Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι αλλάζει για το πορτοφόλι μας το 2011
  • [02] Το τοπίο σε εργασιακές σχέσεις-ασφαλιστικό
  • [03] "Μπαράζ" παρεμβάσεων στην οικονομία
  • [04] Έμειναν ...σπίτι

  • [01] Τι αλλάζει για το πορτοφόλι μας το 2011

    Νέοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν πλέον από την Πρωτοχρονιά, με τον μειωμένο να αυξάνεται από 11% σε 13% και τον υπερμειωμένο κατά 50% να αυξάνεται από 5,5%, σε 6,5%, ενώ ο "κανονικός" συντελεστής παραμένει στο 23%, Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές οι οποίοι ισχύουν σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 5%, από 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.

    Ως αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών, θα ανατιμηθούν κατά 2% τα είδη διατροφής, τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων, τα οποία θα επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή 13%. Επίσης, αυξάνονται κατά 20 λεπτά τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%. Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και στα τσιγάρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω των αυξήσεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

    Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, όμως, διευρύνεται η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή, του 6,5%, σε φάρμακα, βιβλία για παιδιά και υπηρεσίες διαμονής, μειώνοντας έτσι τις τιμές για τον καταναλωτή.

    Οσον αφορά ατα φάρμακα, η μετάταξη σκευασμάτων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%, οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις τις τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων. Οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που είχαν προκύψει από τη νέα τιμολογιακή πολιτική του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία οδήγησε σε Β΅έση μείωση τιμών κατά 30%. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

    Αλλαγές πλέον ισχύουν και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία θα είναι μειωμένα από 20% έως 30% για 1.200.000 νοικοκυριά, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αναλυτικά προβλέπεται:

    Μείωση από 17% έως 3% της μέσης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για 1.500.000 περίπου μικρομεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.

    Μείωση από 20% έως 30% σε 1.200.000 νοικοκυριά (άνεργοι, ΑΜΕΑ, οικογένειες με τρία παιδιά και χαμηλό εισόδημα, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι), οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

    Σταθερότητα της μέσης τιμής για 2.500.000 νοικοκυριά με καταναλώσεις από 800- 2000 kWh.

    Το αγροτικό τιμολόγιο παραμένει το χαμηλότερο από όλα τα υπάρχοντα τιμολόγια, παρά την αύξηση του 6%.

    Αύξηση 11%, στην κατηγορία πελατών των 0 - 800 kWh και αντιστοιχεί σε μέση επιβάρυνση 5,5 ευρώ, το τετράμηνο.

    Ο καινούργιος χρόνος έφερε αυξήσεις και στο φυσικό αέριο για την Αττική, λόγω της ανόδου του ΦΠΑ και των αυξήσεων στις πάγιες χρεώσεις που αποφάσισε η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής:

    Για κατανάλωση μέχρι 5 κυβικά μέτρα την ώρα, το πάγιο αυξάνεται σε 5,6 ευρώ το δίμηνο από 5,53 ευρώ (αύξηση 1,26%).

    Για κατανάλωση μέχρι 40 κυβικά μέτρα την ώρα, 10,07 ευρώ από 9,95 ευρώ (αύξηση 1,2%).

    Για κατανάλωση μέχρι 60 κυβικά μέτρα την ώρα, 17,9 ευρώ από 17,69 ευρώ (αύξηση 1,18%).

    Πάνω από 60 κυβικά μέτρα την ώρα, 29,08 ευρώ από 28,74 ευρώ (αύξηση 1,18%).

    Στα ποσοστά αυτά προστίθεται και η επιβάρυνση από το ΦΠΑ (από 11 σε 13 %).

    Αλλαγές στην τιμολογιακή της πολιτική, ανακοίνωσε και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με στόχο να καταστήσει τα εισιτήρια των κοινών αμαξοστοιχιών ανταγωνιστικά των αντίστοιχων δρομολογίων του ΚΤΕΛ. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η τιμή στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Καλαμπάκα από 8,90 διαμορφώνεται στα 15 ευρώ. Το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ. Για τα Inter City η τιμή στο δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη από 36,30 ευρώ διαμορφώνεται στα 55,20 ευρώ.

