Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η ΝΔ οδηγεί την χώρα στη νέα μεταπολίτευση"
  • [02] Η φάση των 16

  • [01] "Η ΝΔ οδηγεί την χώρα στη νέα μεταπολίτευση"

    Με κυρίαρχο σύνθημα "μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας" και σε φόντο που κυριαρχούσαν οι αποχρώσεις του μπλε και με πινελιές από τα χρώματα του ουράνιου τόξου άρχισε χθες το 8ο συνέδριο της ΝΔ.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Με την ψηφοφορία των συνέδρων θα εκλεγούν περίπου 200 μέλη ενώ συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες κλπ. Συνολικά η ΚΕ θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, εκατό λιγότερα από την απερχόμενη.

    Η διαδικασία ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κομμάτων και ακολούθησε η προβολή βίντεο με την ιστορική διαδρομή της ΝΔ όπου ξεχώριζαν στιγμιότυπα με όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γιώργο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Καραμανλή. Το μεγαλύτερο μέρος όμως ήταν αφιερωμένο στον νυν πρόεδρο, στην ανάδειξή του από την λαϊκή βάση του κόμματος και τις ενέργειές του για την δημιουργία της "καινούργιας ΝΔ".

    Κατά την είσοδό του στον χώρο του συνεδρίου ο πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς χαιρέτησε με ασπασμό τον προκάτοχό του κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος απέσπασε και το χειροκρότημα της σάλας όταν τον προσφώνησε ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Στο συνέδριο δεν προσήλθαν οι κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Αλογοσκούφης που άλλωστε δεν είναι πλέον μέλη του κόμματος αλλά και ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε την δημόσια αποδοκιμασία του κ. Αντώνη Σαμαρά. Απών ήταν και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ των κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Γιώργος Σουφλιάς αν και είχε πάρει πρόσκληση να συμμετάσχει.

    Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 4.300 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι εξελέγησαν από την βάση του κόμματος. Σε ποσοστό 60% συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κορυφαία κομματική διαδικασία.

    Ομιλία Αντώνη Σαμαρά

    Η ΝΔ πρωτοστατεί στη νέα μεταπολίτευση, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην έναρξη του 8ου συνεδρίου του κόμματος.

    Η ΝΔ, εξήγησε, μπορεί να πρωταγωνιστήσει γιατί διαφοροποιήθηκε στο μνημόνιο και το καταψήφισε, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, γιατί είναι ταυτισμένο με το ίδιο το σύστημα και η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος.

    Υποστηρίζοντας την πολιτική του, ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι "το μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα, αλλά την βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ΝΔ χαράσσει στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι για να επιστρέψουμε στην σπατάλη και τη χαλάρωση,αλλά για να βγούμε από την κρίση, με ανάπτυξη, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις".

    Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα επτά θανάσιμα ελαττώματα του συστήματος που καταρρέει: "Κρατισμός, λαϊκισμός, ηγεμονία αριστερόστροφων ιδεών, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος, κάλπικη ευημερία με δανεικά, έκπτωση αξιών και προτύπων".

    Η νέα μεταπολίτευση καλύπτει τα τέσσερα μεγάλα ελλείμματα, ανταγωνιστικότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας και παιδείας, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εσωκομματική διαδικασία, λέγοντας ότι "η ΝΔ έκανε την αυτοκριτική της, αναδιοργανώθηκε, ανοίχτηκε στην κοινωνική βάση, πέτυχε ανανέωση κατά 80% του στελεχικού της δυναμισμού, ανασυγκροτείται ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά και γίνεται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της κεντροδεξιάς, ανοιχτό στην κοινωνία με διαδραστικό χαρακτήρα".

    Ο Α. Σαμαράς είπε ακόμη ότι το κόμμα αποκτά νέο σπίτι, στο οποίο θα μεταφερθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανασυγκρότηση του κόμματος, που, όπως είπε, συντονίζεται με την γενικότερη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τόπου.

    "Τέρμα στην εσωστρέφεια", είπε μετ' επιτάσεως ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: "Τέρμα τα φέουδα, τα βιλαέτια, οι προσωπικοί μηχανισμοί, τα παλαιοκομματικά παιχνίδια. Καθήκον του κόμματος και όλων των στελεχών του είναι να βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη, να αφουγκράζονται τα προβλήματά του, να τον εκφράζουν και να προτείνουν λύσει στη δύσκολη καθημερινότητά του".

    Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς είπε πως "όταν όλα θα κλυδωνίζονται, η ΝΔ θα μένει όρθια και θα προσφέρει τις λύσεις και την διέξοδο".

