόρβας απέκρουσε σε κόρνερ, με πολύ δύσκολη επέμβαση, την επικίνδυνη σέντρα του Ούτσε. Εν τω μεταξύ, ο Λάγκερμπακ με την έναρξη της επανάληψης είχε αντικαταστήσει τον Οντεμβίγκιε με έναν "καθαρό" μέσο, τον Ομπάσι. Η φάση του αγώνα καταγράφηκε στο 59ο λεπτό και μάλλον θα είναι το "χάι λάιτ" της διοργάνωσης: ο Γκέκας μόνος απέναντι στον Ενγεάμα σούταρε στα πόδια του και στην αντεπίθεση που έβγαλαν οι Νιγηριανοί ο Τζόρβας έκανε μεγάλη απόκρουση στο πλασέ του Γιακούμπου, για να αστοχήσει από πλάγια δεξιά αλλά σε άδεια εστία ο Ομπάσι! Στο 68΄ ήταν και πάλι ο Ενγεάμα που με εκπληκτική απόκρουση πέταξε τη μπάλα κόρνερ στην κεφαλιά του Σαμαρά, όμως ο σπουδαίος Αφρικανός τερματοφύλακας , που όπως και στον αγώνα με την Αργεντινή έπαιζε μόνος του τους αντίπαλους επιθετικούς, δεν μπόρεσε να πράξει το ίδιο και στο 71ο λεπτό: ο Τζιόλης σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή, ο γκολκίπερ της Χάποελ Τελ Αβίβ απέκρουσε ασθενώς και ο επερχόμενος Τοροσίδης έκανε το 2-1. Στη συνέχεια είχαμε δύο καλά σουτ από τους Γιακούμπου (76΄, άουτ) και Καραγκούνη (77΄ απόκρουση Ενγεάμα) και στο 79΄ ο Σωτήρης Νίνης έγραψε την πρώτη παρουσία της καριέρας του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στις καθυστερήσεις ο Ενγεάμα είχε ακόμη μια δύσκολη επέμβαση, σε σουτ του Τζιόλη, και ο αγώνας εν μέσω αποθέωσης των διεθνών από τους περίπου 4.000 Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες του "Φρι Στέιτ".

    Διαιτητής: Όσκαρ Ρουίς (Κολομβία)

    Κόκκινη: 33΄ Καϊτά

    Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σαμαράς - Ομπάσι

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (36΄ Σαμαράς), Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79΄ Νίνης).

    ΝΙΓΗΡΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Όντια, Ταϊβο (56΄ Ετσετζίλε), Σίτου, Γιόμπο, Καϊτά, Οντεμβίγκιε (46΄ Ομπάσι), Αρούνα Λούκμαν, Ετούχου, Αγεγκμπένι, Ούτσε.

    Αργεντινή-Κορέα 4-1

    Με χατ-τρικ του Ιγκουαϊν (33΄, 76΄, 80΄) η Αργενινή νίκησε 4-1 τη Νότια Κορέα στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, και «άγγιξε» την πρόκριση, την οποία θα πάρει και μαθηματικά, αν λήξει ισόπαλο το επόμενο ματς του ομίλου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νιγηρία. Η ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα προηγήθηκε με αυτογκόλ του Παρκ Τσου Γιουνγκ στο 17΄, ενώ οι Νοτιοκορεάτες μείωσαν στο 45΄ με τον Λι Τσουνγκ Γιονγκ.

    Οι άλλοι αγώνες

    Κόντρα χωρίς ασφαλή προγνωστικά είναι η σημερινή, μεταξύ της Γαλλίας και του Μεξικού, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του Α' ομίλου του παγκοσμίου κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στο «Πίτερ Μοκάμπα» της Πολοκουάνε (21.30). Και οι δύο ομάδες προέρχονται από ισοπαλία και η κόντρα τους θα είναι καθοριστική, σχετικά με την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    [04] Ικανοποιημένη η τρόικα

    Παρ΄ όλο που στην παρούσα φάση η αποστολή δεν προέβη σε ενδελεχή έλεγχο στο πλαίσιο των συζητήσεων διεφάνη ότι το πρόγραμμα τριετούς οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προχωράει βάσει σχεδίου και τα μέτρα εφαρμόζονται όπως έχουν συμφωνηθεί.

