Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eκρηξη με νεκρό στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη
  • [02] Αποφάσεις για ασφαλιστικό-εργασιακά
  • [03] Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου
  • [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [05] "Να σπάσουν αυγά"

  • [01] Eκρηξη με νεκρό στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη

    Ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης είναι το θύμα της βομβιστικής ενέργειας που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, στον 7ο όροφο του υπουργείου στην λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, λίγα μόλις μέτρα από το προσωπικό γραφείο του ίδιου του κ. Χρυσοχοΐδη.

    Το θάνατο του υπασπιστή του επιβεβαίωσε ο κ.Χρυσοχοΐδης. "Έχασα ένα φίλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη και πατέρα δύο παιδιών" δήλωσε ο υπουργός. "Αυτοί που τον δολοφόνησαν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ενάντια στην τρομοκρατία", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, επίσης, ότι η φονική βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο, αλλά πλήρωσε με τη ζωή του ο υπασπιστής του.

    Από την Αστυνομία ερευνάται πώς μπήκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο υπουργείο και έφθασε μέχρι τον 7ο όροφο.

    Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου λειτουργούσαν κανονικά όλα τα συστήματα ασφάλειας και οι ανιχνευτές όπλων και εκρηκτικών. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η βόμβα ήταν μέσα σε δέμα το οποίο προοριζόταν για τον υπουργό, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε πάντα με την αλληλογραφία. Λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Σύσσωμη καταδίκη της επίθεσης

    «Με αισθήματα οργής και βαθιάς οδύνης θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους οικείους του Γιώργου Βασιλάκη. Η ελληνική πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Είμαι βέβαιος ότι η δολοφονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη. Για να δικαιωθεί ο νεκρός και η δημοκρατία μας», αναφέρει σε συλληπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας, ενώ τον αποτροπιασμό τους για το χθεσινό δολοφονικό χτύπημα, εξέφρασαν σήμερα στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος του Σώματος, Φ. Πετσάλνικος, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού αστυνομικού.

    «Η πράξη αυτή και οι νοσηροί εγκέφαλοι που την σχεδίασαν και την εκτέλεσαν, με στόχο να πλήξουν την ομαλότητα σε αυτόν τον τόπο που αγωνίζεται για να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να βγει απβ την κρίση, είμαι βέβαιος ότι καταδικάζονται από ολόκληρο τον ελληνικό λαό και από όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος.

    «Χθες γίναμε μάρτυρες τυφλής και απάνθρωπης βίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Είμαι βέβαιος ότι το σύνολο της κοινωνίας μας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εγκληματική αυτή ενέργεια. Την ώρα που ο λαός μας δίνει καθημερινή μάχη για να ορθοποδήσει η χώρα και να αποκτήσει αξιοπιστία, άνανδροι και κρυπτόμενοι δολοφόνοι, θέλουν να χτυπήσουν την κοινωνική ειρήνη και την ομαλότητα. Θα αποτύχουν γιατί έχουν απέναντί τους ολόκληρη την κοινωνία».

    Την «αυτονόητη αγανάκτηση και θλίψη» της, εξέφρασε και η Αλέκα Παπαρήγα. «Ψάξτε πραγματικά από πού ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και χτυπήστε αλύπητα αυτούς που την έκαναν. Τους αξίζει. Μην διανοηθείτε ωστόσο να μπλέξετε το ζήτημα αυτό με τις λαϊκές κινητοποιήσεις» προειδοποίησε η γγ του ΚΚΕ.

    Θλίψη για τον θάνατο ενός «άξιου αξιωματικού και καλού οικογενειάρχη» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Συνδέοντας, δε, το τραγικό γεγονός με την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό που συζητήθηκε, αναρωτήθηκε «εάν συμβεί το ίδιο μετά από δυο χρόνια, η χήρα ενός επόμενου Βασιλάκη ή επόμενου Ηλιάκη, θα πάρει σύνταξη;»

