Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας"
  • [02] ΣΕΚΕΕ: Αρνητική γνωμάτευση για την Επιχειρησιακή Σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ
  • [03] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το άσυλο
  • [04] Στήριξη του ευρώ
  • [05] Ντέρμπι "αιωνίων" στο ΟΑΚΑ

  • [01] "Έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας"

    Να δοθεί έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας, ζήτησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην γρήγορη απόδοση των συντάξεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ήλθε η ώρα, έστω και με ελάχιστη καθυστέρηση, να υλοποιήσει η κυβέρνηση την δέσμευσή της στην ΔΕΘ του 2009" για γρήγορη απόδοση των συντάξεων".

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η υλοποίηση της δέσμευσης γίνεται μέσω της διαδικασίας έκδοσης προσυνταξιοδοτικής απόφασης, βάσει της οποίας ο συνταξιούχος θα μπορεί να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής του σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2.5 μηνών.

    Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση προσωρινής σύνταξης για τα Ταμεία. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης θα πλησιάζει το 90% ή και το 95% της κανονικής και η εκκαθάριση θα γίνεται με την έκδοση της οριστικής απόφασης.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το ευρωομόλογο, αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην ιταλογερμανική διένεξη για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, στηρίζοντας τους κατοίκους του Διστόμου.

    Το ν/σ για τις Αστικές Συγκοινωνίες

    Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για την εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο από τις πέντε εταιρίες που λειτουργούν σήμερα κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΣΑ δημιουργούνται δύο νέοι φορείς, ένας για τις Οδικές συγκοινωνίες, Τρόλεϊ και λεωφορεία και ένας για τα Μέσα σταθερής τροχιάς, Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ. Συγκεκριμένα, η ΕΘΕΛ θα απορροφήσει τον ΗΛΠΑΠ και το Μετρό θα απορροφήσει τον ΗΣΑΠ και το Τραμ.

    Ο ΟΑΣΑ, ως Μητροπολιτικός φορέας θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, οργάνωση, συντονισμό και έλεγχο του συγκοινωνιακού έργου. Επίσης ο ΟΑΣΑ θα καλύπτει όλη την «Καλλικρατική» Περιφέρεια Αττικής και θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις ή συμφωνίες με τα ΚΤΕΛ και τις Δημοτικές συγκοινωνίες.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε αυστηρό έλεγχο των οικονομικών των εταιριών, ώστε να μην ξεφύγουν από τους στόχους που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται ειδική Μονάδα παρακολούθησης, ανά τρίμηνο, της υλοποίησης των επιχειρησιακών στοιχείων κάθε εταιρίας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση πάνω από 10%, τότε θα λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα. Η κρατική επιδότηση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το 40% του λειτουργικού κόστους του ομίλου.

    Σε ότι αφορά το προσωπικό, προβλέπεται η μετάταξη περίπου 1500 υπαλλήλων, από τους 11.850 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες. Παράλληλα, θα καταγγελθούν οι υπάρχουσες Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και θα καταρτιστούν νέες κατά το πρότυπο του ΟΣΕ με τους νέους φορείς. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι το μισθολογικό κόστος αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 78%, έναντι του 65% που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έφερε παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία το μέσο μισθολογικό κόστος για το Τραμ είναι 31.500 ευρώ το χρόνο και για τον ΗΣΑΠ 86.300 ευρώ το χρόνο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΣΕΚΕΕ: Αρνητική γνωμάτευση για την Επιχειρησιακή Σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ

    Ολοκληρώνεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας.

    Το Συμβούλιο εξέτασε μεταξύ άλλων την Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση που είχε συνάψει στις 29 Δεκεμβρίου η γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ με το σωματείο των εργαζομένων και η οποία προβλέπει την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία.

    Η γνωμάτευση του Συμβουλίου για τη σκοπιμότητα της Σύμβασης, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική και το ΣΕΚΕΕ εκτιμά ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν με την αιτιολογική έκθεση, δεν είναι επαρκούν ώστε να κρίνεται δικαιολογημένη η κατάρτιση Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης.

