Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεπερνούν τα 280 τα διατηρητέα αρχοντικά και κτίρια της Βέροιας
  • [02] Γυναικείο «αντι-Βιάγκρα»

  • [01] Ξεπερνούν τα 280 τα διατηρητέα αρχοντικά και κτίρια της Βέροιας

    Ξεπερνούν τα 280 τα διατηρητέα αρχοντικά και κτίρια της Βέροιας, τα οποία καθημερινά αποδεικνύουν σε κατοίκους και επισκέπτες την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της μακεδονικής πόλης. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κτίρια που δεν είναι κηρυγμένα, παρβ όλα αυτά όμως συμβάλλουν στο χαρακτήρα των διατηρητέων τμημάτων που σώζονται έως σήμερα.

    Η χριστιανική συνοικία Κυριώτισσα και η εβραϊκή Μπαρμπούτα, που αναπτύχθηκαν την περίοδο της τουρκοκρατίας, είναι οι δύο ιστορικότερες συνοικίες της Βέροιας.

    Ως προς την αρχιτεκτονική τους, στα αρχοντικά είναι έντονες οι ευρωπαϊκές επιδράσεις, στο διάκοσμο, τη διαμόρφωση των ανοιγμάτων και τις συμμετρίες των όψεων. Τα λαϊκά σπίτια είναι εξαιρετικά λιτά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνονται ελάχιστες διακοσμητικές προθέσεις.

    Ο δήμος Βέροιας, σε μία προσπάθεια να αναδείξει ακόμη περισσότερο τα διατηρητέα αρχοντικά κτίρια της πόλης, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT II. Στόχος του προγράμματος είναι να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για το ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο σε συνεργασία με φορείς, κατοίκους και ειδικούς, θα διερευνήσει και θα προτείνει μεθόδους για τη φιλική προς το περιβάλλον αποκατάσταση των μνημείων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Γυναικείο «αντι-Βιάγκρα»

    Μια χημική ουσία που περιέχεται στα δάκρυα των γυναικών φαίνεται πως μειώνει το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης και «παγώνει» τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών, σύμφωνα με μια νέα πρωτοποριακή ισραηλινή επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά δείχνει ότι τα δάκρυα περιέχουν χημικά «σήματα» προς το άλλο φύλο.

    Αν αυτό όντως συμβαίνει, τότε όταν οι άνθρωποι κλαίνε, δεν εκφράζουν απλώς τα συναισθήματά τους, αλλά στέλνουν και «σήματα» στους άλλους. Έτσι, οι γυναίκες που κλαίνε μπροστά στον άνδρα ή το σύντροφό τους, ίσως γίνονται πιο συμπαθείς, αλλά ταυτόχρονα και λιγότερο ελκυστικές.

    Η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως σε ένα παλιό μυστήριο: γιατί οι άνθρωποι χύνουν τόσο συχνά συναισθηματικά δάκρυα, αντίθετα με άλλα ζώα. Επίσης αναμένεται να αναζωπυρώσει την παλαιά επιστημονική διαμάχη κατά πόσο υπάρχουν φερομόνες στους ανθρώπους, δηλαδή χημικές ουσίες που εκκρίνονται από τον οργανισμό και επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά των άλλων.

    Διαπιστώθηκε ότι τα δάκρυα περιέχουν μια ουσία που «κατεβάζει» την ανδρική σεξουαλική επιθυμία, μια ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να λύσουν το μυστήριο γιατί οι άνθρωποι κλαίνε, όταν είναι λυπημένοι ή αγχωμένοι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 January 2011 - 9:30:11 UTC