    Καθιέρωση αντιπροέδρων

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτεταμένα στα εσωκομματικά θέματα στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην αυτοκριτική που έγινε το τελευταίο διάστημα. Ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ: "Ποτέ κόμμα στην Ελλάδα δεν έκανε τόσο βαθιά αυτοκριτική όσο η ΝΔ τους τελευταίους μήνες όμως δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις εκείνων που θέλουν να φορτώσουν στη ΝΔ τα δικά τους σφάλματα και δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστο το θετικό μας έργο. Σήμερα η ΝΔ μηδενίζει το κοντέρ και ξαναγεννιέται".

    Αναφέρθηκε στο ιδεολογικό στίγμα του κόμματος λέγοντας ότι "ο κοινωνικός φιλελευθερισμός διευρύνει τα όρια και δεξιότερα και αριστερότερα, θα κάνουμε αμφίπλευρη διεύρυνση προβάλλοντας τις ιδέες μας και όχι αποσιωπώντας τες". Στο νέο οργανόγραμμα θα προβλέπεται η δυνατότητα του προέδρου να ορίζει δύο αντιπροέδρους είπε ο κ. Σαμαράς. Το πιο δυνατό χειροκρότημα απέσπασε η αποστροφή του στην οποία ανέφερε ότι "πρίγκιπες και πριγκιπάτα, βαρόνοι, τζάκια και φέουδα έφυγαν από το λεξιλόγιο της ΝΔ, θα κλείσω οριστικά την πόρτα σε όσους πίκραναν το φιλότιμο της ΝΔ και της ελληνικής κοινωνίας, αυτό το κεφάλαιο όμως κλείνει εδώ".

    Ο Α. Σαμαράς είπε ακόμη ότι η ΝΔ αποκτά νέο σπίτι, στο οποίο θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες του κόμματος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Έκλεισε την ομιλία του προειδοποιώντας το ΠΑΣΟΚ ότι "αν διαλύσετε την οικονομία θα βρείτε απέναντί σας εμάς και όχι το ΠΑΜΕ" ενώ απευθυνόμενος προς τους συνέδρους του είπε: "Ζητώ την έμπρακτη αγάπη σας για την παράταξη, όταν όλα θα κλυδωνίζονται, η ΝΔ θα μένει όρθια και θα προσφέρει τις λύσεις και την διέξοδο".

    Ομιλία Αβραμόπουλου

    Την αισιοδοξία του ότι δεν θα αργήσει η μέρα που οι Ελληνες πολίτες θα εμπιστευθούν στη ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ξεκινώντας αναφέρθηκε στην τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι "οι τρομοκράτες χτύπησαν στην καρδιά της εθνικής ασφάλειας, με μια πρωτοφανή πράξη στα τρομοκρατικά χρονικά της Ελλάδας" και εξέφρασε την θλίψη του αλλά και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και στο Σώμα των Ελλήνων Αστυνομικών.

    Με το συνέδριο, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ξεκινάει μια νέα πορεία η οποία συνοδεύεται από βαθειές αλλαγές, ώστε η καινούργια ΝΔ να ανοίξει τον δρόμο στην νέα μεταπολίτευση.

    "Για να φθάσουμε εδώ χρειάστηκε να συγκρουστούμε με αναχρονιστικές νοοτροπίες και κατεστημένες αντιλήψεις, καθώς και με παθογένειες που μας οδήγησαν στην πρόσφατη εκλογική συντριβή", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "βάζουμε τα θεμέλια για μια παράταξη, χωρίς κλειστές πόρτες, για ένα ανοιχτό κόμμα".

    Στάθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, λέγοντας ότι "όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, το οποίο δεν διστάσαμε να αναλάβουμε", πρόσθεσε, όμως, επικρίνοντας τη σημερινή κυβέρνηση, ότι "κατάφερε με την πολιτική της να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε κρίση δανεισμού και κοινωνικής απαξίωσης, που εκθέτει την Ελλάδα στον κόσμο και πλήττει τη διεθνή της εικόνα".

    Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της παράταξης, μνημόνευσε όλους τους προηγούμενους προέδρους και υπογράμμισε ότι το 8ο συνέδριο είναι συνέδριο αναγέννησης και ανασυγκρότησης της παράταξης.

    Συνεχίζοντας είπε ότι "η επόμενη μέρα φέρνει την καινούργια ΝΔ με ξεκάθαρη πολιτικοϊδεολογική ταυτότητα και στρατηγική να ξεκινάει μια νέα πορεία ελπίδας και προοπτικής".