    Στόχευση αποπροσανατολισμού του λαού διέκρινε πίσω απβ τη δολοφονία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας βέβαιο πως «προέρχεται από πολύ σκοτεινούς κύκλους»: «Αν δεν είχε γίνει, θα είχαν σήμερα, τελείως διαφορετικούς τίτλους τα ΜΜΕ» σημείωσε ο κος Τσίπρας. «Θα ασχολούνταν με το Μνημόνιο, με την συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την αποκάλυψη των δύο γραφών στη μετάφραση του Μνημονίου - αλλά όλοι ασχολούνται με μια στυγνή δολοφονία, γιατί κάποιοι το αποφάσισαν. Και για να μην πω και άλλες κουβέντες που μπορεί να παρεξηγηθούν, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενημερώθηκε για την έκρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του και εξέφρασε τον συγκλονισμό και τη στήριξή του για το φόνο του υπασπιστή του.

    Σε δήλωσή του, εξάλλου, αναφέρει: «Πρόκειται για μια αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκληματική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προσέβαλε βαρύτατα τον Νόμο και τη Δημοκρατία. Απέναντι σε τέτοια κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας και την καθολική μας απόφαση να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του. Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου και συμπάσχω με την οικογένεια του θύματος».

    Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έστειλε σήμερα γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει:

    «Με βαθύτατη θλίψη, ευρισκόμενος στην Καππαδοκία, πληροφορήθηκα το χθεσινό αποτρόπαιο έγκλημα, το οποίο και καταδικάζω απερίφραστα. Ολόψυχα δε εκφράζω την συμπαράστασή μου στην οικογένεια του αστυνομικού υποδιευθυντού Γιώργου Βασιλάκη που έπεσε κατά την επιτέλεση του καθήκοντος.

    Σε αυτές τις σκληρές ώρες τέτοια οδυνηρά γεγονότα θα πρέπει να μας φέρουν πιο κοντά στο ομόψυχο και όμαιμο του Γένους μας. Η Εκκλησία είναι δίπλα στον ανθρώπινο πόνο και προσευχή Της είναι η ειρήνη και γαλήνη στην κοινωνία μας».

    [02] Αποφάσεις για ασφαλιστικό-εργασιακά

    «Δεν θα γκρεμίσετε τον καπιταλισμό γκρεμίζοντας την Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή Γιώργος Παπανδρέου, αντεπιτιθέμενος στις βολές της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, για τις «αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις» στο ασφαλιστικό.

    «Σήμερα είναι η δική σας ώρα να απολογηθείτε» ανέφερε ο κος Παπανδρέου. «Θεωρείτε πως πράξεις δικές σας, των συνδικαλιστών σας, ή φοιτητών που υποδύονται συνδικαλιστές, πως συμβάλλουν στην ευρωστία των ταμείων ή τη μείωση της ανεργίας;

    Όταν στελέχη σας δημοσίως αρνούνται την τήρηση του Συντάγματος και των αποφάσεων των δικαστηρίων, δηλαδή να παίρνει ο καθένας τον νόμο στα χέρια του, το θεωρείτε προοδευτικό; Προβάλλουν την πατρίδα οι πράξεις αυτές, ή μήπως αφαιρείτε με την συμπεριφορά σας εθνικό εισόδημα από τη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας;»

    «Ποιος αποτρέπει τον τουρισμό και τους τουρίστες να έρχονται στην πατρίδα μας, κρουαζιέρας που φέρνει συνάλλαγμα εισφορές στα ταμεία, με την δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Εσείς!» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Πόσο κοστίζει σε θέσεις εργασίας ο με κάθε τρόπο και μέσο, αποκλεισμός των λιμανιών; Για τα νησιά, τουριστικές επιχειρήσεις, συγκοινωνίες; Μία μόνο από τις εταιρείες με κρουαζιερόπλοια θα έφερνε το 2011 47.000 επιβάτες, δρομολογώντας δύο ακόμα πλοία. Θα άφηναν χρήματα σε ελληνικά εστιατόρια, ελληνικά ξενοδοχεία, ελληνικές επιχειρήσεις. Με όσα γίνονται στα λιμάνια, οι περισσότερες εταιρείες σκέφτονται τον αποκλεισμό της Ελλάδας το 2011 και 2012. Από αυτήν την εταιρεία μόνον, χάνουμε 4 εκ. ευρώ και κινδυνεύουμε να χάσουμε 14 εκ. το 2011. Σε 77 από τα 450 ξενοδοχεία της Αττικής, οι ακυρωμένες νύχτες είναι 40.000 μετά από τα επεισόδια απβ τον Απρίλιο και τις σκηνές απβ τα λιμάνια μας. Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά στο μεταξύ; Από πού θα βρουν δουλειές; Θα βρουν ελεημοσύνη απβ το ΔΝΤ;»

