Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκατοντάδες τα θύματα από τις πλημμύρες στη Βραζιλία Video
  • [02] "Δύσκολες μέρες" για την ελληνική βιομηχανία το 2011
  • [03] Μπαρνιέ: "Η Ελλάδα έχει πραγματικά πλεονεκτήματα"
  • [04] Στο επίκεντρο οι χωματερές Video
  • [05] "Ξύπνησε" και πάλι η Αίτνα
  • [06] Στη Χάγη για το Δίστομο
  • [07] Ο Σ. Ρομπόλης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο»Ώ

  • [01] Εκατοντάδες τα θύματα από τις πλημμύρες στη Βραζιλία Video

    Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πλημμύρες στην νοτιο-ανατολική Βραζιλία, στη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

    Τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, καταστροφικότερη και από την τραγωδία της Καραγκουατατούμπα, στην ακτή του Σάο Πάολο, το 1967 με 436 νεκρούς.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι αιφνιδιάστηκαν στον ύπνο τους από όγκους λάσπης που παρέσυραν στο πέρασμά τους σπίτια, δένδρα και αυτοκίνητα.

    Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονταν χθες στην πληγείσα περιοχή, που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού , μετά τις προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας για έντονες βροχοπτώσεις και σήμερα.

    "Αυτό που μάς ανησυχεί με τη Ντίλμα Ρουσέφ είναι οι επόμενες ώρες, διότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές" δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της περιοχής του Ρίο Σέρτζιο Καμπράλ, στο πλευρό της νέας προέδρου της χώρας που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

    Κάλεσε τον πληθυσμό στις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο να βρουν καταφύγιο σε ασφαλή σημεία "διότι υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. Το επαναλαμβάνω, η κατάσταση τις επόμενες ώρες δεν είναι ενθαρρυντική" προειδοποίησε.

    Τα σωστικά συνεργεία ανακαλύπτουν ώρα με την ώρα και νέα πτώματα κάτω από όγκους λάσπης που κατέστρεψαν την ορεινή περιοχή κοντά στο Ρίο, που είναι γνωστή για το ήπιο κλίμα της και αποτελούσε για τους κατοίκους της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης καταφύγιο από την τροπική ζέστη το καλοκαίρι.

    Ανάμεσα σε σκηνές πένθους και απελπισίας, μικρά θαύματα προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως η διάσωση την τελευταία στιγμή μιας 53χρονης γυναίκας που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και έπιασε ένα σκοινί που τής πέταξαν οι γείτονές της. 'Η όπως το μωρό των έξι μηνών που ανασύρθηκε ζωντανό από τους διασώστες αφού έμεινε επί δεκαπέντε ώρες παγιδευμένο στη λάσπη στην αγκαλιά του πατέρα του.

    Ειδικοί αποδίδουν το μέγεθος της καταστροφής στην ένταση των φυσικών φαινομένων και την άναρχη αστικοποίηση.

    "Κατά τη διάρκεια της νύκτας από την Τρίτη προς την Τετάρτη έβρεξε όσο βρέχει σε διάστημα ενός μηνός" εξήγησε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υδρολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο, Πάουλο Κανέντο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Δύσκολες μέρες" για την ελληνική βιομηχανία το 2011

    Οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της βιομηχανίας δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι έρχονται κι άλλες "δύσκολες μέρες" για την ελληνική μεταποίηση, αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι το 2011 μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ζοφερό απ' ό,τι έδειξαν ορισμένα στοιχεία ερευνών τον τελευταίο μήνα του 2010.

    Γεγονός είναι ότι ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που συντάσσει το ΙΟΒΕ με βάση τις προοπτικές για την παραγωγή, τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων και τις εκτιμήσεις για τη συνολική ζήτηση, κατρακύλησε τον περασμένο Δεκέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, υποχωρώντας στις 71,3 μονάδες, ενώ δύο μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχε ανέλθει στις 78,5 μονάδες. Επίσης, εξασθένησαν οι προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών και ο βαθμός χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού έπεσε στο 69%. "Καταιγίδα" προμήνυε, εξάλλου, η απογοητευτική ανακοίνωση του επικαιροποιημένου Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τον μήνα Δεκέμβριο, κάνοντας λόγο για "σημαντική επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα".