    Πάντως στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εφαρμόσει σύντομα εκπτώσεις της τάξης του 20% στην τριήμερη προπώληση εισιτηρίων καθώς και στην χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

    Τέλος ακριβότερα θα είναι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Ιανουαρίου, τα διόδια:

    Αφιδνών (δίκυκλα 1.40 ευρώ, ΙΧ 2.05 ευρώ, μεσαία φορτηγά 5.20 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 7.25 ευρώ),

    Θηβών (δίκυκλα 1.70 ευρώ, ΙΧ 2.50 ευρώ, μεσαία φορτηγά 6.25 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 8.80 ευρώ),

    Τραγάνας (δίκυκλα 1.65 ευρώ, ΙΧ 2.40 ευρώ, μεσαία φορτηγά 6.10 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 8.50 ευρώ) και

    Αγίας Τριάδας )δίκυκλα 1.10 ευρώ, ΙΧ 1.55 ευρώ, μεσαία φορτηγά 3.95 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 5.55 ευρώ).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Το τοπίο σε εργασιακές σχέσεις-ασφαλιστικό

    Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό είναι το μεγάλο στοίχημα του 2011.

    Από την πρώτη του έτους αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στο πλαίσιο διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί ως το 2015, οπότε το όριο ηλικίας θα φθάσει τα 65 χρόνια με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στα 60 με 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

    Από 1η Ιανουαρίου, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ ενώ ο κλάδος Υγείας του Οργανισμού διαχωρίζεται από τον κλάδο των συντάξεων όπως και οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές.

    Τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας.

    Στα μέσα Ιανουαρίου, θεσπίζεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ.

    Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Ως τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου και ως το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.

    Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τίθεται σε εφαρμογή το εργόσημο, ενώ από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά τη λειτουργία του το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και συγκροτείται Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, ενώ ως το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Μπαράζ" παρεμβάσεων στην οικονομία

    Με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, οπότε πρέπει, βάσει του χρονοδιαγράμματος, να εκταμιευθεί η 4η- και υψηλότερη- δόση των 15 δις. ευρώ του δανείου, η κυβέρνηση "εισέρχεται" από αύριο, 3 Ιανουαρίου, σε ένα "καυτό τρίμηνο" παρεμβάσεων στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας. Το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται πλέον κρίσιμο, καθώς, εκτός από τον νέο έλεγχο από την τρόικα τον Φεβρουάριο, επί τάπητος θα έχει τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

    Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις παρεμβάσεις βρίσκεται το νομοσχέδιο για το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων". Σημαντική, επίσης, θεωρείται και η παρέμβαση στο "μέτωπο" των ΔΕΚΟ και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (π.χ. "Ελληνικό"), η τρόικα αναμένει την παρουσίαση αναλυτικού, ανά τομέα δράσης, σχεδίου.

    "Μεστός" μήνας είναι ειδικά ο Ιανουάριος, καθώς στο τέλος αυτού του μήνα, ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Τον Ιανουάριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις των αναλογιστικών μελετών για τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).

    Έως το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παρουσιαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως τα τέλη Iουνίου.

    Την πρόοδο ή την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα εξετάσει η τρόικα τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, όμως, τα στελέχη της θα αναμένουν εντός του Μαρτίου και το πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012- 2014, με μέτρα απόδοσης 12,5 δισ. ευρώ, προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 3% του AEΠ στο τέλος του 2014.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Έμειναν ...σπίτι

    Για μεγάλη μείωση στην τουριστική κίνηση των Ελλήνων -τόσο σε δημοφιλείς προορισμούς στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό- την περίοδο των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, κάνουν λόγο εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων, που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

    Επισημαίνουν, ότι οι μειώσεις αφορούν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, που αποτελούν και τη βασική πελατεία των εν λόγω γραφείων και θεωρούν ως κύρια αιτία της πτώσης, την οικονομική κρίση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 January 2011 - 13:30:20 UTC