    «Δεν καταδικάζετε τον καπιταλισμό, αλλά κομμάτι του ελληνικού λαού με απαράδεκτες εικόνες που κάνουν το γύρο της υφηλίου» τόνισε ο κος Παπανδρέου. «Πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον εργασιακό χώρο, να ενταχθούν οι ναυτικοί στα κρουαζιερόπλοια. Με την άρση του καμποτάζ περιμένουμε 45000 νέες θέσεις εργασίας. Εσείς δεν θέλετε καμία εξέλιξη στις εργασιακές σχέσεις, λες και είναι ο κόσμος στάσιμος δίπλα μας. Ο συντηρητικός σας δογματισμός, βάζει σε ομηρία ανέργους» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    «Από τους αγώνες για το δεκάωρο και το οκτάωρο, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και την ισότητα ανδρών και γυναικών στις αμοιβές, δεν υπήρξε εργατική κατάκτηση που να μην αναπτύχθηκε κόντρα στο νόμο της κυρίαρχης πολιτικής» απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα. «Κι εσείς μας βάζετε να παλεύουμε σήμερα, για κατάργηση της εργασίας των 15χρονων - ακόμα και για τα παιδιά που πηγαίνουν στο γενικό λύκειο».

    «Δεν σας κατηγορούμε ότι δεν κάνετε συμφωνίες ανάπτυξης. Είμαστε όμως ριζικά αντίθετοι, στο να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης κεφαλαίων με εργασιακούς όρους Κίνας, Ινδίας, ή Αφρικής» συνέχισε η κα Παπαρήγα. «Με τις συμφωνίες σας με τον Ερντογάν, ανοίξατε το δρόμο, ώστε ελληνικές εταιρείες που έχουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα να εξάγουν τα κεφάλαιά τους στη γειτονική Τουρκία δηλαδή να μειώνουν τις θέσεις εργασίας εδώ. Κλείσατε συμφωνία με την Κίνα για την ναυπήγηση πλοίων εκεί, καταδικάζοντας παραγωγικούς χώρους εδώ. Θέλετε να συμφωνήσουμε να μετατραπούν χώροι κατασκευής πλοίων σε συσκευαστήρια εμπορευμάτων και να κλείσουν και μικρές βιοτεχνίες που κάνουν σήμερα την συσκευασία ή την παραγωγή υλικών συσκευασίας».

    «Αυτό που λέτε εσείς, είναι μια άλλη λογική συντηρητισμού και δογματισμού που κρατά το λαό σε συνθήκες μοιρολατρίας» ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός.

    «Δεν νομίζω ότι η ελληνική λαϊκή οικογένεια δεν θέλει τις επενδύσεις από την Κίνα, το Κατάρ, την Λιβύη, ή τη Ρωσία που μπορούν να συμβάλλουν στις θέσεις εργασίας».

    «Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παλεύω ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή πλούτου, να χτυπήσουμε την φτώχεια και την εκμετάλλευση σε αναδυόμενες οικονομίες που τις κάνουν προσωρινά πιο ανταγωνιστικές από μας. Δεν είναι αυτό το μοντέλο που εμείς θέλουμε, να κάνουμε τον αγώνα ανταγωνιστικότητας με την μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά με την αύξηση της αξίας. Και θέλουμε να υπάρξουν συστήματα κοινωνικής ασφάλειας. Δεν θα γίνουμε εμείς χώρα μισθωτών τριτοκοσμικής λογικής.

