Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην ΕΕ"
  • [02] "Να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι"
  • [03] "Πορεία ευθύνης"
  • [04] Ανεξέλεγκτη ροή

  • [01] "Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην ΕΕ"

    Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP), που πραγματοποιείται από χθες στην Κωνσταντινούπολη.

    "Θέλω να επαναλάβω την ανάγκη ενός νέου δυναμισμού στη διαδικασία της ένταξης, γιατί το μήνυμά μας είναι ότι το μέλλον της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε την ιδιαίτερη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει στην τουρκική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Βαλκάνια βρίσκονται πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, κάτι το οποίο χαρακτηρισε εξαιρετικά θετικό και αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου συναντήσεις, που έγιναν τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα δε αυτής στο Σεράγεβο.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και βεβαίως ο δρόμος προς την ΕΕ είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις, μια δύσκολη Οδύσσεια προς την Ιθάκη", είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ειδικότερα θέματα, όπως την κατάργηση των θεωρήσεων που θα διευκολύνουν την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων στην περιοχή.

    "Η κληρονομιά του ψυχρού πολέμου που μας κρατούσε διαιρεμένους, τα πολλά χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα τον περασμένο αιώνα, η έλλειψη σεβασμού τόσο στα σύνορα, όσο και στις μειονότητες, κατακερμάτισαν τα Βαλκάνια και μας έκαναν, επίσης, να φαινόμαστε ως ανδρείκελα απέναντι στις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, έτσι ώστε η λεξη "βαλκανοποίηση" ταυτίστηκε με την αποσύνθεση",είπε ο πρωθυπουργός.

    "Σήμερα κινούμαστε προς την ενσωμάτωση και γιαυτό έχουν τόση σημασία η ευρωπαϊκή οικογένεια και η ΕΕ, που δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για την ένταξη και γίνονται ένα πραγματικό σχέδιο ειρήνης για την περιοχή. Αυτή είναι η σημασία της πρωτοβουλίας για το 2014", επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση που ο ίδιος έχει κάνει για την ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν θα εορτάζεται ένας αιώνας από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Επαφές με την τουρκική ηγεσία

    Την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέδειξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών που υπεγράφησαν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και την αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων και ευκαιριών που παρουσιάζονται.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα επιστρέψει στον Οικουμενικό Πατριαρχείο το ιστορικό κτίριο του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει χωρίς περιστροφές την απόφαση του δικαστηρίου και επανέλαβε τη θέση αυτή σήμερα στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ανησυχία που δημιουργεί στην Τουρκία η τελευταία έξαρση της βίας με τις επιθέσεις του ΡΚΚ και τις βομβιστικές ενέργειες που σημειώνονται σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον αποκλεισμό της Γάζας και ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Ερντογάν τις αποφάσεις που ομόφωνα πήρε πριν από δύο μέρες η Σοσιαλιστική Διεθνής στην οποία αντιπροσωπεύονται και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι.

    Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση Κορυφής των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, είχε και μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι.

    Την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία όλων όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και τόνισε επίσης τη συνεργασία που ήδη υπάρχει στη δημιουργία υποδομών για την ενέργεια.

    Ο Πρόεδρος Γκιούλ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της Τουρκίας να ανταποδώσει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

    Η Τουρκία αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, ίσως και δυσκολότερα, γιατί δεν είχε την ευρωπαϊκή στήριξη το 2001, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει, είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η Ελλάδα πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

    Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία που έχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εξήγηση της πορείας των σχέσεων των δυο χωρών.

    Συνάντηση πρωθυπουργού με Οικουμενικό Πατριάρχη

    «Για μας στην Ελλάδα τα λόγια σας και η συμπαράστασή σας είναι πάντα χρήσιμα, κάτι που μας δίνει κουράγιο», είπε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο συναντήθηκε στο Φανάρι.

    «Μας δίνουν κουράγιο, γιατί βρισκόμαστε μέσα σε μια κρίση. Κρίση την οποία θα ξεπεράσουμε, όπως είπατε, με πόνο, με θυσίες. Αλλά θα την ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση», είπε ο 'Ελληνας πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «ήδη βρισκόμαστε με βήματα σταθερά και θετικά, στην απόδοση των δύσκολων μέτρων αλλά και των αλλαγών που ήταν απαραίτητες».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό ότι «Η προσευχή μας είναι να ξεπεράσει η Ελλάδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής και της πορείας της».