    Πράγματι, παρά την πτώση που κατέγραψε τον Δεκέμβριο, ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία το 2010 διαμορφώθηκε στις 75,8 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2009. Ο όγκος της μεταποιητικής παραγωγής τον χρόνο που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου μειώθηκε μεν κατά 4,9%, ωστόσο η πτώση του επιβραδύνθηκε σημαντικά, αφού το 2009 είχε εμφανίσει μείωση κατά 11,2%. Δεν είναι "όλα μαύρα" λοιπόν, αλλά ουδείς αρνείται ότι η αισιοδοξία απουσιάζει.

    Μέσα σε μια διετία η ελληνική μεταποίηση απώλεσε περί το 16% της παραγωγής της, γεγονός που εξηγεί τη δραματική αύξηση των άνεργων βιομηχανικών εργατών και υπαλλήλων, αν και ηχηρά "λουκέτα" δεν υπήρξαν.

    Η μεγαλύτερη ανησυχία φαίνεται να εδράζεται στο γεγονός ότι είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί και κατά το 2011 η τάση ανόδου των εξαγωγών, που συγκράτησε σε υποφερτά επίπεδα, ανάλογα με την πτώση του ΑΕΠ της χώρας, την πτώση της παραγωγής το 2010. Μόνο το 1/5 των βιομηχανιών της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ κατά τον μήνα Δεκέμβριο, προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών τους το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Πέντζος, πάντως, δείχνει να μην έχει αμφιβολίες, αν όχι αυταπάτες, για το τι επιφυλλάσσει το 2011 για την ελληνική βιομηχανία. "Γιατί να είναι καλύτερο το 2011; Δυστυχώς θα είναι χειρότερο, θα μειωθεί κι άλλο η παραγωγή και θα ενταθούν τα προβλήματα επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων" είναι τα πρώτα του λόγια, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αλλά προσθέτει αμέσως: "Θα μπορούσε να είναι καλύτερο, θα είναι πράγματι καλύτερο, αν υπάρξουν μέτρα για την πραγματική οικονομία". Οπως και το ΙΟΒΕ, έτσι και οι παράγοντες της βιομηχανίας συναρτούν οποιαδήποτε σταθεροποίηση ή και βελτίωση των παραγωγικών επιδόσεων του τομέα με τη λήψη σειράς μέτρων τόνωσης της εγχώριας προσφοράς και ζήτησης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Μπαρνιέ: "Η Ελλάδα έχει πραγματικά πλεονεκτήματα"

    "Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει όμως λόγους να ελπίζει καθώς υπάρχουν προοπτικές μιας νέας ανάπτυξης. Σε δύσκολες συνθήκες έλαβε μιαν ορθή απόφαση και καταβάλλει σκληρές προσπάθειες που έχουν νόημα, και, επίσης, η Ελλάδα πρέπει να προασπίσει τον ρόλο της στην ευρωζώνη".

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επίτροπος για την Ενιαία Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

    Ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε πως "η Ελλάδα έχει πραγματικά πλεονεκτήματα - στη γεωργία, τον τουρισμό και τη ναυτιλία - καθώς έχει μιαν οικονομία ανοιχτού τύπου", ενώ υπογράμμισε πως ο ίδιος θα ολοκληρώσει τον Μάρτιο την επεξεργασία για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και θα ασκήσει μιαν "αυστηρή επιτήρηση, ώστε να μη ξεφύγει κανένας παίκτης του χρηματοπιστωτικού τομέα".

    Σε ερώτηση εξάλλου περί του "ενδεχομένου αποχώρησης της Ελλάδας απ΄την ευρωζώνη", ο κ.Μπαρνιέ σημείωσε πως "καθόλου" δεν πιστεύει σ΄αυτό το ενδεχόμενο, ενώ παραπέμποντας στις αποφάσεις του περασμένου Μαΐου υπογράμμισε πως "το ερώτημα δεν είναι καν επίκαιρο. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους και οι χρηματαγορές δεν πρέπει να υποτιμήσουν τούτο το μήνυμα" καθώς και την έμφαση που αποδίδει η ΕΕ στη "διακυβέρνηση, την επιτήρηση και τον συντονισμό".

    Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ενοποίησης ελληνικών τραπεζών, ο κ.Μπαρνιέ σημείωσε πως "η Επιτροπή δεν δίνει οδηγίες σε όλους τους τομείς" και παρατήρησε πως πάντως "οι ελληνικές τράπεζες - σήμερα που μιλάμε - είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των ιδίων κεφαλαίων. Αν θα κάνουν αναδιαρθρώσεις ή συνενώσεις, είναι δική τους υπόθεση".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στο επίκεντρο οι χωματερές Video

    Συνάντηση με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ θα έχουν, σήμερα, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, με θέμα τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής στην Ελλάδα.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου, η συνάντηση αφορά στη διαδικασία προσφυγής της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Οκτωβρίου η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις παράνομες χωματερές, υπενθυμίζοντας ότι το 2005 το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, διότι δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών.

