Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ισχύ η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [02] Απάντηση Παπουτσή στις επικρίσεις
  • [03] Κινητοποιήσεις στα Μέσα Μεταφοράς
  • [04] Άνοδος 10,6% στα έσοδα Δεκεμβρίου
  • [05] Ελπιδοφόρο τεστ εντοπισμού καρκινικών κυττάρων
  • [06] Περιορισμός προσλήψεων στο Δημόσιο
  • [07] Αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα
  • [08] Ένα μοναδικό σχολείο
  • [09] Πλούσιος ο Ιανουάριος
  • [10] Με διαφορετική ματιά

  • [01] Σε ισχύ η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Από σήμερα, Τρίτη, ενεργοποιείται η δικαστική διαδικασία για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών, με την προϋπόθεση ότι προηγήθηκε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού των δύο πλευρών χωρίς αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με τη Γραμματεία Καταναλωτή, σε αυτή τη φάση, η ρύθμιση των οφειλών των φυσικών προσώπων που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής δεν εξαρτάται από την προθυμία ή τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών ή πιστωτικών ιδρυμάτων. «Οι υπερχρεωμένοι αυτοί πολίτες αποκτούν διαπραγματευτική δύναμη, καθώς μπορούν να επιτύχουν με τη δικαστική διαδικασία τη ρύθμιση των οφειλών τους και την απαλλαγή μέρους αυτών. Η εφαρμογή του νόμου δημιουργεί μία νέα δυναμική στη φάση του εξώδικου συμβιβασμού, καθώς είναι πλέον προς το συμφέρον όλων - και ιδίως των ίδιων των πιστωτών - να αξιοποιηθεί η δυνατότητα συναινετικής ρύθμισης των οφειλών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η ΓΓΚ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ( www.efpolis.gr ) υποδείγματα σχεδίων διευθέτησης των οφειλών, αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων πιστωτών, καθώς και χρήσιμες οδηγίες και διευκρινίσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και οι φορείς που συνδράμουν στη συμπλήρωση των σχετικών εγγράφων. Για την ενημέρωση σχετικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραμμή 8011197367.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Απάντηση Παπουτσή στις επικρίσεις

    Για υποκρισία έκανε λόγο ο Χρ. Παπουτσής απαντώντας σε όσους αντιδρούν στην πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει φράχτη στα χερσαία σύνορα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    «Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο , να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    "Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο περίπου 128.000 παράνομων μεταναστών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 512 χιλιάδες. Μόνο από την Τουρκία το πρώτο 11μηνο του 2010 μπήκαν περίπου 50 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, εξ αυτών οι 43.500 από τον Έβρο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και έχουμε ευθύνη απέναντι στον Έλληνα πολίτη να την αντιμετωπίσουμε", υπογράμμισε ο Χρ. Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση αποτρεπτικών μέσων των ανεξέλεγκτα εισερχομένων μεταναστών, δηλαδή στην εγκατάσταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    «Με μεμονωμένα μέτρα και "μπαλώματα", όπως τα "συρματοπλέγματα στον Έβρο", το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν λύνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι "η κατασκευή φράχτη στον Έβρο δεν θα θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά". «Εδώ δεν μπορούν να φράξουν την Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Τον Έβρο θα φράξουν;», σχολίασε ο ΛΑ.Ο.Σ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Κινητοποιήσεις στα Μέσα Μεταφοράς

    Κανονικά θα κυκλοφορήσουν, σήμερα, όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, αλλά αύριο, Τετάρτη, παραμονή των Θεοφανίων, το επιβατικό κοινό θα αντιμετωπίσει και πάλι σοβαρότατα προβλήματα στις μετακινήσεις του.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που έχουν ανακοινώσει οι συνδικαλιστές στον χώρο των δημόσιων μέσων μεταφοράς, αύριο, οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Ηλεκτρικό έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ενώ στα λεωφορεία θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Σήμερα συνεδριάζει και πάλι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις.

