Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερχονται πρόστιμα σε εταιρείες
  • [02] Εκτεταμένα επεισόδια στη Κερατέα
  • [03] Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για οικονομικά κομμάτων και πόθεν έσχες
  • [04] Δηλώσεις Μπαγίς για κατασκευή τείχους στον Έβρο
  • [05] ''Ναι'' στο ευρωομόλογο
  • [06] Ένα κερί για το Δίστομο...

  • [01] Ερχονται πρόστιμα σε εταιρείες

    Πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν οι πέντε εταιρείες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυστηρά αλλά λόγω συγκυρίας δεν θα δοκιμάσουν τις οικονομικές αντοχές των εταιρειών. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται στο τέλος του μήνα, ενώ μέχρι τότε ενδεχομένως θα έχει ανοίξει μια μεγαλύτερη συζήτηση στην επιτροπή σχετικά με την αναγκαιότητα παρέμβασή της στο λιανεμπόριο όπου η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς και η έρευνα που γίνεται δείχνει ότι υπάρχει βάση για κανονιστική παρέμβαση της επιτροπής.

    Σε ότι αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι συμπράττουσες εταιρίες (ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ, ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ) συμφώνησαν για ορισμένο χρονικό διάστημα στο συντονισμό των τιμών τους, καθώς και στο περιορισμό και έλεγχο της παραγωγής/διάθεσης των προϊόντων τους στη σχετική αγορά της παραγωγής και διάθεσης νωπών ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, κατά παράβαση των διατάξεων περί ανταγωνισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η απόφαση της επιτροπής θα κινείται ''κοντά'' στο πνεύμα της εισήγησης με γνώση της οικονομικής συγκυρίας την οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ώστε το πρόστιμο να μην σταθεί ούτε αιτία αλλά ούτε αφορμή για τη βιωσιμότητα κάποιων εταιρειών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Εκτεταμένα επεισόδια στη Κερατέα

    Νέα επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στην Κερατέα, με οδομαχίες, μολότοφ, πετροπόλεμο, αλλά και χημικά από την πλευρά των αστυνομικών. Τα επεισόδια έλαβαν χώρα στη λεωφόρο Λαυρίου, όπου βρίσκεται το μπλόκο των κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή. Η ένταση επεκτάθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, το οποίο πολιορκήθηκε για αρκετή ώρα από μεγάλο αριθμό συγκεντρωμένων.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, λίγο μετά τις 23.00 χθες το βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις, με τη χρήση χημικών, επιχείρησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απάντησαν πετώντας μολότοφ κατά των ανδρών των ΜΑΤ.

    Λίγο μετά τη 1.00 εκδηλώθηκε φωτιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας, με τους κατοίκους να αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη. Μάλιστα, κατήγγειλαν τους αστυνομικούς για δολιοφθορές και πρόκληση υλικών ζημιών σε σταθμευμένα οχήματα.

    Η ένταση αποκλιμακώθηκε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα και έκτοτε επικρατεί ηρεμία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για οικονομικά κομμάτων και πόθεν έσχες

    Με στόχο την έξοδο της χώρας από την πολλαπλή κρίση και την «αναμόρφωση κράτους και πολιτικού συστήματος, κυρίως με γνώμονα το χτύπημα του μαύρου χρήματος και την αντιμετώπιση της τάσης απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής» ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, ανακοίνωσε σήμερα την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που θα ρυθμίζει εφεξής τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

    Ειδικότερα, ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στους δημοσιογράφους έδωσε μία πρώτη εικόνα για τους στόχους τους εγχειρήματος, ενώ κατέστησε σαφές ότι όσες τομές δρομολογηθούν, θα γίνουν ύστερα από παρατεταμένη διαβούλευση με όλα τα κόμματα.

    Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι θα βελτιωθεί ριζικά ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, προκειμένου αυτός να καταστεί απόλυτα ανεξάρτητος, ενώ θα αναβαθμιστεί και θα αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου, με απώτερο σκοπό να αποτελείται κατά βάση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

    Οι διοικητικές κυρώσεις, εξάλλου, σε βάρος των κομμάτων των υποψηφίων και τρίτων θα είναι πιο αυστηρές, ενώ θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις της διαδικασίας της συνακόλουθης έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα.

    Ο τρόπος ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών από την Επιτροπή Ελέγχου, θα αλλάξει, ώστε ο έλεγχος αυτός από τη νέα Επιτροπή να είναι καθολικός και να δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίζεται η πηγή προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου, που έχει αποκτηθεί, και με έλεγχο κάθε μεταβολής. Για τις αλλαγές αυτές θα αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Δηλώσεις Μπαγίς για κατασκευή τείχους στον Έβρο

    «H απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. .

    Ο κ. Μπαγίς δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που παλαιότερα εισέρχονταν στην Ε.Ε. μέσω Μαρόκου, Αλγερίας και Πορτογαλίας φθάνουν στην E.E. μέσω Ελλάδας και μέσω Τουρκίας. «H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», είπε ο Τούρκος υπουργός.

    Tο ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις αυριανές συζητήσεις στο Ερζουρούμ, αναφέρει ο τουρκικός τύπος επικαλούμενος πολιτικές και διπλωματικές πηγές αλλά και δικές του εκτιμήσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] ''Ναι'' στο ευρωομόλογο

    Ο ούγγρος υπουργός Οικονομικών Γκιέργκι Ματόλτσι, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, τάχθηκε σήμερα υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για να να επιλυθούν τα προβλήματα του δημοσιονομικού χρέους στην Ευρώπη, παρά την αντίθεση της Γερμανίας και της Γαλλίας.