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης. Συνεπώς, η Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβριο απηύθυνε συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή, τονίζοντας ότι αν οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, ενδέχεται να προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Ξύπνησε" και πάλι η Αίτνα

    "Ξύπνησε" και πάλι η Αίτνα στη Σικελία.Το πιο ψηλό και ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης εδώ και δύο ηΒ΅έρες εκτοξεύει λάβα και στάχτη, αναγκάζοντας τις ιταλικές αρχές να κλείσουν προσωρινά τα δύο αεροδρόΒ΅ια της Κατάνιας, που βρίσκονται στη βάση του ηφαιστείου.

    Οι κάτοικοι της ανατολικής Σικελίας ειχαν την ευκαιρία να δουν να εκτοξεύονται από το ηφαίστειο φωτεινοί πίδακες λάβας σε ύψος εκατοντάδων μέτρων. Το ποτάμι λάβας ξεπήδησε από τον νοτιοανατολικό κρατήρα και κινήθηκε προς τη «χαράδρα του βοδιού», όπου σταμάτησε.

    Η πύρινη μάζα ήταν ορατή και από την αντίπερα όχθη των στενών της Καλαβρίας, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να δεχθεί τηλεφωνήματα Καλαβρέζων που ανέφεραν «μεγάλη φωτιά» στη Σικελία.Σύμφωνα με το ηφαιστειολογικό ινστιτούτο της Κατάνης, το ηφαίστειο επέστρεψε στα φυσιολογικά ενεργειακά επίπεδα.

    Η Αίτνα παρουσιάζει τακτικά έντονη δραστηριότητα, γιβ αυτό και τα ψηλότερα σημεία του δεν κατοικούνται. Η τελευταία Β΅εγάλη έκρηξη της Αίτνας, που α έχει ύψος 3.350 μέτρα και δεσπόζει στο σικελικό τοπίο,είχε σηΒ΅ειωθεί το 1992. Εκρήξεις σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Η πιο αξιομνημόνευτη των τελευταίων δεκαετιών σημειώθηκε το 2003, όταν η ηφαιστειακή τέφρα διέσχισε το Ιόνιο και έφθασε μέχρι την Κεφαλονιά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Στη Χάγη για το Δίστομο

    Κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα της Ελλάδας να παρέμβει στη δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη σφαγή του Διστόμου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πληρεξούσιος της ελληνικής κυβέρνησης ορίσθηκε ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, το όνομα του οποίου ανακοινώθηκε ήδη στο Γραμματέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας από το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε σχετική, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη,τόνισε ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων από τη χώρα μας.

    Ο κ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι η παρέμβαση στο Δικαστήριο της Χάγης αφορά την υπόθεση του Διστόμου, στην οποία υπάρχει η νομική βάση, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα της επιτραπεί να παρασταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και να δώσει μαζί τους τον αγώνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε δεν τιμά κανέναν το ότι τα ιταλικά δικαστήρια διεκδικούν τις αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου και επίσης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι άργησαν πολύ να παρέμβουν.

    Το αίτημα της Ελλάδας Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα εξετασθεί εντός του προσεχούς διαστήματος και, εφόσον κριθεί παραδεκτό, η χώρα μας θα μπορέσει να εκθέσει τα ουσιαστικά επιχειρήματά της επί της εκκρεμούς αυτής δίκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Ο Σ. Ρομπόλης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ

    Την εκτίμηση ότι η ανεργία το 2011 θα ανέλθει στο 22% εξέφρασε ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ .

    Ο κ.Ρομπόλης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της ανεργίας, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλά ποσοστά μόλις σε ένα μήνα.

    "Από τον Σεπτεμβριο του 2010 ως τον Οκτωβριο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατα 53.000 σε ένα μήνα" τόνισε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ /ΑΔΕΔΥ και πρόσθεσε:"Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την ανησυχητική εξελιξη του φαινομένου της ανεργίας και γι αυτό το Ινστιτούτο αναθέωρησε την πρόβλεψή του".

    Ο κ.Ρομπόλης εκτίμησε ότι η ανεργία στο τέλος του 2011 θα αγγίξει το 22% με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.150.000 άτομα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες έφτασε στο 10,6% από 7,1% που ήταν πέρυσι, ενώ στις γυναίκες στο 17,6% από 13,7%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 January 2011 - 13:30:20 UTC