    Πριν την συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ομογένειας που είχε συγκεντρωθεί στο Φανάρι για να τον υποδεχτεί.

    [02] "Να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι"

    Πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση για το θέμα των αλλαγών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στην επιστολή του προς εργοδότες και εργαζόμενους τους ζητά να συμφωνήσουν έως την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό ή έστω έως τη συζήτησή του στην διαρκή επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στην περίπτωση, όπως επισημαίνει ο υπουργός, που δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασής του.

    Δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί άριστα τα τελευταία 20 χρόνια ανέφερε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, προσθέτοντας ότι γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους η Συνομοσπονδία τάσσεται κατά κάθε επιχειρούμενης αλλαγής.

    Ενημέρωση της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών για το ασφαλιστικό

    «Δεν νοείται οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής, να έχουν χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τους άνδρες», παρατήρησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπερασπιζόμενος το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα (εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και εξομοίωση του καθεστώτος συνταξιοδότησης ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, κ.ά.) συνεπεία της γνωστής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τελικό σχέδιο νόμου, είναι ακόμα εν εξελίξει.

    Απέναντι δε, στις διαμαρτυρίες της ΝΔ για τον επιλεγέντα χρόνο προσαρμογής των γυναικών στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει τα όποια έγγραφα αποδεικνύουν δική της σχετική διαπραγμάτευση, προκειμένου να ενισχύσουν την παρούσα.

    Πράγματι, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της με την Επιτροπή. «Όταν είχε βγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, λέγατε ότι ποτέ δεν θα αφήσετε να συμβεί αυτό και πως θα ξεπεράστε τον σκόπελο, βάζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους στο ΙΚΑ, ώστε η σύνταξη να γίνει, από επαγγελματική κοινωνική" υπενθύμισε ο Γιάννης Βρούτσης.

    "Στις διαπραγματεύσεις σας αποτύχατε. Στα "τρία δεν" φανήκατε ανακόλουθοι. Στοχεύετε το ασφαλιστικό σύστημα για να εξασφαλίσετε την χρηματοδοτική στήριξη», υποστήριξε ο βουλευτής.

    «Αφού είχατε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί δεν επιχειρήσατε να φέρετε νομοσχέδιο;» αντέτεινε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    "Είχαμε φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι άλλαξε στη στάση της Κομισιόν;",παρενέβη ο Ν. Λέγκας. «Να μας δώσετε τις επιστολές που ανταλλάξατε με την κα Ρέτινγκ».

    «Η Κομισιόν μας είπε πως ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν της έστειλε επίσημο κείμενο και πως δεν υπήρξε δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν εσείς έχετε επίσημο κείμενο που να πιστοποιεί πως ήρθατε κοντά σε συμφωνία, δώστε το μας, για την δική μας διαπραγμάτευση», απάντησε ο κος Παπακωνσταντίνου.

    Κατά τα άλλα, έκδηλες υπήρξαν και σήμερα από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι ανησυχίες για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα - κάτι που αναγνώρισε κι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, πιστώνοντας στους συναδέλφους του της πλειοψηφίας, φιλότιμη προσπάθεια να αμβλύνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις του εργασιακού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    «Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουμε τα όρια του μνημονίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», απάντησε ο Γ. Κουτσούκος.

    «Ίσως δεν ανατρέψουμε τα μέτρα, αλλά θα επιδιώξουμε να τα βελτιώσουμε όσο γίνεται».

    Έτσι, ο Κ. Γείτονας ζήτησε «περισσότερα κοινωνικά αντίβαρα», ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης και Χ. Μαγκούφης, έκριναν πως είναι εφικτή η εξασφάλιση βελτιώσεων του νέου συστήματος, τουλάχιστον για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, ή τον χρόνο προσαρμογής.

    «Είναι θέμα ηθικής κυρίως και όχι ουσίας», ανέφερε ο πρώτος.

