Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η προοπτική είναι θετική για τη χώρα μας"
  • [02] Στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα εργασιακά
  • [03] Δράμα: Πυρκαγιά σε μάντρα ελαστικών
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [05] Εκλεισε τη στρόφιγγα

  • [01] "Η προοπτική είναι θετική για τη χώρα μας"

    Αποφασισμένος και αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος και για τον "καθοριστικό ρόλο" που διαδραματίζει ο Απόδημος Ελληνισμός στην ενίσχυση και ανάπτυξη της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου προς τα ελληνοαμερικανικά ΜΜΕ, ενώ σε άλλη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ομίλου «Μπλούμπεργκ» (Bloomberg) τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται ομαδικό πνεύμα για να ξεπεράσει την κρίση.

    "Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουμε πάρει σε ότι αφορά το έλλειμμά μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι "δυο μέρες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει (η προηγούμενη κυβέρνηση) στοιχεία στην ΕΕ ότι το έλλειμμα είναι μόνο 6% και βρήκαμε εμείς πάνω από 12%. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να καταρρακωθεί η αξιοπιστία της χώρας. Έπρεπε λοιπόν να ξαναχτίσουμε και ξαναχτίζουμε βήμα με βήμα, με κόπο και με πόνο. Είναι δύσκολο να χτίζεις αξιοπιστία και εύκολο να την γκρεμίζεις."

    Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι "αυτή εκ των πραγμάτων θα αφορά την πρόσφατη περίοδο, όλα αυτά που έγιναν και είναι πασιφανή, αλλά θα είναι και μια εξέταση και των πρακτικών διαφόρων τραπεζών από το παρελθόν, όπως αμερικανικών τραπεζών. Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουμε μπορεί να ξεκινήσουμε και τη διαδικασία τη δικαστική. Αυτό δεν μπορώ να τον προεξοφλήσω."

    Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους Έλληνες της Διασποράς, τους οποίους και ευχαρίστησε για το γεγονός ότι "βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας", όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για "αναβαθμισμένη στρατηγική" της κυβέρνησης όσον αφορά τον Ελληνισμό της Διασποράς και για "ενίσχυση των δεσμών" σε νέα βάση, με έμφαση στη μεταφορά και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των ομογενών για την υλοποίηση των απαιτούμενων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά και στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μια διαφορετική στρατηγική από τους προκατόχους της και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ζήτημα στη βάση των προτάσεων που είχε καταθέσει στο παρελθόν. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στη σκέψη για έκδοση ενός κρατικού ομολόγου που θα απευθυνθεί και προς τον Ελληνισμό της Διασποράς.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στα μείζονα θέματα τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, τονίζοντας ότι διαφαίνονται σιγά-σιγά τα "πρώτα θετικά αποτελέσματα" των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων και αποκαθίσταται σταδιακά ένα αίσθημα ασφάλειας όσον αφορά την οικονομία. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση προωθεί σταθερά τους στόχους της, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι υπάρχει κινητικότητα και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως π.χ. προς την κατεύθυνση της προώθησης Μεσογειακής συνεργασίας με στόχο την πράσινη ανάπτυξη.

    Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε με αρκετές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των Ομογενειακών ΜΜΕ, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα της παιδείας, της δυνητικά "βαριάς βιομηχανίας" της Ελλάδας, όπως χαρακτηρίστηκε από εκπροσώπους των ΜΜΕ, με τον κ. πρωθυπουργό να κάνει λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης για ανάπτυξη δράσεων με στόχο τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων και τη δημιουργία κινήτρων για μεγαλύτερη δημιουργικότητα και κινητικότητα από την πλευρά των πανεπιστημίων.

    "Χρειάζεται ομαδικό πνεύμα"

    "Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου νίκησε γιατί οι παίκτες επέδειξαν ομαδικό πνεύμα, κάτι που χρειάζεται και η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση", ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη νίκη της χώρας μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ομίλου «Μπλούμπεργκ» (Bloomberg) και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το χώρο του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της χώρας, είτε μέσω της μείωσης των δαπανών είτε μέσω της αύξησης των εσόδων από φόρους", υπογραμμίζοντας ότι "οι αγορές χρειάζονται χρόνο για να δουν και να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας."

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και την ΕΚΤ, το οποίο προσφέρει, όπως είπε, "τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση για να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αλλαγών" και αρνήθηκε ότι υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για αλλαγές του δημοσίου τομέα, του ασφαλιστικού συστήματος, για τη μείωση της γραφειοκρατίας και για την ώθηση της ανάπτυξης, καθώς και για τις ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και του τουρισμού.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "κάποια από τα μέτρα είναι άδικα" και ότι κατανοεί τη δυσφορία των πολιτών, σημειώνοντας ότι "είναι απαραίτητα για τη σωτηρία της Ελλάδας" και ότι "ο ελληνικός λαός κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα". Επίσης, πρόσθεσε ότι "η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει μια ευκαιρία για αλλαγή προς το καλύτερο."

  • ** Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συμμετείχε χθες σε δείπνο εργασίας του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με αρκετούς ξένους ηγέτες και προσωπικότητες που θα λάβουν μέρος σ΄αυτή τη διεθνή συνάντηση.

    Τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), θα έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, ενώ από πλευράς ΟΗΕ θα είναι ο βοηθός γραμματέας του οργανισμού, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο και άλλοι αξιωματούχοι.

    Την Τρίτη το πρωί (τοπική ώρα), ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει της τρίτης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [02] Στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα εργασιακά

    Την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνει αύριο για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ, εντός της σήμερον, αποστέλλει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για γνωμοδότηση, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, στο Προεδρικό Διάταγμα θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής οι οποίες θα σχετίζονται κυρίως με το χρόνο προειδοποίησης πριν την απόλυση. Συνεργάτες του υπουργού Εργασίας, αναφέρουν ότι ο κ. Λοβέρδος θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Το Προεδρικό Διάταγμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα προβλέπει μειωμένη αποζημίωση έως και 50% εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο για την απόλυσή του από έναν έως τέσσερις μήνες νωρίτερα. Χρόνος προειδοποίησης ο οποίος εξαρτάται από τα έτη προϋπηρεσίας του. Στις τελικές ρυθμίσεις αναμένεται ο ανώτατος χρόνος προειδοποίησης να αυξηθεί στους έξι μήνες.

    Εκτός από το Προεδρικό Διάταγμα, το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου.

    Υπόμνημα της ΓΣΕΕ

    Υπόμνημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ. Με το υπόμνημα επιχειρεί να τεκμηριώσει νομικά τη θέση της περί αντισυνταγματικότητας του Προεδρικού Διατάγματος.

    Στο πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο είναι ένα νομικό κείμενο, γίνεται εκτενής αναφορά στο περιεχόμενο με επισημάνσεις ανά ρύθμιση.

    Για τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας γίνεται λόγος για κατάλυση της συλλογικής αυτονομίας. Τονίζεται μάλιστα, ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ομόφωνη απόφασή της έχει αναγνωρίσει τη νομιμότητα της μονομερούς προσφυγής.

    Για τη δυνατότητα πρόσληψης με μισθούς κάτω της συλλογικής σύμβασης επισημαίνεται στο υπόμνημα προς το ΣτΕ, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προσβάλλει την αρχή του κοινωνικού κράτους.

    Αναφορά σε κοινοτικές οδηγίες γίνεται όσον αφορά στο θέμα της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων. Το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ υποστηρίζει, ότι ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκτός της προστασίας των κοινοτικών οδηγιών και του εθνικού δικαίου.

    Αντισυνταγματική κρίνεται, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, και η διάταξη για τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων.

    Επιστολή Α.Τσίπρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Για αλλοίωση βασικών χαρακτηριστικών του πολιτεύματος κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

    Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις και επισημαίνει στον κ. Παπούλια ότι "οι τελευταίες εξελίξεις με παρουσίαση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις και η προγραμματισμένη κατάθεση σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι προτάσεις που δεν κινούνται απλώς στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά αλλοιώνουν με πρόδηλο τρόπο βασικά χαρακτηριστικά του πολιτεύματος".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Παπούλια, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος να ελέγξει την τήρηση και να εξασφαλίσει την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος, τουλάχιστον, ως προς τις διαδικασίες που αυτό προβλέπει και παράλληλα του προτείνει "πριν υπογράψετε το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις να αναμείνετε την έκδοση του πρακτικού επεξεργασίας του από το Συμβούλιο της Επικρατείας".

    Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι "οι περιορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να δυσκολεύουν τον εκ μέρους σας έλεγχο του σεβασμού των θεμελιωδών (εθνικών και διεθνών) αρχών που θίγονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και σε καμία περίπτωση δεν σας εισηγούμαι τη πρόκληση θεσμικής κρίσης" και τονίζει: "Εισηγούμαι να ζητήσετε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω δια του αρμόδιου υπουργού, να παραπεμφθεί το σχέδιο του διατάγματος προς επεξεργασία σε σχηματισμό της ολομέλειας κατ΄ άρθρο 15 του π.δ. 18/1989, προκειμένου να εξεταστούν τα σπουδαιότατα νομικά ζητήματα που το σχέδιο αυτό θέτει".