    Κάνοντας αυτά όμως, δεν κλείνουμε λιμάνια στην Ελλάδα. Δώστε κι εσείς τον αγώνα παγκοσμίως, αλλά σκεφτείτε και την Ελλάδα, τους έλληνες εργαζόμενους και όχι απλώς την επαναστατικότητά σας. Δεν θα γκρεμίσετε τον καπιταλισμό γκρεμίζοντας την Ελλάδα. Σας καλώ άμεσα να σταματήσετε ότι διασύρει τη χώρα» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

  • ** Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Γ.Παπανδρέου: Προσπάθεια αναστροφής

    Με επιτυχία ξεκίνησε η τεράστια προσπάθεια αναστροφής της καταστροφικής πορείας της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζονται ήδη, τόσο οι προσπάθειες της κυβέρνησης όσο, κυρίως, οι θυσίες του ελληνικού λαού.

    Η μέχρι τώρα πορεία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν ήταν εύκολη και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας, ώστε να μπορούμε να είμαστε σήμερα σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, όπως ανέφερε, η προσπάθεια αφορά στο να μην βρεθεί ποτέ ξανά η Ελλάδα στην ίδια θέση και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ριζικές αλλαγές και ανατροπές.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του οκταμήνου της κυβέρνησής του και τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται "θα μας επιτρέψουν να ξεφύγουμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο της καθυστέρησης, της ανισότητας, της έλλειψης κράτους πρόνοιας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας αλλά και από τα ελλείμματα και τα χρέη".

    Ο πρωθυπουργός ήταν για μια ακόμη φορά ειλικρινής τονίζοντας ότι δεν θέλει να κοροϊδέψει κανέναν και όπως είπε, μας περιμένουν ακόμα δύσκολα χρόνια έντονης προσπάθειας και επιμονής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα περισσότερα οδυνηρά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Τώρα, όπως τόνισε, εκκαθαρίζουμε τη δυσβάσταχτη κληρονομιά του παρελθόντος.

    Παράλληλα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τώρα ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές για να σπάσει η γραφειοκρατία, να εμπεδωθούν κανόνες διαφάνειας, διαβούλευσης και λογοδοσίας παντού και να ξαναφτιάξουμε, όπως είπε, το κράτος. Είναι, ανέφερε, στο χέρι μας να τα καταφέρουμε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια θα είναι επιτυχής.

    Χρέος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να διαφυλάξουμε ότι το κράτος θα είναι σε θέση να καταβάλει συντάξεις σε βάθος χρόνου με ένα σύστημα βιώσιμο και ότι αυτό θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη. Χρέος μας, όπως είπε επίσης, είναι να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα προστατεύει, θα στηρίζει αλλά και θα δίνει ευκαιρίες στους πιο ευάλωτους πολίτες, όπως επίσης και θα βοηθάει τη χώρα να γίνει πιό σύγχρονη και πιό ανταγωνιστική.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε για μια ακόμη φορά τις αιτιάσεις ότι το ελληνικό πρόβλημα οφείλεται στην ύπαρξη του κράτους πρόνοιας και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η διαχείριση τόσο του κράτους πρόνοιας όσο και του κράτους γενικότερα. Και πρόσθεσε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν αφορά στο κράτος πρόνοιας όπως έχει αποδειχθεί και σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που εφαρμόζεται.

    Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις αναμενόμενες εξελίξεις στην Ευρώπη και τόνισε ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση πίεσης αναφορικά με το χρέος όλων των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και προέβλεψε ότι πολλές από τις χώρες αυτές θα πάρουν μέτρα είτε όπως αυτά που πήρε η Ελλάδα είτε ανάλογα με αυτά.

    Επανέφερε το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων της Κοινότητας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν μπει ένας μικρός φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της τάξεως του 0,05%, η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει έσοδα περί τα 240 δισ. ευρώ που θα αποτελούσε μια πολύ σημαντική πηγή. Το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων μέσω της επιβολής του συγκεκριμένου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενός νέου φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και της έκδοσης ευρωομολόγων θα τεθεί, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, στις συζητήσεις που ακολουθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο προϋπολογισμό.

    Ο πρωθυπουργός θεώρησε θετικό ότι οι προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν από τα συνδικάτα στο Βανκούβερ του Καναδά και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο G -20.