    Πάντως, στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων άφησαν να εννοηθεί πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί επί μακρόν, δεν αποκλείεται να προχωρήσει το υπουργείο σε αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Άνοδος 10,6% στα έσοδα Δεκεμβρίου

    Σημαντική άνοδο σημείωσαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο κατά 10,6%, κυρίως λόγω της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, με αποτέλεσμα, σε ετήσια βάση, τα έσοδα να παρουσιάσουν αύξηση κατά 5,4% και να προσεγγίσουν τον στόχο του προϋπολογισμού του 2010, που ήταν 6%.

    Στο Υπουργείο Οικονομικών κρίνουν ιδιαίτερα ικανοποιητική την πορεία των εσόδων το 2010, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η στέρηση τους περιορίστηκε τελικά στο ύψος των 280 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού του 2010 ανήλθε σε 51,1 δισ. ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ελπιδοφόρο τεστ εντοπισμού καρκινικών κυττάρων

    Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε, σήμερα, ότι συμφώνησε με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για την εμπορική εκμετάλλευση ενός αιματολογικού τεστ, με το οποίο θα εντοπίζεται και το παραμικρό καρκινικό κύτταρο, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

    "Αυτή η νέα τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παράσχει ένα εύκολο τεστ για τον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων και επίσης για να καθοριστούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά" του όγκου, εξήγησε ο Ρόμπερτ Μακόρμακ, υπεύθυνος της πρωτοποριακής τεχνολογίας και στρατηγικής της Veridex, θυγατρικής της Johnson Johnson.

    "Η συλλογή πληροφοριών στο πλαίσιο μιας κλινικής έρευνας μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας και να δούμε πώς θα ανταποκριθούν στους ασθενείς" πρόσθεσε.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο αιματολογικό τεστ, που εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα, θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει εξετάσεις όπως τη μαστογραφία, την κολονοσκόπηση, ακόμη και τη βιοψία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Περιορισμός προσλήψεων στο Δημόσιο

    Την αυστηρή τήρηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για μείωση των προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ, επαναβεβαιώνει με επείγουσα εγκύκλιό και με θέμα «Προγραμματισμός Προσλήψεων Προσωπικού έτους 2011», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που απέστειλε, χθες, σε όλους τους φορείς του δημοσίου, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει «τα αιτήματα για προσλήψεις να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα».

    Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, ενώ σε αυτές πρέπει να συνυπολογιστούν και οι μετατάξεις προσωπικού από φορείς ιδιωτικού δικαίου.

    Επίσης, σημειώνεται ότι «οι εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου για το έτος 2011 περιορίζονται κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%) σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του έτους 2010», ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις μίσθωσης έργου.

    Υπενθυμίζεται δε ότι οι εγκρίσεις έτους 2010 είχαν περιοριστεί κατά τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με τις εγκρίσεις του 2009 και στις δύο περιπτώσεις.

    Προστίθεται ότι «προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός προσλήψεων για το έτος 2011 και να εκδοθεί η κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τις προσλήψεις το έτος 2011, θα πρέπει τα αιτήματα να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες προσλήψεις».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα

    Αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, που περιλαμβάνουν υψηλά πρόστιμα και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καθώς και ποινικές κυρώσεις περιλαμβάνει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπό επεξεργασία αναπτυξιακό νομοσχέδιο, έναντι πρατηριούχων υγρών καυσίμων και υγραερίου σε περίπτωση καταδολίευσης των αντλιών ή εν γένει αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων των προς πώληση καυσίμων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Ένα μοναδικό σχολείο

    "Αστεροσχολείο" : Η ονομασία προκαλεί τουλάχιστον την περιέργεια. Τι είδους σχολείο μπορεί να είναι αυτό; Πως μπορούν να το παρακολουθήσουν τα παιδιά ; Πού βρίσκεται και πως δημιουργήθηκε ; Τα ερωτήματα αυτά γεννήθηκαν αυτόματα μόλις μάθαμε ότι εγκαινιάσθηκε πριν από λίγες ημέρες, από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Μ. Κοντογιάννη, το συγκεκριμένο σχολείο στην Υπάτη.

    Στην αναζήτηση απαντήσεων στα ερωτήματά μας, "ανακαλύψαμε" τον καθηγητή Γεωλογίας Γιώργο Σφήκα, που λίγα χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί ο ίδιος και η σύζυγος του Κία Τζιώτζη, βιολόγος, συνέλαβαν την "ιδέα", να φύγουν από την Αθήνα και να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, χρησιμοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία τους δίδοντας κάτι σημαντικό και χρήσιμο στα παιδιά και στους μεγάλους.