    "Και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές, άνθρωποι είναι και θα καταλάβουν», εκτίμησε ο δεύτερος.

    «Καλύτερη περίοδο προσαρμογής ζητήσαμε, αλλά δεν την λάβαμε κε Μαγκούφη», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε για «πολιτική απατεωνιά» το υπουργείο Οικονομικών.

    «Αν θέλατε ισονομία, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνετε, ήταν η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης - αλλά αυτό δεν το κάνετε. Κάτω από εύηχους χαρακτηρισμούς, καταπατάτε οιοποδήποτε εργασιακό δικαίωμα», τόνισε .

    «Δεν θα γλυτώσουμε το κύμα φυγής απ' το Δημόσιο και θα αναγκαστούμε να προβούμε σε προσλήψεις - με αντίθετα τα οικονομικά αποτελέσματα», προέβλεψε ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).

    Ο βουλευτής πρότεινε επίσης «να μπει κριτήριο στις συντάξεις χηρείας, αν υπάρχει δόλος από πλευράς της συζύγου. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιες εικοσάχρονες αλλοδαπές ερωτεύτηκαν έλληνες ογδοντάρηδες».

    «Νομίζω ότι η κυβέρνηση συναίνεσε στις αξιώσεις του Μνημονίου - και τουλάχιστον ορισμένοι κύκλοι της, ενθέρμως και υπερθεματίζοντας»,εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    «Το μέλλον που ανοίγει για το κράτος και τους εργαζόμενους, είναι η κατάργηση της μονιμότητας - και το οποίο σαφώς εξαγγέλλεται, απβ τη στιγμή που όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι στο ΙΚΑ», εκτίμησε ο βουλευτής.

    Συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ

    Η βελτίωση ορισμένων ακραίων σημείων του ασφαλιστικού, με πρωτεύον εκείνο της παράτασης του εργασιακού βίου των μητέρων ανήλικων παιδιών, κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Οι βουλευτές που συμμετείχαν στο ΚΤΕ έλεγαν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί, ωστόσο πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγεί, γιατί γίνεται η κάθε κίνηση και ταυτόχρονα να προβλέπει κοινωνικά μέτρα - αντίβαρα, όπως είπαν, σε κάθε περίπτωση, που τα μέτρα πλήτουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. "Αυξάνεις τα όρια του εργάσιμου βίου μητέρων, τί βρεφονηπιακούς σταθμούς φτιάχνεις;", έλεγαν χαρακτηριστικά.

    Επίσης ένα θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών αφορούσε τη 13η και 14η σύνταξη, θέμα για το οποίο απάντησε "θα το δούμε".

    Ενα άλλο σημείο το οποίο επισήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν η "θολή εικόνα" που, όπως είπαν, επικρατεί σε ποια μέτρα επιβάλλονται από την τρόικα και το μνημόνιο, ποια αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και σε ποιο βαθμό και πόσο σκληρά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.

    Οι βουλευτές ζήτησαν καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπαν, διαπίστωσαν σημεία δυσλειτουργίας της.

    Πέραν του ζητήματος των μητέρων ανήλικων παιδιών οι βουλευτές έθεσαν τα ζητήματα των βαρέων και ανθυγιεινών, των αναπηρικών συντάξεων "μαϊμούδων", καθώς και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ορισμένων περιπτώσεων, όπως των στρατιωτικών,επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτές είναι σύννομες με την ελληνική νομοθεσία.

    Αλλοι βουλευτές επεσήμαναν ότι πρώτα πρέπει να ενημερωθούν για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για να ψηφίσουν την προσαρμογή του.

    "Αν προβλέπει ότι θα δίνουμε έξι συντάξεις το χρόνο θα το ψηφίσουμε;", ρωτούσαν , ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές ότι βουλευτές δέχονται προσωπικές απειλές, με αφορμή το ασφαλιστικό ή και προτάσεις "να τα παρατήσουν" και να επιστρέψουν στις περιφέρειές τους.

    Από την κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αυτή "αποτελεί κράτος εν κράτει". Ενώ ιδιαίτερα επικριτικοί στάθηκαν στο θέμα του πρόσφατου διορισμού 42 υποδιευθυντών, τη στιγμή που προβλέπονται 15 έως 17 αντίστοιχες θέσεις.