    Σχετικά με τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για το νομοσχέδιο που αφορά στη δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη και το οποίο θα κατατεθεί ως τις 30 Ιουνίου στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι συνιστά το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι έχει ως στόχους τη θωράκιση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατήρηση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Τέλος, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι για την Ελλάδα είναι η αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και η μείωση των εκπομπών αερίων. Ο βασικός στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, η κατά το δυνατόν απεξάρτηση από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους με την αξιοποίηση εγχώριων πόρων φιλικών προς το περιβάλλον, αλλά και η πράσινη ανάπτυξη στην οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Προτροπή στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών

    Προτροπή στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν στις μεγάλες κινήσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του τραπεζικού συστήματος απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η πολιτεία στηρίζει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες με την σειρά τους θα πρέπει "να στηρίξουν τον εαυτό τους" και κατ' επέκταση την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά. Απευθυνόμενος στους τραπεζίτες είπε ότι είναι η ώρα να κοιτάξουν τους όρους αμοιβών σε υψηλόβαθμα στελέχη τους, καθώς και να διασφαλίσουν τους όρους ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Η πολιτεία, πρόσθεσε, έχει στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, πρόσφατα αύξησε το σκέλος των εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να το πράξει περαιτέρω αν υπάρξει ανάγκη.

    Αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο χαρακτήρισε "δίχτυ ασφαλείας" για το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο θα λάβει τα πρώτα χρήματα. Εκτίμησε ότι καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει.

    Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα αισιόδοξος για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και γενικότερα της εφαρμογής του προγράμματος τριετούς προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Ήδη τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αποδίδουν, το έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο έχει μειωθεί κατά 39%, ενώ τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 8% και η μείωση των δαπανών φθάνει το 10%. Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις και υπάρχει η αισιοδοξία ότι ο κρατικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί.

    Είναι η ώρα των μεγάλων ανατροπών τώρα, τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου και επισήμανε ότι με το πλαίσιο των ασφαλιστικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων μπαίνουν οι βάσεις για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με αίσθημα δικαίου και ξεπερνιούνται αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και κανόνες που δεν προστάτευαν τους εργαζομένους.

    [03] Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου

    Παρουσία του πρωθυπουργού, της οικογένειας Παπανδρέου, στελεχών και φίλων του ΠΑΣΟΚ τελέστηκε σήμερα στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου για τη συμπλήρωση 14 χρόνων από το θάνατό του.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, που παραβρέθηκε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στο μνημόσυνο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, απόθεσε στον τάφο του πατέρα του τρία κόκκινα γαρύφαλλα και στη συνέχεια πήγε και στον τάφο του παππού του Γεώργιου Παπανδρέου. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναχώρησε από το Αβ Νεκροταφείο.

    Σε δηλώσεις της η Δήμητρα Παπανδρέου είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας ηγέτης που λατρεύτηκε από τον ελληνικό λαό και αγάπησε αυτόν τον λαό. Στον τάφο του, είπε, γράφει "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες". Αυτό το συγκεκριμένο, τόνισε, αυτός ο ηγέτης το έκανε πράξη. Έκανε έναν λαό περήφανο που δεν γονάτισε στα ξένα συμφέροντα και δεν ενέδωσε σε ξένους εκβιασμούς. Αν ζούσε σήμερα, συμπλήρωσε, ο ελληνικός λαός δεν θα περνούσε αυτή τη δοκιμασία.

    Ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν ο ελληνικός λαός, από γενιά σε γενιά, θα θυμάται τον άνδρα εκείνο, τον πολιτικό, που άλλαξε την πορεία της χώρας και έβαλε στη ζωή, στην κοινωνία, ένα μεγάλο κομμάτι του λαού που ήταν στη γωνία απβ αυτούς που θέλουν να οδηγήσουν ξανά τη χώρα στην ίδια κατάσταση. Γι' αυτό με ενότητα, είπε, σήμερα προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από έναν τέτοιο επικίνδυνο κατήφορο.

