Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν
  • [02] Αυξήθηκε 50% η αμόλυβδη το 2010 Video
  • [03] Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

    Θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένων και των προβλημάτων που δημιουργεί η πτήση αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούμ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση, προς το τέλος της οποίας συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου, συζητήθηκαν και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.

    Θέματα που αφορούν το Αιγαίο, όπως υφαλοκρηπίδα κ.λπ. αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές και τόνισαν ότι η συνάντηση που έγινε σήμερα στο Ερζερούμ δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία του πλαισίου που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί, όπως το θεσμό του Ανωτάτου Συμβουλίου, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα το Μάρτιο.

    Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων που γίνεται στο Ερζερούμ, με τη συμμετοχή 180 πρέσβεων. Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των πρέσβεων που εκπροσωπούν την Τουρκία στο εξωτερικό, ενώ γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικής εξουσίας .

    Η συμμετοχή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων αποτελεί απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και χαρακτήρισε "ιστορικό" το γεγονός ότι θα μιλήσουν στους Τούρκους πρέσβεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αυξήθηκε 50% η αμόλυβδη το 2010 Video

    Πάνω από 50 λεπτά το λίτρο - σχεδόν κατά 50% - αυξήθηκε η τιμή της αμόλυβδης το 2010, σύμφωνα με τα τελικά απολογιστικά στοιχεία από τις τιμοληψίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Η αύξηση στη λιανική τιμή ήταν 51,7 λεπτά το λίτρο και οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην αύξηση των φόρων (38 λεπτά) και των διεθνών τιμών των καυσίμων (10 λεπτά ανά λίτρο επιπλέον).

    Σύμφωνα με τις τιμοληψίες που έγιναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η λιανική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2010 στο 1,593 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,076 στις 30 Δεκεμβρίου του 2009.

    Στο ίδιο διάστημα ,η τιμή διυλιστηρίου, αυξήθηκε κατά 10,1 λεπτά, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέβηκε από 41 σε 67 λεπτά το λίτρο και ο ΦΠΑ από 15,2 διαμορφώθηκε σε 27,5 λεπτά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης

    Η εικόνα για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη εμφάνιζε βελτίωση κατά το τέλος του 2010 παρά την απειλή που συνιστά για την περιοχή η χρηματοπιστωτική κρίση, όπως προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Ερευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης δείχνει ότι ο δείκτης για την εικόνα της οικονομικής κατάστασης ανήλθε σε 106.2 τον περασμένο μήνα από 105.2 που ήταν τον Νοέμβριο.

    Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι τον Δεκέμβριο θα κυμαινόταν στο 105.5.

    Αυτό υπογραμμίζει ότι, τουλάχιστον επί του παρόντος "η βελτιούμενη παγκόσμια εικόνα της οικονομίας αντισταθμίζει τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιφέρεια", δήλωσε ο Μπεν Μέι, ευρωπαίος οικονομολόγος της ομάδας έρευνας Capital Economics.

    Ωστόσο η έρευνα επισημαίνει το διευρινόμενο χάσμα στην οικονομική απόδοση μεταξύ των 17 χωρών-μελών.

    Ενώ η κατάσταση στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, εξακολουθεί να βελτιώνεται, η εικόνα είναι αρνητική στις βαριά χρεωμένες χώρες της γεωγραφικής περιφέρειας.

    Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία έχουν ήδη προσφύγει σε πακέτο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσουν την κρίση, που προέκυψε τον περασμένο χρόνο.

    Η ανησυχία μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι η κρίση μπορεί να εξαπλωθεί αυτή τη χρονιά και να συμπεριλάβει την Πορτογαλία ακόμα και την Ισπανία.

    Η οικονομική αυτή αβεβαιότητα που παρατηρείται σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα σπεύσει να αυξήσει το επιτόκιό της από το σημερινό 1%.

    Στο -4,6% το ΑΕΠ της Ελλάδας

    To ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2010 κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, όπου κατά μέσο όρο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρόμηνο και κατά 2,2% σε ετήσια βάση. ευρωζώνης αυξήθηκαν σε 17 αυτό τον μήνα με την είσοδο της Εσθονίας την Πρωτοχρονιά.

    Στο μεταξύ, αισιοδοξία ότι πλησιάζει η ώρα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον υπουργό Oικονομίας- Περιφερειακής Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ «έχουν μπει μπροστά» ο νέος αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος, πρόσθεσαν σημειώνοντας, πάντως, ότι «ασφαλώς δυσκολεύει λίγο» η κατάσταση από την πίεση που δέχονται το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 January 2011 - 13:30:28 UTC