    Ο κ. Αβραμόπουλος περιέγραψε το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, λέγοντας: "Δημιουργούμε τη μεγάλη σύγχρονη προοδευτική και δημοκρατική κεντροδεξιά, την παράταξη η οποία με πολιτικο-ιδεολογικό πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, προσεγγίζει τις ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά συγγενείς δυνάμεις του φιλελεύθερου δημοκρατικού και κοινωνικού κέντρου, την παράταξη που μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση, φιλοδοξεί να ανασυνθέσει το μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος".

    Τοποθετήσεις στελεχών τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου

    Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στην ομιλία του επεσήμανε πως η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας.

    Για παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης και για θεσμικές παρεκτροπές του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης Αν. Νεράντζης.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε ότι σήμερα οι θεσμοί απαξιώνονται και κυριαρχεί η σκανδαλολογία. Τόνισε ότι μπροστά στον άκρατο λαϊκισμό η Ν.Δ έχει ιστορική υποχρέωση να βρει άμεσα το βηματισμό της, να αποτελέσει ανάχωμα στην ισοπέδωση και την απαξίωση της πολιτκής και των πολιτικών.

    Η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αποδείξει ότι είναι ζωντανός οργανισμός που ανανεώνεται, ενώ για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος έκανε λόγο ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως μετά την απαραίτητη αυτοκριτική η παράταξη πρέπει να προχωρήσει μπροστά.

    [02] Η φάση των 16

    Η Ουρουγουάη προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Μουντιάλ, καθώς σε αγώνα για την φάση των «16», που έγινε στο Πορτ Ελίζαμπεθ, επικράτησε με 2-1 της Νότιας Κορέας. Τα τέρματα των Νοτιοαμερικανών πέτυχε ο Σουάρες (8`, 80`), ενώ για τους Ασιάτες σκόραρε ο Λι Τσουνγκ Γιονγκ στο 68ο λεπτό.

    Η κορυφαία διοργάνωση μπαίνει στην «τελική ευθεία» με τους αγώνες από δω και στο εξής να είναι χωρίς επιστροφή, αφού εφόσον στο 90λεπτο δεν προκύπτει νικητής, θα ακολουθεί ημίωρη παράταση και η ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

    Στις 21.30 οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Γκάνα, σε αγώνα που θα διεξαχθεί στο Ρούστενμπουργκ.

    Η Πορτογαλία και η Βραζιλία αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στο Ντέρμπαν, οριστικοποιώντας την πρόκρισή τους στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η "Σελεσάο" κατέκτησε την πρώτη θέση του 7ου ομίλου με 7 βαθμούς, δύο περισσότερους από τους Πορτογάλους.

    Η Ακτή Ελεφαντοστού επικράτησε 3-0 της Βόρειας Κορέας, στον τελευταίο αγώνα των δύο ομάδων για το 19ο παγκόσμιο κύπελλο, καθώς αμφότερες αποκλείστηκαν από τον 7ο όμιλο της διοργάνωσης. Το ματς έγινε στο «Μπομπέλα» του Νέλσπρουϊτ και τα γκολ πέτυχαν οι Γιάγια Τουρέ (14΄), Ρομαρίκ (20΄) και Καλού (82΄).

    Με γκολ των Βίγια (24') και Ινιέστα (37'), η Ισπανία νίκησε 2-1 την Χιλή στο «Λόφτους Φέρσφελντ» της Πρετόρια για την 3η αγωνιστική του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, όμως προκρίθηκαν και οι δύο ομάδες. Η Ισπανία ως πρώτη του 8ου ομίλου θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στη φάση των «16», ενώ η Χιλή, που έπαιζε με δέκα παίκτες από το 37', λόγω αποβολής του Εστράδα με 2η κίτρινη κάρτα και μείωσε με τον Μιγιάρ στο 47', ως δεύτερη θα παίξει με τη Βραζιλία.

    Η μεγάλη έκπληξη που έκανε η Ελβετία στην πρεμιέρα του 8ου ομίλου επί της Ισπανίας (1-0) δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Η ομάδα του Οτμαρ Χίτσφελντ έμεινε εκτός της φάσης των "16" του Μουντιάλ, καθώς στο πλέον καθοριστικό παιχνίδι του ομίλου (3η αγωνιστική), δεν κατάφερε να νικήσει την Ονδούρα (0-0), η οποία πήρε τον πρώτο της βαθμό, αλλά έμεινε χωρίς γκολ στη διοργάνωση, όπως είχαν κάνει για τελευταία φορά το 2002, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 June 2010 - 16:30:16 UTC