    Ο Γιώργος Λιάνης δήλωσε ότι ο Ανδρέας λείπει από όλους. "Πιστεύω ότι στον Γιώργο έλαχε το μεγαλύτερο φορτίο που σήκωσε ποτέ Έλληνας πρωθυπουργός και του εύχομαι ολόψυχα να πετύχει", τόνισε ο κ. Λιάνης.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου στις ιδέες και στη ζωή είναι πάντοτε οδηγός και όσο πιο δύσκολη είναι η στιγμή τόσο πιο πολύ τον σκέφτεται.

    Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν τα αδέλφια του πρωθυπουργού Νίκος και Ανδρίκος, ο αδελφός του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος, υπουργοί , βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Ρέππας, Κώστας Λαλιώτης, Τηλέμαχος Χυτήρης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Γιώργος Κατσιφάρας, Νίκος Αθανασάκης, Σωκράτης Ξυνίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Ντίνα Μπέη και Γιάννης Μίχας.

    [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ετήσιο μνημόσυνο για τον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Αθήνα/Α' Νεκροταφείο - 09:30:00

  • Ημερίδα για την παρουσίαση της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και για τον εορτασμό της «Ημέρας ΟΣΕΠ». Κατά την εκδήλωση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης θα παρουσιάσουν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει σειρά ομιλητών, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις δύο κύριες θεματικές ενότητες «ο ΟΣΕΠ: προωθώντας την περιφερειακή οικονομική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου» και «Πράσινη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα: μια νέα ευκαιρία περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας». Αθήνα/ΥΠΕΞ - 09:30:00

  • Γενική Συνέλευση Eurobank. Αθήνα/Athenaeum Intercontinental - 10:30:00

  • Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Αθήνα/Βουλή - 11:30:00

  • Αρχίζουν οι εργασίες του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Ν.Δ. Αθήνα/Ταε Κβο Ντό - 19:00:00

    Κοινοβουλευτικό έργο

    10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις/ Ώρα του Π/Θ

    Επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό

    -Αλ. Παπαρήγα σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα κ.λπ..

    -Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με τη λήψη μέτρων για την τόνωση της αγοράς κ.λπ..

    -Αλ. Τσίπρα σχετικά με το περιεχόμενο της σύμβασης για τη χορήγηση του δανείου στη Χώρα μας κ.λπ..

    11:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 25 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με την εξυγίανση του ΟΣΕ.

    Βόρεια Ελλάδα

  • Σύνοδος πρυτάνεων ελληνικών ΑΕΙ. Η Σύνοδος, που διοργανώνεται από το ΑΠΘ, θα ασχοληθεί με ζητήματα ακαδημαϊκής πολιτικής αλλά και θέματα θεσμικής, οικονομικής και διοικητικής φύσης, που αφορούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, στην τρέχουσα χρονική συγκυρία. Λιτόχωρο Πιερίας

  • Πανευρωπαϊκό Συνεδρίο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών (YES). Δεύτερη μέρα εργασιών του Συνεδρίου. Ομιλητές -μεταξύ άλλων- Γεώργιος Παπανδρέου, Στέφανος Μάνος και Ανρί Μαλός της ΕΟΚΕ. Θεσσαλονίκη/Ξενοδοχείο Mediterranean Palace - 09:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ με θέμα την πανελλαδική απεργία της Τρίτης. Θεσσαλονίκη/Κτίριο ΕΔΟΘ - 11:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Θέμα της συνέντευξης οι Πολιτικές εξελίξεις, υπο το πρίσμα του Καλλικράτη. Θα παρουσιαστεί σχετική δημοσκόπηση. Θεσσαλονίκη/Βασ. Ηρακλείου 30, 7ος ορ. - 12:00:00

  • Τελετή βράβευσης πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού για τους πρόσφυγες. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Χαιρετισμός υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη. Θεσσαλονίκη/Αρχαιολογικό Μουσείο - 13:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Υδατοσφαίριση-Εθνική ανδρών-Διεθνές τουρνουά Μόσχας (1η ημέρα):

    17:30:00 Ελλάδα-Ρουμανία

  • Ποδόσφαιρο-Παγκόσμιο Κύπελλο (Α΄ φάση, 3η ημέρα), Νότια Αφρική:

    17:00 Πορτογαλία-Βραζιλία

    17:00 Β.Κορέα-Ακτή Ελεφαντοστού

    21:30 Χιλή-Ισπανία

    21:30 Ελβετία-Ονδούρα

    [05] "Να σπάσουν αυγά"

    Περαιτέρω μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και μείωση των φορολογικών συντελεστών, όταν επιτευχθούν πιο σταθερά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ζούμε μία έκτακτη κατάσταση χωρίς προηγούμενο, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται συστράτευση και συμβολή όλων των κοινωνικών δυνάμεων: «Δυστυχώς πληρώνουμε το τίμημα εγκληματικών σφαλμάτων και παραλείψεων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αλλά δίνουμε τη μάχη της ανασύνταξης και της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας»

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρώτιστο καθήκον ήταν η διασφάλιση της συνέχειας ύπαρξης της ελληνικής οικονομίας και της αποτροπής της απειλής χρεοκοπίας.

    Αποφασίστηκε ότι απαιτούνται τομές, συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της φοροδιαφυγής με σεβασμό στο κάθε ευρώ του πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και λέγοντας ότι «βαδίζουμε σε σωστό δρόμο και (ότι) οι θυσίες πιάνουν τόπο».

    Στις τομές αυτές περιλαμβάνεται η συνολική απλοποίηση των διαδικασιών, αδειοδότησης, το κτύπημα της μάστιγας της διαφθοράς και ένα σοβαρό πτωχευτικό δίκαιο, είπε ο κ. Παπανδρέου ενώ κάλεσε κόμματα και κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την απλοποίηση και την απελευθέρωση των δυνάμεων της οικονομίας.

    Ταυτόχρονα κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αν και έβλεπε την επιδείνωση της κατάστασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έδινε χρήματα απλώς για την εξυπηρέτηση ημετέρων και σε καμία περίπτωση με παραγωγικά κριτήρια.

    «Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα αυτά δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά η μετάβαση θα γίνει ομαλά», έκλεισε την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από τη πλευρά του διερωτήθηκε, αφού ο πρωθυπουργός κάνει σωστές διαπιστώσεις, τότε γιατί η πολιτεία δεν εφάρμοσε το νόμο όποτε χρειάστηκε στα λιμάνια.

    Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι η κατάσταση στην αγορά είναι κρίσιμη με 65.000 μαγαζιά να έχουν βάλει ήδη λουκέτο, ενώ κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας δείχνουν νεκροταφείο: «Το 45% της λιανικής είναι στα χέρια των Κινέζων, το 20% στην παραοικονομία, άλλο τόσο στα "μεγαλομάγαζα" και μένει μόλις το υπόλοιπο για τον επιχειρηματία του κέντρου και της γειτονιάς που επιβαρύνεται από την εγκληματικότητα κα το φόβο της γκετοποίησης», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ζητώντας από την κυβέρνηση «να σπάσει αυγά».

    Στην κατεύθυνση αυτή διερωτήθηκε «ποιος τρελός θα ανοίξει σήμερα επιχείρηση στην Ελλάδα με φορολογία 45%, όταν είναι 10% στην Κύπρο και 15% στη Βουλγαρία.

    Κλείνοντας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει θετικά στην πρόταση Πούτιν για το κλίρινγκ, προκειμένου να μην υπάρχει μοναδική εξάρτηση από την τρόϊκα.

    Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά προγράμματα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για παροχή χαμηλότοκων δανείων, εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων, αύξηση της ρευστότητας, και με το ευνοϊκό κλίμα από την νομοθέτηση του «Καλλικράτη».

    Κάνουμε εργώδεις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων , υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, και προς τη Ρωσία, όντας ανοιχτοί σε συνεργασία και σε θέματα όπως το κλίρινγκ, προς την Κίνα, τις Ινδίες, τη Λιβύη, το Κατάρ κ.ο.κ. για την επίτευξη σημαντικών επενδύσεων.

    Όμως οι αλλαγές για να πιάσουν τόπο, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, θέλουν χρόνο και πείσμα με ένα «δύσκολο» Δημόσιο, που πρέπει να ξαναμάθει να λειτουργεί αποτελεσματικά και τη συμβολή όλων για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την μοιρολατρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 June 2010 - 10:30:27 UTC