    Ενημέρωση Παπούλια

    Τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο δέχθηκε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικώς με το περιεχόμενο της συμφωνίας που επετεύχθη με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργού.

    Κατά την υποδοχή του κ. Λοβέρδου, δημοσιογράφος απευθύνθηκε στον Πρόεδρο λεγοντας ότι "οι εργαζόμενοι πρσβλέπουν σε σας να μην υπογράψετε τουλάχιστον το άδικο μέτρο να μην αποζημιωνόμαστε όταν απολυόμαστε".

    Ο κ. Παπούλιας ωστόσο στράφηκε προς τον κ. Λοβέρδο, έκανε λόγο για δύσκολες ώρες και σημείωσε:

    "Ελπίζω να δώσετε τη μάχη να περιοριστούν οι απώλειες και να πείσετε την κοινωνία ότι οι θυσίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα καλύτερες μέρες".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργσίας παραδέχθηκε ότι περνάει "πάρα πολύ δύσκολες ώρες", αλλά τόνισε ότι δεν κάμπτεται.

    "Με στηρίζει η πίστη ότι αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός και εμείς οι υπουργοί είναι μια προσπάθεια για να διασωθεί η χώρα. Μπροστά σ' αυτό δεν υπάρχει κανένα προσωπικό ή πολιτικό κόστος για κανέναν μας και για κανέναν λόγο", πρόσθεσε.

    Και συνέχισε:

    "Πιστεύω ότι η χώρα θα ξεφύγει με τις δικές της προσπάθειες από αυτή τη μέγγενη. Για αυτό, άλλωστε, προσπαθούμε, σε συνεννόηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας, να πάρουμε τα μέτρα που έχουμε υποχρέωση να πάρουμε, κατοχυρώνοντας όσα περισσότερα μπορούμε, σ'αυτές τις δύσκολες περιστάσεις".

    Ο κ. Λοβέρδος μίλησε ακόμη για "τραχύ αγώνα", αλλά μετέφερε στον Πρόεδρο ενα, όπως είπε, "ευχάριστο μήνυμα", αναφερόμενος στην συμφωνία οι αναπληρώσεις στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα να είναι κοντά στο 63-64 %.

    Επισήμανε ακόμη ότι για τα εργασιακά δεν υπήρξε εκ μέρους της "Τρόικας" κάποια άλλου είδους πρόταση και πρόσθεσε ότι "έχουμε μεγάλο περιθώριο να δούμε μέσα στην πορεία του χρόνου πώς θα διαμορφωθούν αυτές οι σχέσεις".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας απευθύνθηκε προς τον δημοσιογράφο ο οποίος είχε παρέμβει νωρίτερα, λέγοντας:

    "Να διαβάσετε καλύτερα τις αρμοδιότητες του Προέδρου στο Σύνταγμα".

    Μετά το τέλος της συνάντησης, κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λοβέρδος δέχθηκε νέα παρέμβαση από τον ίδιο δημοσιογράφο, ο οποίος τον αποκάλεσε "υπουργό των ανέργων και εξαθλιωμένων", για να απαντήσει:

    "Σ' αυτόν τον τόπο οι περιστάσεις επιβάλλουν να υπάρξουν πολιτικοί που αναλαμβάνουν ευθύνες. Ελπίζω, εύχομαι και προσδοκώ, ο κόσμος κάποια στιγμή να με κατατάξει ανάμεσα σε αυτούς".

    [03] Δράμα: Πυρκαγιά σε μάντρα ελαστικών

    Ανεξέλεγκτη παραμένει, για δεύτερο 24ωρο, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής, σε μάντρα συγκέντρωσης ελαστικών αυτοκινήτων προς ανακύκλωση, συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων, στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας.

    Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των δεκάδων ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά, λόγω του εύφλεκτου υλικού, εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή, προκαλώντας πολύ μεγάλη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο, με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου αποφασίστηκε η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων χωματουργικών μηχανημάτων για τη μεταφορά χώματος, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά. Πάντως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επισημαίνει ότι, εξαιτίας της φύσης του υλικού, η φωτιά θα καίει, εσωτερικά, τους χιλιάδες τόνους ελαστικών, για πολλές μέρες ακόμα.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στέλνει, αύριο, στη Δράμα, στελέχη του, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να φροντίσουν για την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

    Στο μεταξύ, η Νομαρχία Δράμας, με έκτακτη ανακοίνωσή της καλεί όλους τους πολίτες της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Τούς συστήνει να έχουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα, τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες, να αποφεύγουν τον αερισμό του σπιτιού τους και να μην κυκλοφορούν ή να εκτίθενται άσκοπα στο επιβαρημένο από καπνούς ή στάχτες περιβάλλον, όταν αυτά αιωρούνται στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

    Επίσης, τούς συστήνει να οδηγούν με κλειστά παράθυρα και απενεργοποιημένο το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού του αυτοκινήτου τους.