    Αυτά ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκαν την Αθήνα την εβδομάδα 14 με 17 Ιουνίου προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την εφαρμογή των μέτρων στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

    Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ΕΚΤ και του ΔΝΤ στη συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι οι εξελίξεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι θετικές καθώς τα δημόσια έσοδα προκύπτουν σχεδόν όπως αναμένονταν, ενώ παρατηρείται αυστηρός έλεγχος δαπανών στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού.

    Με βάση τα αρχικά στοιχεία ρευστότητας, μέχρι τα τέλη Μαΐου το κρατικό έλλειμμα ήταν χαμηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα.

    Τα στελέχη ανέφεραν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει προχωρήσει σημαντικά και έχει υπάρξει συμφωνία σε πολλές βασικές παραμέτρους, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο.

    Οι αρμόδιες αρχές πραγματοποιούν τις απαιτούμενες προβλέψεις προκειμένου να αξιολογήσουν τη συνεισφορά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην βελτίωση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

    Οπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις συναντήσεις που είχαν στην Ελλάδα η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν επίσης συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της δημόσιας διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της αγοράς εργασίας και του φορολογικού ελέγχου. Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής παρατηρείται επίσης ικανοποιητική πρόοδος σε ό,τι αφορά την ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα παραμένει επαρκής, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

    Αναφορικά με τα επόμενα βήματα αναφέρθηκε ότι οι τρεις ομάδες στελεχών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα προς το τέλος Ιουλίου για να διενεργήσουν έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο έλεγχος αυτός θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση ποσοτικών στόχων και σημείο αναφοράς σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου.

    Αυτός θα είναι και ο πρώτος επίσημος έλεγχος στο πλαίσιο του προγράμματος. Ικανοποιητική έκβαση αυτού του ελέγχου θα σημαίνει και τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση του δανείου, ανέφεραν τα στελέχη.

    Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει αισιοδοξία, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, για αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς το καλύτερο.

    Το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο Poul Thomsen, την ΕΚΤ ο Klaus Masuch και Ευρωπαϊκή Ενωση εκπροσώπησε ο Servaas Deroose.

    [05] Νέα απεργία στο Μετρό

    Εντείνεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στην Αθήνα, καθώς το Μετρό θα παραμείνει και αύριο κλειστό, εξαιτίας της νέας σειράς κινητοποιήσεων που αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων σε αυτό, σε ένδειξη συμπαράστασης προς του 286 συμβασιούχους, που απειλούνται με απόλυση, καθώς δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

    Το μεσημέρι το ΔΣ των εργαζομένων αποφάσισε νέα κινητοποίηση, η οποία δεν έχει τη μορφή 24ωρης απεργίας, αλλά επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι συρμοί του μετρό για τρίτη κατά σειρά μέρα δεν θα βγουν από τα αμαξοστάσια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με το μετρό διακινούνται καθημερινά πάνω από 650.000 επιβάτες, οι οποίοι θα πρέπει και αύριο να βρούν εναλλακτική λύση για τις μετακινήσεις τους.

    Στο μεταξύ, έληξε στις 4 το απόγευμα η στάση εργασίας που πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα επίγεια μέσα μεταφοράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς και τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του οργανισμού στην οδό Καρόλου και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

    Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ διοργανώνει το απόγευμα συλλαλητήριο στην Ομόνοια, ενώ εξήγγειλε απεργία στις 23 Ιουνίου.

    [06] Κλείνει η "Πτολεμαΐδα 1"

    Εκτός λειτουργίας θα τεθεί αύριο από την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ "Πτολεμαΐδα 1".

    "Το κλείσιμο της πρώτης ρυπογόνου λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης με λιγνίτη πιο καθαρό και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποκτούν κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας", σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

    Η κα Μπιρμπίλη συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Κώστα Μαθιουδάκη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, θα έχει συναντήσεις με φορείς της τοπικής κοινωνίας στη Νομαρχία Φλώρινας και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

    Η πρώτη μονάδα της Πτολεμαΐδας τέθηκε σε λειτουργία το 1959 και έχει ισχύ 70 μεγαβάτ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 June 2010 - 16:30:48 UTC