    Τέλος, το θέμα του πληθωρισμού αποτέλεσε εξίσου ζήτημα προβληματισμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ρώτησαν τον υπουργό Οικονομικών σε τί ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση αναφορικά με τον έλεγχο στην αγορά.

    [03] "Πορεία ευθύνης"

    Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε το 8ο συνέδριο της ΝΔ ο πρόεδρος της οργανωτικής του επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι η επόμενη μέρα θα φέρει μια καινούργια ΝΔ.

    Με το συνέδριο, είπε ο κ Αβραμόπουλος, κορυφώνεται η πορεία ευθύνης και προοπτικής της ΝΔ.

    Η επόμενη μέρα θα βρει την ΝΔ με ξεκάθαρη ιδεολογία, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, μακριά από παθογένειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος, που απομάκρυναν ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους.

    "Με πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, κάνουμε την αμφίπλευρη διεύρυνση, οικοδομούμε την μεγάλη κεντροδεξιά που εκτείνεται από τις παρυφές της δημοκρατική αριστεράς μέχρι τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Είναι ξεκάθαρες οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του κόμματος, είπε ακόμη ο κ Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι το κόμμα με το συνέδριο επανασυνδέεται με την ιστορία της παράταξης.

    Στόχος είναι να καταστήσουμε πάλι την ΝΔ ελκυστική και αξιόπιστη πρόταση, ανέφερε ο πρώην υπουργός.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι η ΝΔ απορρίπτει τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και σέβεται τις κοινωνικές κατακτήσεις και το κοινωνικό κράτος.

    Σε ερώτηση για το εάν φοβάται κατά την διάρκεια του συνεδρίου αποχωρήσεις δυσαρεστημένων στελεχών, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι "το συνέδριο δεν προσφέρεται για σόου" και πρόσθεσε ότι τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις προσώπων και κανείς δεν βρίσκεται σε αυτά με το ζόρι.

    Είπε ακόμη ότι έχουν κληθεί να παραστούν όλα τα κόμματα, αλλά δεν προβλέπονται χαιρετισμοί εκπροσώπων.

    Τέλος σε ερώτηση για το εάν θα είναι αντιπρόεδρος μετά το συνέδριο, απάντησε λέγοντας ότι "δεν έτρεχα ποτέ πίσω από θέσεις και αξιώματα, είμαι στην διάθεση του κόμματος και για να γίνει η ΝΔ αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης".

    [04] Ανεξέλεγκτη ροή

    Ο μηχανισμός της ΒΡ που επέτρεπε την μερική άντληση του πετρελαίου που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού αφαιρέθηκε σήμερα, αφήνοντας το αργό να βγαίνει στην θάλασσα με κανονικό ρυθμό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, ναύαρχος Θαντ Άλεν.

    "Υπήρξε ένα πρόβλημα σήμερα, παρατήρησαν ότι υπήρχε ένα είδος διαρροής αερίου", δήλωσε ο Θαντ Άλεν, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

    "Ανέφεραν ότι το πρόβλημα προήλθε από μία τηλεκατευθυνόμενη μηχανή που έπληξε έναν από τους αγωγούς του μηχανισμού άντλησης", πρόσθεσε ο αμερικανός ναύαρχος, σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός επιθεωρήθηκε και θα μπορούσε να έχει αποκατασταθεί μέχρι το απόγευμα.

    Ωστόσο ο επικεφαλής της ακτοφυλακής προειδοποίησε ότι η επαναλειτουργία του μηχανισμού άντλησης του πετρελαίου θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο.

    Την ίδια ώρα, ο ναύαρχος Άλεν ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ανθρώπων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Ο ένας εκ των νεκρών σκοτώθηκε σε δυστύχημα σε μία πισίνα, ενώ ο άλλος την ώρα που βρισκόταν σε ένα πλοίο το οποίο κατευθυνόταν προς την περιοχή της απορρύπανσης της πετρελαιοκηλίδας, ανέφερε ο κ. Άλεν χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του δεύτερου ανθρώπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 June 2010 - 18:30:25 UTC