Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για θέματα ενέργειας
  • [02] ΣΔΟΕ: Έρευνα για τρεις πολιτικούς
  • [03] "Μαγαζί βαριά αρρωστημένο" ο ΕΟΤ
  • [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
  • [05] "Θα επανεξεταστούν τα διόδια"
  • [06] "Μόνιμη εκεχειρία"

  • [01] Σύσκεψη για θέματα ενέργειας

    Στο θέμα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, εστίασε η σημερινή, υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, σύσκεψη στη Βουλή, η οποία είχε τον χαρακτήρα ενημέρωσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου για θέματα ενέργειας.

    Η ενημέρωση αφορούσε την κατάσταση -τροφοδοσία, κατευθύνσεις, διακλαδώσεις, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα- των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, Nabucco, Southstream και ITGI.

    Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε από σήμερα η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων (όχι τις γονικές παροχές), σε εφαρμογή σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα ακίνητα σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (όμοια με αυτά που εκδίδονται ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές), ανάλογα με την εκτίμηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, αερισμού, κλπ. και θα προτείνουν (δεν θα επιβάλουν) την υλοποίηση εργασιών για τη μείωσή της.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ως πρόβλημα τις υψηλές, όπως αναφέρει, κατώτατες αμοιβές των μηχανικών που καθόρισε το κράτος για την έκδοση των πιστοποιητικών ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών κ. Δημήτρης Καψιμάλης ζητά εξάμηνη αναβολή της υποχρέωσης κατάθεσης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης που απαιτείται από 1ης Ιανουαρίου για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

    Πληροφορίες για το ενεργειακό πιστοποιητικό και το μητρώο των επιθεωρητών παρέχει το ΥΠΕΚΑ στο τηλ. 210-9797400 και στην ιστοσελίδα https://www.buildingcert.gr/

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΣΔΟΕ: Έρευνα για τρεις πολιτικούς

    Τρεις υποθέσεις πολιτικών σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες τους ελέγχει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

    Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ, πρόκειται για υποθέσεις που είτε σχετίζονται με έρευνες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, είτε αφορούν υποθέσεις αγοράς ακινήτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι οποίες ερευνώνται από τα ειδικά συνεργεία ελεγκτών.

    "Η βούληση από την πλευρά της πολιτείας με αυτή την κυβέρνηση είναι να διερευνηθούν όλα τα σκοτεινά σημεία, όπου υπάρχουν ακόμα και σκιές κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γ. Πεταλωτης, αναφερόμενος στην έρευνα του ΣΔΟΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Μαγαζί βαριά αρρωστημένο" ο ΕΟΤ

    "Μαγαζί βαριά αρρωστημένο" χαρακτήρισε τον ΕΟΤ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή τα πορίσματα για την λειτουργία του την προηγούμενη τριετία, τα οποία έχουν καταλήξει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός με δημοσιογράφους τόνισε ότι στον ΕΟΤ σπαταλήθηκαν χρήματα που δεν έπρεπε να σπαταληθούν.

    Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη νέα χρονιά με στόχο την έξοδο του ελληνικού τουρισμού από την κρίση.

    Συγκεκριμένα στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που θα ευνοεί την απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις στον τουρισμό (σε συνεργασία με τον υπουργείο Περιβάλλοντος). Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπάρχει μάλιστα ειδική αναφορά για την ευόδωση επενδύσεων στην τουριστική κατοικία. Πρόθεση του υπουργείου είναι η υλοποίηση αυτόνομων επενδύσεων στην τουριστική κατοικία χωρίς την ύπαρξη ξενοδοχειακών μονάδων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Νέες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν από αύριο έως και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, για αύριο και την Τετάρτη 11 και 12 του μηνός αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα, ενώ οι συνάδελφοί τους στα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας 11 με 3 το απόγευμα. Τόσο τα λεωφορεία όσο και τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν εντελώς την Πέμπτη 12 του μηνός, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, θα ακινητοποιηθεί αύριο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια των εργαζομένων και κυρίως των ηλεκτροδηγών, είναι να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 12 του μηνός και νέα στάση εργασίας 12 με 4 το απόγευμα την Πέμπτη. Επίσης οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανακοίνωσαν ότι αύριο θα απέχουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί από την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων.

    Το Μετρό θα κυκλοφορήσει κανονικά αύριο, ενώ αναμένεται απόφαση για την Τετάρτη και την Πέμπτη. Και επειδή στο Μετρό υπάρχουν διαφορετικές συνδικαλιστικές απόψεις, τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, ΣΕΛΜΑ, πραγματοποίησαν σήμερα Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο εξής σε στάσεις εργασίας και εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου ΥΜΔ. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, από την προσεχή Δευτέρα, 17 του μηνός θα κατέλθουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Θα επανεξεταστούν τα διόδια"

    Υπάρχει σύμβαση του 2007 με την οποία έχουν αποφασιστεί οι τιμές και οι αυξήσεις των διοδίων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των πολιτών για τα διόδια, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα.

    Υπάρχει απόφαση να προταθεί στους παραχωρησιούχους η αντικατάσταση των συμβατικών διοδίων με ηλεκτρονικά, ώστε οι πολίτες να πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα που χρησιμοποιούν, ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής.

    «Μέχρι τον Μάρτιο θα είμαστε έτοιμοι να φέρουμε πρωτοβουλίες στη Βουλή», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι οι ιδιώτες που μετέχουν στην εκμετάλλευση των διοδίων, θα πρέπει να επιδείξουν και την ανάλογη ευθύνη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Μόνιμη εκεχειρία"

    Μόνιμη, γενική και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα εκεχειρία κήρυξε η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA, σύμφωνα με ανακοινωθέν της το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Gara στη διαδικτυακή της έκδοση (http://www.gara.net).

    Η οργάνωση, στην οποία επιρρίπτεται η ευθύνη για περίπου 850 θανάτους στον μισό και πλέον αιώνα δράσης της με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου βασκικού κράτους σε εδάφη της βόρειας Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας, θεωρείται ότι επλήγη από μια σειρά συλλήψεων στελεχών της και τη στροφή αρκετών Βάσκων σε μια πιο ειρηνική πολιτική.

    Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε τη μόνιμη εκεχειρία που κήρυξε η ETA, εκτιμώντας ότι δεν είναι αρκετή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα απαίτησε η ETA να αποκηρύξει πλήρως και μόνιμα τη βία και να θέσει οριστικό και αμετάκλητο τέλος στη δράση της.

    Η ETA στο ανακοινωθέν της ανέφερε ότι στην -ενδεχόμενη- ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει τελικά να τεθεί και το ζήτημα της βασκικής ανεξαρτησίας, κάτι που η Μαδρίτη αρνείται ακόμη και να συζητήσει.

    Η σημερινή, 11η εκεχειρία, κηρύσσεται, ανέφερε η ETA, διότι η οργάνωση συμφωνεί με τη Διακήρυξη των Βρυξελλών του 2010, που καλούσε για μια μόνιμη και επαληθεύσιμη εκεχειρία ως βήμα προς μια ειρηνευτική διαδικασία τύπου Βόρειας Ιρλανδίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 January 2011 - 17:30:16 UTC