    Ο Γ. Σφήκας δίδασκε επί χρόνια αστρολογία κι ίσως από αυτή την εμπειρία πήγασε και η ιδέα της ίδρυσης ενός "αστεροσχολείου", ενός σχολείου, δηλαδή, που θα δίδασκε σε παιδιά και μεγάλους, τα θαύματα του σύμπαντος.

    Το 2007 το ζεύγος Σφήκα στην Υπάτη, πλέον άρχισε να υλοποιεί την ιδέα, ενώ η σύζυγος και βιολόγος, έβγαινε πλέον στη σύνταξη.

    Εκεί ο δήμος τους παραχώρησε το παλιό πέτρινο κτήριο του δημοτικού σχολείου που ήταν κενό μετά την μεταφορά των παιδιών σε άλλο κτίριο. Το αστεροσχολείο, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, ανήκε στον δήμο Υπάτη αλλά τώρα περιήλθε στο δήμο Λαμίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Πλούσιος ο Ιανουάριος

    Πλούσιος σε εκδηλώσεις ο Ιανουάριος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις όπερας, ρεσιτάλ πιάνου και βιολιού, εκδηλώσεις ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά αλλά και διαλέξεις και συζητήσεις επάνω σε θέματα που απασχολούν την επιστήμη και την κοινωνία είναι μερικά μόνο απ΄όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

    Τη χρονιά ανοίγει ο Διονύσης Σαββόπουλος, με την ιδιότητα του αφηγητή παραμυθιών, σ' ένα θέατρο τραγουδιών και ζωγραφιστών ονείρων που τιτλοφορείται "Για να γίνει ο χρόνος καινούριος", το οποίο αφιερώνει στα εγγόνια του. Ο σπουδαίος τραγουδοποιός διηγείται σε μικρούς και μεγάλους τις δικές του ιστορίες, εμπνευσμένες από τη ''Θεογονία'' του Ησίοδου, μαζί με άλλους παραμυθάδες, τραγουδιστές, καραγκιοζοπαίχτες, ακροβάτες και μάγους από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Με διαφορετική ματιά

    Οι αναδυόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, ελπίζουν σε μια νέα χρονιά με οικονομική ευημερία ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία, ατενίζουν με απαισιοδοξία το 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο BVA-Gallup σε 53 χώρες και δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

    Το "χρυσό μετάλλιο" των αισιόδοξων του πλανήτη το κερδίζουν επάξια οι Βιετναμέζοι και οι Νιγηριανοί, αφού οι μεν πρώτοι πιστεύουν σε ποσοστό 70% πως η φετινή θα είναι μια χρονιά οικονομικής ευημερίας ενώ οι δεύτεροι, όσον αφορά την προσωπική τους κατάσταση, θεωρούν σε ποσοστό 80% πως το 2011 θα είναι καλύτερο από το 2010.

    Στη Γαλλία που, σύμφωνα με τους συγγραφείς της δημοσκόπησης, είναι η "βασίλισσα της απαισιοδοξίας", το 61% αναμένει "μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες", όπως και το 52% των Βρετανών, το 48% των Ισπανών και το 41% των Ιταλών. Μόνο δύο στους δέκα Γερμανούς (ποσοστό 22%) βλέπουν "μαύρο" το οικονομικό μέλλον ενώ το 27% προβλέπει πως ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί.

    Το θέμα της απασχόλησης προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Βρετανία όπου τρεις στους τέσσερις (74%) πιστεύουν πως η ανεργία θα αυξηθεί.

    Στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) οι ερωτηθέντες αποδείχτηκαν απαισιόδοξοι για την οικονομία (μόνο ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι το 2011 θα είναι καλή χρονιά) αλλά πιο αισιόδοξοι για την προσωπική τους ευημερία (το 45% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί η κατάστασή τους, το 34% ότι θα μείνει ίδια και το 21% ότι θα επιδεινωθεί).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 January 2011 - 7:30:30 UTC