    "Στο τέλος, θα τα χρειαστούμε", δήλωσε ο ούργγρος υπουργός στη Βουδαπέστη σε συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του.

    "Εχουμε ανάγκη από όλες τις νέες πηγές χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος στη ζώνη ευρώ, συνεπώς στο τέλος θα έχουμε αυτά τα νέα οικονομικά εργαλεία όπως τα ευρωομόλογα και το ευρωπαϊκό νομισματικό Ταμείο", πρόσθεσε ο υπουργός.

    Ο Ματόλτσι παραδέχθηκε πάντως ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα εξαιτίας των επιφυλάξεων που υπάρχουν ακόμα:" Το αποκλείω να συμβεί ως το τέλος του έτους. Αλλά ως το 2013, ή ως τα μέσα της δεκαετίας, είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε τα νέα αυτά οικονομικά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα", τόνισε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ένα κερί για το Δίστομο...

    Μβ ένα κερί στο χέρι, με δάκρυα στα μάτια και με μνήμες από το σφαγιασμό των δικών τους ανθρώπων από τους Γερμανούς, Διστομήτες που ζουν στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας.

    Οι κάτοικοι του Διστόμου με τον τρόπο αυτό θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των 218 σφαγιασθέντων προγόνων τους και να διεκδικήσουν την δικαίωση τους από το γερμανικό κράτος, αλλά και για να υπενθυμίσουν στους Έλληνες πολιτικούς ότι έχουν ηθική υποχρέωση να διεκδικήσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις.

    Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την εκπνοή της προθεσμίας, σε περίπου μια εβδομάδα, για την υποβολή αιτήματος παράστασης του ελληνικού κράτους στη δίκη που θα διεξαχθεί στη Χάγη, ύστερα από έφεση που άσκησε το Γερμανικό κράτος, στην απόφαση που πήραν τα Ιταλικά δικαστήρια υπέρ των κατοίκων του Διστόμου και σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων 25 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους από το 1997.

    Η πρωτοβουλία για την αποψινή συγκέντρωση ανήκει στον Γιάννη Κίνια, ο οποίος δημιούργησε πριν από περίπου ένα μήνα στο facebook την ομάδα «Δίστομο - Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων», και μέσω αυτής της ομάδας κάλεσε τους συμπατριώτες του να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της Γερμανίας, αλλά και να απαιτήσουν από το ελληνικό κράτος να παραστεί στη δίκη της Χάγης.

    Αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Κίνιας, στάθηκε τα όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση ότι δηλαδή, οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν με προσοχή τη νομική βάση για την άσκηση δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των αποζημιώσεων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.

    Ο κ. Κίνιας τόνισε ακόμη ότι «οι νέοι από το Δίστομο που άναψαν απόψε ένα κερί έξω από την γερμανική πρεσβεία δεν το κάνουν για τα λεφτά της αποζημίωσης. Το κάνουν για την έμπρακτη αναγνώριση ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου που συντελέστηκαν στην κατοχική Ευρώπη. Για να υπάρξει μετά από 67 χρόνια δικαίωση των σφαγιασθέντων».

    Η Μαρία Παπαϊωάννου που έζησε τα γεγονότα θυμάται πώς οι Γερμανοί σκότωσαν τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδελφό της λέγοντας: «αισθάνομαι ακόμα τον πόνο. Ήμουν τότε τεσσάρων χρόνων και απόψε νιώθω ταραγμένη και ψυχολογικά φορτισμένη. Αυτό που ζητάμε είναι μια δικαίωση».

    Τόνισε ακόμη ότι «θέλω να πληρώσει η Γερμανία τα όσα έκανε στους δικούς μου. Μπροστά στα μάτια μου σκότωσαν τους γονείς μου και τον μεγαλύτερο αδελφό μου. Ακόμη βλέπω την εικόνα μπροστά στα μάτια μου και μετά εμένα μαζί με τον άλλον αδελφό μου στους δρόμους του χωριού να φωνάζουμε και να ψάχνουμε ανάμεσα στα πτώματα τη γιαγιά μας, για να βρεθεί κάποιος να μας συμμαζέψει».

    Ο Παναγιώτης Σφουντούρης κρατώντας αποκόμματα εφημερίδων με τη φωτογραφία τη δική του και της αδελφής του από τα γεγονότα της σφαγής, τόνισε ότι «αυτά τα παιδιά έμειναν ορφανά και ζητούν δικαίωση».

    Οι συγκεντρωμένοι υπέγραψαν το ψήφισμα το οποίο και θυροκόλλησαν στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «είμαστε εδώ για να σας θυμίσουμε ότι «η θυσία του ανθρώπου» είναι η δική μας λαμπερή ιστορία και ότι «η σκληρότητα του ανθρώπου» είναι η μαύρη σελίδα στη δική σας ιστορία.

    Είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε πως δεν μπορείτε να έχετε μόνο απαιτήσεις από τους Έλληνες. Έχετε και ανεκπλήρωτα χρέη.

    Μας χρωστάτε το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Κομμένο, την Κάντανο, το Χορτιάτη και άλλα 45 μαρτυρικά χωριά».

    Υπενθυμίζεται ότι η σφαγή στο Δίστομο έγινε στις 10 Ιουνίου του 1944 και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου, με 218 νεκρούς, εκ των οποίων οι 53 ήταν παιδιά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 January 2011 - 19:30:20 UTC