Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος γύρος κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες
  • [02] Υποχρεωτικά τα ενεργειακά πιστοποιητικά
  • [03] Συνάντηση δικηγόρων- υπ. Δικαιοσύνης
  • [04] Δημοπρασία εντόκων γραμματίων
  • [05] Δεν αυξάνεται η τιμή του ψωμιού

  • [01] Νέος γύρος κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες

    Νέα ταλαιπωρία αναμένει από σήμερα το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τη στιγμή κατά την οποία το περίφημο νομοσχέδιο για το νέο οργανωτικό και εργασιακό καθεστώς στις Αστικές Συγκοινωνίες, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αν και πληροφορίες για το περιεχόμενό του βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Για αύριο Δευτέρα, 10/1/2011 το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

    - Μετρό και ΗΣΑΠ θα ακινητοποιηθούν 12:00-16:00

    - Λεωφορεία-Τρόλεϊ και Τραμ στάση εργασίας 11:00-16:00

    Για τη Δευτέρα το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων των Εργαζομένων, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργείται και να πάρουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η πρόταση που θα τεθεί στις Συνελεύσεις είναι για νέες στάσεις εργασίας την Τρίτη και την Τετάρτη και 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Όλα αυτά βέβαια τελούν υπό την αίρεση των αποφάσεων των δικαστηρίων, στα οποία αναμένεται να προσφύγουν οι διοικήσεις των Οργανισμών.

    Την ίδια ώρα αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων έως και 40%, την οποία επιβεβαίωσε επίσημα η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διά στόματος του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Σπύρου Βούγια.

    Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Βούγιας προανήγγειλε ότι από την 1-η Φεβρουαρίου θα ισχύσουν για την Αττική δύο τύποι εισιτηρίων. Ένα το οποίο θα κοστίζει 1,20 ευρώ και θα είναι για μια απλή διαδρομή και ένα που θα στοιχίζει 1,40 για τις συνδυαστικές, με διάρκεια ισχύος τα 90 λεπτά. Κατά 10 ευρώ, δηλαδή από 35 σε 45 αυξάνονται και οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Ανάλογη τύχη αναμένεται να έχουν και τα εισιτήρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Με αφορμή τις εξαγγελίες αυτές, μέλη της κίνησης πολιτών "Ακρίβεια Στoπ" και "Επιβάτες της Θεσσαλονίκης", πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, προέβησαν σε συμβολική κατάληψη λεωφορείων και προέτρεπαν στο επιβατικό κοινό να μην ακυρώνει τα εισιτήρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Υποχρεωτικά τα ενεργειακά πιστοποιητικά

    Σε απαλλαγή των μικρών ακινήτων (κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων) από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς. Με την ίδια εγκύκλιο, αποσαφηνίζεται το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ημιτελή, υπό ανέγερση ακίνητα.

    Από σήμερα ενεργοποιείται η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων (όχι τις γονικές παροχές), σε εφαρμογή σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα ακίνητα σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (όμοια με αυτά που εκδίδονται ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές), ανάλογα με την εκτίμηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, αερισμού, κλπ. και θα προτείνουν (δεν θα επιβάλουν) την υλοποίηση εργασιών για τη μείωσή της.

    Ήδη, με προηγούμενη εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ (2279/22-12-2010) έχει δοθεί εξάμηνη αναβολή στην υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ για την πλειοψηφία των μισθώσεων ακινήτων, στις οποίες τα πιστοποιητικά θα απαιτούνται από τον Ιούλιο του 2011. Οι μισθώσεις για τις οποίες δεν δόθηκε αναβολή, και συνεπώς το πιστοποιητικό θα απαιτείται από τη Δευτέρα, είναι εκείνες που αφορούν τη μίσθωση ολόκληρου κτιρίου σε νέο ενοικιαστή.

    Με τη νέα εγκύκλιο (2366/5-1-2011), το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι:

    -Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για ιδιοκτησίες κάτω των 50 τετραγωνικών. Δηλαδή για όλα τα μικρά γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.

    -Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του, ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.

    Όσοι θα χρειαστούν ενεργειακό πιστοποιητικό από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή. Το ΥΠΕΚΑ έχει καταρτίσει μητρώο στο οποίο έχουν ενταχθεί 417 επιθεωρητές σε όλη τη χώρα. Η λίστα των επιθεωρητών ανά νομό έχει αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα () ενώ πληροφορίες δίνονται και από το τηλέφωνο 210 97 97 400.

    Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:

    -Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.

    -Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

    -Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

    -Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ / τ.μ.

    Οι φορείς της κτηματαγοράς πιέζουν πάντως για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της κατάργησης των διοικητικά οριζόμενων αμοιβών που προωθεί η κυβέρνηση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συνάντηση δικηγόρων- υπ. Δικαιοσύνης

    Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συναντηθεί σήμερα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδη, για τις προϋποθέσεις και τους όρους ανοίγματος -όπως λέγεται- του επαγγέλματος του δικηγόρου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

    Τεστ για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου αποτελεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1,5 δισ. ευρώ, λήξεως 15 Ιουλίου 2011. Η έκδοση αυτή των εντόκων γραμματίων διενεργείται καθώς τα spread των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όπως και αυτά άλλων χωρών της ευρωζώνης.

    Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν τα έντοκα γραμμάτια με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

    Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 έως και Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011.

    Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Δεν αυξάνεται η τιμή του ψωμιού

    ''Δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής πώλησης του ψωμιού διότι δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που να δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση, πέραν του 2% του ΦΠΑ'' .

    Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αφορμή εκτιμήσεις του σωματείου αρτοποιών Θεσσαλονίκης ότι ενδέχεται να αυξηθεί η τιμή της φρατζόλας εάν οι συνομιλίες με τους προμηθευτές των αρτοποιών, μέχρι το τέλος του μήνα, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Ντίνο Ρόβλια, θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε η τιμή του ψωμιού να μην ακριβύνει ούτε κατά το 2% που αυξήθηκε ο ΦΠΑ.

    Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχει σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ο κ. Ρόβλιας με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος και με εκπροσώπους των αλευροβιομηχάνων σχετικά με το θέμα.

    Το θέμα ξεκίνησε όταν οι αρτοποιοί Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι προσανατολίζονται σε αύξηση της τιμής του ψωμιού εάν μέχρι το τέλος του μήνα οι συνομιλίες που θα έχουν με τους προμηθευτές τους δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα για τον κλάδο.

    Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος, έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: ''πάντως η όποια αύξηση κι αν γίνει, αυτή δε θα υπερβαίνει τα πέντε λεπτά ανά το τεμάχιο''.

    Η μέση τιμή στη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται γύρω στα 0,60 με 0,70 λεπτά ανά τεμάχιο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο οι τελευταίες αυξήσεις στις πρώτες ύλες κυμάνθηκαν μεταξύ 12% και 20%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 January 2011 - 5:30:16 UTC