    Πρέπει να αναφερθεί, ότι και η ίδια η εταιρεία είχε δεχθεί δια του εκπροσώπου της κ. Χριστοφόρου Σεβαστίδη "ότι η συγκεκριμένη σύμβαση υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο".

    Την ακύρωση της συμφωνίας στη ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ Δράμας για ειδική επιχειρησιακή σύμβαση είχε ζητήσει και η ΓΣΕΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το άσυλο

    Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς χορήγησης ασύλου.

    Μία αποτελεσματική πολιτική ασύλου, πέρα από τον σχεδιαζόμενο φράχτη ή τα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν και εφαρμόζουν όλες οι χώρες για τη διαφύλαξη των συνόρων τους, είναι ό,τι πιο αποτρεπτικό για τη σωρεία εισόδων παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, υπογράμμισε μιλώντας επί των άρθρων του νομοσχεδίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

    Κατά τον ίδιο, είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας που σχετίζεται πάνω από όλα με το παρόν και το μέλλον της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδας μας. Παράλληλα, εξέφρασε τη σαφή πολιτική και ιδεολογική του διαφωνία με τα πολυπολιτισμικά μοντέλα σε βάρος της εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας, που ήδη καταρρέουν και σε χώρες που τα υπερασπίζονταν, όπως είπε.

    Πρόσθεσε ότι αν και η πλέον ανεκτική χώρα, η Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά της και υπάρχει αντίδραση παντού, δεδομένου ότι σε καιρούς ύφεσης και ανυπαρξίας δομών, οι μετανάστες εξωθούνται σε παρανομίες και πορνεία, "μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία".

    Ο υπουργός τόνισε ότι η υπό ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος δράσης που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στήριξη του ευρώ

    Η Γερμανία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει το ευρώ, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι "η Ευρώπη θα πρέπει να βελτιώσει τον συντονισμό της προκειμένου να προσδώσει περισσότερη σταθερότητα στο κοινό νόμισμα",

    Η Μέρκελ έκανε την δήλωση μερικές ώρες αφότου ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την οικονομία Όλι Ρεν κάλεσε να υπάρξει ισχυρότερο «δίχτυ ασφαλείας» για το ευρώ, ενώ η Πορτογαλία πέρασε μια σημαντική δοκιμασία προσφεύγοντας με επιτυχία στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά το 2011.

    Ερωτηθείσα σχετικά με τις προτάσεις ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εν όψει της ενδεχόμενης ανάγκης στήριξης και άλλων χωρών της ευρωζώνης, η Μέρκελ είπε ότι θεωρεί ότι τα κεφάλαια που του έχουν διατεθεί είναι επαρκή. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε σήμερα τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν την αύξηση των πόρων του Ταμείου, το αργότερο μέχρι την επόμενη σύνοδό τους, στις 4 Φεβρουαρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ντέρμπι "αιωνίων" στο ΟΑΚΑ

    Το πρώτο φετινό ντέρμπι «αιωνίων» δεσπόζει στο σημερινό πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών στο μπάσκετ. Οι πύλες του ΟΑΚΑ, με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί, θα ανοίξουν σήμερα, προκειμένου να φιλοξενήσουν τις δύο αήττητες μέχρι στιγμής ομάδες του πρωταθλήματος, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

    Οι «αιώνιοι» προέρχονται από άνετες νίκες στην τελευταία αγωνιστική.

    Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, εκτός του τραυματία Αλεξ Μάριτς, αναμένεται να έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, καθώς επέστρεψε στις προπονήσεις και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ενώ ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, με τον Μάρκο Κέσελ να δείχνει ότι προλαβαίνει το ντέρμπι (ελαφρύ διάστρεμμα), θα έχει γεμάτη τη... φαρέτρα του.

    Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ έχουν ως εξής:

    Άρης - Πανιώνιος 84-89

    Ηρακλής - Ίκαρος Καλ. 78-64

    Καβάλα - Πανελλήνιος 81-70

    Κολοσσός Ρ.- ΠΑΟΚ 71-66

    Περιστέρι - Ηλυσιακός 68-61

    Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (21.00)

    ΑΕΚ - Μαρούσι (19/01/11)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 January 2011 - 17:30:15 UTC