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Σε γενική απεργία για την Τετάρτη 23 Ιουνίου ενάντια «στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στην πολιτική του μετώπου κυβέρνησης - εργοδοτών - τρόικας» καλεί το ΠΑΜΕ, τονίζοντας την αναγκαιότητα μαζικότητας στη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

    Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία.

    Τα σωματεία, που αντιδρούν στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη στις 11:00 στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

    Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, ενόψει και της εξαγγελίας, ίσως και εντός της εβδομάδος, του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του Οργανισμού, τα ελλείμματα του οποίου πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 7 έως τις 9 το πρωί, από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα και από τις 10 έως τα μεσάνυχτα, ξεκινώντας από αύριο Τρίτη έως και την Πέμπτη. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα με δύο 24ωρες απεργίες στις 29 και 30 Ιουνίου.

    Οι κινητοποιήσεις αυτές ανατρέπουν το πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΣΕ και για το λόγο αυτό οι επιβάτες θα πρέπει πρώτα να ενημερώνονται από τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού.

    Αποχή των διορθωτών

    Με πλειοψηφία έξι προς τέσσερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή στα βαθμολογικά κέντρα μέχρι και αύριο Τρίτη, οπότε και θα ξανασυνεδριάσει για να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να πάρει νέα απόφαση.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές τόνισε ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση στον κλάδο και κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην αποχή. Ανέφερε ότι ο συνδικαλισμός, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, δεν είναι κατευθυνόμενος. Πρόσθεσε ότι η αποχή δεν στοχοποιεί τη βαθμολόγηση, αλλά πρέπει να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

    Την Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου απηύθυνε έκκληση προς τον συνδικαλιστικό φορέα των καθηγητών "να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν να είναι σε ομηρία 90.000 παιδιά και οι οικογένειές τους". Η υπουργός τόνισε ότι στην Περιφέρεια, σχεδόν το σύνολο των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων έχει διορθωθεί και καταχωρηθεί και στο λεκανοπέδιο Αττικής απομένει το 25%.

  • ** Την αποχή των δικηγόρων από κάθε διαδικασία από 23.6.2010 έως και 7.7.2010 αποφάσισε ομόφωνα -σύμφωνα με ανακοίνωση- και με την καθολική συμμετοχή, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.

    Ανεστάλη η απεργία στο μετρό

    Κανονικά θα λειτουργήσει το μετρό, καθώς ανεστάλη η προγραμματισμένη 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία των εργαζομένων στην ΑΜΕΛ.

    -

    [05] Εκλεισε τη στρόφιγγα

    Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom άρχισε να μειώνει από σήμερα το πρωί τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, χώρα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε οικονομική διαμάχη, δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

    "Το χρέος δεν έχει ρυθμιστεί και από τις 10 το πρωί σήμερα, 21η Ιουνίου, θα περιορίσουμε κατά 15% τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε σχέση με την ημερήσια ροή", τόνισε ο Μίλερ, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

    Σύμφωνα με τον Μίλερ, ελλείψει συμφωνίας, η μείωση των εξαγωγών θα συνεχιστεί για να φθάσει σταδιακά στο 85%.

    Η Gazprom κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι τής οφείλει 200 εκατομμύρια δολάρια για το φυσικό αέριο που τής έχει παραδώσει από τις αρχές του έτους.

    Από την πλευρά της η Λευκορωσία ζητεί από τη Μόσχα 200 εκατομμύρια δολάρια για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

    Ο επικεφαλής της Αλεξέι Μίλερ δήλωσε, μάλιστα, ότι οι συμβιβαστικές προτάσεις του Μινσκ αποτελούν ομολογία του χρέους, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί το δίκτυο της Λευκορωσίας και η Μόσχα να συνεχίσει κανονικά την τροφοδοσία των πελατών της στην ΕΕ, αυξάνοντας τη ροή μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας.

    Ανώτατοι αξιωματούχοι της Λευκορωσίας έχουν προειδοποιήσει ότι σοβαρή μείωση των ρωσικών εξαγωγών θα είχε επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς το 20% του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διέρχεται μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας, ενώ το υπόλοιπο μέσω του ουκρανικού εδάφους.

    Σήμερα, το υπουργείο Ενέργειας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε πως η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας δεν έχει διαταραχθεί και συνεχίζεται κανονικά, παρά τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών προς το Μινσκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 June 2010 - 12:30:35 UTC