Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους"
  • [02] Ρύθμιση για τη φοροδιαφυγή
  • [03] Αλλαγές στο Ε1 Video
  • [04] Βοήθεια στρατού για τα σκουπίδια ο»Ώ

  • [01] "Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους"

    "Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους", δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, απαντώντας σε ερωτήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ σχετικά με προδημοσίευση του Γερμανικού περιοδικού "Die Zeit" που φέρει το Βερολίνο να εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο αφορά στην επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα μέσω κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης.

    Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου των Οικονομικών επίσης διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες του περιοδικού "Die Zeit" επισημαίνοντας σε δήλωσή του, ότι "η Γερμανία δεν επεξεργάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", μετέδωσε το Ρόιτερ.

    Ο υπουργός Οικονομικών για το ΕΚΟΦΙΝ και το Γιούροπγκρουπ

    Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό οικονομικής αρωγής, σε περιόδους κρίσεων, εμφανίστηκε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη πιστής εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, καθώς και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αφορούσε τα στοιχεία του συνολικού πακέτου που πρέπει να συμφωνηθεί και το οποίο, όπως ανέφερε, θα εξασφαλίζει όχι μόνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και τη δυνατότητα προληπτικής παρέμβασης σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. «Η συζήτηση προχωρά, ώστε να υπάρξει απόφαση σε ένα από τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», ανέφερε ο υπουργός, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα θωρακίσουν την ευρωζώνη.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράστηκαν θετικά για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα, αναγνωρίζοντας ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 6% που επιτεύχθηκε το 2010 ήταν το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά μεγάλης προσπάθειας. Ο Γ. Παπαπακωνσταντίνου ανέφερε ότι εφεξής το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου άσκησης της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, ειδικότερα δε, για την περίοδο 2012-2014. Η κυβέρνηση επιθυμεί να συμβάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου καθώς και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, ανέφερε ο υπουργός οικονομίας.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι από τη συζήτηση στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ώστε η εξόφληση να γίνει σε περισσότερα χρόνια, από ότι προέβλεπε η αρχική απόφαση. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης είναι τμήμα του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί για το Μηχανισμό στήριξης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Ρύθμιση για τη φοροδιαφυγή

    Ως δαπάνες των επιχειρήσεων θα αναγνωρίζονται εφεξής από το υπουργείο Οικονομικών οι συναλλαγές με τα μη συνεργάσιμα κράτη- εφόσον οι συναλλαγές αυτές είναι πραγματικές και συνήθεις και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών, εισοδημάτων ή κεφαλαίων στη μη συνεργάσιμη χώρα με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή. Αυτό θα θεσπισθεί με διάταξη νόμου, που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, ικανοποιώντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα αιτήματα επιχειρήσεων και ιδιαίτερα εκείνων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα, επίσης, με τη διάταξη του νόμου, το βάρος της απόδειξης για τις συναλλαγές θα φέρει η επιχείρηση. Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση (ΔΟΣΑ 1150236ΕΞ2010/9.11.2010 ΑΥΟ), με την οποία καθορίστηκαν τα μη συνεργάσιμα κράτη για το 2010 (π.χ. Σκόπια), έχει εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2011. Ο κατάλογος των μη συνεργάσιμων κρατών έχει καθοριστεί με βάση τα κριτήρια του ΟΟΣΑ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αλλαγές στο Ε1 Video

    Περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά της χώρας καλούνται να συμπληρώσουν εφέτος το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και να δηλώσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010. Το νέο έντυπο, τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του οποίου δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των πολλών και σημαντικών αλλαγών που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον νόμο 3842/2010. Ο νόμος αυτός θέσπισε τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και συντελεστές φορολογίας 18%- 45%, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις κ.λπ.

    Στο πλαίσιο αυτό, το νέο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, περιλαμβάνει αλλαγές σε τουλάχιστον 30 σημεία, όπως, για παράδειγμα, στους πίνακες για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, στους οποίους δηλώνονται οι κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι δαπάνες για υπηρετικό προσωπικό και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας. Έτσι, η πιο σημαντική ίσως αλλαγή αφορά στα νέα τεκμήρια, τα οποία στοχεύουν στους φορολογούμενους (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες), οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και πλέον θα φορολογούνται με βάση την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πίνακα 5 του εντύπου Ε1, όπου αναγράφονται τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», δηλαδή με βάση το νέο σύστημα τεκμηρίων.

    Επίσης , οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν τα ποσά αυτά στη νέα φορολογική δήλωση, προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι, για να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκαν τα ποσά των τόκων, εάν καταβλήθηκε ο φόρος 8% για την παραμονή των κεφαλαίων στην αλλοδαπή και εάν η απόκτηση των χρημάτων ήταν νόμιμη (έλεγχοι «πόθεν έσχες»).

    Επιπλέον φόρο εισοδήματος, με βάση το νέο έντυπο Ε1, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι εντοπίσθηκαν το 2010 να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν σε ειδικό κωδικό ότι όντως υπέπεσαν σε τέτοιου είδους παραβάσεις, προκειμένου στη συνέχεια να μην υπολογισθεί στην εκκαθάριση του φόρου το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

    Από το τρέχον έτος, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθίσταται υποχρεωτικά ηλεκτρονική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οι προθεσμίες για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αρχίζουν να εκπνέουν από την 1η Μαρτίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ολοκληρώνονται στις 31 Μαϊου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους (ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Βοήθεια στρατού για τα σκουπίδια

    Τη βοήθεια του στρατού για να καθαρίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης από τα σκουπίδια ζητά η διοίκηση του κεντρικού δήμου. Τα απορρίμματα σχηματίζουν λόφους σε αρκετούς δρόμους, καθώς τα περισσότερα από τα 73 απορριμματοφόρα έχουν "παραγκωνιστεί" λόγω βλάβης. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, να ζητήσει τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και του κλάδου των εργοληπτών του Δημοσίου.

    Το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο νέο δημαρχιακό μέγαρο παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη. Αποφασίστηκε η άμεση εκπόνηση ενός πλαισίου συνεργασίας που θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ανά πάσα στιγμή μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

    «Με αφορμή την προβληματική κατάσταση από τη συσσώρευση των σκουπιδιών πραγματοποιήσαμε έκτακτη σύσκεψη όπου ζητήσαμε τη συνδρομή και του στρατού και του συνδέσμου εργοληπτών προκειμένου να βελτιώσουμε τη σημερινή εικόνα της πόλης», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα ενταθούν οι προσπάθειες για την επισκευή ή την αντικατάσταση των απορριμματοφόρων και την επίλυση του προβλήματος με την προμήθεια των ανταλλακτικών.

    Εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση στους πολίτες και τους καταστηματάρχες να αποθηκεύουν προσωρινά τα σκουπίδια που δεν αποσυντίθενται και να διευκολύνουν τη διακίνηση των απορριμματοφόρων στους δρόμους της πόλης.

    Από τον στρατό θα ζητηθούν μόνο οχήματα και όχι στρατιώτες, καθώς το πρόβλημα της αρμόδιας αντιδημαρχίας είναι η έλλειψη ικανού αριθμού οχημάτων και όχι η έλλειψη προσωπικού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 January 2011 - 13:30:16 UTC